Connect with us

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

Επιτροπή Πισσαρίδη | 15 άξονες για την ανάπτυξη

Το νέο Σχέδιο Ανάπτυξης της χώρας θα βρεθεί στο επίκεντρο τηλεδιάσκεψης που θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την Επιτροπή Πισσαρίδη και με κοινωνικούς εταίρους, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες την Παρασκευή και το Σάββατο 17 και 18 Ιουλίου για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027.

Το ενδιάμεσο πόρισμα της Επιτροπής Πισσαρίδη για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας, που έρχεται πάνω στην πιο κρίσιμη ώρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού, προτείνει 15 άξονες αναπτυξιακής πολιτικής και θα αποτελεί βασικό επιχείρημα της Αθήνας στη διαπραγμάτευση για το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι τα 32 δισ. ευρώ που έχει λαμβάνειν η χώρα δεν θα σπαταληθούν σε παροχές, αλλά θα δοθούν σε επενδυτικά σχέδια και μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης και των επενδύσεων.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα ουσιαστικά επιθυμεί το Ταμείο Ανάκαμψης να αντιμετωπιστεί ως χρηματοδότηση τύπου ΕΣΠΑ για την επανεκκίνηση και ανασυγκρότηση της οικονομίας, δηλαδή παρά τις πιέσεις των «σκληρών» του Βορρά να μην αλλάξει η αναλογία της πρότασης της Κομισιόν όσον αφορά σε απευθείας επιχορηγήσεις 22,5 δισ ευρώ και 9,4 δισ. ευρώ δάνεια.

Και εφόσον όλα πάνε καλά και υπάρξει συμφωνία στη Σύνοδο, τον Οκτώβριο θα πρέπει να κατατεθούν συγκεκριμένα και αξιόπιστα επενδυτικά σχέδια στις Βρυξέλλες. Για αυτό η Αθήνα θέλει να καταδείξει ότι είναι έτοιμη.

Μάλιστα έχει τη σημασία του ότι στην τηλεδιάσκεψη θα μετέχουν και κοινωνικοί εταίροι, καθώς ο πρωθυπουργός θέλει να δώσει εθνικό χαρακτήρα στο Σχέδιο και να ζητήσει τη συναίνεση και των κομμάτων της αντιπολίτευσης στις βασικές του γραμμές.

Κεντρικός στόχος του Σχεδίου είναι η ενίσχυση της παραγωγικότητας, η συστηματική αύξηση των εξαγωγών και η στενότερη διασύνδεση της παραγωγής με την τεχνολογία και την καινοτομία.

Η Επιτροπή Πισσαρίδη θέτει στο Σχέδιο τις εξής οικονομικές προτεραιότητες:

Άνοδο των επενδύσεων και των εξαγωγών ως ποσοστό του ΑΕΠ
Ενίσχυση της μισθωτής εργασίας και τη μείωση της παραοικονομίας
Επένδυση στην εκπαίδευση και τη γνώση
Αύξηση του μεγέθους των ελληνικών επιχειρήσεων
Προώθηση της τεχνολογίας αιχμής, της καινοτομίας και της ψηφιοποίησης
Επίτευξη φιλόδοξων περιβαλλοντικών στόχων
Υποστήριξη των αδύναμων νοικοκυριών
Οι καθηγητές προτείνουν 15 άξονες αναπτυξιακής πολιτικής:

Μείωση του φορολογικού βάρους στη μισθωτή εργασία.
Επιταχυνόμενες αποσβέσεις και μείωση κόστους ενέργειας στη μεταποίηση.
Ενίσχυση βασικής έρευνας μέσω άρσης αγκυλώσεων στα πανεπιστήμια. Κίνητρα για ενίσχυση της καινοτομίας.
Ριζική αναβάθμιση του συστήματος κατάρτισης για ανέργους και εργαζόμενους.
Υποστήριξη των γυναικών ώστε να διευκολυνθεί η συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας.
Εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στον δεύτερο πυλώνα κοινωνικής ασφάλισης.
Δημιουργία εξειδικευμένων τμημάτων στα δικαστήρια για υποθέσεις σημαντικού οικονομικού ενδιαφέροντος, με ανώτατο όριο έκδοσης απόφασης το ένα έτος.
Συνέχιση και εμβάθυνση της ψηφιακής μεταρρύθμισης στη δημόσια διοίκηση.
Εκσυγχρονισμός του συστήματος χρηματοπιστωτικής εποπτείας στον τομέα της προστασίας των επενδυτών.
Εκσυγχρονισμός της εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες.
Aναδιάρθρωση του συστήματος υγείας με προτεραιότητα στην ψηφιοποίηση.
Σταδιακή μεταφορά πόρων του φόρου ακίνητης περιουσίας σε τοπικό επίπεδο.
Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων.
Στροφή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με άμβλυνση του κόστους μετάβασης και στήριξη των τοπικών κοινωνιών κατά την απολιγνιτοποίηση.
Ανάπτυξη υποδομών.
Ποιοι μετέχουν στην Επιτροπή Πισσαρίδη

Το Σχέδιο Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία εκτείνεται σε περίπου 100 σελίδες, και είναι το προϊόν μελέτης της Επιτροπής Πισσαρίδη με επικεφαλής τον κάτοχο του βραβείου Νόμπελ, καθηγητή Χριστόφορο Πισσαρίδη, και μέλη τους Νίκο Βέττα, γενικό διευθυντή ΙΟΒΕ και καθηγητή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δημήτρη Βαγιανό, καθηγητή Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο LSE στο Ηνωμένο Βασίλειο και Κώστα Μεγήρ, καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Yale στις ΗΠΑ.

Στην Επιτροπή συμμετέχουν επίσης με συμβουλευτικό ρόλο οι Κυριάκος Ανδρέου (PwC), Κωσταντίνος Αρκολάκης (Yale), Μανόλης Γαλενιανός (London Holloway), Χρήστος Γκενάκος (ΟΠΑ και Cambridge), Svetoslav Danchev (IOBE), Αρίστος Δοξιάδης (Big Pi Ventures), Νίκος Καραμούζης (Grant Thornton), Φοίβη Κουντούρη (ΟΠΑ), Αλέξανδρος Κρητικός (DIW), Δάφνη Νικολίτσα (Παν.Κρήτης), Διομήδης Σπινέλλης (ΟΠΑ), Πάνος Τσακλόγλου (ΟΠΑ).

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Κοίτασμα Έψιλον | Ξεκινά η εγκατάσταση της εξέδρας Λάμδα στον Κόλπο της Καβάλας

Τις αμέσως επόμενες ημέρες ξεκινά στον Κόλπο της Καβάλας η τμηματική εγκατάσταση της νέας εξέδρας Λάμδα, από την οποία θα αναπτυχθεί το δορυφορικό του Πρίνου κοίτασμα Έψιλον.

Ήδη από το Σάββατο βρίσκεται στο λιμάνι «Φίλιππος Β’» της Καβάλας το “Big Foot 1”, ειδικό σκάφος τοποθέτησης αγωγών (Pipe Lay Barge) της εταιρείας GSP, το οποίο θα προχωρήσει στην εγκατάσταση των ποδιών (piles) της εξέδρας, τα οποία έχουν αφιχθεί νωρίτερα στην Καβάλα. Η ολοκλήρωση της εγκατάστασης της εξέδρας αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες.

Η εξέδρα Λάμδα θα είναι η πρώτη εξέδρα άντλησης υδρογονανθράκων που θα εγκατασταθεί στην χώρα μας, 45 χρόνια μετά την εγκατάσταση των εξεδρών του συγκροτήματος του Πρίνου.

Για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Έψιλον έχει προηγηθεί δημόσια διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους της περιοχής, ενώ η Energean

προχώρησε πρόσφατα και στις απαραίτητες ενημερώσεις για το πρόγραμμα των εργασιών που θα ακολουθηθεί. Για την ασφαλή και περιβαλλοντικά ορθή εκτέλεση του έργου θα εφαρμοσθούν όσα προβλέπονται στην Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για το έργο Υπεράκτιας Ανάπτυξης Πρίνου

Η ανάπτυξη του κοιτάσματος Έψιλον είναι το μοναδικό πρόγραμμα ανάπτυξης υδρογονανθράκων που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ελλάδα. Το κοίτασμα περιέχει 23 εκατ. βαρέλια πιστοποιημένα αποθέματα πετρελαίου και η παραγωγή προβλέπεται να αρχίσει εντός του επομένου έτους. H επένδυση στην ανάπτυξη του κοιτάσματος Έψιλον θα υπερβεί τα 150 εκατ. δολάρια.

Continue Reading

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Ανάστατοι οι κάτοικοι στο Δροσερό με την εν ψυχρω δολοφονια | Ζητούν αμεσα Δικαιοσύνη

Αναστάτωση επικρατεί στο Δροσερό της Ξάνθης μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του 46χρονου από τον 37χρονο.

Όπως μεταφέρουν οι ίδιοι οι κάτοικοι, συγγενείς και φίλοι του άτυχου 46χρονου ζητούν άμεσα δικαιοσύνη στην υπόθεση αλλιώς θα πάρουν το νόμο στα χέρια τους!

Σοβαρές καταγγελίες και κατά του εισαγγελέα της Ξάνθης ο οποίος ενώ γνώριζε ποιος είναι ο 37χρονος τον άφησε ελεύθερο.

Αναλυτικό ρεπορτάζ στα δελτία ειδήσεων και τις εκπομπές του ENA Channel.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Στο εμπορικό λιμάνι της Καβάλας πλοίο εναπόθεσης αγωγών της Energean

Εδώ και περίπου 15 μέρες στο εμπορικό λιμάνι της Καβάλας Φίλιππος Β έχει εγκατασταθεί πλοίο εναπόθεσης εισαγωγών της Energean το οποίο θα συμβάλει στην τοποθέτηση της πλατφόρμας Ε στον Πρίνο.

Δείτε φωτογραφίες

Continue Reading

Κατοικία

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: