Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμβόλια: Πότε πρέπει να χορηγηθούν για κορονοϊό και γρίπη – Τι απαντούν επιστήμονες στο

Οι επιστήμονες  διατυπώνουν τις συστάσεις τους για τον εμβολιασμό του πληθυσμού, τόσο για το εμβόλιο της γρίπης όσο και για αυτό του κορονοϊού.

Να θυμίσουμε ότι όταν πρωτοξεκίνησαν τα διανέμονται τα εμβόλια για τον κορονοϊό, στις ΗΠΑ, στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) της χώρας, οι γιατροί συνέστησαν προληπτικά τη χρονική απόσταση 14 ημερών μεταξύ της χορήγησης των εν λόγω εμβολίων και άλλων μέσων ανοσοποίησης. Ο Οργανισμός, ωστόσο, επανεξέτασε τις οδηγίες του, υποστηρίζοντας ότι αυτή η αναμονή ήταν περιττή. Οι επιστήμονες πια υποστηρίζουν ότι δεν απαιτείται χρονική απόσταση μεταξύ του εμβολίου του κορονοϊού, της γρίπης.

Ματίνα Παγώνη: «Τα επικαιροποιημένα εμβόλια του κορονοϊού θα τα κάνουν μόνο οι εμβολιασμένοι»

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μίλησε στο Newsbomb.gr λέγοντας πως «τα εμβόλια κορονοϊού και γρίπης μπορούν να γίνουν μαζί. Αλλά δεν υπάρχει και λόγος. Θα μπορούσε να κάνει το ένα τώρα και το άλλο τρεις μέρες μετά. Τα εμβόλια της γρίπης θα πρέπει να τα κάνουμε τέλος Οκτωβρίου. Τα εμβόλια του κορονοϊού θα πρέπει να κάνουν την 4η δόση αμέσως μόλις γυρίσουν από τις διακοπές τους».

Και συνέχισε αναφερόμενη στα επικαιροποιημένα εμβόλια: «Από τα επικαιροποιημένα εμβόλια έχουμε παραλάβει ήδη 400.000 εμβόλια της Pfizer και την άλλη εβδομάδα περιμένουμε να έρθουν από τη Moderna και λίγα ακόμα Pfizer. Θα συζητηθεί τη Δευτέρα ποιοι θα πρέπει να τα κάνουν».

 

Για το αν θα μπορούν τα κάνουν τα επικαιροποιημένα εμβόλια πολίτες που δεν έχουν κάνει μέχρι τώρα κανένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού η κα Παγώνη δήλωσε: «Τα επικαιροποιημένα εμβόλια δεν μπορούν να τα κάνουν όσοι δεν έχουν κάνει τις προηγούμενες δόσεις. Στην έρευνα που είχε γίνει για την αποτελεσματικότητά τους συμμετείχαν μόνο πολίτες οι οποίοι είχαν κάνει όλες τις προηγούμενες δόσεις. Οπότε, τα επικαιροποιημένα εμβόλια θα τα κάνουν μόνο εμβολιασμένοι».

Θανάσης Σκουτέλης: «Θα πρέπει όλοι να κάνουν την 4η δόση τώρα και να μην περιμένουν τα επικαιροποιημένα εμβόλια»

«Τα εμβόλια κορονοϊού και γρίπης μπορούν να γίνουν την ίδια μέρα», ανέφερε στο Newsbomb.gr ο Θανάσης Σκουτέλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής των εμβολιασμών.

«Τα καινούργια εμβόλια της γρίπης δεν έχουν έρθει ακόμα. Όταν έρθουν τα εμβόλια θα μπορέσει να ξεκινήσει και ο εμβολιασμός από αρχές Οκτώβρη. Το παλιό εμβόλιο γρίπης δεν μπορεί να μας προφυλάξει. Θα πρέπει να το κάνουν άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω και ενήλικες με έναν ή περισσότερους επιβαρυντικούς παράγοντες, όπως ανοσοκαταστολή, διαβήτη, κ.α. ή χρόνια νοσήματα», σχολίασε και επεσήμανε πως το εμβόλιο του κορονοϊού θα πρέπει να γίνει με βάσει τις οδηγίες που έχουν δοθεί.

Ο κ. Σκουτέλης στην ερώτηση αν θα πρέπει να περιμένουν οι πολίτες τα επικαιροποιημένα εμβόλια για να εμβολιαστούν απάντησε πως: «Θα πρέπει όλοι να κάνουν την 4η δόση τώρα και να μην περιμένουν τα επικαιροποιημένα εμβόλια».

Νίκος Τζανάκης: «Και την ίδια μέρα μπορούν να κάνουν το εμβόλιο γρίπης και κορονοϊού»

Ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής πνευμονολογίας και Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) επεσήμανε στο Newsbomb.gr ότι οι πολίτες δεν έχουν να φοβούνται τίποτα για τον διπλό εμβολιασμό κορονοϊού και γρίπης.

«Και την ίδια μέρα μπορούν να κάνουν το εμβόλιο γρίπης και κορονοϊού, αλλά δεν βολεύει γιατί δεν έχουν έρθει ακόμα τα καινούργια εμβόλια της γρίπης. Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων της γρίπης κρατά λίγους μήνες και εμείς θέλουμε να την καλύψουμε στο πικ της που είναι κάθε χρόνο τέλος Φλεβάρη με αρχές Μάρτη. Άρα, ο εμβολιασμός με τα εμβόλια γρίπης θα πρέπει να γίνει αρχές Νοέμβρη, αν η γρίπη ακολουθήσει την πεπατημένη των προηγούμενων ετών».

Για τα επικαιροποιημένα εμβόλια ο κ. Τζάνάκης ανέφερε πως «Θα είναι προστατευτικά για τη υπομετάλλαξη της Όμικρον. Θα πρέπει να γίνουν σε υποομάδες με σοβαρά και χρόνια νοσήματα και σε ηλικιωμένους».

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου ομιλητής σε εκδήλωση στο θωρηκτό Αβέρωφ

Στην εκδήλωση με τίτλο «ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΔΙΚΑΙΟΥ», που οργάνωσε ο σύλλογος Περγαμηνών «ο Άτταλος» στο κατάστρωμα του Θωρηκτού Αβέρωφ, παρευρέθη και μίλησε ο Πρόεδρος της Πατριωτικής Ενώσεως.

Ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου, Καππαδόκης στην καταγωγή και έχοντας μελετήσει βαθιά την ιστορία του μικρασιατικού ελληνισμού, αλλά και το δράμα της Μικρασιατικής Καταστροφής, έκανε μία ενδιαφέρουσα αναδρομή στα γεγονότα που σημάδεψαν το ελληνικό έθνος έναν αιώνα πριν.

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Fuel Pass 2 | Γιατί δεν «πάνε ταμείο» χιλιάδες δικαιούχοι

Πώς «λύνεται» το πρόβλημα με τις ψηφιακές κάρτες και τα κινητά χωρίς NFC


Στην παγίδα της τεχνολογίας έπεσαν όπως φαίνεται και πάλι, χιλιάδες δικαιούχοι του Fuel Pass 2, επειδή επέλεξαν να εισπράξουν μέσω άυλης ψηφιακής κάρτας στο κινητό τους τα αυξημένα ποσά επιδότησης που ανακοίνωσε το Κράτος, παρότι δε γνώριζαν καν όμως ούτε ότι χρειάζονται την υπηρεσία ανέπαφων πληρωμών NFC, ούτε αν την υποστηρίζει το κινητό τους τηλέφωνο και πώς να την ενεργοποιήσουν!
Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr πολλοί αυτοκινητιστές πηγαίνουν ακόμα στα πρατήρια βενζίνης, αλλά δεν γίνεται δεκτή για πληρωμή η άυλη ψηφιακή κάρτα τους. Επιπλέον το newmoney.gr έχει γίνει αποδέκτης διαμαρτυριών αναγνωστών του αφού -σχεδόν ένα και πλέον μήνα αφότου εγκρίθηκε η αίτησή τους στο vouchers.gov.gr – οι δικαιούχοι διαπιστώνουν πως «δεν έχουν πιστωθεί τα χρήματα από την τράπεζα». Άλλοι αναμένουν τα λεφτά στην τράπεζα, ενώ άλλοι προσπαθούν να κάνουν χρήση της άυλης χρεωστικής κάρτας μέσω κινητού για το Fuel Pass 2, αλλά πληρωμή δεν γίνεται ως τώρα!
Το πρόβλημα είχε υπάρξει και στο Fuel Pass 1 τον Μάιο, όταν τότε το newmoney.gr είχε παρέμβει δημοσιογραφικά και ανέδειξε το πρόβλημα για δικαιούχους που τα κινητά τους δεν έχουν τη λειτουργία NFC. Με τη δημοσιότητα που έλαβε τότε το θέμα, πολλοί πρόλαβαν και απέφυγαν τα λάθη. Όσοι έπεσαν όμως τότε στην παγίδα και χάσανε την επιδότηση, μπόρεσαν να αποφύγουν το «δις εξ αμαρτείν» τον Αύγουστο.

 

Πηγή: protothema.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Ιατρική Εταιρεία Καβάλας | 100 χρόνια από την ίδρυση της

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ιατρικής Εταιρείας Καβάλας διοργανώνει το Επετειακό Συνέδριο από την ίδρυση της Εταιρείας που θα διεξαχθεί στη Καβάλα από 30 Σεπτεμβρίου 2022 έως τη Κυριακή 2 Οκτωβρίου2022 στο Ξενοδοχείο Lucy.

Η τελετή έναρξης του Συνεδρίου έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 8.00 μ. μ., με κεντρικό ομιλητή τον Ερευνητή Τοπικής Ιστορίας Κώστα Παπακοσμά.
Επίσης, την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 10.30 θα πραγματοποιηθεί Ενημερωτική Εκδήλωση για το κοινό, όπου με εκλαϊκευμένο τρόπο θα αναλυθούν και θα συζητηθούν με τους παρευρισκόμενους επίκαιρα και διαχρονικά ιατρικά θέματα:

– Σωστή μέτρηση αρτηριακής πίεσης εκτός ιατρείου.
Ομιλητής : Ν. Βάτκαλης, Καρδιολόγος

– Μαστογραφία : Η παρεξηγημένη βασίλισσα της πρόληψης.
Ομιλήτρια : Ε. Ιωσηφίδου, Ακτινοδιαγνώστρια

– Ειδικό Προστατικό Αντιγόνο (PSA) : Τι μπορεί να σημαίνει η αύξηση του;
Ομιλητής : Δ. Κυριακούδης, Χειρουργός Ουρολόγος

– Αλήθειες και Μύθοι για την κολονοσκόπηση.
Ομιλητής : Γ. Τσαρούχας, Γαστρενερολόγος

«Ευελπιστούμε ότι το Επετειακό Συνέδριο 100 ετών από την ίδρυση της Ιατρικής Εταιρείας Καβάλας θα στεφθεί με την ίδια επιτυχία όπως και όλα τα προηγούμενα» αναφέρει η ανακοίνωση της διοίκησης της.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: