Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΛΣΤΑΤ | Στο 7% έπεσε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο

Παρά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, οι τιμές στην κατηγορία διατροφής αυξήθηκαν 1,1% σε μηνιαία βάση και 15,4% σε ετήσια βάση.

Στο 7% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός για τον Ιανουάριο, έναντι 7,2% που ήταν τον Δεκέμβριο του 2022, με τα στοιχεία να επιβεβαιώνουν ότι οι τιμές καταναλωτή έχουν εισέλθει σε πορεία αποκλιμάκωσης, ακολουθώντας την τάση που καταγράφεται σε όλη την Ευρώπη.

Ωστόσο, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι οι τιμές των τροφίμων παραμένουν σε ανοδική τροχιά, με την κατηγορία διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά να εμφανίζει αύξηση 1,1% σε σχέση με τον περασμένο μήνα και 15,4% σε ετήσια βάση.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή του Ιανουαρίου, εμφάνισε μείωση 0,5% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο 2022, έναντι μείωσης 0,3%  που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 2022 – Ιανουαρίου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 2021 – Ιανουαρίου 2022, παρουσίασε αύξηση 9,7% έναντι αύξησης 1,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη  σύγκριση του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 2021 – Ιανουαρίου 2022 με το δωδεκάμηνο Φεβρουαρίου 2020 – Ιανουαρίου 2021.

Πώς κινήθηκαν οι τιμές σε σχέση με τον Δεκέμβριο:

Η μείωση του πληθωρισμού κατά 0,5% τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του  2022 προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

  1. Από τις μειώσεις των δεικτών κατά:
    • 22,8% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω των γενικών χειμερινών εκπτώσεων.
    • 0,4% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω των γενικών χειμερινών εκπτώσεων και μείωσης των τιμών στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως  των τιμών στις οικιακές υπηρεσίες.
  2. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:
    • 1,1% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί, πίτσες και πίτες, μοσχάρι, αλλαντικά, νωπά ψάρια, τυριά, αυγά, έλαια και λίπη, νωπά λαχανικά, λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα, ζάχαρησοκολάτες-γλυκά-παγωτά, σάλτσες-καρυκεύματα. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των  τιμών σε: δημητριακά για πρωινό, νωπά φρούτα.
    • 1,3% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).
    • 1,9% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο  θέρμανσης. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα δημοτικά τέλη.
    • 0,2% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο. Μέρος  της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στο πετρέλαιο κίνησης.
    • 0,6% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα εστιατόρια-ζαχαροπλαστείακαφενεία.
    • 1,0% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: άλλα είδη ατομικής φροντίδας,  ασφάλιστρα υγείας.

Η σύγκριση των τιμών με τον Ιανουάριο του 2022:

Η αύξηση του πληθωρισμού κατά 7% τον μήνα Ιανουάριο 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιανουαρίου 2022, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

  1. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:
    • 15,4% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, φρούτα (γενικά), λαχανικά (γενικά), ζάχαρησοκολάτες-γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων.
    • 3,0% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).
    • 6,5% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
    • 10,6% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, οικιακές συσκευές και επισκευές, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.
    • 2,9% στην ομάδα Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικά προϊόντα, ιατρικέςοδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη.
    • 8,1% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, μοτοποδήλατα-μοτοσυκλέτες, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, καύσιμα και λιπαντικά, συντήρηση και επισκευή  εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με ταξί, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο,  εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με πλοίο.
    • 3,4% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: μικρά είδη αναψυχής-άνθηκατοικίδια ζώα, κινηματογράφους-θέατρα, γραφική ύλη και υλικά σχεδίασης, πακέτο διακοπών. Μέρος της αύξησης αυτής  αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε εξοπλισμό επεξεργασίας ήχου και εικόνας.
    • 2,2% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: δίδακτρα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα  δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
    • 7,8% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενείακυλικεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.
    • 5,4% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: κομμωτήρια και καταστήματα  προσωπικής φροντίδας, άλλα είδη ατομικής φροντίδας, ασφάλιστρα υγείας.
  • Από τη μείωση του δείκτη κατά:
    • 0,1% στην ομάδα Στέγαση, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στον ηλεκτρισμό. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε  από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, επισκευή και συντήρηση κατοικίας, φυσικό αέριο, υγραέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, στερεά καύσιμα.
    • 1,3% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.

  •  

    Πηγή: kathimerini.gr

    Click to comment

    Απάντηση

    ΚΑΒΑΛΑ

    Τράπεζες | Χωρίς τέλος οι αποπληρωμές δανείων από τις επιχειρήσεις

    Το φαινόμενο της αποπληρωμής των δανείων από τις επιχειρήσεις συνεχίζεται και το 2023 απειλώντας να τινάξει στον αέρα τους στόχους για την πιστωτική επέκταση που έχουν θέσει οι τράπεζες και έχουν συμπεριλάβει στα business plans.

    «Βραδυφλεγή βόμβα» στα θεμέλια των Business Plans που ανακοίνωσαν πρόσφατα στους αναλυτές οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών για την επόμενη τριετία και ειδικά των φιλόδοξων στόχων για το ύψος των νέων χορηγήσεων, αποτελεί το φαινόμενο της αποπληρωμής των δανείων κυρίως από τις επιχειρήσεις.

    Η επιλογή των επιχειρήσεων όχι μόνο να γυρίσουν την πλάτη στον τραπεζικό δανεισμό λόγω της έκρηξης του κόστους χρήματος το 2023 αλλά ταυτόχρονα να προχωρήσουν στην αποπληρωμή – από όσες επιχειρήσεις είχαν την ρευστότητα – του δανεισμού τους, είχε σαν αποτέλεσμα τους αναιμικούς ρυθμούς της πιστωτικής επέκτασης κατά την προηγούμενη χρονικά καθώς για μεγάλα χρονικά διαστήματα οι αποπληρωμές των δανείων υπερέβαιναν τις νέες χορηγήσεις.

    Υπενθυμίζεται ότι το 2023 και σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία οι αποπληρωμές δανείων στο πιστωτικό σύστημα ξεπέρασαν τα 24 δισ. ευρώ. Όπως εξηγούν τραπεζικές πηγές «είναι προφανές ότι σε ένα σημαντικό κομμάτι της αγοράς υπάρχει επαρκής ρευστότητα και είναι λογικό, όσο τα επιτόκια παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, οι επιχειρήσεις να σπεύδουν να συμμαζεύουν τον δανεισμό τους».

    Τόσο προς το τέλος της προηγούμενης χρονιάς όσο και στην έναρξη της τρέχουσας οι τραπεζίτες με κάθε ευκαιρία έσπευσαν να εκφράσουν την εκτίμηση ότι ήταν θέμα χρόνου το φαινόμενο να ολοκληρωθεί πυροδοτώντας ταυτόχρονα επιτάχυνση του ρυθμού της πιστωτικής επέκτασης. Ωστόσο, η πραγματικότητα διαψεύδει τα τραπεζικά επιτελεία καθώς οι επιχειρήσεις με ρευστότητα συνεχίζουν να προχωρούν στην εξόφληση των δανείων τους.

    Μάλιστα τα στοιχεία που έχουν οι τράπεζες στην διάθεση τους δείχνουν ότι καθ’ όλη την διάρκεια του πρώτου τριμήνου και ιδιαίτερα το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου πολλές μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις έσπευσαν να προχωρήσουν στην αποπληρωμή – μερική ή ολική – του δανεισμού τους, επιτείνοντας τον προβληματισμό στα τραπεζικά επιτελεία που όπως έχουν ανακοινώσει, το πιστωτικό σύστημα σκοπεύει να προχωρήσει συνολικά σε νέες χορηγήσεις ύψους 7 δις. ευρώ για το 2024. Προβληματισμός που όσο το φαινόμενο των αποπληρωμών δεν δείχνει σημάδια ουσιαστικής κόπωσης θα επιτείνεται καθώς η πιστωτική επέκταση αποτελεί βασική παραδοχή των Business Plans που έθεσαν πρόσφατα υπ’ όψιν την επενδυτικής κοινότητας.

    Υπενθυμίζεται ότι παρά το γεγονός ότι το 2023 οι τράπεζες ανάμεναν «έκρηξη» των νέων χορηγήσεων η εκτίμηση αυτή δεν επιβεβαιώθηκε καθώς η απότομη αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ και η συνεπακόλουθη αύξηση του κόστους χρήματος οδήγησε, κυρίως τις επιχειρήσεις, σε μαζικές αποπληρωμές δανείων, οι οποίες ήταν περισσότερες από τις νέες εκταμιεύσεις με αποτέλεσμα ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης να είναι τελικά αναιμικός. Την ίδια στιγμή η ραγδαία αύξηση των επιτοκίων «έβαλε» στο ψυγείο και την ζήτηση για δάνεια από πλευράς των νοικοκυριών, φαινόμενο που επηρέασε κυρίως την στεγαστική πίστη.

    Η αρνητική πιστωτική επέκταση αποτελεί και το μόνο «μελανό» σημείο κατά τις επαφές που έχουν τους τελευταίους μήνες οι Έλληνες τραπεζίτες με τους μεγάλους θεσμικούς οίκους του εξωτερικού. Μετά τις μέτριες επιδόσεις του 2023, είναι φυσικό οι διεθνείς αναλυτές να θεωρούν εξαιρετικά αισιόδοξες τις όποιες εκτιμήσεις για νέα δάνεια το 2024.

    Χωρίς αποτέλεσμα η αντεπίθεση

    Την ώρα που οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν καταφέρει όχι μόνο να αυξήσουν την καταθετική τους βάση, συγκρατώντας το κόστος τους από την άνοδο των επιτοκίων της ΕΚΤ, αλλά και να βρίσκονται σε μακράν καλύτερη θέση ρευστότητας από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες (διαθέτουν τη χαμηλότερη αναλογία δανείων προς καταθέσεις στην Ευρωζώνη 59% έναντι μέσου όρου 104%) η πραγματική οικονομία τελεί υπό συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας.

    Χωρίς αντίκρισμα παραμένουν και οι νέες μειώσεις στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων που προσφέρουν οι τράπεζες ως απάντηση στο κλίμα επιφυλακτικότητας που υπάρχει στα νοικοκυριά για την αγορά κατοικίας μέσω δανείου, σε μια προσπάθεια να κινητοποιήσουν το ενδιαφέρον των εν δυνάμει νέων αγοραστών. Πηγές από τις τράπεζες σχολιάζουν ότι τα επιτόκια σταθερής διάρκειας έχουν υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά και συγκρίνονται με το μέσο επίπεδο των κυμαινόμενων επιτοκίων που ίσχυε στη χώρα μας το 2019.

    Μικρή ανάσα

    Πάντως στα χθεσινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος έδειξαν μικρή βελτίωση της εικόνας τον Φεβρουάριο, σε σχέση με τον Ιανουάριο όπου υπήρξε σημαντική μείωση των χορηγήσεων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία υπήρξε αύξηση στην παροχή δανείων, τα περισσότερα από τα οποία κατευθύνθηκαν σε επιχειρήσεις.

    Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης της εγχώριας οικονομίας διαμορφώθηκε σε 3,1%, το Φεβρουάριο του 2024, από 1,9% τον προηγούμενο μήνα. Η μερίδα του λέοντος κατευθύνθηκε προς τις επιχειρήσεις, με τη χρηματοδότηση να είναι θετική κατά 924 εκατ. ευρώ, ενώ στον αντίποδα υπήρξε υποχώρηση στην παροχή δανείων προς ελεύθερους επαγγελματίες, νοικοκυριά και μη κερδοσκοπικά ιδρύματα.

    news247.gr

    Continue Reading

    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Μειώθηκαν οι καταθέσεις, αυξήθηκαν τα δάνεια τον Φεβρουάριο

    Συνεχίστηκε τον Φεβρουάριο η μείωση των καταθέσεων. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος, οι καταθέσεις από νοικοκυριά και μη κερδοσκοπικά ιδρύματα μειώθηκαν κατά 156 εκατ. ευρώ στα 144,5 δισ. ευρώ και οι καταθέσεις από επιχειρήσεις εμφάνισαν μείωση κατά 912 εκατ. ευρώ στα 44,1 δισ. ευρώ.

    Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων, έναντι μείωσης κατά 2,070 δις. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής παρέμεινε αμετάβλητος στο 3,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

    Οι καταθέσεις των επιχειρήσεων, είχαν μειωθεί κατά 3,167 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε στο 2,4% από 1,6% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, οι καταθέσεις των MXE μειώθηκαν κατά 537 εκατ. ευρώ, έναντι μείωσης κατά 3,377 δις ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μειώθηκαν κατά 374 εκατ. ευρώ, έναντι αύξησης κατά 210 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

    Τέλος μείωση κατά 737 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, το Φεβρουάριο του 2024, οι καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης, έναντι αύξησης κατά 1.536 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε στο -10,2% από 2,9% τον προηγούμενο μήνα.

    Στο σκέλος των δανείων o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκε στο 3,8% από 3,0% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν θετική κατά 849 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 2.732 δις ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

    Πιο αναλυτικά, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, το Φεβρουάριο του 2024, ήταν θετική κατά 924 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 2.504 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε στο 7,1% από 6,0% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων (ΜΧΕ) αυξήθηκε στο 6,1% από 5,0% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 599 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 2, 008 δις . ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αυξήθηκε σε 14,9% από 14,3% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 325 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 496 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

    Η καθαρή ροή των στεγαστικών δανείων ήταν αρνητική κατά 124 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής τους να παραμείνει αρνητικός στο -3,6%, ενώ στα καταναλωτικά καταγράφηκε θετική ροή χρηματοδότησης 55 εκατ. ευρώ και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής τους αυξήθηκε κατά 4,4%.

    Πηγή: newsbeast.gr

    Continue Reading

    ΕΡΓΑΣΙΑ

    ΔΥΠΑ | Αναρτήθηκαν τα οριστικά αποτελέσματα για τη νέα δράση επαγγελματικής κατάρτισης, με χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης

    Αναρτήθηκαν σήμερα Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, στον ιστότοπο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) οι οριστικοί πίνακες επιτυχόντων, επιλαχόντων και αποκλειομένων, της νέας διαδικτυακής δράσης επαγγελματικής κατάρτισης, με τίτλο «Προσωποποιημένη Επιμόρφωση, με χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης».

    Η κατάρτιση πραγματοποιήθηκε κατά σειρά προτεραιότητας και με βάση τα προβλεπόμενα κριτήρια της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Οι πίνακες βρίσκονται στη διεύθυνση https://www.dypa.gov.gr/nea-anakoinwseis.

    Σε κάθε ωφελούμενο του προγράμματος θα αποσταλεί άμεσα από τη ΔΥΠΑ ενημερωτικό e-mail για την οριστική επιλογή του και για τα επόμενα βήματα σχετικά με την εγγραφή του στην εκπαιδευτική πλατφόρμα και την παρακολούθηση των διαδικτυακών μαθημάτων.

    Η πιλοτική δράση υλοποιείται στο πλαίσιο συνεργασίας της ΔΥΠΑ με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και στοχεύει στην παροχή προσωποποιημένων διαδικτυακών προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης, που η συνολική τους διάρκεια θα κυμαίνεται από 100 έως 250 ώρες.

    Οι ωφελούμενοι της δράσης θα κληθούν αρχικά να συμπληρώσουν εξειδικευμένα ερωτηματολόγια, τα οποία, στη συνέχεια, θα επεξεργαστεί το ΕΚΠΑ, μέσω μοντέλου Τεχνητής Νοημοσύνης. Η συγκεκριμένη διαδικασία θα αναδείξει τα προσωποποιημένα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, που θα κληθεί μετά κάθε ωφελούμενος να παρακολουθήσει, ενώ το περιεχόμενό τους θα αποτελείται από μαθήματα και διδακτικές ενότητες που θα έχουν άμεση συνάρτηση με το προσωπικό προφίλ τους.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η ΔΥΠΑ συνεχίζει τις επιτυχημένες συνεργασίες υλοποίησης δράσεων επαγγελματικής κατάρτισης σε συνεργασία με ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με απώτερο σκοπό την αναβάθμιση των απαραίτητων γνώσεων και δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας και την ενίσχυση της απασχολησιμότητάς τους.

    Πηγή: newsbeast.gr

    Continue Reading
    Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

    Κατοικία

    a house with a green roof and road signs left and right
    arrows as a circle symbol of recycling
    paint cans
    letters AG as logo
    gear and tool as logo pavlidis

    newsletter



    Καιρος

    Πρωτοσέλιδα

    Χρήσιμα

    Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

    Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

    espa logo

    espa_logo_en