Quantcast
Connect with us

ΑΜΥΝΑ

Ημέρα της Νίκης | Η πολυσήμαντη ομιλία του Πούτιν και ο «Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος»

Γνωστή ως η Ημέρα της Νίκης, η 9η Μαϊου είναι η μέρα που τα ρωσικά στρατεύματα θριάμβευσαν επί της ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Κάθε χρόνο τέτοια μέρα, σε πολλές πόλεις της Ρωσίας, τανκς και στρατιωτικά οχήματα με συστοιχίες ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων παρελαύνουν στους κεντρικούς δρόμους. Στρατιώτες κάνουν πορεία στις κεντρικές πλατείες και μαχητικά αεροσκάφη κάνουν επίδειξη στους ουρανούς.

Εδώ και χρόνια, η Μόσχα χρησιμοποιεί την επέτειο για να επιδείξει τη στρατιωτική της ισχύ με μεγαλειώδεις παρελάσεις και στρατιώτες ντυμένους με αναμνηστικά που βαδίζουν στους δρόμους της πρωτεύουσας. Δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι πολίτες συμμετέχουν επίσης στις παρελάσεις, μεταφέροντας πορτρέτα συγγενών που έχασαν τη ζωή τους σε αυτό που οι Σοβιετικοί αποκαλούν «Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο».

Φέτος, καθώς συνεχίζεται η επίθεση του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, η ημέρα έχει ιδιαίτερη απήχηση, καθώς πολλοί αναμένουν μια δραματική ανακοίνωση από τον Πούτιν, είτε κηρύσσοντας τη νίκη στην Ουκρανία είτε αυξάνοντας περαιτέρω το διακύβευμα, κινητοποιώντας όλους τους στρατιώτες και τους εφέδρους της χώρας για τον πόλεμο.

Τι θα πει ο Πούτιν

Ο Πούτιν αναμένεται να προειδοποιήσει για μία ακόμη φορά τη Δύση την «Ημέρα της Κρίσης», όταν θα ηγηθεί των εορτασμών για την 77η επέτειο από τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης επί της ναζιστικής Γερμανίας, κραδαίνοντας την τεράστια δύναμη πυρός της Ρωσίας ενώ οι δυνάμεις της χώρας πολεμούν στην Ουκρανία.

Επικριτικός απέναντι στη βαθιά απομόνωση που διέταξε η Δύση, από τότε που διέταξε την εισβολή στη γείτονα της Ρωσίας, ο Πούτιν θα μιλήσει στην Κόκκινη Πλατεία πριν από τη μεγάλη παρέλαση στρατευμάτων, αρμάτων μάχης, ρουκετών και διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ομιλία του Ρώσου προέδρου αναμένεται να γίνει μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης, μετά τις 12 το μεσημέρι.

Speculations about Putin’s announcements on Russia’s Victory Day | DW News

Μια πτήση πάνω από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Βασιλείου θα περιλαμβάνει υπερηχητικά μαχητικά, στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-160 και, για πρώτη φορά από το 2010, το αεροσκάφος-θηρίο Il-80 «Doomsday» της Ρωσίας. Το Ilyushin Il-80 με το προσωνύμιο «ιπτάμενο Κρεμλίνο» μπορεί να φιλοξενήσει τον Πούτιν, την οικογένεια του και μεγάλο μέρος της κυβέρνησής του σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου.

Το Il-80 έχει σχεδιαστεί για να γίνει το κέντρο διοίκησης για τον Ρώσο πρόεδρο, σε περίπτωση κρίσης. Θα πετάξει σε χαμηλή πτήση κατά τη διάρκεια της παρέλασης, αποστέλλοντας πολλαπλά μηνύματα τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό.

Ο Πούτιν θεωρεί τον πόλεμο στην Ουκρανία ως μια μάχη για την προστασία των Ρωσόφωνων στις περιοχές που εκδιώχθηκαν από τους Ναζί και την προστασία από την απειλή των ΗΠΑ και τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Η Ουκρανία και η Δύση απορρίπτουν τον ισχυρισμό του φασισμού ως «ανοησία» και λένε ότι ο Πούτιν διεξάγει έναν απρόκλητο επιθετικό πόλεμο.

Η Σοβιετική Ένωση έχασε 27 εκατομμύρια ανθρώπους στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, περισσότερους από οποιαδήποτε άλλη χώρα, και ο Πούτιν έχει εκφραστεί τα τελευταία χρόνια για αυτό που η Μόσχα θεωρεί ως προσπάθειες στη Δύση να αναθεωρήσει την ιστορία του πολέμου για να υποτιμήσει τη σοβιετική νίκη.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα ρίξει μεγάλη σκιά στη σημερινή Ημέρα της Νίκης, καθώς έχει σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους και έχει εκτοπίσει σχεδόν 10 εκατομμύρια. Έχει επίσης αφήσει τη Ρωσία στη λαβή σκληρών δυτικών κυρώσεων, εγείροντας φόβους για μια ευρύτερη αντιπαράθεση μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ που είναι μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις του κόσμου.

Το Κρεμλίνο δεν πέτυχε γρήγορη νίκη και η ρωσική οικονομία που δοκιμάστηκε σκληρά από τις κυρώσεις αντιμετωπίζει τη χειρότερη συρρίκνωση από τα χρόνια που ακολούθησαν την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.

Λίγες ώρες πριν απο την πολυαναμενόμενη ομιλία οι εικασίες δίνουν και παίρνουν στη Μόσχα και τις δυτικές πρωτεύουσες ότι ο Πούτιν ετοιμάζει κάποιο είδος ειδικής ανακοίνωσης για την Ουκρανία, ίσως μια ξεκάθαρη κήρυξη πολέμου ή ακόμη και μια εθνική κινητοποίηση. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απέρριψε αυτές τις προτάσεις την Τετάρτη, χαρακτηρίζοντάς τις ως «ανοησίες».

Το Κρεμλίνο δεν απάντησε στα αιτήματα για σχολιασμό σχετικά με το τι θα μπορούσε να πει ο Πούτιν στην ομιλία του, που θα παραδοθεί από την κερκίδα της Κόκκινης Πλατείας μπροστά από το Μαυσωλείο του Βλαντιμίρ Λένιν. Πέρυσι, ο Πούτιν επέκρινε τον δυτικό εξαιρετισμό και την άνοδο του νεοναζισμού και της ρωσοφοβίας οπως είπε – τάσεις στις οποίες επιστρέφει ξανά και ξανά όταν ασχολείται με το ζήτημα της Ουκρανίας.

Το ιδεολογικό υπόβαθρο της 9ης Μαϊου

Ο 69χρονος ηγέτης του Κρεμλίνου έχει επανειλημμένα παρομοιάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία με την πρόκληση που αντιμετώπισε η Σοβιετική Ένωση όταν οι Ναζί του Αδόλφου Χίτλερ εισέβαλαν το 1941.

Η απήχηση της σημερινής ημέρας δίνει τη δυνατότητα στον Βλαντιμίρ Πούτιν να εκμεταλλευτεί τα πατριωτικά αισθήματα του έθνους, σύμφωνα με παρατηρητές, σε μία ημέρα που κορυφώνεται παραδοσιακά με την ετήσια τηλεοπτική ομιλία του Ρώσου προέδρου. Φέτος, δεν θα παρακολουθούν στενά την ομιλία μόνο οι Ρώσοι, αλλά και ολόκληρος ο πλανήτης.

Άλλωστε μετά την ευρείας κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, το Κρεμλίνο έχει χρησιμοποιήσει τη γλώσσα και τις εικόνες του ‘Β παγκόσμιου πολέμου για να περιγράψει την επίθεση στον γείτονά του. Ο Πούτιν, όταν εξαπέλυσε την εισβολή, περιέγραψε έναν από τους κύριους στόχους του την «απαναζιστικοποίηση» της χώρας.

Στα μέσα Μαρτίου, όταν μίλησε στο πλήθος που κυμάτιζε σημαίες στο Στάδιο Λουζνίκι της Μόσχας, τα πανό του πλήθους υπόσχονταν έναν «κόσμο χωρίς φασισμό». Οι στρατιώτες του φορούν συχνά την πορτοκαλί-μαύρη κορδέλα του Αγίου Γεωργίου, η οποία έχει γίνει σύμβολο τόσο της νίκης του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου όσο και του πολέμου στην Ουκρανία.

Αυτές τις μέρες, σχεδόν κάθε συνέντευξη με Ρώσο αξιωματούχο για τα τρέχοντα γεγονότα θα περιέχει αναφορές στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Το υπουργείο Εξωτερικών κάνει σχετικά tweet σχεδόν καθημερινά. Ο ισχυρός έμπιστος του Πούτιν, Νικολάι Πατρούσεφ, κατηγόρησε πρόσφατα τη Δύση για την άνοδο του Χίτλερ και πρότεινε ότι ο σημερινός δυτικός κόσμος (και οι ουκρανικές «μαριονέτες» τους) είναι οι πραγματικοί κληρονόμοι των Ναζί.

«Δεν πρέπει να σας ξεγελάει η αγγλοσαξονική αξιοπρέπεια. Ακόμη και ένα κοστούμι… δεν μπορεί να κρύψει το μίσος, τον θυμό και την απανθρωπιά», είπε. Η εικόνα των «Ναζί» γίνεται επίσης όλο και πιο θολή. Τα ρωσικά βιβλία ιστορίας μιλούν ελάχιστα για την πολιτική του Χίτλερ, την άνοδό του στην εξουσία, τον αντισημιτισμό του ή το Ολοκαύτωμα. Αντίθετα, το κύριο χαρακτηριστικό των «Ναζί» είναι ότι επιτέθηκαν στη Σοβιετική Ένωση. Με αυτή τη λογική όλοι όσοι απειλούν τη σύγχρονη Ρωσία είναι Ναζί.

Aυτή η διαδικασία εξελίχθηκε σταδιακά κατά τη διάρκεια των μακρών χρόνων στην εξουσία του Πούτιν. Το 2000, η ​​Ημέρα της Νίκης τιμήθηκε μόλις δύο ημέρες μετά την ορκωμοσία του Πούτιν ως προέδρου για πρώτη φορά. Απευθυνόμενος σε μια ομάδα βετεράνων, ο νέος ηγέτης της Ρωσίας εξήγησε τη σημασία της ιστορικής νίκης: «Μέσα από εσάς συνηθίσαμε να είμαστε νικητές. Αυτό μπήκε στο αίμα μας. Δεν είναι μόνο η στρατιωτική νίκη, αλλά ειναι και το γεγονός οτι βοηθήσει επίσης τη γενιά μας σε ειρηνικούς καιρούς, θα μας βοηθήσει να οικοδομήσουμε μια ισχυρή και ακμάζουσα χώρα».

Η κληρονομιά της νίκης του πολέμου και η αναφορά του Πούτιν σε «νικητές» ήταν επίσης ένα σπάνιο ιστορικό φωτεινό σημείο για έναν πληθυσμό που είχε τραυματιστεί από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και το οικονομικό χάος της δεκαετίας του 1990. Και φυσικά, η Ρωσία δεν είναι η μόνη χώρα που έχει παγιδευτεί στις αφηγήσεις της για τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Σταδιακά, όμως η Ημέρα της Νίκης έχει γίνει λιγότερο επέτειος μνήμης για το παρελθόν και περισσότερο αφορμή για την προβολή της δύναμης της νέας Ρωσίας του Πούτιν. Το 2008, η παρέλαση της Ημέρας της Νίκης παρουσίασε βαρύ οπλισμό για πρώτη φορά μετά τη σοβιετική κατάρρευση. Τρεις μήνες αργότερα, η Ρωσία εισέβαλε στη Γεωργία.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ είπε πρόσφατα οτι ο Αδόλφος Χίτλερ είχε εβραϊκές ρίζες, όταν ρωτήθηκε πώς η Ουκρανία μπορεί να είναι ναζιστικό κράτος όταν ο πρόεδρος του είναι Εβραίος. Στη συνέχεια, το υπουργείο Εξωτερικών δημοσιοποίησε μια δήλωση που περιγράφει λεπτομερώς «τραγικά παραδείγματα συνεργασίας μεταξύ Εβραίων και Ναζί», σε μία διαδικασία που εξόργισε το Ισραήλ, το οποίο μέχρι στιγμής ήταν σε μεγάλο βαθμό ουδέτερο στη σύγκρουση. Αρκετές μέρες αργότερα ο Πούτιν ζήτησε συγγνώμη από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Ναφτάλι Μπένετ.

Πηγη: newsbomb.gr

Click to comment

Απάντηση

ΑΜΥΝΑ

ΥΠΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος: «Οι 2+2 κατευθύνσεις της επόμενης ημέρας»

Του Νικόλαου Ι. Παναγιωτόπουλου,

Υπουργού Εθνικής Αμύνης

«Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της επόμενης μέρας, όποιος και να είναι αυτός πρέπει να αφιερωθεί με όλες του τις δυνάμεις στο έργο της ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι έργο εθνικής σημασίας και ακόμα κατεπείγον γιατί οι γεωπολιτικές συνθήκες περιπλέκονται.

Πρώτα είναι η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων με οπλικά συστήματα, αλλά και η συνέχεια της προσπάθειας για συντήρηση και αναβάθμιση των υπαρχόντων. Και στους δύο τομείς έχουν γίνει σπουδαία πράγματα κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Η προσπάθεια όμως σίγουρα δεν διακόπτεται, εντατικοποιείται, διότι οι ανάγκες υπάρχουν και παραμένουν. Σε αυτό το πλαίσιο καλούμαστε να κινηθούμε με ταχύτητα, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα για να ολοκληρώσουμε τις μεγάλες αποφάσεις για την πρόσκτηση των νέων οπλικών συστημάτων, αλλά και να υλοποιήσουμε τις αποφάσεις που ήδη έχουν ληφθεί.

Δεύτερον η εντατική αμυντική διπλωματία. Ανοίξαμε δρόμους που ούτε μπορούσαμε να διανοηθούμε ότι υπάρχουν όλα αυτά τα χρόνια, αναπτύσσοντας στρατηγικές σχέσεις και συμμαχίες όχι μόνο με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία που είναι προφανείς ισχυροί συμμαχικοί εταίροι, αλλά και με άλλες χώρες όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία και άλλες.

Σε επίπεδο Ε.Ε. προσωπικές σχέσεις με τους εταίρους Υπουργούς είναι απολύτως επιβεβλημένες. Εκτός από αυτούς τους δύο άξονες εκτιμώ ότι η κατάσταση στην Ουκρανία και οι απαιτήσεις που έχουν δημιουργηθεί, αποτελούν μια πρώτης τάξης ευκαιρία για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία.

Ασφαλώς πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες της μέριμνας προς το προσωπικό. Λύσαμε κάποια προβλήματα, δεν δεχθήκαμε ποτέ ότι τα λύσαμε όλα, εκτιμώ στο κέντρο αυτής της προσπάθειας βρίσκεται η ολοκλήρωση και υλοποίηση του νέου Μισθολογίου για τις Ένοπλες Δυνάμεις, το οποίο εδώ και αρκετούς μήνες είναι υπό επεξεργασία από τα Επιτελεία. Γιατί είναι σωστό και δίκαιο το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων να αμείβεται ανάλογα με τις υπηρεσίες που πρόσφερε αποδεδειγμένα και συνεχίζει να προσφέρει στην Πατρίδα και αυτό είναι το κεντρικό σημείο της παρέμβασης της επόμενης ημέρας».

Continue Reading

ΑΜΥΝΑ

Παναγιωτόπουλος (ΥΕΘΑ): Δεν πιστεύω ότι οι στρατηγικοί στόχοι της Τουρκίας θα αλλάξουν

Τα F-35 είναι το μέλλον της Πολεμικής Αεροπορίας

Ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε καλύτερο σημείο από παλιότερα, αλλά και πως «δεν θα ακυρώσουμε καμία παραγγελία επειδή τώρα είμαστε καλύτερα με τους Τούρκους» ανέφερε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που διεξάγεται στους Δελφούς μεταξύ 26 και 29 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος του MEGA και της Βραδυνής, Ιορδάνης Χασαπόπουλος.

Για τις σχέσεις με την Τουρκία, ο υπουργός ανέφερε πως «Υπάρχουν κανάλια επικοινωνίας. Θεωρώ ότι αυτή η κατάσταση ίσως μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερη συνεννόηση των δύο πλευρών. Όμως δεν πιστεύω πως μακροπρόθεσμα οι στρατηγικοί στόχοι της Τουρκίας στην περιοχή θα αλλάξουν.

Δεν θα ακυρώσουμε καμία παραγγελία επειδή τώρα είμαστε καλύτερα με τους Τούρκους. 

Όλη η προσπάθεια αναβάθμισης και ενδυνάμωσης της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς. Το δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας» ζει και βασιλεύει». Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε την προσπάθεια να είμαστε μια χώρα άκρως αποτρεπτική».

Περιγράφοντας τους τέσσερις βασικούς άξονες της επόμενης ημέρας για το υπουργείο Άμυνας, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος σημείωσε: «Αμυντική διπλωματία και εξοπλισμοί και αμυντική βιομηχανία και προσωπικό».

Ενώ ερωτώμενος σχετικά με τις αποδοχές του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, δήλωσε:

«Το προσωπικό έδειξε μέσα από σειρά αποστολές αποτελεσματικότητα. Έδειξε ότι αξίζει να αμειφθεί γι αυτό δεδομένου ότι και στα χρόνια της οικονομικής δυσκολίας οι περικοπές ήταν αναλογικά περισσότερες από αλλού. Αυτή η αδικία πρέπει να αρθεί και να προσελκύσουμε έμψυχο δυναμικό στις Ένοπλες Δυνάμεις. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε με δεδομένο ότι η προτεραιότητα ήταν οι εξοπλισμοί. Δόθηκε μια σχετική οικονομική ενίσχυση. Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε και υλοποιούμε κάποια οικονομικά κίνητρα.

Το νέο μισθολόγιο είναι υπό επεξεργασία.

Σύντομα ο πρωθυπουργός θα έχει την τελική πρόταση. Θα την υποβάλλουμε στο υπουργείο Οικονομικών. Θεωρώ ότι την επόμενη μέρα σύντομα θα είμαστε σε θέση κάνουμε ανακοινώσεις. Είναι ένα ειδικό ζήτημα που αφορά το νέο μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων. Αποκαθιστά αδικίες, στρεβλώσεις και το δίκαιο».

Για τα 2+2 C-130 από τις ΗΠΑ, ο υπουργός Άμυνας, σημείωσε:

«Τα C-130 είναι ένας στόλος που εξαιτίας της αδυναμίας επαρκούς υποστήριξης, είχαν μειωθεί πολύ σε διαθεσιμότητες. Αναζητήσαμε και δρομολογήσαμε λύσεις, για να δούμε κατά πόσο υπήρχε η δυνατότητα απόκτησης κάποιων τέτοιων αεροσκαφών μέσω του προγράμματος πλεονάζοντας υλικού των ΗΠΑ. Βελτιώνουμε τους αριθμούς μας. Όταν οι ΗΠΑ σου προσφέρουν δύο από το απόθεμά τους δεν έχεις παρά να δεχθείς».

Όσο για τα F- 35, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος σημείωσε:

«Τα F-35 είναι 5ης γενιάς. Είναι το μέλλον της Πολεμικής Αεροπορίας με φοβερές δυνατότητες, ηλεκτρονική αναβάθμιση αυτών των αεροσκαφών και κάποια στοιχεία stealth. Βρισκόμαστε σε μια φάση που έχοντας πάρει το “πράσινο φως” για να μπούμε στο πρόγραμμα, έχει κατατεθεί η προσφορά και περιμένουμε την απάντηση για να ξεκινήσουμε την τελική διαπραγμάτευση, ώστε να τα πάρουμε το 2028 – 2029».

Τέλος, για το ρόλο της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας στο πλαίσιο των εξοπλιστικών προγραμμάτων που τρέχουν, για το οποίο έχει γίνει αρκετή κριτική, ο υπουργός ανέφερε: «Η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία είναι το κύριο ζήτημα σε ό,τι αφορά την ατζέντα της Άμυνας την επόμενη ημέρα.

Μέσα από τις δουλειές που κλείσαμε και τα καινούργια συστήματα και την προσπάθεια αναβάθμισης των υπαρχόντων μεγάλο κομμάτι είναι η ύπαρξη εξωστρεφούς ανταγωνιστικής παραγωγικής εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Αν τόσα χρόνια δεν υπήρχε έντονο αντικείμενο τώρα με όλα αυτά που γίνονται θεωρώ ότι η αναβάθμιση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας είναι αναγκαία προϋπόθεση».

Continue Reading

ΑΜΥΝΑ

Επίσκεψη ΥΠΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλου με Χαρδαλιά, Φλώρο και Μητσοτάκη στην ΔΥΚ και ΚΕΕΔ

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος συνόδευσαν τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τις επισκέψεις του στη Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) στον Σκαραμαγκά και το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ) στο Μεγάλο Πεύκο.

Παρόντες ήταν επίσης ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης, ο Διοικητής Διοικήσεως Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης, ο Διοικητής της ΔΥΚ Πλοίαρχος Κωνσταντίνος Νασσόπουλος και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας κ. Θάνος Ντόκος.

Στην έδρα της ΔΥΚ πραγματοποιήθηκε μικρής κλίμακας άσκηση επιδείξεως με τη συμμετοχή εννέα τελειοφοίτων της Σειράς 197 – 198 ενώ στο ΚΕΕΔ έγινε επίδειξη με την ανάπτυξη ελικοπτέρων, εξωλέμβιων Zodiac, jet ski και αλεξιπτωτιστών με Αντικειμενικό Σκοπό την κατάληψη ακτής και τη διάσωση ομήρου.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en