Quantcast
Connect with us

ΕΚΛΟΓΕΣ

Εκλογές: Τα σενάρια για σχηματισμό κυβέρνησης και τα πιθανά αδιέξοδα

Στο 46% ο πήχης αυτοδυναμίας στις πρώτες κάλπες

Με την κλεψύδρα να αδειάζει για τις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου οι πολιτικοί αρχηγοί ξεδιπλώνουν την προεκλογική τους ατζέντα και θέτουν τα εκλογικά διλήμματα της κάλπης με στόχο την ολοένα και μεγαλύτερη προσέλκυση των ψηφοφόρων ξορκίζοντας τη χαλαρή ψήφο.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής και αυτό γιατί δεν υπάρχει μπόνους για το πρώτο κόμμα, ενώ για να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση απαιτείται το 46%, ενώ όσο περισσότερα κόμματα πιάσουν το όριο του 3% για είσοδο στη Βουλή τόσο δυσχεραίνει ο στόχος της αυτοδυναμίας.

Υπό το πρίσμα ότι η ΝΔ θέλει ένα ισχυρό ποσοστό στην πρώτη κάλπη, θέτοντας ως πήχη το 33% για να πετύχει στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση  (38%) με την ενισχυμένη αναλογική την αυτοδυναμία ή να έχει τόσες έδρες που απλώς θα χρειαστεί έναν «συμπληρωματικό εταίρο» για να κυβερνήσει, αυτομάτως τίθεται εκτός συνεργασιών την πρώτη Κυριακή των εκλογών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παραδίδει αμέσως την πρώτη διερευνητική εντολή.

Με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει λοιπόν στα χέρια του τη δεύτερη διερευνητική εντολή – με βάση τα σημερινά δημοσκοπικά δεδομένα- και ανάλογα με τα ποσοστά που θα έχει συγκεντρώσει ενδεχομένως να επιδιώξει να κάνει κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ και το ΜΕΡΑ25, ωστόσο ήδη ο κος Ανδρουλάκης έχει πει «όχι» σε πρωθυπουργό Τσίπρα, κάτι που δεν διαπραγματεύεται η Κουμουνδούρου, ενώ ακόμα και κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λένε «όχι» στη συνεργασία με τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Έτσι, με την τρίτη διερευνητική εντολή να βρίσκεται στα χέρια του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, δεδομένου ότι η ΝΔ θα έχει παραπέμψει στη δεύτερη κάλπη, το ΚΚΕ έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν συνεργάζεται με κανέναν, με τον ΣΥΡΙΖΑ μόνο δεν θα βγαίνουν τα «κουκιά», καθώς θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο έως απίθανο να συγκεντρώσουν αθροιστικά το ποσοστό του 48% που απαιτείται προκειμένου να διαμορφωθεί κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 151 εδρών. Έτσι, το πιθανότερο είναι να υπάρχει αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης και να οδηγηθεί η χώρα αυτόματα σε δεύτερες κάλπες στις 2 Ιουλίου.

Τα σενάρια για δεύτερες κάλπες

Οι εκλογικοί συσχετισμοί όπως αυτοί θα αποτυπωθούν στις πρώτες κάλπες θα αναγκάσουν τα κόμματα να αναπροσαρμόσουν τη στρατηγική τους προς αποφυγή μιας κυβερνητικής αστάθειας που θα έχει αρνητικές συνέπειες για τη χώρα. Η ΝΔ στοχεύει στη συσπείρωση για να  ανεβάσει τα ποσοστά της στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση που θα διεξαχθεί με λίστα και  – όπως όλα δείχνουν- θα εξελιχθεί σε «μονομαχία» ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ με ρυθμιστικό τρίτο πόλο το ΠΑΣΟΚ. Βάσει των σημερινών δημοσκοπικών συσχετισμών αυτοδύναμη κυβέρνηση σχηματίζει το κόμμα που το ποσοστό του θα είναι κοντά στο 38%.

Και μπορεί ο γαλάζιος στόχος να είναι αυτός της αυτοδυναμίας, ωστόσο εάν με την ενισχυμένη αναλογική που δίνει μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα δεν σχηματίζεται μονοκομματική κυβέρνηση θα επιδιωχθεί συνεργασία με τον ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με βάση τις προγραμματικές τους συγκλίσεις. Το ζητούμενο είναι εάν ο κος Ανδρουλάκης θα επιμείνει να θέτει προϋποθέσεις ή θα παρακαμφθούν τα εμπόδια και θα δρομολογηθούν οι εξελίξεις. Πάντως, υπάρχει και το σενάριο η Ν.Δ. μετά τις δεύτερες εκλογές να  βρίσκεται τόσο κοντά στον σχηματισμό κυβέρνησης που να απαιτούνται μεμονωμένοι βουλευτές για να υπερβεί το μαγικό αριθμό 151. Και αυτό μπορεί να γίνει με γέφυρες είτε στο ΠΑΣΟΚ, είτε στην Ελληνική Λύση, παρότι το σενάριο «κεντρικής συνεργασίας» των δύο κομμάτων απορρίπτεται με κατηγορηματικό τρόπο. Με βάση πάντως τα δημοσκοπικά δεδομένα με ενισχυμένη αναλογική και πεντακομματική Βουλή, η Ν.Δ. εξασφαλίζει οριακή αυτοδυναμία με 151 έδρες. Με εξακομματική Βουλή, ωστόσο, η Ν.Δ. λαμβάνει 148 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 80, το ΠΑΣΟΚ 34, το ΚΚΕ 18, η Ελληνική Λύση 12 και 8 έδρες το ΜέΡΑ25. Τα πιθανά σενάρια σε αυτή την περίπτωση είναι: 1) Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ με 182 έδρες και 2) ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 με 152 έδρες.

Σημαντικός παράγοντας στην οποιαδήποτε εκλογική εξίσωση πάντως είναι ο απρόβλεπτος χαρακτήρας του εκλογικού σώματος, ο οποίος μπορεί να φέρει ανατροπές.

newsbeast

Click to comment

Απάντηση

ΕΚΛΟΓΕΣ

Άδεια για την άσκηση εκλογικού δικαιώματος

H ΓΣΕΕ με το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ), ενημερώνει τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα για τη χορήγηση ειδικής άδειας απουσίας με αποδοχές με σκοπό την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος (ΥΑ 46445/ ΦΕΚ Β΄2989/6-5-20231).

Συγκεκριμένα ισχύουν τα εξής:

  • Όλες οι βιομηχανικές, βιοτεχνικές και εμπορικές επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες του ιδιωτικού τομέα, καθώς και όσοι γενικώς απασχολούν προσωπικό και υπάγονται στον ιδιωτικό τομέα, υποχρεούνται να χορηγήσουν στο προσωπικό τους ειδική άδεια απουσίας με αποδοχές για την διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος κατά τις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου 2023.
  • Ο αριθμός των ημερών αδείας, που χορηγείται για το σκοπό αυτό και που καλύπτει τον απολύτως αναγκαίο χρόνο για τη μετάβαση των εργαζομένων στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος και την επιστροφή τους απ΄ αυτόν, καθορίζεται ως εξής:

Α. Για τους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:

i) Σε όσους μετακινηθούν, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 200-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μιας (1) εργάσιμης ημέρας.

ii) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω, χορηγείται άδεια δύο (2) εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.

iii) Σε όσους μετακινηθούν από και προς νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς
ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές, να υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες.

 

Β. Για τους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς εξαήμερης εβδομαδιαίας
εργασίας:

i) Σε όσους μετακινηθούν, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 100 – 200 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μιας (1) εργάσιμης ημέρας.

ii) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 201-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια δύο (2) εργασίμων ημερών.

iii) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω χορηγείται άδεια τριών (3) εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.

iv) Σε όσους μετακινηθούν από και προς νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς
ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές, να υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες.

Γ. Τα παραπάνω ισχύουν και ως προς τη χορήγηση ειδικής άδειας απουσίας με αποδοχές στο προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ, των ΟΤΑ, καθώς και στο προσωπικό των υπολοίπων νομικών προσώπων του δημοσίου Τομέα οποιασδήποτε κατηγορίας, κλάδου και σχέσης εργασίας (Εγκύκλιος Υπουργείου Εσωτερικών ΔΙΔΑΔ/Φ.18.33/2632/οικ.7623/28-4-2023 2

Επισημαίνεται ότι:

1) Για εκείνους τους εργαζόμενους, που πρέπει να μετακινηθούν με βάση τα παραπάνω για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος η Κυριακή 21 Μαΐου 2023 (ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας) είναι εργάσιμη μέρα, τότε αυτή θεωρείται ως μέρα ειδικής άδειας απουσίας με αποδοχές, πέραν αυτών που ορίζονται παραπάνω.

2) Η ειδική άδεια απουσίας για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος δεν συμψηφίζεται με την ετήσια άδεια με αποδοχές (άδεια αναψυχής).

3) Με την από 24-5-2019 και αριθμό πρωτοκόλλου οικ. 23400/662 Εγκύκλιο 3 του Υπουργείου Εργασίας, δίνονται διευκρινίσεις σχετικά με την ύπαρξη σπουδαίου λόγου αποχής από την εργασία λόγω κλήσης και συμμετοχής εργαζόμενου σε εφορευτική επιτροπή για τη διεξαγωγή εκλογών.

 

Continue Reading

ΕΚΛΟΓΕΣ

ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κινήματος Αλλαγής Καβάλας: Ανακοίνωση του Ψηφοδελτίου

Προεκλογική εκδήλωση – παρουσίαση ψηφοδελτίου της παράταξης, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 14 Μαϊου 2023 και
ώρα 19:00 στο εκλογικό κέντρο του κόμματος  στην πλατεία Κονσουλίδη (πρώην περίπτερο ΕΟΤ), από την Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κινήματος Αλλαγής Καβάλας.

Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο κ. Δημήτρης Μάντζος, Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑ.ΣΟ.Κ – Κινήματος Αλλαγής και οι υποψήφιοι βουλευτές, θα απευθύνουν ένα σύντομο χαιρετισμό.

Continue Reading

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Νέα Δημοκρατία: Ανακοίνωση για τις τελευταίες επιθέσεις σε εκλογικά της κέντρα

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Μόνο το τελευταίο 48ωρο, θρασύδειλοι τραμπούκοι έσπασαν ένα εκλογικό περίπτερο της ΝΔ στην Ηλιούπολη, έβαψαν δύο εκλογικά περίπτερα του κόμματος, στο Θησείο και στα Πετράλωνα, ενώ προκάλεσαν φθορές και έριξαν μπογιές στο εκλογικό περίπτερο του Ηρακλείου.

Κανέναν δεν φοβίζουν. Κανέναν δεν πτοούν. Όσο οι θιασώτες της σύγκρουσης και της προγραμματικής ένδειας κλείνουν το μάτι στους τραμπούκους σιωπώντας, τόσο εμείς θα συνεχίσουμε σταθερά και αταλάντευτα να πορευόμαστε στον δρόμο του πολιτικού πολιτισμού, του διαλόγου και της σύγκρισης πεπραγμένων, προγραμμάτων και ιδεών με το βλέμμα στο αύριο. Καλούμε, εκ νέου, όλα τα κόμματα να καταδικάσουν τις επιθέσεις των τελευταίων ημερών στη Νέα Δημοκρατία».

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: