Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Ηλίας Ταγκόπουλος | Από την Καβάλα στην παγκόσμια κορυφή της ανάλυση δεδομένων

Η start up του Ηλία Ταγκόπουλου αξιοποιεί την AI για ανάλυση δεδομένων, που γίνονται η βάση καινοτόμων ανακαλύψεων ερευνητών, επιστημόνων, εταιρειών.

Έρχεται ως από μηχανής Θεός για να προσφέρει τα απαραίτητα γνωστικά εφόδια για επιστημονικές και καινοτόμες ανακαλύψεις στον χώρο της υγείας και της διατροφής, έχοντας πρώτα «τιθασεύει», αναλύσει και ομαδοποιήσει εκατομμύρια biodata που υπάρχουν στον αχανή κόσμο του διαδικτύου. Η Deus Ex Machina, μια start up από τη Θεσσαλονίκη, με ιθύνοντα νου έναν 42χρονο Καβαλιώτη, τον δρα Ηλία Ταγκόπουλο, που ζει στις ΗΠΑ και εργάζεται ως καθηγητής στο τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών και Ινστιτούτου Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας (Davis), αξιοποιεί την Τεχνητή Νοημοσύνη προκειμένου να διαχειριστεί δεδομένα που μπορούν να γίνουν η βάση για τις έρευνες και τις ανακαλύψεις επιστημόνων, ερευνητών και επιχειρήσεων. Με καθαρά εξωστρεφή χαρακτήρα, αφού οι πελάτες της προέρχονται από Ευρώπη και ΗΠΑ, απασχολεί σήμερα 46 εργαζομένους, μεταξύ των οποίων μηχανικούς υπολογιστικών συστημάτων, λογισμικού, ανάλυσης δεδομένων, τεχνητής νοημοσύνης και βιοπληροφορικής, ηλικιών από 20 έως 45 ετών, ενώ έχει διαρκείς ανάγκες για ανθρώπινο δυναμικό.

Το τελευταίο της επίτευγμα είναι μια πλατφόρμα επιστημονικών ανακαλύψεων, η οποία περιλαμβάνει βάσεις δεδομένων (biodata και genome-γονιδίωμα), όπου έχει κάνει ήδη την ανάλυση, έχει προχωρήσει στις απαραίτητες συνδέσεις και κατηγοριοποιήσεις, σε ένα ενδελεχές ξεκαθάρισμα δηλαδή, ώστε να μπορεί ο επιστήμονας, ο ερευνητής ή ο επιχειρηματίας να μπει και να βρει τις απαντήσεις που επιθυμεί. «Θέλει για παράδειγμα ένας ερευνητής να βρει πώς συνδέεται μια ασθένεια με μια σειρά βακτηρίων. Αξιοποιεί την πλατφόρμα και έχει τη δυνατότητα να κάνει μια πολύ εξειδικευμένη αναζήτηση, από το να χαθεί στα χαοτικά data του διαδικτύου» λέει στη Voria ο επικεφαλής επιχειρηματικής ανάπτυξης της Deus Ex Machina, Ανέστης Τάσκος.

Η λαμπρή πορεία στις ΗΠΑ και η αγάπη για την Ελλάδα

Ο Ηλίας Ταγκόπουλος ξεκίνησε από την Ελευθερούπολη Καβάλας το μακρύ του ταξίδι για τον κόσμο των υπολογιστών. Σπούδασε στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας παίρνοντας το πτυχίο του το 2001, για να συνεχίσει με ένα μεταπτυχιακό στη μικροηλεκτρονική στο Πανεπιστήμιο Columbia το 2003 και έπειτα, το 2008, με ένα διδακτορικό στο πεδίο του Electrical Engineering στο Πανεπιστήμιο Princeton. Εργάστηκε στην Credit Suisse στη Νέα Υόρκη στην ανάπτυξη επενδυτικών μοντέλων, ενώ η πορεία του στις ΗΠΑ ήταν ταχύτατη και αξιοθαύμαστη, καθώς σήμερα, σε ηλικίας μόλις 42 ετών, είναι καθηγητής Computer Science και του UC Davis Genome Center του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Davis Campus, ενώ είναι επίσης διευθυντής του USDA/NSF AI Institute for Next Generation Food System (AIFS), που είναι το νέο εθνικό ινστιτούτο τεχνητής νοημοσύνης της Αμερικής σε αγροτική ανάπτυξη και διατροφή και απαρτίζεται από 50 καθηγητές από το UC Berkeley, το Cornell και το UIUC. Το ερευνητικό του έργο κινείται στους χώρους της τεχνητής νοημοσύνης, συστεμικής, συνθετικής, και εξελικτικής βιολογίας και της χρήσης υπολογιστικών μεθόδων στις επιστήμες υγείας, ενώ εργάστηκε και σε επιχειρήσεις του βιοτεχνολογικού κλάδου.

Μεταξύ των δραστηριοτήτων του στις ΗΠΑ ήταν το 2015 και η δημιουργία της εταιρείας PIPA (Process Integration and Predictive Analytics), η οποία φτιάχτηκε για να διαχειριστεί τις προκλήσεις του τεράστιου όγκου των data για λογαριασμό μεγάλων επιχειρήσεων από μια σειρά κλάδων. Αξιοποιώντας η PIPA την Τεχνητή Νοημοσύνη και τους αλγόριθμους που ανέπτυξε κατάφερε να γίνει ο καλύτερος σύμμαχος μεγάλων εταιρειών, κυρίως βιοτεχνολογίας, υγείας και παραγωγής τροφίμων, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιήσουν προς όφελός τους τα δεδομένα που υπάρχουν εκεί έξω, για να αναπτύξουν καινοτόμα προϊόντα, να βελτιστοποιήσουν την παραγωγική τους διαδικασία και γενικότερα να κάνουν βήματα μπροστά.

Το 2017 ο Ηλίας Ταγκόπουλος, που δεν ξέχασε ποτέ τη χώρα του, αποφάσισε να δημιουργήσει την Deus Ex Machina στην Ελλάδα, με τα πρώτα γραφεία της να ανοίγουν στην Αθήνα και έναν χρόνο αργότερα στη Θεσσαλονίκη, που είναι σήμερα και τα κεντρικά της. Η εταιρεία έχει ολοκληρώσει πάνω από 50 πρότζεκτ σε Ευρώπη και ΗΠΑ, που αφορούσαν από τον αγροτικό κλάδο και τον τομέα των τροφίμων μέχρι τις χρηματοοικονομικές προβλέψεις και τη βελτιστοποίηση της παραγωγής και πλέον εστιάζει στα biodata και τα genome, αναπτύσσοντας μια πλατφόρμα καινοτομίας με την τεχνητή νοημοσύνη στο κέντρο της.

«Αυτό που κάνει η Deus Ex Machina είναι να ξεκλειδώνει νέους ορίζοντες για την καινοτομία γύρω από το life science. Δίνουμε τη δύναμη στους χρήστες μας να αντλήσουν στοιχεία από τεράστιες βάσεις δεδομένων, για να αναπτύξουν καινοτόμες λύσεις, εφαρμογές και προϊόντα» λέει ο Ανέστης Τάσκος.

voria.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Καβάλα | Παππούς καταδικάστηκε για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας μετά από καταγγελία που έκανε σερβιτόρα καφετέριας

Η καταγγελία που έκανε σερβιτόρα σε καφετέρια στην Καβάλα, για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας, έστειλε τον 74χρονο ενώπιον της δικαιοσύνης…

Η σερβιτόρα αποφάσισε να κάνει καταγγελία σε αστυνομικούς στην Καβάλα και η υπόθεση πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης. Ο συνταξιούχος που βρέθηκε κατηγορούμενος αρνήθηκε τα πάντα, αλλά τελικά καταδικάστηκε για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας της κοπέλας. Η νεαρή που εργαζόταν σε καφετέρια του νομού, ισχυρίστηκε πως δεν μπορούσε να κάνει τη δουλειά της, από τα όσα έκανε ο παππούς. Περιέγραψε τα γεγονότα, από τη δική της οπτική γωνία και τελικά δικαιώθηκε, σχεδόν δύο χρόνια από τη μέρα που αποφάσισε να κάνει καταγγελία.

Στο Μονομελές Καβάλας δικάστηκε τη Δευτέρα 22 Απριλίου υπόθεση με κατηγορούμενο έναν 74χρονο συνταξιούχο. Η σε βάρος του κατηγορία ήταν προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας. Μηνύθηκε από 20χρονη σερβιτόρα που υποστήριξε ότι το καλοκαίρι του 2022 σε καφετέρια του νομού υπήρχαν συνεχή, σεξουαλικού χαρακτήρα υπονοούμενα σε βάρος της.

Τότε εργάζονταν ως σερβιτόρα στην καφετέρια και ο 74χρονος ήταν τακτικός θαμώνας. Τα υπονοούμενα όπως κατήγγειλε η σερβιτόρα, υπήρχαν τόσο κατά τη διάρκεια των παραγγελιών που έδινε, όσο και κατά τη διάρκεια της γενικότερης παρουσίας του, στο κατάστημα.

Σύμφωνα με το proininews.gr, ο κατηγορούμενος αρνήθηκε τα πάντα κατηγορηματικά. Το δικαστήριο πίστεψε την κοπέλα τιμωρώντας τον συνταξιούχο με ποινή φυλάκισης 14 μηνών με αναστολή. Η ακροαματική διαδικασία είχε διάρκεια 2,5 ώρες.

Η αυλαία της υπόθεσης έγινε θέμα συζήτησης στην Καβάλα, όπως τότε που η σερβιτόρα αποφάσισε να μιλήσει για πρώτη φορά και να καταγγείλει στους αστυνομικούς, τα όσα βίωνε στη δουλειά της.

Πηγή: newsit.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Επιμελητήριο Καβάλας | Ολοκληρώθηκε στο Μετρό Συντάγματος η Έκθεση Τροφίμων & Ποτών

Με μεγάλη επιτυχία και την προσέλευση πολύ κόσμου της Αθήνας, ολοκληρώθηκε η 2ηέκθεση «Μοναδικές Γεύσεις από την Ανατολική Μακεδονία Θράκη», που διοργάνωσαν τα έξι Επιμελητήρια της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, μέσω του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου, στην καρδιά της μεγαλύτερης αγοράς της χώρας μας, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Μετρό Συντάγματος στην Αθήνα.

Η Έκθεση, που στηρίχθηκε ενεργά, τόσο από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας, οσο και από την Περιφέρεια Α.Μ.Θ., εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 10 Απριλίου 2024 και διήρκησε μέχρι και το Σάββατο 13 Απριλίου 2024 φέρνοντας επιχειρήσεις και τοπικά προϊόντα της Περιφέρειας ΑΜΘ στην καρδιά της πρωτεύουσας.

Η προσπάθεια για την διοργάνωση της Έκθεσης, αποτέλεσε κοινή πρωτοβουλία των έξι Επιμελητηρίων της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, με τους προέδρους και τους συνεργάτες τους, να έχουν εργαστεί αρμονικά, για την  επιτυχή υλοποίηση αυτής της μοναδικής δράσης, με σκοπό να προβληθούν οι επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών της περιοχής μας και να τους δοθεί ένα βήμα γνωριμίας και ανάπτυξης στην αγορά της Αθήνας.

Κοινή και πάγια θέση και των έξι προέδρων αποτελεί η πεποίθηση ότι τα Επιμελητήρια οφείλουν να ενισχύουν την Εξωστρέφεια των τοπικών μας επιχειρήσεων και η εν λόγω Έκθεση ήταν ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων, σημείωσαν στους χαιρετισμούς τους από το βήμα των εγκαινίων -μεταξύ άλλων- την ανάγκη θεσμοθέτησης της εν λόγω Έκθεσης και την διοργάνωση της σε ετήσια βάση, ώστε τουλάχιστον μία φορά το χρόνο τα τοπικά προϊόντα της Περιφέρειας μας να εκτίθενται και να πωλούνται στην Αθήνα, ώστε και το καταναλωτικό κοινό να αποκτά πρόσβαση σε αυτά, αλλά και οι ίδιοι οι παραγωγοί να έχουν ευκαιρίες συναντήσεων και διερεύνησης συνεργασιών.

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 10 Απριλίου από τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Διονύσιο Σταμενίτη, παρουσία του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Χριστόδουλου Τοψίδη , του Προέδρου της ΚΕΕΕ κ. Γιάννη Μασούτη, βουλευτών της περιφέρειας ΑΜ-Θ, Προέδρων Επιμελητηρίων από την υπόλοιπη Ελλάδα, του Διευθύνοντα Συμβούλου της ΣΤΑΣΥ ΜΕΤΡΟ κ. Αθανάσιου Κοτταρά, στελεχών Υπουργείων καθώς και πλήθους κόσμου.

Στα περίπτερα του Επιμελητηρίου Καβάλας, συμμετείχαν οι επιχειρήσεις:

Κουραμπιέδες

  1. Σκλαρής
  2. Ιωακειμίδης
  3. ΙωσηφίδηςΑΒΕΕ
  4. Βικελίδης – Χρυσανθίδης ΑΒΕΕ

Αλλαντικά

  1. Ατλαμάζογλου

Κρασί

  1. Βιβλία Χώρα
  2. Λαλίκος Κωνσταντίνος

Τσίπουρο

  1. Μπαμπατζίμ

Τοπικά Προϊόντα Θάσου

  1. Ιωπά – Παπαδημητρίου Μαρία
  2. Γαλάνη Ελένη
  3. Κατσαμάκη Σοφία
  4. Σωτηρέλης Γεώργιος
  5. Κούτλης Δημήτριος
  6. Γλυκά Σουρίνη

Γαλακτοκομικά Προϊόντα

  1. Φάρμα Μουσθένης
  2. Μάρτος Νικόλαος

 

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Δεν θα λειτουργήσουν τα Λασπόλουτρα των Κρηνίδων λόγω θεμάτων ασφαλείας

Στον προσανατολισμό μη-λειτουργίας των Λασπόλουτρων των Κρηνίδων βρίσκεται η διοίκηση του Δήμου Καβάλας όπως επισήμανε σε δηλώσεις του στο ENA Channel και στην εκπομπή Αναλυτής ο Δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης.

Όπως τόνισε ο κ. Μουριάδης υπάρχουν θέματα ασφαλείας τα οποία καθιστούν δύσκολη την λειτουργία των Λασπόλουτρων.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ :

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en