Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εφορία: Ουρές τέλος για 1.800 παράβολα

Με ηλεκτρονικούς κωδικούς θα αντικαταστήσει από τα τέλη Ιανουαρίου το υπουργείο Οικονομικών 1.800 χαρτάκια παραβόλων που εξοφλούνται σήμερα στις εφορίες απασχολώντας περίπου 200 εφοριακούς στα ταμεία και ταλαιπωρούν τους φορολογουμένους.

Με την πλήρη ενεργοποίηση της υπηρεσίας “e-παράβολο» ο φορολογούμενος δεν θα χρειάζεται να συνωστίζεται σε καμία ουρά ταλαιπωρίας, αλλά θα μπορεί να εξοφλεί παράβολα γάμου, άδειας οδήγησης, μήνυσης, νομιμοποίησης αυθαιρέτων, ΚΤΕΟ ή οποιοδήποτε από τα 1.800 παράβολα και χαρτόσημα που ισχύουν σήμερα, ακόμα και από τον καναπέ του κάνοντας χρήση της πιστωτικής ή χρεωστικής του κάρτας.

Με τον τρόπο αυτό, αλλά και με την αποσύνδεση πάσης φύσεως δήλωσης από την πληρωμή του φόρου που θα ανοίξει τον δρόμο για την εξόφληση όλων των φόρων αποκλειστικά και μόνο στις τράπεζες, καθώς και την επέκταση της δυνατότητας δημιουργίας Ταυτότητας Οφειλής για κάθε είδους ληξιπρόθεσμη φορολογική οφειλή, τα ταμεία των ΔΟΥ θα κατεβάσουν ρολά και οι περίπου 200 υπάλληλοι που απασχολούνται σε αυτά θα ενισχύσουν τον ελεγκτικό μηχανισμό του υπουργείου Οικονομικών.

Το ηλεκτρονικό παράβολο τέθηκε σε πιλοτική εφαρμογή από τα μέσα του 2013 αλλά μόνο για τρία παράβολα που αφορούν το υπουργείο Μεταφορών: τα παράβολα αδειών οδήγησης, το χαρτόσημο άδειας οδηγού και την κάρτα ψηφιακού ταχογράφου.

Το στοίχημα που επιδιώκει να κερδίσει έως το τέλος Ιανουαρίου ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης είναι να ανεβάσει σε αυτή την ηλεκτρονική εφαρμογή και τα 1.800 παράβολα που ροκανίζουν σήμερα χιλιάδες εργατοώρες τόσο για τους φορολογουμένους όσο και για τους εφοριακούς, προκειμένου να εξοφληθούν στα ταμεία της Εφορίας.

Η εφαρμογή είναι απλή. Ο φορολογούμενος, είτε είναι πιστοποιημένος χρήστης του Taxisnet είτε όχι, μπαίνει στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων και επιλέγει την εφαρμογή “e-παράβολο». Συμπληρώνοντας βασικά του στοιχεία, όπως το ονοματεπώνυμο, τον ΑΦΜ, την ημερομηνία γέννησης και το e-mail του, και αφού επιλέξει τον τύπο του παραβόλου που επιθυμεί, θα λαμβάνει στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο μήνυμα με τον κωδικό εξόφλησης.

Με αυτόν τον κωδικό θα μπορεί να προσέρχεται σε οποιαδήποτε τράπεζα ή στα ΕΛΤΑ και να εξοφλεί το παράβολο ή, αν είναι χρήστης ηλεκτρονικών τραπεζικών υπηρεσιών, θα μπορεί να πληρώνει εξ αποστάσεως.

Με τα σημερινά δεδομένα, στην πιλοτική εφαρμογή του μέτρου, με τη λήψη του κωδικού η εξόφληση γίνεται είτε στις τράπεζες είτε στα ΕΛΤΑ και σε δύο εργάσιμες ημέρες το σύστημα ΔΙΑΣ που συγκεντρώνει όλες τις πληρωμές, ενημερώνει το σύστημα Taxis ότι έγινε η πληρωμή. Τότε ο κωδικός που έχει λάβει στο e-mail του ο φορολογούμενος ενεργοποιείται και στην υπηρεσία που απαιτεί την κατάθεση του παραβόλου δεν δίνεται πια χαρτάκι αλλά αυτός ο κωδικός. Η υπηρεσία που απαιτεί το παράβολο, ελέγχει την εγκυρότητα του κωδικού από το σύστημα Taxis ηλεκτρονικά σε λίγα δευτερόλεπτα και η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί.

Στην πλήρη εφαρμογή τού μέτρου, έως το τέλος Ιανουαρίου, ο φορολογούμενος θα μπορεί να εξοφλεί το ηλεκτρονικό παράβολο απευθείας μέσω της ιστοσελίδας της ΓΓΠΣ με τη χρήση χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας, ενεργοποιώντας απευθείας τον κωδικό τού “e-παραβόλου».

Παράλληλα, η ΓΓΔΕ θα επεκτείνει σε κάθε είδους οφειλή προς τις ΔΟΥ, ακόμα και σε ορισμένες ρυθμισμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές για τις οποίες δεν υπάρχει σήμερα η δυνατότητα πληρωμής πουθενά αλλού παρά στα ταμεία των ΔΟΥ, την υποχρέωση εξόφλησης μόνο σε πιστωτικά ιδρύματα ή στα ΕΛΤΑ.Με πιλοτική εφαρμογή

Το ηλεκτρονικό παράβολο τέθηκε σε πιλοτική εφαρμογή από τα μέσα του 2013, αλλά μόνο για τρία παράβολα που αφορούν το υπουργείο Μεταφορών: τα παράβολα αδειών οδήγησης, το χαρτόσημο άδειας οδηγού και την κάρτα ψηφιακού ταχογράφου.

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ξεκίνησαν οι έλεγχοι στους επαγγελματίες για τα POS

Ο έντονος προβληματισμός για την διασύνδεσή των μηχανημάτων POS με τις ταμειακές μηχανές συνεχίζονται και στα μέσα του Απρίλη με τους επαγγελματίες πλεόν να έχουν λιγότερο απο δύο εβομάδες για να ολοκληρώσουν την εν λόγω διαδικασία καθώς, η τελευταία προθεσμία εκπνέει στις 30 Απριλίου.

Μάλιστα οι έλεγχοι έχουν ήδη αρχίσει στους επαγγελματίες για το εάν έχει εφαρμοστεί ο νέος νόμος και μέχρι τώρα έχουν προκύψει τα εν λόγω αποτελέσματα :

Ενω αξίζει να σημειωθεί οτι στην Καβάλα, όσον αφορά τον κλάδο των επαγγελματιών ταξί το 90% εξ αυτών έχει όλοκληρώσει την εν λόγω διαδικασία και οι υπόλληποι θα την ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατό για να αποφευχθούν τα μεγάλα πρόστιμα.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Υποτονική η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα της Δράμας

Υποτονική είναι τις τελευταίες εβδομάδες η καταναλωτική κίνηση στα εμπορικά καταστήματα της Δράμας, με τους επαγγελματίες να έχουν βάλει τα γιορτινά τους και να είναι αισιόδοξοι για την περιόδο του Πάσχα, όπου αναμένεται η καταναλωτική κίνηση να αυξηθεί.

Την ίδια ώρα, οι επαγγελματίες, μέχρι και τώρα δεν έχουν καταφέρει να ολοκληρώσουν την διαδικασία για την διασύνδεση των μηχανιμάτων POS με τις ταμειακές μηχανές ζητώντας βοήθεια και περισσότερο χρόνο απο την κυβέρνηση.

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ | Πληρωμή 4,75 εκατ. ευρώ σε 1.141 δικαιούχους

Την Παρασκευή, 19 Απριλίου, θα πιστωθεί στους λογαριασμούς 1.141 δικαιούχων του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ» το ποσό των 4.743.066 ευρώ, με τη 15η σχετική απόφαση έγκρισης πίστωσης.

Συνολικά, από τον Νοέμβριο του 2023, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα έχει καταβάλει την επιδότηση σε 6.086 δικαιούχους, με το ποσό των 20.460.992 ευρώ, για αγορά ηλεκτρικού οχήματος.

Πηγή: Newsbeast.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en