Connect with us

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ

Εθνική ημέρα δράσης ενάντια στη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων

Εθνική ημέρα δράσης ενάντια στη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων- Εκδηλώσεις στο Πόρτο Λάγος και το Παρανέστι.

Η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών των Εθνικών Πάρκων Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας και Ροδόπης πραγματοποίησε εκδηλώσεις ενημέρωσης για τις αρνητικές επιπτώσεις της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων στην προστασία της βιοποικιλότητας, των ειδών άγριας ζωής, αλλά και των παραγωγικών ζώων και ζώων εργασίας, στο Πόρτο Λάγος και στο Παρανέστι, την 22 Φεβρουαρίου 2023.
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με αφορμή την Εθνική Ημέρα Δράσης ενάντια στη χρήση των δηλητηριασμένων δολωμάτων, η οποία θεσμοθετήθηκε το 2022 από τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και εορτάζεται στις 22 Φεβρουαρίου. Κατά το πρόσφατο παρελθόν υπήρξαν στην περιοχή του Νέστου περιστατικά θανάτωσης άγριων προστατευόμενων ζώων, λόγω χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων, παρά το ότι αυτή έχει απαγορευθεί οριστικά από το 1993. Σε λιγότερο από τρεις δεκαετίες οι πληθυσμοί των γυπών, κυρίως στην ηπειρωτική Ελλάδα κατέρρευσαν εξαιτίας της παράνομης χρήσης τους, ενώ από κάποιες περιοχές εξαφανίστηκαν εντελώς. Οι περιοχές των Στενών Νέστου και της κοιλάδας Κομψάτου αποτελούν σημαντικότατες περιοχές για την τροφοληψία αρπακτικών πουλιών όπως το Όρνιο.

Το 2012 καταγράφηκε στην περιοχή του Κρωμνικού ένα από τα πιο σοβαρά περιστατικά δηλητηρίασης των τελευταίων ετών στη χώρα, καθώς βρέθηκαν δηλητηριασμένοι τέσσερις Χρυσαετοί (Aquila chrysaetos), δύο Όρνια (Gyps fulvus) και μια Γερακίνα (Buteo buteo), με αποτέλεσμα να εξαφανιστούν από την περιοχή τα δύο πρώτα είδη. Δυστυχώς, κάθε χρόνο γίνονται αντιληπτά περιστατικά δηλητηριασμένων δολωμάτων στην Κοιλάδα του Κομψάτου με πιο σημαντικό αυτό στις 15/3/2019, όπου το δηλητηριασμένο δόλωμα ήταν ένα άλογο και βρέθηκαν νεκρά ένα όρνιο, ένα κοράκι και δύο αλεπούδες. Ευτυχώς όμως τα όρνια καταγράφηκαν ξανά στην περιοχή του Κομψάτου και αυτό δημιουργεί σημαντική προσδοκία για ανάκαμψη του πληθυσμού.

Ένας από τους κύριους τρόπους αντιμετώπισης της χρήσης των δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι η ενημέρωση των χρηστών για τα προβλήματα που προκύπτουν από αυτή την παράνομη πρακτική. Για τον σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκαν οι εξής δράσεις από τη Μ.Δ.Π.Π Εθνικών Πάρκων Δέλτα Νέστου- Βιστωνίδας και Ροδόπης :

  • Αποστολή anti-poison kits (Κυτίων Πρώτων Βοηθειών) που έχουν παραχθεί στο πλαίσιο του έργου LIFE ARCPRPOM, στο Α.Π.Θ. και στην Περιβαλλοντική Οργάνωση «Καλλιστώ» για
    διάθεση σε κτηνοτρόφους ή κυνηγούς.
  • Δράσεις ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης σε σχολεία:
  • Υπάλληλοι της Μονάδας Διαχείρισης επισκέφθηκαν το Γυμνάσιο και το Λύκειο του Παρανεστίου (Π.Ε. Δράμας) όπου ενημέρωσαν 26 μαθητές για την παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων, το μέγεθος και τις επιπτώσεις της εις βάρος της βιοποικιλότητας, τα αίτια εφαρμογής αυτής της πρακτικής, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου. Έμφαση δόθηκε στη δημιουργία και λειτουργία των Ειδικών Μονάδων Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων (ΕΜΑΔΔ), καθώς και στο ρόλο του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) στη σημαντική αύξηση του αριθμού των ΕΜΑΔΔ που επιχειρούν σήμερα στην Ελλάδα. Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με τον χειριστή, κ. Κώστα Κυριακίδη συνοδευόμενο από τον ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο του, τη Λάικα, που συνιστούν μία από τις ΕΜΑΔΔ του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. και δραστηριοποιείται στην περιοχή ευθύνης της Μονάδας Διαχείρισης Νέστου-Βιστωνίδας και Ροδόπης. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης υποβλήθηκαν ερωτήσεις που έδωσαν το έναυσμα για σύντομες συζητήσεις μεταξύ των εισηγητών και των μαθητών.
  • Εικοσιέξι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Μ. Ευμοίρου (ΠΕ Ξάνθης,) επισκέφθηκαν το Κέντρο Πληροφόρησης στο Πόρτο Λάγος και παρακολούθησαν παρουσίαση και σχετικό βίντεο για το πρόβλημα των δηλητηριασμένων δολωμάτων, καθώς και για τις δράσεις αντιμετώπισής του από τον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. και την ΕΜΑΔΔ. Οι μικροί μαθητές κατασκεύασαν μάσκες άγριων ζώων, όπως ασπροπάρη, αρκούδας, αλεπούς, τα οποία απειλούνται από τα δηλητηριασμένα δολώματα. Τέλος έφτιαξαν αφίσα με μηνύματα υπέρ της μη χρήσης των
    δηλητηριασμένων δολωμάτων.

 

Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και σκοπός του είναι η εφαρμογή της πολιτικής που χαράσσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αιχμή τις βιώσιμες πρακτικές, για τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα και τη διατήρηση της βιοποικιλότητάς τους, την προώθηση και υλοποίηση δράσεων αειφόρου ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Εποπτεύεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και λειτουργεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας.

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Περιφέρεια ΑΜΘ | Ξεκινά η χαρτογράφηση του μονοπατιού Ε6

Η ανάδειξη και η τουριστική αξιοποίηση του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε6 που διατρέχει την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης που πραγματοποιηθηκε στην Κομοτηνή με τον Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών Μιχάλη Αμοιρίδη, τον Γενικό Διευθυντή Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας και τον Προϊστάμενο της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Προγράμματος «Ανατολική Μακεδονία, Θράκη».

Σε ανάρτηση του στα social media ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ αναφέρει τα εξής:
Εξασφαλίσαμε 35.000 € από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ) προκειμένου να ξεκινήσουμε τη χαρτογράφηση του μονοπατιού Ε6 στην Περιφέρειά μας.
Η χαρτογράφηση θα είναι το πρώτο βήμα το οποίο θα οδηγήσει στη μελέτη για τα απαραίτητα έργα που θα πρέπει να γίνουν έτσι ώστε στη συνέχεια τα έργα αυτά να μπορέσουμε να τα χρηματοδοτήσουμε από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας.
Στόχος μας είναι το μονοπάτι Ε6 να αποτελέσει τον κεντρικό κορμό ενός ευρύτερου δικτύου από μονοπάτια, που σχεδιάζουν να δημιουργήσουν οι Περιφερειακές Ενότητες και οι Δήμοι, και να καταστεί προορισμός για την προσέλκυση επισκεπτών.
Το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε6 ξεκινάει από τη Φινλανδία και καταλήγει στη βόρεια Ελλάδα διασχίζοντας τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Στην Περιφέρειά μας εισέρχεται από την περιοχή του Κάτω Νευροκοπίου και, μέσω Αλεξανδρούπολης, καταλήγει στη Σαμοθράκη.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

«Οι παιδοψυχολόγοι έκαναν λάθος» | Προκλητική κατάθεση από τη μητέρα του 29χρονου που κατηγορείται για ασέλγεια σε 4χρονο

Η δίκη του 29χρονου ποδοσφαιριστή, ο οποίος κατηγορείται για ασελγείς πράξεις σε βάρος του 4χρονου αγοριού που πρόσεχε η μητέρα του, θα συνεχιστεί τη Δευτέρα 24 Απριλίου, με την απολογία του ίδιου στο Στρατοδικείο Ιωαννίνων.

Σύμφωνα με το agriniopress, την Τετάρτη, στο δικαστήριο κατέθεσαν η μητέρα του κατηγορούμενου ποδοσφαιριστή και νταντά του μικρού αγοριού, η οποία έχει επίσης μηνυθεί από την οικογένεια για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο, καθώς πιστεύεται πως γνώριζε και συγκάλυπτε τις πράξεις του γιου της.

«Κάνουν λάθος ο ψυχολόγοι»

Κατά την εξέτασή της, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η μητέρα του 29χρονου αρνήθηκε τις κατηγορίες που αποδίδονται τόσο σε εκείνη όσο και στον γιο της, υποστηρίζοντας πως ελάχιστες ήταν οι φορές που εκείνος την επισκέφτηκε στο σπίτι της οικογένειας που εργαζόταν και πως ποτέ δεν αντιλήφθηκε να συμβαίνει κάτι ύποπτο.

Η γυναίκα σε ερωτήσεις που δέχτηκε αρνήθηκε πως ο 4χρονος είχε παραπονεθεί για κάποιες πράξεις του 29χρονου σε βάρος της, ενώ δεν δίστασε να ρίξει την όποια ευθύνη στον πατέρα του παιδιού.

Για τους παιδοψυχολόγους είπε πως έχουν κάνει λάθος εκτιμήσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως τόσο ο γιος της, όσο και η ίδια, έχουν μηνυθεί από τη μητέρα του παιδιού.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, όλα συνέβαιναν την περίοδο που ο 29χρονος ήταν φαντάρος, το καλοκαίρι του 2021 όπου πήγαινε στο σπίτι και με την ανοχή της μητέρας του ασελγούσε στο αγοράκι.

real.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Οχυρό Λίσσε | Την Κυριακή 2 Απριλίου οι εκδηλώσεις για την 82η Επέτειο της Μάχης των Οχυρών

Την Κυριακή 2 Απριλίου θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις για την 82η Επέτειο της  Μάχης των Οχυρών στην Κοινότητα του Οχυρού στον Δήμο Κάτω Νευροκοπίου.

Η τελετή που θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του μνημείου που βρίσκεται στο οχυρό Λίσσε, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα συγκεντρώσει μεγάλο αριθμό επισκεπτών από κάθε γωνιά του νομού της Δράμας.

Τη φετινή χρονιά θα είναι οι πρώτες εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Κάτω Νευροκοπίου αφού του παραχωρήθηκε το Οχυρό Λίσσε από τον  ο Ελληνικό Στρατό. Η τελετή στο χώρο του μνημείου θα συνδυαστεί με τα επίσημα εγκαίνια του Πάρκου Μουσείου Οχυρού Λίσσε  και με την έναρξη λειτουργίας του Θεματικού Χώρου Εικονικής Πραγματικότητας που βρίσκεται στο κτήριο της πρώην κοινότητας Οχυρού. Μετά το τέλος της τελετής και στο τέλος του προγράμματος έχει οριστεί η τελετή εγκαινίων του Θεματικού Χώρου Εικονικής Πραγματικότητας, ο οποίος αποτελεί μέρος του συνόλου των τμημάτων που θα λειτουργούν παράλληλα  του Μουσείου του Οχυρού Λίσσε.  Την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Υφυπουργός Άμυνας Νικόλαος Χαρδαλιάς.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Κυριακής 2 Απριλίου.

08:00. Έπαρση Σημαίας στην Κεντρική Πλατεία Κ. Νευροκοπίου από Διμοιρία Αποδόσεως Τιμών με την συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου.

09:45-10:30. Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος κοινότητας Οχυρού χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ζιχνών-Νευροκοπίου κ.κ. Ιερόθεου.

10:35. Πέρας προσέλευσης Αντιπροσωπειών και Προσκεκλημένων στο χώρο του Οχυρού Λίσσε.

10:55. Πέρας προσέλευσης Επισήμων.

11:00. Τελετή Επιμνημόσυνης Δέησης χοροστατούντος του Σεβασμιότατου

Μητροπολίτη Ζιχνών-Νευροκοπίου κ.κ. Ιερόθεου.

11:15. Ιστορική ομιλία από την κ. Πατρωνίδου Δήμητρα Δρ. Ιστορίας.

11:25. Προσκλητήριο νεκρών.

11:30. Κατάθεση στεφάνων.

11:45. Σιγή ενός λεπτού – Εθνικός Ύμνος. Πέρας Τελετής Επιμνημόσυνης Δέησης.

12:00. Τελετή εγκαινίων Μουσείου ΛΙΣΣΕ

12:15. Παρουσίαση του σχεδιασμού και της υλοποίησης του Μουσείου –Πάρκου Λίσσε

12:30. Αποχώρηση από τον χώρο του Οχυρού ΛΙΣΣΕ και μετάβαση για την εγκαινίαση του Θεματικού Χώρου Εικονικής Πραγματικότητας στο κτήριο της πρώην κοινότητας Οχυρού.

Τελετάρχης στον χώρο των οχυρών ορίζεται ο κ. Παρασκευόπουλος Γρηγόρης.

13:00. Τελετή εγκαινίων του Θεματικού Χώρου Εικονικής Πραγματικότητας στο κτήριο της πρώην κοινότητας Οχυρού.

xirafi.gr

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: