Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Ενέργεια | Νέα προβλήματα στον ανεφοδιασμό της Ευρώπης

Εντείνονται οι ανησυχίες

Λίγα 24ωρα πριν από τη διακοπή λειτουργίας του Nord Stream1 (για την οποία η Μόσχα επικαλείται λόγους συντήρησης) η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα ακόμα πρόβλημα στον ενεργειακό ανεφοδιασμό της. Αργά τη Δευτέρα ανακοινώθηκε ότι διαπιστώθηκε βλάβη σε σύστημα αγωγών που μεταφέρει πετρέλαιο από το Καζακστάν μέσω Ρωσίας.

Η CPC, η οποία διαχειρίζεται περίπου το 1% του παγκόσμιου πετρελαίου και της οποίας ο μεγαλύτερος μέτοχος είναι η ρωσική εταιρεία αγωγών Transneft, δήλωσε ότι οι εξαγωγές από δύο από τα τρία σημεία πρόσδεσής της σε τερματικό σταθμό της Μαύρης Θάλασσας έχουν ανασταλεί, επιβεβαιώνοντας δημοσίευμα προηγούμενες πληροφορίες του Reuters.

Η Δύση κατηγορεί τη Ρωσία ότι περιορίζει τον ενεργειακό εφοδιασμό για να αυξήσει τις τιμές ως αντίποινα για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία. Η Ρωσία το αρνείται, κατηγορώντας τις ίδιες τις δυτικές κυρώσεις και διάφορα τεχνικά προβλήματα.

  • Διαβάστε επίσης: Ναυτιλία: Πέντε πλοία μεταφέρουν 3 εκατ. βαρέλια ντίζελ στην Ευρώπη

Στα ύψη οι τιμές

Οι ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν μειωθεί περίπου 75% σε ετήσια βάση, με την εξαγωγική εταιρεία Gazprom την περασμένη εβδομάδα να ανακοινώνει απρογραμμάτιστη συντήρηση του αγωγού Nord Stream 1, ο οποίος εκτείνεται κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα προς τη Γερμανία.

Οι τιμές του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν τη Δευτέρα, με τις διακοπές στα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Νορβηγίας και του Ηνωμένου Βασιλείου να εντείνουν τις ανησυχίες.

Το βρετανικό αέριο για άμεση παράδοση αυξήθηκε κατά 125 πένες στις 490 πένες ανά θερμότητα στις 17:30 GMT, ενώ το συμβόλαιο για την επόμενη ημέρα αυξήθηκε κατά 123 πένες στις 484 πένες ανά θερμότητα.

Από Ουκρανία και Πολωνία

Ο διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου της Ουκρανίας είπε ότι η ίδια και το πολωνικό σύστημα αγωγών φυσικού αερίου είχαν την ικανότητα να φέρουν ρωσικό αέριο στην Ευρώπη και να αντισταθμίσουν τη διακοπή του Nord Stream.

Η Gazprom πάντως δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό σχετικά με το εάν θα αυξήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω άλλων δρομολογίων.

Η Tengizchevroil,  πάντως, η οποία αντιπροσωπεύει τη Chevron και την Exxon (XOM.N) στο γιγάντιο έργο Tengiz του Καζακστάν, δήλωσε ότι γνώριζε για την προσωρινή συντήρηση στο CPC και ότι οι εξαγωγές και η παραγωγή πετρελαίου στο κοίτασμα πετρελαίου Tengiz ήταν επί του παρόντος χωρίς προβλήματα.

«Η CPC είναι μια βασική οδός εξαγωγής για την παραγωγή αργού πετρελαίου από το Καζακστάν για να φτάσει στις διεθνείς αγορές και πολλές χώρες βασίζονται σε αυτό το κρίσιμο σύστημα μεταφοράς για την ενεργειακή τους ασφάλεια», ανέφερε η Chevron σε δήλωση που εστάλη στο Reuters.

Χαλασμένες δεξαμενές

Η CPC γνωστοποίησε ότι σχεδίαζε να αντικαταστήσει εξαρτήματα στα δύο επηρεαζόμενα SPM και αναζητούσε έναν οργανισμό για να πραγματοποιήσει το έργο, χωρίς ωστόσο να δώσει ένα χρονοδιάγραμμα για το πότε θα γίνει αυτό.

Το Καζακστάν χρειάστηκε να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου και την άνοιξη όταν η CPC ανέστειλε τις φορτώσεις από δύο SPM λόγω ζημιάς και έκτοτε έχει περιορίσει τις εξαγωγές άλλες έξι φορές επικαλούμενο διάφορους λόγους.

Πηγή: in.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Νέο απατηλό ηλεκτρονικό μήνυμα-δήθεν επιστολή του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας

Για νέο ψευδεπίγραφο – απατηλό ηλεκτρονικό μήνυμα που διακινείται ως δήθεν επιστολή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Δημήτριου Μάλλιου ενημερώνει η ΕΛΑΣ εφιστώντας την προσοχή των πολιτών.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, συνεχίζονται οι προσπάθειες των επιτήδειων να εξαπατήσουν ανυποψίαστους πολίτες με νέο διακινούμενο ψευδεπίγραφο – απατηλό μήνυμα.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι δράστες χρησιμοποιούν τα στοιχεία του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Δημήτριου Μάλλιου, ενώ στην προσπάθειά τους να προσδώσουν «αληθοφάνεια» στη σχετική επιστολή χρησιμοποιούν το λογότυπο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Πιο αναλυτικά, οι δράστες προσποιούμενοι τις αρμόδιες ελεγκτικές Αρχές, διακινούν επιστολή μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και προσπαθούν να εξαπατήσουν συμπολίτες μας – χρήστες του διαδικτύου, με το πρόσχημα ότι ο αποδέκτης τους εμπλέκεται σε υπόθεση πορνογραφίας και άλλων αδικημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώνεται ότι το συγκεκριμένο μήνυμα είναι καταφανώς ψευδεπίγραφο και απατηλό και αποστέλλεται από δράστες που επιχειρούν προφανώς να εξαπατήσουν – παραπλανήσουν τους πολίτες και ακολούθως να αποκομίσουν παράνομο οικονομικό όφελος.

Παρακαλούνται οι πολίτες να μην ανταποκρίνονται και να διαγράφουν το συγκεκριμένο μήνυμα καθώς και «να μην ανοίγουν» τα συνημμένα αρχεία για αποφυγή προσβολής από κακόβουλο λογισμικό.

Υπενθυμίζεται ότι, περισσότερες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης πολιτών υπάρχουν αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.astynomia.gr), στην ενότητα «Οδηγός του πολίτη/Χρήσιμες συμβουλές», ενώ επιπλέον πληροφορίες και συμβουλές για περιστατικά ηλεκτρονικών απατών υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος www.cyberalert.gr.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Δήλωση Περιφερειάρχη σχετικά με δημοσκόπηση του aftodioikisi.gr

Σχετικά με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε και δημοσιεύτηκε στο site  aftodioikisi.gr, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, έκανε την εξής δήλωση:

«Ο εξευτελισμός της επιστήμης της Στατιστικής στο έλεος του κιτρινισμού

Αισθάνομαι βαθύτατα απογοητευμένος από την διαπίστωση ότι ένας ηλεκτρονικός ιστότοπος όπως το aftodioikisi.gr φλερτάρει έντονα με τον λεγόμενο κιτρινισμό, δημοσιεύοντας μία «δημοσκόπηση» με μοναδικό γνώμονα την προσβολή της Διοίκησής μας και όχι την ενημέρωση του κοινού.

Αντίθετα, στην περίπτωση της έρευνας του aftodioikisi.gr ακόμη και ένα απαίδευτο μάτι μπορεί πανεύκολα να διαπιστώσει ότι οι ερωτήσεις είναι ελάχιστες, γενικόλογες και διαρθρωμένες με τρόπο ώστε να εξάγεται αρνητικό αποτέλεσμα.

Ομοίως και η «ανάλυσή» τους γίνεται με τρόπο απαράδεκτο, αφού λαμβάνονται υπόψη απαντήσεις οι οποίες δεν έχουν καν σχέση με το ουσιαστικό αντικείμενο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ως φορέα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Για παράδειγμα, στην ερώτηση «ποιο είναι το βασικό πρόβλημα στην περιοχή σας;» οι ερωτώμενοι απαντούν σε ποσοστό 20% «το κυκλοφοριακό και οι θέσεις στάθμευσης» και σε ποσοστό 20% «τα σκουπίδια και η καθαριότητα». Ούτε η διαχείριση των απορριμμάτων, ούτε το κυκλοφοριακό ζήτημα των πόλεων εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας και αυτό όφειλαν να το γνωρίζουν οι επίδοξοι αναλυτές της καταχρηστικά αποκαλούμενης «έρευνας», πριν συμπεριλάβουν τα ευρήματα στα συμπεράσματά τους.

Χρησιμοποίησα αυτό το παράδειγμα για να καταδείξω το πνεύμα της έρευνας, η οποία, επαναλαμβάνω, διακατέχεται από απόλυτη προχειρότητα και αυτός είναι ο επιεικέστερος χαρακτηρισμός που μπορώ να σκεφτώ.

Ειλικρινά με λυπεί και με θλίβει αυτή η διολίσθηση που παρατηρώ και παρακαλώ τους αναγνώστες του aftofdioikisi.gr να κρίνουν και να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Σε ό,τι αφορά τα μέλη της Διοίκησής και εμένα προσωπικά, δηλώνω για ακόμη μία φορά ότι δεν φοβόμαστε την κριτική, αλλά αντίθετα την επιζητούμε, υπό την προϋπόθεση όμως ότι συνοδεύεται από στοιχειοθετημένη επιχειρηματολογία που να εξυπηρετεί έναν παραγωγικό διάλογο. Στο προκείμενο, αυτό που βλέπουμε είναι μία άκρατη λασπολογία «ντυμένη» πρόχειρα με το σχήμα μιας «έρευνας» η οποία προσβάλει το αναγνωστικό κοινό, αλλά και την ίδια την επιστήμη της Στατιστικής»

Continue Reading

ΕΒΡΟΣ

Σουφλί | Σε καταστολή ο 56χρονος Συνοριοφύλακας που τον πυροβόλησαν απ’ την τουρκική πλευρά

Σε καταστολή στην Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου νοσηλεύεται ο 56χρονος Συνοριοφύλακας, που χθες στις 18.20′ το απόγευμα δέχθηκε σφαίρα στην κοιλιά από πυροβολισμούς οι οποίοι προήλθαν απ’ την τουρκική πλευρά.

Ο έμπειρος αστυνομικός που κατάγεται από το Σουφλί και υπηρετεί στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης της πόλης, υποβλήθηκε επί δυο ώρες σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της σφαίρας, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες έπληξε το λεπτό έντερο και τον σπλήνα. Απέφυγε τον κίνδυνο σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά χθες βράδυ και οι γιατροί θα επιχειρήσουν σήμερα να τον “ξυπνήσουν” προκειμένου να δουν πως εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας του.

Στο Νοσοκομείο βρέθηκαν η σύζυγος του (είναι παντρεμένος με δυο γιους, ο ένας μάλιστα είναι αστυνομικός στην Αθήνα), θεωρείται και είναι από τους πιο έμπειρους Συνοριοφύλακες  και σίγουρα στάθηκε τυχερός γιατί η σφαίρα εκτιμάται ότι εξοστρακίστηκε και δεν είχε τόσο μεγάλη δύναμη όταν τον βρήκε κάτω από τον αφαλό στην κοιλιακή χώρα. Το Evros-news.gr χθες βράδυ ήταν το μοναδικό ΜΜΕ που βρέθηκε εκεί και σας ενημέρωσε για την κατάσταση της υγείας του αστυνομικού.,

evros-news.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
text about elections
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en