Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ζητούν θυσίες από τους Ευρωπαίους εν μέσω σεναρίων για τιμές ρεκόρ στην ενέργεια

Μπροστά σε έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα είναι η Ευρώπη • Εκστρατεία… πειθούς από την φον ντερ Λάιεν προς τους Ευρωπαίους, την ώρα που κυκλοφορούν δυσοίωνα σενάρια για την τιμή του φυσικού αερίου.

Μπροστά σε έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα βρίσκεται η Ε.Ε., στη σκιά της ενεργειακής κρίσης που προκύπτει από τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας και το μπαράζ κυρώσεων μεταξύ της Δύσης και της Μόσχας.

Τα ευρωπαϊκά κράτη ετοιμάζονται, εμμέσως πλην σαφώς, να πετάξου τον λογαριασμό στους πολίτες και προωθούν σκληρά μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, την ώρα που έρχονται στο φως τρομολαγνικά σενάρια για περαιτέρω αύξηση στην τιμή του φυσικού αερίου.

Το Reuters αναφέρει σε δημοσίευμά του πως το υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης της Ρωσίας προβλέπει υπερδιπλασιασμό της τιμής του εξαγόμενου φυσικού αερίου μέσα στο 2022.

Σύμφωνα με έκθεση που είδε το πρακτορείο, αλλά δεν έχει επιβεβαιώσει η Μόσχα, η τιμή θα φτάσει τα 730 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα, προτού μειωθεί σταδιακά μέχρι το τέλος του 2025, καθώς θα μειωθούν οι εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω αγωγών.

Το υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης της Ρωσίας φέρεται να προβλέπει ότι οι εξαγωγές αερίου μέσω αγωγών από την Gazprom θα μειωθούν εφέτος στα 170,4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm), σε σύγκριση με την πρόβλεψή του που δημοσιεύθηκε τον Μάιο, η οποία έκανε λόγο για 185 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα έναντι των 205,6 (bcm) που είχαν εξαχθεί το 2021.

Προβλέπει επίσης ότι οι ποσότητες φυσικού αερίου θα συνεχίσουν να μειώνονται και μετά το τρέχον έτος, χωρίς να δίνει περαιτέρω εξηγήσεις.

Ως αποτέλεσμα των ήδη περιορισμένων προμηθειών, η μέση τιμή του φυσικού αερίου στην οποία θα πουλάει η Gazprom προβλέπεται να φθάσει τα 730 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα (cm) το 2022, τιμή υπερδιπλάσια των 304,6 δολαρίων ανά 1.000 cm που ήταν πέρυσι, και αντιπροσωπεύει αύξηση 40% σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψη των 523,3 δολαρίων ανά 1.000 cm.

Η Ρωσία έχει αρχίσει να αυξάνει σταδιακά την παραγωγή πετρελαίου μετά τους περιορισμούς που σχετίζονται με τις κυρώσεις καθώς οι Ασιάτες αγοραστές έχουν αυξήσει τις αγορές τους, οδηγώντας τη Μόσχα να αυξήσει τις προβλέψεις της σχετικά με την παραγωγή και τις εξαγωγές έως το τέλος του 2025, όπως προκύπτει από το έγγραφο του υπουργείου.

Η Gazprom έχει επίσης αναφέρει ότι οι προμήθειες φυσικού αερίου προς την Κίνα αυξάνονται, αλλά δεν έχει δώσει λεπτομερή στοιχεία ως προς αυτές και η Ευρώπη παραμένει μακράν η μεγαλύτερη αγορά ρωσικού φυσικού αερίου.

Η αύξηση του όγκου εξαγωγών πετρελαίου, σε συνδυασμό με την άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου, θα βοηθήσει τη Ρωσία να αποκομίσει κέρδη ύψους 337,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 255,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις εξαγωγές ενέργειας φέτος και το επόμενο έτος, αντίστοιχα.

Πέρυσι, η Ρωσία είχε έσοδα 244,2 δισ. δολαρίων από τις εξαγωγές ενέργειας, σύμφωνα με το υπουργείο.

Συνολικά, οι προβλέψεις του υπουργείου, τις οποίες είδε το Reuters νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, δείχνουν ότι η ρωσική οικονομία αντιμετωπίζει καλύτερα τις κυρώσεις από ό,τι αρχικά φοβόταν η Μόσχα και θα συρρικνωθεί λιγότερο από ό,τι αναμενόταν.

Εκστρατεία πειθούς από την φον ντερ Λάιεν

Την ίδια ώρα, στον απόηχο των σκληρών μέτρων που ετοιμάζονται να εφαρμόσουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, η πρόεδρος της Κομισιον προχώρησε σε μπαράζ αναρτήσεων στο Twitter προκειμένου να πείσει τους Ευρωπαίους πως όλα γίνονται για το καλό τους.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσίασε ορισμένα από τα μέτρα που έχει προτείνει η Κομισιόν υποστηρίζοντας ότι «η μείωση της θερμοκρασίας στα σπίτια κατά 1 βαθμό Κελσίου μπορεί να φέρει εξοικονόμηση ενέργειας περίπου στο 7% για ένα έτος».

Παράλληλα, επιδοκίμασε μερικά από τα μέτρα που έχουν ήδη εξαγγείλει ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ενώ έσπευσε να σημειώσει ότι εάν αυξηθεί ελαφρώς η θερμοκρασία στα ερκοντίσιον τους καλοκαιρινούς μήνες, μπορεί να υπάρξει εντυπωσιακή εξοικονόμηση ενέργειας.

Μίλησε, τέλος, για τα μέτρα που έχει λάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα δικά της κτίρια αναφέροντας «απενεργοποιούμε τη θέρμανση και την ψύξη στα περισσότερα κτίρια μία ώρα νωρίτερα από ό,τι πριν, εξοικονομώντας το 3% της ετήσιας χρήσης ενέργειας. Επίσης, κλείνουμε ορισμένα κτίρια για το καλοκαίρι και διευκολύνουμε την εξ αποστάσεως εργασία».

Γερμανία, ο μεγάλος ασθενής

Ανησυχητική παραμένει η κατάσταση στη Γερμανία, όπου, λίγες ώρες μετά το χαράτσι προς τους πολίτες που ανακοίνωσε ο Όλαφ Σολτς, το Bloomberg υποστήριξε ότι εάν κλείσει η ρωσική στρόφιγγα, η χώρα θα έχει αποθέματα για μόλις τρεις μήνες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων, Κλάους Μίλερ, ακόμη και εάν η χώρα πετύχει τον στόχο για πληρότητα 95% στις αποθήκες μέχρι το Νοέμβριο, οι ποσότητες αυτές δεν θα καλύψουν τις ανάγκες για περισσότερο από τρεις μήνες.

Η Μόσχα δεν έχει ανοίξει, βέβαια, τα χαρτιά της ακόμη, ωστόσο η Gazprom έχει ήδη αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να αυξηθούν κατά 60% οι τιμές του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Πηγή: efsyn.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνάντηση του Στέλιου Κυμπουρόπουλου με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Καβάλας

Η την περιοδεία του Ευρωβουλευτή της ΝΔ, κ. Στέλιου Κυμπουρόπουλου, στην Βόρεια Ελλάδα συνεχίστηκε και στην πόλη της Καβάλας όπου ο ίδιος συνάντησε του πρόεδρο του Επιμελητηρίου Καβάλας κ. Μάρκο Δέμπα αλλά και με άλλους επαγγελματίες φορείς της περιοχής. Σκοπός της συνάντησης ήταν να συζητηθούν τα επαγγελματικά, τα επιχειρηματικά θλεματα αλλα και η οικονομική ανάπτυξη της Καβάλας.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επίσκεψη Στέλιου Κυμπουρόπουλου στον Δήμαρχο Νέστου

Τον Δήμαρχο Νέστου επισκέφτηκε το πρωί της Πέμπτης 28 Μαρτίου ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, κ. Στέλιος Κυπουρόπουός, ο οποίος άκουσε και συζήτησε μαζί με τον κ. Σάββα Μιχαηλίδη το γεωπολιτικό ανάγλυφο της περιοχής ενώ ακουσέ και μερικά απο τα ζητήματα που απασχλούν τον Δήμο Νέστου.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

«ΣΕΙΣΙΧΘΩΝ 2024» | Άσκηση σεισμού στις εγκαταστάσεις του Σανατορίου Καβάλας

Στην ετήσια περιοδική άσκηση σεισμού με την κωδική ονομασία “ΣΕΙΣΙΧΘΩΝ 2024”, προχώρησε το πρωί  πέμπτης 28 Μαρτίου 2024 η πυροσβεστική υπηρεσία Καβάλας, σε συνεργασία με λοιπούς συναρμόδιους φορείς. Η άσκηση πραγματοποιείται  στο παλαιό Νοσοκομείο Καβάλας – Σανατόριο για εκπαιδευτικούς και πρακτικούς λόγους.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en