Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ | Επιστολή 18 βουλευτών στον Μπλίνκεν | Ανησυχία για την απόκτηση επιπλέον S-400 από την Τουρκία

Ο βουλευτής Κρις Πάπας που έπαιξε ηγετικό ρόλο στην τροπολογία που κατατέθηκε στον αμυντικό προϋπολογισμό (NDAA) για τα F-16, συντόνισε και αυτή τη νέα προσπάθεια

Την έντονη ανησυχία τους για την ενδεχόμενη απόκτηση επιπλέον S-400 από την Τουρκία, εκφράζουν σε επιστολή που έστειλαν προς τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑΆντονι Μπλίνκεν, 18 Αμερικανοί βουλευτές. Ο βουλευτής Κρις Πάπας που έπαιξε ηγετικό ρόλο στην τροπολογία που κατατέθηκε στον αμυντικό προϋπολογισμό (NDAA) για τα F-16, συντόνισε και αυτή τη νέα προσπάθεια.

Στην επιστολή τους, οι βουλευτές κάνουν λόγο για κατάφωρη παραβίαση της αμερικανικής νομοθεσίας, ενώ προειδοποιούν και για τους κινδύνους ασφαλείας που ελλοχεύουν από την πιθανή συνεγκατάσταση των αναβαθμισμένων μαχητικών F-16 με τους S-400. Υπό αυτό το πρίσμα, οι Αμερικανοί βουλευτές ζητούν από τον Άντονι Μπλίνκεν, να ενημερωθούν μέσα στον επόμενο μήνα για την κατάσταση των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία για τα μαχητικά F-16, αλλά και για τα μέτρα έχει λάβει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ώστε να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρχουν κίνδυνοι ασφάλειας, και ότι η αμυντική συνεργασία ΗΠΑ-Τουρκίας θα συμμορφώνεται πλήρως με την αμερικανική νομοθεσία.

Από την πλευρά του, ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), Έντι Ζεμενίδης, που συντονίζει τις πρωτοβουλίες του συνασπισμού «No Jets for Turkey», εξέφρασε την ικανοποίηση του συνασπισμού για αυτή τη πρωτοβουλία του Κογκρέσου. Ο συγκεκριμένος συνασπισμός περιλαμβάνει εβραϊκές, αρμενικές, κουρδικές και χριστιανικές οργανώσεις.

«Για άλλη μια φορά το Κογκρέσο παίζει ηγετικό ρόλο στο θέμα των αμυντικών σχέσεων των ΗΠΑ με την Τουρκία. Παρόλο που η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει προχωρήσει προς το παρόν με την αναβάθμιση και την πώληση των F-16 ούτε δίνει τα σωστά μηνύματα στην Τουρκία και αφήνει την κυβέρνηση Ερντογάν να προχωράει με την εντύπωση ότι οι ΗΠΑ είναι αυτές που θα υποχωρήσουν στο θέμα των S-400. Ευτυχώς, το Κογκρέσο επανέρχεται με συνέπεια και ξεκαθαρίζει ότι η αναβάθμιση και η πώληση, δεν μπορούν να προχωρήσουν χωρίς συγκεκριμένες προϋποθέσεις», ανέφερε ο Έντι Ζεμενίδης.

Η επιστολή των Αμερικανών βουλευτών:

«Γράφουμε για να εκφράσουμε την ανησυχία μας σχετικά με αναφορές ότι η Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο περαιτέρω εξαγορών του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400. Είκοσι μήνες μετά την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, σύμφωνα με τον Νόμο για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA), η κυβέρνηση του Ερντογάν, όχι μόνο απέτυχε να συμμορφωθεί με τον νόμο CAATSA, αλλά έχει πλέον ξεκαθαρίσει ότι σκοπεύει να διαπράξει μία ακόμα κατάφωρη παραβίαση του νόμου.

Όπως σημειώνεται σε επιστολή που σας στείλαμε την 1η Νοεμβρίου 2021, ‘ένας από τους λόγους για τους οποίους το Κογκρέσο επέμεινε στην αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35, ήταν λόγω των σημαντικών κινδύνων που σχετίζονταν με τη συνεγκατάσταση S-400 και F-35. Οι ειδικοί έχουν σημειώσει ότι η παροχή στην Τουρκία εκσυγχρονισμένων F-16 εγκυμονεί παρόμοιους κινδύνους εάν η Άγκυρα συνεχίσει να κατέχει τους ρωσικούς S-400″. (Η απόκτηση) επιπλέον S-400, θα αύξανε περαιτέρω τους κινδύνους που υπάρχουν με την συνεγκατάσταση. Βρήκαμε αυτούς τους κινδύνους απαράδεκτους τον Νοέμβριο, και τους βρίσκουμε ακόμη πιο απαράδεκτους σήμερα.

Καθώς η παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζεται, δεν μπορούμε να έχουμε ένα μέλος του ΝΑΤΟ να δεσμεύεται για στρατιωτική συνεργασία με το καθεστώς του Βλαντιμίρ Πούτιν. Αυτό υπονομεύει την πολιτική των ΗΠΑ στην Ουκρανία, την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα, και την ίδια την επιθυμία για ενότητα στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, (μια επιθυμία) που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρουσίασε στο Κογκρέσο ως τον λόγο για τον οποίο πρέπει να εξεταστεί η αναβάθμιση και η πώληση F-16 στην Τουρκία.

Κατά την ακρόαση για την επικύρωση του διορισμού του, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία, Τζεφ Φλέικ, δήλωσε ότι η Τουρκία θα πρέπει να αντιμετωπίσει πρόσθετες κυρώσεις CAATSA, αν αποκτήσει πρόσθετα ρωσικά οπλικά συστήματα. Αυτό δεν είναι πλέον ένα υποθετικό ερώτημα και η συνεχιζόμενη παραβίαση από την Τουρκία, όχι μόνο του νόμου των ΗΠΑ, αλλά και των προσδοκιών για έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ, πρέπει να αντιμετωπιστεί αμέσως.

Υπό τις παρούσες συνθήκες, πρέπει να επαναλάβουμε την αντίρρησή μας στον εκσυγχρονισμό ή στην πώληση νέων F-16 στην Τουρκία. Ζητάμε να ενημερωθούμε εντός των επόμενων 30 ημερών, σχετικά με την κατάσταση των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία για τα F-16, τον τρόπο επίλυσης των προβλημάτων συνεγκατάστασης – ειδικά υπό το πρίσμα των επιπλέον S-400 που έρχονται να προστεθούν στις ανησυχίες μας – και ποια μέτρα η κυβέρνηση παίρνει για να διασφαλίσει ότι η αμυντική σχέση ΗΠΑ-Τουρκίας συμμορφώνεται με τον νόμο CAATSA και τις άλλες ανησυχίες που έχει το Κογκρέσο. Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας σε αυτό το επείγον θέμα και αναμένουμε την απάντησή σας».

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία| Διαφωνίες στο Κρεμλίνο για τις ήττες του Πούτιν.

Η ήττα της Ρωσίας και τις Ουκρανίας έφερε αναστάτωση στους συνεργάτες του Πούτιν.

Ένα από τους συνεργάτες του Πούτιν είναι δυσαρεστημένος με την τροπή που πήραν τα πράγματα.

Διαφωνεί για τα λάθη που  κάνουν.

Η Washington Post τονίζει στην ηγεσία της Μόσχας υπάρχει μια  δυσαρέσκεια για την κατάσταση στο μέτωπο.

Τα νέα για τον πόλεμο στην Ουκρανία τα μαθαίνει καθημερινά ο Αμερικάνος Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν .

Αυτός που διαφωνεί με τον Πούτιν δεν αναφέρει τον πρόεδρο της Ρωσίας.

Οι στενοί συνεργάτες του Πούτιν  δεν τον φέρνουν κακές ειδήσεις για να μην τον στεναχωρήσουν πιο πολύ.

Οι στενοί συνεργάτες του Πούτιν δεν συμφωνούν για τα λάθη που έχουν κάνει και για τους πολλούς θανάτους .

Ο Ντίμιτρι Πέσκοφ είπε οτι υπάρχουν διαφωνίες

Υπάρχουν πολλές διαφωνίες  στις κοινοβουλευτικές επιτροπές για το θέμα του πολέμου.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι λεν ότι είναι ξεροκέφαλος και γεμάτος εμμονές με την Ουκρανία

Διαφωνούν ακόμα και έξω από το Κρεμλίνο . Ο Ραμζάν  Καντίρορ μίλησε άσχημα σε έναν ανώτατο αξιωματικό .Αργότερα αυτός έγινε υποστράτηγος με την γνώμη του Πούτιν.

Συμφώνησε με τον Καντίρορ και ο Γελγκένι Πρίγκοζιν ο οποίος είπε ότι οι ηγέτες του στρατού είναι σκουπίδι .

Γιάννης Γ.

 

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Κυριάκος Μητσοτάκης| Κλείνουμε τα παράθυρα στις προκλήσεις, κρατάμε ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου

Όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την προσέλευσή του για τις εργασίες της άτυπης συνόδου των 27 χωρών μελών της ΕΕ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε προσερχόμενος στον χώρο που διεξάγεται η Σύνοδος της Πράγας στο βασικό ζήτημα της ατζέντας που είναι η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης αλλά και στις προκλήσεις του Τούρκου προέδρου που συνεχίστηκαν ενώπιον των ηγετών στο δείπνο της Πέμπτης.

Σε σχέση με την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι οι συνθήκες έχουν ωριμάσει για μία παρέμβαση ώστε να μειωθεί το κόστος του φυσικού αερίου στην Ευρώπη προκειμένου τα κράτη να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Όπως είπε ο πρωθυπουργός η πρόταση της Ελλάδας εξαρχής ήταν υπέρ μίας συντονισμένης ευρωπαϊκής ενέργειας και εκτίμησε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν σε λίγες εβδομάδες στις Βρυξέλλες.

«Είναι ώρα για κρίσιμες αποφάσεις», είπε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ενώ υπογράμμισε ότι έχει υπάρξει καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων από την ΕΕ που δοκιμάζει τους εθνικούς προϋπολογισμούς. Είναι ώρα η Ευρώπη να δυναμώσει την ενότητά της απέναντι στους εκβιασμούς του Πούτιν.

Κρατάμε ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου

Σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις ο έλληνας πρωθυπουργός έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα: «Η Ελλάδα ουδέποτε προκαλεί αλλά απαντά με αυτοπεποίθηση στις προκλήσεις. Είχα την ευκαιρία να επαναλάβω χθες στους 43 ηγέτες όσα είπα στον ΟΗΕ. Δεν είναι δυνατόν να εγκαλείται αυτή τη στιγμή η Ελλάδα από την Τουρκία, όταν η Άγκυρα θέτει ζητήματα κυριαρχίας στο Αιγαίο. είναι αδύνατο να εκτονωθεί η σχέση όταν συνεχίζεται αυτή τη η ρητορική. Ήταν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία οι ηγέτες να αντιληφθούν ποιος είναι αυτός που προκαλεί και υψώνει τους τόνους. Προχωράμε με αυτοπεποίθηση έχοντας το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας. Κλείνουμε όλα τα παράθυρα σε κάθε πρόκληση, κρατάμε ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου», σημείωσε.

Αναφορικά με τα ναυάγια στη Λέσβο και στα Κύθηρα ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι όλοι διαπίστωσαν ότι «οι ελληνικές αρχές έσπευσαν να διασώσουν τους ανθρώπους που ξεκίνησαν χωρίς καν σωσίβια από την Τουρκία» ενώ κάλεσε την Άγκυρα να σταματήσει την εργαλειοποίηση των μεταναστών. Κατήγγειλε τα κυκλώματα των διακινητών και ανέφερε ότι η Τουρκία μπορεί να περιορίσει αυτά τα κυκλώματα όπως το έχει πράξει στο παρελθόν. «Η Ελλάδα θα συνεχίσει να κάνει αυτό που κάνει τα τελευταία χρόνια. Να προστατεύει τα σύνορά της και παράλληλα να βοηθά όσους ανθρώπους κινδυνεύουν».

in.gr

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Ταϊλάνδη | Μακελειό σε παιδικό σταθμό | Δεκάδες νεκροί από πυροβολισμούς

Λουτρό αίματος σε παιδικό σταθμό στην Ταϊλάνδη, αφού 34 άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς σε επαρχία στα βορειοανατολικά σήμερα (06.10.2022).

Το μακελειό συνέβη στις 12.30 ώρα Ταϊλάνδης, σε παιδικό σταθμό, την ώρα του μεσημεριανού γεύματος, όπου στις αίθουσες βρισκόταν περίπου 30 παιδιά, δήλωσε η Τζιπάντα Μπονσόμ, τοπικός αξιωματούχος, στο Reuters.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματικό της τοπικής αστυνομίας που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, ο άνδρας σκότωσε τουλάχιστον 23 παιδιά, ηλικίας 2 έως 3 ετών και προσπάθησε να διαφύγει με αυτοκίνητο, χτυπώντας πολλούς πεζούς.

Αξιωματικός της αστυνομίας επιβεβαίωσε επίσης στο Reuters, ότι ο ένοπλος σκότωσε τη σύζυγο και το παιδί του και στη συνέχεια αυτοκτόνησε κατά τη διάρκεια του περιστατικού. Σύμφωνα με τον ίδιο, τουλάχιστον 12 άνθρωποι τραυματίστηκαν και μεταξύ των νεκρών είναι δύο δάσκαλοι και ένας αστυνομικός.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο δράστης είναι ο 34χρονος, Panya Khamrap, πρώην αστυνομικός, ο οποίος φέρεται να απολύθηκε πέρυσι από το Σώμα για εμπλοκή με ναρκωτικά.

Ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Πραγιούτ Τσαν-ότσα έκανε λόγο για ένα «σοκαριστικό» περιστατικό, και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

Σύμφωνα με το Reuters, ο άνδρας πυροβόλησε πρώτα τέσσερις ή πέντε υπαλλήλους, συμπεριλαμβανομένης μιας δασκάλας που ήταν οκτώ μηνών έγκυος.

Στην αρχή μάλιστα οι άνθρωποι νόμιζαν ότι οι πυροβολισμοί ήταν πυροτεχνήματα.

Τα βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν πανικόβλητους ανθρώπους να κλαίνε και σεντόνια που κάλυπταν τα πτώματα παιδιών που κείτονταν σε λίμνες αίματος στο κέντρο της πόλης.

Περιστατικά πυροβολισμών στην Ταϊλάνδη

Το ποσοστό οπλοκατοχής στη Ταϊλάνδη είναι υψηλό συγκριτικά με κάποιες άλλες χώρες της περιοχής, και τα επίσημα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν τον πολύ υψηλό αριθμό παράνομων όπλων.

Τα περιστατικά, όπως το σημερινό, είναι σπάνια. Ωστόσο το 2020 ένας στρατιώτης, εξοργισμένος με την αποτυχία μιας συμφωνίας για ακίνητα, σκότωσε τουλάχιστον 29 ανθρώπους και τραυμάτισε 57 σε μια επίθεση σε τέσσερις τοποθεσίες.

.newsit.gr

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X