Connect with us

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ

Ζυμαρικά | Ένας απαραίτητος διατροφικός κρίκος!

Τα ζυμαρικά είναι απόλυτα εναρμονισμένα με τις διατροφικές ανάγκες της σύγχρονης οικογένειας. Φτιάχνονται εύκολα και εμπλουτίζονται με μια ποικιλία της οικιακής οικονομίας όπως είναι το κρέας, το γάλα, το τυρί, τα όσπρια και το ταχίνι. Άλλωστε πάντα τα ζυμαρικά υπήρξαν μια από τις αγαπημένες γεύσεις μικρών και μεγάλων, ενώ παράλληλα αποτελούν μια ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης με παραλλαγές.

25η Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών

Η Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών καθιερώθηκε το 1998, με πρωτοβουλία της Ένωσης των Ευρωπαίων Βιομηχάνων Ζυμαρικών UNAFPA για να γνωστοποιήσει στο ευρύ κοινό τη γευστική και θρεπτική αξία των ζυμαρικών. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Οκτωβρίου, σε ανάμνηση του πρώτου συνεδρίου της Ένωσης το 1995,σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

piatela zimarika

Τα Ζυμαρικά στην Ελλάδα και την Ευρώπη

Τα ζυμαρικά είναι από τα πιο διαδεδομένα είδη διατροφής σε ολόκληρη σχεδόν την υφήλιο και ιδιαίτερα στις χώρες της Ευρώπης.

“Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ζυμαρικών (I.P.O.),πρώτη χώρα σε κατανάλωση ζυμαρικών είναι η Ιταλία, όπου ο μέσος Ιταλός καταναλώνει περίπου 23,5 κιλά ζυμαρικά ετησίως”

Δεύτερη ακολουθεί η Τυνησία με 16 κιλά ανά έτος και τρίτη η Βενεζουέλα με 12,2 κιλά ανά έτος. Η Ελλάδα κατατάσσεται στην τέταρτη θέση με τον μέσο Έλληνα να καταναλώνει 11,1 κιλά ζυμαρικών ετησίως. Τελευταίες στην κατάταξη βρίσκονται η Ιρλανδία και το Ελ Σαλβαντόρ με 1 κιλό ανά έτος.

Η παραγωγή ζυμαρικών στη χώρα μας σημείωσε τα τελευταία χρόνια αλματώδη πρόοδο. Υπάρχουν 15 σύγχρονα εργοστάσια ζυμαρικών, τα οποία όχι μόνο υπερκαλύπτουν τις ανάγκες της χώρας, αλλά έχουν και σημαντικές εξαγωγές. Οι εισαγωγές ζυμαρικών, που γίνονται σε μικρή μόνο έκταση, καλύπτουν μόλις το 4% της εγχώριας κατανάλωσης.

Η εξάπλωση των ζυμαρικών οφείλεται στα αξιόλογα πλεονεκτήματα που έχουν ως είδη διατροφής, επειδή διατηρούνται εύκολα και για μακρό σχετικά χρόνο, μαγειρεύονται σύντομα, είναι εύπεπτα και τέλος είναι προσιτά, από απόψεως τιμής.

Πως παρασκευάζονται τα ζυμαρικά;

Τα ζυμαρικά είναι προϊόντα που παρασκευάζονται από σιμιγδάλι και νερό. Η διαδικασία παραγωγής τους είναι η παρακάτω. Αρχικά, το σιμιγδάλι μπαίνει στα ζυμωτήρια όπου αναμιγνύεται με νερό και ανακατεύεται μέχρι να γίνει ζύμη. Σε αυτό το στάδιο προστίθενται και τυχόν άλλα υλικά όπως γνήσιο αποξηραμένο αυγό, ντομάτα ή σπανάκι για είδη όπως τα τρικολόρε, τα λαζάνια ή οι ταλιατέλλες. Στη συνέχεια, η ζύμη αυτή πιέζεται μέσα από τα κατάλληλα καλούπια με τρύπες (φόρμες) και παίρνει το επιθυμητό σχήμα (σπαγγέτι, κριθαράκι, κοφτό κ.λπ.). Κατόπιν, τα ζυμαρικά μπαίνουν σε κλειστούς θαλάμους, στους οποίους διοχετεύεται θερμός αέρας, και ξηραίνονται. Η ξήρανση γίνεται ώστε να παραμένουν τα ζυμαρικά για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός ψυγείου, διατηρώντας την ποιότητα και τη διατροφική τους αξία. Κατόπιν ψύχονται, ώστε να φτάσουν σε θερμοκρασία δωματίου, για να συσκευαστούν. Τέλος, συσκευάζονται σε σελοφάν και στη συνέχεια τοποθετούνται σε κιβώτια και παλέτες και διατίθενται στο καταναλωτικό κοινό.

Παλιότερα η παρασκευή τους – που είναι σχετικά απλή – γινόταν στο σπίτι από τις νοικοκυρές ή από μικρές βιοτεχνικές επιχειρήσεις. Σήμερα τα ζυμαρικά, που κυκλοφορούν στην αγορά, παράγονται σχεδόν αποκλειστικά από βιομηχανικά συγκροτήματα. Ορισμένα πάντως παραδοσιακά ζυμαρικά, όπως ο τραχανάς και οι χυλόπιτες, εξακολουθούν να αποτελούν αντικείμενο της οικιακής οικονομίας ή της επαρχιακής βιοτεχνίας.

diaforetika eidi zimarikwn

Φρέσκα ή τυποποιημένα;

Τα φρέσκα ζυμαρικά είναι η νέα τάση στο υγιεινό και gourmet φαγητό.

Ο όρος “pasta fresca” αναφέρεται τόσο στα ζυμαρικά που ζυμώνονται και καταναλώνονται αμέσως, όσο και στα χειροποίητα ζυμαρικά τα οποία έχουμε αφήσει να στεγνώσουν για να τα χρησιμοποιήσουμε ως ξερά μετά από τρεις μήνες

Στην αγορά πλέον υπάρχουν φρέσκα ζυμαρικά συσκευασμένα, τα οποία όμως είναι παρασκευασμένα βιομηχανικά και χάνουν πολύ από την αυθεντική γεύση. Φρέσκα ζυμαρικά μπορούμε να φτιάξουμε σε φύλλα πλατιά (λαζάνια), μακριά (ταλιατέλλες), γεμιστά (τορτελίνια, ραβιόλια).

Ποιες οι διαφορές τους;

Οι δυο βασικές κατηγορίες ζυμαρικών είναι τα φρέσκα ζυμαρικά και τα ξηρά ζυμαρικά. Ας καταγράψουμε μερικές βασικές διαφορές μεταξύ των ξηρών και των φρέσκων ζυμαρικών: 

Φρέσκα Ζυμαρικά

 • Είναι χειροποίητα.
 • Πρέπει να καταναλωθούν μέσα σε 1-2 ημέρες.
 • Εάν πρόκειται για σπιτικά φρέσκα ζυμαρικά μπορείς να τα αποθηκεύσεις στην κατάψυξη για 3 μήνες.
 • Η υφή τους είναι πιο απαλή και βελούδινη.
 • Ο χρόνος βρασμού είναι πολύ σύντομος (συνήθως 2-4 λεπτά).
 • Η ζύμη των φρέσκων ζυμαρικών αποτελείται συνήθως από αλεύρι σίτου, φρέσκα αυγά, λάδι ,νερό και αλάτι.
 • Είναι πιο θρεπτικά αφού μπορεί να περιέχουν γάλα, αυγό & ελαιόλαδο .

Τυποποιημένα Ξηρά Ζυμαρικά

 • Δεν είναι φρέσκα.
 • Η διαδικασία παραγωγής είναι αρκετά σύνθετη και εκτελείται από ιδιαίτερα εξειδικευμένα μηχανήματα.
 • Έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής( περίπου 2 χρόνια).
 • Τα μαγειρεμένα ζυμαρικά δεν μπαίνουν στην κατάψυξη.
 • Αποθηκεύονται και φυλάσσονται σε δροσερό και ξηρό μέρος.
 • Τα περισσότερα είδη διπλασιάζονται στο μαγείρεμα.
 • Ο χρόνος βρασμού είναι συνήθως 7-12 λεπτά.
 • Η ζύμη των ξηρών τυποποιημένων ζυμαρικών αποτελείται συνήθως από σκληρό σιτάρι, νερό και λίγο αλάτι.

diatrofiki etiketa zimarika

Ποια η διατροφική τους αξία;

Η χημική σύνθεση και η θερμιδική αξία των ζυμαρικών περιλαμβάνεται στον παρακάτω πίνακα. Όπως αναγράφεται σε αυτόν, η διαφορά μεταξύ ξηρών και βρασμένων ζυμαρικών είναι σημαντική. Η περιεκτικότητα σε ανόργανα στοιχεία των ζυμαρικών είναι ανάλογη με εκείνη του σίτου, αλλά και των προσθέτων υλών που έχουν χρησιμοποιηθεί. Τα ενισχυμένα με αυγά, γάλα, ή και λαχανικά ζυμαρικά, καθώς και τα ζυμαρικά με αλεύρι ολικής αλέσεως, είναι πιο πλούσια σε θερμίδες και θρεπτικά συστατικά.

Θρεπτική αξία ζυμαρικών ανά 100 γρ.

Είδος Πρωτεϊνες Λίπος Κορεσμένα Λιπαρά Υδατάνθρακες Χοληστερινη Θερμίδες
Μακαρόνια 11,3 2,3 0,32 54,73 73 288
Μακαρόνια βρασμένα 5,15 1,05 0,15 24,93 33 131
Μακαρόνια απο καλαμποκάλευρο 7,46 2,08 0,29 79,26 0 357
Μακαρόνια απο καλαμποκάλευρο βρασμένα 2,63 0,73 0,1 27,91 0 126
Μακαρόνια με σπανάκι 11,26 2,1 0,48 55,72 73 289
Μακαρόνια με σπανάκι βρασμένα 5,06 0,94 0,21 25,04 33 130
Ζυμαρικά (σπιτικά) φρέσκα με αυγά, βρασμένα 5,28 1,74 0,4 23,54 41 130
Ζυμαρικά (σπιτικά) φρέσκα χωρίς αυγά, βρασμένα 4,97 0,98 0,14 25,12 0 124
Κριθάρι 9,9 1,15 0,25 77,5 0 352

Πηγή: Υπουργείο Γεωργίας των Η.Π.Α

Επιπλέον, τα ζυμαρικά εκτός του ότι είναι καλή πηγή σύνθετων υδατανθράκων και φυτικών ινών, και είναι πλούσια σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία.

Ανάλογα με το είδος τους σε διαφορετικά ποσοστά περιέχουν:

 • Ριβοφλαβίνη
 • Θειαμίνη
 • Νιασίνη
 • Φολικό οξύ
 • Μαγνήσιο
 • Σίδηρο
 • Ασβέστιο
 • Μαγγάνιο
 • Ψευδάργυρο
 • Σελήνιο
 • Κάλιο

Τα φρέσκα ζυμαρικά περιέχουν περισσότερο σίδηρο αλλά και βιταμίνες A, D & E λόγω των φρέσκων αυγών αλλά και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και πολυφαινόλες λόγω του ελαιόλαδου. Όμως, περιέχουν χοληστερίνη και περισσότερο νάτριο.

Ποια τα πλεονεκτήματα του κάθε είδους;

Φρέσκα Ζυμαρικά

 • Καλή ποιότητα.
 • Περιέχουν φρέσκα χωριάτικα αυγά, γάλα και ελαιόλαδο.
 • Χρειάζονται λιγότερη ώρα βρασμού.
 • Προσφέρουν ευχαρίστηση σε αυτόν που τα μαγειρεύει .

Τυποποιημένα Ζυμαρικά

 • Τα σχήματα και σχέδια που υπάρχουν είναι εκατοντάδες.
 • Μαγειρεύονται εύκολα και υπάρχουν άπειρες συνταγές για να τα απολαύσεις.
 • Υπάρχει μεγάλη ποικιλία ζυμαρικών για κάθε γούστο και διατροφική ιδιαιτερότητα.
 • Είναι οικονομικά.
 • Είναι πιο πρακτικά, καθώς μπορούν να μείνουν για καιρό στο ντουλάπι μας, και μέσα σε λίγα λεπτά να γίνουν με ένα σωστό βράσιμο και μια ωραία σάλτσα ένα θαυμάσιο πιάτο που θα καλύψει την πείνα μας.
 • Έχουν διατροφική ετικέτα .
 • Τα περισσότερα είδη διπλασιάζονται στο μαγείρεμα που σημαίνει μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού.
 • Είναι χαμηλά σε νάτριο και χοληστερόλη.

parakeui zamrikwn

Τι να προτιμήσετε;

Το ποιο ζυμαρικό θα επιλέξετε για τους περισσότερους είναι κυρίως θέμα γούστου. Πολλοί γνώστες ισχυρίζονται πως η γεύση και η υφή των φρέσκων ζυμαρικών είναι αξεπέραστη και δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτή των ξερών. Όμως, τα φρέσκα σπιτικά ζυμαρικά απαιτούν πολύ κόπο και τεχνική κατάρτιση για να φτιαχτούν. Παρ’ όλα αυτά, εάν κάποιος είναι λάτρης των φρέσκων ζυμαρικών και δεν διαθέτει την τεχνική κατάρτιση για να τα παρασκευάσει μόνος του, έχει πλέον τη δυνατότητα να τα αγοράσει από το supermarket ή τα καταστήματα με βιολογικά προϊόντα.

Πόσο καιρό διατηρούνται τα φρέσκα;

Τα σπιτικά φρέσκα ζυμαρικά, διατηρούνται στο ψυγείο πολύ καλά σκεπασμένα για 1-2 ημέρες. Πολλοί πιστεύουν ότι απαιτούν πολύ κόπο και τεχνική κατάρτιση για να φτιαχτούν. Γι’ αυτό, μια καλή λύση για όσους επιθυμούν να παρασκευάσουν φρέσκα ζυμαρικά είναι να τα συντηρήσουν την κατάψυξη.

Από την άλλη πλευρά, τα φρέσκα ζυμαρικά του εμπορίου που διατίθενται προς πώληση θα πρέπει να καταναλώνονται εντός πέντε ημερών από την ημερομηνία παραγωγής.

mesogeiaki diatrofi zimarika

Ζυμαρικά & Μεσογειακή Διατροφή

Τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως, που βρίσκονται στη βάση της μεσογειακής διατροφής, αποτελούν μαζί με το ψωμί, το ρύζι, την πατάτα και το καλαμπόκι την κύρια ομάδα σύνθετων υδατανθράκων. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες μεταβολίζονται, αφομοιώνονται και χωνεύονται πιο αργά σε σχέση με τους απλούς υδατάνθρακες των γλυκών και των φρούτων. Τα ζυμαρικά συνιστώνται ως βασική τροφή του ανθρώπου, για όλες τις ηλικίες, ακόμη και στα πιο αυστηρά διαιτολόγια, επειδή περιέχουν λίγες θερμίδες (130 περίπου θερμίδες στα 100 γρ. μαγειρεμένης ποσότητας) και εφόσον οι υδατάνθρακες πρέπει να καλύπτουν το 50-55% της καθημερινής ολικής προσλαμβανόμενης ενέργειας.

Προσοχή βέβαια θα πρέπει να δίνεται στις λιπαρές σάλτσες με κρέμα γάλακτος και το βούτυρο που συνοδεύουν συνήθως ένα πιάτο ζυμαρικών. Συστήνονται συνταγές για κανελόνια, κριθαράκι, λαζάνια, ραβιόλια, σπαγγέτι,ταλιατέλλες,πένες, φιογκάκια, τουτουμάκια, λιγκουίνι, τραχανάς, φιδές και χυλοπίτες, που βασίζονται στο ελαιόλαδο, τη φρέσκια τομάτα, τα φρέσκα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι), τον αρακά, το καλαμπόκι, τη μελιτζάνα, τα θαλασσινά, τα μυρωδικά, το κόκκινο κρασί, το ψαχνό κοτόπουλου, τον τόνο, τα μανιτάρια και τα μη πολύ λιπαρά τυριά (ρικότα, παρμεζάνα, πεκορίνο, μυζήθρα).

Ζυμαρικά & Υγεία

Τα ζυμαρικά είναι μια τροφή που θα πρέπει να καταναλώνεται με προσοχή και μέτρο από τους διαβητικούς και όσους έχουν σε υψηλά επίπεδα τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια. Επιπρόσθετα, αντενδείκνυται σε διαιτολόγια για άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη. Για αυτό το λόγο, πρέπει να δίνουμε προσοχή στα διατροφικά στοιχεία του ζυμαρικού που επιλέγουμε, ώστε να μεγιστοποιούμε τα οφέλη για τον οργανισμό μας, ανάλογα με τις ανάγκες μας.

Τα ζυμαρικά ολικής άλεσης για παράδειγμα, αποτελούν εξαιρετική επιλογή για τους διαβητικούς, τα άτομα που επιθυμούν καλύτερο έλεγχο και μείωση του σωματικού τους βάρους, καλύτερη κινητικότητα του εντέρου και εύρυθμη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως μπορούν να καλύψουν έως και 25% των καθημερινών μας αναγκών σε φυτικές ίνες

Τα ζυμαρικά που περιέχουν 50% περισσότερη πρωτεΐνη αποτελούν εξαιρετική επιλογή για τους αθλητές ενώ τα παιδικά ζυμαρικά επειδή είναι πιο ελκυστικά, είναι εξαιρετική επιλογή για τους μικρούς μας φίλους που μπορεί να είναι δύσκολοι στο φαγητό. Επιπλέον, τα ζυμαρικά χωρίς γλουτένη μπορούν να καταναλωθούν από άτομα που έχουν δυσανεξία στην γλουτένη.

«Λευκά» αμυλούχα

Για όλους τους παραπάνω λόγους θα ήταν σκόπιμο να αντικαταστήσουμε τα περισσότερα «λευκά» αμυλούχα από την διατροφή μας με ολικής άλεσης ώστε να προσλάβουμε εξ ολοκλήρου την θετική επίδραση που αυτά έχουν να μας προσφέρουν.

Συνοψίζοντας

Τα ζυμαρικά, φρέσκα ή ξερά, αποτελούν μια τροφή που προσφέρουν δύναμη, ενέργεια και σημαντικές θρεπτικές ουσίες στον οργανισμό. Οι επιλογές είναι πάρα πολλές. Έτσι λοιπόν μπορούν να ενταχθούν στο εβδομαδιαίο μας διαιτολόγιο σε ποσότητα ανάλογη με τις ατομικές ανάγκες του καθενός.


suntages me zimarika

Πιλάφι αιγυπτιακό

Χρόνος μαγειρέματος: 30 λεπτά

Υλικά (για 5 άτομα)

 • Αλάτι
 • 2 αυγά
 • ½ κιλό κιμά
 • 2 κουταλιές μαϊντανό
 • 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
 • Πιπέρι
 • 1 κουταλάκι ρίγανη
 • 2 σκελίδες σκόρδο
 • 3 φέτες ψωμί (ψίχα)
 • 4 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
 • Σάλτσα ντομάτας
 • 1/2 κουταλάκι κύμινο
 • 1 κουταλιά ζωμό
 • 1/2 κιλό ρύζι Καρολίνα

Εκτέλεση

 1. Σωτάρετε τα 2 από τα κρεμμύδια και το ρύζι με 3 κουταλιές ελαιόλαδο. Σβήνετε με τον ζωμό και αφήνετε το ρύζι να βράσει 15′ με 20′ να απορροφήσει τα υγρά και να γίνει σπυρωτό.
 2. Σωτάρετε με 2 κουταλιές ελαιόλαδο τα υπόλοιπα κρεμμύδια.
 3. Βάζετε σε μία λεκάνη τον κιμά, προσθέτετε τα κρεμμύδια, αλάτι και πιπέρι, τον μαϊντανό, το ψωμί, την ρίγανη, το κύμινο, τα αυγά και ζυμώνετε καλά να ενωθούν όλα τα υλικά.
 4. Ετοιμάζετε σάλτσα ντομάτα.
 5. Πλάθετε τον κιμά σε μικρά στρογγυλά μπαλάκια και τα τηγανίζετε.
 6. Στην κατσαρόλα με την σάλτσα ντομάτα, που έχετε από πριν ετοιμάσει, βάζετε τα τηγανισμένα μπαλάκια και τα αφήνετε να βράσουν 15′ περίπου.
 7. Το ρύζι σερβίρεται με τα κεφτεδάκια επάνω.

Διατροφικός σχολιασμός συνταγής

Ένα γεύμα αρωμάτων, το αιγυπτιακό πιλάφι, συνδυάζει την πρωτεΐνη με τον υδατάνθρακα δημιουργώντας ένα εξαιρετικό πλήρες γεύμα! Η πρωτεΐνη από τον κιμά είναι υψηλής βιολογικής αξίας. Όπως όλα τα ζωικά τρόφιμα, είναι επίσης πλούσιο σε κορεσμένα λίπη, τα οποία όμως μπορούν να διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα, αν επιλέξουμε άπαχο κιμά. Το ρύζι από την άλλη, ως πηγή αμύλου, μας παρέχει ενέργεια, ενώ τα κρεμμύδια και η σάλτσα ντομάτας προσθέτουν αντιοξειδωτικά στο πιάτο. Είναι γνωστή η δράση της κερσετίνης των κρεμμυδιών στην αγγειακή υγεία, ενώ η ντομάτα είναι πλούσια σε λυκοπένιο, μια αντιοξειδωτική ουσία που μεταξύ άλλων έχει φανεί ότι ενισχύει και την υγεία των οστών. Προστατευτικά δρα όμως και το σκόρδο, κυρίως επί της καρδιαγγειακής υγείας, όπως επίσης και το κύμινο, που συμβάλλει στην υγεία του ανοσοποιητικού. Τα μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται μπορεί να προσδίδουν γεύση και θρεπτικότητα, θέλουν όμως και «γερό στομάχι», καθώς μπορεί να ερεθίσουν μια ενδεχόμενη γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση ή ένα έλκος στομάχου.

Ριζότο με κόκκινο κρασί

Χρόνος μαγειρέματος: 30 λεπτά

Υλικά (για 5 άτομα)

 • Αλάτι
 • 1 γιαούρτι στραγγιστό
 • Λίγη τριμμένη ρίγανη ή θυμάρι
 • 1 ποτηράκι κόκκινο κρασί
 • 1 κουταλιά ψιλοκομμένο μαϊντανό
 • ½ κιλό φρέσκα ψιλοκομμένα μανιτάρια
 • 3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
 • Πιπέρι
 • 1 κουταλιά της σούπας παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι ανά άτομο.
 • 1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο
 • 2 φλιτζάνια ρύζι Καρολίνα (ή άλλο ρύζι κατάλληλο για ρυζότο)
 • 1 μέτριο καρότο τριμμένο
 • 1 ½ κύβο κρέατος διαλυμένο σε 3 ½ φλιτζάνια νερό
 • 2 πιπεριές κομμένες σε κύβους (1 πράσινη & 1 κόκκινη)

Εκτέλεση

 1. Αναμιγνύετε τα μανιτάρια, το κρεμμύδι, το καρότο, τις πιπεριές, το μαϊντανό και τη ρίγανη ή το θυμάρι.
 2. Σε μια κατσαρόλα (που έχει πάρει ήδη μια βράση) σωτάρετε το μίγμα των λαχανικών με δύο κουταλιές ελαιόλαδο, μέχρι να πάρουν χρώμα. Προσθέτετε το ρύζι, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, λίγο αλάτι – πιπέρι και ανακατεύετε καλά. Αφήνετε το ρύζι στη φωτιά να σωταριστεί καλά, προσθέτετε το κρασί σταδιακά ανακατεύοντας συνέχεια και τέλος αφήνετε το ρύζι στη φωτιά μέχρι να μαλακώσει. Το ριζότο δεν πρέπει να το αφήσετε να στεγνώσει και να πιει τελείως τη σάλτσα του.
 3. Πασπαλίζετε με την παρμεζάνα και σερβίρετε αμέσως.

Διατροφικός σχολιασμός συνταγής

Τι ριζότο, είναι πάντα μία από τις ακριβές πάντα επιλογές στο μενού του εστιατορίου. Ας δούμε μια ενναλακτική πρόταση ριζότου, η οποία θα σας κοστίσει λιγότερο. Πρόκειται για μια χορταστική συνταγή, πλούσια σε πρωτεΐνες, τόσο φυτικές (ρύζι, μανιτάρια) όσο και ζωικές (τυρί, γιαούρτι), ενώ συνάμα αποτελεί έναν γευστικό τρόπο να εντάξετε τα λαχανικά στη διατροφή σας: Οι πιπεριές και τα καρότα, προσδίδουν μαζί με τη ρίγανη και τον μαϊντανό, πολύτιμες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία! Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στο κρασί, το οποίο μετά την εξάτμιση του αλκοόλ προσφέρει τα αντιοξειδωτικά του. Η ρεσβερατρόλη, αντιοξειδωτική ουσία που βρίσκεται στο κόκκινο σταφύλι, φαίνεται να ευθύνεται για τα ευεργετικά οφέλη στην καρδιά σας. Τα τυριά, επίσης, που περιέχει η συνταγή είναι πολύ καλή πηγή ασβεστίου για γερά κόκκαλα! Αντίθετα με τη γενικότερη άποψη που επικρατεί, η συνταγή είναι εύκολη και θα σας αποζημιώσει τόσο θρεπτικά, όσο και γευστικά!

Φαρφάλες με σολομό

Χρόνος μαγειρέματος: 20 λεπτά

Υλικά (για 5 άτομα)

 • 500 γρ. Φαρφάλες ΖΥΜΑΡΙΚΑ
 • 2 κουταλιές ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
 • 200 γρ. ΣΟΛΟΜΟΣ φιλέτο σε λεπτές φέτες
 • Λίγο άνηθο

Εκτέλεση

 1. Βράζετε και σουρώνετε τα ζυμαρικά. Τα διατηρείτε ζεστά.
 2. Ζεσταίνετε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο και προσθέτετε τον σολομό κομμένο σε λεπτά μακρόστενα κομμάτια. Ανακατεύετε ελαφρά σε χαμηλή φωτιά για να μη λιώσει ο σολομός.
 3. Προσθέτετε τον άνηθο. Σιγοβράζετε για 1 με 2 λεπτά, απομακρύνετε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέτετε τα ζυμαρικά. Ανακατεύετε καλά και σερβίρετε αμέσως.

Διατροφικός σχολιασμός συνταγής

Πιο απλά και γρήγορα δεν γίνεται χωρίς να χάσουμε σε γεύση και ποιότητα! Τα ζυμαρικά είναι μια πλούσια και βασική πηγή ενέργειας, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε άμυλο. Ο σολομός από την άλλη είναι πλούσιος σε Ω-3 λιπαρά, γνωστά για τις αντιφλεγμονώδεις, κυτταροπροστατευτικές του ιδιότητες αλλά και για τον ρόλο τους στην προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος και ενίσχυση της εγκεφαλικής λειτουργίας, της διάθεσης αλλά και της όρασης. Ο χρόνος μαγειρέματος είναι τόσος όσος χρειάζεται για ένα ασφαλές μαγειρικά πιάτο, χωρίς η θερμική επεξεργασία να επηρεάζει σημαντικά την περιεκτικότητα των βιταμινών και μετάλλων. Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε την αξία του άνηθου. Eίναι πλούσιος σε ασβέστιο, έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες, ενώ περιέχει άφθονα αντιοξειδωτικά, προστατεύοντάς μας από τις ελεύθερες ρίζες. Η συγκεκριμένη συνταγή λοιπόν είναι η απόδειξη ότι το απλό δεν σημαίνει και φτωχό!

Ριζότο με παντζάρια

Χρόνος μαγειρέματος: 25 λεπτά

Υλικά (για 4 άτομα)

 • 1 φλιτζανάκι κρασί κόκκινο
 • 25 γρ.αποξηραμένα και μουσκεμένα μανιτάρια άγρια
 • 2 κουταλιές ξύδι μπαλσάμικο
 • ½ κιλό παντζάρια
 • Αλάτι και πιπέρι
 • 2 μέτρια τριμμένα κρεμμύδια
 • 6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
 • 300 γρ. ρύζι κατάλληλο για ριζότο
 • 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού

Εκτέλεση

 1. Πλένετε καλά τα παντζάρια. Τα βάζετε σε ταψί και τα περιχύνετε με τον χυμό και το ξύδι. Τα σκεπάζετε και τα ψήνετε 1 1/2 ώρα στους 200 βαθμούς. Τα ξεφλουδίζετε. Κόβετε ένα από τα παντζάρια σε μικρούς κύβους και λιώνετε τα υπόλοιπα.
 2. Σωτάρετε τα κρεμμύδια με το λάδι, προσθέτετε το ρύζι, τα μανιτάρια και ανακατεύετε.
 3. Όταν το ρύζι γίνει διάφανο, σβήνετε με το κρασί και όταν εξατμισθεί προσθέτετε τον πουρέ παντζαριών.
 4. Όταν το ρύζι έχει βράσει, προσθέτετε τους κύβους από τα παντζάρια, ανακατεύετε και σερβίρετε.

Διατροφικός σχολιασμός συνταγής

Το πιάτο αυτό έχει ως κύριο συστατικό το ρύζι το οποίο σας προμηθεύει με υδατάνθρακες για ενέργεια αλλά και φυτική πρωτεΐνη. Ολοκληρώνεται δε με το παντζάρι, το οποίο αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμινών και ιχνοστοιχείων, απαραίτητα για τη νευρική και μυϊκή λειτουργία του οργανισμού. Ταυτόχρονα, τα μανιτάρια που περιέχει είναι τροφή πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, συστατικά που θα σας βοηθήσουν να χορτάσετε καλύτερα, περιέχουν φώρφορο για γερά οστά και ψευδάργυρο για τη σωστή ανάπτυξη του οργανισμού. Δοκιμάστε λοιπόν νέες γεύσεις και εμπλουτίστε τη διατροφή σας με θρεπτικές επιλογές, ακόμη και αν νηστεύετε! Καλή απόλαυση!

Click to comment

Απάντηση

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ

Ψητό μπούτι κοτόπουλο με πλιγούρι και μανιτάρια αλά κρέμ

Υλικά

4 μπούτια κοτόπουλο

8 μανιτάρια λευκά

3 πιπεριές πολύχρωμες

1 κρεμμύδι

1 καρότο

Άνιθος: 5 κλωνάρια (μόνο τα φύλλα)

Δυόσμος: 5 κλωνάρια (μόνο τα φύλλα)

120mL κρέμα γάλακτος

Τριμμένη παρμεζάνα

Αλάτι – πιπέρι – κύμινο – μοσχοκάρυδο – κόκκινη πάπρικα

Ελαιόλαδο

450gr πλιγούρι

500mL νερό βραστό

Εκτέλεση

Βήμα 1

Αφαιρούμε τα κόκκαλα από τα μπούτια κοτόπουλο και τηγανίζουμε σε λίγο ελαιόλαδο. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 6’ σε ένα πιάτο.

Βήμα 2

Σε ένα άλλο τηγάνι, κατά προτίμηση βαθύ, σοτάρουμε πρώτα το κρεμμύδι, έπειτα τις πιπεριές και το καρότο, ενώ τελευταία ρίχνουμε τα μανιτάρια.

Βήμα 3

Μόλις πάρουν χρώμα, αρχίζουμε να προσθέτουμε τα μπαχαρικά και τα αρωματικά και αφήνουμε για άλλα 2’. Αργότερα, προσθέτουμε και το κοτόπουλο περιχύνοντας με κρέμα γάλακτος .

Βήμα 4

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και περιμένουμε, μέχρι το φαγητό μας να πάρει την υφή που θέλουμε.

Βήμα 5

Βράζουμε το πλιγούρι για 3’ και αφήνουμε εκτός εστίας για άλλα 3’. Σερβίρουμε.

Καλή όρεξη!

Continue Reading

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ

Χοιρινό με πράσα

                  Υλικά

 • Χοιρινό κρέας: 1 κιλό
 • 8 πράσα
 • Άνιθο: 10 κλωνάρια (μόνο τα φύλλα)
 • 1 κρεμμύδι ξερό
 • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα
 • 2 κόκκινες πιπεριές
 • 2 πράσινες πιπεριές
 • 2 καρότα
 • Αλάτι – πιπέρι – κύμινο – μοσχοκάρυδο
 • 150 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
 • 3 αβγά
 • Χυμό από 2 λεμόνια
 • Χυμό από ½ λάιμ
 • Ελαιόλαδο – νερό – ζωμός από το φαγητό

 

Εκτέλεση

Βήμα 1

Σε ένα βαθύ τηγάνι με ελαιόλαδο ροδίζουμε καλά το κρέας από όλες τις πλευρές και κόβουμε τα λαχανικά.

Βήμα 2

Προσθέτουμε το κρεμμύδι για ένα λεπτό, μετά αφήνουμε το κρέας σε μια πιατέλα να ξεκουραστεί.

Βήμα 3

Στο ίδιο τηγάνι σοτάρουμε και τα υπόλοιπα λαχανικά μας καλά, ώσπου να μαραθούν. Ξαναβάζουμε στο τηγάνι το κρέας και προσθέτουμε τα μπαχαρικά, το νερό και λίγο από τον ζωμό του φαγητού χαμηλώνοντας τη φωτιά. Αφήνουμε να σιγοβράσει για 20-25’.

Βήμα 4

Τέλος, συμπληρώνουμε και το αβγολέμονο εκτός φωτιάς και ανακατεύουμε ελαφρώς, ώσπου να δέσει το φαγητό μας.

Βήμα 5

Σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα.       

 

Continue Reading

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ

Ψητά μπιφτέκια με μανιτάρια σοτέ

                        Υλικά

 • 800 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
 • 200 γρ. κιμάς χοιρινός
 • 1 αβγό
 • 3 μανιτάρια λευκά
 • 400 γρ. μανιτάρια πλευρότους
 • 4 ντομάτες
 • 1 πράσινη πιπεριά
 • 1 καρότο
 • ¼ πράσο
 • 3 μεγάλα κρεμμύδια
 • 3 σκελίδες σκόρδο
 • 6 κλωναράκια μαϊντανό (μόνο τα φύλλα)
 • 3 κλωναράκια δυόσμο (μόνο τα φύλλα)
 • 3 κλωναράκια άνιθο (μόνο τα φύλλα)
 • Αλάτι – πιπέρι – κύμινο – κόκκινη πάπρικα – σουμάκ – μοσχοκάρυδο
 • Ελαιόλαδο – ούζο – λίγο νερό

             

           Εκτέλεση

Βήμα 1

Ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά.

Βήμα 2

Σε ένα μπολ ρίχνουμε τον κιμά, το αβγό, 1 κρεμμύδι, 1 σκελίδα σκόρδο, 1 ντομάτα και τα μπαχαρικά.

Βήμα 3

Ζυμώνουμε πολύ καλά και τοποθετούμε το μπολ στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Βήμα 4

Πλάθουμε τα μπιφτέκια και τηγανίζουμε για περίπου 6’.

Για τα μανιτάρια

Βήμα 1

Σε ένα βαθύ τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το πράσο καλά.

Βήμα 2

Προσθέτουμε το καρότο, την πιπεριά και τις ντομάτες και αφήνουμε να μαγειρευτούν.

Βήμα 3

Ρίχνουμε και τα μπαχαρικά και, αν θέλουμε, σβήνουμε με λίγο ούζο.

Βήμα 4

Τέλος, βάζουμε και τα μανιτάρια μαζί με λίγο νερό και αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: