Connect with us

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Επιστολές των Αντιπεριφερειαρχών Καβάλας – Δράμας για τις “μειονεκτικές περιοχές”

Δημοσιεύτηκε

στις

Σχετικά με κείμενο που τέθηκε σε διαβούλευση με αντικείμενο το παραπάνω θέμα, στο οποίο προβλέπεται νέα οριοθέτηση των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς («μειονεκτικές περιοχές») σε εφαρμογή των καν. (Ε.Ε.) 1698/2005 και 1305/2013, η οποία μετά την έγκρισή της από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ισχύει από 1-1-2019, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς της Π.Ε. οι οποίοι συμμετείχαμε σε σύσκεψη στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας και υπογράφουμε το κείμενο αυτό, εκφράζουμε την κάθετη αντίρρησή μας στην προτεινόμενη νέα οριοθέτηση που περιγράφεται στο κείμενο. Το συγκεκριμένο κείμενο ενώ συμπεριλαμβάνει στην παράγραφο «Ειδικά Κριτήρια» την περιοχή όλης της Θράκης, στις «μειονεκτικές περιοχές» εξαιρεί το υπόλοιπο κομμάτι της Περιφέρειάς μας δηλαδή την Ανατολική Μακεδονία από αυτές χωρίς την παραμικρή αιτιολογία. Πέρα από το γεγονός ότι η επιλογή αυτή δεν τεκμηριώνεται, στην ουσία η αυθαίρετη αυτή διάκριση καταργεί την έννοια της Περιφέρειας και της «περιφερειακότητας» καθώς διαιρεί χωρίς κανένα κριτήριο την Περιφέρεια σε δύο περιοχές την «προνομιούχα», η οποία εντάσσεται στον νέο κατάλογο των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς («μειονεκτικές περιοχές») και την «μη προνομιούχα» που δεν εντάσσεται σ’ αυτές. Σε περίπτωση δε που το παραπάνω ατυχές κείμενο διαβούλευσης υιοθετηθεί ως έχει θα προκαλέσει δυσμενείς επιπτώσεις στους γεωργούς και κτηνοτρόφους της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, όπως και της Δράμας. Συγκεκριμένα οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι 12 Τοπικών Κοινοτήτων της Π.Ε. Καβάλας που χαρακτηρίζονται μέχρι σήμερα ως «μειονεκτικές περιοχές» θα στερηθούν των
ενισχύσεων των εξισωτικών αποζημιώσεων που λαμβάνουν μέσω του ΟΣΔΕ για τα επόμενα 20 χρόνια, καθώς η νέα οριοθέτηση θα ισχύει για 2 ή και 3 προγραμματικές περιόδους. Πέραν αυτού οι αγρότες των παραπάνω περιοχών αλλά και όλοι οι αγρότες της Ανατολικής Μακεδονίας ευρύτερα θα στερηθούν την αυξημένη μοριοδότηση στην περίπτωση του προγράμματος των νέων γεωργών όπως και τα αυξημένα ποσά εφάπαξ ενίσχυσης που ισχύουν για τις «μειονεκτικές περιοχές» και με δεδομένο ότι η τελική κατάταξη των δικαιούχων για τα παραπάνω μέτρα πραγματοποιείται σε επίπεδο Περιφέρειας οι αγρότες της Ανατολικής Μακεδονίας θα μειονεκτούν έναντι των αγροτών της υπόλοιπης Περιφέρειας, δηλαδή της Θράκης. Αυτό θα έχει σαν συνέπεια να στερηθούν την εύλογη πρόσβαση σε χρήσιμα χρηματοδοτικά και επενδυτικά προγράμματα, με αρνητικές συνέπειες στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της Ανατολικής Μακεδονίας. Επισημαίνουμε, επίσης, ότι η μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών που κατέληξε και πρότεινε την συγκεκριμένη εμφανώς προβληματική νέα οριοθέτηση δεν έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο ούτε και τελεί σε γνώση των ενδιαφερόμενων φορέων, οπότε παραμένει άγνωστο με ποια ακριβώς κριτήρια, μετρήσιμα μεγέθη και σκεπτικά επιλέχθηκε η
ένταξη στις «μειονεκτικές περιοχές» σύμφωνα με το κείμενο διαβούλευσης. Άποψή μας είναι ότι η νέα οριοθέτηση οφείλει να γίνει με κριτήρια αντικειμενικά και μετρήσιμα, όπως ορίζεται από την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και με απόλυτα διαφανή τρόπο. Η δε οριοθέτηση οφείλει να γίνει, ανά περιοχή, σε επίπεδο τοπικής κοινότητας με όλα τα δεδομένα και τους συντελεστές που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε κάθε περίπτωση ο καθορισμός «Ειδικών Κριτηρίων» δεν μπορεί να διαιρεί αδικαιολόγητα μία περιφέρεια σε μία ευνοούμενη περιοχή που θα λαμβάνει την εξισωτική αποζημίωση και τα επιπλέον ωφελήματα και σε μία μη ευνοούμενη. Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω όλοι οι παρακάτω υπογράφοντες εκπρόσωποι των φορέων που συμμετείχαμε στην σύσκεψη της 02-10-2018 στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας για το θέμα διαβούλευσης για τη νέα οριοθέτηση των περιοχών με ειδικά προβλήματα («μειονεκτικές περιοχές») της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. ζητάμε την τροποποίηση του συγκεκριμένου κειμένου διαβούλευσης για τους λόγους που προαναφέρθηκαν και την αντικατάσταση της λέξης «Θράκη» με τις λέξεις «Ανατολική Μακεδονία-Θράκη» στο κεφάλαιο «Ειδικά Μειονεκτήματα» για τους λόγους που παραθέσαμε. Επίσης ζητούμε το παρόν κείμενο να προωθηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο ώστε να αποφασίσει σχετικά και να προωθήσει το αίτημά μας στο αρμόδιο υπουργείο.

ΠΕ ΚΑΒΑΛΑΣ Δρ. Θ. Μαρκόπουλος
Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας

Δήμος Παγγαίου Φ. Αναστασιάδης
Δήμαρχος

Δήμος Νέστου Ε. Τσομπανόπουλος

Δήμαρχος
Δήμος Καβάλας Β. Μπαλτζίδου

Αντιδήμαρχος Πρωτογενούς Τομέα

ΓΕΩΤΕΕ-ΑΜ Ζ. Μυστακίδης
Πρόεδρος ΔΕ
Σύλλογος Γεωπόνων Ν. Καβάλας Γ. Μπαλίκας
Πρόεδρος
Αγροτικός Σύλλογος Καβάλας Θ. Καλπακίδης
Πρόεδρος
Αγροτικός Σύλλογος Νέστου Σ. Αργυράκης
Πρόεδρος

Σύνδεσμος Κτηνοτρόφων Ν.
Καβάλας

Ν. Δημόπουλος
Πρόεδρος
ΤΟΕΒ Χρυσούπολης Αθ. Καβάζης
Πρόεδρος
ΕΑΣ Καβάλας Κ. Λεπίδας
Πρόεδρος ΔΣ

ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΠΡΟΣΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΠΕΡΙ ΜΗ
ΕΞΑΙΡΕΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕ ΔΡΑΜΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΙΟΝΕΚΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΙΝΑΙ:
ΠΕ Δράμας               Πατακάκης Ανάργυρος
Αντιπεριφερειάρχης Δράμας
Πρόεδρος Κτηνοτρόφων Ν. Δράμας                                          Κιουτσουκάκης Ιωάννης
Πρόεδρος Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ν. Δράμας       Κεσκίνογλου Ιωάννης

Πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Ν. Δράμας                               Γκότιας Χρήστος

Πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συλλόγου Προσοτσάνης                  Ακριτίδης Κωνσταντίνος

 

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

“Πράσινο φως” για την εξαγωγή ελληνικών ακτινιδίων στην Νότια Κορέα

Δημοσιεύτηκε

στις

Το τελικό «ΟΚ» από την αρμόδια Αρχή Animal and Plant Quarantine Agency (APQA) της Νοτίου Κορέας για την εισαγωγή του στην χώρα της Ασίας, έλαβε το ελληνικό ακτινίδιο.

Σύμφωνα με ενημέρωση του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας μας στην Σεούλ στον Σύνδεσμο Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS «κατά συνέπεια το ελληνικό ακτινίδιο δύναται πλέον να εξαχθεί στη Νότια Κορέα αρχής γενομένης από την 22 Απριλίου 2020».

«Το άνοιγμα της αγοράς της Νοτίου Κορέας αντιπροσωπεύει άλλο ένα σημαντικό βήμα για τον τομέα των εξαγωγών νωπών οπωροκηπευτικών της χώρας μας που έχει στοχεύσει πολλές διαφορετικές αγορές κατά την τελευταία δεκαπενταετία», δήλωσε ο ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS, Γιώργος Πολυχρονάκης προσθέτοντας: «Στα γραφεία μας έχουν αποσταλεί οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι αποστολές του προϊόντος, ώστε να μην προκύπτουν προβλήματα κατά την είσοδό τους στη Ν Κορέα. Επιπρόσθετα και κατάλογος με στοιχεία επικοινωνίας των σημαντικότερων Κορεατικών εταιρειών εισαγωγής-χονδρεμπορίας ακτινιδίου».

Το επόμενο βήμα είναι η έκδοση οδηγιών από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τόσο προς τις αρμόδιες φυτοϋγειονομικές ελεγκτικές αρχές όσο και τους εξαγωγείς.

Ιστορικό

Το 2013 έγιναν οι πρώτες κινήσεις για εξαγωγή ελληνικών ακτινιδίων στην Νότιο Κορέα, ενώ στις 29/3/2016 σε αυτές τις ενέργειες προστέθηκαν τα κεράσια και τα δαμάσκηνα. Εν συνεχεία, από τις 17 έως τις 25 Νοεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη εμπειρογνωμόνων της χώρας αυτής με σκοπό την αξιολόγηση του φυτοϋγειονομικού καθεστώτος των ελληνικών οπωρώνων ακτινιδίου και συσκευαστηρίων των ενδιαφερομένων Ελλήνων εξαγωγέων.

 

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

Eξαγωγές αγροτικών προϊόντων μ’ ένα κλικ

Δημοσιεύτηκε

στις

Νέο κεφάλαιο στις εξαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων ανοίγει με τη συμφωνία συνεργασίας των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την ψηφιοποίηση των διαδικασιών, που ακολουθούνται στις εξαγωγές  προϊόντων ζωικής και φυτικής προέλευσης.

Σε συνάντησή τους την Πέμπτη 21 Μαΐου, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης και η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Φωτεινή Αραμπατζή συμφώνησαν στον οδικό χάρτη συνεργασίας των δύο Υπουργείων προκειμένου να απλοποιήσουν και να ψηφιοποιήσουν διαδικασίες χρονοβόρες και έγχαρτες, προς διευκόλυνση των επιχειρηματικών συναλλαγών.  

 

Σκοπός η δημιουργία ενός συστήματος, που με την άντληση υπαρχόντων στοιχείων από το  κοινοτικό TRACES NT για τις εισαγωγές προϊόντων θα δίνει τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους εξαγωγείς αγροτικών προϊόντων να αντλούν απευθείας το «ηλεκτρονικό κτηνιατρικό πιστοποιητικό» για να προχωρήσουν, με την διαδικασία της διασάφησης τις εξαγωγές τους. 

Σήμερα απαιτούνται περισσότερα  από 200 πιστοποιητικά, (κάθε πιστοποιητικό-διαβατήριο διαφοροποιείται με βάση την διακρατική συμφωνία) για τις εξαγωγές προϊόντων κτηνιατρικού ενδιαφέροντος ενώ ανάλογη διαδικασία ψηφιοποίησης και απλούστευσης διαδικασιών θα ακολουθηθεί και στις εξαγωγές φυτών και φυτικών προϊόντων.

Τώρα ο ενδιαφερόμενος πρέπει να απευθύνεται στις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής για τα συγκεκριμένα πιστοποιητικά καθώς δεν είναι ψηφιοποιημένα, όπως επίσης δεν είναι ψηφιοποιημένα τα στοιχεία για τις εξαγωγές ζωικών και φυτικών προϊόντων.

«Μέσω της συνεργασίας των δύο Υπουργείων, η διαδικασία αυτή πρόκειται να ψηφιοποιηθεί ώστε ο ενδιαφερόμενος να μπορεί μ’ ένα κλικ να «κατεβάζει» τα πιστοποιητικά στον υπολογιστή ή το κινητό του ενώ ταυτόχρονα θα μπορεί να έχει εύκολη και συνεχή πρόσβαση στο πληροφοριακό υλικό για τα ισχύοντα σε κάθε αγορά – στόχο για τα προϊόντα του», επισημαίνει η κ. Φωτεινή Αραμπατζή και εξηγεί:

«Με το νέο πληροφοριακό σύστημα, στόχος μας είναι να μειώσουμε σημαντικά το διοικητικό βάρος των εξαγωγών σε τρίτες χώρες για τις επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό και, συνεπώς, να τις διευκολύνουμε να πολλαπλασιάσουν τις εξαγωγές τους ενθαρρύνοντας την εξωστρέφεια του Αγροδιατροφικού Τομέα, που αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Παράλληλα, με το νέο σύστημα το Δημόσιο θα  έχει στην ουσία για πρώτη φορά τη δυνατότητα άμεσης, on line πρόσβασης στο εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων», «πολύτιμο εργαλείο για τη λήψη αποφάσεων σε υπηρεσιακό και πολιτικό επίπεδο», σημειώνει η κ. Αραμπατζή, η οποία αναδεικνύει και τη σημασία του νέου συστήματος στην αντιμετώπιση των «ελληνοποιήσεων» μέσω και της επικείμενης ενεργοποίησης του ηλεκτρονικού τιμολογίου από την ΑΑΔΕ.

 

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Πασχαλίδης | Οργανωμένη ενημέρωση των αγροτών για τους Εργάτες Γης

Δημοσιεύτηκε

στις

Παρακολουθώντας από πολύ κοντά το ζήτημα της ελλείψεως εργατικών χεριών στα χωράφια της Π.Ε. Καβάλας, ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας Γιάννης Πασχαλίδης θα ήθελε να ενημερώσει τους επαγγελματίες αγρότες για τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο θέμα. Είναι γνωστό άλλωστε πως με τους περισσότερους έχει ήδη έρθει σε επαφή για αυτό το ζήτημα, άκουσε τις απόψεις τους και τις μετέφερε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Όπως ήδη είχε μοιραστεί με τους αγρότες στο από 9 Μαΐου δελτίο τύπου του, διατηρείται η καταβολή του επιδόματος ανεργίας σε όλους όσους επιθυμούν να εργαστούν σε χωράφια. Με αυτόν τον τρόπο δίνεται κίνητρο σε όλες και όλους να εργαστούν, και όλοι μαζί να συνεργαστούν σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Σε κάθε περίπτωση, λόγω της εξαιρετικά μεγάλης ανάγκης για εργατικά χέρια, ο Βουλευτής θα ήθελε να παροτρύνει και τους ανέργους που δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας να επικοινωνήσουν με τους επαγγελματίες αγρότες, για να εργαστούν.

Επίσης, σύμφωνα με τη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου όπως δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Α’ 90/1-5-2020, όσοι επαγγελματίες αγρότες ενδιαφέρονται να απασχολήσουν εργάτες γης, υπηκόους τρίτων χωρών, με τους οποίους έχουν συνεργαστεί και τις προηγούμενες χρονιές, μπορούν να το κάνουν. Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να καταθέσουν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης τα παρακάτω έγγραφα:

  • Αίτηση του Αγρότη επικυρωμένης  για το γνήσιο της υπογραφής,
  • Υπεύθυνης δήλωση επίσης επικυρωμένη για το γνήσιο της υπογραφής,
  • Παραβόλου υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου 100 ευρώ ανά προσκαλούμενο εργαζόμενο,
  • Δήλωση του ΟΣΔΕ και φωτοτυπίες των διαβατηρίων  των  προσκαλούμενων, πόλη διαμονής και αριθμό κινητού τηλεφώνου.

Σημειώνεται πως ο εκάστοτε εργοδότης θα πρέπει στην υπεύθυνη δήλωση να δηλώνει πως θα παράσχει κατάλυμα στα χωράφια εργασίας, στο οποίο οι εργάτες θα πρέπει να διαμένουν αποκλειστικά και να μη μετακινούνται για το διάστημα της 14ήμερης καραντίνας.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση θα αποστείλει μετά από επεξεργασία, τις προβλεπόμενες  καταστάσεις προς τις Υπηρεσίες Διαβατηριακού ελέγχου της Ελληνικής Αστυνομίας στα σύνορα,  ώστε να επιτραπεί  η είσοδος  στη χώρα των συγκεκριμένων  προσκαλούμενων εργατών. Η είσοδος και παραμονή στην χώρα, θα ακολουθήσει τις ισχύουσες Υπουργικές αποφάσεις, η δε ασφάλιση των εργατών θα προβλεφθεί τις επόμενες μέρες από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με πρόσθετες ρυθμίσεις που θα ακολουθήσουν.

Ο Γιάννης Πασχαλίδης σημειώνει: «Η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη και σε πολλά σημεία είμαστε πρωτοπόροι, ακόμα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είμαστε εδώ για να επαναφέρουμε τους ρυθμούς με στοχευμένα μέτρα και λύσεις, πάντα με γνώμονα το κοινό καλό και τη διατήρηση της υγείας των πολιτών. Τίθεμαι στη διάθεση όλων των πολιτών της Π.Ε. Καβάλας, και ιδιαίτερα των επαγγελματιών αγροτών σ’ αυτή περίσταση. Μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα του γραφείου μου, αλλά και στο κινητό μου για ό,τι τους απασχολεί. Μαζί θα τα καταφέρουμε…»

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Μ. Λαζαρίδης | Ο πρωτογενής τομέας μπορεί και πρέπει να προσφέρει στην εθνική οικονομία πάνω από το 20% του Α.Ε.Π.

Δημοσιεύτηκε

στις

Τον κομβικό ρόλο του «κοιμώμενου γίγαντα» της ελληνικής οικονομίας, του πρωτογενή τομέα, στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο, το οποίο θα συμβάλλει στην αναστροφή της οικονομικής ύφεσης, υπογραμμίζει ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης, με άρθρο του στην εφημερίδα «Agrenda», με τίτλο: «Ο πρωτογενής τομέας μπορεί και πρέπει να προσφέρει στην εθνική οικονομία πάνω από το 20% του Α.Ε.Π.».

Ο κ. Λαζαρίδης σημειώνει ότι «ο πρωτογενής τομέας, με τη φυτική και ζωική παραγωγή, ανέρχεται σήμερα στα 11 δις ή 5,1% του Α.Ε.Π. Οι εξ αυτού προερχόμενες επιδοτήσεις υποστήριξης του εισοδήματος των γεωργών σε 2 δις ή 1% του Α.Ε.Π. και η μεταποίηση σε 12 δις ή 5,2% του Α.Ε.Π. Συνολικά δηλαδή 25 δις ή 11,3% του Α.Ε.Π. Το ποσοστό αυτό είναι μεν διπλάσιο από το μέσο όρο της Ε.Ε., αλλά σαν απόλυτο ποσό υστερεί σημαντικά από το αντίστοιχο ποσό των μεγάλων ανταγωνιστριών μεσογειακών χωρών όπως είναι η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία. Ο στόχος των 40 δις στα επόμενα πέντε χρόνια, είναι απολύτως εφικτός ώστε τελικά η συνεισφορά στο Α.Ε.Π. να κυμαίνεται σταθερά πάνω από 20%».

Ήρθε η ώρα, τονίζει, «να περάσουμε από τα λόγια στην πράξη! Είμαστε υποχρεωμένοι να αναδείξουμε τον κλάδο σε βασικό αναπτυξιακό παράγοντα οικονομικής ισχύος της πατρίδας μας» και καταθέτει την πρότασή του:

«Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό χρειαζόμαστε μια σειρά μεταρρυθμίσεων, οικονομικής μόχλευσης και επενδύσεων, αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου με στροφή στην εξωστρέφεια και στην κατανάλωση και επιπλέον, σύνδεση της πρωτογενούς παραγωγής με τις Ανανεώσιμες Πήγες Ενέργειας (Α.Π.Ε.) στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας και της προστασίας του περιβάλλοντος, σύνδεση με τον τουρισμό και τη χημική – φαρμακευτική βιομηχανία».

Παράλληλα, ο κ. Λαζαρίδης υπενθυμίζει την προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας όσον αφορά τον πρωτογενή τομέα «να αποτελέσει άμεση πολιτική προτεραιότητα για να συμβάλλει πιο ενεργά και πιο δομικά στην επόμενη ημέρα της οικονομικής επανεκκίνησης». 

Και αυτό, όπως λέει, «πρέπει να γίνει με αποφασιστικότητα, σχέδιο και δυναμισμό. Χωρίς καθυστερήσεις. Χωρίς ναι, μεν, αλλά».  

Ο πρωτογενής τομέας μπορεί και πρέπει να προσφέρει στην εθνική οικονομία πάνω από το 20% του Α.Ε.Π.

Του Μακάριου Β. Λαζαρίδη

Βουλευτή Π.Ε. Καβάλας Νέας Δημοκρατίας

Η αντιμετώπιση της οικονομικής ύφεσης, καθώς και η μείωση της εξάρτησης της εθνικής μας οικονομίας από ένα τομέα ή κλάδο, αποτελούν προτεραιότητα της Κυβέρνησης. Όσο πιο γρήγορα γίνει αυτό τόσο πιο εύκολα θα μπορέσουμε να βρούμε διεξόδους επανεκκίνησης της οικονομίας για την επόμενη μέρα, μετά την κρίση που προκάλεσε – και προκαλεί – σε παγκόσμιο επίπεδο η πανδημία.  

Η εθνική μας οικονομία είναι εξαρτώμενη σε μεγάλο βαθμό (70% του ΑΕΠ) από τον τριτογενή κλάδο. Δηλαδή τον κλάδο των υπηρεσιών, όπως ο τουρισμός. Την ίδια στιγμή η παραγωγική διαδικασία, η γεωργία, η βιομηχανία και η βιοτεχνία συμμετέχουν σε ελάχιστο βαθμό, γεγονός που σηματοδοτεί βαθύτερη ύφεση σε σχέση με άλλες χώρες που η οικονομία τους είναι δομημένη διαφορετικά.

Η αναστροφή της ύφεσης προϋποθέτει διαφοροποιημένη πολιτική στοχοθεσία με προσανατολισμό σε πιο παραγωγικό μοντέλο ώστε να πολλαπλασιαστούν οι πηγές εσόδων. Προτεραιότητα στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο μπορεί να δώσει ο «κοιμώμενος γίγαντας» της ελληνική οικονομίας που αναφέρεται ως πρωτογενής τομέας και οι εξ αυτού υποστηριζόμενοι παραγωγοί τροφίμων, ενέργειας, καλλυντικών, και άλλων προϊόντων με εξαγωγικό προσανατολισμό. 

Ο πρωτογενής τομέας, με τη φυτική και ζωική παραγωγή, ανέρχεται σήμερα στα 11 δις ή 5,1% του Α.Ε.Π. Οι εξ αυτού προερχόμενες επιδοτήσεις υποστήριξης του εισοδήματος των γεωργών σε 2 δις ή 1% του Α.Ε.Π. και η μεταποίηση σε 12 δις ή 5,2% του Α.Ε.Π. Συνολικά δηλαδή 25 δις ή 11,3% του Α.Ε.Π. Το ποσοστό αυτό είναι μεν διπλάσιο από το μέσο όρο της Ε.Ε., αλλά σαν απόλυτο ποσό υστερεί σημαντικά από το αντίστοιχο ποσό των μεγάλων ανταγωνιστριών μεσογειακών χωρών όπως είναι η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία. Ο στόχος των 40 δις στα επόμενα πέντε χρόνια, είναι απολύτως εφικτός ώστε τελικά η συνεισφορά στο Α.Ε.Π. να κυμαίνεται σταθερά πάνω από 20%.

Ήρθε η ώρα να περάσουμε από τα λόγια στην πράξη!

Είμαστε υποχρεωμένοι να αναδείξουμε τον κλάδο σε βασικό αναπτυξιακό παράγοντα οικονομικής ισχύος της πατρίδας μας.

Πως θα γίνει αυτό;

Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό χρειαζόμαστε μια σειρά μεταρρυθμίσεων, οικονομικής μόχλευσης και επενδύσεων, αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου με στροφή στην εξωστρέφεια και στην κατανάλωση και επιπλέον, σύνδεση της πρωτογενούς παραγωγής με τις Ανανεώσιμες Πήγες Ενέργειας (Α.Π.Ε.) στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας και της προστασίας του περιβάλλοντος, σύνδεση με τον τουρισμό και τη χημική – φαρμακευτική βιομηχανία.

Αναλύοντας τα παραπάνω, και δεδομένου πως ενέχουν προτεραιότητα βάσει σειράς αναφοράς, μιλώντας για μεταρρυθμίσεις εννοώ τη δημιουργία αγροτικού επιμελητηρίου, τη θέσπιση των διεπαγγελματικών οργανώσεων, τους συνεταιρισμούς και τις οργανώσεις παραγωγών και το σύστημα παροχής συμβουλών.

Μιλώντας για οικονομική μόχλευση και επενδύσεις αναφέρομαι στην άμεση προώθηση των εγκεκριμένων επενδύσεων και των σχεδίων βελτίωσης, στην ένταξη της γεωργίας, κτηνοτροφίας και πρώτης μεταποίησης στην αναπτυξιακή τράπεζα και στο χαμηλότοκο δανεισμό των προγραμμάτων της E.Ε. και της EBRD και στην είσοδο των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στον γεωργικό τομέα.

Μιλώντας για εξωστρέφεια και κατανάλωση αναφέρομαι στην αλλαγή ποικιλιακής σύνθεσης καλλιεργειών με στόχο τη δωδεκάμηνη διάθεση, στην υιοθέτηση νέων καινοτομικών μεθόδων σε συνεργασία με πανεπιστήμια – ερευνητικούς φορείς και μέσω του συστήματος παροχής συμβουλών, στη διαφοροποίηση των προϊόντων μέσω του συστήματος ΠΟΠ – ΠΓΕ, ΒΙΟ, αλλά και στην κλιματική ουδετεροποίηση.

Μιλώντας για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αναφέρομαι στην προώθηση συστημάτων βιοαερίου με πρώτη ύλη τα γεωργικά υπολείμματα και στην καθιέρωση ανάκτησης συστατικών, αλλά και στις ενεργειακές κοινότητες.

Είναι γεγονός πως ο ελληνικός τουρισμός εξυπηρετεί τις ανάγκες του χρησιμοποιώντας ελληνικά προϊόντα σε ποσοστό μόλις 6%, και συνεπώς η διασύνδεση των ελληνικών προϊόντων με τον τουρισμό απαιτεί νέο μάρκετινγκ mix. Η ανάδειξη του πλούτου των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών της χώρας με επιστημονική τεκμηρίωση, θα δώσει τεράστια υπεραξία και πρωτότυπα προϊόντα ευεξίας και καλλυντικά, με προώθηση της εσωτερικής εξωστρέφειας.

Κλείνοντας υπενθυμίζω την προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας που οφείλει στην παρούσα συγκυρία να αποτελέσει άμεση πολιτική προτεραιότητα για να συμβάλλει πιο ενεργά και πιο δομικά στην επόμενη ημέρα της οικονομικής επανεκκίνησης. Και αυτό πρέπει να γίνει με αποφασιστικότητα, σχέδιο και δυναμισμό. Χωρίς καθυστερήσεις. Χωρίς ναι, μεν, αλλά! 

 

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

.

Menoume Spiti

Monopolio Delivery

Popular posts:

PABTEBOY ME GIATRO

Mladen Group 01

Mladen Group 02

Mladen Group 03

Mladen Group 04

Mladen Group 05

Mladen Group 06

Mladen Group 07

Mladen Group 08

Mladen Group 09

Mladen Group 10

Mladen Group 11

Mladen Group 12

Mladen Group 13

Mladen Group 14

Mladen Group 15

Mladen Group 16

Free Group 01

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ