Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Ελληνικός σιδηρόδρομος | Το ένα έργο εκτροχίασε το άλλο

Την τύχη του συστήματος σηματοδότησης ακολούθησε και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ελέγχου Συρμών (ETCS). Σχεδόν 16 χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης και έπειτα από έξι παρατάσεις, το σύστημα λειτουργεί μόνο στο τμήμα Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας, ενώ το υπόλοιπο θα δοθεί σε λειτουργία έως το τέλος του έτους.

Αυτό το σύστημα μεταδίδει τις πληροφορίες κίνησης του τρένου και μπορεί να το φρενάρει αυτόματα αν ξεπεράσει το όριο ταχύτητας ή κινηθεί σε κομμάτι των γραμμών όπου οι σηματοδότες είναι «κόκκινοι».

Το σύστημα στη χώρα μας κατασκευάζεται από δύο αναδόχους. Ο σταθερός εξοπλισμός (στο έδαφος) κατασκευάζεται από την κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ – Thales και ο αντίστοιχος εξοπλισμός στους συρμούς από την εταιρεία Ansaldo (νυν Hitachi Rail). Το σύστημα στα τρένα του ΟΣΕ τοποθετήθηκε το 2007-2015 και κόστισε 21,3 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ). Ομως το σύστημα της γραμμής, προϋπολογισμού 17,2 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), δεν είχε την ίδια τύχη.

Η σύμβαση («Προμήθεια Συστήματος Γραμμής ETCS και συναφείς υπηρεσίες, αρ. 10005) υπεγράφη στις 5.9.2007 ανάμεσα στον ανάδοχο και την ΕΡΓΟΣΕ. Αφορούσε την τοποθέτηση του συστήματος στη γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας (πλην του τμήματος Τιθορέας – Δομοκού, που ανακατασκευαζόταν με διαφορετική σύμβαση) και Οινόη – Χαλκίδα, στην οποία τότε προϋπήρχαν συστήματα σηματοδότησης από διάφορες εταιρείες. Η ύπαρξη συστήματος σηματοδότησης σε λειτουργία είναι προϋπόθεση για την εγκατάσταση και λειτουργία του ETCS, γιατί το ένα σύστημα «κουμπώνει» επάνω στο άλλο.

Σύμφωνα με την αρχική σύμβαση, το έργο είχε προθεσμία τοποθέτησης 30 μηνών και συντήρησης 24 μηνών (συνολικά 4,5 χρόνια). Επρεπε συνεπώς να είναι έτοιμο το 2012. Η διαδικασία ήταν, απλοποιημένα, η εξής: για να ξεκινήσει η κατασκευή καθενός από τα οκτώ τμήματα στα οποία χωρίστηκε το έργο έπρεπε να δίνεται η αντίστοιχη εντολή από την ΕΡΓΟΣΕ. Η κοινοπραξία προμηθεύτηκε όλο τον εξοπλισμό (που ήταν άλλωστε και προϋπόθεση για να πληρωθεί το πρώτο 20% της σύμβασης). Κατόπιν ανέμενε εντολή από την ΕΡΓΟΣΕ για να ξεκινήσει. Η πρώτη εντολή αφορούσε την τοποθέτηση του ETCS στη Βόρεια Ελλάδα, όπου το σύστημα σηματοδότησης ήταν σε καλή κατάσταση.

Στην πορεία της σύμβασης όμως φάνηκαν τα προβλήματα. Το σύστημα σηματοδότησης στο τμήμα Αθήνα – Θεσσαλονίκη άρχισε ήδη από το 2008 να τίθεται σταδιακά εκτός λειτουργίας, λόγω εγκατάλειψης, βανδαλισμών, κλοπών, ακόμα και πυρκαγιών ή ατυχημάτων. Ως αποτέλεσμα, η σύμβαση τοποθέτησης του ETCS δεν μπορούσε να προχωρήσει.

Η ΕΡΓΟΣΕ υπέγραψε την περίφημη σύμβαση 717 για την ανάταξη όλου του συστήματος σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης, η οποία επρόκειτο να τελειώσει το 2016, συνεχίζεται όμως έως σήμερα (βλ. «Κ» 2.3.2023, 3.3.2023, 5.3.2023). Το πρώτο τμήμα της σηματοδότησης που παραδόθηκε, στο τέλος του 2021, ήταν το τμήμα Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας. Περίπου την ίδια περίοδο ολοκληρώθηκε και το ETCS στο αντίστοιχο κομμάτι – έχει πιστοποιηθεί και παραληφθεί από την ΕΡΓΟΣΕ.

Πού βρίσκονται σήμερα οι εργασίες στο υπόλοιπο; Σύμφωνα με την ΤΕΡΝΑ, ολοκληρωμένα (αλλά χωρίς να έχουν παραληφθεί οριστικά) είναι τα τμήματα Οινόη – Χαλκίδα και Δομοκός – Λάρισα, τα οποία θα λειτουργήσουν όταν τεθεί σε λειτουργία η σηματοδότηση. Στα υπόλοιπα τρία τμήματα (ΣΚΑ – Οινόη, Οινόη – Τιθορέα και Λάρισα – Πλατύ) οι εργασίες βρίσκονται περίπου στο 50%. Το δε έργο, έπειτα από έξι παρατάσεις, έχει προθεσμία ολοκλήρωσης του κατασκευαστικού σκέλους στις 19.12.2023, ενώ η περαίωση της συντήρησης για τα τμήματα που θα παραδοθούν τελευταία είναι στις 19.12.2025.

15 χρόνια στην αποθήκη

Οπως επισημαίνει στην «Κ» στέλεχος της ΤΕΡΝΑ, ο εξοπλισμός αγοράστηκε το 2008 και, ως αποτέλεσμα, έπειτα από 15 χρόνια στην αποθήκη ένα τμήμα του έχει αχρηστευθεί. Με δεδομένο όμως ότι η συγκεκριμένη σύμβαση αφορά προμήθεια, δεν μπορεί να συναφθεί συμπληρωματική σύμβαση και ο ανάδοχος είναι υποχρεωμένος να «απορροφήσει» το κόστος του εξοπλισμού που έχει εν τω μεταξύ παλιώσει. «Πάντως, σε πολλές χώρες γίνονται βανδαλισμοί, δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα», λέει στην «Κ». «Συνήθως αντιμετωπίζεται μέσω μακροχρόνιων συμβάσεων συντήρησης και βέβαια με επιτήρηση μέσω ηλεκτρονικών συστημάτων».

Κεντρικός έλεγχος των συρμών

Το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ελέγχου Συρμών (ETCS) είναι ένα επιπρόσθετο σύστημα ασφάλειας της κυκλοφορίας των τρένων. Τοποθετείται τόσο στα τρένα όσο και στις γραμμές, με τα δύο τμήματά του να «επικοινωνούν» ανταλλάσσοντας πληροφορίες για την κυκλοφορία στη γραμμή που κινείται το τρένο, την κατάσταση της γραμμής, την ταχύτητα του τρένου κ.ά. Αυτό το σύστημα έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς επιτρέπει τον εξ αποστάσεως έλεγχο του συρμού, αν παραστεί ανάγκη. Εφόσον στη γραμμή υπάρχει κάποιο ζήτημα, το σύστημα ενημερώνει αυτόματα τον συρμό ώστε να χαμηλώσει ταχύτητα (βραδυπορία) ή ακόμα και να φρενάρει. Αυτές οι λειτουργίες μπορούν να ενεργοποιηθούν και αυτόματα, αν ο συρμός ξεπεράσει την ανώτατη επιτρεπόμενη ταχύτητα ή περάσει από ερυθρό σηματοδότη.

kathimerini.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Περιφέρεια ΑΜΘ | Ξεκινά η χαρτογράφηση του μονοπατιού Ε6

Η ανάδειξη και η τουριστική αξιοποίηση του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε6 που διατρέχει την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης που πραγματοποιηθηκε στην Κομοτηνή με τον Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών Μιχάλη Αμοιρίδη, τον Γενικό Διευθυντή Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας και τον Προϊστάμενο της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Προγράμματος «Ανατολική Μακεδονία, Θράκη».

Σε ανάρτηση του στα social media ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ αναφέρει τα εξής:
Εξασφαλίσαμε 35.000 € από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ) προκειμένου να ξεκινήσουμε τη χαρτογράφηση του μονοπατιού Ε6 στην Περιφέρειά μας.
Η χαρτογράφηση θα είναι το πρώτο βήμα το οποίο θα οδηγήσει στη μελέτη για τα απαραίτητα έργα που θα πρέπει να γίνουν έτσι ώστε στη συνέχεια τα έργα αυτά να μπορέσουμε να τα χρηματοδοτήσουμε από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας.
Στόχος μας είναι το μονοπάτι Ε6 να αποτελέσει τον κεντρικό κορμό ενός ευρύτερου δικτύου από μονοπάτια, που σχεδιάζουν να δημιουργήσουν οι Περιφερειακές Ενότητες και οι Δήμοι, και να καταστεί προορισμός για την προσέλκυση επισκεπτών.
Το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε6 ξεκινάει από τη Φινλανδία και καταλήγει στη βόρεια Ελλάδα διασχίζοντας τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Στην Περιφέρειά μας εισέρχεται από την περιοχή του Κάτω Νευροκοπίου και, μέσω Αλεξανδρούπολης, καταλήγει στη Σαμοθράκη.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

«Οι παιδοψυχολόγοι έκαναν λάθος» | Προκλητική κατάθεση από τη μητέρα του 29χρονου που κατηγορείται για ασέλγεια σε 4χρονο

Η δίκη του 29χρονου ποδοσφαιριστή, ο οποίος κατηγορείται για ασελγείς πράξεις σε βάρος του 4χρονου αγοριού που πρόσεχε η μητέρα του, θα συνεχιστεί τη Δευτέρα 24 Απριλίου, με την απολογία του ίδιου στο Στρατοδικείο Ιωαννίνων.

Σύμφωνα με το agriniopress, την Τετάρτη, στο δικαστήριο κατέθεσαν η μητέρα του κατηγορούμενου ποδοσφαιριστή και νταντά του μικρού αγοριού, η οποία έχει επίσης μηνυθεί από την οικογένεια για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο, καθώς πιστεύεται πως γνώριζε και συγκάλυπτε τις πράξεις του γιου της.

«Κάνουν λάθος ο ψυχολόγοι»

Κατά την εξέτασή της, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η μητέρα του 29χρονου αρνήθηκε τις κατηγορίες που αποδίδονται τόσο σε εκείνη όσο και στον γιο της, υποστηρίζοντας πως ελάχιστες ήταν οι φορές που εκείνος την επισκέφτηκε στο σπίτι της οικογένειας που εργαζόταν και πως ποτέ δεν αντιλήφθηκε να συμβαίνει κάτι ύποπτο.

Η γυναίκα σε ερωτήσεις που δέχτηκε αρνήθηκε πως ο 4χρονος είχε παραπονεθεί για κάποιες πράξεις του 29χρονου σε βάρος της, ενώ δεν δίστασε να ρίξει την όποια ευθύνη στον πατέρα του παιδιού.

Για τους παιδοψυχολόγους είπε πως έχουν κάνει λάθος εκτιμήσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως τόσο ο γιος της, όσο και η ίδια, έχουν μηνυθεί από τη μητέρα του παιδιού.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, όλα συνέβαιναν την περίοδο που ο 29χρονος ήταν φαντάρος, το καλοκαίρι του 2021 όπου πήγαινε στο σπίτι και με την ανοχή της μητέρας του ασελγούσε στο αγοράκι.

real.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Οχυρό Λίσσε | Την Κυριακή 2 Απριλίου οι εκδηλώσεις για την 82η Επέτειο της Μάχης των Οχυρών

Την Κυριακή 2 Απριλίου θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις για την 82η Επέτειο της  Μάχης των Οχυρών στην Κοινότητα του Οχυρού στον Δήμο Κάτω Νευροκοπίου.

Η τελετή που θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του μνημείου που βρίσκεται στο οχυρό Λίσσε, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα συγκεντρώσει μεγάλο αριθμό επισκεπτών από κάθε γωνιά του νομού της Δράμας.

Τη φετινή χρονιά θα είναι οι πρώτες εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Κάτω Νευροκοπίου αφού του παραχωρήθηκε το Οχυρό Λίσσε από τον  ο Ελληνικό Στρατό. Η τελετή στο χώρο του μνημείου θα συνδυαστεί με τα επίσημα εγκαίνια του Πάρκου Μουσείου Οχυρού Λίσσε  και με την έναρξη λειτουργίας του Θεματικού Χώρου Εικονικής Πραγματικότητας που βρίσκεται στο κτήριο της πρώην κοινότητας Οχυρού. Μετά το τέλος της τελετής και στο τέλος του προγράμματος έχει οριστεί η τελετή εγκαινίων του Θεματικού Χώρου Εικονικής Πραγματικότητας, ο οποίος αποτελεί μέρος του συνόλου των τμημάτων που θα λειτουργούν παράλληλα  του Μουσείου του Οχυρού Λίσσε.  Την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Υφυπουργός Άμυνας Νικόλαος Χαρδαλιάς.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Κυριακής 2 Απριλίου.

08:00. Έπαρση Σημαίας στην Κεντρική Πλατεία Κ. Νευροκοπίου από Διμοιρία Αποδόσεως Τιμών με την συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου.

09:45-10:30. Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος κοινότητας Οχυρού χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ζιχνών-Νευροκοπίου κ.κ. Ιερόθεου.

10:35. Πέρας προσέλευσης Αντιπροσωπειών και Προσκεκλημένων στο χώρο του Οχυρού Λίσσε.

10:55. Πέρας προσέλευσης Επισήμων.

11:00. Τελετή Επιμνημόσυνης Δέησης χοροστατούντος του Σεβασμιότατου

Μητροπολίτη Ζιχνών-Νευροκοπίου κ.κ. Ιερόθεου.

11:15. Ιστορική ομιλία από την κ. Πατρωνίδου Δήμητρα Δρ. Ιστορίας.

11:25. Προσκλητήριο νεκρών.

11:30. Κατάθεση στεφάνων.

11:45. Σιγή ενός λεπτού – Εθνικός Ύμνος. Πέρας Τελετής Επιμνημόσυνης Δέησης.

12:00. Τελετή εγκαινίων Μουσείου ΛΙΣΣΕ

12:15. Παρουσίαση του σχεδιασμού και της υλοποίησης του Μουσείου –Πάρκου Λίσσε

12:30. Αποχώρηση από τον χώρο του Οχυρού ΛΙΣΣΕ και μετάβαση για την εγκαινίαση του Θεματικού Χώρου Εικονικής Πραγματικότητας στο κτήριο της πρώην κοινότητας Οχυρού.

Τελετάρχης στον χώρο των οχυρών ορίζεται ο κ. Παρασκευόπουλος Γρηγόρης.

13:00. Τελετή εγκαινίων του Θεματικού Χώρου Εικονικής Πραγματικότητας στο κτήριο της πρώην κοινότητας Οχυρού.

xirafi.gr

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: