Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ζούπης (Opinion Poll) | Σε πορεία ενδυνάμωσης τα δύο μεγάλα κόμματα – Σταθερό το προβάδισμα της ΝΔ

Τι ανέφερε ο διευθυντής ερευνών της Opinion Polls, Ζαχαρίας Ζούπης για τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας

Στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 μίλησε το πρωί της Τετάρτης, ο Ζαχαρίας Ζούπης, διευθυντής Ερευνών της Opinion Poll όπου τόνισε για τις τελευταίες δημοσκοπήσεις πως: «φαίνεται ότι υπάρχει μία πορεία ενδυνάμωσης των δύο μεγάλων κομμάτων, Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ χωρίς ταυτόχρονα να υπάρχει κάποια αισθητή μείωση της διαφθοράς», προσθέτοντας στη συνέχεια:

«Στη δική μας έρευνα στην απλή πρόθεση ψήφου ήταν 7,8%, στις αρχές Δεκεμβρίου το είχαμε μετρήσει στο 7,9. Άλλοι βλέπουν διαφορά γύρω στη μισή μονάδα από ό,τι παρατηρούσα, αλλά το συμπέρασμα είναι κοινό. Έχω την αίσθηση ότι στο επόμενο διάστημα αν κάτι δεν αλλάξει, θα παρατηρήσουμε την εξέλιξη μιας συνέχισης αυτής της τάσης. Το πρώτο κόμμα το οποίο φαίνεται να πλήττεται περισσότερο από αυτή την κατάσταση, είναι το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ».

«Για να γίνει ακόμα πιο κατανοητό από πέρυσι τον Ιανουάριο μέχρι φέτος, ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είχε περάσει 2-2,5 χρόνια σχεδόν στασιμότητας, έχει ανέβει περίπου 5 μονάδες. Αντίστοιχα η Νέα Δημοκρατία έχει ανέβει 1,5. Αυτό έχει φέρει σε ένα αποτέλεσμα, ενώ βλέπαμε διαφορά 10,5 έως λίγο πάνω από 11, τώρα η διαφορά είναι στο 7-8, ανάλογα με τις έρευνες, άρα υπάρχει ένα ροκάνισμα» εξήγησε ο κ. Ζούπης.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αν μπορεί να ανατραπεί αυτή η εικόνα, ο κ. Ζούπης σημείωσε ότι λαμβάνοντας υπόψη το βάθος του προβαδίσματος της Νέας Δημοκρατίας, που ξεκινάει από τον Ιανουάριο του 2016 και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα «αν και αυτά τα τρεισήμισι χρόνια ήταν δύσκολα, θα τολμούσα να πω ότι αυτό δεν είναι ανατρέπεται, όμως η διαφορά είναι κάτι ανοιχτό πόσο μπορεί να πιεστεί και να ανοίξει», συνεχίζοντας:

«Όμως, η διαφορά παίζει ρόλο, δημιουργεί εντυπώσεις, κλίμα, αλλά δεν είναι αυτό που θα κρίνει την αυτοδυναμία. Την αυτοδυναμία κρίνει το απόλυτο ποσοστό του πρώτου κόμματος σε συνδυασμό με το πόσο τοις εκατό θα είναι το άθροισμα των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής».

Ειδικά σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ, σημείωσε ότι πέρυσι τέτοια περίοδο ήταν στο 14 έως 14,5 και σήμερα σχεδόν σε όλες τις μετρήσεις είναι στο 10. «Έχει μία απώλεια τεσσάρων έως τεσσεράμισι μονάδων που ακόμα διατηρείται πάνω από τα δημοσκοπικά ευρήματα επί τρία χρόνια, αν θέλετε και πάνω από την εκλογική δύναμη, ωστόσο, νομίζω ότι είναι σε μία κομβική στιγμή να δει θέματα, γιατί αυτό που είχαμε ως ερώτημα οι δημοσκόποι βλέποντας μήνα μήνα ή και πιο συχνά καμιά φορά, αν μπορεί να γυρίσει η καμπύλη ή όχι» είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς πού φαίνεται να οφείλεται η απώλεια του 30% περίπου των αρχικών δημοσκοπικών δυνάμεων, ο κ. Ζούπης, εξέφρασε την άποψη ότι «η Εύα Καϊλή έχει κοστίσει λίγο σε συνδυασμό και με κάποιους χειρισμούς που έγιναν».

«Το βασικό θέμα για το ΠΑΣΟΚ είναι η πόλωση σε συνδυασμό με το αν εμφανίζει πειστική πρόταση διακυβέρνησης για το μέλλον» ανέφερε καταλήγοντας ο κ. Ζούπης.

Πηγή: newsbomb.gr

Click to comment

Απάντηση

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Επίσκεψη Ταραντίλη στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης | Έρευνα και καινοτομία για βιώσιμη περιφερειακή ανάπτυξη

Ολοήμερη επίσκεψη στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ) πραγματοποίησε ο Βουλευτής Επικρατείας ΝΔ και Πρόεδρος της Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, Καθηγητής Χρήστος Ταραντίλης, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει τον τελευταίο χρόνο με στόχο την ανάδειξη του έργου της ελληνικής ερευνητικής κοινότητας και την καταγραφή προτάσεων για την επιχειρηματική αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων που παράγονται στα ελληνικά πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα. 

Αρχικά ο κ. Ταραντίλης βρέθηκε στην Αλεξανδρούπολη, όπου τον υποδέχθηκαν ο Πρύτανης του ΔΠΘ, Καθ. Φ. Μάρης, ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας, Καθ. Γ. Μπρούφας, η Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Καθ. Μ. Γρηγορίου, και η Καθ. Μ. Μιχαλοπούλου, Μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης. Ο κ. Ταραντίλης επισκέφθηκε τη Σχολή Επιστημών Υγείας, και συγκεκριμένα το Τμήμα Ιατρικής και το Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής. Από τις συνομιλίες που είχε με τους Προέδρους των δύο τμημάτων, με μέλη του διδακτικού προσωπικού και ερευνητές του πανεπιστημίου, προέκυψε ότι η έρευνα που διεξάγεται στο ίδρυμα παράγει υψηλού επιπέδου αποτελέσματα, τα οποία μπορούν να μετασχηματιστούν σε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες. Εξίσου ελπιδοφόρο είναι το γεγονός ότι η έντονη ερευνητική δραστηριότητα του ΔΠΘ έδωσε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης τη δυνατότητα για υπερσύγχρονο εξοπλισμό προς όφελος του πολίτη.

Στη συνέχεια, μεταβαίνοντας στην Ξάνθη ο κ. Ταραντίλης είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τις δράσεις της πανεπιστημιακής θερμοκοιτίδας Thinc, που ιδρύθηκε πρόσφατα με σκοπό την ανάπτυξη και επιτυχία εκκολαπτόμενων εταιρειών καινοτομίας στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, παρέχοντας συμβουλευτική, νομική και χρηματοοικονομική υποστήριξη, δικτύωση και προώθηση για την επίτευξη των επιχειρηματικών τους στόχων.

Επιπλέον, ενημερώθηκε για τον Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Κόμβο Καινοτομίας DiGi AgriFood, όπου το ΔΠΘ συμμετέχει ως επικεφαλής εταίρος και συντονιστής στο θεματικό πεδίο της Αγροδιατροφής, επιδιώκοντας την ενίσχυση της ψηφιακής ωριμότητας και την πρόσβαση σε προηγμένες τεχνολογίες σε έναν τομέα ζωτικής σημασίας για τη στοχευμένη περιφερειακή ανάπτυξη και τη διατήρηση της απασχόλησης στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας είχε ακόμη συνομιλίες με ερευνητές -καθηγητές που παρουσίασαν σημαντικά ερευνητικά αποτελέσματα και με ιδρυτές εταιρειών τεχνοβλαστών του ΔΠΘ (spin-off). Τα παραδείγματα αυτά αναδεικνύουν τις αλλαγές που έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια στα ελληνικά πανεπιστήμια, ιδίως μετά την ψήφιση των διατάξεων που καθόρισαν το θεσμικό πλαίσιο για τους τεχνοβλαστούς, δηλαδή τις εταιρείες επιχειρηματικής αξιοποίησης της πνευματικής ιδιοκτησίας που αναπτύχθηκε εντός ενός ερευνητικού ιδρύματος.

Τέλος, διαπιστώθηκε ότι η αξιοποίηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων, όπως η «Περιφερειακή Αριστεία» και το «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ», συνέβαλε στη διατήρηση και την προσέλκυση ανθρώπινου δυναμικού υψηλής εξειδίκευσης στη Θράκη – μια περιοχή με έντονο δημογραφικό πρόβλημα – πιστοποιώντας ότι η έρευνα και η καινοτομία δείχνουν τον δρόμο για το μέλλον του πανεπιστημίου αλλά και συνολικά για βιώσιμη περιφερειακή ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο.

 

Πηγή: real.gr

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Αμυντική συνεργασία με τη Μεγάλη Βρετανία συνάπτει αύριο ο Νίκος Παναγιωτόπουλος στο Πόρτσμουθ

Ο υπ. Εθνικής Άμυνας θα έχει συνάντηση με τον ομόλογό του Μπεν Γουάλας και μένει να δούμε εάν θα τεθεί και το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας.

Μια ακόμη αμυντική συμφωνία αναμένεται να υπογράψει αύριο η χώρα μας, αυτή τη φορά με το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος καιρού επιτρέποντος αύριο θα βρίσκεται στην Αγγλία όπου έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του Μπεν Γουάλας. Οι δυο τους θα έχουν κατ’ ιδίαν συνομιλίες στη ναυτική βάση του Πόρτσμουθ, όπου θα τεθούν επί τάπητος ζητήματα διμερούς συνεργασίας αλλά και συνεργασίας στο πλαίσιο τουΝΑΤΟ. Στο σημείο αυτό θα έχει ενδιαφέρον να μάθουμε εάν και κατά πόσο θα κουβεντιαστεί η προκλητικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το γεγονός ότι απειλεί ευθέως με πόλεμο μια χώρα – μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας όπως είναι η Ελλάδα.

Θυμίζουμε ότι προ ημερών ο κ. Γουάλας είχε υποδεχθεί θερμά τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ όπου συζήτησαν επίσης θέματα διμερούς συνεργασίας και η προοπτική αγοράς φρεγατών αλλά και μεταγωγικών αεροσκαφώνC-130 από τη στιγμή που οι Αμερικανοί δεν δίνουν στην Άγκυρα ούτε τα υπερσύγχρονα μαχητικά F-35, σαν αυτά που θα παραλάβει η χώρα μας, αλλά ούτε και τα F-16.

Πάντως η Διακήρυξη Αμυντικής Συνεργασίας (Joint Vision Statement) που αναμένεται να υπογράψουν αύριο Παναγιωτόπουλος και Γουάλας θα προβλέπει μεταξύ άλλων την ενίσχυση των αμυντικών σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών, τη συνεκπαίδευση στρατιωτικών, τη διεξαγωγή κοινών ασκήσεων κι ένα πλαίσιο συνεργασίας για την αντιμετώπιση σύγχρονων απειλών όπως είναι για παράδειγμα οι κυβερνοεπιθέσεις και ο υβριδικός πόλεμος.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Τσίπρας για σεισμό στην Τουρκία | Η διεθνής βοήθεια πιο απαραίτητη από ποτέ

«Θερμά συλλυπητήρια στους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας και στις οικογένειες των θυμάτων αυτού του καταστροφικού σεισμού», το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα. 

«Η διεθνής βοήθεια είναι πιο απαραίτητη από ποτέ», αναφέρει με μήνυμά του στο Twitter ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, στο συλλυπητήριο μήνυμά του στους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας, μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ.

Τα ξημερώματα της Δευτέρας ο σεισμός 7,8 Ρίχτερ σάρωσε τις περιοχές στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι εκατοντάδες άνθρωποι και να τραυματιστούν τουλάχιστον 2.800 σε Τουρκία και Συρία.

«Θερμά συλλυπητήρια στους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας και στις οικογένειες των θυμάτων αυτού του καταστροφικού σεισμού. Η διεθνής βοήθεια είναι πιο απαραίτητη από ποτέ. Η Ελλάδα έχει ανακοινώσει ετοιμότητα να στηρίξει άμεσα», έγραψε ο κ. Τσίπρας σε ανάρτησή του στο Twitter.

 

Πηγή: newsbomb.gr

 

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: