Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Εθνική και ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας, ο νέος γεωπολιτικός ρόλος της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης».

Τα ενεργειακά ζητήματα και ο νέος ρόλος της Ελλάδας αλλά και της Θράκης σε θέματα εθνικής ασφάλειας και άμυνας βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκδήλωσης που διοργάνωσαν σήμερα στην Κομοτηνή η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού και το Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης με θέμα: «Εθνική και ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας, ο νέος γεωπολιτικός ρόλος της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης».

Την εκδήλωση άνοιξε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων και χαιρέτισαν ως διοργανωτές ο πρόεδρος της ΕΑΑΣ Ροδόπης Κώστας Βουζουκίδης και ο πρόεδρος του ΕΒΕ Κομοτηνής Νίκος Αγγελίδης.

Οι κεντρικοί ομιλητές ήταν ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ και πρώην Υπουργός Άμυνας Φράγκος Φραγκούλης και ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ και Αν. Καθηγητής Νομικής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ευριπίδης Στυλιανίδης, ενώ παρέμβαση έκανε ο Γιάννης Κιρκινέζης, Διευθυντής Ανάπτυξης της HILL INTERNATIONAL, της εταιρείας που είναι project Manager των μεγάλων έργων στη Θράκη, ο οποίος και παρουσίασε μεταξύ των άλλων τα έργα που γίνονται στο Νοσοκομείο Κομοτηνής του Ιδρύματος Νιάρχου, τον TAP και τη σύνδεση του φυσικού αερίου με τις 5 πόλεις της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Στην παρέμβαση του ο κ. Φραγκούλης τόνισε τις δημογραφικές εξελίξεις στην Ελλάδα και την επίδραση τους στην αμυντική ισχύ της χώρας και επεσήμανε ότι η αποτρεπτική δύναμη της Ελλάδας αποτελεί εγγύηση για τη διεθνή διαπραγματευτική της θέση. Παράλληλα ανέλυσε τις νέες παραμέτρους εθνικής ασφάλειας και άμυνας, όπως διαμορφώνονται και το σημαντικό ρόλο της Αν. Μακεδονίας και Θράκης.

Από τη μεριά του ο κ. Στυλιανίδης ανέλυσε την ενεργειακή στρατηγική της χώρας από το 2000 μέχρι σήμερα. Εξήγησε ότι η Ελλάδα απέναντι στην εγκαθίδρυση ρωσικού μονοπωλίου προμήθειας ενέργειας της ΕΕ και στην απόπειρα εγκαθίδρυσης τουρκικού μονοπωλίου διέλευσης ενέργειας προς την ΕΕ, επένδυσε στην αρχή της ενεργειακή ασφάλειας που προβλέπει διαφοροποίηση των μορφών, των πηγών και των δρόμων ενέργειας και δημιουργεί ένα νέο εναλλακτικό χερσαίο και θαλάσσιο δρόμο που θα διασφαλίσει ενέργεια από 12 διαφορετικές αγορές.

Ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε στον αγωγό TAP και IGB, στην πλωτή εξέδρα της Αλεξανδρούπολης, στον υποθαλάσσιο αποθηκευτικό χώρο της Καβάλας και φυσικά στον ελληνικό εφοπλισμό που με 4100 πλοία μπορεί να μεταφέρει ενέργεια και άλλα προϊόντα από την Αν. Μεσόγειο, τον κόλπο, τη Βόρεια Αφρική, τις ΗΠΑ και αλλού. «Η Ελλάδα για πρώτη φορά, με την αμερικανική παρουσία και την αναβάθμιση του λιμένος Αλεξανδρούπολης, δημιουργεί ασφαλή παράκαμψη By Pass των στενών του Βοσπόρου και χωρίς να διακόπτει τη συνεργασία με την Τουρκική και τη Ρωσική αγορά συνδέει το Αιγαίο Πέλαγος με τον Εύξεινο Πόντο και τη Βόρεια Θάλασσα. Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με το νέο γεωπολιτικό της ρόλο καθιστά την πατρίδα μας Εγγυητή Ενεργειακής Ασφάλεια για όλη την ΕΕ», σημείωσε.

Πηγή:makthes.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πέθανε από κορωνοϊό ηλικιωμένη από το γηροκομείο στην Ξάνθη

Μία ηλικιωμένη γυναίκα, θετική στον κορωνοϊό, η οποία ήταν τρόφιμη στο Γηροκομείο Ξάνθης, Άγιος Βασίλειος όπου εντοπίστηκαν δεκάδες κρούσματα, έφυγε από τη ζωή το Σάββατο στο νοσοκομείο.

Η γυναίκα, που διαγνώστηκε χθες, νοσηλευόταν με χαμηλά επίπεδα οξυγόνου.

Εν τω μεταξύ, εντοπίστηκαν 20 νέα κρούσματα, ειδικότερα, 18 τρόφιμοι και δύο άτομα του προσωπικού.

Μόλις χθες βρέθηκαν 26 τρόφιμοι θετικοί στον κορωνοϊό, με λίγα ή και καθόλου συμπτώματα, καθώς και 10 άτομα από το προσωπικό. Μόνο η γυναίκα που τελικά κατέληξε νοσηλευόταν, τα άλλα κρούσματα παρέμεναν στο γηροκομείο.

Σε σχετική ανακοίνωση, η Διοίκηση του Γηροκομείου σημείωνε:

«Τριάντα μήνες από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού καταβάλλουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες και διαθέσαμε πρωτόγνωρους πόρους για να προστατεύσουμε το γηροκομείο της καρδιάς μας.

Εφαρμόσαμε δικά μας επιπλέον πρωτόκολλα προστασίας και ασφάλειας σε συνδυασμό με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και της Ελληνικής Πολιτείας. Περάσαμε αλώβητοι όλα τα στάδια των μεταλλάξεων του ιού και μάλιστα και των πιο δύσκολων θανατηφόρων μορφών του.

Εμβολιαστήκαμε τρεις φορές σύσσωμο το προσωπικό και οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας, που φιλοξενούμε και είμαστε σε αναμονή από τον μήνα Απρίλιο για την τέταρτη υπενθυμιστική δόση. Ήρθε η ώρα όμως σε μία εποχή που η μετάλλαξη αυτή είναι υπερμεταδοτική δυστυχώς και εμείς να ζήσουμε την εμπειρία αυτή. Την Δευτέρα 8 Αυγούστου μετά από πρόσκλησή μας στο κλιμάκιο του ΕΟΔΥ Ξάνθης, ελέγχθηκε το σύνολο του προσωπικού και των τροφίμων και οι υποψίες μας επιβεβαιώθηκαν δυστυχώς και επίσημα. Ο κορωνοϊός εισχώρησε τελικά και στο δικό μας γηροκομείο από ασυμπτωματικό ή ασυμπτωματικούς φορείς, επισκέπτες και προσωπικό. Παρόλα τα μέτρα ασφαλείας κατάφερε και μας νίκησε. Ενημερώνουμε λοιπόν και επίσημα αφού ήδη έχουν ενημερωθεί οι συγγενείς των αγαπημένων μας ηλικιωμένων ότι ευρέθησαν είκοσι έξι τρόφιμοι θετικοί στον κορωνοϊό με μικρά (πυρετό) ή και καθόλου συμπτώματα, καθώς και δέκα άτομα στο προσωπικό του Ιδρύματος.

Όλα τα περιστατικά αντιμετωπίζονται για την ώρα μόνο με DEPON και βιταμίνες, ειδική διατροφή, απομόνωση όσο αυτή είναι δυνατή και συνεχείς μετρήσεις θερμοκρασίας και οξυγόνου. Μόνο μία ηλικιωμένη μας νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Ξάνθης λόγω χαμηλού επιπέδου οξυγόνου.

Για την ώρα λοιπόν ενημερώνουμε τους φίλους και αγαπημένους μας ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη από την πλευρά μας. Αναστέλλονται όμως όλα τα επισκεπτήρια των συγγενών μέχρι νεωτέρας και οι ενημερώσεις ή η επικοινωνία θα γίνονται τηλεφωνικά στο 25410 23114 ή μέσω της βιντεοκλήσης εφαρμογής μέσεντζερ του φέισμπουκ προφίλ Παππούς Γιαγιά.

Σας παρακαλούμε να ενώσετε τις προσευχές σας με τις δικές μας για την ευτυχή έκβαση και αυτής της περιπέτειας. Είμαστε χρόνια μαθημένοι για τα δύσκολα, έχουμε σφυρηλατηθεί μέσα από τις δυσκολίες. Τέλος θα θέλαμε να κάνουμε ιδιαίτερη μνεία στον ΕΟΔΥ Ξάνθης για τον επαγγελματισμό του, την ευαισθησία του που επιδεικνύει στους ηλικιωμένους μας, την καθοδήγησή του και την συμπαράστασή του.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Γηροκομείου Ξάνθης «Ο ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ» Ο Πρόεδρος Ιωάννης Χαρ. Παπαχρόνης»

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στο νησί της Θάσου

Απο το βράδυ της Παρασκεύης 12 Αυγούστου οι πυροσβεστικές δυνάμης ( επίγειές και εναέριες) δίνουν τέράστια μάχη με τις φλόγες μετά απο την μεγάλη ανζωπύρωση.
Στο σημείο εκτος απο τις πυροσβεστικές δυνάμης βρίσκονται εθέλοντες αλλα και φορείς τηε Π.Ε Καβάλας.

Το μήνυμα του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας απο το σημείο:

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με κακοκαιρία ο Δεκαπενταύγουστος: Άστατος ο καιρός | Σε ποιες περιοχές αναμένεται έως και χαλάζι

Ο καιρός αύριο Σάββατο εκτιμάται πως θα είναι άστατος καθώς προβλέπονται αρχικά τοπικές βροχές σε Μακεδονία, Βόρειο Αιγαίο, Ήπειρο, Ανατολική Θεσσαλία, Ιόνιο, Κεντρική και Δυτική Στερεά, που τις θερμές ώρες της ημέρας θα ενταθούν.

Στην υπόλοιπη χώρα αναμένεται αρχικά ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις, που βαθμιαία θα αυξηθούν και τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες στο μεγαλύτερο τμήμα της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας, στα ορεινά της Πελοποννήσου και πιθανόν στα ορεινά της Κρήτης.

Τα φαινόμενα κατά τόπους ενδέχεται να είναι ισχυρά, ενώ υπάρχει πιθανότητα χαλαζοπτώσεων σε Κεντρικό Ιόνιο, Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, Δυτική και Κεντρική Στερεά και Δυτική Πελοπόννησο.

Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση κυρίως στα δυτικά, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, θα κυμανθεί από 21 έως 33 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από 14 έως 27 βαθμούς), 19 έως 34 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα (στη Θεσσαλία έως τους 35 βαθμούς), 22 έως 32 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο από 15 έως τους 28 βαθμούς), 20 έως 33 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, 22 έως 34 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και από 24 έως 31 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 Μποφόρ, στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο μέτριοι 5 Μποφόρ και στη θάλασσα του Καστελόριζου ισχυροί 6 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς και πρόσκαιρα τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες από βορειοδυτικές διευθύνσεις σχεδόν μέτριοι 4 Μποφόρ.

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις, αυξημένες τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες κυρίως στα βόρεια τμήματα του νομού, με πιθανότητα τοπικών όμβρων ή μεμονωμένων καταιγίδων στα βόρεια και ορεινά τμήματα αναμένονται στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 33 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια και στα παραθαλάσσια τμήματα η μέγιστη θερμοκρασία θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς και μετά το απόγευμα στο Σαρωνικό σχεδόν μέτριοι 4 Μποφόρ.

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με πιθανότητα τοπικών βροχών ή μεμονωμένων καταιγίδων κυρίως στα ορεινά τμήματα αναμένονται στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στον Θερμαϊκό θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: