Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ερχονται αλλαγές στον ασφαλιστικό κλάδο

«Αν γνωρίζαμε ότι η Εθνική Ασφαλιστική θα πωλούνταν σε αυτό το τίμημα, θα είχαμε ενδιαφερθεί και εμείς». Η φράση αυτή διακινήθηκε από κορυφαία στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς την εβδομάδα που πέρασε, όταν πλέον η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC Capital Partners ήταν γεγονός.

Ομως το τίμημα –που δεν ξεπερνάει τελικά τα 365 εκατ. ευρώ– δεν ήταν ο μοναδικός λόγος για τον οποίο κανένας μεγάλος ασφαλιστικός όμιλος δεν συμμετείχε στη διαδικασία, παρά τις αλλεπάλληλες προσπάθειες των τελευταίων ετών. Οι ερμηνείες ήταν διάφορες: τα συμβόλαια ζωής με τις υψηλές αποδόσεις, τα ζημιογόνα προγράμματα υγείας, ο αριθμός των εργαζομένων. Ολα αυτά συνέκλιναν στην εκτίμηση πως η αφύπνιση του «κοιμώμενου γίγαντα» απαιτούσε κεφάλαια. Ομως αποδείχθηκε ότι αυτά δεν ήταν πολλά. Το εγχείρημα απαιτούσε κυρίως προσπάθεια, την οποία για να καταβάλει κάποιος, θα έπρεπε να βλέπει προοπτικές. Η στασιμότητα της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς, εξαιτίας και της έλλειψης πρωτοβουλιών από την πλευρά της πολιτείας για μια ουσιαστική ανάπτυξη του δεύτερου πυλώνα, της ενίσχυσης της ασφαλιστικής συνείδησης για ασφαλίσεις περιουσίας από φυσικές καταστροφές, είχε τελικά κόστος.

Παγιδεύτηκε στην αδράνεια

Οταν ο leader της αγοράς, όπως είναι η Εθνική Ασφαλιστική, βρίσκεται σε παρατεταμένη εσωστρέφεια και η μοναδική συζήτηση που προκαλεί είναι το πόσο χαμηλά θα πέσει η αποτίμησή της, οι επιπτώσεις δεν εξαντλούνται στο γεγονός ότι η εταιρεία μεταβιβάστηκε πολύ πιο κάτω από τη λογιστική αξία της και μόλις πέντε φορές τα κέρδη της. Οι επιπτώσεις διαχέονται σε όλη την αγορά, η οποία παγιδεύτηκε στην αδράνεια και, όπως χαρακτηριστικά παρατήρησε πρόσφατα στην «Κ» εκπρόσωπος μεγάλου πολυεθνικού ασφαλιστικού ομίλου, που παρακολουθούσε εκ του μακρόθεν το «σίριαλ» της πώλησης, η έλλειψη στρατηγικής που χαρακτήριζε τη μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου, λόγω της αβεβαιότητας στο ιδιοκτησιακό της καθεστώς, ήταν κάτι που έδειχνε να είναι βολικό στην αγορά.

Η επόμενη μέρα, όπως όλοι συμφωνούν, δεν θα είναι ίδια και πίσω από το όψιμο ενδιαφέρον κρύβεται ο έντονος προβληματισμός. Ο προβληματισμός έχει να κάνει με το τι θα σημάνει η είσοδος στην ασφάλιση υγείας ενός ισχυρού «παίκτη» με δεσπόζουσα θέση στον χώρο των νοσοκομείων. Η προνομιακή θέση που το επενδυτικό κεφάλαιο CVC αποκτά, ως πάροχος υπηρεσιών υγείας αλλά και ως πάροχος ασφαλιστικών νοσοκομειακών προγραμμάτων, θα δημιουργήσει ισχυρή πίεση στις ασφαλιστικές εταιρείες, που τα τελευταία χρόνια πασχίζουν να συγκρατήσουν το ανεξέλεγκτο κόστος στις ιατρικές υπηρεσίες.

Η αλήθεια, όπως προκύπτει από τον δείκτη των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας που συντάσσει το ΙΟΒΕ και ο οποίος αυξήθηκε πέρυσι σε διψήφιο ποσοστό, είναι ότι μέχρι σήμερα οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν τα έχουν καταφέρει σε αυτό τον τομέα και οι εκπρόσωποι του κλάδου «δείχνουν» πίσω από αυτή την εξέλιξη τα νοσοκομεία και δη το CVC.

Από την άλλη, η δυνατότητα του CVC να προσελκύει μέσω της Εθνικής Ασφαλιστικής πελάτες προγραμμάτων υγείας και παράλληλα να ενισχύει τις εργασίες του στα νοσοκομεία που ελέγχει, μπορεί να λειτουργήσει ως αποτελεσματικό μοντέλο διεύρυνσης των εργασιών τόσο στον τομέα της ασφάλισης όσο και στον τομέα των νοσηλευτηρίων. Το κόστος παροχής υπηρεσιών υγείας, που αποτελεί και το ζητούμενο για τον τελικό καταναλωτή, θα μπορούσε να συγκρατηθεί ή τουλάχιστον να εξορθολογιστεί, εφόσον ο όγκος των εργασιών που το CVC μπορεί να διοχετεύσει μέσα από τη διπλή ιδιότητά του είναι τέτοιος που θα οδηγούσε σε αυξημένους τζίρους και στις δύο δραστηριότητες, επιτρέποντας οικονομίες κλίμακος. Πρόκειται για ένα είδος «καθετοποίησης» των εργασιών, που μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος των ασφαλισμένων. Την άποψη αυτή δεν συμμερίζονται όλοι στην ασφαλιστική αγορά, που βλέπουν το CVC να μονοπωλεί την πρωτοκαθεδρία στον κλάδο υγείας, δημιουργώντας δυσκολίες για τις υπόλοιπες ασφαλιστικές εταιρείες στην αγορά.

Παράλληλα με αυτή την αγωνία, πολλοί διατυπώνουν τον προβληματισμό ότι το CVC είναι ένα επενδυτικό κεφάλαιο με μεσοπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα και αφού εξαντλήσει μια επιθετική στρατηγική αποδόσεων θα αποχωρήσει από την αγορά. Το σενάριο αυτό, αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί, δεν είναι το σενάριο της επόμενης μέρας, όταν μάλιστα τα συμφέροντα και τα κεφάλαια που έχει επενδύσει στην ελληνική αγορά ξεπερνούν τα 750 εκατ. ευρώ τα τελευταία τρία χρόνια.

Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι η εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από το CVC θα λειτουργήσει ως θρυαλλίδα αλλαγών στον κλάδο. Η απόκτηση της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας με μερίδιο 26% στον κλάδο ζωής και υγείας και οι προοπτικές που υπάρχουν στον κλάδο περιουσίας μπορεί να εξωθήσουν μικρότερους ή μεγαλύτερους «παίκτες» εκτός ανταγωνισμού, πυροδοτώντας τάσεις συγκέντρωσης. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, όπως εξηγούν στελέχη του κλάδου, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα υποχρεωθούν να επαναπροσδιορίσουν τη στρατηγική τους και οι αποχωρήσεις θεωρούνται δεδομένες.

Μεγάλες κινήσεις

Το διεθνές περιβάλλον είναι τέτοιο που ευνοεί μεγάλες κινήσεις, καθώς στην ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά υπάρχει ούτως ή άλλως αυξημένη κινητικότητα με αποχωρήσεις και εξαγορές. Εκτός από την πρόσφατη αποχώρηση του γαλλικού ομίλου της AXΑ, που αποεπενδύει από ευρωπαϊκές αγορές, σε συζητήσεις, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα, είναι και ο αμερικανικός όμιλος MetLife, που διερευνά την πώληση των δραστηριοτήτων του σε ευρωπαϊκές αγορές, όπως της Πολωνίας και της Ελλάδας. Σε μια ευρύτερη στρατηγική που θέλει τις μεγάλες πολυεθνικές είτε να αποχωρούν είτε να εδραιώνουν τη θέση τους στις αγορές που δραστηριοποιείται εντάσσεται άλλωστε και η πρόσφατη απόφαση της Generali να εξαγοράσει την ΑΧΑ Ασφαλιστική.

Continue Reading
Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Wood Mackenzie | «Βουτιά» του πετρελαίου στα 10 δολάρια έως το 2050

H τιμή του πετρελαίου θα βυθιστεί έως το 2050, εάν ο κόσμος πετύχει τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού στρεφόμενος στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ηλεκτροκίνηση. Αυτό είναι εκτίμηση της εταιρείας ερευνών και συμβουλευτικών υπηρεσιών Wood Mackenzie στη νέα έκθεσή της για τις προοπτικές της ενεργειακής αγοράς. 

Οι αναλυτές της Wood Mackenzie εξετάζουν ένα σενάριο επιταχυνόμενης μετάβασης σε καθερές μορφές ενέργειας, στο οποίο θα έχει περιοριστεί δραστικά η ανάγκη για τους υδρογάνθρακες που ρυπαίνουν τον πλανήτη. Σε ένα τέτοιο σενάριο η ζήτηση θα υποχωρούσε έως και 70% το 2050 από τα σημερινά επίπεδα. Αυτό δεν θα γίνει εν μία νυκτί. Όπως υπολογίζουν η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο θα κορυφωθεί το 2022 και από το 2023 θα αρχίσει να υποχωρεί. Από εκείνο το σημείο θα μειώνεται με ετήσιο ρυθμό 2 εκατ. βαρελιών ημερησίως. 

Έτσι η τιμή του μπρεντ θα έχει υποχωρήσει από τα 37 έως τα 43 δολάρια το βαρέλι έως το 2030. Σημειώνεται ότι η τιμή του μπρεντ σήμερα είναι λίγο πάνω από τα 66 δολάρια το βαρέλι. Έως το 2040 η τιμή θα κινείται στα επίπεδα των 28 έως 32 δολαρίων το βαρέλι για να διολισθήσουν τελικά μεταξύ των 10 και 18 δολαρίων έως το 2050. 

Σχεδόν 200 χώρες έχουν επικυρώσει τη Συμφωνία του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Οι ΗΠΑ εκ των κορυφαίων ρυπαντών στον κόσμο είχαν αποσυρθεί επί προεδρίας Τραμπ, αλλά επέστρεψαν στην πρώτη ημέρα της διακυβέρνησης Μπάιντεν. 

Πηγή: CNBC 

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ετοιμάζεται νέα έξοδος στις αγορές

Νέα έξοδο στις διεθνείς αγορές τις επόμενες εβδομάδες σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να εκμεταλλευθεί τις ευνοϊκές συνθήκες στις αγορές ομολόγων και να ενισχύσει με ζεστό χρήμα τα ταμειακά διαθέσιμα προκειμένου να στηρίξει επιχειρήσεις, νοικοκυριά και την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) αναλύει τα δεδομένα και τις παραμέτρους της αγοράς και σταθμίζει τις μεταβλητές που ενδεχομένως αλλάξουν το σκηνικό στα κρατικά ομόλογα για να επιλέξει την κατάλληλη συγκυρία που θα κάνει το επόμενο βήμα προχωρώντας στην τρίτη κατά σειρά έκδοση για το 2021. Αν και τα αρμόδια στελέχη όπως είναι αναμενόμενο κρατούν «κλειστά τα  χαρτιά τους» δεν αποκλείεται να πατήσουν το κουμπί της νέας εξόδου στις αγορές ακόμα και πριν το Πάσχα. Σε κάθε περίπτωση  πρόθεση του ΟΔΔΗΧ, που έχει αντλήσει ήδη 8,8 δισ. από τις αγορές εφέτος, είναι να βγει ούτως ή άλλος στις αγορές το επόμενο διάστημα, ενώ σε κάθε περίπτωση έχει οργανώσει τη στρατηγική του με βάση την οικονομική συγκυρία που θα διαμορφωθεί.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται η έκδοση τίτλου που δεν θα ξεπερνά την 5ετία ή την 7ετία με στόχο την άντληση ποσού κοντά στα 2,5 δισ. με 3 δις. ευρώ ωστόσο  παράγοντες της αγοράς δεν αποκλείουν και να επιλεγεί  το reopening  του υφιστάμενου δεκαετούς ομολόγου, για το οποίο είχε εκδηλωθεί μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Η εμπειρία των προηγούμενων εκδόσεων και το κλίμα που επικρατεί αυτή τη περίοδο στις αγορές με τις χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων και το έντονο ενδιαφέρον των επενδυτών «προδικάζουν» την επιτυχία του εγχειρήματος για άντληση «ζεστού και φθηνού» χρήματος από ισχυρά και ποιοτικά χαρτοφυλάκια που θα στείλουν μήνυμα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Το οικονομικό επιτελείο θέλει να εκμεταλλευθεί τα χαμηλά επιτόκια και σχεδιάζει την αύξηση του ποσοτικού στόχου για δανεισμό στα 16 δις. ευρώ του από τα 12 δις. ευρώ που προέβλεπε ο αρχικός προγραμματισμός έτσι ώστε να διαθέτει ένα ισχυρό απόθεμα σε περίπτωση που τα επιτόκια αυξηθούν με την ανάκαμψη των οικονομιών.

Οι κινήσεις εξόδου θα εξαρτηθούν από τις συνθήκες στην αγορά και την εικόνα της ελληνικής οικονομίας στα ραντάρ των επενδυτών μέσω της βαθμολόγησης της από διεθνείς οίκους και την πρόοδο στις αξιολογήσεις από τους θεσμούς στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.

Στο υπουργείο Οικονομικών αναμένουν τις αξιολογήσεις των διεθνών οίκων το επόμενο διάστημα αν και η επιστροφή στην επενδυτική κατηγορία δεν αναμένεται σε καμία περίπτωση να επιτευχθεί  μέσα στο 2021 δεδομένου ότι οι περισσότερες αξιολογήσεις απέχουν τρεις βαθμίδες από το investment grade. Στελέχη της αγοράς επισημαίνουν ότι μόλις το 20% των περιπτώσεων χωρών με αξιολόγηση Ba καταφέρνει να ενταχθεί στην επενδυτική βαθμίδα σε ορίζοντα 5ετίας σημειώνοντας ότι ο μεγάλος βαθμός αβεβαιότητας για την πορεία της πανδημίας και οι δημοσιονομικές προκλήσεις δεν αφήνουν περιθώρια για αναβαθμίσεις.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την Standard and Poor’s στις 23 Απριλίου που σήμερα τοποθετεί την Αθήνα στο ΒΒ-, δηλαδή τρία σκαλοπάτια χαμηλότερα από την επενδυτική κατηγορία. Στο παρελθόν ο οίκος έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο αναβάθμισης της Ελλάδας εφόσον ο αντίκτυπος της πανδημίας στις οικονομικές επιδόσεις της χώρας αποδειχθεί βραχύβιος και η  επιβράδυνση των δημοσιονομικών επιδόσεων λόγω της κρίσης αναστραφεί.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Αναμένεται το πιλοτικό άνοιγμα των συνοριακών σταθμών Προμαχώνα και Νυμφαίας

Με ανάρτηση του στην σελίδα του στο facebook ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας ΑΜΘ Αθανάσιος Τσώνης κάνει γνωστό ότι αναμένεται από την Δευτέρα το πιλοτικό άνοιγμα των χερσαίων συνόρων του Προμαχώνα και της Νυμφαίας.

Συγκεκριμένα γράφει:

«Με την ευχή η φετινή σεζόν να είναι η αρχή της μετα-covid εποχής, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι την Δευτέρα 19 Απριλίου αναμένεται να ανοίξουν πιλοτικά τα χερσαία σύνορα του Προμαχώνα και της Νυμφαίας. Το δίκαιο αίτημά μας για άνοιγμα ΚΑΙ του σταθμού της Νυμφαίας βρήκε ευήκοα ώτα καθώς αποτελεί βασικό πέρασμα των επισκεπτών της Περιφέρειάς μας, μέσω του οδικού τουρισμού. Σημειώνω ότι το άνοιγμα αφορά όσους είναι εμβολιασμένοι ή έχουν αρνητικό μοριακό τεστ χωρίς την επιβολή καραντίνας για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και τους ταξιδιώτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σερβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ (για το οποίο ισχύει ήδη με διμερή συμφωνία). Επιθυμία μας το ασφαλές άνοιγμα και η τήρηση των μέτρων. Σας ευχαριστώ όλους όσοι ανταποκριθήκατε στο κάλεσμα για συστράτευση».

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: