Connect with us

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Εμβόλιο | Οι απαραίτητες εξετάσεις για να προλάβετε ανεπιθύμητα συμπτώματα και θρόμβους

Προβληματισμό ή ακόμη και φόβο έχουν προκαλέσει οι έξι περιπτώσεις, μεταξύ των οποίων δύο θανατηφόρες, που έχουν εμφανιστεί στην Ελλάδα όσον αφορά το σύνδρομο εμφάνισης θρόμβων και θρομβοπενίας μετά από δόση των εμβολίων των αδενοϊών (AstraZeneca και Johnson & Johnson).

Η εμφάνιση αυτών των παρενεργειών, ωστόσο δεν πρέπει να μας ανησυχεί καθώς μπορεί να προληφθεί έγκαιρα με μια απλή αιματολογική εξέταση.

Η γενική αίματος μπορεί να μετρήσει τον αριθμό των αιμοπεταλίων (PLT), τα οποία στο σύνδρομο της θρομβοπενίας και ταυτόχρονης δημιουργίας θρόμβων εμφανίζουν απότομη πτώση. Όπως υποστηρίζουν οι γιατροί, εάν τα αιμοπετάλια είναι μειωμένα στην εξέταση D-dimers (δ-διμερή, προϊόντα αποδόμησης θρόμβου) τότε ο εμβολιασμένος θα πρέπει να αναζητήσει ιατρική συμβουλή.

Το συγκεκριμένο σύνδρομο εμφανίζεται από 4 έως 28 ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Οπότε οι γιατροί συστήνουν, η εξέταση αυτή να γίνεται από 7 έως 10 ημέρες και ανά εβδομάδα μετά τη λήψη του εμβολίου και κυρίως μετά τη δεύτερη δόση.

Για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, ο ενδιαφερόμενος μπορεί πριν από το εμβόλιο να κάνει μία γενική αίματος, ώστε να υπάρχει ένα πρόσφατος συγκριτικός δείκτης.

Να σημειωθεί ότι η εξέταση μπορεί να γίνει δωρεάν σε δημόσια εργαστήρια με παραπεμπτικό γιατρού, ή σε ιδιωτικά με κόστος που περίπου 8 ευρώ.

Τα συμπτώματα του συνδρόμου που προκαλεί θρομβοεμβολικά επεισόδια

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) έχει κοινοποιήσει τα συμπτώματα που θα πρέπει να μας θορυβήσουν και να μας οδηγήσουν έγκαιρα στον γιατρό μας.

-Δύσπνοια
-Πόνος στο στήθος
-Οίδημα (πρήξιμο) στα πόδια
-Επίμονος κοιλιακός πόνος
-Νευρολογικά συμπτώματα, όπως σοβαροί και επίμονοι πονοκέφαλοι ή θολή όραση
-Μικροσκοπικά σημεία αίματος κάτω από το δέρμα πέρα από το σημείο της ένεσης

Ποιες εξετάσεις δείχνουν ότι οι θρόμβοι σχετίζονται με το εμβόλιο

Οι περιπτώσεις εμβολιασμένων πολιτών που κατέληξαν στο νοσοκομείο με θρομβοεμβολή ή αιμορραγία, εξετάζονται διεξοδικά από τους γιατρούς ώστε να συμπληρωθεί η λεγόμενη “κίτρινη κάρτα”, η οποία παραπέμπει σε διερεύνηση για τυχόν συσχετισμό των συμπτωμάτων με τον εμβολιασμό.

Για να καταχωρηθεί συνεπώς ένα περιστατικό θρομβοπενίας/θρομβοεμβολής στα σχετιζόμενα με τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, υπάρχουν διαγνωστικά κριτήρια, τα οποία διερευνώνται μέσω δύο συγκεκριμένων τεστ.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρο Βασιλακόπουλο, οι δύο δοκιμασίες τα αποτελέσματα των οποίων μπορούν να αποδείξουν με βεβαιότητα, εάν η ανεπιθύμητη ενέργεια σχετίζεται ή όχι, με τη λήψη του εμβολίου, είναι οι εξής:

“Υπάρχουν δύο δοκιμασίες. Κατ’ αρχήν πρέπει να μετρηθούν κάποια ειδικά αντισώματα που αναπτύσσει ένας άνθρωπος εναντίον του παράγοντα 4 των αιμοπεταλίων και της ηπαρίνης ταυτόχρονα. Αυτό είναι το ένα και το δεύτερο, πρέπει να γίνει εργαστηριακά, μια λειτουργική δοκιμασία ενεργοποίησης αιμοπεταλίων από αυτά τα αντισώματα που υπάρχουν στο πλάσμα, δηλαδή στο αίμα του ασθενούς. Δηλαδή θα πρέπει το αίμα του ασθενούς να μπορεί να ενεργοποιήσει τα αιμοπετάλια, διότι μόνο όταν ενεργοποιούνται τα αιμοπετάλια κάνουν θρόμβους. Πρέπει να ισχύουν και οι δύο προϋποθέσεις. Δηλαδή, να είναι θετικές και οι δύο αυτές δοκιμασίες. Αλλιώς δεν μιλάμε για αυτό το σύνδρομο, που σχετίζεται με τα εμβόλια”, εξηγεί ο Καθηγητής μιλώντας στο iatropedia.gr.

Μέχρι στιγμής οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τον μηχανισμό που προκαλεί την εμφάνιση του συνδρόμου, ωστόσο έχουν αποκτήσει πλέον σημαντική εμπειρία στην αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών και γι’ αυτό οι ασθενείς οδηγούνται συνήθως στην πλήρη ίαση.

Πηγή: iatropedia.gr

Click to comment

Απάντηση

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Καβάλα | Κατάληψη στο Λύκειο Κρηνίδων για τα κρούσματα και τα μέτρα στα σχολεία

Σε κατάληψη προχωρούν εδώ και 3 ημέρες οι μαθητές του ΓΕΛ Κρηνίδων Καβάλας διαμαρτυρόμενοι για επιπλέον μέτρα στα σχολεία λόγω της πανδημίας.

Ακολουθεί η ανακοίνωση :

Ήδη 25.000 συμμαθητές μας και καθηγητές μας νοσούν. Έχουμε κενά σε καθηγητές δεν παίρνουν κανένα μέτρο για να μην συνεχιστεί η διασπορά για αυτό και το ΓΕΛ Κρηνίδων, αποφάσισε να αντιδράσει ξεκινώντας κατάληψη από την Τρίτη 11/1/2022 στηρίζοντας την συλλογική προσπάθεια των σχολείων πανελλαδικά και τηρώντας όλα τα μέτρα κατά της covid-19 με τα εξής αιτήματα:

Εδώ και τώρα μέτρα αραίωσης στις τάξεις μας. Πως; Με άμεσες προσλήψεις καθηγητών για να σπάσουν τα τμήματα, με χρήση αιθουσών που υπάρχουν στα σχολεία και σε χώρους Δήμων-Περιφερειών και παραμένουν αναξιοποίητες.

Πάρτε πίσω τις προκλητικές συγχωνεύσεις τμημάτων.

Δωρεάν και συχνά ράπιντ τεστ στα σχολεία σε όλους τους μαθητές με ευθύνη του Υπ. Παιδείας, του ΕΟΔΥ και σε συνεργασία με τους Δήμους. Όχι μόνο σελφ τεστ, ξέρουν όλοι πως δεν αρκούν.

Να μην μπαίνουν απουσίες όταν ένας μαθητής είναι υποχρεωτική ή προληπτική καραντίνα, περιμένει αποτελέσματα τεστ.

Να αυξηθεί το όριο απουσιών στη Γ λυκείου.

Σε περίπτωση κρούσματος να γίνεται ιχνηλάτηση και τα απαραίτητα τεστ με ευθύνη του σχολείου σε όλους τους μαθητές. Όχι να τρέχουμε στα ιδιωτικά διαγνωστικά, να “σκάμε” και εκεί 10 ευρώ κάθε τρεις και λίγο.

Να μην εφαρμοστεί η Τράπεζα Θεμάτων σε καμία τάξη, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και οι περιορισμοί στο μηχανογραφικό.

Προσαρμογή της ύλης των εξετάσεων σε όλες τις τάξεις, ειδικά στην Γ Λυκείου που κάνετε σαν να μη συμβαίνει τίποτα και μας βάζετε να δώσουμε με τεράστια ύλη.

Δωρεάν ενισχυτική διδασκαλία στα παιδιά που το έχουν ανάγκη και είναι ΠΟΛΛΑ!

Με αυτό τον τρόπο θα θέλαμε να λειτουργήσουμε ως παράδειγμα κινητοποίησης όλων των σχολείων του Δήμου μας!

Με απόλυτη υπευθυνότητα

Οι μαθητές του ΓΕΛ Κρηνίδων

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σωτηρόπουλος | “Μικρό καλάθι” για την μείωση των κρουσμάτων – Τι είπε για την 4η δόση

“Μικρό καλάθι” φαίνεται πως κρατούν οι ειδικοί και οι επιστήμονες για την μείωση των κρουσμάτων της Όμικρον στην χώρα. 

Όπως τόνισε στο Radio ENA 90,5 και στον Απόστολο Ατζεμιδάκη ο παθολόγος Μιχάλης Σωτηρόπουλος η μείωση των κρουσμάτων οφείλεται στον φόβο του κόσμου αλλά και στα περιοριστικά μέτρα τα οποία επιβλήθηκαν.

Σχολιάζοντας την παράταση που δόθηκε στα περιοριστικά μέτρα ο κ. Σωτηρόπουλος πρόσθεσε ότι είναι εύλογο να παραπονιούνται οι επαγγελματίες αλλά από την άλλη πλευρά δεν γίνεται να υπάρχει μουσική στα καταστήματα και να πεθαίνουν 100 άτομα την ημέρα.

Όσον αφορά τους εμβολιασμούς παρατήρησε ότι εκεί υπάρχει σημαντική αύξηση. Έκανε λόγο ότι και αυτό υπάρχει φόβος των πολιτών για την μετάλλαξη Όμικρον ενώ σημαντική ήταν και η επιβολή του προστίμου.

Τέλος όσον αφορά την 4η δόση ο ίδιος δεν έκρυψε τις επιφυλάξεις του, καθώς όπως τόνισε αρκετοί είναι οι ειδικοί και οι επιστήμονες οι οποίοι κάνουν λόγο πως η όποια συζήτηση για τέταρτη δόση κατά του συγκεκριμένου στελέχους το οποίο έχει αποδυναμώσει δεν θα ωφελήσει σε κάτι.

Αποκάλυψε μάλιστα ότι ετοιμάζονται δύο νέα εμβόλια, ένα κατά της Όμικρον και ένα κατά όλων των κορωνοϊών που έχουν παρουσιαστεί μέχρι και σήμερα αλλά ακόμα είναι αρκετά νωρίς για να δοθούν προς χορήγηση.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δυσκολίες κινητικότητας έχουν οι 50άρηδες μετά από κοροναϊό

Αδύνατον να σηκωθούν ακόμη κι από την καρέκλα τους είναι για την πλειονότητα όσων έχουν «περάσει» κοροναϊό έστω και χωρίς νοσηλεία, εάν έχουν περάσει τα 50…

Στη διαπίστωση αυτή κατέληξε εκτεταμένη έρευνα σε περίπου 24.000 ασθενείς από τον Καναδά, όπου οι μεσήλικες και μεγαλύτερης ηλικίας πολίτες που ανάρρωσαν από κοροναϊό, είτε ήταν επιβεβαιωμένα περιστατικά, είτε πιθανά, είτε ύποπτα κρούσματα, είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν επιβάρυνση στην κινητικότητά τους και στη φυσική τους κατάσταση, σε σύγκριση με συνομηλίκους τους που δεν πέρασαν COVID-19. Κι αυτό, έστω κι αν οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες στη μελέτη νόσησαν ήπια ή μέτρια και δεν χρειάστηκαν νοσηλεία.

Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν την κινητικότητά τους μετά την αποδρομή της νόσου COVID – 19, και να βαθμολογήσουν τη δυσκολία τους, στο να σηκωθούν από μια καρέκλα, να ανεβοκατέβουν μια συστάδα σκαλοπατιών χωρίς βοήθεια και να περπατήσουν στα επόμενα δύο – τρία οικοδομικά τετράγωνα στη γειτονιά τους.

Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA, ένας στους τέσσερις συμμετέχοντες (25,2%) παρατήρησε μείωση της ικανότητάς του για φυσική δραστηριότητα με το 5,7% αυτών να διαπιστώνουν πολύ χειρότερη επιδείνωση της κινητικότητάς τους. Το 8,9% των συμμετεχόντων ανέφεραν μείωση της ικανότητάς τους να κυκλοφορήσουν ακόμη και μέσα στο σπίτι, με 1,4% αυτών να βρίσκονται στο μέγιστο της επιδείνωσης και ένα 8,6% παρατήρησε μείωση της ικανότητας για δουλειές στο σπίτι, με το 1,6% να καταγράφει τη μέγιστη επιδείνωση.

Τα αποτελέσματα αυτά, που αφορούσαν την περίοδο μετά το πρώτο lockdown του 2020, συγκρίθηκαν με τα αποτελέσματα της αρχικής μελέτης για τη γήρανση στον καναδικό πληθυσμό και σύμφωνα με αυτά 3.639 συμμετέχοντες ή το 15,2% ανέφεραν νέα δυσκολία να σηκωθούν από την καρέκλα, 2489 συμμετέχοντες ή το 10,4% ανέφεραν νέα δυσκολία στο περπάτημα και στο κατέβασμα της σκάλας χωρίς βοήθεια και 2656 συμμετέχοντες (11,1%) ανέφεραν νέα δυσκολία στο περπάτημα μέχρι τα επόμενα 2 – 3 τετράγωνα της γειτονιάς.

Η επιδείνωση από την COVID-19

Σε σύγκριση με άτομα που δεν προσβλήθηκαν από κοροναϊό, όσοι ξεπέρασαν την πιθανή ή επιβεβαιωμένη COVID-19 είχαν σχεδόν 2 φορές περισσότερες πιθανότητες να δηλώσουν επιδείνωση στην ικανότητά τους για δουλειές στο σπίτι με τις πιθανότητες να είναι αυξημένες από 1,11 – 3,22 φορές, αντίστοιχα επιδείνωση στη συμμετοχή τους σε σωματική δραστηριότητα κατά 1,32-2,76 φορές παραπάνω.

Παρόμοια ήταν και η κατάσταση με αυτούς που υποψιάζονταν ότι πέρασαν COVID – 19, καθώς διαπιστώθηκαν επίσης διπλάσιες πιθανότητες να αναφέρουν επιδείνωση της ικανότητας να μετακινούνται μέσα στο σπίτι (από 2,01-2,63 φορές), να συμμετέχουν σε δραστηριότητες στο σπίτι (από 1,82-2,41 φορές) και να συμμετέχουν σε φυσική δραστηριότητα (από 1,61-1,97 φορές) σε σύγκριση με άτομα χωρίς COVID-19.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν και πρόσθετες μεταβλητές που σχετίζονταν με τις συνθήκες διαβίωσης και προχώρησαν σε προσαρμογές, όπου διαπίστωσαν και πάλι αντίστοιχες δυσκολίες στην κινητικότητα, με τα προβλήματα να σηκωθούν από την καρέκλα να αυξάνονται από 1,06 μέχρι και 5,11 φορές παραπάνω, για αυτούς που πέρασαν επιβεβαιωμένη ή πιθανή COVID – 19, και μεταξύ 1,37 – 2,1 φορές παραπάνω γι΄ αυτούς με υποψία COVID-19.

Αντίστοιχα, τα άτομα με ύποπτο COVID-19 ήταν επίσης πιο πιθανό να εμφανίσουν επιδείνωση στις δυσκολίες να ανεβοκατέβουν μια σκάλα κατά 1,55 μέχρι 2,44 φορές και να περπατήσουν 2-3 οικοδομικά τετράγωνα κατά 1,45-2,22 φορές.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: