Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εως 1.600 ευρώ για πετρέλαιο σε περισσότερα νοικοκυριά

Μεγαλύτερο επίδομα θέρμανσης σε σχέση με πέρυσι, με το ανώτερο ποσό να φθάνει τα 800 ευρώ, θα δουν στον τραπεζικό λογαριασμό τους στα τέλη Δεκεμβρίου τα νοικοκυριά που ενισχύθηκαν και την περυσινή χειμερινή σεζόν ενώ διπλάσιο επίδομα, έως και 1.600 ευρώ, θα εισπράξουν οι περυσινοί δικαιούχοι που φέτος θα γυρίσουν την πλάτη στο φυσικό αέριο και θα χρησιμοποιήσουν για πρώτη φορά πετρέλαιο για να ζεστάνουν την κατοικία τους καθώς και οι νέοι δικαιούχοι που θα υποβάλουν για πρώτη φορά αίτηση και θα προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης.

Με την τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης να διαμορφώνεται σε μέσα επίπεδα στα 1,387 ευρώ το λίτρο για την Αττική και στα 1,412 ευρώ το λίτρο για όλη τη χώρα μετά και την επιδότηση των 25 λεπτών το λίτρο, μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές στην Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία θα ξεκαθαρίζεται το τοπίο για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης, τα ποσά της ενίσχυσης, τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και το χρονοδιάγραμμα καταβολής του επιδόματος. Η απόφαση θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες, ενώ η πλατφόρμα myΘέρμανση αναμένεται να ανοίξει στα τέλη Νοεμβρίου με τα νοικοκυριά να έχουν χρονικό περιθώριο 15 ημερών για να υποβάλουν την αίτησή τους. Οι πληρωμές του επιδόματος στους δικαιούχους θα «τρέξουν» στα τέλη Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΚΥΑ για το επίδομα θέρμανσης θα προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:

Δικαιούχοι: Οι δικαιούχοι του φετινού επιδόματος θέρμανσης διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες:

Παλαιοί δικαιούχοι: Τα νοικοκυριά που έλαβαν πέρυσι επίδομα θέρμανσης και θα χρησιμοποιήσουν και φέτος ως πηγή θέρμανσης πετρέλαιο ή φυσικό αέριο ή υγραέριο, ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης, καυσόξυλα ή πέλετ (για οικισμούς με πληθυσμό έως 3.500 κατοίκους) θα λάβουν επίδομα θέρμανσης που κυμαίνεται από 100 έως 800 ευρώ. Για τους δικαιούχους αυτούς θα εφαρμοστούν τα νέα εισοδηματικά όρια τα οποία ανέρχονται σε 16.000 ευρώ για τον άγαμο, 24.000 ευρώ για τον έγγαμο με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Παλαιοί δικαιούχοι που θα εγκαταλείψουν φέτος το φυσικό αέριο. Οσοι έλαβαν πέρυσι επίδομα θέρμανσης και θα χρησιμοποιήσουν φέτος για να ζεσταθούν πετρέλαιο θέρμανσης θα λάβουν διπλάσιο επίδομα θέρμανσης με βάση τα νέα αυξημένα εισοδηματικά όρια.

Νέοι δικαιούχοι που θα υποβάλουν για πρώτη φορά αίτηση και θα προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης. Τα νοικοκυριά αυτά δικαιούνται διπλάσιο επίδομα με βάση όμως τα εισοδηματικά όρια που ίσχυσαν την περίοδο 2021-2022. Δηλαδή 14.000 ευρώ για τον άγαμο, 20.000 ευρώ για τον έγγαμο με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

Με την κίνηση αυτή, το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει σε όσους χρησιμοποίησαν πέρυσι το ηλεκτρικό ρεύμα για να ζεσταθούν (ηλεκτρικά καλοριφέρ, air condition κ.ά.) και εξαιρούνταν από την επιδότηση να στραφούν φέτος στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Το επίδομα

Το επίδομα βάσης φέτος ανεβαίνει στα 350 ευρώ (από 300 ευρώ πέρυσι) και αυξομειώνεται ανάλογα με τον ειδικό συντελεστή (βαθμοημέρες) που ισχύει σε κάθε περιοχή. Το ποσό του επιδόματος δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 100 ευρώ και μεγαλύτερο από 800 ευρώ ή 1.600 ευρώ για όσους δικαιούνται διπλό επίδομα. Σημειώνεται ότι πέρυσι το επίδομα είχε κυμανθεί από 100 ως 750 ευρώ.

Ακίνητη περιουσία. Το όριο της ακίνητης περιουσίας αυξάνεται στα επίπεδα των 200.000 ευρώ από 180.000 ευρώ για τον άγαμο και διατηρείται στα 300.000 ευρώ για το ζευγάρι.

Το επίδομα θα καλύψει φέτος και όσους χρησιμοποιούν κηροζίνη για σόμπα πετρελαίου.

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ξεκίνησαν οι έλεγχοι στους επαγγελματίες για τα POS

Ο έντονος προβληματισμός για την διασύνδεσή των μηχανημάτων POS με τις ταμειακές μηχανές συνεχίζονται και στα μέσα του Απρίλη με τους επαγγελματίες πλεόν να έχουν λιγότερο απο δύο εβομάδες για να ολοκληρώσουν την εν λόγω διαδικασία καθώς, η τελευταία προθεσμία εκπνέει στις 30 Απριλίου.

Μάλιστα οι έλεγχοι έχουν ήδη αρχίσει στους επαγγελματίες για το εάν έχει εφαρμοστεί ο νέος νόμος και μέχρι τώρα έχουν προκύψει τα εν λόγω αποτελέσματα :

Ενω αξίζει να σημειωθεί οτι στην Καβάλα, όσον αφορά τον κλάδο των επαγγελματιών ταξί το 90% εξ αυτών έχει όλοκληρώσει την εν λόγω διαδικασία και οι υπόλληποι θα την ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατό για να αποφευχθούν τα μεγάλα πρόστιμα.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Υποτονική η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα της Δράμας

Υποτονική είναι τις τελευταίες εβδομάδες η καταναλωτική κίνηση στα εμπορικά καταστήματα της Δράμας, με τους επαγγελματίες να έχουν βάλει τα γιορτινά τους και να είναι αισιόδοξοι για την περιόδο του Πάσχα, όπου αναμένεται η καταναλωτική κίνηση να αυξηθεί.

Την ίδια ώρα, οι επαγγελματίες, μέχρι και τώρα δεν έχουν καταφέρει να ολοκληρώσουν την διαδικασία για την διασύνδεση των μηχανιμάτων POS με τις ταμειακές μηχανές ζητώντας βοήθεια και περισσότερο χρόνο απο την κυβέρνηση.

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ | Πληρωμή 4,75 εκατ. ευρώ σε 1.141 δικαιούχους

Την Παρασκευή, 19 Απριλίου, θα πιστωθεί στους λογαριασμούς 1.141 δικαιούχων του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ» το ποσό των 4.743.066 ευρώ, με τη 15η σχετική απόφαση έγκρισης πίστωσης.

Συνολικά, από τον Νοέμβριο του 2023, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα έχει καταβάλει την επιδότηση σε 6.086 δικαιούχους, με το ποσό των 20.460.992 ευρώ, για αγορά ηλεκτρικού οχήματος.

Πηγή: Newsbeast.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en