Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ενέργεια: Πώς η Θράκη μεταμορφώνεται σε ενεργειακή πύλη της Βαλκανικής

Τη μετατροπή της Θράκης σε κόμβο μεταφοράς φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος στην περιοχή των Βαλκανίων αλλά ακόμη και στην Ανατολική Ευρώπη φέρνουν πέντε μεγάλες επενδύσεις.

Μάλιστα, για μία εξ αυτών, σήμερα στις 11 το πρωί έχει προγραμματιστεί τελετή εγκαινίων για την έναρξη υλοποίησης. Επρόκειτο να παραστεί και να χαιρετίσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο λόγος για τη «Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής Αλεξανδρούπολης» στη ΒΙ.ΠΕ του ακριτικού νομού της χώρας, του Έβρου. Επένδυση που υλοποιούν οι ΔΕΗ, ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ και Damco Energy.

Φυσικό αέριο: Τι σηματοδοτεί το deal Τουρκίας – Βουλγαρίας

Έβρος και Ροδόπη, δύο γεωστρατηγικής σημασίας περιοχές της Ελλάδας, εξελίσσονται σε πύλες εισόδου ενεργειακών πόρων των Βαλκανίων αποτελώντας τόσο για τις χώρες αυτές όσο και για κάποιες της Ανατολικής Ευρώπης, εναλλακτικές εναλλακτικές πηγές μεταφοράς φυσικού αερίου και ρεύματος.

Πέντε επενδύσεις, δύο μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο, ένα FSRU (πλωτή μονάδα αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG) καθώς ο εν λειτουργία αγωγός αερίου IGB, αναβαθμίζουν τους δύο ακριτικούς νομούς της χώρας.

Οι ανάγκες

Οι τοποθετήσεις των επενδυτών είναι επίσης στρατηγικής σημασίας.

Οι βαλκανικές χώρες είναι ελλειμματικές σε ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο, μετά τη διακοπή παροχής του καυσίμου από τη Ρωσία. Η ανάπτυξη των έργων καταστούν τις εταιρείες που επενδύουν σε αυτά σε καθοριστικούς ρυθμιστές της μεταφοράς των ενεργειακών πόρων.

Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο εκτιμάται πως μόνο οι βαλκανικές χώρες έχουν ανάγκη 11 δις. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως αν κόψουν την εισαγωγή του καυσίμου από τη Gazprom. Οι ποσότητες του καυσίμου, είναι επίσης δυνατόν μέσω διασυνδετήριων αγωγών, να φτάνουν ακόμη και στην Ουκρανία.

ΔΕΗ – ΔΕΠΑ – Κοπελούζος

Το έργο που εγκαινιάζεται σήμερα στην Αλεξανδρούπολη είναι η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 840 MW.

Στο πρώτο τρίμηνο του 2023 ξεκινούν οι εργασίες κατασκευής της.

Την άδεια της μονάδας είχε πάρει η Damco Energy του ομίλου Κοπελούζου και όπως ανακοινώθηκε στην εταιρεία «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης» εισήλθαν με 51% η ΔΕΗ, με 29% η ΔΕΠΑ Εμπορίας και η Damco διατηρεί το 20%. Η νέα μονάδα που θα παίρνει αέριο και από το FSRU της Αλεξανδρούπολης θα είναι έτοιμη το 2025.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – MOTOR OIL

Ένα χρόνο νωρίτερα, το 2024, θα είναι σε θέση να λειτουργήσει η κοινή μονάδα των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – MOTOR OIL ισχύος 877 MW στην Κομοτηνή. Πρόσφατα παρελήφθη και εγκαταστάθηκε ο αεριοστρόβιλος της Siemens Energy και οι εργασίες συνεχίζονται κανονικά. Το εργοστάσιο θα λειτουργεί και θα παράγει ρεύμα με φυσικό αέριο και βρίσκεται μία ανάσα από το ΕΣΦΑ και πλησίον του αγωγού IGB.

Και αυτή η μονάδα όπως και των ΔΕΗ – ΔΕΠΑ – Κοπελούζου είναι από τις πλέον αποδοτικές στην Ελλάδα. Το ύψος της επένδυσης αγγίζει τα 375 εκ. ευρώ.

FSRU Αλεξανδρούπολης:

Το έργο ύψους 380 εκ. ευρώ ξεκίνησε να κατασκευάζεται και ανήκει στην εταιρεία Gastrade.

Το FSRU, χωρητικότητας 153.500 κυβικών μέτρων LNG, θα συνδεθεί με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου της Ελλάδας με αγωγό μήκους 28 χλμ., μέσω του οποίου το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές της Βαλκανικής και της Μολδαβίας και Ουκρανίας. Ο τερματικός σταθμός αναμένεται να λειτουργήσει στα τέλη του 2023, με τη συμβολαιοποιημένη δυναμικότητα αεριοποίησης να φθάνει ήδη μέχρι και το 50% της τεχνικής δυναμικότητάς των 5,5 δισ. κ.μ. ανά έτος.

FSRU Θράκης:

Ανήκει επίσης στην Gastrade και θα αναπτυχθεί επίσης στο Θρακικό Πέλαγος, ανοικτά της Αλεξανδρούπολης. Είναι πιθανό να λειτουργήσει το 2024. Το FSRU θα έχει ικανότητα αποθήκευσης 170.000 κ.μ. LNG και θα μπορεί να παραδώσει έως και 22,7 εκ. κ.μ. φυσικού αερίου ημερησίως ή 5,5 δισ. κ.μ. ετησίως.

IGB

Από τον Οκτώβριο ξεκίνησε και η εμπορική λειτουργία του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας μήκους 182 χλ. O IGB ξεκινά από την Κομοτηνή και καταλήγει στη Στάρα Ζαγκόρα. Στην ελληνική ακριτική πόλη συνδέεται με τον αγωγό TAP. Μεταφέρει ποσότητες αζέρικου αερίου προς την αγορά της Βουλγαρίας.

Τον IGB διαχειρίζεται η κοινοπραξία ICGB. Μέτοχοι είναι η Bulgarian Energy Holding (50%) και η ΥΑΦΑ Ποσειδών (50%) στην οποία μετέχουν η ΔΕΠΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΡΓΩΝ και η Edison.

ΠΗΓΗ :ot.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξεκίνησε την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου η καταβολή των συντάξεων με αυξήσεις

Από το απόγευμα σήμερα, θα αρχίσουν να πιστώνονται οι αυξημένες συντάξεις στους λογαριασμούς 1.7 εκ. δικαιούχων. Εως αύριο Πέμπτη 26 Ιανουαρίου θα καταβληθούν  560,5 εκατ. ευρώ για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις Φεβρουαρίου σε 941.400  συνταξιούχους από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ

Την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου ( από το απόγευμα της Πέμπτης)  θα καταβληθούν 802,4 εκατ. ευρώ σε 1.520.000  συνταξιούχους του Δημοσίου, του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, των τραπεζών και του  ΟΤΕ των οποίων το ΑΜΚΑ λήγει σε 1, 3, 5, 7 και 9.

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου με την καταβολή των κύριων και επικουρικών συντάξεων Φεβρουαρίου στους συνταξιούχους του Δημοσίου, του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, των τραπεζών και του  ΟΤΕ των οποίων το ΑΜΚΑ λήγει σε 0, 2, 4, 6 και 8.

Η αύξηση « τρέχει» από 1/1/2023. Ωστόσο τα αναδρομικά του Ιανουαρίου θα πληρωθούν τέλη Φεβρουαρίου με τις συντάξεις Μαρτίου . Αυτό σημαίνει πως στην επόμενη πληρωμή, οι συνταξιούχοι θα δουν διπλή αύξηση.

Από το σύνολο των 1.7 δικαιούχων, περίπου 1,4 εκατ. συνταξιούχοι θα δουν ολόκληρη την αύξηση του 7,75%

περίπου 300.000 συνταξιούχοι θα δουν μικρότερη αύξηση (με την πλειονότητα να ξεπερνά το 7%) καθώς διατηρούν μικρή προσωπική διαφορά

Περίπου  700.000 – 800.000 συνταξιούχοι δεν θα δουν αύξηση καθώς διατηρούν σημαντική προσωπική διαφορά.

Οι συνταξιούχοι που δε θα λάβουν αύξηση στην τσέπη αλλά μόνο λογιστική καθώς διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά θα ενημερωθούν μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΕΦΚΑ (Εκτύπωση μηνιαίου ενημερωτικού σημειώματος κύριας σύνταξης)  στο τέλος Φεβρουαρίου για τη μείωση της προσωπικής τους διαφοράς , προκειμένου να δουν και πραγματικές αυξήσεις κάποια στιγμή στο μέλλον.

Ειδικότερα, οι παλαιοί συνταξιούχοι που έχουν θετική προσωπική διαφορά μεγαλύτερη των 60 με 70 ευρώ εκτιμάται ότι δεν θα δουν καμία καθαρή αύξηση το 2023. Σε αυτούς τους ασφαλισμένους, όπως εκτιμούν οι ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης, συγκαταλέγονται και πολλοί, με συντάξεις κοντά στα 700 με 800 ευρώ. Ωστόσο αυτή η  κατηγορία έλαβε ήδη για πρώτη φορά, την επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ, καθώς διευρύνθηκαν τα εισοδηματικά κριτήρια.

Για παράδειγμα, στο ενημερωτικό σημείωμα συνταξιούχου με σύνταξη 1.000 ευρώ εμφανίζεται ως προσωπική διαφορά το ποσό των 190 ευρώ. Με την αύξηση του 7.75% δηλαδή, 77.5  ευρώ το μήνα, η προσωπική διαφορά του εν λόγω συνταξιούχου θα μειωθεί στα 112.5 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση μάλιστα, μόνο μια πολύ μεγάλη πιθανή αύξηση στις συντάξεις του 2024 θα μπορούσε να οδηγήσει σε μηδενισμό της και πιθανώς σε βελτίωση του εισοδήματος του συνταξιούχου.

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αυτοψία στην προσοψη του Δικαστικού Μεγάρου απο μηχανικους της Π.Ε Καβάλας και της πολεοδομίας

Συνεχίζεται η προβλεπόμενη διαδικασία ώστε να αποφασιστεί γρήγορα η επόμενη ενέργεια για τα επικίνδυνα μάρμαρα στο Δικαστικό Μέγαρο της Καβάλας.
Μάλιστα όπως δηλώνει ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Καβάλας, κ. Γιώργος Γραμμένος, έχει ήδη πραγματοποιηθεί αυτοψία απο μηχανικούς της Π.Ε Καβάλας στο σημείο και τις επόμενες ημέρες θα βρεθούν στο σημείο και μηχανικοι της πολεοδομίας.

 

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

ΠΕ Καβάλας” “Ηλεκτρολογικές εργασίες και περιποίηση θάμνων στο οδικό δίκτυο της

Αντικατάσταση λαμπτήρων και επισκευές φωτιστικών πραγματοποιήθηκαν σήμερα (24/1/2023), από το συνεργείο ηλεκτρολόγων της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, στο οδικό τμήμα από τα νεκροταφεία της πόλης της Καβάλας προς τη Νέα Καρβάλη.

Επίσης, συνεχίζονται το χρονικό διάστημα που διανύουμε οι εργασίες κοπής και διαμόρφωσης δέντρων και θάμνων που βρίσκονται παραπλεύρως της εθνικής οδού Καβάλας – Δράμας.

Αυτή την φορά οι εν λόγω εργασίες – που πραγματοποιούνται από το συνεργείο του αμαξοστασίου της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας – αφορούσαν την κοπή και τον καλλωπισμό θαμνοειδών στο οδικό τμήμα από τις Κρηνίδες προς το Πολύστυλο. Στο πλαίσιο του ίδιου έργου έχει ήδη αποπερατωθεί περιποίηση θάμνων και δέντρων εκατέρωθεν του δρόμου που αρχίζει από το Πολύστυλο και καταλήγει στην τσιμεντοβιομηχανία «Ηρακλής».

Υπενθυμίζεται, ακόμη, ότι τις προηγούμενες ημέρες ολοκληρώθηκαν αντίστοιχες εργασίες στο οδικό τμήμα από τον παιδικό σταθμό του Αμυγδαλεώνα μέχρι την είσοδο του γνωστού πολυκαταστήματος παιχνιδιών έξω από τον εν λόγω οικισμό, προς την Δράμα.

Οι προσπάθειες της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας για την ασφάλεια των συμπολιτών μας, αλλά και τον καλλωπισμό του φυσικού περιβάλλοντος, θα συνεχίσουν να είναι εντατικές και στοχευμένες.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: