Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εως 1.600 ευρώ για πετρέλαιο σε περισσότερα νοικοκυριά

Μεγαλύτερο επίδομα θέρμανσης σε σχέση με πέρυσι, με το ανώτερο ποσό να φθάνει τα 800 ευρώ, θα δουν στον τραπεζικό λογαριασμό τους στα τέλη Δεκεμβρίου τα νοικοκυριά που ενισχύθηκαν και την περυσινή χειμερινή σεζόν ενώ διπλάσιο επίδομα, έως και 1.600 ευρώ, θα εισπράξουν οι περυσινοί δικαιούχοι που φέτος θα γυρίσουν την πλάτη στο φυσικό αέριο και θα χρησιμοποιήσουν για πρώτη φορά πετρέλαιο για να ζεστάνουν την κατοικία τους καθώς και οι νέοι δικαιούχοι που θα υποβάλουν για πρώτη φορά αίτηση και θα προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης.

Με την τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης να διαμορφώνεται σε μέσα επίπεδα στα 1,387 ευρώ το λίτρο για την Αττική και στα 1,412 ευρώ το λίτρο για όλη τη χώρα μετά και την επιδότηση των 25 λεπτών το λίτρο, μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές στην Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία θα ξεκαθαρίζεται το τοπίο για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης, τα ποσά της ενίσχυσης, τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και το χρονοδιάγραμμα καταβολής του επιδόματος. Η απόφαση θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες, ενώ η πλατφόρμα myΘέρμανση αναμένεται να ανοίξει στα τέλη Νοεμβρίου με τα νοικοκυριά να έχουν χρονικό περιθώριο 15 ημερών για να υποβάλουν την αίτησή τους. Οι πληρωμές του επιδόματος στους δικαιούχους θα «τρέξουν» στα τέλη Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΚΥΑ για το επίδομα θέρμανσης θα προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:

Δικαιούχοι: Οι δικαιούχοι του φετινού επιδόματος θέρμανσης διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες:

Παλαιοί δικαιούχοι: Τα νοικοκυριά που έλαβαν πέρυσι επίδομα θέρμανσης και θα χρησιμοποιήσουν και φέτος ως πηγή θέρμανσης πετρέλαιο ή φυσικό αέριο ή υγραέριο, ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης, καυσόξυλα ή πέλετ (για οικισμούς με πληθυσμό έως 3.500 κατοίκους) θα λάβουν επίδομα θέρμανσης που κυμαίνεται από 100 έως 800 ευρώ. Για τους δικαιούχους αυτούς θα εφαρμοστούν τα νέα εισοδηματικά όρια τα οποία ανέρχονται σε 16.000 ευρώ για τον άγαμο, 24.000 ευρώ για τον έγγαμο με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Παλαιοί δικαιούχοι που θα εγκαταλείψουν φέτος το φυσικό αέριο. Οσοι έλαβαν πέρυσι επίδομα θέρμανσης και θα χρησιμοποιήσουν φέτος για να ζεσταθούν πετρέλαιο θέρμανσης θα λάβουν διπλάσιο επίδομα θέρμανσης με βάση τα νέα αυξημένα εισοδηματικά όρια.

Νέοι δικαιούχοι που θα υποβάλουν για πρώτη φορά αίτηση και θα προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης. Τα νοικοκυριά αυτά δικαιούνται διπλάσιο επίδομα με βάση όμως τα εισοδηματικά όρια που ίσχυσαν την περίοδο 2021-2022. Δηλαδή 14.000 ευρώ για τον άγαμο, 20.000 ευρώ για τον έγγαμο με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

Με την κίνηση αυτή, το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει σε όσους χρησιμοποίησαν πέρυσι το ηλεκτρικό ρεύμα για να ζεσταθούν (ηλεκτρικά καλοριφέρ, air condition κ.ά.) και εξαιρούνταν από την επιδότηση να στραφούν φέτος στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Το επίδομα

Το επίδομα βάσης φέτος ανεβαίνει στα 350 ευρώ (από 300 ευρώ πέρυσι) και αυξομειώνεται ανάλογα με τον ειδικό συντελεστή (βαθμοημέρες) που ισχύει σε κάθε περιοχή. Το ποσό του επιδόματος δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 100 ευρώ και μεγαλύτερο από 800 ευρώ ή 1.600 ευρώ για όσους δικαιούνται διπλό επίδομα. Σημειώνεται ότι πέρυσι το επίδομα είχε κυμανθεί από 100 ως 750 ευρώ.

Ακίνητη περιουσία. Το όριο της ακίνητης περιουσίας αυξάνεται στα επίπεδα των 200.000 ευρώ από 180.000 ευρώ για τον άγαμο και διατηρείται στα 300.000 ευρώ για το ζευγάρι.

Το επίδομα θα καλύψει φέτος και όσους χρησιμοποιούν κηροζίνη για σόμπα πετρελαίου.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πώς θα λυθεί ο «γόρδιος δεσμός» των προσφορών – Τι ζητούν τα σούπερ μάρκετ

Σε νεότερη συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα και της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ (ΕΣΑ) αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από το φλέγον ζήτημα των προσφορών.

Πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου είναι να εκσυγχρονιστεί το υπάρχον πλαίσιο, ώστε οι μειώσεις τιμών να έχουν μόνιμο χαρακτήρα και να αποτραπούν φαινόμενα παραπλανητικών εκπτώσεων.

Κύκλοι προσκείμενοι στην ΕΣΑ δηλώνουν απόλυτα σύμφωνοι με την μετάβαση σε ένα καθεστώς που απλοποιεί και φέρνει περισσότερη διαφάνεια στις τιμές, επισημαίνοντας πως «κανείς δεν κερδίζει όταν υπάρχει σύγχυση στον καταναλωτή».

Ξεκαθαρίζουν πως είναι κρίσιμο οι επιχειρήσεις να μπορούν να ανταγωνίζονται μεταξύ τους, και τονίζουν πως στην επόμενη συνάντηση που αναμένεται να έχουν σύντομα με την ηγεσία του υπουργείου, σκοπεύουν να προσέλθουν με συγκεκριμένες λύσεις.

Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Πληροφορίες της αγοράς θέλουν την κυβέρνηση μεταξύ άλλων να εξετάζει η προσφορά να λαμβάνει υπόψη τη χαμηλότερη τιμή των τελευταίων 30 ημερών, ενώ δεν αποκλείεται η επιβολή πλαφόν στο ποσοστό της έκπτωσης στα επίπεδα του 10%-15%, ώστε να μειωθεί η απόκλιση μεταξύ της πραγματικής και της πλασματικής τιμής.

Το μέτρο αυτό, αν και εφόσον ισχύσει, θα εφαρμοστεί σε μια σειρά προϊόντων όπως απορρυπαντικά, είδη προσωπικής υγιεινής, χαρτικά, αναψυκτικά, άλευρα και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Παρεμβάσεις σχεδιάζονται και στις προσφορές τύπου 1+1. Συγκεκριμένα, λέγεται πως δρομολογείται αγορανομική διάταξη που θα ελέγχει ποια προϊόντα μπορούν να πωληθούν στο πλαίσιο προσφοράς του είδους.

Όλα πάντως δείχνουν πως οι οριστικές αποφάσεις είναι θέμα χρόνου, αφού η κυβέρνηση επιδιώκει να νομοθετήσει πριν το τέλος του έτους, ώστε το νέο πλαίσιο να ξεκινήσει να εφαρμόζεται μέσα στο πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς.

1.000 προϊόντα με μόνιμη έκπτωση 5%

Η συγκράτηση των τιμών στο Καλάθι των Χριστουγέννων που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή ενόψει της εορταστικής περιόδου είναι ο πρώτος στόχος για τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στο πλαίσιο της χθεσινής συνάντησης με τον κ. Σκρέκα.

Η μείωση της αξίας θεωρείται υπόθεση. Οι ανατιμήσεις που μεσολάβησαν, όπως λένε κύκλοι της ΕΣΑ ήταν αρκετά μεγάλες και είναι δύσκολο να απορροφηθούν. Σε κάθε περίπτωση, οι λιανέμποροι υποσχέθηκαν πως θα κάνουν το καλύτερο που μπορούν στο μέτρο των δυνατοτήτων τους.

Στο μεταξύ, αυξάνεται ο αριθμός των προϊόντων που εντάσσονται στο μέτρο της μόνιμης μείωσης τιμών για τουλάχιστον έξι μήνες. Υπολογίζεται πως πλέον αγγίζουν τους 1.000 κωδικούς, κάτι που εκτιμάται πως θα βοηθήσει στην προσπάθεια ανάσχεσης της ακρίβειας.

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στις 22 Δεκεμβρίου 2023 ξανανοίγει η πλατφόρμα για το Επίδομα Παιδιού

Ηπλατφόρμα του ΟΠΕΚΑ για το επίδομα παιδιού θα ξανανοίξει στις 22 Δεκεμβρίου έως και την 15η Ιανουαρίου 2024.

Όπως ενημερώνει ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Λόγω των αναγκαίων τεχνικών επεξεργασιών για την καταβολή τόσο του έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης κατά την 22η Δεκεμβρίου, όσο και λόγω του γεγονότος ότι την ίδια ημέρα θα γίνει και η καταβολή της 6ης δόσης του επιδόματος παιδιού, δεν θα είναι διαθέσιμη η πλατφόρμα για την υποβολή νέων αιτήσεων» και διευκρινίζει ότι οι δικαιούχοι θα έχουν εκ νέου τη δυνατότητα υποβολής αίτησης από τις 22 Δεκεμβρίου έως και τις 15 Ιανουαρίου του ερχόμενου έτους.

«Σημειώνεται ότι όσοι δικαιούχοι υποβάλλουν τις αιτήσεις στην προαναφερθείσα χρονική περίοδο, θα λάβουν και την έκτακτη επιδότηση του Επιδόματος Αλληλεγγύης» τονίζει ο ΟΠΕΚΑ στη σχετική του ανακοίνωση.

 

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύριο καταβάλλονται τα κοινωνικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ | Δείτε αναλυτικά ποια είναι

Τα κοινωνικά επιδόματα Νοεμβρίου θα καταβληθούν αύριο, 30 Νοεμβρίου, μέσω του ΟΠΕΚΑ, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Το σύνολο των δικαιούχων που θα διανεμηθούν τα επιδόματα ανέρχεται σε 1.383.033, ενώ το σύνολο των καταβολών είναι 325.242.738 ευρώ.

Συγκεκριμένα, θα καταβληθούν τα εξής επιδόματα:

 • Επίδομα παιδιού 687.234 δικαιούχοι – 140.861.982 ευρώ
 • Επίδομα Στέγασης 251.965 δικαιούχοι – 30.494.339 ευρώ
 • Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα 205.771 δικαιούχοι – 44.121.778 ευρώ
 • Αναπηρικά 182.329 δικαιούχοι – 83.754.902 ευρώ
 • Επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής 765 δικαιούχοι – 238.526 ευρώ
 • Επίδομα Ομογενών 5.708 δικαιούχοι – 200.911 ευρώ
 • Επίδομα Ανασφ. Υπερηλίκων, ν. 1296/1982, δικαιούχοι 15.473 – 5.689.493 ευρώ
 • Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Υπερηλίκων 17.681 δικαιούχοι – 7.104.450 ευρώ
 • Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την Ελληνική μειονότητα Αλβανίας 9.844 δικαιούχοι – 2.464.887 ευρώ
 • Έξοδα Κηδείας 131 δικαιούχοι – 104.172 ευρώ
 • Επίδομα Γέννησης 11.013 δικαιούχοι – 11.066.000 ευρώ
 • Κόκκινα Δάνεια 2.100 δικαιούχοι – 188.485 ευρώ
 • Προστατευόμενα τέκνα θανόντων σε φυσικές καταστροφές 8 δικαιούχοι – 8.000 ευρώ
 • Πρόγραμμα Γέφυρα 55 δικαιούχοι – 22.666 ευρώ
 • Επίδομα Αναδοχής 543 δικαιούχοι – 286.334 ευρώ
 • Πρόγραμμα Συνεισφοράς Δημοσίου σε ευάλωτους οφειλέτες 133 δικαιούχοι – 14.465 ευρώ
 • Πρόγραμμα Προσωπικού βοηθού 429 δικαιούχοι – 325.400 ευρώ Σημειώνεται ότι ξεκίνησαν και οι καταβολές για τους δικαιούχους του Προγράμματος Προσωπικού Βοηθού.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
gear and tool as logo pavlidis

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: