Connect with us

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Εμπάργκο όπλων στην Τουρκία πρότεινε ο Μητσοτάκης

Ο Δεκέμβριος είναι η καταλυτική ημερομηνία που η ΕΕ θα πάρει αποφάσεις σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει τις μονομερείς ενέργειες, είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός ότι με την επιμονή του ίδιου και του Κύπριου Προέδρου Ν. Αναστασιάδη συζητήθηκε το θέμα στην Σύνοδο αν και δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη.

«Ζητήσαμε να υπάρχει ρητή αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων η προκλητικότητα της Τουρκίας. Συμφώνησαν οι υπόλοιποι ηγέτες και υπάρχουν ρητές αναφορές για την Τουρκία και τον σεβασμό που πρέπει να δείξει στα ψηφίσματα. «Η ΕΕ κάλεσε την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες και παρακολουθεί τις εξελίξεις. Τον Δεκέμβριο είναι η καταλυτική ημερομηνία για να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία αν δεν συνετιστεί«, είπε χαρακτηριστικά.

«Υπάρχει μία ρητή αναφορά στην ανάγκη να σεβαστεί η Τουρκία τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας, είπε και ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τόνισε την ξεχωριστή σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων και κάλεσε την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες. Τόνισε ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις σε συνέχεια των συμπερασμάτων της Συνόδου της 2ας Οκτωβρίου».

Όταν συζητήσαμε εκτενώς το θέμα της Τουρκίας στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής έπρεπε να διανύσουμε δρόμο για να εξηγήσουμε στους Ευρωπαίους», συνέχισε ο Κυρ. Μητσοτάκης. «Μετά από κάθε συνεδρίαση διανύουμε ακόμα δρόμο. Τα συμπεράσματα που επαναβεβαιώθηκαν σήμερα στην παράγραφο 21, λένε ξεκάθαρα, θέτουν ξεκάθαρη χρονική περίοδο που θα αξιολογηθεί η συμπεριφορά της Τουρκίας το Δεκέμβριο».

«Αυτές οι ενέργειες και τα όπλα που έχει η Ευρώπη στη διάθεσή της περιγράφονται με σαφήνεια» ανέφερε ο πρωθυπουργός και εξήγησε: «Υπενθύμισα ότι σε προηγούμενες αποφάσεις Ευρωπαϊκών Συμβουλίων σχετικά με τουρκική προκλητικότητα στη Συρία, υπήρξαν αποφάσεις σχετικά με εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία. Η καλύτερη έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης θα ήταν μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που να μην επιτρέπεται πώληση όπλων στην Τουρκία. Έθιξα το θέμα στο ευρωπαϊκό συμβούλιο. Νομίζω ότι η θέση μου έγινε απολύτως κατανοητή. Θύμισα ότι άλλες χώρες που δεν ανήκουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια πήραν απόφαση να μην πουλήσουν αεροσκάφη στην Τουρκία, όπως οι ΗΠΑ».

Click to comment

Απάντηση

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Νίκος Παναγιωτόπουλος – Χουλουσί Ακάρ | Ο διάλογος τους στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Συνάντηση με τον Χουλουσί Ακάρ είχε ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

Ηταν μια σύντομη συνάντηση, ωστόσο ο κ. Παναγιωτόπουλος μετέφερε το μήνυμα της ελληνικής πλευράς για αποκλιμάκωση. «Είναι καλό να πέφτουν οι τόνοι, η βελτίωση στο κλίμα γίνεται με μικρά βήματα, τα μικρά βήματα οδηγούν σε θετικό αποτέλεσμα.

Ας το κάνουμε», φέρεται να είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος στον Τούρκο ομόλογό του. Ο κ. Ακάρ φέρεται να απάντησε: «Όσο υπάρχει μεταξύ μας επικοινωνία, όλα είναι εφικτά».

Πηγή: OPENEWS.GR

Continue Reading

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Πλακιωτάκης | Συνεχίζει να λειτουργεί ως κράτος-“πειρατής” η Τουρκία στο μεταναστευτικό

Ως κράτος-πειρατής συνεχίζει να συμπεριφέρεται η Τουρκία, “εργαλειοποιώντας το μεταναστευτικό, αλλά -ακόμα χειρότερα- θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές δυστυχισμένων και απελπισμένων ανθρώπων”, δήλωσε από την Αλεξανδρούπολη, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, απαντώντας σε ερώτημα για τη στάση της γείτονος.

“Το λιμενικό σώμα, με αυξημένες επιχειρησιακές δυνατότητες, με σωστό σχεδιασμό και κυρίως με την υπερπροσπάθεια των γυναικών και των ανδρών του, έχει καταφέρει τα τελευταία δύο χρόνια να έχει περιορίσει σημαντικά τις μεταναστευτικές ροές, σε ποσοστό 90%, σε σχέση με 2019. Θα συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα και ετοιμότητα να προασπίζουμε τα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας μας, που αποτελούν ταυτόχρονα και θαλάσσια σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, σημείωσε ο κ. Πλακιωτάκης, επισημαίνοντας πως τα στελέχη του Λιμενικού επιχειρούν με αποφασιστικότητα, αποτελεσματικότητα και σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και με απόλυτη προτεραιότητα στην προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Continue Reading

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Το παιχνίδι του… μουτζούρη της Άγκυρας

Να απαλλαγεί από το χαρτί του «μουτζούρη» επιδιώκει η Άγκυρα, που δεν θέλει να αναλάβει την αποκλειστική ευθύνη για τις τεταμένες σχέσεις με την Αθήνα.

Μια ανάσα πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο τέλος του μήνα η τουρκική πλευρά θέλει να δείξει πως δεν έχουν κοπεί οριστικά οι γέφυρες επικοινωνίας.

Ήταν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αυτός που αποφάσισε να κόψει τους διαύλους επικοινωνίας με το «Μητσοτάκης γιόκ» και την προσωπική επίθεση στον Έλληνα πρωθυπουργό.  Ωστόσο χθες υπήρξε ένα μίνι «τετ α τετ» του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου  με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ μετά την οικογενειακή φωτογραφία στη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Βέβαια σε  μια τόσο σύντομη συνάντηση – διάρκειας περίπου πέντε λεπτών – δεν ήταν δυνατόν να γίνει μια συζήτηση ουσίας, ωστόσο είναι θετικό πως υπήρξε έστω και αυτός ο δίαυλος.

Λίγες ώρες  αργότερα υπήρξε ένας διάλογος δευτερολέπτων των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας  και της Τουρκίας με τον Νίκο Δένδια να μιλά για μια κοινωνική χειραψία. Άλλωστε ήταν μια τυχαία συνάντηση  στο περιθώριο του Φόρουμ Διαλόγου των Πρεσπών 2022 στην Αχρίδα.

Είναι εμφανές πως η Άγκυρα δεν θέλει να εμφανιστεί στη διεθνή σκηνή πως είναι αυτή που αρνείται ολοκληρωτικά το διάλογο και φαίνεται πως κάνει μισό βήμα. Πάντως εντυπωσιακή αλλαγή δεν αναμένεται, καθώς η τουρκική πλευρά κάθε μέρα επιλέγει  και έναν διαφορετικό τρόπο για να συντηρήσει την ένταση. Οι πρωτοφανείς αναφορές περί αποστρατικοποίησης των νησιών, οι παράνομες Navtex, τα καλοκαιρινά σχέδια για νέες γεωτρήσεις (χωρίς ακόμα να έχει προσδιοριστεί το που) αλλά και οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου (κάτι που επαναλήφθηκε χθες από τουρκικά drones) αποτελούν κρίκους στην αλυσίδα των προκλήσεων.

Ενδεικτικό  του παραλογισμού είναι πως η τουρκική πλευρά έχει φτάσει στο πρωτοφανές σημείο να κατηγορεί την Ελλάδα για παραβιάσεις του εναέριου χώρου, υπόθαλψη τρομοκρατών και για το μεταναστευτικό. Πρόκειται για μια προσπάθεια να γίνει  το άσπρο – μαύρο και το γεγονός πως οι αιτιάσεις της δεν βρίσκουν ευήκοα ώτα στη Δύση εντείνει τον εκνευρισμό στην γειτονική χώρα.

Η προσπάθεια αυτή κορυφώθηκε τις προηγούμενες ημέρες κατά την διάρκεια της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΝΑΤΟ που έλαβε χώρα στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί οι Τούρκοι υπουργοί που πήραν το λόγο επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν τη θέση τους ως «οικοδεσπότες» για να παρουσιάσουν τις μονομερείς διεκδικήσεις τους αλλά και τις ανυπόστατες κατηγορίες για την χώρα μας  (μιλώντας περί τρομοκρατίας, για το  μεταναστευτικό κ.α.). Για να υπάρξει ηχηρή απάντηση από τους Έλληνες βουλευτές που έδωσαν το παρόν.

Η στάση της Δύσης προκαλεί την… γκρίνια της Άγκυρας

Το επόμενο διάστημα η Τουρκία θα συνεχίσει αυτή την απέλπιδα προσπάθεια μετάθεσης των ευθυνών στην Ελληνική πλευρά, προκειμένου να πείσει  ΗΠΑ και Ε.Ε πως δεν είναι ο ταραξίας της Ανατολικής Μεσογείου. Άλλωστε το «ξεπάγωμα» των σχέσεων με τις ΗΠΑ – σχέσεις που διαταράχθηκαν λόγω της απόκτησης των ρωσικών S400- αποτελεί κεντρική επιδίωξη της τουρκικής πλευράς, που θέλει να έχει πρόσβαση στα F 16.

Βέβαια τα τουρκικά αυτά όνειρα δεν είναι εύκολο να γίνουν πράξη, καθώς ακόμα ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχει πάρει την πολυπόθητη πρόσκληση για τον Λευκό Οίκο. Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στη Μαδρίτη, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα μεταβεί στην Ισπανία για την Σύνοδο του ΝΑΤΟ και μένει να φανεί ποια  ραντεβού θα  επιλέξει να κάνει στο περιθώριο της Συνόδου

Μέχρι τότε πάντως η Άγκυρα συνεχίζει να αποκαλύπτει το πραγματικό της πρόσωπο, εξαπολύοντας σε τακτά διαστήματα  «βέλη» προς την Δύση με το επιχείρημα πως… αδικείται. Βέβαια η προσπάθεια αυτή δεν αποδίδει καρπούς και ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πίτερ Στάνο σημείωσε χθες πως «η Τουρκία πρέπει  να σταματήσει όλες τις απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο τους»

Την Τετάρτη σαφής ήταν η αναφορά του  γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, που σημείωσε πως «οι δηλώσεις της τουρκικής πλευράς το τελευταίο διάστημα «δεν βοηθούν τον εποικοδομητικό διάλογο και τη σταθερότητα στην περιοχή»  και τόνισε   πως  «ιδιαίτερα η επιθετική ρητορική, καθώς και η τουρκική παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου, δίνουν αφορμή για ανησυχία». Χθες η Άγκυρα δεν μπόρεσε να κρύψει τον εκνευρισμό της. Χαρακτήρισε απαράδεκτο το ό,τι ο Γερμανός εκπρόσωπος προβαίνει σε «αβάσιμες κατηγορίες», ενώ αναμάσησε την «καραμέλα» πως η Ελλάδα είναι αυτή που κάνει παραβιάσεις.

Πως θα κινηθεί η  Αθήνα στην γεωπολιτική σκακιέρα

Την ίδια η στιγμή η Αθήνα επιδιώκει να εμφανιστεί ως παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή, επισημαίνοντας πως οι θέσεις της χώρας εδράζονται στο διεθνές δίκαιο. Οι ανιστόρητοι ισχυρισμοί και τα έωλα επιχειρήματα της άλλης πλευράς δεν μπορούν να σταθούν υπογραμμίζεται από την κυβερνητική πλευρά, ενώ αυτό που επισημαίνεται εμφατικά είναι πως η  χώρα είναι ανυποχώρητη στα ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Η Αθήνα και η Λευκωσία συντονίζουν τις επόμενες κινήσεις τους και σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Στη συνέχεια θα παρακαθίσει σε γεύμα που παραθέτει προς τιμήν του ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου, ενώ  θα συναντηθεί με την Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων και Κοινοτήτων. Να σημειωθεί πως το  απόγευμα ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει στο συνέδριο του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Στο τέλος του μήνα θα υπάρξει ένα διπλωματικό σπριντ – διάρκειας επτά ημερών – με την ελληνική πλευρά να ενημερώνει εταίρους και συμμάχους για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή. Η αρχή θα γίνει στην Σύνορο Κορυφής της Ε.Ε. στις 23 και 24 του μήνα και στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει αναφορά στην τουρκική συμπεριφορά και στα συμπεράσματα.

Θα έχει προηγηθεί η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ρώμη στις 22 του μήνα, όπου θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι. Με τα κράτη του Νότου να επιδιώκουν ένα κοινό «μέτωπο» στο οικονομικό και ενεργειακό πεδίο η συνάντηση που γίνεται στο παρά πέντε της Συνόδου έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Παράλληλα βέβαια ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί και στις γεωπολιτικές εξελίξεις, στέλνοντας εκ νέου μήνυμα – και προς την πλευρά της Άγκυρας – πως αναθεωρητικές πρακτικές δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές.

Το επόμενο κρίσιμο διήμερο είναι στις 29 και 30 Ιουνίου, οπότε και -όπως αναφέρθηκε-  θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ. Εκεί θα φανεί και το κατά πόσο o Τούρκος πρόεδρος θα κρατήσει σκληρή γραμμή σε μια σειρά θεμάτων- για παράδειγμα εμμένοντας σε παράλογους όρους για την ένταξη Φιλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ – ή θα λειάνει τις θέσεις του με ανταλλάγματα.

Πηγη: ethnos.gr

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: