Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Βουλγαρία θα διακόψει τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας εάν η Μόσχα μπλοκάρει το φυσικό αέριο

Η βουλγαρική κυβέρνηση θα σταματήσει την εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε περίπτωση που σταματήσει η ροή ρωσικού φυσικού αερίου στη χώρα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Κίριλ Πέτκοφ την Τετάρτη.

«Εάν εισέλθουμε σε ένα σενάριο κατά το οποίο θα διακοπεί η ροή του ρωσικού φυσικού αερίου στη Βουλγαρία κατά 100%, η διακοπή της εξαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι το μέτρο μας, ώστε τα νοικοκυριά να έχουν ενέργεια. Ωστόσο, τα καλά νέα είναι ότι ο αγωγός φυσικού αερίου (μέσω της Βουλγαρίας) τροφοδοτεί τόσο τη Σερβία όσο και την Ουγγαρία και αυτές εξακολουθούν να είναι στρατηγικοί εταίροι της Ρωσίας, οπότε η πιθανότητα να φτάσουμε εκεί είναι μικρή», δήλωσε.

Τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός και τρία μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού καταδίκασαν τις ενέργειες της Ρωσίας, η οποία αναγνώρισε την ανεξαρτησία των εδαφών που ελέγχονται από αυτονομιστές στην Ανατολική Ουκρανία. Μόνο το βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα BSP έχει διαφορετική θέση που δεν καταδικάζει τη Ρωσία, αλλά παραδέχεται μόνο ότι οι ενέργειες του Πούτιν «ενδέχεται» να παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

«Η Βουλγαρία πιστεύει στην ακεραιότητα της Ουκρανίας. Πιστεύουμε ότι αν οποιαδήποτε χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, εισέρχεται με άρματα μάχης, αυτό αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Είναι παράλογο να πιστεύουμε ότι αυτές οι (ουκρανικές) επαρχίες ενεργούν μόνες τους», δήλωσε ο Πέτκοφ, προσθέτοντας ότι η Βουλγαρία είναι καλός εταίρος στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι η σύνδεση φυσικού αερίου με την Ελλάδα θα είναι έτοιμη μέχρι το καλοκαίρι και θα επιτρέψει στη Βουλγαρία να εισάγει υγροποιημένο αέριο. Διασφάλισε μάλιστα εβδομαδιαία επικοινωνία για το θέμα αυτό με τον Έλληνα ομόλογό του Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η κατασκευή του αγωγού μήκους 182 χιλιομέτρων ξεκίνησε μόλις τον Μάιο του 2019, παρόλο που το έργο είναι ηλικίας άνω της δεκαετίας. Σύμφωνα με τη σύμβαση, όλα έπρεπε να είναι έτοιμα μέχρι το τέλος του 2021. Σκοπός της κατασκευής του διασυνδετήριου αγωγού είναι να συνδέσει το βουλγαρικό δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου με τον ελληνικό και τον Διαδριατικό Αγωγό (TAP) και να εγγυηθεί προμήθειες από άλλες πηγές εκτός της ρωσικής κρατικής εταιρείας Gazprom.

Πηγή: euractiv.gr

 

 

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

«Κλείδωσαν» οι εκλογές τον Μάιο | Η πρώτη συνέντευξη Μητσοτάκη μετά το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη

Το βράδυ της Τρίτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως οι εκλογές θα γίνουν τον Μάϊο, ενώ υπογράμμισε πως η δεύτερη κάλπη «είναι αυτή η οποία μπορεί να δώσει αυτοδυναμία, διότι αυτή είναι η σωστή λύση για τη χώρα».

Την πρώτη του συνέντευξη μετά το φρικτό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το βράδυ της Τρίτης.

Μιλώντας στον Σταύρο Θεοδωράκη και τον Alpha εξήγησε ότι «στα Τέμπη η χώρα ήρθε αντιμέτωπη με διαχρονικές αμαρτίες», ενώ υπογράμμισε πως θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη.

Ήταν η στιγμή που η χώρα ήρθε αντιμέτωπη, όπως σωστά λέτε, με διαχρονικές αμαρτίες. Μια τραγωδία, η οποία δε θα έπρεπε ποτέ να είχε συμβεί. Είναι αδιανόητο να σκεφτόμαστε ότι στην Ελλάδα του 2023 μπορεί να βρίσκονται δύο τρένα στην ίδια γραμμή, σε αντίθετη φορά και κανείς να μην το έχει αντιληφθεί. Και πιστεύω ότι όλοι οι πολίτες έχουν -μέσα στον θυμό και στην οργή τους- αντιληφθεί ότι στο ατύχημα αυτό συμπυκνώνονται παθογένειες πολλών δεκαετιών τις οποίες όμως έχουμε μία υποχρέωση πια, δραστικά, να αντιμετωπίσουμε.

Τι απαντά στο «μα δεν γίνεται να φταίει μόνο ένας σταθμάρχης»

Θα φροντίσω να πάρουμε ένα μεγάλο προβολέα και να ρίξουμε άπλετο φως, ακριβώς στο τι έγινε. Όχι μόνο το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου στο σταθμό της Λάρισας. Αυτό νομίζω ότι λίγο – πολύ το έχουμε καταλάβει, αλλά πώς φτάσαμε μέχρι εδώ. Ευθύνες λοιπόν. Τις ερευνά η Δικαιοσύνη, αλλά πρέπει να ψάξουμε κιόλας πώς φτάσαμε σε εκείνο το βράδυ.

Με ρωτήσατε όμως για τις διοικήσεις. Οι διοικήσεις ήδη έχουν απομακρυνθεί, όπως έφυγε και ο ίδιος ο υπουργός. 

Περί ευθύνης

Εμείς και εγώ προσωπικά ανέλαβα με θάρρος την ευθύνη που μου αναλογεί και είπα μία κουβέντα. «Φταίμε όλοι». Γιατί είναι τόσο δύσκολο κ. Θεοδωράκη αυτή τη κουβέντα να την πούμε επιτέλους όλοι; Γιατί δεν την έχουν πει όλοι. Δεν την έχουν πει όλοι. Δε μπορούμε επιτέλους να συμφωνήσουμε ότι όλοι έχουμε ένα μερίδιο ευθύνης; Το μερίδιο που μας αναλογεί για τα χρόνια που κυβερνήσαμε.

Τόσο δύσκολο είναι αυτό; Και πρέπει να προκαλούμε την νοημοσύνη των πολιτών. Και θα έλεγα και την οργή των θυμάτων της τραγωδίας με το να λέμε «εμείς δεν φταίμε και φταίνε οι άλλοι». Μα θα κερδίσει κανείς πολιτικά από αυτό; Πολύ αμφιβάλλω αλλά σε βαθιά, ανθρώπινο επίπεδο…

Επαναδιαπραγμάτευση με τη Hellenic Train

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε, όμως, και για το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης με την Hellenic Train:

Αυτό το οποίο θα κάνουμε και έχω μία συζήτηση επ’ αυτού με την Ιταλίδα πρωθυπουργό -η οποία είναι δρομολογημένη για τις επόμενες μέρες- είναι να ξαναμιλήσουμε ανοιχτά με την Hellenic Train και να βρούμε ένα νέο πλαίσιο όπου και τα δύο μέρη θα επενδύσουν στο σιδηρόδρομο αυτά που του αξίζουν.

Εμείς λοιπόν πρέπει να κάνουμε για το τρένο, αυτά τα οποία πρέπει να κάνουμε ως ιδιοκτήτες της δημόσιας υποδομής. Και πρέπει η Hellenic Train και αυτή να επενδύσει στα ελληνικά τρένα με καλύτερα τρένα -δε θα πω πιο γρήγορα τρένα, ούτε πιο ασφαλή τρένα- γιατί τα τρένα πρέπει να είναι απολύτως ασφαλή.

Αλλά μόνο αν καταφέρουμε και ολοκληρώσουμε με ασφάλεια όλη τη σηματοδότηση του κυρίως δικτύου μπορούμε να περιμένουμε και καλύτερες ταχύτητες στα τρένα μας.

Τι αποκάλυψε για τις εκλογές

Μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητος ότι οι εκλογές θα γίνουν το Μάιο, ανέφερε, τέλος, ο πρωθυπουργός απαντώντας για τα σενάρια που ήθελαν εκλογές τον Ιούλιο.

Δεν θα γίνουν τον Ιούλιο. Και δεν θα γίνουν – θα ήταν και αδιανόητο να λέγαμε ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Ιούλιο – διότι μπορεί να χρειαστεί δεύτερη κάλπη. Πολύ πιθανό. Και δεν θα πάμε να κάνουμε εκλογές τον Αύγουστο. Και φυσικά έχουμε και την περίοδο των Πανελληνίων, την οποία πρέπει να προστατεύσουμε ως «κόρη οφθαλμού».

Με τον τρόπο αυτό ο πρωθυπουργός έδωσε, στην ουσία, την είδηση για εκλογές την 21η Μαΐου ή 28η Μαΐου – με τον δεύτερο γύρο να τοποθείται στις 2 Ιουλίου ή στις 9 Ιουλίου αντίστοιχα.

Στ. ΘεοδωράκηςΚαι είστε έτοιμος για κυβερνήσεις συνεργασίας; Γιατί νομίζω το σενάριο της αυτοδυναμίας έχει εξαφανιστεί αν πιστέψουμε τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Κυρ. ΜητσοτάκηςΕγώ προσωπικά δεν το πιστεύω και θα εξακολουθώ να υπερασπίζομαι την ανάγκη στη δεύτερη κάλπη.

Γιατί η δεύτερη κάλπη είναι αυτή η οποία μπορεί να δώσει αυτοδυναμία, διότι αυτή είναι η σωστή λύση για τη χώρα.

dikaiologitika.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Έκρυθμη η κατάσταση στο Δροσερό Ξάνθης | Έκαψαν σπίτια και αυτοκίνητα

Τεταμένο είναι το κλίμα στη Ξάνθη μετά τη δολοφονία του 46χρονου Ρομά από 36χρονο ομόφυλό του, με επεισόδια, πυροβολισμούς, ακόμη και πυρπολήσεις κατοικιών και αυτοκινήτων.

Χθες Δευτέρα ένα σπίτι κάηκε ολοσχερώς όπως και άλλα άλλα δύο παραπήγματα, ενώ σήμερα, Τρίτη, άγνωστοι έβαλαν φωτιά σε άλλο ένα παράπηγμα και σε ένα διώροφο σπίτι που υπέστη ζημιές από τη φωτιά στο εσωτερικό του. Φωτιά έβαλαν και στα δύο πολυτελή αυτοκίνητα του 36χρονου συλληφθέντα.
Τα σπίτια και τα παραπήγματα ανήκαν στον 36χρονο και στον αδελφό του.

Αναστάτωση στο Δροσερό | Ζητούν δικαιοσύνη αλλιώς θα πάρουν τον νόμο στα χέρια τους!
Οι πυρπολήσεις θεωρούνται αντίποινα για την εν ψυχρώ δολοφονία.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι μικρής ή μεγαλύτερης έκτασης επεισόδια καταγράφονται σχεδόν διαρκώς μέσα στον οικισμό με ρίψεις πετρών. Ακούστηκαν μάλιστα και πυροβολισμοί.

Οι Αρχές παραμένουν σε επιφυλακή, καθώς υπάρχει ο φόβος να ξεσπάσει βεντέτα μετά την άγρια δολοφονία. Την ίδια στιγμή στο TikTok κυκλοφορούν βίντεο στα οποία εκφράζονται σαφείς απειλές.

Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης, συμμετείχε με 4 υδροφόρα οχήματα και 14 άτομα, παρουσία περιπολικών και ανδρών της Ελληνικής Αστυνομίας, που δέχθηκαν επιθέσεις, κυρίως από παιδιά μικρής ηλικίας, οι οποίες ελέγχθηκαν αμέσως.

Την Τετάρτη θα οδηγηθούν στον ανακριτή Ξάνθης, ο 36χρονος πατέρας, οι δύο γιοι και ο γαμπρός του, με την αστυνομία να είναι σε ετοιμότητα για την αποφυγή επεισοδίων.

protothema.gr

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τέμπη | 21 μέρες μετά την εθνική τραγωδία ξεκίνησαν τα δρομολόγια – Δεν μπαίνουν στα πρώτα βαγόνια

Ξεκίνησε ο προαστιακός – Στις ράγες ξανά οι συρμοί – Ποια δρομολόγια θα πραγματοποιούνται από σήμερα.

Την Τετάρτη (22/03), μετά από 21 μέρες από το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, ο προαστιακός και τα τρένα ξεκίνησαν ξανά τα δρομολόγια τους, στις 4.45 το πρωί από τον Σταθμό Λαρίσης με προορισμό τον σταθμό της Οινόης.

Ο Κώστας Γενιδούνιας, πρόεδρος των μηχανοδηγών του ΟΣΕ, μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

«Έχουμε διασφαλίσει ότι υπάρχει μέγιστη ασφάλεια. Είμαστε εμείς μπροστά και ταξιδεύουμε μαζί με τους επιβάτες. Ο προαστιακός της Αθήνας, ο προαστιακός της Πάτρας ξεκίνησαν και τώρα περιμένουμε τον ΟΣΕ να δώσει τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις για να ξεκινήσουν και τα εμπορευματικά το βράδυ».

Επιπλέον ο κ. Γενιδούνιας αναφερόμενος στις χθεσινές συναντήσεις που είχαν με την Hellenic Train σημείωσε ότι παραδέχθηκε η εταιρεία ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα.

treno_aerodromio_1.jpg

Προαστιακός Κορίνθου: Πρόβλημα στις σήραγγες με τον φωτισμό και τις επικοινωνίες

Ωστόσο, στην λειτουργία δεν επανήλθαν όλοι οι σταθμοί. Ο προαστιακός της Κορίνθου δεν λειτούργησε, καθώς υπάρχει πρόβλημα στις σήραγγες με τον φωτισμό και τις επικοινωνίες.

Ο Κώστας Γενιδούνιας ανέφερε σχετικά: «Δεν υπάρχει επικοινωνία του τρένου με τον διαχειριστή υποδομής, όταν βρίσκεται η αμαξοστοιχία μέσα στο τούνελ».

Μάλιστα, ο πρόεδρος των μηχανοδηγών του ΟΣΕ ανέφερε ότι είχαν συναντήσει στο παρελθόν για αυτά τα προβλήματα.

Χαμηλές ταχύτητες και αυξημένα μέτρα ασφαλείας

Τα δρομολόγια μπορεί να ξεκίνησαν, αλλά είναι μειωμένα, ωστόσο τα μέτρα ασφαλείας είναι αυξημένα. Οι επιβάτες διστακτικά επιλέγουν ξανά τον Προαστιακό για να μετακινηθούν.

Στην πρώτη φάση επανεκκίνησης του σιδηρόδρομου έχουν δοθεί οι γραμμές Πειραιάς-Αθήνα-Αεροδρόμιο, Άνω Λιόσια-Αεροδρόμιο, Άνω Λιόσια-Κάντζα, Αθήνα-Οινόη-Χαλκίδα και ο Προαστιακός της Πάτρας, ενώ πλήρης ανάπτυξη του σιδηρόδρομου θα υπάρξει τις επόμενες 25 ημέρες, λίγο πριν από το Πάσχα.

Συγκεκριμένα, η επαναλειτουργία της κυκλοφορίας των τρένων θα γίνει σε πέντε φάσεις και ανά πέντε ημέρες θα ανοίγει και μια γραμμή υπό αυξημένα μέτρα ασφαλείας.

Η ταχύτητα στις αμαξοστοιχίες του Προαστιακού δεν ξεπερνά τα 80 χιλιόμετρα την ώρα ενώ στην καμπίνα του τρένου υπάρχουν δύο μηχανοδηγοί και δύο επόπτες κυκλοφορίας.

Παράλληλα, στους σταθμούς που μέχρι τώρα είχε υπηρεσία ένας σταθμάρχης τοποθετούνται δύο σταθμάρχες.

Οι επιβάτες αποφεύγουν τα πρώτα βαγόνια

Οι περισσότεροι επιβάτες άφηναν το πρώτο βαγόνι και επέλεγαν να ταξιδέψουν στα τελευταία βαγόνια.

Σύμφωνα με ενημέρωση της Hellenic Train από σήμερα θα πραγματοποιούνται δρομολόγια τρένων στις παρακάτω γραμμές:

  • Πειραιάς – Αθήνα- Αεροδρόμιο
  • Αεροδρόμιο – Αθήνα- Πειραιάς
  • Άνω Λιόσια – Αεροδρόμιο
  • Αεροδρόμιο – Άνω Λιόσια
  • Άνω Λιόσια – Κάντζα
  • Κάντζα – Άνω Λιόσια
  • Αθήνα – Χαλκίδα- Αθήνα
  • Προαστιακός Πάτρας
  • Ολυμπία – Πύργος- Κατάκολο
  • Διακοφτό – Καλάβρυτα

 

Δείτε περισσότερα εδώ: newsbomb.gr

 

 

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: