Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Εκλογές: Τα ορόσημα, οι ημερομηνίες και ο αστάθμητος παράγοντας

Ολοένα και περισσότερα είναι τα σενάρια που θέλουν τις εκλογές να διεξάγονται νωρίτερα από τον προκαθορισμένο χρόνο.

To θέμα των παρακολουθήσεων έχει κάνει άνω κάτω το πολιτικό σκηνικό, με την πόλωση να χτυπά «κόκκινο». Η φημολογία και για νέα στοιχεία που θα αφορούν στη συγκεκριμένη υπόθεση δίνει και παίρνει, ενώ φουντώνει η σεναριολογία για επίσπευση των εκλογών.

Και μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να επιμένει πως οι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας, ωστόσο πληροφορίες θέλουν κάποιους από το στενό του περιβάλλον να εισηγούνται την επίσπευσή τους. Η κυβέρνηση προσπαθεί να αλλάξει την ατζέντα, εστιάζοντας στην ακρίβεια και στην καθημερινότητα των πολιτών. Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει τις επισκέψεις του στην περιφέρεια, σε μια προσπάθεια να επικοινωνήσει το κυβερνητικό έργο, τα μέτρα στήριξης που έχουν ενεργοποιηθεί και την απόφαση της κυβέρνησης να συνεχίσει τις παρεμβάσεις για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση. Παράλληλα στο Μέγαρο Μαξίμου θα συνεχίσουν να δίνουν έμφαση στον κυβερνητικό σχεδιασμό μέχρι τις κάλπες στα έργα υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη ή αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα.

Την άνοιξη οι κάλπες;

Σε ό,τι αφορά στο χρόνο διεξαγωγής των εκλογών μέχρι στιγμής ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί την άποψή του για ολοκλήρωση της τετραετίας θεωρώντας πως το πλέγμα των παρεμβάσεων για την αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας έχει ξεκινήσει να αποδίδουν και αυτό θα το καταλάβουν και οι καταναλωτές, στο Μέγαρο Μαξίμου ποντάρουν και στα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο του 2023, δηλαδή στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και στις αυξήσεις στις συντάξεις που αναμένεται να ξεπεράσουν το 7,5%. Την ίδια στιγμή είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν κι άλλα μέτρα στήριξης, καθώς διαφαίνεται πως θα προκύψει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος. Εκτός από τα παραπάνω, το παζλ για το timing που θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές, συμπληρώνουν και τα χρονοδιαγράμματα που αφορούν στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία πρέπει να τηρηθούν απαρέγκλιτα.

Τα ορόσημα και οι επιλογές

Συνυπολογίζοντας όλα τα παραπάνω, το Μέγαρο Μαξίμου διατηρεί το σχεδιασμό οι εκλογές να γίνουν την Άνοιξη. Ζητούμενο αποτελεί αν οι κάλπες θα στηθούν πριν ή μετά το Πάσχα που πέφτει φέτος στις 16 Απριλίου. Επίσης ρόλο στη σχετική απόφαση θα διαδραματίσουν και οι πανελλαδικές εξετάσεις που ξεκινούν την 1η Ιουνίου και διαρκούν μέχρι τις 16 Ιουνίου. Από τις ημερομηνίες που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι και η Κυριακή των Βαΐων στις 9 Απριλίου. Σε αυτή την περίπτωση οι εκλογές θα προκηρυχθούν γύρω στις 7 Μαρτίου, με την δεύτερη κάλπη να στήνεται πριν τις πανελλαδικές, αφού μεταξύ των δύο αναμετρήσεων απαιτείται ένα διάστημα περίπου ενός μήνα, καθώς θα πρέπει να ορκιστεί η νέα Βουλή, να συνεδριάσει η Ολομέλεια στην καινούργια της σύνθεση, να εκλεγεί το προεδρείο και εν συνεχεία να διαλυθεί.

Μες βάση το δεύτερο σενάριο, οι πολίτες θα γιορτάσουν το Πάσχα και πάνε στο παραβάν, μία ή δύο εβδομάδες μετά, δηλαδή στις 23 Απριλίου ή στις 30 Απριλίου. Σε αυτή την περίπτωση οι εκλογές θα προκηρυχθούν το αργότερο αρχές Απριλίου, ενώ η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση τοποθετείται μέχρι τα μέσα Ιουνίου. Όμως μια τέτοια επιλογή θα βρει μπροστά της τις πανελλαδικές εξετάσεις και η κυβέρνηση δεν θέλει να δημιουργήσει επιπλέον άγχος στους υποψηφίους και τις οικογένειές τους. Έχοντας αυτό ως δεδομένο, προς το παρόν και αν δεν προκύψει κάποιος αστάθμητος παράγοντας, φαίνεται να κερδίζει πόντους η επιλογή της πρώτης κάλπης μια εβδομάδα πριν το Πάσχα.

Πηγή: newsbomb.gr

Click to comment

Απάντηση

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Στο «μάτι» της Άγκυρας η ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία

Στο «μικροσκόπιο» της Αθήνας έχουν μπει οι κινήσεις της Άγκυρας, που όπως όλα δείχνουν, το επόμενο διάστημα θα κλιμακώσει, προσπαθώντας ταυτόχρονα να μπει «σφήνα» στον άξονα που έχουν χτίσει Ελλάδα και Αίγυπτος. Την ίδια ώρα, η Τουρκία σπρώχνει την προσωρινή κυβέρνηση της Τρίπολης, την οποία ελέγχει πλήρως, να αντιδράσει για την επέκταση των ερευνών της ExxonMobil στην περιοχή της Κρήτης.

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ανοιχτή Εκδήλωση από το “Ίδρυμα Αντώνη Σαμαρά” την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022

Το “Ιδρυμα Αντώνης Σαμαράς” πραγματοποιεί, την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου και ώρα 19:00, ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ για το κοινό, που σηματοδοτεί την έναρξη λειτουργίας του.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο Παλλάς (Βουκουρεστίου 5) με κεντρικό ομιλητή τον πρώην πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά. Το Ίδρυμα έχει ήδη συσταθεί στην Αθήνα και αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου.

Σκοπός του Ιδρύματος είναι «η συστηματική μελέτη, έρευνα και προβολή του έργου του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, η διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης με την ανάδειξη γεγονότων της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, η προώθηση της ευρωπαϊκής ιδέας και ολοκλήρωσης, η προαγωγή της πολιτικής κι επιστημονικής έρευνας και η συμβολή τους στην ανάπτυξη της κοινωνίας και την εκπλήρωση των εθνικών κι ευρωπαϊκών στόχων».

Μεταξύ άλλων προβλέπεται «η καταγραφή, ψηφιοποίηση κι αξιοποίηση του προσωπικού αρχείου του Αντώνη Σαμαρά, η έκδοση βιβλίων και συγγραμμάτων που αφορούν στην εκτίμηση πολιτικών και ιστορικών γεγονότων της πατρίδας μας, η απονομή βραβείων σε συγγραφικά έργα πολιτικού, εκπαιδευτικού, κοινωνικού κ.λπ. χαρακτήρα, η χορήγηση οικονομικών ενισχύσεων για την προώθηση ερευνών και μελετών, που σχετίζονται με τους σκοπούς του ιδρύματος, καθώς και η πιθανότητα χορήγησης οικονομικών βοηθημάτων – υποτροφιών για μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, όπως επίσης και η δημιουργία πανεπιστημιακής έδρας πολιτικών σπουδών σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής».

Στους στόχους του Ιδρύματος είναι ακόμη «η μελέτη των εθνικών, οικονομικών, πολιτικών και πολιτιστικών προβλημάτων της χώρας και η διαμόρφωση-επεξεργασία και παρουσίαση προτάσεων επ’ αυτών. Το Ίδρυμα είναι ανεξάρτητο από την ενεργό παρουσία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην πολιτική ζωή της πατρίδας μας».

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Συνάντηση ΥΕΘΑ Νικολάου Παναγιωτόπουλου με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ Αμίρ Έσελ

O Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος είχε σήμερα, Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022, συνάντηση, με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ κ. Αμίρ Έσελ (Amir Eshel).

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Πρέσβης του Ισραήλ κ. Νόαμ Κατζ (Noam Katz).

Κατά τη συζήτηση αναδείχθηκε ο διαχρονικός χαρακτήρας της στρατηγικής αμυντικής σχέσης Ελλάδος-Ισραήλ και η ισχυρή, κοινή θέληση για περαιτέρω ενίσχυσή της, με γνώμονα την ασφάλεια και την άμυνα των δύο χωρών και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Εκφράστηκε επίσης, η ικανοποίηση για το υψηλό επίπεδο της, αμοιβαίως επωφελούς, διμερούς συνεργασίας, στον τομέα των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: