Connect with us

ΥΓΕΙΑ

Ευλογιά των πιθήκων: Δεύτερο κρούσμα στην Ελλάδα μέσα σε τρεις ημέρες

Γιατί οι επιστήμονες φοβούνται μεγάλη αύξηση – Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκονται οι ελληνικές υγειονομικές αρχές

Αυξάνονται τα κρούσματα, αυξάνεται και η επιτήρηση στην Ελλάδα για την ευλογιά των πιθήκων με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει χτες ακόμη ένα κρούσμα, το δεύτερο, στη χώρα μας.

Η αυξημένη επιτήρηση δικαιολογείται μάλιστα και από το γεγονός πως χτες ο ΕΟΔΥ ανέφερε ότι η ενημέρωση για την πορεία της νόσου στη χώρα θα πραγματοποιείται σε εβδομαδιαία βάση, δηλαδή κάθε Πέμπτη.

Στη χώρα μας λοιπόν έχουν διαγνωστεί με ευλογιά των πιθήκων δύο άνδρες.

Το πρώτο περιστατικό είναι ένας 59χρονος άνδρας που εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» και το δεύτερο ένας άνδρας 47 ετών ο οποίος διαγνώστηκε με τη νόσο της ευλογιάς των πιθήκων, μετά από πρόσφατο ταξίδι στην Ισπανία.

Ο ασθενής εμφάνιζε πυρετό και το χαρακτηριστικό εξάνθημα στο δέρμα, δηλαδή κλινική εικόνα συμβατή με ευλογιά των πιθήκων κι αυτό ήταν που σήμανε συναγερμό στους γιατρούς.

Η πρώτη εξέταση του γενετικού υλικού του ασθενή έγινε στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του ΕΟΔΥ, το Σάββατο (11/6). Το αποτέλεσμα ήταν θετικό για την οικογένεια των ιών non-Variola Orthopox, στην οποία συγκαταλέγεται και ο ιός της ευλογίας των πιθήκων.

Ο επιβεβαιωτικός έλεγχος -σύμφωνα με το σχετικό πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ- θα γίνει τις επόμενες μέρες από το εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και περιλαμβάνει τη φυλογενετική ανάλυση του δείγματος, αλλά και την ταυτοποίηση του είδους του ιού.

Στο μεταξύ, ο ασθενής νοσηλεύεται σε απομόνωση και η κατάστασή του χαρακτηρίζεται από τους θεράποντες γιατρούς «σταθερή».

Θα αυξηθούν τα κρούσματα στην Ελλάδα

Την ώρα που τα κρούσματα αυξάνονται στην Ευρώπη, οι ειδικοί στη χώρα μας θεωρούν πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν κι άλλα κρούσματα.

«Θα έχουμε περισσότερα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων, είναι δεδομένο αυτό. Φαίνεται ότι είναι μια νόσος που αυτή τη φορά ξέφυγε λίγο από τη συνήθη μετάδοσή της. Δεν πρέπει να ανησυχούμε ιδιαίτερα, η νόσος δεν έχει μεγάλη μεταδοτικότητα, είναι εύκολο σχετικά να περιοριστεί. Επίσης, δεν έχει ασυμπτωματική μετάδοση. Τα συμπτώματα κάνουν να εμφανιστούν 1-2 εβδομάδες, ενώ είναι εύκολο σε όσους εμφανίζουν συμπτώματα να εντοπίσουμε τις επαφές τους», ανέφερε μιλώντας στο MEGA ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Δεν μεταδίδεται όπως ο κοροναϊός

Υπενθυμίζεται πως η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να εξαπλωθεί μέσω του αέρα, αλλά μόνο μέσω της κοντινής, πρόσωπο με πρόσωπο επαφής με ένα μολυσμένο άτομο, ανέφεραν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), καθώς τα κρούσματα της νόσου αυξάνονται σε όλον τον κόσμο.

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης την Παρασκευή, η Δρ. Rochelle Walensky, επικεφαλής των CDC, είπε ότι η ευλογιά των πιθήκων μεταδίδεται μέσω σωματικής επαφής με συμπτωματικούς ασθενείς και αγγίζοντας τα ρούχα και τα κλινοσκεπάσματα τους.

Προσπαθώντας όμως να διευκρινίσει εάν χρειάζονται μάσκες προσώπου για να αποφευχθεί η μόλυνση, η επιδημιολόγος εξήγησε ότι ο ιός που προκαλεί το εξάνθημα δεν θα «μείνει στον αέρα» όπως ο κοροναϊός.

«Η ασθένεια δεν μεταδίδεται μέσω περιστασιακών συζητήσεων, περνώντας για παράδειγμα σε ένα παντοπωλείο ή αγγίζοντας πράγματα όπως πόμολα πόρτας», δήλωσε. «Όλα τα κρούσματα που έχουμε δει μέχρι σήμερα σε αυτό το ξέσπασμα σχετίζονται με άμεση επαφή».

Κατά τη διάρκεια σχετικού συνεδρίου, οι υπεύθυνοι υγείας κάλεσαν επίσης τους Αμερικανούς με οποιαδήποτε σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη – συμπεριλαμβανομένης της σύφιλης, της γονόρροιας και των χλαμυδίων – να υποβληθούν σε εξετάσεις για ευλογιά των πιθήκων.

Ανέφεραν ότι πολλοί ασθενείς της ευλογιάς των πιθήκων παρουσίαζαν εξανθήματα και πληγές στα γεννητικά όργανα και τον πρωκτό, που έμοιαζαν με ΣΜΝ. Έχουν επίσης καταγραφεί αρκετές περιπτώσεις ταυτόχρονης μόλυνσης από ευλογιά των πιθήκων και σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα.

Κατά τη σημερινή ενημέρωση, η Walensky τόνισε ότι ο ιός μεταδίδεται μέσω του αέρα μόνο μέσω μεγάλων σταγονιδίων που αποβάλλονται από μολυσμένους ανθρώπους και πέφτουν γρήγορα στο έδαφος.

«Μπορεί να εξαπλωθεί μέσω των αναπνευστικών εκκρίσεων όταν οι άνθρωποι έχουν επαφή πρόσωπο με πρόσωπο», δοευκρίνησε. «Αλλά όλες οι περιπτώσεις που έχουμε δει μέχρι σήμερα σε αυτήν την επιδημία σχετίζονται με άμεση επαφή με ασθενείς, ή με αντικείμενα που έχουν αγγίξει.

Σημειώνεται, πως περισσότερα από 1.200 κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων έχουν επιβεβαιωθεί σε περίπου 30 χώρες, όπου η ασθένεια δεν είναι ενδημική, οι περισσότερες από αυτές στην Ευρώπη.

 Ποια συμπτώματα μπορεί να έχει κάποιος που νοσεί;

Τα συμπτώματα

Από τη στιγμή που κάποιος μολυνθεί με τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων χρειάζεται να περάσουν 5 έως 21 μέρες για να εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα (συνήθως 6 με 13 ημέρες).

Αυτά μπορεί να είναι:

  • Πυρετός
  • Κεφαλαλγία
  • Μυαλγίες
  • Οσφυαλγία
  • Διογκωμένοι λεμφαδένες (χαρακτηριστικό σημείο διαφορικής διάγνωσης από την ευλογιά)
  • Ρίγος
  • Καταβολή δυνάμεων
  • Εξάνθημα (συνήθως παρουσιάζεται 1 με 3 ημέρες μετά την εμφάνιση του πυρετού). Συχνά προηγείται το δερματικού εξανθήματος, εμφάνιση βλαβών σε βλεννογόνους, όπως του στόματος. Το εξάνθημα εντοπίζεται αρχικά στο κεφάλι και στο πρόσωπο και στη συνέχεια επεκτείνεται σε άλλα σημεία του σώματος συμπεριλαμβανομένων των παλαμών και των πελμάτων. Αρχικά εμφανίζεται με τη μορφή κηλίδων και βλατίδων οι οποίες εξελίσσονται σε μικρές φυσαλίδες, φλύκταινες και έπειτα σε εφελκίδες που τελικά υποχωρούν.) Το εξάνθημά αυτό μερικές φορές συγχέεται με το εξάνθημα της ανεμευλογιάς.

Click to comment

Απάντηση

ΥΓΕΙΑ

Πώς οι πολλαπλές λοιμώξεις COVID-19 μπορούν να βλάψουν τον οργανισμό

Με τις επαναμολύνσεις να αυξάνονται, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι κάθε έξαρση αυξάνει τον κίνδυνο ανησυχητικών αποτελεσμάτων, από long COVID έως καρδιακές παθήσεις.

Ο Ziyad Al-Aly παρατήρησε ότι όλο και περισσότεροι ασθενείς έρχονταν στην κλινική του στο Μιζούρι με αυτό που περιγράφει ως έναν αέρα αήττητου. Ήταν Μάρτιος του 2022 και οι ασθενείς αυτοί είχαν εμβολιαστεί και ενισχυθεί κατά του COVID-19, ενώ είχαν επίσης πρόσφατα αναρρώσει από μια λοίμωξη. Στο μυαλό τους, η συνδυασμένη ανοσία θα τους προστάτευε από περαιτέρω βλάβες.

«Άρχισα να σκέφτομαι, είναι αυτό πραγματικά αλήθεια;» λέει ο Al-Aly, επικεφαλής έρευνας και ανάπτυξης στο Veterans Affairs St. Louis Healthcare System και κλινικός επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο Washington στο St. Louis. Έτσι, στράφηκε στη βάση δεδομένων ιατρικών αρχείων του VA για να το διαπιστώσει.

Ο χρόνος κατέστησε έκτοτε σαφές ότι υπάρχουν ρωγμές στην ασπίδα που δημιουργείται τόσο από τη φυσική ανοσία όσο και από την ανοσία που προκαλείται από τα εμβόλια: Τα ποσοστά επαναμόλυνσης αυξάνονται με την εμφάνιση της πιο μολυσματικής παραλλαγής Omicron, με ορισμένους ανθρώπους να αναφέρουν ακόμη και την τρίτη ή τέταρτη μόλυνσή τους. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι οι υποπαραλλαγές Omicron είναι πιο ικανές να αποφεύγουν την προηγούμενη ανοσία.

Αλλά ενώ αυτά τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι οι επαναμολύνσεις του COVID-19 είναι δυνατές, αποτελούν πραγματικό κίνδυνο για ασθενείς όπως αυτοί που ο Al-Aly θεραπεύει στην κλινική του;

«Η απάντηση είναι σαφώς ναι», λέει. Τον Ιούνιο, ο Al-Aly δημοσίευσε μια μελέτη, η οποία δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομότιμους, αναλύοντας περισσότερα από 5,6 εκατομμύρια ιατρικά αρχεία βετεράνων του στρατού, τα οποία έδειξαν ότι κάθε νέα λοίμωξη αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου τους από σχεδόν οποιαδήποτε αιτία. Επίσης, ενίσχυε τις πιθανότητες άλλων ανησυχητικών αποτελεσμάτων για την υγεία από διαταραχές της καρδιάς, του αίματος και του εγκεφάλου, καθώς και από ασθένειες όπως ο διαβήτης, η χρόνια κόπωση και το long COVID.

Αλλά ο ίδιος και άλλοι ειδικοί προειδοποιούν ότι παραμένουν πολλά ερωτήματα. Ακόμα δεν καταλαβαίνουμε γιατί οι επαναμολύνσεις συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο αυτών των εκβάσεων υγείας μεταξύ των βετεράνων – ενός πληθυσμού που δεν αντικατοπτρίζει το ευρύτερο κοινό, επειδή έχει τάση προς τους ηλικιωμένους, τους λευκούς και τους άνδρες. Δεν είναι επίσης σαφές εάν οι νεότερες παραλλαγές του COVID-19 είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν σοβαρή νόσο ή πόσος χρόνος χρειάζεται για να εξασθενίσει η ανοσία και να σε αφήσει ευάλωτο σε επαναμόλυνση.

«Όταν τα προσθέτετε όλα αυτά, είναι πολλά άγνωστα πράγματα και αυτό είναι που το κάνει τόσο περίπλοκο», λέει ο Michael Osterholm, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας και Πολιτικής για τις Λοιμώδεις Ασθένειες στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα. «Το ονομάζω πρόβλημα υπολογισμού των μολυσματικών ασθενειών».

Να τι γνωρίζουν οι επιστήμονες μέχρι στιγμής και πώς προσπαθούν να λύσουν αυτή την πολύπλοκη εξίσωση.

Το φάσμα της ζημιάς από τις επαναμολύνσεις

Οι κίνδυνοι επαναμόλυνσης ποικίλλουν ανάλογα με την ασθένεια. Για ορισμένες, όπως η ιλαρά, ο κίτρινος πυρετός και η ερυθρά, δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας για μια δεύτερη μόλυνση, επειδή μια φορά η ασθένεια ή ο εμβολιασμός παρέχει μακροχρόνια ανοσία. Αυτό συνήθως σας εμποδίζει να επαναμολυνθείτε εξαρχής ή οδηγεί σε τόσο ήπια μόλυνση που είναι απίθανο να την αντιληφθείτε.

Στη συνέχεια, υπάρχουν ασθένειες όπου η ανοσία εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου, αφήνοντας ένα άτομο πιο ευάλωτο σε επαναμολύνσεις. Η σοβαρότητα αυτής της επαναμόλυνσης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των υποκείμενων παθήσεων, των αλλαγών στην υγεία του ατόμου που μπορεί να έχουν επιβαρύνει το ανοσοποιητικό του σύστημα, του χρόνου εμβολιασμού και των αλλαγών στον ίδιο τον ιό.

Πάρτε για παράδειγμα τη γρίπη. Ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται τόσο συχνά που μπερδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα – κάθε νέα λοίμωξη είναι σαν να προσβάλλεται από τη γρίπη για πρώτη φορά. «Έτσι, το σώμα σας δεν μπορεί να πει: “Ω, σε έχω ξαναδεί, ξέρω πώς να σε αντιμετωπίσω”», λέει ο Al-Aly.

Κατά κανόνα, ωστόσο, οι επαναμολύνσεις είναι συνήθως ηπιότερες από την πρώτη μόλυνση, λέει ο Laith J. Abu-Raddad, επιδημιολόγος λοιμωδών νοσημάτων στο Weill Cornell Medicine-Qatar. «Είναι απόλυτα λογικό: Το ανοσοποιητικό σύστημα έχει προετοιμαστεί. Μπορεί να έχουμε συμπτώματα, αλλά η αντίδραση είναι τόσο γρήγορη που τελικά ελέγχει τον πολλαπλασιασμό».

Ο δάγκειος πυρετός αποτελεί μια εξαίρεση. Προκαλεί ένα σπάνιο φαινόμενο κατά το οποίο η ανοσία από μια προηγούμενη μόλυνση μπορεί να λειτουργήσει εναντίον σας, δημιουργώντας αντισώματα που βοηθούν κατά λάθος τον ιό να εισβάλει στα κύτταρα του ξενιστή. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό συμβαίνει με τον SARS-CoV-2 – και αν συνέβαινε αυτό, οι νοσηλείες θα είχαν πιθανότατα εκτοξευθεί στα ύψη αυτή τη στιγμή. Αλλά οι επιστήμονες λένε ότι ήταν σημαντικό να αποκλειστεί αυτό ως ένας από τους δρόμους που θα μπορούσε να ακολουθήσει ο ιός.

Τι λένε τα στοιχεία για τις επαναμολύνσεις του COVID-19

Είναι πλέον σαφές ότι τόσο η φυσική ανοσία όσο και η ανοσία που προέρχεται από το εμβόλιο έναντι του COVID-19 εξασθενούν με την πάροδο του χρόνου. Αλλά η σοβαρότητα αυτών των επαναμολύνσεων έχει συζητηθεί έντονα.

Όταν η έκθεση του Al-Aly κυκλοφόρησε τον Ιούνιο, υπήρξε μια αναταραχή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τη μελέτη, η οποία φαινόταν να υποδηλώνει ότι οι επαναμολύνσεις είναι πιο σοβαρές από μια πρωτογενή λοίμωξη. Αλλά ο Al-Aly λέει ότι αυτό ήταν μια παρερμηνεία των ευρημάτων του. Ακόμη και αν οι περισσότερες επαναμολύνσεις είναι πιο ήπιες, λέει, θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη.

«Το βασικό σημείο εδώ είναι ότι δεν πρόκειται για μηδενικό κίνδυνο», λέει ο Al-Aly. Το παρομοιάζει με τα επακόλουθα μιας πυρκαγιάς σε ένα σπίτι. «Δεν μπορείτε να πείτε στον σύζυγό σας: “Τώρα ξέρω πώς να σβήνω τη φωτιά, οπότε ας βάλουμε ξανά φωτιά στο σπίτι”», λέει. «Ίσως το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι σε θέση να το αντιμετωπίσει. Αλλά ξέρετε τι είναι καλύτερο; Να μην έχετε λοίμωξη από την πρώτη στιγμή».

Ο Abu-Raddad συμφωνεί. Η δική του έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine νωρίτερα αυτό το μήνα, δείχνει ότι οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί και είχαν μια προηγούμενη λοίμωξη έχουν περίπου 97% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν μια σοβαρή, κρίσιμη ή θανατηφόρα επαναλοίμωξη. Με άλλα λόγια, ο κίνδυνος είναι «πραγματικά, πραγματικά μικρός». Αλλά, λέει, κάθε επόμενη λοίμωξη αυξάνει τον αθροιστικό κίνδυνο ενός ατόμου να υποστεί βλάβη από το COVID-19.

Ο Osterholm λέει ότι περισσότερες μελέτες όπως αυτή του Al-Aly θα βοηθούσαν στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι επαναμολύνσεις μπορεί να επιτείνουν τις βλάβες του COVID-19. Για παράδειγμα, λέει, είναι πιθανό μια λοίμωξη να προκαλέσει μακροχρόνια φλεγμονή στα αιμοφόρα αγγεία που θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη θρόμβων αίματος που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο για καρδιακές προσβολές ή εγκεφαλικά επεισόδια.

Τι λένε τα στοιχεία για τις επαναμολύνσεις και το long COVID

Ανησυχία προκαλεί επίσης στους επιστήμονες το κατά πόσον κάθε νέα λοίμωξη ενέχει επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης long COVID – μιας μυστηριώδους κατάστασης που συνδέεται με έναν μακρύ κατάλογο ανομοιογενών συμπτωμάτων που μπορεί να διαρκέσει μήνες έως χρόνια μετά την αρχική λοίμωξη. Παρόλο που η αιτία του long COVID παραμένει άγνωστη, οι επιστήμονες ελπίζουν να μάθουν αν η ανοσία παρέχει κάποια προστασία από αυτό.

Μέχρι στιγμής, τα στοιχεία είναι μικτά. Μια μελέτη του Σεπτεμβρίου του 2021 που δημοσιεύθηκε στο The Lancet διαπίστωσε ότι τα άτομα που είχαν λάβει δύο δόσεις των εμβολίων COVID-19 είχαν τις μισές πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα long COVID σε σχέση με άτομα που δεν είχαν εμβολιαστεί – γεγονός που υποδηλώνει ότι τα εμβόλια προστατεύουν κάπως από αυτό. Ωστόσο, μια μελέτη του Μαΐου του 2022, της οποίας συγγραφέας είναι επίσης ο Al-Aly και η οποία δημοσιεύθηκε στο Nature Medicine, υποδηλώνει ότι ο εμβολιασμός μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης μακροχρόνιων συμπτωμάτων COVID κατά περίπου 15%.

Εν τω μεταξύ, η πιο πρόσφατη μελέτη του Al-Aly υποδηλώνει ότι το long COVID είναι πιο διαδεδομένo σε άτομα με πολλαπλές λοιμώξεις από ό,τι σε εκείνους που αρρώστησαν μόνο μία φορά. Ο Abu-Raddad επισημαίνει ότι αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η δεύτερη λοίμωξη είναι πιο σοβαρή από την πρώτη – μπορεί απλώς να σημαίνει ότι κάθε νέα λοίμωξη είναι μια ακόμη ευκαιρία για το long COVID να χτυπήσει.

Αλλά οι επιστήμονες πρέπει να μάθουν τι προκαλεί το long COVID πριν αρχίσουν να ασχολούνται με το αν οι επαναμολύνσεις παίζουν ρόλο, λέει ο Benjamin Krishna, μεταδιδακτορικός ερευνητής με ειδίκευση στην ιολογία και την ανοσολογία στο Πανεπιστήμιο του Cambridge.

Ορισμένοι ερευνητές εικάζουν ότι το long COVID προκαλείται από ιικά σωματίδια που παραμένουν στον οργανισμό και μετά το τέλος της οξείας φάσης της νόσου. Άλλοι υποστηρίζουν ότι προκαλείται από μια προϋπάρχουσα αυτοάνοση διαταραχή ή ίσως από ένα ανοσοποιητικό σύστημα που δεν επανήλθε σωστά μετά από μια προηγούμενη ασθένεια. Ο Krishna λέει ότι θα εκπλαγεί αν μια δεύτερη λοίμωξη έπαιζε ενισχυτικό ρόλο στην πρόκληση long COVID. Αντίθετα, πιστεύει ότι είναι περισσότερο σαν μια ζαριά.

«Κάθε φορά που ρίχνεις, είναι μια πιθανότητα να πάθεις μια χρόνια ασθένεια κόπωσης», λέει.

Τα μεγάλα ερωτήματα σχετικά με τις επαναμολύνσεις
Οι επιστήμονες χρειάζονται περισσότερα δεδομένα προτού μπορέσουν να βγάλουν συμπεράσματα σχετικά με τη σοβαρότητα των επαναμολύνσεων του COVID-19. Ο Al-Aly λέει ότι το επόμενο βήμα του είναι να διερευνήσει αν οι παραλλαγές που κυριαρχούν τώρα – BA.4 και BA.5 – είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν σοβαρές επαναμολύνσεις του COVID-19 από άλλες.

Παρόλο που η βάση δεδομένων VA δεν είναι τέλεια, υποστηρίζει ότι το ισχυρό μέγεθός της παρέχει πλεονέκτημα για την αποσαφήνιση των πολλών μεταβλητών που παίζουν ρόλο: Με εκατομμύρια ιατρικούς φακέλους στο αρχείο, θα είναι σε θέση να αναλύσει την επαναμόλυνση σε υποομάδες ατόμων που είχαν, ας πούμε, μόνο την παραλλαγή Delta έναντι των παραλλαγών Omicron. Θα είναι οι BA.4 και BA.5 πραγματικά που αποφεύγουν το εμβόλιο; Θα οδηγήσουν στον ίδιο κίνδυνο μακροχρόνιου COVID; «Αυτά είναι ανοιχτά ερωτήματα που όλοι μας καίγονται να μάθουν», λέει.

Ο Abu-Raddad θα ήθελε επίσης να δει περισσότερες μελέτες που να εξετάζουν τα κλινικά χαρακτηριστικά των επαναμολύνσεων. Ωστόσο, αυτό θα ήταν ένα τεράστιο εγχείρημα. Για να διαπιστωθεί αν οι επαναμολύνσεις προκαλούν σύνθετη βλάβη στον οργανισμό, θα έπρεπε να διενεργηθεί μια ολοκληρωμένη εξέταση κάθε ατόμου μετά από κάθε μόλυνση.

Τελικά οι επιστήμονες θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο. Παρόλο που η πανδημία μπορεί να φαίνεται μεγάλη, στα δυόμισι χρόνια μέχρι στιγμής, ο Krishna επισημαίνει ότι εξακολουθεί να είναι σχετικά μικρό χρονικό διάστημα για να μελετήσει κανείς πώς τα αντισώματα ανταποκρίνονται σε έναν ιό. Σε ενάμιση ακόμη χρόνο, μπορεί να διαπιστώσουμε ότι οι επαναμολύνσεις είναι πολύ χειρότερες – ή μπορεί να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου θα έχουμε ανοσία για όλη μας τη ζωή.

Ο Osterholm σημειώνει ότι θα μπορούσε να προκύψει μια παραλλαγή ή υποπαραλλαγή που θα έθετε μια εντελώς νέα εξίσωση. Παρόλα αυτά, είναι αισιόδοξος ότι οι επιστήμονες θα καταφέρουν να τον αντιμετωπίσουν καλύτερα.

Εν τω μεταξύ, οι ειδικοί λένε ότι υπάρχουν πολλά που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι για να προστατευτούν από αυτή την αβεβαιότητα: να εμβολιαστούν και να λάβουν άλλες λογικές προφυλάξεις, όπως η μάσκα και η αποφυγή καταστάσεων με υψηλό κίνδυνο έκθεσης.

«Κάθε φορά που εκθέτουμε τους εαυτούς μας σε επαναμόλυνση, παίζουμε ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι», λέει ο Abu-Raddad. «Μπορεί η συγκεκριμένη λοίμωξη να είναι αυτή που θα καταλήξει να είναι η πολύ σοβαρή».

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μελέτη | Ένας στους οκτώ ασθενείς με κορωνοϊό εμφάνισε μακρά Covid-19

«Περίπου ο ένας στους οκτώ ενήλικες ασθενείς με Covid-19 (ποσοστό 12,7%) εμφάνισε στη συνέχεια μακρόχρονα συμπτώματα της νόσου, εκτιμά μια νέα μεγάλη ολλανδική επιστημονική έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet» και θεωρείται από τις πιο αξιόπιστες μέχρι σήμερα πάνω στο ζήτημα της λεγόμενης «μακράς Covid-19».

Από τους ασθενείς που είχαν διαγνωσμένη Covid-19, το 21,4% εμφάνιζαν τουλάχιστον ένα νέο ή πιο έντονο σύμπτωμα τρεις έως πέντε μήνες μετά την αρχική λοίμωξη με κορωνοϊό σε σχέση με πριν την λοίμωξη, έναντι ποσοστού 8,7% μεταξύ των ανθρώπων που δεν είχαν διάγνωση ότι είχαν μολυνθεί από τον κορωνοϊό την ίδια περίοδο (η ομάδα ελέγχου για λόγους σύγκρισης). Το γεγονός αυτό, κατά τους Ολλανδούς επιστήμονες, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το ένα όγδοο των ατόμων στον γενικό πληθυσμό (περίπου 13%) εμφανίζουν μακρόχρονα συμπτώματα εξαιτίας της Covid-19.

Τα βασικότερα συμπτώματα της μακράς Covid-19 είναι, σύμφωνα με τη μελέτη, ο πόνος στο στήθος, η δυσκολία αναπνοής, ο πόνος κατά την αναπνοή, οι μυϊκοί πόνοι, η απώλεια όσφρησης ή/και γεύσης, ο κόμπος στον λαιμό, το μυρμήγκιασμα στα άκρα, το αίσθημα υπερβολικού κρύου ή ζέστης, το βάρος στα χέρια ή στα πόδια και η γενική κόπωση. Τα παραπάνω συμπτώματα κορυφώνονταν σε σοβαρότητα περίπου τρεις μήνες μετά την αρχική λοίμωξη και μετά δεν εμφάνιζαν μείωση.

Άλλα συμπτώματα λιγότερο συχνά και σοβαρά ήταν οι πονοκέφαλοι, η φαγούρα στα μάτια, η ζαλάδα, οι πόνοι στη μέση και η ναυτία. Η μελέτη δεν συμπεριέλαβε όμως ψυχολογικά συμπτώματα όπως η κατάθλιψη και το άγχος.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Τζούντιθ Ροσμάλεν του Πανεπιστημίου του Γκρόνιγκεν, ανέλυσαν στοιχεία για 76.422 ανθρώπους, από τους οποίους οι 4.231 (5,5%) είχαν διαγνωστεί με Covid-19. Όπως τόνισαν, «το μετα-Covid-19 σύνδρομο, γνωστό και ως μακρά Covid-19, αποτελεί ένα επείγον πρόβλημα με αυξανόμενη επίπτωση στους ανθρώπους».

Σχολιάζοντας την ολλανδική μελέτη, ο καθηγητής Κρίστοφερ Μπράιτλινγκ του βρετανικού Πανεπιστημίου του Λέστερ, ανέφερε ότι «με βάση τα έως τώρα στοιχεία, ενισχύεται η άποψη ότι η μακρά Covid-19 είναι συχνή και μπορεί να διαρκέσει τουλάχιστον επί δύο χρόνια, μολονότι η σοβαρή μορφή της εμφανίζεται μόνο σε μια μειονότητα».

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέα άλλα ελεγχόμενη αύξηση ασθενών με covid-19 στα Νοσοκομεία

Αναμενόμενη είναι η κατάσταση με την έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού εν μέσω της καλοκαιρινής περιόδου, λόγω και της αυξημένης κινητικότητας των πολιτών, επισήμανε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ Ηρακλής Τσαγκάρης, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Από τις Έξι».

«Η πανδημία είναι κάτι το εξαιρετικά δύσκολο να ελεγχθεί (…) Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό. Σε κάθε καινούργιο στέλεχος του ιού ζούμε με την αγωνία του κατά πόσο αυτό θα συνεπάγεται αυξημένη νοσηρότητα ή θνητότητα» είπε μεταξύ άλλων ο ίδιος.

 

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: