Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εως 1.600 ευρώ για πετρέλαιο σε περισσότερα νοικοκυριά

Μεγαλύτερο επίδομα θέρμανσης σε σχέση με πέρυσι, με το ανώτερο ποσό να φθάνει τα 800 ευρώ, θα δουν στον τραπεζικό λογαριασμό τους στα τέλη Δεκεμβρίου τα νοικοκυριά που ενισχύθηκαν και την περυσινή χειμερινή σεζόν ενώ διπλάσιο επίδομα, έως και 1.600 ευρώ, θα εισπράξουν οι περυσινοί δικαιούχοι που φέτος θα γυρίσουν την πλάτη στο φυσικό αέριο και θα χρησιμοποιήσουν για πρώτη φορά πετρέλαιο για να ζεστάνουν την κατοικία τους καθώς και οι νέοι δικαιούχοι που θα υποβάλουν για πρώτη φορά αίτηση και θα προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης.

Με την τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης να διαμορφώνεται σε μέσα επίπεδα στα 1,387 ευρώ το λίτρο για την Αττική και στα 1,412 ευρώ το λίτρο για όλη τη χώρα μετά και την επιδότηση των 25 λεπτών το λίτρο, μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές στην Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία θα ξεκαθαρίζεται το τοπίο για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης, τα ποσά της ενίσχυσης, τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και το χρονοδιάγραμμα καταβολής του επιδόματος. Η απόφαση θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες, ενώ η πλατφόρμα myΘέρμανση αναμένεται να ανοίξει στα τέλη Νοεμβρίου με τα νοικοκυριά να έχουν χρονικό περιθώριο 15 ημερών για να υποβάλουν την αίτησή τους. Οι πληρωμές του επιδόματος στους δικαιούχους θα «τρέξουν» στα τέλη Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΚΥΑ για το επίδομα θέρμανσης θα προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:

Δικαιούχοι: Οι δικαιούχοι του φετινού επιδόματος θέρμανσης διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες:

Παλαιοί δικαιούχοι: Τα νοικοκυριά που έλαβαν πέρυσι επίδομα θέρμανσης και θα χρησιμοποιήσουν και φέτος ως πηγή θέρμανσης πετρέλαιο ή φυσικό αέριο ή υγραέριο, ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης, καυσόξυλα ή πέλετ (για οικισμούς με πληθυσμό έως 3.500 κατοίκους) θα λάβουν επίδομα θέρμανσης που κυμαίνεται από 100 έως 800 ευρώ. Για τους δικαιούχους αυτούς θα εφαρμοστούν τα νέα εισοδηματικά όρια τα οποία ανέρχονται σε 16.000 ευρώ για τον άγαμο, 24.000 ευρώ για τον έγγαμο με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Παλαιοί δικαιούχοι που θα εγκαταλείψουν φέτος το φυσικό αέριο. Οσοι έλαβαν πέρυσι επίδομα θέρμανσης και θα χρησιμοποιήσουν φέτος για να ζεσταθούν πετρέλαιο θέρμανσης θα λάβουν διπλάσιο επίδομα θέρμανσης με βάση τα νέα αυξημένα εισοδηματικά όρια.

Νέοι δικαιούχοι που θα υποβάλουν για πρώτη φορά αίτηση και θα προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης. Τα νοικοκυριά αυτά δικαιούνται διπλάσιο επίδομα με βάση όμως τα εισοδηματικά όρια που ίσχυσαν την περίοδο 2021-2022. Δηλαδή 14.000 ευρώ για τον άγαμο, 20.000 ευρώ για τον έγγαμο με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

Με την κίνηση αυτή, το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει σε όσους χρησιμοποίησαν πέρυσι το ηλεκτρικό ρεύμα για να ζεσταθούν (ηλεκτρικά καλοριφέρ, air condition κ.ά.) και εξαιρούνταν από την επιδότηση να στραφούν φέτος στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Το επίδομα

Το επίδομα βάσης φέτος ανεβαίνει στα 350 ευρώ (από 300 ευρώ πέρυσι) και αυξομειώνεται ανάλογα με τον ειδικό συντελεστή (βαθμοημέρες) που ισχύει σε κάθε περιοχή. Το ποσό του επιδόματος δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 100 ευρώ και μεγαλύτερο από 800 ευρώ ή 1.600 ευρώ για όσους δικαιούνται διπλό επίδομα. Σημειώνεται ότι πέρυσι το επίδομα είχε κυμανθεί από 100 ως 750 ευρώ.

Ακίνητη περιουσία. Το όριο της ακίνητης περιουσίας αυξάνεται στα επίπεδα των 200.000 ευρώ από 180.000 ευρώ για τον άγαμο και διατηρείται στα 300.000 ευρώ για το ζευγάρι.

Το επίδομα θα καλύψει φέτος και όσους χρησιμοποιούν κηροζίνη για σόμπα πετρελαίου.

Click to comment

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Αλλαγές για να «ξεφουσκώσουν» οι λογαριασμοί ρεύματος

Η καμπάνια περιλαμβάνει ένα πλήθος από απλές και εύχρηστες συμβουλές με τις οποίες οι πολίτες μπορούν να μειώσουν την ενεργειακή τους κατανάλωση

Θες να μειώσεις τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου χωρίς να ξεβολευτείς; Δες πώς στο νέο σποτ της ΔΕΠΑ Εμπορίας «Μικρές αλλαγές για μεγάλες διαφορές»!

Με το βίντεο αυτό η δημόσια εταιρεία φυσικού αερίου εγκαινιάζει μια μεγάλη ενημερωτική εκστρατεία, με στόχο να βοηθήσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να «συρρικνώσουν» το ενεργειακό τους κόστος.

Η καμπάνια περιλαμβάνει ένα πλήθος από απλές και εύχρηστες συμβουλές με τις οποίες οι πολίτες μπορούν να μειώσουν την ενεργειακή τους κατανάλωση και να εξοικονομήσουν χρήματα, χωρίς να χρειαστεί να αλλάξουν ουσιαστικά τις συνήθειες τους.

Στηρίζεται δηλαδή στη λογική της «έξυπνης» κατανάλωσης μέσα από μικρές αλλαγές στην καθημερινή μας ρουτίνα οι οποίες όμως ελαχιστοποιούν τη σπατάλη ενέργειας και «ξεφουσκώνουν» τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου των νοικοκυριών.

Για τον σκοπό αυτό, μάλιστα, η εταιρεία δημιούργησε ένα εξειδικευμένο site, το «smartenergytips.depa.gr», συγκεντρώνοντας όλους τους τρόπους με τους οποίους οι καταναλωτές μπορούν να εξοικονομήσουν ενέργεια (και χρήματα), για κάθε συσκευή και χρήση, στην καθημερινότητα, το σπίτι ή την επιχείρησή τους.

Ακολουθώντας τις συμβουλές που παρατίθενται στο βίντεο και πιο αναλυτικά στο site, ένα μέσο νοικοκυριό μπορεί να εξοικονομήσει μέχρι και 350 ευρώ τον χρόνο από τους λογαριασμούς του ρεύματος και του φυσικού αερίου.

Πηγή: newsbomb.gr

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

“Πονοκέφαλος” για τους αμβυχούχους του Παγγαίου η αύξηση των φόρων

Η αύξηση της φορολογίας από τη φετινή χρονιά και η καταστροφή των σταφυλιών λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών (σε ορισμένες περιοχές ακόμη και άνω του 50%) φαίνεται πως οδηγεί στη μείωση της φετινής παραγωγής στο τσίπουρο.

Όπως εξηγεί ο εκτελωνιστής τσίπουρου Κομνηνός Τσουβαλτζίδης στο enanews.gr υπάρχει σοβαρό πρόβλημα φέτος καθώς ένα σημαντικό ποσοστό αμβυκούχων τονίζει ότι η παραγωγή είναι πολύ μειωμενη σε σχέση με προηγούμενες χρονιές.

Παράλληλα σημαντική αύξηση παρατηρείται φέτος και στην τιμή του τσίπουρου.

Όσο για την γραφειοκρατία για την έκδοση των αδειών, αυτή, σύμφωνα με τον κ. Τσουβαλτζίδη , ήταν φέτος αυξημένη με επιπλέον χρόνο στην καταχώρηση των εγγράφων, καθότι τα δικαιολογητικά που χρειαζόταν για την έκδοση άδειας απόσταξης έπρεπε να κοινοποιηθούν στην πλατφόρμα των τελωνειακών αρχών.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έρευνα | Ένας στους δύο μείωσε τις αγορές βασικών προϊόντων

Αλλάζουν τις καταναλωτικές συνήθειές τους οι Έλληνες εξαιτίας τους αυξανόμενου κόστους διαβίωσης και των υψηλών τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο. Σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ, οι καταναλωτές έκοψαν δαπάνες για διασκέδαση, ενώ μείωσαν και τις αγορές βασικών προϊόντων. 

Ειδικότερα, έρευνα του ΙΕΛΚΑ διαπιστώνει σημαντικές αλλαγές, το τελευταίο διάστημα, στις συνήθειες των καταναλωτών, οι οποίες αποδίδονται σε μεγάλο βαθμό στις ανατιμήσεις προϊόντων και υπηρεσιών.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με δείγμα 1.000 καταναλωτών, από τις 9 έως 11 Νοεμβρίου 2022 και αφορούσε, ανάμεσα σε άλλα θέματα, και στην αντιλαμβανόμενη επίδραση των ανατιμήσεων, του πολέμου στην Ουκρανία και της πανδημίας κορονοϊού, στις καταναλωτικές συνήθειες στην Ελλάδα.

Ξεκάθαρη είναι, σύμφωνα με την έρευνα, μία τάση των καταναλωτών για εξοικονόμηση χρημάτων όσον αφορά τις αγορές βασικών αγαθών και υπηρεσιών και δευτερευόντως διαχείρισης χρημάτων.

Συγκεκριμένα, το 80% του κοινού δηλώνει ότι έχει ακυρώσει δαπάνες διασκέδασης όπως είναι η εστίαση, οι διακοπές, τα ταξίδια κ.ά. Ποσοστό 66% δηλώνει ότι έχει μειώσει την κατανάλωση ρεύματος, ενώ 62% του κοινού δηλώνει ότι έχει αναβάλει εργασίες συντήρησης και επισκευής, π.χ. στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο.

Το 55% δηλώνει ότι έχει μειώσει συνολικά τις αγορές σε είδη τροφίμων και είδη παντοπωλείου. Το 25% δηλώνει ότι έχει χρησιμοποιήσει χρήματα από τις αποταμιεύσεις του προκειμένου να καλύψει τις αγορές του. Το 20% έχει αναβάλει την πληρωμή λογαριασμών ή έχει προχωρήσει σε στάση πληρωμής των υποχρεώσεών του.

Ποσοστό 15% δηλώνει ότι έχει αυξήσει τον χρόνο εργασίας ή έχει βρει δεύτερη εργασία προκειμένου να αυξήσει το εισόδημά του, ενώ το 10% έχει αυξήσει τη χρήση πιστωτικών καρτών για να καλύψει τις αγορές του. Μόλις 9% του κοινού δηλώνουν ότι δεν έχουν λάβει απολύτως κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: