Connect with us

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Ελληνοτουρκικά: «Το επεισόδιο ο Ερντογάν θα το κάνει στην Κύπρο»

Ελληνοτουρκικά: «Πρέπει να δούμε μέχρι πού φτάνει η διπλωματική αβρότητα» ανέφερε ο υποναύαρχος εν αποστρατεία Βασίλης Πολίτης σχετικά με τις πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις. 

Για τις πρόσφατες και κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις μίλησαν στην ΕΡΤ, ο επίκουρος καθηγητής Διπλωματίας, Αντώνης Κλάψης και ο υποναύαρχος εν αποστρατεία, Βασίλης Πολίτης.

Ο δεύτερος μάλιστα εκτίμησε σχετικά με τα σχέδια του Ερντογάν: «Δεν πιστεύω ότι ο Ερντογάν είναι χαζός να ξεκινήσει οποιαδήποτε θερμό επεισόδιο εναντίον της Ελλάδος, μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά θα το κάνει στην Κύπρο και θα είναι πιο εύκολο γι’ αυτόν»

«Απαγόρευση σε Έλληνα είναι απαγόρευση σε Ευρωπαίο»

«Οι ελληνικές κόκκινες γραμμές είναι σαφείς και ανεξάρτητες με αυτό που συνέβη στον κ. Τζιτζικώστα» δήλωσε ο επίκουρος καθηγητής Διπλωματίας, Αντώνης Κλάψης.

«Οποιαδήποτε απαγόρευση εις βάρος ενός Έλληνα πολίτη είναι ταυτόχρονα και απαγόρευση εις βάρος ενός Ευρωπαίου πολίτη. Πολύ περισσότερο που στην περίπτωση του κ. Τζιτζικώστα συνοδεύεται η προσωπικότητά του και από έναν θεσμικό ρόλο. Δεν είναι μόνο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά είναι και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών και με αυτή την ιδιότητα πήγαινε στη Σμύρνη. Πράγματι εδώ έχουμε μία ενέργεια η οποία προφανώς είχε ως στόχο την Ελλάδα και την αξιοπρέπειά της», υποστήριξε ο καθηγητής Κλάψης, μιλώντας για το επεισόδιο με τον Απόστολο Τζιτζικώστα.

«Ο Ερντογάν έχει ανάψει το φιτίλι»

Ο υποναύαρχος εν αποστρατεία, Βασίλης Πολίτης, εξήγησε σχετικά με τις πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις «Νομίζω ότι ο Ερντογάν έχει ανάψει το φιτίλι στη βόμβα. Πολύ καλά είπε ο πρωθυπουργός ό,τι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να απαντάμε καθημερινά στις προκλητικές του δηλώσεις. Θα πρέπει να δούμε μέχρι που φτάνει τη διπλωματική αβρότητα από την πλευρά τη δική μας, γιατί δυστυχώς οι προκλητικές του ενέργειες είναι καθημερινώς όλο και περισσότερες», πρόσθεσε ο κ. Πολίτης.

Μιλώντας για τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες των Τούρκων, ο ίδιος, μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε: «Δεν είναι μόνο ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου αλλά και δήμαρχος της Σμύρνης, ο οποίος επανειλημμένως έχει κάνει δηλώσεις κατά του Ερντογάν. Υπάρχει λοιπόν ένα κύμα αντίδρασης».

«Πολύ φοβάμαι ότι δεν θα το κάνει μόνο εναντίον της Ελλάδος. Θα το κάνει εναντίον του Ελληνισμού, το οποίο συμπεριλαμβάνει και την Κύπρο. Δεν πιστεύω ότι ο Ερντογάν είναι χαζός να ξεκινήσει οποιαδήποτε θερμό επεισόδιο εναντίον της Ελλάδος, μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά θα το κάνει στην Κύπρο και θα είναι πιο εύκολο γι’ αυτόν» εκτίμησε ο υποναύαρχος εν αποστρατεία.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών δήλωσε ότι «η διπλωματική αβρότητα από την πλευρά μας έχει νομίζω κάποια όρια. Κάποια στιγμή θα πρέπει και εμείς να φτάσουμε σε κάποια κόκκινα όρια, να σταματήσουμε αυτές τις προκλητικές ενέργειες».

Πηγή: newsbomb.gr

 

Click to comment

Απάντηση

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Κλιμάκωση της έντασης | Η Τουρκία βγάζει το Αμπντούλ Χαμίντ Χαν στη Μεσόγειο τις επόμενες ημέρες

Το γεωτρύπανο Αμπντούλ Χαμίντ Χαν ετοιμάζεται να στείλει στη Μεσόγειο η Άγκυρα, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της τουρκικής εταιρείας πετρελαίων, ο οποίος μίλησε για «ακτινογραφία» στη «Γαλάζια Πατρίδα», αφήνοντας έτσι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το πού μπορεί να κινηθεί το πλοίο.

Ο Νίκος Δένδιας, μίλησε για μία κλιμακούμενη ελληνοτουρκική κρίση, χωρίς προηγούμενο, καθώς η Άγκυρα αμφισβητεί, όχι μόνο την κυριαρχία των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, αλλά οριακά, ακόμα και την Κρήτη.

Continue Reading

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Υπεγράφη η συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου – Χαριστική βολή στο τουρκολιβυκό μνημόνιο

Υπεγράφη το μεσημέρι της Τρίτης (22/11) η εξαιρετικά σημαντική συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για τον καθορισμό των περιοχών Έρευνας και Διάσωσης, οι οποίες ταυτίζονται πλέον με τα FIR Αθήνας και Καΐρου.

Mε τη συμφωνία  τίθεται σε εφαρμογή νέο επιχειρησιακό σχέδιο για την οριοθετημένη περιοχή μεταξύ των δύο κρατών, και ακυρώνεται στην πράξη το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Μετά την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, Αθήνα και Κάιρο προχώρησαν πριν από λίγο και στην υπογραφή της νέας διακρατικής συμφωνίας, σε ειδική τελετή.

Ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος υπέγραψε, μαζί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Μοχάμεντ Ζάκι, Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ των δύο Κυβερνήσεων με θέμα την Συνεργασία στους Τομείς Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης, όπως ανακοίνωσε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, με ανάρτηση στο Twitter.

«Στη Συμφωνία καθορίζονται τα όρια της δικαιοδοσίας και των περιοχών ευθύνης για την Έρευνα και Διάσωση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου που ταυτίζονται με τα FIR Αθηνών και Καΐρου αντίστοιχα, με πλήρη εφαρμογή και απόλυτο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Σε αντιδιαστολή, τα αποκαλούμενα Μνημόνια Συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης της Τρίπολης, συνιστούν συμπεριφορές παράνομες, παραβατικές, άκυρες και αποσταθεροποιητικές», τόνισε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος αμέσως μετά την υπογραφή του μνημονίου κατανόησης.

«Η Ελλάδα και η Αίγυπτος έχουν ένα κοινό όραμα για την δημιουργία ενός περιβάλλοντος που ευνοεί και υποστηρίζει την ανάπτυξη και την ευημερία των λαών τους, αλλά και την ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο», συμπλήρωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και ξεκαθάρισε ότι η Αθήνα καταδικάζει κάθε μορφή αναθεωρητισμού και μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητας της Ελλάδας.

Από την πλευρά του ο ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας σημείωσε: «Η συμφωνία αυτή δίνει σημαντική ώθηση στην κοινή προσπάθεια για περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και της διμερούς συνεργασίας. Με βασικό άξονα την προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας και στις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Με γνώμονα επίσης το σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και την προαγωγή της ειρήνης και της σταθερότητας στη Μεσόγειο, αλλά και ευρύτερα».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο στρατηγός Μοχάμεντ Ζάκρι, υπουργός Άμυνας της  Αιγύπτου, υπογράμμισε ότι η συμφωνία «είναι ακόμα ένα βήμα στη στενή συνεργασία των δύο χωρών. Οι σχέσεις συνεργασίας Ελλάδας και Αιγύπτου (…) Θα πρέπει να είναι μοντέλο για τις σχέσεις όλων των χωρών. Βασίζονται στο σεβασμό, και τις σχέσεις καλής γειτονίας».

Σημαντικό βήμα για την ενδυνάμωση των σχέσεων των δύο χωρών, χαρακτήρισε τη συμφωνία και ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σαμέχ Σούκρι: «Είναι πολύ σημαντικό βήμα για την ενδυνάμωση των σχέσεων και τη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών. Αμοιβαίος σεβασμός, σεβασμός στις αξίες κάθε χώρας. Η συνεργασία των δύο χωρών βασίζεται στο πλαίσιο του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου», είπε.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Η συγκεκριμένη συμφωνία αποκτά ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα, καθώς είναι η δεύτερη που υπογράφουν οι δύο χώρες μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η πρώτη ήταν η συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ τον Αύγουστο του 2020, η οποία κατοχύρωσε τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα που προσπαθούσε να αμφισβητήσει η Τουρκία.

Το σημαντικότερο κεφάλαιο της συμφωνίας είναι η αναγνώριση ότι τα όρια του FIR των δύο χωρών ταυτίζονται με την περιοχή που ασκείται η Έρευνα και Διάσωση (SAR).

Με αυτό τον τρόπο οι δύο χώρες αναγνωρίζουν, ότι η περιοχή νοτίως της Κρήτης και του Ανατολικού Αιγαίου μέχρι τις αιγυπτιακές ακτές ελέγχεται αποκλειστικά από την Αθήνα και το Κάιρο.

Continue Reading

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Εκνευρισμός στην Άγκυρα για την στάση των Η.Π.Α

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν την Ελλάδα ως έναν απαραίτητο εταίρο και έναν σύμμαχο – κλειδί στο ΝΑΤΟ που διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην υπεράσπιση της νοτιοανατολικής πτέρυγας της συμμαχίας σημείωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βεντάντ Πατέλ, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών.

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση του κ. Πατέλ ήρθε ως απάντηση σε ερώτηση τούρκου δημοσιογράφου, ο οποίος ζήτησε να μάθει ποια είναι η αντίδραση των ΗΠΑ στο γεγονός ότι ο Νίκος Δένδιας αρνήθηκε να αποβιβαστεί στην Τρίπολη προκειμένου να μην συναντήσει την Λίβυα Υπουργό Εξωτερικών και στη συνέχεια μετέβη στην Βεγγάζη, όπου συναντήθηκε με τον Χαλίφα Χαφτάρ.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: