Connect with us

ΠΑΙΔΙ

Ελευθεριάδου σχετικά με παρατυπίες ορισμένων ΚΔΑΠ

Παράνομες πρακτικές ορισμένων ιδιωτικών ΚΔΑΠ αποκλείουν παιδιά με πραγματική ανάγκη για υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης και βλάπτουν το σύνολο του παρόχων υπηρεσιών ΚΔΑΠ.

Σε καταγγελία του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιδιοκτητών ΚΔΑΠ, αναφέρει ότι φέτος, εκτός του ότι 65.000 παιδιά με πλήρεις φακέλους έμειναν εκτός vouchers για ΚΔΑΠ, κάτι που δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα και στα παιδιά και τις οικογένειές τους, και στη λειτουργία των ΚΔΑΠ, δημοτικών και ιδιωτικών, εντοπίζεται ένα επιπλέον σοβαρό πρόβλημα που δυσχεραίνει περαιτέρω την προσπάθεια επιβίωσης των ιδιωτικών ΚΔΑΠ που στην πλειοψηφία τους ανήκουν στη βαθμίδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Πρόκειται για παράνομες πρακτικές σύνδεσης ΚΔΑΠ με τρίτους για παροχή υπηρεσιών στα παιδιά με voucher, γεγονός που αφενός μεν υποβαθμίζει τις υπηρεσίες των ΚΔΑΠ, και αφετέρου δημιουργεί προβλήματα επιβίωσης στα ΚΔΑΠ που λειτουργούν σύννομα.

Ειδικότερα παρατηρείται το φαινόμενο αρκετά ΚΔΑΠ να παρέχουν κατ’ όνομα μόνον τις υπηρεσίες τους στα παιδιά, ενώ στην πραγματικότητα, έχοντας συνδεθεί με αθλητικούς συλλόγους (π.χ. ποδοσφαιρικές ακαδημίες) καλύπτουν, απλώς, με τα voucher, τις αθλητικές δραστηριότητες των παιδιών στον συγκεκριμένο σύλλογο. Τα συγκεκριμένα ΚΔΑΠ ενημερώνουν τους γονείς γι αυτή τη δυνατότητα, ακόμη και με διαφημιστικό υλικό οπότε η φετινή αύξηση των αιτήσεων και η παραμονή παιδιών με πραγματικές ανάγκες εκτός voucher εν μέρει οφείλεται και σε αυτό.

Παράλληλα, μη λειτουργώντας κανονικά, τα ΚΔΑΠ αυτά δεν χρειάζονται προσωπικό για τις δραστηριότητες που κανονικά θα έπρεπε να προσφέρουν, οπότε κάνουν απολύσεις εξειδικευμένου προσωπικού. Υπολογίζεται ότι φέτος δεν θα εργαστούν, σε σχέση με πέρυσι, περίπου 1.500 επιστήμονες.

Η πρακτική αυτή είναι παράνομη, αφενός γιατί τα ΚΔΑΠ έχουν αδειοδοτηθεί με βάση συγκεκριμένες προδιαγραφές εγκαταστάσεων και προσωπικού για τις παρεχόμενες δραστηριότητες, και αφετέρου γιατί η ΚΥΑ του προγράμματος «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» μέσω του οποίου δίδονται τα vouchers, προβλέπει (όπως κάθε χρόνο), σαφώς στο άρθρο 5 παρ. 3 ότι «όλες οι κατηγορίες δομών (που συμμετέχουν στο πρόγραμμα) παρέχουν τις υπηρεσίες τους στις εγκαταστάσεις τους … και δεν δύνανται να εξαργυρώνουν vouchers σε τρίτους ή να συνεργάζονται, κατά τη διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας τους που καλύπτουν τα vouchers, με οποιαδήποτε μορφή με ιδιώτες ή σωματεία που υλοποιούν και αναπτύσσουν δραστηριότητες εκτός των αδειοδοτημένων εγκαταστάσεών τους (ξένες γλώσσες, αθλήματα κ.λπ.) για τα παιδιά των ωφελούμενων που φιλοξενούνται».

Oι δομές που δεν εφαρμόζουν αυτή τη δέσμευση χάνουν τη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα και υποχρεώνονται σε επιστροφή των αχρεωστήτως εισπραχθέντων, ενώ τα παιδιά ανακατευθύνονται σε άλλες δομές.
Στις 31/8/2020, η κ. Μιχαηλίδου σε συνέντευξη της στον ΑΝΤ1 τόνιζε τα εξής: «από 465 πέρυσι, οι ιδιωτικές δομές (βρεφονηπιακοί σταθμοί και ΚΔΑΠ), έγιναν 1043, μέσα σε έναν χρόνο δηλαδή υπερδιπλασιάστηκαν, κάτι που το Κράτος δεν μπορεί να γνωρίζει.

Διαφήμισαν ότι άνοιξαν και υπάρχουν θέσεις, οι γονείς έκαναν περισσότερες αιτήσεις και λόγω αυτής της αύξησης δεν μπορούν να καλυφθούν όλες οι αιτήσεις, με αποτέλεσμα γύρω στις 60.000 αιτήσεις, για τις οποίες θα απαιτούνταν 68 εκ. ευρώ για να χρηματοδοτηθούν, τελικώς να μην καλυφθούν».

Όμως, ο ΠΑΣΙΚ είχε ενημερώσει το Υπουργείο ήδη από την 1η Ιουνίου, μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας για το φαινόμενο της παράνομης σύνδεσης αρκετών ΚΔΑΠ με τρίτους (κυρίως με αθλητικούς συλλόγους). Μάλιστα, ο Σύλλογος στην αλληλογραφία του έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για τις λεγόμενες «υπεργολαβίες», καταθέτοντας υπόμνημα προτάσεων, το οποίο δυστυχώς δεν λάβατε υπόψη σας.

Επιπλέον, σε επιστολή του ΠΑ.Σ.Ι.Κ. με Αρ. Πρωτ: 5 – 1/10/2020 επισημαίνει τις προσπάθειες επικοινωνίας που έγιναν από τη μεριά του Συλλόγου με το Υπουργείο σας, με σκοπό να καταθέσουν τις προτάσεις τους ώστε να εξασφαλιστεί ένα πλαίσιο λειτουργίας που θα προσφέρει σταθερότητα στα παιδιά και στους εργαζόμενους στις δομές, ενόψει της παρασκευής του νέου νομοσχεδίου που αφορά και στη λειτουργία των ΚΔΑΠ. Όπως σημειώνουν στην επιστολή τους «Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες του συλλόγου μας να ενημερωθεί και να εκφράσει τις απόψεις του για το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα διέπει τη λειτουργία των ΚΔΑΠ, δεν υπήρξε μέχρι τώρα ουσιαστική συνεργασία επί των σοβαρών αυτών θεμάτων που θα κρίνουν το μέλλον χιλιάδων επιχειρήσεων και εργαζομένων.»

Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΤΑΑ, μετά την τοποθέτηση, σε δομές, των παιδιών που έλαβαν vouchers, υπάρχουν πολλά vouchers που δεν έχουν υλοποιηθεί και προκύπτει περίσσευμα αρκετών εκατομμυρίων στον π/υ του προγράμματος. Επομένως η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τα χρήματα από τα vouchers που δεν υλοποιήθηκαν, προσθέτοντας σε αυτά όσους εθνικούς πόρους απαιτούνται για να καλυφθούν τα 65.000 παιδιά που είχαν κάνει αιτήσεις για ΚΔΑΠ και είχαν πλήρεις φακέλους.

Επειδή, οι παράνομες συνεργασίες ΚΔΑΠ με τρίτους ζημιώνουν τις οικογένειες που έχουν πραγματικά ανάγκη την ενίσχυση, συντελώντας στο να μείνουν εκτός προγράμματος
Επειδή η παράνομη αυτή τακτική βλάπτει τον υγιή ανταγωνισμό με τα υπόλοιπα ΚΔΑΠ που λειτουργούν σύννομα τηρώντας απαρέγκλιτα τις προϋποθέσεις λειτουργίας και συμμετοχής στο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα «εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής»

Επειδή τα παρανόμως δρώντα αυτά ΚΔΑΠ εισπράττουν αχρεωστήτως τα vouchers
Επειδή, είναι η πρώτη φορά στην πεντάχρονη λειτουργία ιδιωτικών ΚΔΑΠ που παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα.
Επειδή, η εξωσχολικά δημιουργική απασχόληση παιδιών σε ποικιλία αντικειμένων αποτελεί παροχή υψηλής σημασίας που συμπληρώνει την εκπαιδευτική διαδικασία του σχολείου

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεται να εξετάσει τις πολλές και σοβαρές καταγγελίες του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιδιοκτητών ΚΔΑΠ; Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να ελεγχθούν για τις πρακτικές τους τα συγκεκριμένα ιδιωτικά ΚΔΑΠ, να σταματήσουν τις παράνομες συνδέσεις με τρίτους και να υποστούν τις συνέπειες της παραβίασης των νόμιμων υποχρεώσεών τους; Προτίθεται να αναδιανείμει το ποσό που έχει περισσέψει από τη μη υλοποίηση χορηγηθέντων vouchers και να προσθέσει από εθνικούς πόρους όσα χρειάζονται ώστε όλα τα παιδιά που έκαναν αίτηση για voucher για ΚΔΑΠ και είχαν πλήρεις φακέλους, να λάβουν το voucher;

Click to comment

Απάντηση

ΔΡΑΜΑ

Χαράς Κεφαλίδου | «Κατεπείγουσα ανάγκη στελέχωσης της Ιατροπαιδαγωγικής Υπηρεσίας στη Δράμα»

Αναφορά κατέθεσε σήμερα η Χαρά Κεφαλίδου, Βουλευτής Δράμας του Κινήματος Αλλαγής και Τομεάρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων, προς τους Υπουργούς Υγείας, κ. Αθανάσιο Πλεύρη και Παιδείας & Θρησκευμάτων, κα Νίκη Κεραμέως, με αφορμή την επιστολή που απέστειλε στους βουλευτές του νομού Δράμας, ο Προϊστάμενος του Κέντρου Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.) Δράμας, Δρ. Γεώργιος Αλβανόπουλος, καθώς και δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο, όπου τονίζεται η ανάγκη στελέχωσης της Ιατροπαιδαγωγικής Υπηρεσίας στη Δράμα με παιδοψυχίατρο. Ο νομός Δράμας, στον τομέα της ψυχικής υγείας στην παιδική ηλικία, αποδεικνύεται ως ο “φτωχός συγγενής” για άλλη μία φορά και οι ευάλωτες οικογένειες μαθητών που αντιμετωπίζουν προβλήματα, πρέπει να μετακινούνται σε κοντινούς νομούς, με χρονοβόρες και οικονομικά δυσβάσταχτες διαδικασίες.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Αναφοράς:

ΑΝΑΦΟΡΑ
Προς: Τον Υπουργό Υγείας, κ. Αθανάσιο Πλεύρη
Την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, κα Νίκη Κεραμέως

Θέμα: «Κατεπείγουσα ανάγκη στελέχωσης της Ιατροπαιδαγωγικής Υπηρεσίας στη Δράμα με παιδοψυχίατρο»

Με επιστολή του στους βουλευτές του νομού Δράμας και δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο, ο Δρ. Γεώργιος Αλβανόπουλος, Προϊστάμενος του Κέντρου Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.) Δράμας, η οποία είναι αποκεντρωμένη υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, αρμόδια για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη και πρόοδο των μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, επισημαίνει την ανάγκη άμεσης στελέχωσης με παιδοψυχίατρο της Ιατροπαιδαγωγικής Υπηρεσίας στη Δράμα, για την εξυπηρέτηση παιδιών που κακοποιούνται, παιδιών που αντιμετωπίζουν διαταραχές του αυτιστικού φάσματος ή και διαταραχή ελλειμματικής προσοχής κ.ο.κ.

Τονίζεται ότι οι πλησιέστερες ιατροπαιδαγωγικές υπηρεσίες, χωροταξικά, είναι εκείνες που εδρεύουν στις Σέρρες, στη Θεσσαλονίκη και στην Αλεξανδρούπολη και οι γονείς από την Δράμα αναγκάζονται να μετακινούνται προς αυτές, με πολύ κόπο και οικονομική τους επιβάρυνση, που είναι δυσβάσταχτα κάτω και υπό τις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες και εν μέσω της πανδημίας του covid 19 και επίσης, γιατί ως επί το πλείστον οι γονείς που ταλαιπωρούνται είναι από ευάλωτες ομάδες και δεν μπορούν να διεκδικήσουν τα δίκαιά τους.

Ο κ. Αλβανόπουλος διερωτάται πώς είναι δυνατόν ένας ολόκληρος νόμος να μην μπορεί τόσα χρόνια να στελεχώσει το Κέντρο Ψυχικής Υγείας με έναν παιδοψυχίατρο. Η Δράμα στον τομέα της ψυχικής υγείας στην παιδική ηλικία, αποδεικνύεται ως ο “φτωχός συγγενής” για άλλη μία φορά, σε σχέση και με τους όμορους νομούς, όπως Σέρρες, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη και Ξάνθη, που, μέχρι πρόσφατα, είχαν τέτοιες δομές που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τις πλέον ευάλωτες οικογένειες μαθητών σε θέματα που έχουν να κάνουν με την ψυχική υγεία.

Σας επισυνάπτω την επιστολή του Προϊσταμένου του ΚΕΔΑΣΥ Δράμας, Δρ. Γεωργίου Αλβανόπουλου, καθώς και τα δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο και ζητώ να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες για άμεση στελέχωση με παιδοψυχίατρο της Ιατροπαιδαγωγικής Υπηρεσίας στη Δράμα.

Η αναφέρουσα Βουλευτής

Χαρά Κεφαλίδου

Continue Reading

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

«Καμπανάκι» παιδιάτρων | Πτώση της εμβολιαστικής κάλυψης των παιδιών

Πτώση της εμβολιαστικής κάλυψης σε όλες τις ηλικίες των παιδιών, κυρίως όμως άνω των 5 ετών και των εφήβων, διαπιστώνουν οι παιδίατροι και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, η μεγάλη μείωση της τάξης του 70% που παρατηρήθηκε την άνοιξη του 2020, όσον αφορά τον εμβολιασμό των εφήβων, δεν αναπληρώθηκε ποτέ. Στο πρώτο τρίμηνο του 2021 παρατηρούν εκ νέου μείωση της τάξης του 30%-40% στους εμβολιασμούς των εφήβων σε όλα τα εμβόλια.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, αναφέρει ότι η πτώση της εμβολιαστικής κάλυψης των παιδιών, είχε απασχολήσει ως πρόβλημα από το πρώτο lockdown το 2020 και μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων, είχε ζητήσει από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών τη συνέχιση του προγράμματος, χωρίς τον περιορισμό μόνο με τα βασικά εμβόλια. Η Επιτροπή είχε ανταποκριθεί άμεσα και είχε συστήσει τη συνέχιση του εμβολιαστικού προγράμματος με όλα τα εμβόλια.

Όπως, όμως, αναφέρει η Ομοσπονδία, οι γονείς δεν έφεραν και δεν φέρνουν τα παιδιά τους για να εμβολιαστούν στο ποσοστό που θα έπρεπε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μη αναπλήρωση των ήδη καθυστερημένων εμβολίων και την πτώση της εμβολιαστικής κάλυψης. Οι παιδίατροι απευθύνουν έκκληση στους γονείς να ανοίξουν το βιβλιάριο υγείας των παιδιών τους, όπου είναι καταχωρημένα τα εμβόλια και σε συνεννόηση με τον παιδίατρό τους να ελέγξουν την εμβολιαστική τους κάλυψη. Στην περίπτωση που θα διαπιστώσουν ότι υπάρχουν καθυστερημένοι εμβολιασμοί, να φροντίσουν άμεσα να τα εμβολιάσουν.

Υπογραμμίζουν ότι το Εθνικό Εμβολιαστικό Πρόγραμμα προστατεύει τα παιδιά ώστε να μη νοσήσουν από πολύ σοβαρά νοσήματα, πολλά από αυτά θανατηφόρα. «Αν η εμβολιαστική κάλυψη πέσει κάτω από κάποιο ποσοστό, μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζονται ξανά τα πολύ σοβαρά αυτά νοσήματα, που χάρις στους εμβολιασμούς έχουν από πολλά χρόνια σχεδόν εξαφανιστεί», σημειώνει η Ομοσπονδία.

Ανησυχητικά τα δεδομένα σε παγκόσμιο επίπεδο

Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για την εμβολιαστική κάλυψη. Τα δεδομένα όμως από άλλες χώρες όπου γίνεται συστηματική καταγραφή, είναι ανησυχητικά. Ερευνητές από τις ΗΠΑ υπολόγισαν μείωση των εμβολιασμών κατά 82% στις ηλικίες 10-17 ετών, κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων την άνοιξη του 2020. Στις ηλικίες 0-2 ετών η αντίστοιχη μείωση ήταν 31% και για τα παιδιά 3-9 ετών η μείωση ήταν 78%. Σε μεταγενέστερη μελέτη από τη Νέα Υόρκη, παρά τη διενέργεια εκστρατείας για την αναπλήρωση των χαμένων δόσεων, μερικούς μήνες μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων, οι χαμένοι εμβολιασμοί δεν είχαν αναπληρωθεί ενώ οι νέοι εμβολιασμοί δεν είχαν φτάσει σε συγκρίσιμα επίπεδα του 2019. Αντίστοιχα δεδομένα έχουν δημοσιευτεί και από ευρωπαϊκές χώρες, αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων.

Continue Reading

ΠΑΙΔΙ

Έκζεμα | Πως εκδηλώνεται στα μωρά, τα παιδιά και τους ενήλικες

Το έκζεμα, μία από τις κυριότερες εκδηλώσεις της ατοπικής δερματίτιδας, εμφανίζεται σε κάποιο ή κάποια σημεία του δέρματος προκαλώντας έντονη φαγούρα. Το δέρμα στο σημείο του εκζέματος είναι συνήθως ροζ ή κοκκινωπό και τραχύ, ενώ γίνεται ακόμα πιο κόκκινο με τον κνησμό. Σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρούνται και μικρές φουσκάλες.

Το έκζεμα εμφανίζεται πριν από την ηλικία των 5 ετών και περίπου το 60% των παιδιών δεν θα εμφανίζουν συμπτώματα μετά την εφηβεία.

Τα άτομα με την πάθηση θα βιώνουν συχνά χρονικές περιόδους που τα συμπτώματά τους θα επιδεινώνονται και αντίστροφα χρονικές περιόδους που θα ξεχνούν ότι έχουν ατοπική δερματίτιδα ή έκζεμα.

Τα συμπτώματα σε μωρά, παιδιά και ενήλικες μπορεί να είναι διαφορετικά:

Συμπτώματα στα βρέφη

Τα ακόλουθα συμπτώματα ατοπικής δερματίτιδας είναι κοινά σε βρέφη κάτω των 2 ετών:

 • εξανθήματα στο τριχωτό της κεφαλής, το μέτωπο και τα μάγουλα
 • εξανθήματα με πολύ μικρά κυστίδια
 • τα εξανθήματα προκαλούν κνησμό και πολλές φορές τα μωράκια προσπαθούν να τρίψουν το κεφαλάκι τους στο μαξιλάρι ή με τα χεράκια τους.

Συμπτώματα στα παιδιά

Τα ακόλουθα συμπτώματα ατοπικής δερματίτιδας είναι κοινά σε παιδιά ηλικίας 2 ετών και άνω:

 • εξανθήματα που εμφανίζονται στις αρθρώσεις των αγκώνων ή πίσω από τα γόνατα
 • εξανθήματα που εμφανίζονται στο λαιμό, τους καρπούς, τους αστραγάλους και την πτυχή μεταξύ των γλουτών και των ποδιών
 • ανώμαλα εξανθήματα
 • εξανθήματα που είναι κόκκινα, ελαφρά ανυψωμένα και προκαλούν έντονη φαγούρα. Με τον κνησμό η περιοχή γίνεται ακόμα πιο σκληρή.

Συμπτώματα σε ενήλικες

Τα ακόλουθα συμπτώματα ατοπικής δερματίτιδας είναι κοινά σε ενήλικες:

 • εξανθήματα που είναι πιο φολιδωτά από αυτά που εμφανίζονται στα παιδιά
 • εξανθήματα που εμφανίζονται συνήθως στις αρθρώσεις των αγκώνων ή των γόνατων ή στον αυχένα
 • εξανθήματα που καλύπτουν μεγάλο μέρος του σώματος
 • πολύ ξηρό δέρμα στις πληγείσες περιοχές
 • εξανθήματα που προκαλούν χρόνιο κνησμό
 • δερματικές λοιμώξεις

Ενήλικες που εμφάνισαν ατοπική δερματίτιδα ως παιδιά αλλά δεν βιώνουν πλέον την πάθηση μπορεί να έχουν ακόμα ξηρό ή εύκολα ερεθισμένο δέρμα, έκζεμα χεριών και προβλήματα στα μάτια.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: