Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Βουλγαρία θα διακόψει τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας εάν η Μόσχα μπλοκάρει το φυσικό αέριο

Η βουλγαρική κυβέρνηση θα σταματήσει την εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε περίπτωση που σταματήσει η ροή ρωσικού φυσικού αερίου στη χώρα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Κίριλ Πέτκοφ την Τετάρτη.

«Εάν εισέλθουμε σε ένα σενάριο κατά το οποίο θα διακοπεί η ροή του ρωσικού φυσικού αερίου στη Βουλγαρία κατά 100%, η διακοπή της εξαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι το μέτρο μας, ώστε τα νοικοκυριά να έχουν ενέργεια. Ωστόσο, τα καλά νέα είναι ότι ο αγωγός φυσικού αερίου (μέσω της Βουλγαρίας) τροφοδοτεί τόσο τη Σερβία όσο και την Ουγγαρία και αυτές εξακολουθούν να είναι στρατηγικοί εταίροι της Ρωσίας, οπότε η πιθανότητα να φτάσουμε εκεί είναι μικρή», δήλωσε.

Τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός και τρία μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού καταδίκασαν τις ενέργειες της Ρωσίας, η οποία αναγνώρισε την ανεξαρτησία των εδαφών που ελέγχονται από αυτονομιστές στην Ανατολική Ουκρανία. Μόνο το βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα BSP έχει διαφορετική θέση που δεν καταδικάζει τη Ρωσία, αλλά παραδέχεται μόνο ότι οι ενέργειες του Πούτιν «ενδέχεται» να παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

«Η Βουλγαρία πιστεύει στην ακεραιότητα της Ουκρανίας. Πιστεύουμε ότι αν οποιαδήποτε χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, εισέρχεται με άρματα μάχης, αυτό αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Είναι παράλογο να πιστεύουμε ότι αυτές οι (ουκρανικές) επαρχίες ενεργούν μόνες τους», δήλωσε ο Πέτκοφ, προσθέτοντας ότι η Βουλγαρία είναι καλός εταίρος στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι η σύνδεση φυσικού αερίου με την Ελλάδα θα είναι έτοιμη μέχρι το καλοκαίρι και θα επιτρέψει στη Βουλγαρία να εισάγει υγροποιημένο αέριο. Διασφάλισε μάλιστα εβδομαδιαία επικοινωνία για το θέμα αυτό με τον Έλληνα ομόλογό του Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η κατασκευή του αγωγού μήκους 182 χιλιομέτρων ξεκίνησε μόλις τον Μάιο του 2019, παρόλο που το έργο είναι ηλικίας άνω της δεκαετίας. Σύμφωνα με τη σύμβαση, όλα έπρεπε να είναι έτοιμα μέχρι το τέλος του 2021. Σκοπός της κατασκευής του διασυνδετήριου αγωγού είναι να συνδέσει το βουλγαρικό δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου με τον ελληνικό και τον Διαδριατικό Αγωγό (TAP) και να εγγυηθεί προμήθειες από άλλες πηγές εκτός της ρωσικής κρατικής εταιρείας Gazprom.

Πηγή: euractiv.gr

 

 

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Άλλες τιμές σε κάθε χώρα για το ίδιο προϊόν!

Σε χαμηλότερα επίπεδα εξακολουθούν να κυμαίνονται οι τιμές του τυπικού καλαθιού του νοικοκυριού στα ελληνικά σουπερμάρκετ σε σύγκριση με τα αντίστοιχα καταστήματα λιανεμπορίου σε Γαλλία, Αγγλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Γερμανία και Ρουμανία, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).

Η συγκεκριμένη οργανωμένη έρευνα παρουσιάζει τα αποτελέσματα σύγκρισης τιμών (που βασίζονται σε στοιχεία από πλατφόρμες σύγκρισης τιμών σε κάθε χώρα, αλλά και σε τιμοληψίες από αλυσίδες σουπερμάρκετ) σε τυπικό καλάθι προϊόντων του νοικοκυριού του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων (σουπερμάρκετ) στην Ελλάδα τον Μάρτιο 2024 και αντίστοιχα στην Γαλλία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ισπανία, στην Ιταλία, στην Πορτογαλία, στη Γερμανία και στη Ρουμανία. Η σύγκριση τιμών γίνεται με και χωρίς την αξία του ΦΠΑ, ο οποίος διαφέρει σε κάθε χώρα.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Νικήτρια παράταξη η Δ.Κ.Μ στις εκλογές του ΤΕΕ ΑΜ

Ευχαριστούμε θερμά τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες που συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία και έδωσαν ξανά στο συνδυασμό μας, τη ΔΚΜ – Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών , την 1η θέση στις εκλογές για την ανάδειξη της νέας Αντιπροσωπείας ΤΕΕ στο Περιφερειακό Τμήμα της Ανατολικής Μακεδονίας!

Το αποτέλεσμα αποτελεί επιβράβευση της συντονισμένης, ομαδικής και μεθοδικής δουλειάς όλης της υπέροχης ομάδας μηχανικών της Καβάλας, της Δράμας και της Θάσου!

Συνεχίζουμε μαζί, με σοβαρότητα, σχέδιο και εξωστρέφεια, την προσπάθεια για αναβαθμισμένο ρόλο του ΤΕΕ, για μια πιο σύγχρονη Ελλάδα με κινητήρια δύναμη τους Μηχανικούς.

Δελτίο Τύπου

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Εναρκτήρια εκδήλωση για τα 100 χρόνια της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων Νεαπόλεως & Θάσου στην Λυδία

Με λαμπρότητα πραγματοποιούνται και φέτος οι εκδηλώσεις εορτασμού της επετείου μνήμης της Ισαποστόλου Αγίας Λυδίας της Φιλιππησίας στο ιερό Προσκύνημα-Βαπτιστήριο της Αγίας κατά το διήμερο 19 και 20 Μαΐου 2024.

Το απόγευμα της Κυριακής 19 Μαΐου 2024 τελέστηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός, παρουσία πλήθους πιστών και εκπροσώπων Πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής, ενώ παράλληλα σηματοδοτήθηκε και η επίσημη έναρξη του επετειακού εορτασμού της εκατονταετηρίδος (1924-2024) της τοπικής Εκκλησίας.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en