Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ευρωβαρόμετρο | Απαισιόδοξοι για την πορεία της ΕΕ οι Έλληνες

Τι λένε οι Ευρωπαίοι στο Ευρωβαρόμετρο για πόλεμο και πληθωρισμό

Απαισιόδοξοι για την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης εμφανίζονται κατά πλειοψηφία οι Έλληνες, καταγράφοντας μάλιστα το υψηλότερο ποσοστό απαισιοδοξίας μεταξύ των πολιτών όλων των κρατών μελών της ΕΕ.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, που δημοσιεύτηκε σήμερα, το 53% των Ελλήνων δηλώνει πλήρως απαισιόδοξο για την πορεία του μπλοκ, έναντι του 45% που δηλώνει αισιόδοξο. Αρνητικές κατά πλειοψηφία εκτιμήσεις για την πορεία της Ένωσης, πέραν της Ελλάδας, καταγράφονται μόνο στη Γαλλία, όπου το 50% των ερωτηθέντων δηλώνει απαισιόδοξο και το 46% αισιόδοξο για την πορεία της ΕΕ.

Συνολικά, σύμφωνα με τα ευρήματα του Ευρωβαρόμετρου, το 47% των Ευρωπαίων τείνει να εμπιστεύεται την ΕΕ και το 32% τις εθνικές κυβερνήσεις. Το 45% των Ευρωπαίων έχει θετική εικόνα για την ΕΕ, το 36% ουδέτερη εικόνα και το 18% αρνητική εικόνα. Τέλος, το 62% δηλώνει αισιόδοξο για το μέλλον της ΕΕ, ποσοστό κατά 3 μονάδες χαμηλότερο σε σύγκριση με το καλοκαίρι του 2022, αλλά παρόμοιο με το επίπεδο που καταγράφηκε τον Φεβρουάριο του 2022, πριν από την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Οι στάσεις των Ευρωπαίων

Κατά τα λοιπά, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να αποτελεί μείζονα ανησυχία για τους Ευρωπαίους, η πλειοψηφία των οποίων αξιολογεί αρνητικά την κατάσταση τόσο των εθνικών οικονομιών όσο και της οικονομικής κατάστασης της Ένωσης συνολικά.

Το Ευρωβαρόμετρο καταγράφει συνεχιζόμενη ισχυρή αλληλεγγύη των Ευρωπαίων προς την Ουκρανία και υποστήριξή τους στις δράσεις που αναλαμβάνονται για τη στήριξη του Κιέβου. Οι πολίτες της ΕΕ υποστηρίζουν επίσης με συντριπτική πλειοψηφία την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης, ιδίως τις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις δράσεις για τη μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, ενώ η υποστήριξη για το ευρώ παραμένει πολύ υψηλή.

Αναλυτικά:

Ισχυρή υποστήριξη της αντίδρασης της ΕΕ στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Οι πολίτες της ΕΕ συνεχίζουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία. Το 91% των ερωτηθέντων συμφωνεί με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και το 88% τάσσεται υπέρ της υποδοχής στην ΕΕ ανθρώπων που διαφεύγουν από τον πόλεμο.

Η παροχή οικονομικής στήριξης στην Ουκρανία βρίσκει σύμφωνο το 77%, ενώ η επιβολή οικονομικών κυρώσεων στη ρωσική κυβέρνηση, τις εταιρείες και τα άτομα κερδίζει την υποστήριξη του 74% των ερωτηθέντων.

Οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν επίσης να τάσσονται σε μεγάλο βαθμό υπέρ της απαγόρευσης της μετάδοσης ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών σε ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης (67%) και υπέρ της χρηματοδότησης από την ΕΕ της αγοράς και προμήθειας στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία (65%).

Συνολικά, η πλειονότητα των Ευρωπαίων πολιτών (56%) παραμένει ικανοποιημένη από την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Το 77% των ερωτηθέντων στην ΕΕ τάσσεται υπέρ μιας κοινής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ (ποσοστό ίδιο με αυτό του περασμένου καλοκαιριού), ενώ το 16% τάσσεται κατά. Επιπλέον, το 80% πιστεύει ότι η αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού από τα κράτη μέλη θα πρέπει να συντονίζεται καλύτερα και το 69% πιστεύει ότι η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει την ικανότητά της να παράγει στρατιωτικό εξοπλισμό.

Η ενεργειακή μετάβαση

Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών της ΕΕ (84%) συμφωνεί ότι η ΕΕ θα πρέπει να μειώσει την εξάρτησή της από τις ρωσικές πηγές ενέργειας το συντομότερο δυνατό. Συμφωνούν επίσης ότι η ΕΕ πρέπει να στηρίξει την πράσινη μετάβαση επενδύοντας μαζικά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (86%).

Το 85% των Ευρωπαίων είναι πεπεισμένο ότι η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, των μεταφορών και των αγαθών θα καταστήσει το μπλοκ λιγότερο εξαρτημένο από παραγωγούς ενέργειας εκτός ΕΕ. Το 82% συμφωνεί ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να αγοράζουν από κοινού ενέργεια από άλλες χώρες για να πετυχαίνουν καλύτερες τιμές. Επιπλέον, το 81% δηλώνει ότι έχει λάβει μέτρα για να μειώσει τη δική του κατανάλωση ενέργειας.

Ανησυχία για τον πληθωρισμό

Οι πολίτες της ΕΕ θεωρούν την αύξηση των τιμών/πληθωρισμό/κόστος ζωής ως ένα από τα δύο σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει η ΕΕ αυτή τη στιγμή (32%, -2 ποσοστιαίες μονάδες), ακολουθούμενο από τη διεθνή κατάσταση (28%, σταθερή) και τον ενεργειακό εφοδιασμό (26%, -2 ποσοστιαίες μονάδες).

Η αντίληψη για την κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας παρέμεινε αμετάβλητη από το καλοκαίρι του 2022, με το 40% να την αξιολογεί ως «καλή» και το 51% ως «κακή». Η αντίληψη για την κατάσταση των εθνικών οικονομιών έχει επίσης παραμείνει σχετικά σταθερή από το καλοκαίρι του 2022, με το 35% πλέον να την κρίνει ως καλή και το 63% ως κακή.

Πάντως, η υποστήριξη για το ευρώ παραμένει σε πολύ υψηλό επίπεδο στην ΕΕ συνολικά (71%, το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ), και ακόμη περισσότερο στη ζώνη του ευρώ (79%).

Επιπλέον, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (54%) πιστεύουν ότι το σχέδιο ανάκαμψης NextGenerationEU μπορεί να είναι αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση των σημερινών οικονομικών προκλήσεων. Το 63% πιστεύει επίσης ότι το δημόσιο χρήμα θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την τόνωση των επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα σε επίπεδο ΕΕ.

 

 

Πηγή: in.gr

 

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στην Τουρκία ο Νίκος Παναγιωτόπουλος στις 4 Απριλίου -Θα επισκεφθεί σεισμόπληκτες περιοχές

Επίσκεψη στην Τουρκία αναμένεται να πραγματοποιήσει στις 4 Απριλίου ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, μετά από πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του, Χουλουσί Ακάρ.

Σύμφωνα με το TRT Haber, οι δύο υπουργοί Άμυνας θα μεταβούν στο Χατάι, το οποίο επλήγη από τον σεισμό.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Χουλουσί Ακάρ είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, στις 9 Μαρτίου. Κατά τη συζήτησή τους, ο Έλληνας υπουργός είχε εκφράσει τα συλλυπητήριά του προς τον Τούρκο ομόλογό του για τα θύματα του σεισμού, τονίζοντας η Ελλάδα θα παράσχει κάθε δυνατή υποστήριξη στην Τουρκία για την αντιμετώπισή τους.

Από την πλευρά του, ο Χουλουσί Ακάρ είχε εκφράσει την θλίψη του για την τραγωδία στα Τέμπη. Και οι δύο υπογράμμισαν «σημασία διατήρησης της επικοινωνίας και των συναντήσεων μεταξύ των δύο πλευρών, προκειμένου δημιουργηθεί κλίμα σταθερότητας και συνεργασίας, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας».

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εκλογές 2023: Αλλάζει η ημερομηνία που θα κλείσουν τα Λύκεια -Τι ισχύει για όλα τα σχολεία

Αλλαγές στις ημερομηνίες κλεισίματος των σχολείων φέρνει η ημερομηνία των βουλευτικών εκλογών του 2023.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πριν δύο ημέρες στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού αποκάλυψε την ημερομηνία των εκλογών 2023, οι οποίες όπως είπε θα διεξαχθούν στις 21 Μαΐου.

Αυτό επιφέρει, όπως φαίνεται, αλλαγές στην ημερομηνία κλεισίματος των σχολείων.

Τα σχολεία όλης της χώρας έτσι και αλλιώς θα μείνουν κλειστά για δύο ημέρες, προκειμένου να μετατραπούν σε εκλογικά κέντρα, την Παρασκευή προ των εκλογών και τη Δευτέρα μετά τις εκλογές δηλαδή στις 19 και στις 22 Μαϊου.

Σε ό,τι αφορά το πότε θα κλείσουν τα σχολεία, μέχρι σήμερα ίσχυε η προηγούμενη υπουργική απόφαση, που όριζε το εξής:

Για δημόσια και ιδιωτικά Γυμνάσια, Γενικά Λύκεια, Επαγγελματικά Λύκεια, Γυμνάσια Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, Λύκεια ΕΑΕ, Ενιαία Επαγγελματικά Γυμνάσια – Λύκεια και Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης τα μαθήματα λήγουν το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου.

Σχολεία: Πότε θα κλείσουν φέτος Δημοτικά και Γυμνάσια -Τι αλλάζει στα Λύκεια λόγω εκλογών 2023
Με τροπολογία που υπογράφει η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, αλλάζει η φράση για κλείσιμο των σχολείων «το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου» σε «δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου». Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ενδεχόμενο τα παραπάνω σχολεία -και όχι τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, για τα οποία δεν αλλάζει κάτι- να κλείσουν και προ της 21ης Μαΐου, ημέρας που θα διεξαχθούν οι εκλογές. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, η οριστική ημερομηνία θα ανακοινωθεί με νεότερη απόφαση που θα εκδοθεί το αργότερο μέχρι τις 30 Απριλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida το πιθανότερο σενάριο είναι ότι θα οριστεί ως ημερομηνία λήξης των μαθημάτων για τα Λύκεια η 18η Μαϊου.

Σε ό,τι αφορά στα Γυμνάσια θα τελειώσουν κανονικά τα μαθήματά τους στα τέλη Μαϊου.

Τα Δημοτικά επίσης κανονικά, στις 15 Ιουνίου.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τέμπη: Ποιους «δείχνει» ως υπαίτιους της τραγωδίας ο επιθεωρητής του ΟΣΕ

Λίγο μετά τις 15:00 το μεσημέρι ο επιθεωρητής του ΟΣΕ πέρασε την πόρτα του εφέτη ανακριτή για την τραγωδία στα Τέμπη.

Στο υπόμνημα 80 σελίδων που κατέθεσε ο επιθεωρητής του ΟΣΕ, υποστηρίζει πως πράγματι εκείνος ήταν που έβγαλε τις βάρδιες, αλλά σε καμία περίπτωση, όπως ανέφερε, δεν είναι αυτός που ευθύνεται ούτε για το γεγονός πως δύο από τους τρεις σταθμάρχες έφυγαν νωρίτερα από το πόστο εργασίας τους, ούτε και για την επαγγελματική τους κατάρτιση.

Μάλιστα, θα υπερτονίσει πως ο ίδιος προτείνει το πρόγραμμα των βαρδιών, αλλά την τελική έγκριση την είχε ο διευθυντής κυκλοφορίας, που σκοτώθηκε πρόσφατα σε τροχαίο στο Λαγονήσι.

«Εγώ προτείνω τις βάρδιες και ο διευθυντής κυκλοφορίας τις εγκρίνει. Από εκεί και πέρα την ευθύνη την έχει αυτός που φρόντισε να υπάρχουν περισσότερα άτομα στη βάρδια ή αυτός που έφυγε νωρίτερα από το πόστο του;», αναμένεται να υποστηρίξει στην απολογία του ο επιθεωρητής του ΟΣΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επιθεωρητής ρίχνει το μπαλάκι των ευθυνών και στον Γιώργο Ζήνδρο, τον σταθμάρχη του Παλαιοφάρσαλου, καθώς, όπως υποστηρίζει, είχε ευθύνη να ενημερώσει τους συναδέλφους του στη Λάρισα ότι το Intercity 62 είχε καθυστέρηση μιας ώρας.

«Δηλαδή σε κάθε καθυστέρηση θα ενημερώνουμε τον προϊστάμενο δηλαδή; Όχι, όχι, όχι. Κοιτάει από πού να πιαστεί αυτός, κατάλαβες…», δήλωσε ο σταθμάρχης Παλαιοφάρσαλων.

Η πρώτη εμπορική αμαξοστοιχία

Η ώρα είναι 22:00 το βράδυ και η πρώτη εμπορική αμαξοστοιχία μετά την τραγωδία στα Τέμπη ξεκινά από την Αθήνα με προορισμό τη Θεσσαλονίκη.

Ο μηχανοδηγός παρέλαβε το έγγραφο 1001 και μετά το σινιάλο του σταθμάρχη ξεκινά με προορισμό την Θεσσαλονίκη.

Μετά από 9,5 ολόκληρες ώρες, στις 7.30 το πρωί έφτασε στη Θεσσαλονίκη, με τα δρομολόγια να εκτελούνται πλέον με μεγάλη προσοχή αλλά και σε χαμηλές ταχύτητες.

Εξιτήριο έπειτα από ένα μήνα

Έπειτα από ένα μήνα νοσηλείας, ο 21 ετών Στέλιος πήρε εξιτήριο από το «Παπαγεωργίου» 29 ημέρες μετά το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη. Ο νεαρός μπασκετμπολίστας από τη Θήβα μαζί με την σύντροφο του Βασιλική, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, ήταν από τους ελάχιστους διασωθέντες του δεύτερου βαγονιού.

«Ένιωσα ότι έρχονται πάνω μου τα σίδερα, έρχονται πάνω μου οι τοίχοι, απευθείας έπιασε φωτιά, σε δευτερόλεπτα. Ένιωθα ότι καιγόμουν, για αυτό σηκώθηκα όρθια, ο Στέλιος ήταν ήδη όρθιος και κατεβήκαμε από μία τρύπα που βρήκαμε στο πάτωμα», ανέφερε η Βασιλική.

Είναι συγκλονιστικό πως αυτά τα δύο νέα παιδιά επέζησαν, γιατί από τύχη άνοιξε μια τρύπα κάτω από τα πόδια τους και έτσι δεν κάηκαν ζωντανοί. «Έπεσε άλλο βαγόνι πάνω στο δικό μας. Το δικό μας βαγόνι λύγισε, γύρισε ανάποδα», συμπλήρωσε η σύντροφος του Στέλιου.

«Αυτή φώναζε «Στέλιο!», αυτός φώναζε «Βασιλική!». Όταν το σήκωσε τη δεύτερη φορά μου λέει: “Μπαμπά εγώ είμαι πιο καλά, ο Στέλιος θα πεθάνει”», ανέφερε ο πατέρας της Βασιλικής.

Ο Στέλιος όμως, παρά τα σοβαρά εγκαύματα τα κατάφερε! Έπειτα από ένα μήνα στο νοσοκομείο, έλαβε εξιτήριο και πλέον έχει επιστρέψει στη Θήβα.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: