Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επτά στους 10 δεν θα κάνει αγορές τη φετινή Black Friday

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφορετική θα είναι η φετινή Black Friday, με τον κορονοϊό να έχει «παγώσει» τους καταναλωτές.

Το ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών) πραγματοποίησε νέα μέτρηση στην κυλιόμενη έρευνα καταναλωτών, με δείγμα 850 ατόμων την περίοδο 2 έως 3 Νοεμβρίου 2020 (σ.σ. πριν την απαγόρευση λειτουργίας των φυσικών καταστημάτων του λιανεμπορίου) με θέμα της καταναλωτικές συνήθειες.

Το 73% του καταναλωτικού κοινού δεν σχεδιάζουν να αγοράσουν την φετινή Black Friday. Από το υπόλοιπο 27%, το 18% (περίπου τα 2/3) σκόπευαν να κάνουν τις αγορές τους ούτως ή άλλως και πριν την απαγόρευση από ηλεκτρονικά καταστήματα μέσω διαδικτύου, ενώ το 8% σκόπευε να κάνει τις αγορές του μέσω φυσικών καταστημάτων, η πλειοψηφία των οποίων είναι πλέον κλειστά. Αυτή η μέτρηση αντιστοιχεί σε περίπου 2,3 εκατ. καταναλωτές οι οποίες εκτιμούν ότι θα πραγματοποιήσουν αγορές τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, η οποία τα τελευταία χρόνια είθισται να διαρκεί αρκετές ημέρες.

Όσον αφορά τη μέση δαπάνη, εκτιμάται ότι κατά μέσω όρο αυτά τα 2 εκατ. καταναλωτές θα πραγματοποιήσουν περίπου αγορές αξίας 140 ευρώ κατά μέσο όρο. Η πλειοψηφία το 32% εκτιμά ότι θα κάνει μικρές αγορές, μέχρι 50€, το 27% από 51 έως 100€, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι το 9% θα κάνει μεγάλες αγορές άνω των 500€ κάτι που σημαίνει ότι αναβάλουν σημαντικές οικιακές ανάγκες μέχρι να επιτύχουν σημαντικές προσφορές.

Ο εκτιμώμενος τζίρος-πωλήσεις για τις επιχειρήσεις με βάση τα συγκεκριμένα στοιχεία ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι εκτιμήσεις της αγοράς είναι ότι η συνεχιζόμενη απαγόρευση κυκλοφορίας, θα αυξήσει σίγουρα το ποσοστό των πωλήσεων που πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων, ενώ δεν αναμένεται να επηρεαστεί ουσιαστικά το ύψος των συνολικών πωλήσεων.

Δείτε την συνέντευξη του Γραμματέα του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας στο ENA Channel

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τ. Ελευθεριάδου | Προϋπολογισμός εκτός πραγματικότητας- Η ΝΔ δεν αρνείται να αντιληφθεί την κατάσταση

Δημοσιεύτηκε

στις

Στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων τοποθετήθηκε η βουλεύτρια Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Τάνια Ελευθεριάδου, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2021. Όπως σημείωσε, με μια απλή ανάγνωση γίνεται φανερό ότι η κυβέρνηση ακόμα και σήμερα δεν αντιλαμβάνεται ή καλύτερα δεν θέλει να δείξει ότι αντιλαμβάνεται ούτε  τι γίνεται στην πραγματική οικονομία της χώρας ούτε όμως τι πρόκειται να γίνει σε καμία περίπτωση δεν έχει διάθεση να ακούσει ουσιαστικά και να διαβουλευθεί με τους κοινωνικούς φορείς.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε επιμέρους τμήματα του προϋπολογισμού:

-Καμία ενίσχυση λόγω πανδημίας δεν προβλέπεται για το 2021 για τους εργαζόμενους στον τουρισμό, για τους εποχικούς εργαζόμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες, τους μακροχρόνια ανέργους, στον πολιτισμό, τους αγρότες, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

-Το σχέδιο του Προϋπολογισμού επαναφέρει το σχέδιο της μετατροπής της επικουρικής σύνταξης σε αμιγώς κεφαλαιοποιητικό σύστημα από διανεμητικό χωρίς προφανώς να κάνει καμία αναφορά ούτε στο κόστος μετάβασης ούτε στον τρόπο χρηματοδότησής του.

-Καμία επιπλέον δαπάνη για την αντιμετώπιση της πανδημίας δεν προβλέπεται για εξοπλισμό και υποδομές του ΕΣΥ ούτε για μόνιμες προσλήψεις προσωπικού. Στην Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού για το 2021 υπάρχει μείωση του ανώτατου ορίου δαπανών του Υπουργείου Υγείας κατά 572 εκατομμύρια ευρώ.

-Είναι επίσης αναντίστοιχος των μεγάλων αναγκών που έχουν προκύψει σε όλες τις βαθμίδες της παιδείας της εκπαίδευσης τόσο κατά την διάρκεια της πανδημίας όσο και πριν, ενώ παράλληλα παραμένουν ανοιχτά ζητήματα όπως οι διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών, οι προσλήψεις αναπληρωτών, τα κονδύλια για την αντιμετώπιση της πανδημίας και η  ενίσχυση των δημόσιων ψηφιακών υποδομών για τις ανάγκες της τηλεκπαίδευσης.

-Μηδενική ενίσχυση για το αγροτικό εισόδημα και βέβαια μηδενική στήριξη για τους 332 δήμους και τις 13 περιφέρειες από την κυβέρνηση για το 2021.

Κλείνοντας, τόνισε ότι, για τη ΝΔ, «λεφτά δεν υπάρχουν για την υγεία, δεν υπάρχουν για την παιδεία, δεν υπάρχουν για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις, όμως υπάρχουν, όπως φαίνεται από τον προϋπολογισμό της Νέας Δημοκρατίας, για την άνετη διαβίωση των δικών της παιδιών.»

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Μέχρι τη Δευτέρα η υποβολή αιτήσεων για το Ειδικό Εποχικό Βοήθημα Εργαζομένων του ΟΑΕΔ

Δημοσιεύτηκε

στις

Τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 14:00, λήγει η προθεσμία για την υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων για το ειδικό εποχικό βοήθημα του ΟΑΕΔ έτους 2020, καθώς και για την υποβολή αιτήσεων στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ). Από τις 15 Σεπτεμβρίου, που ξεκίνησε η διαδικασία μέχρι σήμερα, έχουν υποβληθεί 241.991 αιτήσεις, καταγράφοντας αύξηση κατά 69% σε ετήσια βάση. 

 

Η υποβολή αιτήσεων γίνεται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Δημοσίου gov.gr με τους κωδικούς TAXISnet ή ΟΑΕΔ στην ηλεκτρονική διεύθυνση: 

 

https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia/eidiko-epokhiko-boethema-oaed 

 

Συγκεκριμένα η διαδρομή είναι: gov.gr → Εργασία και ασφάλιση → Ανεργία → Ειδικό εποχικό βοήθημα ΟΑΕΔ  

 

Το ύψος του ειδικού εποχικού βοηθήματος κυμαίνεται από 508,20 € έως 1.016,40 € και καταβάλλεται εφάπαξ στο τρίμηνο Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου κάθε έτους. 

 

Δικαιούχοι είναι εργαζόμενοι ασφαλισμένοι στον e-ΕΦΚΑ που ασκούν ένα από τα παρακάτω επαγγέλματα: Οικοδόμου, λατόμου, ασβεστοποιού, κεραμοποιού, πλινθοποιού, αγγειοπλάστη, δασεργάτη, ρητινοσυλλέκτη, καπνεργάτη, μουσικού – μέλους του οικείου επαγγελματικού σωματείου, υποδηματεργάτη, μισθωτού ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, χειριστή εκσκαπτικών, ανυψωτικών, οδοποιητικών, γεωτρητικών μηχανημάτων, ηθοποιού, τεχνικού κινηματογράφου και τηλεόρασης χειριστή και βοηθού χειριστή κινηματογράφου, ελεγκτή κινηματογράφου και θεάτρου, ταμία κινηματογράφου και θεάτρου, μισθωτού τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου, σμυριδεργάτη, το επάγγελμα του ταξιθέτου θεάτρου – κινηματογράφου, του χορευτή – μέλους των οικείων κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών σωματείων, καθώς και του τεχνικού απασχολούμενου σε ζωντανές οπτικοακουστικές εκδηλώσεις – μέλους των οικείων κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών σωματείων.

 

Δικαιούχοι είναι επίσης και οι συνταξιούχοι που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης μέχρι και την 10/9/2020, που κατά το έτος 2019 ασκούσαν ένα από τα παραπάνω επαγγέλματα και έχουν τις προϋποθέσεις για την λήψη του βοηθήματος έτους 2020, εφ’ όσον το ποσό της σύνταξης που λαμβάνουν (κύρια και επικουρική) είναι μικρότερο από το ποσό των 495,75 €. Επιπλέον, δικαιούχοι είναι και όσοι καθίστανται συνταξιούχοι από 11/9/2020 και μετά, ανεξάρτητα από το ποσό της σύνταξης τους, καθώς και όσοι κατετάγησαν προκειμένου να υπηρετήσουν την στρατιωτική τους θητεία από 11/9/2020 και μετά, εφόσον βεβαίως πληρούν τις προϋποθέσεις.

 

Η παραλαβή της απόφασης γίνεται μέσω του ατομικού λογαριασμού eServices του ΟΑΕΔ. 

 

Ειδικό Εποχικό Βοήθημα έτους 2020 ανά επάγγελμα

 

 • ΚΛΑΔΟΣ
ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

Ημερομίσθια 2019

ΠΟΣΟ

Οικοδόμοι, Λατόμοι, Ασβεστοποιοί 95-210 752,14
Κεραμοποιοί, Πλινθοποιοί, Αγγειοπλάστες 50-210 711,48
Δασεργάτες – Ρητινοσυλλέκτες 50-240 711,48
Καπνεργάτες 50-210 711,48
Μουσικοί – μέλη του οικείου επαγγελματικού σωματείου 50-210 508,20
Υποδηματεργάτες 50-210 508,20
Μισθωτοί ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης 50-230 711,48
Χειριστές εκσκαπτικών, ανυψωτικών, οδοποιητικών, γεωτρητικών μηχανημάτων 70-210 508,20
Ηθοποιοί 50-210 508,20
Τεχνικοί κινηματογράφου & τηλεόρασης 50-210 508,20
Χειριστές και βοηθοί χειριστών κινηματογράφου 50-210 508,20
Ελεγκτές κινηματογράφου & θεάτρου 50-210 508,20
Ταμίες κινηματογράφου & θεάτρου 50-210 508,20
Μισθωτοί τουριστικού & επισιτιστικού κλάδου 75 και όχι άνω των 50 από 1/10 -31/12 508,20
Σμυριδεργάτες 50-240 1.016,40
Ταξιθέτες θεάτρου & κινηματογράφου 50-210 508,20
Χορευτές – μέλη των οικείων κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών σωματείων  50-210 508,20
Τεχνικοί απασχολούμενοι σε ζωντανές οπτικοακουστικές εκδηλώσεις – μέλη των οικείων κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών σωματείων   50-210 508,20

 

Για αναλυτικές πληροφορίες, τους όρους και τις προϋποθέσεις, το ύψος του βοηθήματος και τα δικαιολογητικά, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.oaed.gr/eidiko-epochiko-boethema 

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απαιτούμενη η οικονομική ενίσχυση των ΑμεΑ εν μέσω της πανδημίας

Δημοσιεύτηκε

στις

Της: ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑΣ – ΧΑΪΔΩΣ Βουλευτού Β’ Πειραιώς:

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου

 

“Κύριοι, Κύριοι Υπουργοί, 

Οι συνέπειες της πανδημίας έχουν επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις ευάλωτες & ευπαθείς ομάδες πολιτών, ιδίως τα άτομα με αναπηρίες ή με χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους. Σύμφωνα και με σχετική επιστολή της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία («ΕΣΑμεΑ») υπ’ αρ. πρωτ.: 1505/13.11.2020, κρίνεται επιβεβλημένη η οικονομική ενίσχυση, τόσο των ως άνω ατόμων, όσο και των γυναικών με αναπηρία αλλά και των μητέρων των τέκνων ΑμεΑ και εκείνων που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις, οι οποίες φροντίζουν μόνες τους τα παιδιά τους. Ταυτόχρονα, μέσω της ίδιας επιστολής, ζητούν οι εκπρόσωποι της ΕΣΑμεΑ να συμπεριληφθούν τα ΑμεΑ στους δικαιούχους παραλαβής Η/Υ LAPTOP με τα κατάλληλα λογισμικά, κατεξοχήν, όσον αφορά στους μαθητές με αναπηρία. 

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, 

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί: 

Προτίθεσθε να καλύψετε άμεσα τα ανωτέρω αιτήματα, που αφορούν στα άτομα με αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις, δεδομένου ότι οι οικονομικές επιπτώσεις των περιοριστικών και απαγορευτικών μέτρων τους οδηγούν σε συνθήκες πλήρους απομόνωσης και ανέχειας, οπότε μια λύση, όπως η ως άνω, θα τους δώσει διέξοδο επικοινωνίας με τον εξωτερικό κόσμο αλλά και ευκαιρία για επιμόρφωση;”

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστρεπτέα προκαταβολή 4 | Φθηνά κρατικά δάνεια 1,8 -1,9 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες

Δημοσιεύτηκε

στις

Με την αγορά να αναζητά ρευστότητα καθώς τα ταμεία επιχειρήσεων και επαγγελματιών έχουν στεγνώσει λόγω της πανδημίας και του lockdown, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ανοίγει περισσότερο τον «κουμπαρά» της επιστρεπτέας προκαταβολής 4 και σχεδιάζει να δώσει φθηνά κρατικά δάνεια συνολικού ύψους 1,8 – 1,9 δισ. ευρώ από 1,2 δισ. ευρώ που ήταν ο αρχικός προγραμματισμός.

Από την πρώτη στιγμή που άνοιξε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ myBusinessSupport υπήρξε «συνωστισμός» από ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιχειρήσεις που έσπευσαν για να λάβουν τα κρατικά δάνεια από τα οποία το 50% είναι δώρο καθώς δεν επιστρέφεται στο δημόσιο. Έτσι μέσα σε λίγα 24ωρα τα χρήματα εξαντλήθηκαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής μέχρι και την Τετάρτη πληρώθηκαν 222.173 δικαιούχοι και το ποσό που πιστώθηκε στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς έφτασε συνολικά τα  1,12 δισ. ευρώ.

Με δεδομένο ότι οι αιτήσεις συνεχίζονται μέχρι τις 30 Νοεμβρίου οπότε και εκτιμάται ότι ο τελικός αριθμός των δικαιούχων θα ξεπεράσει τις 300.000 το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να αυξήσει τον προϋπολογισμό της 4ης φάσης κατά 600 έως 700 εκατ. ευρώ.

 

Το ισχυρό κίνητρο του «κουρέματος» της οφειλής κατά 50%, η διεύρυνση των δικαιούχων με την ένταξη και των αγροτών καθώς και η άμεση πληρωμή των επαγγελματιών και επιχειρήσεων είχαν ως αποτέλεσμα η επιστρεπτέα προκαταβολή 4 να γίνει «ανάρπαστη».

Μόλις ολοκληρωθεί η τέταρτη φάση θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση για την 5η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής η οποία θα αποζημιώσει τους επαγγελματίες με βάση τη μείωση του κύκλου εργασιών κατά τον μήνα Νοέμβριο η οποία θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 20%. Το ποσό του πέμπτου κύκλου φθηνών κρατικών δανείων έχει προϋπολογιστεί στα 700 εκατ. ευρώ, αλλά είναι πιθανόν να αυξηθεί και να προσεγγίσει το 1 δισ. ευρώ.

Συνολικά το «ζεστό χρήμα» που αναμένεται να  πέσει στην αγορά στο δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής θα πλησιάσει τα  3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών οι 10 επαγγελματικοί κλάδοι (ΚΑΔ) με τον μεγαλύτερο αριθμό ωφελουμένων από την επιστρεπτέα προκαταβολή 4, μέχρι σήμερα, είναι:

 •  Υπηρεσίες που παρέχονται από καφετέρια, 5.605 ωφελούμενοι.
 • Υπηρεσίες ταξί ή αγοραίων, με οδηγό ιδιοκτήτη, 4.644 ωφελούμενοι.
 • Υπηρεσίες παροχής γευμάτων με πλήρη εξυπηρέτηση εστιατορίου, 3.750 ωφελούμενοι.
 • Νομικές υπηρεσίες (δικηγόρου), 3.575 ωφελούμενοι.
 • Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από ψητοπωλεία, 3.569 ωφελούμενοι.
 • Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από εστιατόριο/ταβέρνα, 3.519 ωφελούμενοι.
 • Υπηρεσίες που παρέχονται από καφέ-μπαρ, 3.445 ωφελούμενοι.
 • Υπηρεσίες που παρέχονται από καφενείο, 3.310 ωφελούμενοι.
 • Υπηρεσίες ενοικίασης επιπλωμένων δωματίων ή διαμερισμάτων, 2.991 ωφελούμενοι.
 • Λιανικό εμπόριο ειδών ιματισμού, 2.739 ωφελούμενοι.

Η βεντάλια των δικαιούχων των κρατικών φθηνών δανείων έχει ανοίξει και καλύπτει κάθε μορφή επιχείρησης και τους ελεύθερους επαγγελματίες, ανεξαρτήτως εάν έχουν ή δεν έχουν ταμειακή μηχανή, εάν απασχολούν ή όχι εργαζόμενους αλλά και τους αγρότες.  Ειδικά οι ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακή μηχανή με μείωση τζίρου τουλάχιστον 20% τους μήνες Σεπτέμβριο – Οκτώβριο θα λάβουν 1.000 ευρώ ενώ όσοι έχουν κλείσει με κρατική εντολή θα λάβουν 2.000 ευρώ χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η πτώση του τζίρου.

Οι αιτούντες, εφόσον καλύπτουν τα κριτήρια χορήγησης επιστρεπτέας προκαταβολής, λαμβάνουν τουλάχιστον:

 •   2.000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που δεν απασχολούν εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Σεπτεμβρίου 2020,
 • 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούν έναν έως πέντε  εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Σεπτεμβρίου 2020,
 • 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούν έξι έως είκοσι εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Σεπτεμβρίου 2020,
 • 15.000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούν είκοσι ένα  έως πενήντα εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Σεπτεμβρίου 2020,
 • 30.000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούν άνω των πενήντα  εργαζομένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Σεπτεμβρίου 2020.

Σημειώνεται ότι όσοι υποβάλλουν αίτηση δεσμεύονται ότι δεν θα προχωρήσουν σε απολύσεις μέχρι και το τέλος Μαρτίου του 2021.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Ανοιχτά καταστήματα

Επαγγελματικος Οδηγος

Katoikia

.

ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ

Δημοφιλή

Popular posts:

TAP

Mladen Group 34

Monopolio Delivery

Mladen Group 32

Mladen Group 31

Mladen Group 30

Mladen Group 28

Mladen Group 29

Mladen Group 33

Mladen Group 01

Free Group 01

ΠΙΟ ΣΧΟΛΙΑΣΜΕΝΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ