Connect with us

ΥΓΕΙΑ

Εμβόλιο Pfizer| Τρίτη δόση προσφέρει «ισχυρή προστασία» και κατά της μετάλλαξης Delta

Μια τρίτη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά της Covid-19 μπορεί να προσφέρει «ισχυρή» προστασία κατά της μετάλλαξης Delta – πέρα από την προστασία που προσφέρουν οι δύο δόσεις-, υποστηρίζουν νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Pfizer.

Τα στοιχεία, τα οποία αναρτήθηκαν online, σύμφωνα με το CNN, δείχνουν ότι τα επίπεδα των αντισωμάτων έναντι της μετάλλαξης Delta αυξάνονται μετά από μια τρίτη ενισχυτική δόση του εμβολίου.

Τα στοιχεία δεν έχουν εξεταστεί από ανεξάρτητους ερευνητές ή δημοσιευτεί σε ιατρική επιθεώρηση ακόμη.

Δεν είναι ξεκάθαρο αν τα ενισχυμένα επίπεδα αντισωμάτων σχετίζονται πράγματι με καλύτερη προστασία ή αν αυτή η έξτρα προστασία είναι απαραίτητη, σημειώνει το δημοσίευμα. Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) λένε ότι τα εμβόλια που υπάρχουν σήμερα προστατεύουν και κατά των κοινών μεταλλάξεων.

Ο Dr. Mikael Dolsten, ο οποίος ηγείται της έρευνας στην Pfizer, χαρακτήρισε τα νέα στοιχεία για μια τρίτη δόση του εμβολίου «ενθαρρυντικά».

Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι τα επίπεδα των αντισωμάτων είναι πολύ υψηλότερα και κατά του αρχικού κορονοϊού αλλά και έναντι της μετάλλαξης Beta, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, μετά από μια τρίτη δόση.

Τα στοιχεία δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη στον online server medrxiv.org, αναφέροντας πως η μελέτη περιλαμβάνει 44.000 εθελοντές από όλο τον κόσμο.

Εμβόλιο Pfizer: Τι δείχνουν τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητά του

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, η συνολική αποτελεσματικότητα ήταν περίπου 91% στη διάρκεια των έξι μηνών. Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι στης σοβαρής Covid-19 ήταν περίπου 97%.

Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ανέβηκε περισσότερο από 96% από μια εβδομάδα έως περίπου δύο μήνες μετά τη δεύτερη δόση και ύστερα φάνηκε να αρχίζει σταδιακά να μειώνεται στο 83,7% τέσσερις με έξι μήνες αργότερα, με μια μείωση κατά μέσο όρο περίπου 6% τους τελευταίους δυο μήνες.

Πηγή: https://www.newsbeast.gr/

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σαρηγιάννης | Πρέπει να παραμείνει στο κόκκινο η Καβάλα – Στο κόκκινο Ξάνθη, Δράμα

Σε δηλώσεις στην εκπομπή Αναλυτής στο ENA Channel πριν λίγο ο καθηγητής υγειονομικής και περιβαλλοντικής μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης επιβεβαίωσε ότι οι Π.Ε Ξάνθης και Δράμας εντάσσονται πλέον με απόφαση κυβέρνησης στο κόκκινο.

Την ίδια ώρα έκανε γνωστό ότι πρέπει για τουλάχιστον μία εβδομάδα να παραμείνει στο κόκκινο η Π.Ε Καβάλας καθώς παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γιατροί Νοσοκομείου Καβάλας | Αναζητούμε οριστική λύση στο πρόβλημα υποστελέχωσης

Οι γιατροί του Νοσοκομείου Καβάλας προχώρησαν στην παρακάτω ανακοίνωση :

Tο Δ.Σ της ΕΓΕΣΥΚ με αφορμή την ασφυκτική κατάσταση που έχει προκύψει με τις νοσηλείες στη κλινική Covid καθώς οι ανάγκες νοσηλείας ξεπερνούν πλέον τις δυνατότητές της, κοινώς στις τελευταίες εφημερίες δύσκολα ανευρίσκονται διαθέσιμες κλίνες, καλεί τη Διοίκηση του Γ.Ν Καβάλας, μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση είτε μόνη είτε σε συνεννόηση με την 4 η ΥΠΕ να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα που έχει προκληθεί από την υποστελέχωση σε Ιατρικό
και Νοσηλευτικό προσωπικό, έτσι ώστε να διαθέτει ανά περίσταση τις απαραίτητες κλίνες στην κενή πτέρυγα που παραμένει σε ετοιμότητα.

Παράλληλα θα πρέπει να αποδεσμεύσει τελείως από τη διαδικασία νοσηλείας Covid θετικών ασθενών, σύντομης η μακράς, το υποστελεχωμένο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου. Ο ρόλος η υποδομή και η εκπαίδευση του ΤΕΠ, Ιατρών και Νοσηλευτών, είναι η αντιμετώπιση και διακίνηση των Επειγόντων Περιστατικών και όχι η νοσηλεία βαρέως πασχόντων ασθενών Covid.

Επίσης το Δ.Σ της ΕΓΕΣΥΚ εκφράζει την αγανάκτηση του για την απαράδεκτη ενέργεια της 4 ης Υγειονομικής Περιφέρειας στις 22/09/2021 και ώρα 13:28 να εκδώσει εντολή υποχρεωτικής μετακίνησης και εφημέρευσης την ίδια ημέρα στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών ενός Ιατρού του Αναισθησιολογικού Τμήματος τουνοσοκομείου μας.

Είναι απορίας άξιο το πως έφτασε μεσημέρι για να καταλάβουν πως δεν υπάρχει Αναισθησιολόγος να εφημερεύσει στο Νοσοκομείο Σερρών. Επίσης συνιστά προσβολή στο πρόσωπο του Ιατρού να του δίνεται ξαφνικά εντολή σε λίγη ώρα να μεταβεί σε άλλο νομό για να εφημερεύσει μη λαμβάνοντας υπόψη την οικογενειακή του κατάσταση και υποχρεώσεις, ενώ απαράδεκτο είναι και το γεγονός ότι ξαφνικά διαταράσσουν τη λειτουργία του Αναισθησιολογικού Τμήματος, θέτοντας σε κίνδυνο τη διεξαγωγή τακτικών και επειγόντων χειρουργείων της ίδιας και της επόμενης ημέρας, ενός τμήματος που αξίζει να σημειωθεί πως ήδη καλύπτει για το μήνα με εφημερίες το γειτονικό Νοσοκομείο της Δράμας.

Όλα τα παραπάνω είναι ένα μικρό μόνο κομμάτι των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει καθημερινά το Νοσοκομείο μας, προβλήματα που ξεκινούν από την υποστελέχωση του σε Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό καθώς από την αρχή της πανδημίας δεν έγιναν απόπειρες να καλυφθούν τα κενά που προέκυψαν με προκηρύξεις ανάλογες των κενών θέσεων, παρά μόνο διαρκής επιβάρυνση του περιορισμένου αριθμού των υγειονομικών με ημίμετρα που τους εξοντώνουν και εργασιακά και βιολογικά.

Continue Reading

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Σχολεία | Πάνω από 6.000 κρούσματα σε παιδιά τις πρώτες 10 μέρες λειτουργίας

Κερδίζει συνεχώς έδαφος στις σχολικές μονάδες ο κορωνοϊός, όπως μαρτυρούν τα στοιχεία για τους θετικούς στον ιό μαθητές δέκα ημέρες μετά το άνοιγμα των σχολείων.

Η διασπορά του κορωνοϊού στις ηλικίες 4-18 χρόνων που ανακοίνωσε χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), αποτελεί μια ενότητα που είναι βέβαιον ότι θα…εμπλουτιστεί το επόμενο διάστημα, που η επιδημία αναμένεται να πρωταγωνιστήσει στα σχολεία. Η αποτύπωση, που ξεκίνησε με την χθεσινή επιδημιολογική έκθεση, θα αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη νέων προγνωστικών μοντέλων στοχευμένων στην επιδημία των ανηλίκων και θα επιτρέψει στους ειδικούς να εκτιμήσουν την επιδημική πορεία.

Από το πρώτο κουδούνι, τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου μέχρι και χθες καταγράφηκαν περισσότερα από 6.000 κρούσματα κορωνοϊού στην πληθυσμιακή ομάδα των ανηλίκων, όπου οι μαθητές της προσχολικής και της σχολικής εκπαίδευσης κυριαρχούν. Μάλιστα, το περασμένο 24ωρο ανακοινώθηκε και η πρώτη για την εφετινή σχολική χρονιά αναστολή λειτουργίας τμημάτων λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού – συγκεκριμένα, σε δύο τμήματα του 10ου δημοτικού Σχολείου Νεάπολης – Συκεών στη Θεσσαλονίκη, από την οποία όπως φαίνεται σηκώνεται και πάλι ισχυρό επιδημικό κύμα.

Ο εκτεταμένος και τακτικός έλεγχος για τον κορωνοιό (testing) στους μαθητές δημιουργεί κάποιο ανάχωμα για την επιδημία στα σχολεία καθώς εντοπίζονται εγκαίρως οι ασυμπτωματικοί φορείς του ιού, απομονώνονται και προστατεύονται τόσο οι ίδιοι όσο και οι συμμαθητές τους όσο και οι οικείοι τους.

Ωστόσο, η έξαρση της επιδημίας μέσα στα σχολεία βρίσκεται μόλις στην αρχή. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα κρούσματα θα αυξηθούν περαιτέρω τις επόμενες εβδομάδες, λόγω μεγαλύτερης κινητικότητας των παιδιών και δυναμικότερου testing στις εκπαιδευτικές μονάδες. Επιπλέον, βασικός παράγοντας που θα επιδράσει στην ανοδική ή μη πορεία της επιδημίας στα Γυμνάσια και τα Λύκεια είναι η ταχύτητα του εμβολιασμού – υπενθυμίζεται πως τα εμβόλια mRNA χορηγούνται σε εφήβους ηλικίας 12-17 χρόνων.

Τα σχολεία απασχολούν την κυβέρνηση, τις επιστημονικές και υγειονομικές αρχές, την κοινωνία, με διαφορετική προσέγγιση από την κάθε πλευρά, αλλά με συνισταμένη την αγωνία όλων για την αδιατάρακτη διά ζώσης επαφή των μαθητών με τον σχολικό τους μικρόκοσμο. Η κυβέρνηση επιθυμεί τη δια ζώσης λειτουργία των σχολείων, τα μέλη της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων παρατηρούν με προβληματισμό την αύξηση κρουσμάτων στους ανηλίκους και προκρίνουν την επαναξιολόγηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, οι αρμόδιοι στα παιδιατρικά νοσοκομεία ανησυχούν για την τυχόν μεγάλη επίπτωση της λοίμωξης covid στους ανηλίκους και οι γονείς καλούνται να αποφασίσουν για την προσέλευση των παιδιών τους στις σχολικές αίθουσες και, κυρίως, αν τα θωρακίσουν με το εμβόλιο κατά της λοίμωξης covid εφόσον εμπίπτουν στις ομάδες χορήγησής του.

Υπερδιπλασιάστηκαν τα μολυσμένα παιδιά από τον Ιούνιο

Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ΕΟΔΥ για την κυκλοφορία του κορωνοιού στους ανηλίκους από τον περασμένο Φεβρουάριο μέχρι και τον τρέχοντα μήνα δείχνουν την επίπτωση που είχε ο κορωνοιός και σε αυτήν την ομάδα, με αυξημένο αριθμό κρουσμάτων αλλά που ευτυχώς δεν συνοδεύτηκε από αύξηση στις νοσηλείες. Ενω τα θετικά κρούσματα ηλικίας 0-18 χρόνων αποτελούσαν το 10,1% των συνολικών κρουσμάτων κατά την περίοδο 15 Φεβρουαρίου – 15 Μαΐου 2021, μέσα σε τρεις μήνες, από 15 Ιουνίου μέχρι 15 Σεπτεμβρίου το ποσοστό των μολυσμένων με κορωνοιό ανηλίκων έφτασε το 24,2% του συνόλου των μολύνσεων.
Μάλιστα, στη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση το ποσοστό των κρουσμάτων σε ανηλίκους άγγιξε το 30%! Από τις 2.329 λοιμώξεις που διαγνώστηκαν, οι 693 αφορούσαν σε άτομα εως 17 χρόνων, με τους ειδικούς βεβαίως να υπενθυμίζουν πως η αύξηση είναι αναμενόμενη με το εκτεταμένο testing που γίνεται. Σημαντικό επιβαρυντικό παράγοντα θεωρούν επίσης την επικρατούσα μετάλλαξη Δέλτα που στοχεύει κυρίως στους ανεμβολίαστους, με τα παιδιά ηλικίας έως 11 χρόνων να αποτελούν ομάδα του πληθυσμού μη θωρακισμένη.

Το “όπλο” των εμβολίων mRNA που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για την προστασία τους οι μαθητές ηλικίας 12-17 χρόνων δεν έχει ενεργοποιηθεί δραστικά ακόμη. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που είχε ανακοινώσει ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, η εμβολιαστική κάλυψη ανέρχεται σε 28,7% για τους εφήβους 15 – 17 ετών και σε 15,7% για τα παιδιά 12-14 χρόνων.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: