Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Επιδότηση καυσίμων | Στο τραπέζι η παράτασή της – Πότε θα παρθούν οι αποφάσεις

Ποια νέα μέτρα συζητά η κυβέρνηση – Τον Ιούνιο οι αποφάσεις

Δεν προλαβαίνει να τρέχει να σβήνει φωτιές που άναψε στη διεθνή οικονομία η ενεργειακή κρίση ακρίβειας.

Τον Ιούνιο, μετά τις τελικές ρυθμίσεις για το «ψαλίδι» στους λογαριασμούς ρεύματος και την τύχη της ρήτρας αναπροσαρμογής, το οικονομικό επιτελείο θα κληθεί να λάβει μέτρα και για την τεράστια αύξηση στα υγρά καύσιμα.

Και αναλόγως και της πορείας του πολέμου ή του εμπάργκο στη Ρωσία, εξετάζεται και νέα επιδότηση ή προσωρινή μείωση των έμμεσων φόρων στα ενεργειακά προϊόντα.

Με τη μέση τιμή της αμόλυβδης να πετάει ήδη στα 2,18 ευρώ το λίτρο (ή και πάνω από 2,50 ευρώ στα νησιά), οι πιέσεις για νέα παρέμβαση αυξάνονται ακόμα περισσότερο.

Τα δύο στοιχεία που θα καθορίσουν τα επόμενα νέα μέτρα είναι:

■ Ο απολογισμός του σχεδίου «fuel pass» και της επιδότησης καυσίμων «στην αντλία», από το οποίο φαίνεται ότι θα περισσέψουν και χρήματα για το Δημόσιο. Το μέτρο δεν θα συνεχιστεί ως έχει, καθώς πολλοί πήραν τα λεφτά σε τραπεζικό λογαριασμό για να καλύψουν άλλους σκοπούς και ανάγκες πληρωμών, αλλά όχι αγορές καυσίμων. Η επιδότηση μπορεί να συνεχιστεί, αλλά με διαφορετικά κριτήρια, προκειμένου να στηριχθούν μόνο οι πιο ευάλωτοι.
■ Η επιτυχία του μέτρου της άμεσης επιδότησης του πετρελαίου κίνησης «στην πηγή». Το μέτρο λειτούργησε χωρίς σοβαρά προβλήματα. Γενικά θεωρείται ότι η μείωση έφτασε στον καταναλωτή και δεν «χάθηκε μέσα στην εφοδιαστική αλυσίδα». Ενώ κρούσματα κερδοσκοπίας από πρατήρια εντοπίστηκαν τις πρώτες ημέρες, θα αντιμετωπιστούν με το «πλαφόν» αυξήσεων του υπουργείου Ανάπτυξης και μέσω του συστήματος «εισροών – εκροών».
Σύμφωνα με πληροφορίες του «business stories», τα νέα μέτρα που εξετάζονται για τα καύσιμα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, και τα εξής:
■ Παράταση για τον Ιούνιο της επιδότησης «στην πηγή» κατά 14,5 λεπτά το λίτρο στο πετρέλαιο κίνησης.
■ Επέκταση της επιδότησης και σε άλλα υγρά ή και αέρια καύσιμα για τον Ιούλιο. Σε αυτή την περίπτωση εξετάζεται να υπάρξουν επιδοτήσεις πολλών ταχυτήτων: άλλη για το πετρέλαιο, άλλη για τα λοιπά καύσιμα. Σε κάθε περίπτωση, η επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης θα είναι υψηλότερη από όποια τυχόν δοθεί στα λοιπά καύσιμα, επειδή επηρεάζει ευθέως το μεταφορικό κόστος και τις τιμές σε όλο το φάσμα της παραγωγής και μεταφοράς αγαθών.
■ Αύξηση της επιδότησης για το πετρέλαιο κίνησης πάνω και από τα 15 λεπτά το λίτρο, αν συνεχιστεί και τον Ιούνιο το ράλι αυξήσεων για το αργό πετρέλαιο στα διεθνή χρηματιστήρια. Στόχος είναι να μη φτάσουν ξανά πετρέλαιο και βενζίνη να έχουν σχεδόν ίδια τιμή.

Το παράδειγμα της Ιταλίας

Το μόνο σίγουρο είναι πάντως ότι οι κυβερνήσεις δεν θα μένουν πλέον με σταυρωμένα τα χέρια να βλέπουν την κούρσα ανόδου στη βενζίνη και όλα τα καύσιμα, ιδιαίτερα μετά και τις ανακοινώσεις για την επέκταση των οικονομικών κυρώσεων και στο ρωσικό πετρέλαιο.

Στη γειτονική Ιταλία, για παράδειγμα, ανακοινώθηκαν επείγοντα μέτρα όπως η μείωση ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα για δύο μήνες (από 3 Μαΐου έως 8 Ιουλίου 2022), καθώς και μείωση ΦΠΑ στο 5% για το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται στις μεταφορές. Στην Ελλάδα, όμως, φυσικό αέριο και ρεύμα γενικά είναι ήδη και σήμερα στον υπερμειωμένο συντελεστή 4,5% ή 6% ΦΠΑ.

Εκτακτα μέτρα ανακοινώθηκαν επίσης για τις επιχειρήσεις, όπως:

 Εκπτωση φόρου ίση με το 28% των δαπανών που πραγματοποιήθηκαν το α’ τρίμηνο του 2022 για την αγορά ντίζελ από εταιρείες οδικών μεταφορών.
■ Εκπτωση φόρου ίση με το 15% της αυξημένης δαπάνης που είχαν στο α’ τρίμηνο του 2022 για ηλεκτρική ενέργεια.
■ Εκπτωση φόρου ίση με το 1/10 της δαπάνης που είχαν για φυσικό αέριο εταιρείες με υψηλή κατανάλωση στο α’ τρίμηνο του 2022.

Πηγή : newmoney.gr

Click to comment

Απάντηση

ΘΑΣΟΣ

Ομόφωνα αθώος ο κατηγορούμενος για τις φωτιές στη Θάσο το 2022

Oμόφωνα αθώο έκρινε την Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023 το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριος Δράμας τον 65χρονο κάτοικο Θάσου, ο οποίος τον Αύγουστο του 2022 είχε συλληφθεί από ανακριτικούς υπαλλήλους της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού και του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Θάσου, ως «υπεύθυνος» για δύο πυρκαγιές που είχαν εκδηλωθεί στο νησί λίγες μέρες πριν.

Ανακριτής και Εισαγγελέας είχαν ασκήσει ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για εμπρησμό από πρόθεση στον 65χρονο (διαβάστε σχετικά εδώ) αφού προηγουμένως είχε καταδικαστεί από το Μονομελές Αυτόφωρο σε φυλάκιση 6 μηνών με αναστολή και του επιβλήθηκε πρόστιμο 1.000 ευρώ «για παράνομη κατοχή εύφλεκτων υλικών και αντικειμένων».

Τελικά ο 65χρονος κρίθηκε ομόφωνα αθώος.

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παραλίες Παγγαίου: Η… δεύτερη Χαλκιδική της Βόρειας Ελλάδας με τα πράσινα νερά

Λευκές αμμουδιές, αμμόλοφοι, καταπράσινα, καθαρά νερά, μόλις μία ώρα μακριά από τη Θεσσαλονίκη: ο λόγος για τις παραλίες του δήμου Παγγαίου

Πεντακάθαρες παραλίες, κρυστάλλινες θάλασσες, λευκές αμμουδιές, τόπος γεμάτος μνήμες και παραδόσεις, πλούσια ιστορία, φυσικές ομορφιές και αγνά παραδοσιακά προϊόντα. Ιστορικοί οικισμοί που η διαδρομή τους χάνεται στα βάθη του χρόνου, εκδρομές γεμάτες δράση και δραστηριότητες γεμάτες ένταση. Μια ευκαιρία για απόδραση. Ένας τόπος γεμάτος ζωή.

Αυτά είναι τα γυαλοχώρια του Δήμου Παγγαίου. Η ιδανική πρόταση για καλοκαιρινές διακοπές, αλλά και για αποδράσεις κάθε στιγμή του έτους. Ειδικά τώρα που σταδιακά ολοκληρώνεται η πολύβουη τουριστική σεζόν, η εποχή γίνεται ιδανική για να εξερευνήσει κάποιος την απαράμιλλη φυσική ομορφιά που έχουν τα γυαλοχώρια.

Είναι ένας τόπος που χρόνο με τον χρόνο αναπτύσσεται τουριστικά όλο και περισσότερο. Αποκτάει φανατικούς φίλους που έρχονται από ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα.

Πολλοί εξ αυτών χαρακτηρίζουν τα γυαλοχώρια του Παγγαίου ως τη Χαλκιδική της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, η οικιστική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία, το αυξανόμενο τουριστικό ρεύμα από τις χώρες της Βαλκανικής κυρίως τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και οι επενδύσεις που γίνονται σε τουριστικές υποδομές από Έλληνες και ξένους φανερώνουν τη μεγάλη δυναμική της περιοχής.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Δήμος Καβάλας: Καθαρισμός του ανοιχτού κολυμβητηρίου με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καβάλας.

Ξεκίνησαν το πρωί της Παρασκευής 2 Ιουνίου με την απάντληση των υδάτων και θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες με την αποψίλωση της χαμηλής βλάστησης του περιβάλλοντος χώρου, οι εργασίες καθαρισμού του ανοιχτού κολυμβητηρίου Καβάλας.

Ο ευπρεπισμός των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων δεν θα ήταν εφικτός, χωρίς τη συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καβάλας.

 Ο Δήμος Καβάλας επιθυμεί να ευχαριστήσει τον Διοικητή και το προσωπικό της εν λόγω Υπηρεσίας, διότι, εκτός από το σημαντικό έργο που επιτελούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αφήνουν διαχρονικά το αποτύπωμα τους και στο κοινωνικό σύνολο.

Η στενή συνεργασία των τοπικών φορέων με το Δήμο Καβάλας, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη σταθερή και ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας ζωής των συνδημοτών μας.

 

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: