Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Εκλογές | Ρυθμιστές της αυτοδυναμίας τα κόμματα εκτός Βουλής

Γράφει ο Αντώνης Παπαργύρης

Ο εκάστοτε εκλογικός νόμος είναι το σύστημα που μετατρέπει τα αποτελέσματα των εκλογών, τις ψήφους δηλαδή των εκλογέων σε κοινοβουλευτικές έδρες, είναι «ο καταλύτης που μετατρέπει τις λαϊκές ψήφους σε αιρετούς αντιπροσώπους, την κοινωνική βούληση σε πολιτική βάση εξουσίας, το ρεύμα και την απήχηση των κομμάτων σε κοινοβουλευτική παρουσία και οντότητα» (Θ. Διαμαντόπουλος, 2001)

Βέβαια ένα εκλογικό σύστημα είναι πολλά περισσότερα από ένας απλός μαθηματικός τρόπος παθητικής μετατροπής της λαϊκής ετυμηγορίας σε εξουσία. Πολλές φορές το ίδιο το εκλογικό σύστημα μπορεί να προσανατολίσει και να διαμορφώσει τη βούληση του εκλογικού σώματος. Επιπρόσθετα αποτελεί ένα αποτελεσματικό εργαλείο με το οποίο μπορεί κανείς να καθοδηγήσει το κομματικό σύστημα ειδικά σε μια χώρα όπως η Ελλάδα όπου η συνηθισμένη αντίδραση όπως έχουμε δει στο παρελθόν από το κυβερνών κόμμα,  είναι η αλλαγή του εκλογικού συστήματος προσαρμοσμένο στα μέτρα των κυβερνώντων το οποίο θα εξασφαλίζει μια άνετη επικράτηση ή όπου αυτό δεν είναι δυνατό μια πιο εύπεπτη ήττα.

Προσπερνώντας την αμέσως επόμενη εκλογική διαδικασία που θα διεξαχθεί με το σύστημα της απλής αναλογικής και εστιάζοντας στα πιθανά αποτελέσματα των δεύτερων εκλογών που θα γίνουν με τον νόμο που ψήφισε η ΝΔ, όπως ήδη έχουμε επισημάνει σε παλαιότερα κείμενα από τις σελίδες των «ΝΕΩΝ», η κυβερνητική παράταξη αν επιβεβαιωθούν τα τελευταία δημοσκοπικά δεδομένα και είναι πρώτο κόμμα θα χρειαστεί ένα ποσοστό περί του 38% για να εξασφαλίσει την οριακή πλειοψηφία των 151 εδρών.

Η διαφορά

Εχουμε επίσης επισημάνει ότι ο τελικός αριθμός των εδρών δεν επηρεάζεται σε καμία περίπτωση από τη διαφορά του πρώτου με το δεύτερο κόμμα αλλά από το ποσοστό των κομμάτων που δεν θα καταφέρουν να πιάσουν το όριο του 3% και θα μείνουν εκτός Βουλής. Το 38% που απαιτείται να λάβει το πρώτο κόμμα για να εξασφαλίσει τις 151 έδρες ισχύει στην περίπτωση που το ποσοστό της μη αντιπροσωπευόμενης ψήφου είναι 8%. Χρησιμοποιούμε στο παράδειγμά μας το συγκεκριμένο νούμερο γιατί αυτό ήταν το ποσοστό των κομμάτων που έμειναν εκτός Κοινοβουλίου στις εκλογές του 2019. Κανείς βέβαια δεν μπορεί να υπολογίσει το αντίστοιχο νούμερο για τις επόμενες αναμετρήσεις, μια σύντομη όμως ιστορική αναδρομή μας δείχνει ότι με την εξαίρεση των πρώτων εκλογών του 2012 όπου το ποσοστό της μη αντιπροσωπευόμενης ψήφου έφτασε στο 19% στις υπόλοιπες περιπτώσεις τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν: 6% τον Ιούνιο του 2012, 8,6% τον Ιανουάριο του 2015 και 6,4% τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Παρατηρούμε λοιπόν μια διακύμανση της συγκεκριμένης μεταβλητής από το 6% έως το 8% περίπου.

Προχωρώντας τους υπολογισμούς μας διαπιστώνουμε ότι η αύξηση του ποσοστού των κομμάτων που θα μείνουν τελικά εκτός Βουλής μειώνει το όριο της αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα. Ετσι αν το ποσοστό της μη αντιπροσωπευόμενης ψήφου διαμορφωθεί στο 6% το ποσοστό για τις 151 έδρες είναι 38,5%. Με 8% εκτός Βουλής η αυτοδυναμία επιτυγχάνεται με 37,9%. Με 10% το πρώτο κόμμα χρειάζεται 37,5%, με 12% εκτός 36,8% ενώ με 14% ο πήχης της αυτοδυναμίας πέφτει στο 36,3%.

Γίνεται φανερό ότι την κυβερνητική παράταξη θα την εξυπηρετούσε μια Βουλή πέντε ή ακόμη καλύτερα τεσσάρων κομμάτων, γεγονός που θα ανέβαζε σημαντικά το ποσοστό της μη  αντιπροσωπευόμενης ψήφου και θα κατέβαζε το όριο της αυτοδυναμίας. Τα έως τώρα δεδομένα ωστόσο δείχνουν ότι τόσο η Ελληνική Λύση του κ. Βελόπουλου όσο και το ΜΕΡΑ 25 του κ. Βαρουφάκη διεκδικούν με σοβαρές αξιώσεις την είσοδό τους και στη νέα Βουλή. Επιπλέον σε αυτή τη φάση δεν είμαστε σε θέση να προσδιορίσουμε τη συμπεριφορά των πρώην ψηφοφόρων της ΧΑ, ενός σχηματισμού που στις τελευταίες εκλογές προσέγγισε το όριο εισόδου του 3%.

Ο τρίτος πόλος

Ταυτόχρονα η πρόσφατη εμφάνιση ενός αναδυόμενου τρίτου πόλου δημιουργεί τις συνθήκες για την εγκαθίδρυση ενός κλασικού τριπολικού μοντέλου όπου τρία κόμματα η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ αντιπροσωπεύουν τις τρεις μεγάλες ιδεολογικές παρατάξεις τη Δεξιά, την Αριστερά και το Κέντρο. Τα μεταξύ τους ωστόσο όρια δεν είναι ιδιαιτέρως αποσαφηνισμένα και υπάρχουν αρκετές αλληλοεπικαλύψεις. Παρατηρείται επίσης μια υποχώρηση της ιδεολογικής πόλωσης η οποία οδηγεί στη διεύρυνση του μεσαίου χώρου καθιστώντας την επίτευξη της αυτοδυναμίας μια πολυπαραγοντική εξίσωση με πολλούς αγνώστους.

Ο Αντώνης Παπαργύρης είναι διευθυντής ερευνών GPO

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Συμμετοχή Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ στις Βρυξέλλες

Την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος συμμετείχε στην Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) σε επίπεδο Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων (European Union Military Committee – EUMC), που διεξήχθη στις Βρυξέλλες υπό τον νέο της Πρόεδρο General Robert Brieger, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του την Τρίτη 16 Μαΐου 2022.

Κατά την διάρκεια της EUMC, οι Αρχηγοί Ενόπλων Δυνάμεων συζήτησαν τις εξελίξεις της εισβολής στην Ουκρανία και τις συνέπειες του Ρωσικού αναθεωρητισμού για το περιβάλλον και την αρχιτεκτονική ασφαλείας της Ευρώπης και πέραν αυτής, καθώς και την απαίτηση και τους τρόπους επείγουσας υλοποίησης των προβλέψεων του νέου κορυφαίου Θεσμικού Κειμένου της Στρατηγικής Πυξίδας της ΕΕ ώστε αυτή να καταστεί αξιόπιστος πάροχος ασφαλείας, με έμφαση στην δημιουργία της EU Rapid Deployment Capacity έως το 2025.

Επίσης συζήτησαν τις Επιχειρήσεις και Αποστολές της ΕΕ συμπεριλαμβανομένων τόσο αυτών της Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας όσο και των Εκπαιδευτικών Αποστολών της, καθώς και την σημασία της διατήρησης και ενίσχυσης ειδικά εκείνων των εταιρικών της σχέσεων που συμβάλλουν στην ομαλή εκτέλεσή τους. Στην δε σχετική συνεδρίαση με τους Εταίρους συμμετείχαν ο Αρχηγοί Ενόπλων Δυνάμεων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Γεωργίας, της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, του Μαυροβούνιου, της Μολδαβίας και ο Υπαρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων της Σερβίας. Επιπλέον, αναφέρθηκαν εκτενώς στην συνεργασία της ΕΕ με τον ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ, ενώ στη Σύνοδο συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ (Chair Military Committee – CMC) Admiral Rob Bauer και ο Supreme Allied Commander Transformation (SACT) General Philippe Lavigne.

Επιπρόσθετα, συζητήθηκε με ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια το έργο του Στρατιωτικού Επιτελείου της ΕΕ (EU Military Staff – EUMS) και του Clearing House Cell αναφορικά με τον συντονισμό και την επόπτευση τόσο της παροχής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία από τα κράτη – μέλη της ΕΕ, όσο και της συνεισφοράς του στην προσπάθεια για τον προσδιορισμό και την καταβολή των σχετικών αποζημιώσεων προς αυτά μέσω του μηχανισμού European Peace Facility (EPF).

Τέλος, οι Αρχηγοί Ενόπλων Δυνάμεων της ΕΕ εξέλεξαν τον νυν Στρατιωτικό Αντιπρόσωπο της Ολλανδίας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ Lieutenant General Michiel Van Der Laan ως τον νέο Director General of the EU Military Staff (DG EUMS) και Director of the Military Planning and Conduct Capability (DIR MPCC), ο οποίος θα αντικαταστήσει τον Vice Admiral Hervé Blejean με την ολοκλήρωση της θητείας του το 2023.

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Υποψήφιος με την Πατριωτική Ένωση στην Α’ Θεσσαλονίκης ο Σταύρος Εμμανουήλ.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου της Πατριωτικής Ένωσης:
«Με χαρά και τιμή ανακοινώνουμε την υποψηφιότητα του Σταύρου Εμμανουήλ στην εκλογική περιφέρεια της Α’ Θεσσαλονίκης.
Ο Σταύρος Εμμανουήλ γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βέροια Ημαθίας. Εκεί έμεινε έως την ολοκλήρωση την υποχρεωτικής εκπαίδευσης ασχολούμενος παράλληλα με τον αθλητισμό στον τοπικό σύλλογο «ΦΙΛΙΠΠΟΣ». Στη Θεσσαλονίκη σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων. Μετά το πέρας των σπουδών του και αφού ολοκλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, έδωσε εξετάσεις και κατάφερε να ενταχθεί στον τραπεζικό κλάδο, τον οποίο υπηρέτησε 12 χρόνια στις καταθέσεις και τις χορηγήσεις επιχειρήσεων. Συνέχισε στον ιδιωτικό τομέα σε διάφορες θέσεις ευθύνης στην οικονομική διοίκηση και στην ανάπτυξη πωλήσεων εντός και εκτός της χώρας. Τα τελευταία 6 χρόνια δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στο εξωτερικό. Είναι παντρεμένος και πατέρας δυο τέκνων 21 και 18 ετών. Διαμένει στην Σταυρούπολη, Θεσσαλονίκης 26 χρόνια τώρα, έχοντας ενεργή σχέση με την Εκκλησία και πιο συγκεκριμένα με την ενορία του Αγίου η Λουκά και την Μητρόπολη Νεαπόλεως.

Κατά δήλωσή του: «Η ενασχόλησή με την πολιτική δεν ήταν ποτέ μέσα στις επιδιώξεις μου, μέχρι που άκουσα έναν πραγματικό πατριώτη, έναν εμπνευσμένο άνθρωπο, τον κύριο Εμφιετζόγλου να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την απώλεια της Πατρίδος μας. Οι ανησυχίες του είναι και δικές μου, οι θέσεις του με ενέπνευσαν και με οδήγησαν να συστρατευτώ σε αυτόν τον αγώνα προσφέροντας κάθε δυνατή υπηρεσία».

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υποψήφια με την Πατριωτική Ένωση στην Β’ Θεσσαλονίκης η Σταυρούλα Ξουλίδου.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου της Πατριωτικής Ένωσης :

“Με χαρά και τιμή ανακοινώνουμε την υποψηφιότητα της Σταυρούλας Ξουλίδου στην εκλογική περιφέρεια της Β’ Θεσσαλονίκης.

Η Σταυρούλα Ξουλίδου γεννήθηκε στην Κοζάνη και μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη.

Αποφοίτησε από το 13ο Λύκειο Θεσσαλονίκης και εισήχθηκε τρίτη στο Τμήμα της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. από όπου πήρε το πτυχίο της.

Παρακολούθησε ως το 1989 το μεταπτυχιακό τμήμα της σχολής της στον Τομέα της Κοινωνιολογίας και εργαστήρια Παιδαγωγικής. Μετά το πέρας των σπουδών της παρακολούθησε σεμινάρια management και marketing στην ΕΕΔΕ. Είναι έγγαμη και μητέρα.

Η διδακτική της δραστηριότητα ξεκίνησε το 1993 κι από τότε υπηρέτησε ως αναπληρώτρια σε γυμνάσια και λύκεια της χώρας ως θεολόγος. Από το 2000 ως τις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 υπηρέτησε ως καθηγήτρια.

Στις βουλευτικές εκλογές της 6ης Μαΐου 2012, εκλέχτηκε Βουλευτής καταλαμβάνοντας στη Β΄ εκλογική περιφέρεια Νομού Θεσσαλονίκης.

Στις βουλευτικές εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012 επανεκλέχθηκε Βουλευτής στη Β’ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης, όπως και στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015. Ορίστηκε Υπεύθυνη Κοινοβουλευτικού Τομέα Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού.”

 

 

 

Continue Reading

Κατοικία


newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: