Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Ενέργεια | Νέα προβλήματα στον ανεφοδιασμό της Ευρώπης

Εντείνονται οι ανησυχίες

Λίγα 24ωρα πριν από τη διακοπή λειτουργίας του Nord Stream1 (για την οποία η Μόσχα επικαλείται λόγους συντήρησης) η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα ακόμα πρόβλημα στον ενεργειακό ανεφοδιασμό της. Αργά τη Δευτέρα ανακοινώθηκε ότι διαπιστώθηκε βλάβη σε σύστημα αγωγών που μεταφέρει πετρέλαιο από το Καζακστάν μέσω Ρωσίας.

Η CPC, η οποία διαχειρίζεται περίπου το 1% του παγκόσμιου πετρελαίου και της οποίας ο μεγαλύτερος μέτοχος είναι η ρωσική εταιρεία αγωγών Transneft, δήλωσε ότι οι εξαγωγές από δύο από τα τρία σημεία πρόσδεσής της σε τερματικό σταθμό της Μαύρης Θάλασσας έχουν ανασταλεί, επιβεβαιώνοντας δημοσίευμα προηγούμενες πληροφορίες του Reuters.

Η Δύση κατηγορεί τη Ρωσία ότι περιορίζει τον ενεργειακό εφοδιασμό για να αυξήσει τις τιμές ως αντίποινα για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία. Η Ρωσία το αρνείται, κατηγορώντας τις ίδιες τις δυτικές κυρώσεις και διάφορα τεχνικά προβλήματα.

  • Διαβάστε επίσης: Ναυτιλία: Πέντε πλοία μεταφέρουν 3 εκατ. βαρέλια ντίζελ στην Ευρώπη

Στα ύψη οι τιμές

Οι ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν μειωθεί περίπου 75% σε ετήσια βάση, με την εξαγωγική εταιρεία Gazprom την περασμένη εβδομάδα να ανακοινώνει απρογραμμάτιστη συντήρηση του αγωγού Nord Stream 1, ο οποίος εκτείνεται κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα προς τη Γερμανία.

Οι τιμές του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν τη Δευτέρα, με τις διακοπές στα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Νορβηγίας και του Ηνωμένου Βασιλείου να εντείνουν τις ανησυχίες.

Το βρετανικό αέριο για άμεση παράδοση αυξήθηκε κατά 125 πένες στις 490 πένες ανά θερμότητα στις 17:30 GMT, ενώ το συμβόλαιο για την επόμενη ημέρα αυξήθηκε κατά 123 πένες στις 484 πένες ανά θερμότητα.

Από Ουκρανία και Πολωνία

Ο διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου της Ουκρανίας είπε ότι η ίδια και το πολωνικό σύστημα αγωγών φυσικού αερίου είχαν την ικανότητα να φέρουν ρωσικό αέριο στην Ευρώπη και να αντισταθμίσουν τη διακοπή του Nord Stream.

Η Gazprom πάντως δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό σχετικά με το εάν θα αυξήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω άλλων δρομολογίων.

Η Tengizchevroil,  πάντως, η οποία αντιπροσωπεύει τη Chevron και την Exxon (XOM.N) στο γιγάντιο έργο Tengiz του Καζακστάν, δήλωσε ότι γνώριζε για την προσωρινή συντήρηση στο CPC και ότι οι εξαγωγές και η παραγωγή πετρελαίου στο κοίτασμα πετρελαίου Tengiz ήταν επί του παρόντος χωρίς προβλήματα.

«Η CPC είναι μια βασική οδός εξαγωγής για την παραγωγή αργού πετρελαίου από το Καζακστάν για να φτάσει στις διεθνείς αγορές και πολλές χώρες βασίζονται σε αυτό το κρίσιμο σύστημα μεταφοράς για την ενεργειακή τους ασφάλεια», ανέφερε η Chevron σε δήλωση που εστάλη στο Reuters.

Χαλασμένες δεξαμενές

Η CPC γνωστοποίησε ότι σχεδίαζε να αντικαταστήσει εξαρτήματα στα δύο επηρεαζόμενα SPM και αναζητούσε έναν οργανισμό για να πραγματοποιήσει το έργο, χωρίς ωστόσο να δώσει ένα χρονοδιάγραμμα για το πότε θα γίνει αυτό.

Το Καζακστάν χρειάστηκε να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου και την άνοιξη όταν η CPC ανέστειλε τις φορτώσεις από δύο SPM λόγω ζημιάς και έκτοτε έχει περιορίσει τις εξαγωγές άλλες έξι φορές επικαλούμενο διάφορους λόγους.

Πηγή: in.gr

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Νίκος Παναγιωτόπουλος | Η Ελλάδα δυναμώνει αλλά θα δυναμώσει κι’ άλλο

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Άμυνας :
Πραγματικά είναι τιμή και χαρά να βρίσκομαι σήμερα εδώ. Πριν από 25 χρόνια έγινε ένα ξεκίνημα για αυτή την έκθεση που γεννιόταν τότε ως θεσμός.
Αυτό εγχείρημα είναι πλέον ένας καταξιωμένος θεσμός του τοπικού επιχειρείν και όχι μόνο . Το επιχειρείν πρέπει να υπάρξει να αντέχει και να υπερνικά τα προβλήματα καθώς είναι ο πυλώνας της οικονομίας.
Είναι ευκαιρία για μια τέτοια προσέγγιση σε τοπικό και όχι μόνο επίπεδο.  Το περιβάλλον είναι πλέον ασταθές και επικίνδυνο . Οι μηχανές της οικονομίας σταμάτησαν για ένα αρκετά μεγάλο διάστημα , χρειάζεται νέο σχέδιο και νέα προσέγγιση .
Οι κυβερνήσεις θα κάνουν κυβερνήσεις κρίσεων
Ξέρω πως η ασφάλεια συνδέεται με την οικονομική ασφάλεια και όλες τις παραμέτρους.  Δείχνουμε ότι θεωρούμε σημαντικό τον παράγοντα της ασφάλειας

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Γιώργος Καββαθάς | Με συνδέουν συνθηματικοί λόγοι με την πόλη σας

Σημαντικά μηνύματα πέρασε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ από την 28η Kavala Expo 2022.

Όπως τόνισε ο ίδιος

” Με συνδέουν συνθηματική λόγοι με την πόλη σας . ΝΑ συγχαρώ και το επιμελητήριο αλλά και τους εκθέτες που αποδεικνύουν ότι το επιχειρείν είναι σήμερα εδώ και πλέον ξεπεράσαμε αυτά τα δώδεκα χρόνια κρίσης . Δυστυχώς όμως πρέπει να πούμε και την πραγματικότητα που βιώνουν οι επαγγελματίες τις χώρας μας. Στην οικονομική κρίση πλήρωσαν ακριβά το τίμημα. Στην πανδημία οι επιχειρήσεις άντεξαν. Δυστυχώς σήμερα ζούμε μια ενεργειακή κρίση και περίμενα να δώσει ο πρωθυπουργός  μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας. Βλέπουμε πως αιμορραγεί ο προϋπολογισμός και για αυτό χρειαζόμαστε μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών ”

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Δέμπας από Kavala Expo 2022 | Διεκδικήσαμε σαν επιμελητήρια και πετύχαμε

” Δύο χρόνια δυστυχώς μέσα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς και με τις αρνητικές οικονομικές συγκυρίες που ακόμα πληρώνουμε, το επιμελητήριο Καβάλας και η επιχειρηματικότητα της περιοχής μας , επιστρέφει και δίνει βήμα στις επιχειρήσεις να φροντίσουν να παρουσιάσουν τα προϊόντα και όλες τις υπηρεσίες. Είμαστε βέβαιοι και δουλέψαμε πολύ γι’ αυτό ώστε αυτή η έκθεση να είναι εποικοδομητική για τις επιχειρήσεις χρόνων που συμμετέχουν.

Είχαμε ένα καλό καλοκαίρι όπου αυξήσαμε του τζίρους μας αλλά αυτό που θα υπολογίσουμε στο τέλος είναι το ενεργειακό κόστος .Η εκτόξευση του ενεργειακού κόστους όντως μας έχει λυγίσει. Η Χώρα μας είναι λογικό ότι χρειάζεται μόνιμες πολιτικές που έτσι μπορούμε να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση. Θα ήθελα να σταθώ σε κάποια σημεία που καταφέραμε να βρούμε λύσεις . Διεκδικήσαμε σαν επιμελητήρια τον συμψηφισμό και πλέον οι επιχειρήσεις βρήκαν την δικαίωση τους. Δεύτερο το Βιοτεχνικό πάρκο, ένας χώρος που θα μπορέσει να αναπτυχθεί με νέα επενδυτικά σχέδια. Τρίτο υποστηρίζουμε την νεοφυή επιχειρηματικότητα . Τέταρτο , τουρισμός κρουαζιέρας με πλάνο και για το νησί της Θάσου για το 2023. “

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X