Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμβόλια: Πότε πρέπει να χορηγηθούν για κορονοϊό και γρίπη – Τι απαντούν επιστήμονες στο

Οι επιστήμονες  διατυπώνουν τις συστάσεις τους για τον εμβολιασμό του πληθυσμού, τόσο για το εμβόλιο της γρίπης όσο και για αυτό του κορονοϊού.

Να θυμίσουμε ότι όταν πρωτοξεκίνησαν τα διανέμονται τα εμβόλια για τον κορονοϊό, στις ΗΠΑ, στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) της χώρας, οι γιατροί συνέστησαν προληπτικά τη χρονική απόσταση 14 ημερών μεταξύ της χορήγησης των εν λόγω εμβολίων και άλλων μέσων ανοσοποίησης. Ο Οργανισμός, ωστόσο, επανεξέτασε τις οδηγίες του, υποστηρίζοντας ότι αυτή η αναμονή ήταν περιττή. Οι επιστήμονες πια υποστηρίζουν ότι δεν απαιτείται χρονική απόσταση μεταξύ του εμβολίου του κορονοϊού, της γρίπης.

Ματίνα Παγώνη: «Τα επικαιροποιημένα εμβόλια του κορονοϊού θα τα κάνουν μόνο οι εμβολιασμένοι»

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μίλησε στο Newsbomb.gr λέγοντας πως «τα εμβόλια κορονοϊού και γρίπης μπορούν να γίνουν μαζί. Αλλά δεν υπάρχει και λόγος. Θα μπορούσε να κάνει το ένα τώρα και το άλλο τρεις μέρες μετά. Τα εμβόλια της γρίπης θα πρέπει να τα κάνουμε τέλος Οκτωβρίου. Τα εμβόλια του κορονοϊού θα πρέπει να κάνουν την 4η δόση αμέσως μόλις γυρίσουν από τις διακοπές τους».

Και συνέχισε αναφερόμενη στα επικαιροποιημένα εμβόλια: «Από τα επικαιροποιημένα εμβόλια έχουμε παραλάβει ήδη 400.000 εμβόλια της Pfizer και την άλλη εβδομάδα περιμένουμε να έρθουν από τη Moderna και λίγα ακόμα Pfizer. Θα συζητηθεί τη Δευτέρα ποιοι θα πρέπει να τα κάνουν».

 

Για το αν θα μπορούν τα κάνουν τα επικαιροποιημένα εμβόλια πολίτες που δεν έχουν κάνει μέχρι τώρα κανένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού η κα Παγώνη δήλωσε: «Τα επικαιροποιημένα εμβόλια δεν μπορούν να τα κάνουν όσοι δεν έχουν κάνει τις προηγούμενες δόσεις. Στην έρευνα που είχε γίνει για την αποτελεσματικότητά τους συμμετείχαν μόνο πολίτες οι οποίοι είχαν κάνει όλες τις προηγούμενες δόσεις. Οπότε, τα επικαιροποιημένα εμβόλια θα τα κάνουν μόνο εμβολιασμένοι».

Θανάσης Σκουτέλης: «Θα πρέπει όλοι να κάνουν την 4η δόση τώρα και να μην περιμένουν τα επικαιροποιημένα εμβόλια»

«Τα εμβόλια κορονοϊού και γρίπης μπορούν να γίνουν την ίδια μέρα», ανέφερε στο Newsbomb.gr ο Θανάσης Σκουτέλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής των εμβολιασμών.

«Τα καινούργια εμβόλια της γρίπης δεν έχουν έρθει ακόμα. Όταν έρθουν τα εμβόλια θα μπορέσει να ξεκινήσει και ο εμβολιασμός από αρχές Οκτώβρη. Το παλιό εμβόλιο γρίπης δεν μπορεί να μας προφυλάξει. Θα πρέπει να το κάνουν άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω και ενήλικες με έναν ή περισσότερους επιβαρυντικούς παράγοντες, όπως ανοσοκαταστολή, διαβήτη, κ.α. ή χρόνια νοσήματα», σχολίασε και επεσήμανε πως το εμβόλιο του κορονοϊού θα πρέπει να γίνει με βάσει τις οδηγίες που έχουν δοθεί.

Ο κ. Σκουτέλης στην ερώτηση αν θα πρέπει να περιμένουν οι πολίτες τα επικαιροποιημένα εμβόλια για να εμβολιαστούν απάντησε πως: «Θα πρέπει όλοι να κάνουν την 4η δόση τώρα και να μην περιμένουν τα επικαιροποιημένα εμβόλια».

Νίκος Τζανάκης: «Και την ίδια μέρα μπορούν να κάνουν το εμβόλιο γρίπης και κορονοϊού»

Ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής πνευμονολογίας και Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) επεσήμανε στο Newsbomb.gr ότι οι πολίτες δεν έχουν να φοβούνται τίποτα για τον διπλό εμβολιασμό κορονοϊού και γρίπης.

«Και την ίδια μέρα μπορούν να κάνουν το εμβόλιο γρίπης και κορονοϊού, αλλά δεν βολεύει γιατί δεν έχουν έρθει ακόμα τα καινούργια εμβόλια της γρίπης. Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων της γρίπης κρατά λίγους μήνες και εμείς θέλουμε να την καλύψουμε στο πικ της που είναι κάθε χρόνο τέλος Φλεβάρη με αρχές Μάρτη. Άρα, ο εμβολιασμός με τα εμβόλια γρίπης θα πρέπει να γίνει αρχές Νοέμβρη, αν η γρίπη ακολουθήσει την πεπατημένη των προηγούμενων ετών».

Για τα επικαιροποιημένα εμβόλια ο κ. Τζάνάκης ανέφερε πως «Θα είναι προστατευτικά για τη υπομετάλλαξη της Όμικρον. Θα πρέπει να γίνουν σε υποομάδες με σοβαρά και χρόνια νοσήματα και σε ηλικιωμένους».

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Νέα δημοσκόπηση | Ποια τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση

Ζητήματα επικαιρότητας περιελάβανε το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης της MARC για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι ερωτηθέντες ζητούν από την κυβέρνηση να δώσει βάρος στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, ενώ μεγαλύτερο προβληματισμό εκφράζουν για τις ανατιμήσεις στα σούπερ μάρκετ.

Ποιος φταίει για τις ελλείψεις φαρμάκων

Ως κύρια αιτία έλλειψης των φαρμάκων, το 51,4% των πολιτών κρίνει πως είναι η «κερδοσκοπία στο χώρο εμπορίας», το 22,6% η «διεθνής έλλειψη πρώτων υλών» και το 20,9% απαντά «λανθασμένοι κυβερνητικοί χειρισμοί».

Τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση

Στην ερώτηση, για το πού θα πρέπει να δώσει προσοχή η κυβέρνηση, οι ερωτηθέντες απάντησαν:

 • Αντιμετώπιση ακρίβειας 47,1%
 • Υγεία 46,6%
 • Οικονομία – Ανάπτυξη 42,1%
 • Παιδεία 24%
 • Ασφάλεια πολιτών 13,5%
 • Εξωτερική πολιτική 8,9 %
 • Λειτουργία θεσμών 6,9%
 • ΔΑ 0,6%

Στο ερώτημα «ποιες είναι οι αυξήσεις που καίνε;» οι πολίτες απάντησαν:

 • Τρόφιμα σούπερ μάρκετ 54,7%
 • Ηλεκτρική ενέργεια 22,4%
 • Βενζίνη – Καύσιμα 10,1%
 • Πετρέλαιο θέρμανσης / φυσικό αέριο 8,3%
 • Ενοίκια 1,9%
 • Ένδυση / Υπόδηση 0,4%
 • Άλλο 0,2%
 • Τίποτε ιδιαίτερα 1,4%
 • ΔΞ/ΔΑ 0,7%

Στην ερώτηση για το εάν τα μέτρα στήριξης βοηθάνε, οι ερωτηθέντες απάντησαν:

 • Σημαντική βοήθεια 18,8%
 • Μικρή αλλά αναγκαία βοήθεια 34,8%
 • Σχεδόν καμία βοήθεια 45,8%
 • ΔΑ 0,6

Τέλος, το 56,9% απάντησε πως ήταν σωστή ή μάλλον σωστή η απόφαση να κηδευτεί ως ιδιώτης ο τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος, σε αντίθεση με το 31,6% να λέει πως ήταν λάθος ή μάλλον λάθος. Το 11,5% δεν απάντησε.

ethnos.gr

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καιρός | Έρχεται σφοδρή κακοκαιρία με καταιγίδες, πυκνές χιονοπτώσεις και κρύο

Αντιμέτωποι με μία τριήμερη κακοκαιρία που θα σαρώσει τις περισσότερες περιοχές της χώρας θα έρθει αντιμέτωπη η Ελλάδα, με κύρια χαρακτηριστικά τις καταιγίδες, τις πυκνές χιονοπτώσεις αλλά και το τσουχτερό κρύο.

Ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου προειδοποιεί για χιονοπτώσεις ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα, ενώ ο Κλέαρχος Μαρουσάκης τονίζει ότι η κακοκαιρία που θα «χτυπήσει» τη χώρα θα έρθει σε δύο φάσεις.

Όπως σημειώνει, πυκνά χιόνια αναμένονται από το Σάββατο, ενώ «βλέπει» χιονοπτώσεις ακόμα και σε παραθαλάσσιες περιοχές της ανατολικής και νότιας χώρας.

Αναλυτική πρόγνωση

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, για σήμερα Πέμπτη, αναμένονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως στα δυτικά, τα νότια και τα ανατολικά, όπου είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κυρίως από το βράδυ στα βόρεια ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και από το μεσημέρι στο νότιο Αιγαίο τοπικά έως 6 μποφόρ, στρεφόμενοι τη νύχτα στα βόρεια σε βόρειους βορειοδυτικούς ενισχυόμενοι.

Η θερμοκρασία θα φτάσει στα βόρεια τους 11 με 13 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές τους 14 με 16 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, ο οποίος στα βορειοδυτικά τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως στα ανατολικά, με πιθανότητα για τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κυρίως από το βράδυ στα ορεινά.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ, στρεφόμενοι τη νύχτα σε βόρειους βορειοδυτικούς ενισχυόμενοι.
Θερμοκρασία: Από 00 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Continue Reading

ΘΑΣΟΣ

Θάσος | Παραλίγο να καεί ζωντανός 11χρονος στα Βακουφικα

Εγκαύματα στο πρόσωπο και στα χέρια φέρνει ο 11χρονος από το λιμένα της Θάσου ο οποίος είχε κατακλύσει μαζί με τη γιαγιά του στα Βακουφικα του Λιμένα της Θάσου το οίκημα της Αιγυπτιακής κυβέρνησης βρίσκεται κοντά στο παλιό ξενοδοχείο Ξενία στο Λιμένα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η γιαγιά γύρω από τη σόμπα έβαλε εύφλεκτα υλικά ώστε να μη φεύγει η ζέστη τα οποία προκάλεσαν φωτιά με αποτέλεσμα να πέσουν επάνω στο παιδί. Ο 11χρονος ο οποίος έχει εισπνεύσει καπνό διακομίστηκε στο νοσοκομείο της Καβάλας.

 

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: