Quantcast
Connect with us

ΜΟΥΣΙΚΗ

Επτά σπουδαίοι δίσκοι για τους επτά μήνες του 2022

Ενας πρώτος μικρός απολογισμός της δισκογραφίας στον χώρο του «έντεχνου» μέχρι εδώ.

Είμαστε ήδη στην καρδιά του καλοκαιριού, οι συναυλίες θυμίζουν ξανά προ-covid εποχές και αν γυρίσεις το βλέμμα τη στιγμή που ο ερμηνευτής δίνει το ρεφρέν στο κοινό θα δεις και πάλι μάτια ανθρώπων να λάμπουν.

Και θα ακούσεις ξανά εκατοντάδες φάλτσες φωνές να γίνονται αυτή η μία φωνή, μια υπέροχη φωνή φτιαγμένη από ατέλειες. Συμπληρώσαμε πια το πρώτο επτάμηνο του 2002 και διαπιστώνουμε πως είναι μία χρονιά στην οποία κυκλοφορούν πολλά και υψηλού επιπέδου άλμπουμ.

Το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κάποιος είναι αφενός το έντονο λαϊκό στοιχείο και αφετέρου οι διαφορετικές μορφές έκφρασής του. Για παράδειγμα, η Βιολέτα Ικαρη και ο Νίκος Ξύδης, στο «Πορτοκάλι» τους, μας έδειξαν ξανά ότι λαϊκό τραγούδι δεν σημαίνει -απαραίτητα- και μπουζούκι. Με τζουράδες, λαούτα και κρουστά κι αυτή την «πέτρινη» φωνή της Βιολέτας πρότειναν τη δική τους εκδοχή για το λαϊκό τραγούδι του σήμερα. Οι δυο τους επέλεξαν τα 11 τραγούδια του δίσκου από περίπου 40. Αν και λατρεύω το «Κάλεσμα» και την «Καμένη γη», το «Φύσα αέρα τα πανιά» με έπιασε απ’ τον λαιμό στην πρώτη κιόλας ακρόαση. Θαυμάζω τη στιχουργική του απλότητα και κυρίως εκείνο το «Σκίσε αέρα τα πανιά, δεν τον έχω πια».

Τα τελευταία χρόνια είναι έντονη η απουσία από το ελληνικό τραγούδι νέων, ανδρικών, λαϊκών φωνών. Γι’ αυτό και περίμενα με ενδιαφέρον τον πρώτο δίσκο του Γιάννη Διονυσίου («Πρώτη βόλτα» με 10 τραγούδια όλα σε στίχους Κ. Φασουλά και μουσική των Φ. Σιώτα, Ν. Χρηστίδη, Αλ. Εμμανουηλίδη, Ορ. Κολέτσου, Κ. Παρίσση, Β. Κορακάκη, Π. Περυσινάκη).

Μάλιστα, ο Διονυσίου είναι από τις περιπτώσεις καλλιτεχνών που τα ΜΜΕ πρόβαλλαν πριν ακόμα βγει το άλμπουμ, δείγμα αυτής ακριβώς της έλλειψης. Παρόλο που το πρώτο τραγούδι που άκουσα, η «Σταγόνα υδραργύρου», είναι μέχρι και σήμερα το αγαπημένο μου του δίσκου, κάθε τραγούδι έχει το δικό του ενδιαφέρον. Αν και δεν απουσιάζει το μπουζούκι, ακούγοντας κάποιος το υλικό θα νιώσει τη φρεσκάδα του Σιώτα στις ενορχηστρώσεις.

Απ’ την άλλη, ο Σταμάτης Κραουνάκης έφτιαξε έναν ατόφιο λαϊκό δίσκο («Τι να λέμε τώρα»), με το μπουζούκι παρόν και την Ελεωνόρα Ζουγανέλη για πρώτη φορά να δείχνει διατεθειμένη να αφεθεί τόσο πολύ.

Το «Πέταξα» κι ο «Ταρίφας» είχαν δώσει εξαρχής στίγμα. Ενας χειμαρρώδης Κραουνάκης που έβαλε στο στόμα της Ελεωνόρας λέξεις και εικόνες που η ίδια όχι απλά δεν είχε φανταστεί πως θα πει, αλλά πιθανότατα δεν είχε φανταστεί πως θα μπορούσαν να γραφτούν για κείνη.

Με τον Ορέστη Ντάντο κρατούσα μια μικρή επιφύλαξη. Μου αρέσουν τόσο πολύ τα τραγούδια του που σκεφτόμουν μήπως υπερβάλλω. Κι όμως τα «Τακούνια για καρφιά» που κυκλοφόρησαν τον Απρίλιο (με ερμηνεύτριες τις Ι.Καραπατάκη, Ν. Μποφίλιου, Ελ. Τσαλιγοπουλου, Μ. Φριντζήλα) είναι μια απ’ τις πιο γλυκές επιβεβαιώσεις. Για μία εβδομάδα περίπου τα τραγούδια άλλαζαν κυκλικά θέσεις προτίμησης μέχρι να με κερδίσουν οριστικά και αμετάκλητα το ομώνυμο, καθώς και το «Νερό στη βάρκα». Ο κόσμος το λάτρεψε το κομμάτι, όπως και όλο το δίσκο.

Σε αντίθεση με τις προσδοκίες μεγάλου μέρους του κοινού του, ο νέος δίσκος «Κολιμπρί» που κυκλοφόρησε, σε δικές του -κατά βάση- μουσικές, ο Γιάννης Χαρούλης έχει έναν απόλυτα εσωστρεφή χαρακτήρα. Δεν ξέρω αν ο κόσμος θα αφήσει τον Χαρούλη να φτιάξει στα live το κλίμα που απαιτούν τα κομμάτια, αλλά στο δίσκο το πέτυχε απόλυτα. Θα σταθώ συγκεκριμένα στην ατμόσφαιρα που πέτυχαν οι μουσικοί στη «Ρίζα» αλλά και στο «Γοβάκι», στα οποία ο Γιάννης προφέρει ασύλληπτα -σαν προσευχή- μία προς μία, κάθε συλλαβή. Σε κάθε περίπτωση, μιλάμε για έναν δίσκο που απαιτεί αρκετές ακροάσεις.

Η πιο πρόσφατη κυκλοφορία είναι η «Σπίθα», ο νέος δίσκος της Μελίνας Κανά. Συγκριτικά με ό,τι έχουμε οι περισσότεροι στο μυαλό μας για την Κανά, η «Σπίθα» «ανοίγει» αρκετά τη βεντάλια. Το ομώνυμο, το «Αγρίμι», το «Αξίζει» και το «Οταν τελειώνει άλλη μια μέρα» είναι κομμάτια που ξαφνιάζουν ευχάριστα. Από τον Οδυσσέα Ιωάννου και το Θέμη Καραμουρατίδη δεν περιμέναμε τίποτα λιγότερο, ούτε κι από τη σπουδαία Λιζέτα Καλημέρη, αλλά και η πρωτοεμφανιζόμενη Μαρία Τζωρτζάκη άφησε τις καλύτερες των εντυπώσεων.

  Να και ο δίσκος της χρονιάς. Το «ANIME», του Φοίβου Δεληβοριά. Εχοντας ακούσει «στο πόδι» την «Αγρια Ορχιδέα» οφείλω να πω πως ήμουν επιφυλακτικός, δεν μπορούσα να φανταστώ πως θα χωρούσαν «τ’ αρχίδια σου» τόσες φορές μέσα σ’ ένα τραγούδι. Διάψευση πρώτη! Η επόμενη επικίνδυνη στροφή σ’ αυτό το δίσκο είναι η «Ελένη Τοπαλούδη». Προσωπικά θεωρώ ότι σε ένα τέτοιο τραγούδι το αποτέλεσμα οφείλει να υπερβαίνει την πρόθεση. Και εδώ είναι που ο Δεληβοριάς με εξέπληξε διπλά. Δεν έγραψε απλά ένα πολύ σπουδαίο τραγούδι, έγραψε για όσους μίλησαν γι’ αυτό το κορίτσι συμπεριλαμβανομένου και του ιδίου που την «έκανε» τραγούδι. Ρίχνοντας μια ματιά στα «plays» του δίσκου, βλέπουμε ότι ο κόσμος ανταποκρίθηκε με ενθουσιασμό σε όλα τα κομμάτια. Αν πρέπει να διαλέξω ένα τραγούδι, αυτό είναι το «Κάποια Παιδάκια».

Είμαι σίγουρος ότι έχω αφήσει έξω σπουδαίους δίσκους. Εύχομαι η χρονιά να συνεχιστεί στο ίδιο tempo, άλλωστε περιμένουμε ένα δίσκο του Πάνου Μουζουράκη σε μουσικές Θέμη Καραμουρατίδη και στίχους Γεράσιμου Ευαγγελάτου -η πρώτη φορά που γράφουν δίσκο για κάποιον πέραν της Νατάσσας- και σίγουρα δύο δίσκους του Θανάση Παπακωνσταντίνου.

Πηγή: efsyn.gr

Click to comment

Απάντηση

ΜΟΥΣΙΚΗ

Γιάννης Πάριος – Δήμητρα Γαλάνη | Θα τραγουδήσουν ξανά μαζί μετά από χρόνια

Είναι να συμφωνήσουν ο Γιάννης Πάριος και η Δήμητρα Γαλάνη στο να τραγουδήσουν μαζί στο θέατρο <<Παλλάς>> και να μας χαρίσουν πολύ ωραίες στιγμές τον Ιανουάριο του 2024 .Και οι δύο τραγουδιστές έχουν πει ναι σε όλα (εκτός από τις ημερομηνίες). Αν γίνει κάτι τέτοιο σίγουρα οι εμφανίσεις τους θα είναι Sold out.

Γιάννης Γ.

Continue Reading

ΜΟΥΣΙΚΗ

3η Χορωδιακή Συνάντηση Βισαλτίας 19 & 20 Μαΐου 2023

Το ΔΗΚΚΠΠΠΑ και η Χορωδία του Δήμου Βισαλτίας η «Γερακίνα», διοργανώνουν την 3η Χορωδιακή Συνάντηση Βισαλτίας, την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Μαΐου 2023, υπό την αιγίδα του Δήμου Βισαλτίας.

Η εκδήλωση που τείνει να γίνει θεσμός, ξεκίνησε να πραγματοποιείται το 2018 με πρωτοβουλία της χορωδίας του Δήμου Βισαλτίας η «Γερακίνα», σε μια προσπάθεια σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ χορωδιών και της δημιουργίας νέων γνωριμιών. Μετά την επιτυχία της περασμένων Χορωδιακών Συναντήσεων, φέτος στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν δέκα νέες χορωδίες με πλούσιο ρεπερτόριο.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με ελεύθερη είσοδο στο αμφιθέατρο του Γυμνασίου- Λυκείου Νιγρίτας την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Μαΐου στις 6:30 μ.μ..

Παρασκευή 19/5 ώρα 18:30

  • Μικτή Χορωδία Πολιτιστικού Συλλόγου Ιερισσού ο “Κλειγένης¨
  • Χορωδία Κ.Α.Π.Η. Δήμου Κορδελιού Ευόσμου της Δ.Ε. Ελευθερίου Κορδελιού
  • Σύμπραξη Χορωδιών Θρακικής Εστίας – Καλών Δέντρων και Προβατά
  • Χορωδία Πολιτιστικού Συλλόγου Ορφέως Νέου Σκοπού
  • Μικτή Χορωδία Δήμου Βισαλτίας “Η Γερακίνα”
  • Σύμπραξη Χορωδιών “Μίκης Θεοδωράκης” του Πολιτιστικού Περιβαλλοντικού Συλλόγου Στεφανινών και Χορωδίας Γυναικών Αρέθουσας

Σάββατο 20/5 ώρα 18:30

  • Χορωδία Βαμβακόφυτου
  • Σύμπραξη Χορωδιών Ι.Ν. Αγ. Κυρίλλου κ’ Μεθοδίου Νέας Πολιτείας Ευόσμου και Συλλόγου Φίλων Μουσικής Μελισσοχωρίου
  • Σύμπραξη Χορωδιών Σουρωτής και Δημιουργικού Συλλόγου Γυναικών Νεάπολης Συκεών “Εστία”
  • Χορωδία Πολιτιστικού Συλλόγου Αμπελιών Δήμου Πέλλας
  • Χορωδία Πολιτιστικού Συλλόγου Πολυπέτρου Δήμου Παιονίας

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Το Μουσικό Σχολείο Καβάλας συμμετέχει στο πρόγραμμα Erasmus

Το Μουσικό Σχολείο Καβάλας συμμετέχει στο πρόγραμμα Erasmus με τίτλο: “Theatre-A common language to express ourselves”.

Στο πλαίσιό του, αυτές τις μέρες φιλοξενούνται στην Καβάλα μαθητές από Ρουμανία, Ισπανία, Ιταλία και Κύπρο, οι οποίοι θα συμπράξουν με τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Καβάλας επί σκηνής σε μία θεατρική παράσταση με τίτλο: «Elements – 5 countries, 4 elements, one original music play».

Η πρωτότυπη αυτή σύμπραξη θα παρουσιαστεί στο θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου» την Παρασκευή 12.05.2023 στις 20:00.

Επιπλέον το Σάββατο 13.05.2023 στις 21.00, επίσης στο θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου», το «Σύνολο Έκφρασης και Δημιουργίας» του Μουσικού σχολείου Καβάλας θα παρουσιάσει μια πρωτότυπη μουσικοθεατρική σύνθεση για τα τέσσερα στοιχεία της φύσης με τίτλο «ΠΑΡΑ…ΜΥΘΟΙ».

Είσοδος ελεύθερη

Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 2510247190

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en