Connect with us

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Επιστολές των Αντιπεριφερειαρχών Καβάλας – Δράμας για τις “μειονεκτικές περιοχές”

Δημοσιεύτηκε

στις

Σχετικά με κείμενο που τέθηκε σε διαβούλευση με αντικείμενο το παραπάνω θέμα, στο οποίο προβλέπεται νέα οριοθέτηση των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς («μειονεκτικές περιοχές») σε εφαρμογή των καν. (Ε.Ε.) 1698/2005 και 1305/2013, η οποία μετά την έγκρισή της από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ισχύει από 1-1-2019, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς της Π.Ε. οι οποίοι συμμετείχαμε σε σύσκεψη στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας και υπογράφουμε το κείμενο αυτό, εκφράζουμε την κάθετη αντίρρησή μας στην προτεινόμενη νέα οριοθέτηση που περιγράφεται στο κείμενο. Το συγκεκριμένο κείμενο ενώ συμπεριλαμβάνει στην παράγραφο «Ειδικά Κριτήρια» την περιοχή όλης της Θράκης, στις «μειονεκτικές περιοχές» εξαιρεί το υπόλοιπο κομμάτι της Περιφέρειάς μας δηλαδή την Ανατολική Μακεδονία από αυτές χωρίς την παραμικρή αιτιολογία. Πέρα από το γεγονός ότι η επιλογή αυτή δεν τεκμηριώνεται, στην ουσία η αυθαίρετη αυτή διάκριση καταργεί την έννοια της Περιφέρειας και της «περιφερειακότητας» καθώς διαιρεί χωρίς κανένα κριτήριο την Περιφέρεια σε δύο περιοχές την «προνομιούχα», η οποία εντάσσεται στον νέο κατάλογο των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς («μειονεκτικές περιοχές») και την «μη προνομιούχα» που δεν εντάσσεται σ’ αυτές. Σε περίπτωση δε που το παραπάνω ατυχές κείμενο διαβούλευσης υιοθετηθεί ως έχει θα προκαλέσει δυσμενείς επιπτώσεις στους γεωργούς και κτηνοτρόφους της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, όπως και της Δράμας. Συγκεκριμένα οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι 12 Τοπικών Κοινοτήτων της Π.Ε. Καβάλας που χαρακτηρίζονται μέχρι σήμερα ως «μειονεκτικές περιοχές» θα στερηθούν των
ενισχύσεων των εξισωτικών αποζημιώσεων που λαμβάνουν μέσω του ΟΣΔΕ για τα επόμενα 20 χρόνια, καθώς η νέα οριοθέτηση θα ισχύει για 2 ή και 3 προγραμματικές περιόδους. Πέραν αυτού οι αγρότες των παραπάνω περιοχών αλλά και όλοι οι αγρότες της Ανατολικής Μακεδονίας ευρύτερα θα στερηθούν την αυξημένη μοριοδότηση στην περίπτωση του προγράμματος των νέων γεωργών όπως και τα αυξημένα ποσά εφάπαξ ενίσχυσης που ισχύουν για τις «μειονεκτικές περιοχές» και με δεδομένο ότι η τελική κατάταξη των δικαιούχων για τα παραπάνω μέτρα πραγματοποιείται σε επίπεδο Περιφέρειας οι αγρότες της Ανατολικής Μακεδονίας θα μειονεκτούν έναντι των αγροτών της υπόλοιπης Περιφέρειας, δηλαδή της Θράκης. Αυτό θα έχει σαν συνέπεια να στερηθούν την εύλογη πρόσβαση σε χρήσιμα χρηματοδοτικά και επενδυτικά προγράμματα, με αρνητικές συνέπειες στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της Ανατολικής Μακεδονίας. Επισημαίνουμε, επίσης, ότι η μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών που κατέληξε και πρότεινε την συγκεκριμένη εμφανώς προβληματική νέα οριοθέτηση δεν έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο ούτε και τελεί σε γνώση των ενδιαφερόμενων φορέων, οπότε παραμένει άγνωστο με ποια ακριβώς κριτήρια, μετρήσιμα μεγέθη και σκεπτικά επιλέχθηκε η
ένταξη στις «μειονεκτικές περιοχές» σύμφωνα με το κείμενο διαβούλευσης. Άποψή μας είναι ότι η νέα οριοθέτηση οφείλει να γίνει με κριτήρια αντικειμενικά και μετρήσιμα, όπως ορίζεται από την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και με απόλυτα διαφανή τρόπο. Η δε οριοθέτηση οφείλει να γίνει, ανά περιοχή, σε επίπεδο τοπικής κοινότητας με όλα τα δεδομένα και τους συντελεστές που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε κάθε περίπτωση ο καθορισμός «Ειδικών Κριτηρίων» δεν μπορεί να διαιρεί αδικαιολόγητα μία περιφέρεια σε μία ευνοούμενη περιοχή που θα λαμβάνει την εξισωτική αποζημίωση και τα επιπλέον ωφελήματα και σε μία μη ευνοούμενη. Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω όλοι οι παρακάτω υπογράφοντες εκπρόσωποι των φορέων που συμμετείχαμε στην σύσκεψη της 02-10-2018 στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας για το θέμα διαβούλευσης για τη νέα οριοθέτηση των περιοχών με ειδικά προβλήματα («μειονεκτικές περιοχές») της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. ζητάμε την τροποποίηση του συγκεκριμένου κειμένου διαβούλευσης για τους λόγους που προαναφέρθηκαν και την αντικατάσταση της λέξης «Θράκη» με τις λέξεις «Ανατολική Μακεδονία-Θράκη» στο κεφάλαιο «Ειδικά Μειονεκτήματα» για τους λόγους που παραθέσαμε. Επίσης ζητούμε το παρόν κείμενο να προωθηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο ώστε να αποφασίσει σχετικά και να προωθήσει το αίτημά μας στο αρμόδιο υπουργείο.

ΠΕ ΚΑΒΑΛΑΣ Δρ. Θ. Μαρκόπουλος
Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας

Δήμος Παγγαίου Φ. Αναστασιάδης
Δήμαρχος

Δήμος Νέστου Ε. Τσομπανόπουλος

Δήμαρχος
Δήμος Καβάλας Β. Μπαλτζίδου

Αντιδήμαρχος Πρωτογενούς Τομέα

ΓΕΩΤΕΕ-ΑΜ Ζ. Μυστακίδης
Πρόεδρος ΔΕ
Σύλλογος Γεωπόνων Ν. Καβάλας Γ. Μπαλίκας
Πρόεδρος
Αγροτικός Σύλλογος Καβάλας Θ. Καλπακίδης
Πρόεδρος
Αγροτικός Σύλλογος Νέστου Σ. Αργυράκης
Πρόεδρος

Σύνδεσμος Κτηνοτρόφων Ν.
Καβάλας

Ν. Δημόπουλος
Πρόεδρος
ΤΟΕΒ Χρυσούπολης Αθ. Καβάζης
Πρόεδρος
ΕΑΣ Καβάλας Κ. Λεπίδας
Πρόεδρος ΔΣ

ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΠΡΟΣΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΠΕΡΙ ΜΗ
ΕΞΑΙΡΕΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕ ΔΡΑΜΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΙΟΝΕΚΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΙΝΑΙ:
ΠΕ Δράμας               Πατακάκης Ανάργυρος
Αντιπεριφερειάρχης Δράμας
Πρόεδρος Κτηνοτρόφων Ν. Δράμας                                          Κιουτσουκάκης Ιωάννης
Πρόεδρος Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ν. Δράμας       Κεσκίνογλου Ιωάννης

Πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Ν. Δράμας                               Γκότιας Χρήστος

Πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συλλόγου Προσοτσάνης                  Ακριτίδης Κωνσταντίνος

 

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Μ.Βορίδης | Αποζημίωση 4 εκατομμυρίων ευρώ σε κτηνοτρόφους όλης της χώρας

Δημοσιεύτηκε

στις

Ποσό σχεδόν τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ σε κτηνοτρόφους της χώρας ενέκρινε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Μάκης Βορίδης.

Πιο συγκεκριμένα, η απόφαση που υπέγραψε ο κ. Βορίδης προβλέπει ότι οι κτηνοτρόφοι των οποίων το ζωικό κεφάλαιο έχει πληγεί από ζωονόσους, σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών μέσων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου της χώρας για το έτος 2019, θα μοιραστούν συνολικά 3.990.979 ευρώ.

Αναλυτικότερα :

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο ΥπΑΑΤ, Μ. Βορίδης ενέκρινε την άμεση διάθεση ποσού ύψους σχεδόν 4 εκατομμυρίων ευρώ σε κτηνοτρόφους όλης της χώρας

Υπεγράφη άμεσα από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μ. Βορίδη και εφαρμόζεται η απόφαση για την έγκριση, διάθεση και κατανομή ποσού ύψους 3.990.979€ που θα κατευθυνθεί στην αποζημίωση κτηνοτρόφων από όλη τη χώρα, το ζωικό κεφάλαιο των οποίων έχει πληγεί από ζωονόσους σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών μέσων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου της χώρας για το έτος 2019.

Σε δήλωσή του ο κ. Βορίδης επισημαίνει ότι «η Κυβέρνηση έχει σταθεί από την πρώτη στιγμή δίπλα στον Έλληνα παραγωγό και κτηνοτρόφο και το αποδεικνύει έμπρακτα, συνεχώς και αδιαλείπτως» τονίζοντας ότι ο ίδιος μεριμνά προσωπικά ώστε να επιταχύνονται οι διαδικασίες αποζημιώσεων.

Αναλυτικότερα, το συνολικό ποσό που προβλέπει η ΚΥΑ (ΦΕΚ 3868/21-10-2019 Τεύχος Β’) των 3.990.979€ θα κατανεμηθεί ανά Περιφέρεια ως ακολούθως:

Περιφέρεια Αττικής 97.879,00€ (Ανατολική Αττική 19.514,00€ & Δυτική Αττική 78.345,00€), Στερεά Ελλάδα 194.002,00€, Θεσσαλίας 1.813.719,50€, Ηπείρου 173.582,55€, Δυτικής Μακεδονίας 17.533,00€, Δυτικής Ελλάδας 115.295,00€, Πελοποννήσου 57.400,00€, Νοτίου Αιγαίου 2.070,00€, Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης 726.654,65€, Κεντρικής Μακεδονίας 784.688,48€, Κρήτης 8.175,53€.

Η συγκεκριμένη Απόφαση αφορά ένα σύνολο δραστηριοτήτων με σκοπό την καταπολέμηση των κυριότερων ζωονόσων που πλήττουν τη χώρα μας όπως η Σαλμονέλωση, η Βρουκέλλωση (Μελιταίος Πυρετός), η Ενζωοτική Λεύκωση, η Τρομώδης Νόσος, η Φυματίωση, των μηρυκαστικών (βοοειδή – αιγοπρόβατα) αλλά και αποζημιώσεις κτηνοτρόφων λόγω δήλωσης και προσκόμισης νεκρών ζώων.

 

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Σύνδεσμος Κτηνοτρόφων Ν. Καβάλας | Αποζημίωση των πληγέντων κτηνοτρόφων της Θάσου μέσω de minimis

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο Σύνδεσμος Κτηνοτρόφων Νομού Καβάλας απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα την αποζημίωση μέσω de minimis των πληγέντων κτηνοτρόφων από τη φωτιά του 2016 στο νησί της Θάσου.

Η επιστολή είναι η ακόλουθη:

Κύριε υπουργέ,

Τον Σεπτέμβριο του 2016, το νησί της Θάσου βίωσε τη δοκιμασία της πυρκαγιάς που κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος των βοσκοτόπων του. Η φωτιά προκλήθηκε από κεραυνούς, πού δημιούργησαν πολλές εστίες ταυτόχρονα και προξένησε πολλές σοβαρές ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο, στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, σε ζωοτροφές, αλλά κυρίως, στη ψυχολογία των κτηνοτρόφων που έχουν απομείνει στο νησί. Οι αποζημιώσεις ελάχιστες, σε σχέση με τη ζημιά που προκλήθηκε και οι κτηνοτρόφοι, για ακόμα μία φορά, έρμαια της γραφειοκρατίας και του κανονισμού του ΕΛ.Γ.Α.

Η κυβερνητική παρέμβαση, μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού και των αρμόδιων υπουργών, ήταν άμεση. Μέσα σε διάστημα 45 περίπου ημερών, οι κτηνοτρόφοι που επλήγη ο πραγματικός τους βοσκότοπος από τη φωτιά, αποζημιώνονται μέσω de minimis. Η καταγραφή των πληγέντων έγινε σε συνεργασία της Δ.Α.Ο.Κ. Καβάλας, του Δήμου Θάσου και των προέδρων των τοπικών συμβουλίων, με προσπάθεια να καταγραφούν μόνο οι πραγματικοί δικαιούχοι. Παρά τα άμεσα αντανακλαστικά που επέδειξε το ΥΠ.Α.Α.Τ., η πρώτη καταγραφή ήταν ελλιπής. Οι πρώτοι 50 δικαιούχοι πληρώνονται άμεσα για το 2016. Για το 2017 πληρώνονται 55 κτηνοτρόφοι. Ο Δήμος Θάσου αποστέλλει συμπληρωματική κατάσταση με 25 κτηνοτρόφους, που δε συμπεριλήφθηκαν στη δεύτερη πληρωμή. Αναμένοντας την τρίτη πληρωμή για το 2018, είχαμε τη διαβεβαίωση μέσω των τοπικών βουλευτών, ότι θα συμπεριληφθούν όλοι οι δικαιούχοι στην πληρωμή. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, αυτή η πληρωμή δεν έχει πραγματοποιηθεί.

Σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχουμε, ο λόγος της μη πληρωμής των πληγέντων κτηνοτρόφων, είναι η απόφαση του ΥΠ.Α.Α.Τ. να τους αποζημιώσει μόνο για δύο έτη. Το πρόβλημα, όμως, παραμένει και οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο. Το κόστος των ζωοτροφών στο νησί, είναι τριάντα τοις εκατό υψηλότερο από το ηπειρωτικό μέρος του Νομού. Επιχειρώντας να βοσκήσουν τα ζώα τους στις καμένες εκτάσεις, βρίσκονται υπόδικοι κι απειλούμενοι με βαριά πρόστιμα, λόγω της απαγόρευσης βόσκησης που προβλέπεται από τη νομοθεσία. Τι μπορούν, όμως, να πράξουν, από τη στιγμή που οι εκτάσεις αυτές, συμπίπτουν με τις σταυλικές τους εγκαταστάσεις, ή βρίσκονται στο δρόμο για τις κοινόχρηστες ποτίστρες; Να εγκαταλείψουν την κτηνοτροφία; Να εγκαταλείψουν κι αυτοί το νησί και να φύγουν στο εξωτερικό; Η κτηνοτροφία στο νησί της Θάσου βρίσκεται σε συνεχή φθίνουσα πορεία. Από τους βασικότερους συντελεστές της οικονομίας του νησιού, πριν από μερικά χρόνια, κινδυνεύει σήμερα με εξαφάνιση. Ζητάμε την άμεση παρέμβαση του ΥΠ.Α.Α.Τ., για την αποζημίωση μέσω de minimis, των πληγέντων κτηνοτρόφων. Επίσης, ζητάμε την εκπόνηση σχεδίου ανόρθωσης της κτηνοτροφίας της Θάσου κι ενίσχυσης των πληγέντων κτηνοτρόφων του νησιού, για τα χρόνια που ισχύει η απαγόρευση βόσκησης. Αναμένουμε τις άμεσες ενέργειές σας, για την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος μας!

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Π-ΑΜΘ | Υποβολή δηλώσεων συγκομιδής σταφυλιών οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου για την αμπελοοινική περίοδο 2019-2020

Δημοσιεύτηκε

στις

Θέμα« Συμπλήρωση και υποβολή δηλώσεων συγκομιδής σταφυλιών οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου για την αμπελοοινική περίοδο 2019-2020, μέσω των ψηφιακών εφαρμογών του ΥΠ.Α.Α.Τ».

Σχετ: το υπ’ αριθ. 2117/1965639/31-7-2019 έγγραφο του Υ.Π.Α.Α.Τ.

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας ΑΜΘ ανακοινώνει ότι η υποβολή των δηλώσεων συγκομιδής για την αμπελοοινική περίοδο 2019-2020 γίνεται μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας «Δήλωση Συγκομιδής Αμπελουργικών Προϊόντων» στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπ.Α.Α.Τ. (www.minagric.gr) με διάστημα από την 1η Αυγούστου 2019 έως την 30η Νοεμβρίου 2019.

Υποχρέωση υποβολής Δήλωσης Συγκομιδής σταφυλιών έχουν όλοι οι Αμπελουργοί που κατέχουν πάνω από ένα (1) στρέμμα οινοποιήσιμων  ποικιλιών αμπέλου και είναι καταγεγραμμένοι στο Αμπελουργικό Μητρώο, με αμπελοτεμάχια μονοκαλλιέργειας αμπέλου με οινοποιήσιμες ποικιλίες και νόμιμο δικαίωμα φύτευσης. 

Οι αμπελουργοί διατηρούν το δικαίωμα παρασκευής ποσότητας οίνου μικρότερης από 1000 λίτρα για οικογενειακή κατανάλωση και στην περίπτωση αυτή και μόνον συμπληρώνεται το πεδίο με την ένδειξη «οινοποίηση από τον δηλούντα». Έτσι η ανώτερη συνολική ποσότητα σταφυλιών που επιτρέπεται να δηλωθεί από τον αμπελουργό για ιδιωτική κατανάλωση είναι 1.700 κιλά και είναι αυτή που αντιστοιχεί σε 1.000 λίτρα οίνου.

Για ποσότητες παραγόμενου οίνου που ξεπερνούν τα 1.000 λιτρα και για περιπτώσεις εμπορίας θα πρέπει να υποβάλλεται επιπλέον και δήλωση παραγωγής και να τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία για την παραγωγή και εμπορία οίνου. Επομένως για μεγαλύτερες από 1700 κιλά συγκομισθείσες ποσότητες οινοποιήσιμων σταφυλιών, θα πρέπει να προκύπτει από την Δήλωση Συγκομιδής η πώληση της επιπλέον ποσότητας σε οινοποιεία και να δηλώνονται τα σχετικά παραστατικά πώλησης.

          Οι αμπελουργοί είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν μηδενική δήλωση συγκομιδής στις περιπτώσεις όπου:

α) υπάρχει ολοκληρωτική καταστροφή της ετήσιας σταφυλικής παραγωγής εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων ή και άλλων μεμονωμένων περιπτώσεων καταστροφής και να επιλέξουν το αντίστοιχο πεδίο (π.χ αναδιάρθρωση, ζημιά από παγετό, χαλάζι, περονόσπορο, καύσωνα, ανωτέρα βία, οικονομικοί λόγοι). Επισημαίνεται ότι οι εν λόγω δηλώσεις θα διασταυρωθούν με τις δηλώσεις και αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ.

β) κατέχουν νέους αμπελώνες που δεν είναι ακόμη παραγωγικοί.

Σε κάθε περίπτωση, για να ισχύει η υποβολή της δήλωσης συγκομιδής θα πρέπει στην ηλεκτρονική εφαρμογή να έχει γίνει «ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ». Μόνο μετά την οριστικοποίηση της εν λόγω δήλωσης είναι δυνατή η εκτύπωση αυτής. 

Η μη έγκαιρη υποβολή της Δήλωσης Συγκομιδής ή η καθυστέρηση υποβολής πέραν των 15 εργάσιμων ημερών από την καταληκτική προθεσμία συνεπάγεται διοικητικές κυρώσεις  (χρηματικό προστίμο) και επιβάλλονται σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική νομοθεσία.

Αμπελοτεμάχια για τα οποία δεν έχουν υποβληθεί δηλώσεις συγκομιδής έως και πέντε (5) αμπελοοινικές περιόδους θα υπόκεινται σε έλεγχο μέσω του μητρώου, για τον χαρακτηρισμό τους  ως «εγκαταλειμμένη καλλιεργούμενη έκταση»

 

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στις  Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων.

 

Ε.Π.

Ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος  της Διεύθυνσης

 

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΛΑΤΣΟΣ

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Π.Ε. Έβρου | Γεωργική προειδοποίηση για την καλλιέργεια της ελιάς

Δημοσιεύτηκε

στις

Η έντονη χαλαζόπτωση που έπληξε στις 10 Ιουλίου 2019 τους ελαιώνες των περιοχών Μάκρης, Δικέλλων και Μεσημβρίας, προκάλεσε σοβαρή, διπλή ζημιά.

Η άμεση και εμφανής ζημιά που προκλήθηκε είναι η μείωση της παραγωγής από την πτώση της ελιάς. Η μη εμφανής ζημιά είναι η βακτηρίωση της Ελιάς «καρκίνος της Ελιάς» η οποία θα εμφανιστεί στο αμέσως επόμενο διάστημα των τριάντα ημερών και θα εντοπιστεί στα τραυματισμένα από το χαλάζι μέρη των ελαιοδέντρων (κορμός, κλάδοι και κλαδίσκοι). Ο «καρκίνος της Ελιάς» δεν θεραπεύεται με γεωργικά φάρμακα και αν δεν προληφθεί θα υπονομεύσει σε μελλοντικό στάδιο την απόδοση των ελαιώνων και την οικονομικότητα της καλλιέργειας.  

Κλιμάκια γεωπόνων της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Έβρου (ΔΑΟΚ) επισκέφτηκαν τις πληγείσες περιοχές και συνέστησαν στους ελαιοπαραγωγούς τον ψεκασμό των δέντρων με εμπορικά σκευάσματα φαρμάκων τα οποία αναφέρονται στις δραστικές ουσίες: α. οξυχλωριούχος χαλκός, β. υδροξείδιο του χαλκού (σε μειωμένη δόση) και γ. συνδυασμός οξυχλωριούχου χαλκού με «Mancozeb», προκειμένου προληπτικά να περιοριστεί η έξαρση της προσβολής από βακτήριο (καρκίνο της Ελιάς) των ελαιοδέντρων . 

Καθώς βρισκόμαστε στην πρώτη εβδομάδα του νύγματος του ελαιοκάρπου από τον Δάκο, η ΔΑΟΚ, προκειμένου να μην επανεμφανιστεί το περσινό φαινόμενο της καταστροφής της παραγωγής από Δάκο, συστήνει μαζί με το ψεκασμό του χαλκούχου σκευάσματος, να προστεθεί κι ένα διασυστηματικό εντομοκτόνο (για όσους ελαιοπαραγωγούς δεν το έχουν ήδη κάνει), προκειμένου να καταπολεμηθεί άμεσα με την εμφάνισή της η πρώτη γενιά του Δάκου. 

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

TAP

teliko filiagkos-plio
HOLIDAY-Car-Rental-banner
professional camera ad
post_head_image
300x250_ANOIKSI

300x250_ANOIKSI

karta 1
geotech_banner
old_town_inn
ergasia_syn
epikairotita

Social

Facebook
INSTAGRAM
Twitter
YOUTUBE



ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ