Connect with us

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Ερντογάν | Επισπεύδει την ψήφιση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου

Κλιμακώνει τις προκλήσεις  ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιχειρώντας ενόψει των εκλογών της 14ης Μαΐου, να συσπειρώσει ψηφοφόρους.

Μετά την ακραία ρητορική σε βάρος της Ελλάδας και  τις συνεχείς παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου μας,  ο τούρκος πρόεδρος προχωρά σε ένα ακόμη βήμα αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, καθώς επισπεύδει τις διαδικασίες και προωθεί προς κύρωση στην τουρκική Εθνοσυνέλευση και το δεύτερο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο για την από κοινού έρευνα και αξιοποίηση υδρογονανθράκων.

Μνημόνιο, που όπως τονίζει η Αθήνα, «παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου και μια εσκεμμένη κλιμάκωση που υπονομεύει τη σταθερότητα στην περιοχή».

Προκλητικός Ερντογάν

Σύμφωνα με τα φιλοκυβερνητικά μέσα της Τουρκίας, το μνημόνιο συνεργασίας με τη Λιβύη έχει υποβληθεί στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, ώστε τις επόμενες ημέρες να εγκριθεί αρχικά από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και στη συνέχεια από την Ολομέλεια για να τεθεί σε ισχύ. Και όλα αυτά, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, την ώρα που «Ελλάδα, Γαλλία και Γερμανία υψώνουν εμπόδια» στη δραστηριότητα της Άγκυρας στη Μεσόγειο.

Στο πλαίσιο αυτού του μνημονίου, όπως αναφέρει ΕΡΤ που επικαλείται τον τουρκικό Τύπο, η Άγκυρα, θα πάρει μέρος σε έργα για την έρευνα, παραγωγή, μεταφορά, διύλιση, εμπορία και διανομή των πόρων υδρογονανθράκων στη Λιβύη. Στο έργο θα συμμετάσχει η ΤΡΑΟ, η BOTAŞ και το διεθνές σκέλος της ΤΡΑΟ, η TPIC. Η ΤΡΑΟ θα συμμετάσχει με τα σεισμικά σκάφη που διαθέτει.

 Ο Ερντογάν και η έκπτωτη κυβέρνηση της Τρίπολης

Πρόκειται για την προκαταρκτική συμφωνία για ενεργειακές έρευνες, ως συνέχεια του τουρκολιβυκού μνημονίου που είχε σφραγιστεί τον Νοέμβριο του 2019. Η εν λόγω συμφωνία, υπεγράφη τον περασμένο Οκτώβριο, παρά το γεγονός ότι η θητεία της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας που εδρεύει στην Τρίπολη, έχει λήξει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το γεγονός ότι η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης δεν έχει δικαίωμα να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο, και έχει καταγγελθεί εκτός από την Ελλάδα και την Αίγυπτο, μεταξύ άλλων και από τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ.

Υπενθυμίζεται ότι το Εφετείο της Τρίπολης στη Λιβύη είχε εκδώσει πρόσφατα απόφαση αναστολής της συμφωνίας για τεχνικό λόγο που απορρέει από το εσωτερικό δίκαιο της χώρας. Ωστόσο, ο υπουργός Πετρελαίου της Λιβύης Μωχάμεντ Αούν ανακοίνωσε ότι η συμφωνία ήταν έγκυρη. Μετά τις δηλώσεις αυτές της Λιβύης, η Τουρκία ξεκίνησε τη διαδικασία επικύρωσης της συμφωνίας, γράφουν τα τουρκικά ΜΜΕ που υπολογίζουν τα κέρδη από αυτή την συνεργασία να φτάσουν τα 30 δισ. δολάρια.

Μανία για τα F-16

Την ίδια ώρα, όλο και εντονότερος γίνεται ο εκνευρισμός του Ερντογάν, για το θέμα των F-16 με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν να απειλεί:

«Aν στο Κογκρέσο κάποιοι όπως ο γερουσιαστής Μενέντεζ φέρουν το θέμα της Σουηδίας και της Φινλανδίας ως προϋπόθεση και αν ταυτόχρονα απαντήσουν θετικά στο αίτημα της Ελλάδας για τα F-35, θα χάσουν την ουδετερότητα τους στο ΝΑΤΟ. Αν το θέσουν ως προϋπόθεση, δεν υπάρχει περίπτωση να το αποδεχτούμε. Το λέω ξεκάθαρα», είπε αρχικά.

«Εμείς αντιμετωπίζουμε το πρόγραμμα των F-16 ως μια πολύτιμη εναλλακτική λύση για την ενίσχυση της αεροπορικής μας ισχύος. Εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν προϋποθέσεις, χάνουν την ουδετερότητά τους θα συνεχίσουμε το δικό μας δρόμο. Δεν είναι δεμένα τα χέρια μας. Συνεχίζουμε να εξελίσσουμε τις δικές δυνατότητες για να εξασφαλίσουμε την εθνική μας ασφάλεια», είπε ακόμα ο Ιμπραήμ Καλίν.

Click to comment

Απάντηση

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Πρωτοφανές | Καμία παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου από την Τουρκία για έναν ολόκληρο μήνα

Σήμερα, 14 Μαρτίου, κλείνει ένας μήνας ακριβώς κατά τον οποίο δεν σημειώθηκε καμία παραβίαση από τουρκικό αεροσκάφος στο Αιγαίο.

Η τελευταία παραβίαση ήταν στις 13 Φεβρουαρίου, οπότε και δύο κατασκοπευτικά αεροσκάφη εισήλθαν 15 φορές παράνομα στον εθνικό εναέριο χώρο.

Προφανώς τα σοβαρά εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία από τον σεισμό, όσο και η βοήθεια που έσπευσε να προσφέρει η χώρα μας -τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό με τις ομάδες της ΕΜΑΚ στα συντρίμμια όσο και σε ανθρωπιστική βοήθεια- φαίνεται ότι έχουν «ηρεμήσει» και το τουρκικό γενικό επιτελείο.

Οι αριθμοί είναι χαρακτηριστικοί, ειδικά αν συγκρίνουμε την κατάσταση στους ουρανούς του ανατολικού Αιγαίου τον Ιανουάριο με τον Φεβρουάριο.

Τον Ιανουάριο σημειώθηκαν 978 παραβιάσεις, από 66 οπλισμένους σχηματισμούς τουρκικών μαχητικών, καθώς 75 εμπλοκές με τα ελληνικά αεροσκάφη που σηκώθηκαν για την αναχαίτισή τους. Σημειώθηκαν επίσης και 21 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά.

Από τις 6 Φεβρουαρίου, παρατηρείται μείωση κατά 90% στις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, αφού έχουν σημειωθεί μόλις 104, κι από αυτές καμία από οπλισμένο τουρκικό μαχητικό, αλλά κυρίως από κατασκοπευτικά αεροσκάφη ή drones. Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν έγινε καμία εμπλοκή, ούτε και υπερπτήση πάνω από ελληνικό έδαφος.

Από τις 14 Φεβρουαρίου, δε, δεν υπάρχει, για πρώτη φορά εδώ και πάρα πολλά χρόνια, καμία απολύτως παραβίαση ή έστω παράβαση του εθνικού εναέριου χώρου.

 

 

Πηγή: newsbomb.gr

Continue Reading

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Ηρεμία στους ουρανούς του Αιγαίου | Ραγδαία μείωση των τουρκικών παραβιάσεων μετά τον φονικό σεισμό

Οι τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο, από τα επίπεδα-ρεκόρ του προηγούμενου διαστήματος, έπειτα από τον φονικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου μειώθηκαν δραστικά. 

Ο φονικός σεισμός στην Τουρκία, που έχει οδηγήσει σε ανείπωτη καταστροφή στα νοτιοανατολικά της χώρας και στον θάνατο τουλάχιστον 44.000 ανθρώπων, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση (ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί) φαίνεται ότι έχει μεταβάλλει, προσωρινά τουλάχιστον, το «δόγμα» της εξωτερικής πολιτικής της γείτονα, τουλάχιστον όσον αφορά στην παραβατικότητα στο Αιγαίο.

Και ενώ τους τελευταίους μήνες οι παραβιάσεις, οι υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος και αερομαχίες στο Αιγαίο βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ, από τις 6 Φεβρουαρίου, οπότε και σημειώθηκε ο σεισμός των 7,8 Ρίχτερ, παρατηρείται μια πρωτοφανής κάμψη.

Προφανώς τα σοβαρά εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία, όσο και η βοήθεια που έσπευσε να προσφέρει η χώρα μας -τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό με τις ομάδες της ΕΜΑΚ στα συντρίμμια όσο και σε ανθρωπιστική βοήθεια- φαίνεται ότι έχουν «ηρεμήσει» και το τουρκικό γενικό επιτελείο.

Οι αριθμοί είναι χαρακτηριστικοί, ειδικά αν συγκρίνουμε την κατάσταση στους ουρανούς του ανατολικού Αιγαίου τον Ιανουάριο με τον Φεβρουάριο.

Τον περασμένο μήνα, σημειώθηκαν 978 παραβιάσεις, από 66 οπλισμένους σχηματισμούς τουρκικών μαχητικών, καθώς 75 εμπλοκές με τα ελληνικά αεροσκάφη που σηκώθηκαν για την αναχαίτισή τους. Σημειώθηκαν επίσης και 21 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά.

Από τις 6 Φεβρουαρίου, παρατηρείται μείωση κατά 90% στις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, αφού έχουν σημειωθεί μόλις 104, κι από αυτές καμία από οπλισμένο τουρκικό μαχητικό, αλλά κυρίως από κατασκοπευτικά αεροσκάφη ή drones. Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν έγινε καμία εμπλοκή, ούτε και υπερπτήση πάνω από ελληνικό έδαφος.

Στο γεγονός αυτό αναφέρθηκε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας χθες στην ΕΡΤ. «Όντως έχει βελτιωθεί η κατάσταση σε αυτόν τομέα. Μακάρι να κρατήσει αυτό το κλίμα. Δεν το θεωρώ δεδομένο ότι θα κρατήσει, αλλά προς το παρόν η γείτων έχει άλλα προβλήματα πολύ σοβαρά», σημείωσε.

 

Πηγή: newsbomb.gr

Continue Reading

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Αθήνα – Ευπρόσδεκτη κάθε κίνηση ομαλοποίησης σχέσεων με την Τουρκία

Η απάντηση της Αθήνας στον Τσαβούσογλου

Ευπρόσδεκτη κάθε κίνηση που οδηγεί στην ομαλοποίηση των σχέσεων της Αθήνας με την Τουρκία, σχολιάζουν διπλωματικές πηγές του ΥΠΕΞ, θυμίζοντας τη μόνη διαφορά με την γείτονα και πώς μπορεί αυτή να επιλυθεί.

Απάντηση στις δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων, κυρίως του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος προτείνει την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών και των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) Ελλάδας – Τουρκίας, δίνει η Αθήνα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ελλάδα συστηματικά προωθεί τις σχέσεις καλής γειτονίας, ειρήνης και σταθερότητάς στην ευρύτερη περιοχή, επιλύοντας εκκρεμότητες με τους γείτονές της με βάση την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, στο πλαίσιο του σεβασμού των Αρχών και Αξιών του Χάρτη του ΟΗΕ. Όπως έχει πράξει με χώρες όπως η Ιταλία, ή Αίγυπτος και η Αλβανία.

Η πιστή τήρηση των εν λόγω κανόνων, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, είναι η προϋπόθεση ώστε να επιλυθεί η μοναδική διαφορά μας με τη γείτονα Τουρκία, που είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

Κάθε κίνηση που οδηγεί προς την ομαλοποίηση των σχέσεων μας με την Τουρκία είναι ευπρόσδεκτη και η Ελλάδα είναι πρόθυμη να ανταποκριθεί, καταλήγουν.

Ευπρόσδεκτη κάθε κίνηση ομαλοποίησης σχέσεων με την Τουρκία - Η απάντηση της Αθήνας στον Τσαβούσογλου
 GREEK FOREIGN MINISTRY VIA AP

Διερευνητικές και μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης προτείνει ο Τσαβούσογλου

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε Έλληνες δημοσιογράφους, όπου μίλησε με θερμά λόγια για την Ελλάδα και την άμεση αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας μετά τους φονικούς σεισμούς, ενώ ανέφερε πως η Τουρκία προτείνει μεταξύ άλλων συνέχιση των διερευνητικών επαφών.

“Η Ελλάδα ήταν μια από τις πρώτες χώρες που επέκτεινε τη στήριξή της προς την Τουρκία και έστειλε ομάδες έρευνας και διάσωσης και ιατρικές ομάδες έκτακτης ανάγκης” είπε χαρακτηριστικά ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών και αποκάλεσε «φίλο» τον Νίκο Δένδια, ο οποίος ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος υπουργός Εξωτερικών που επισκέφθηκε την Τουρκία μετά τους σεισμούς”.

“Ήρθε ο φίλος μου ο Νίκος Δένδιας στο Χατάι και είδαμε πόσο ολέθριος ήταν ο σεισμός στις δέκα επαρχίες, βασικά σε έντεκα, αλλά ιδιαιτέρως στο Χατάι. Ευχαριστούμε όλες τις ελληνικές ομάδες και τους φίλους μας εκεί από τις διάφορες χώρες για την υποστήριξή τους” ανέφερε.

“Οι Έλληνες εξέφρασαν επίσης πραγματικά την στήριξή τους και την αλληλεγγύη τους, είδαμε και τα τηλεοπτικά προγράμματα. Στο παρελθόν επίσης υποστηρίζαμε ο ένας τον άλλον. Εννοώ ως γείτονες, υποστηρίζαμε ο ένας τον άλλον ως άνθρωποι και τα κράτη, όποτε αντιμετωπίζαμε τέτοιες κρίσεις, τέτοιες καταστροφές” σημείωσε και πρόσθεσε:

“Ναι, είχαμε διαφωνίες, είχαμε θέματα σε εκκρεμότητα ανά διαστήματα και δυστυχώς είχαμε κλιμακώσεις. Όμως, όπως συζητήσαμε με τον Νίκο Δένδια, νομίζω πως πρέπει να υπάρξει αποκλιμάκωση και να μην περιμένουμε άλλη καταστροφή για να δουλέψουμε μαζί, όχι μόνο για να ομαλοποιήσουμε τη σχέση, αλλά για να λύσουμε κάποια προβλήματα”.

Μιλώντας για το παρασκήνιο της συνάντησης του Ιμπραήμ Καλίν, συμβούλου του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την Άννα-Μαρία Μπούρα, διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο κ. Τσαβούσογλου αποκάλυψε πως η τουρκική πλευρά κατέθεσε πρόταση έξι σημείων, που περιελάμβανε μεταξύ άλλων τη συνέχιση των διερευνητικών επαφών, τη συζήτηση για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και τη συνέχιση των στρατιωτικών συνομιλιών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

“Πρέπει να ενισχύσουμε τη θετική ατζέντα” κατέληξε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

news247

Continue Reading

Κατοικία

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: