Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Η Αγία Σοφία μετατρέπεται σε τζαμί | Διεθνής κατακραυγή σε Τουρκία και Ερντογάν

Με ένα διάγγελμα που κράτησε τριάντα λεπτά, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστησε μία ακόμη φιέστα, προσβάλλοντας κατάφορα τον απανταχού χριστιανισμό αλλά και τη διεθνή κοινότητα συλλήβδην, ανακοινώνοντας την αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας και το άνοιγμά της για μουσουλμανικές προσευχές.

Το διάγγελμα ξεκίνησε στις 20:53 της Παρασκευής 10 Ιουλίου, με κάποια τουρκικά μέσα να αναφέρουν πως επελέγη η συγκεκριμένη ώρα, καθώς συμβολίζει το έτος 2053 και την συμπλήρωση 600 ετών από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453, ενώ άλλα ανέφεραν ότι η επιλογή σχετιζόταν με τη Δύση του ηλίου και την μουσουλμανική προσευχή της Παρασκευής.

«Η Αγιά Σοφιά εγκαταλείπει το μουσειακό καθεστώς» επιβεβαίωσε στο διάγγελμά  του, μεταφέροντας κατόπιν μία δήλωση η οποία όμως δεν αντηχεί στις προκλητικές του αποφάσεις, ότι δηλαδή «η κοινή παγκόσμια κληρονομία της Αγιάς Σοφιάς, θα συνεχίσει να αγκαλιάζει όλο τον κόσμο με το νέο της καθεστώς, με τρόπο ειλικρινή και αυθεντικό.  Οι πόρτες της Αγιάς Σοφιάς θα είναι ανοιχτές σε όλους, ντόπιους και ξένους, Μουσουλμάνους και μη Μουσουλμάνους».

Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος εξήγγειλε πως «σχεδιάζουμε να ολοκληρώσουμε σύντομα τις προετοιμασίες και να την ανοίξουμε για προσευχή την Παρασκευή 24 Ιουλίου».

Δεν δίστασε και κούνησε το δάχτυλο στην Ελλάδα, τη Δύση και την Παγκόσμια Κοινότητα ζητώντας σεβασμό (!) της απόφασής του, λέγοντας «κατανοούμε όλες τις απόψεις που κατατίθενται στη διεθνή αρένα. Ωστόσο, το ζήτημα αφορά την κυριαρχία της Τουρκίας. Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρούμε σαν παραβίαση της ανεξαρτησίας μας οποιαδήποτε στάση ξεπερνά την έκφραση γνώμης».

Είχε προηγηθεί το απόγευμα της ίδιας ημέρας tweet του ΡΤ Ερντογάν, στο οποίο έγραφε: «Αποφασίστηκε ότι η Αγία Σοφία θα τεθεί υπό την εποπτεία της Ντιγιανέτ (Αρχή Θρησκευτικών Υποθέσεων) και θα ξανανοίξει για προσευχή».

Το τουρκικό ΣτΕ απεφάνθη (;)
Νωρίτερα την Παρασκευή είχε προηγηθεί το δικαστικό σκέλος της εξέλιξης. Συγκεκριμένα, το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε την απόφαση του 1934 με την οποία η τότε τουρκική κυβέρνηση είχε μετατρέψει την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης σε μουσείο, όπως μετέδωσε το CNN Turk.

Κατ’ αυτό τον τρόπο, άνοιξε κι επίσημα ο δρόμος για την μετατροπή του Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO σε τζαμί. Οι Τούρκοι δικαστές έκριναν πως το διάταγμα του 1934 –που έφερε την υπογραφή του Κεμάλ Ατατούρκ- και βάσει του οποίου η Αγία Σοφία απέκτησε το καθεστώς μουσείου, δεν ήταν σύννομο.

Πάντως, η UNESCO έχει διευκρινίσει πως πρέπει να ειδοποιηθεί για οποιαδήποτε μετατροπή στο μουσειακό καθεστώς της Αγίας Σοφίας, για την οποία πιθανόν θα πρέπει να υπάρξει νέα αξιολόγηση από πλευράς της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Χαλήλ Τζιχάτ: «Χριστιανικός ναός η Αγία Σοφία»
Την ίδια ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει κι εντείνει τον παραλογισμό του, ο Τοποτηρητής Μουφτής Κομοτηνής Χαλήλ Τζιχάτ στέλνει –και μαζί του όλη η Ροδόπη- μήνυμα σεβασμού στον χριστιανισμό και ειδικά ως προς την Αγία Σοφία.

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ικανοποιητική η κίνηση στις προκριματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ στην Καβάλα για τα ευρωψηφοδέλτια

Ιδιαίτερα ικανοποιημένοι δηλώνουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ με την μεγάλη συμμετοχή που υπήρξε στις προκριματικές εκλογές για τα ευρωψηφοδέλτια του κόμματος.

Στόχος του κόμματος αλλά και των μελών της Καβάλας, είναι η ένταξη όσο περισσότερων γίνεται ευρωβουλευτών στο Κοινοβούλιο με πρώτο και κύριο σχέδιο την αποκατάσταση της δικαιοσύνης στην χώρα μας.

Continue Reading

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Προπονητής κλιμάκιου Ταεκβοντό Β. Ελλάδος ο Χάρης Παλτόγλου στο Διεθνές Πρωτάθλημα στην Σόφια

Το διεθνές τουρνουά 15th Hereya Open Sofia, που θα διεξαχθεί στις 21 και 22 Απριλίου 2024 στο Asics Arena της Σόφιας, θα φιλοξενήσει 1100 αθλητές από 12 χώρες. Οι επίλεκτοι αθλητές έχουν επιδείξει  αφοσίωση και εξαιρετικές επιδόσεις στους αγώνες και έχουν καταταγεί στην πρώτη θέση από τα τρία προκριματικά πρωταθλήματα.

Η συμμετοχή των 100 επίλεκτων αθλητών από την Ένωση Τάεκβοντο Βορείου Ελλάδος, υπό τον προπονητή Χάρη Παλτογλου, ενισχύει την Ελληνική αποστολή στο διεθνές τουρνουά 15th Hereya Open Sofia. Μία τιμητική θέση που τιμάει την πόλη μας, την Καβάλα, παρέχοντας σημαντική αναγνώριση στον τομέα του Τάεκβοντο.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Σύλλογοι, φορείς και εθελοντές καθάρισαν τμήμα του περιαστικού δάσους

Πολλά είναι τα παράπονα που έχουν γίνει για τα απορρίματα τα οποία πλυμμηρίζουν το περιαστικό δάσος της Καβάλας. Σίγουρα ένα γεγονός που ιδίως και με τον ερχομό της αντιπυρικής περιόδου προκαλεί έντονο προβληματισμό.

Μπορεί πολλοί πολίτες να μην είναι υπεύθυνοι όσο αφορά την ρίψη των απορριμάτων όμως αρκετοί φορείς, σύλλογοι και εθελοντές προέβησαν στον καθαρισμό ενός τμήματός του.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en