Connect with us

ΓΥΝΑΙΚΑ

Εγκυμοσύνη | Πότε μια γυναίκα κινδυνεύει να αποβάλει;

Δημοσιεύτηκε

στις

Πολλές γυναίκες έχουν αποβάλει. Πόσο συνηθισμένο φαινόμενο είναι;

Η αποβολή (μερικές φορές αποκαλούμενη και ως “αυτόματη αποβολή”) είναι η απώλεια του μωρού στις πρώτες 24 εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Δυστυχώς είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο. Αν και είναι δύσκολο να δοθεί ένας ακριβής αριθμός, περίπου 15 στις 100 εγκυμοσύνες καταλήγουν σε αποβολή. Συχνά μια γυναίκα αποβάλει προτού καν διαπιστώσει ότι είναι έγκυος. Πιθανόν, τα τρία τέταρτα των γονιμοποιημένων ωαρίων χάνονται στα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης. Περίπου οι 98 στις 100 γυναίκες που αποβάλουν, το παθαίνουν στις πρώτες 13 εβδομάδες ενώ σπάνια μια γυναίκα αποβάλει αργότερα.
Πώς θα καταλάβω ότι κινδυνεύω;

Ακόμη και οι υγιής, νέες γυναίκες, χωρίς κανένα γνωστό παράγοντα κινδύνου μπορούν να αποβάλουν. Οι έρευνες δείχνουν ότι είναι πιθανότερο να αποβάλετε εάν:

1. καπνίζετε,
2. πίνετε περισσότερα από 4 φλιτζάνια καφέ ημερησίως, και
3. πίνετε πολλά αλκοολούχα ποτά.

Επίσης διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο αποβολής εάν:

1. έχετε ήδη αποβάλει περισσότερες από μια φόρα
2. έχετε ινομυώματα (μη-καρκινωματώδεις όγκους στο στρώμα των μυών της μήτρας) ή μια ανώμαλα διαμορφωμένη μήτρα
3. έχετε ερυθηματώδη λύκο
4. έχετε διαβήτη, ασθένεια νεφρών ή ασθένεια θυρεοειδή (αν αυτές οι ασθένειες ελέγχονται από τους γιατρούς σας, ο κίνδυνος αποβολής είναι πολύ χαμηλότερος)
5. έχετε κάποια μόλυνση στην αρχή της εγκυμοσύνης σας όπως ερυθρά, λιστέρια ή χλαμύδια.

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε προς το τέλος της δεκαετίας του 1990 έδειξε ότι η λήψη της ουσίας ιμπουπροφένης ή ασπιρίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής. Καμία σύνδεση δεν βρέθηκε μεταξύ της λήψης παρακεταμόλης και της αποβολής. Εντούτοις, μια επίσημη αναθεώρηση αυτής της μελέτης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι “τα αποτελέσματα πρέπει να ερμηνευθούν με ιδιαίτερη προσοχή” και ότι χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθούν τα συμπεράσματα. Επομένως «δε φαίνεται ιδιαίτερα πιθανό η λήψη ασπιρίνης στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης να οδηγεί σε αποβολές. Παρ’όλα αυτά οι περισσότεροι γυναικολόγοι θα συνιστούσαν να αποφύγετε τη χρήση της και να προτιμήσετε λύσεις σαν την παρακεταμόλη όταν χρειάζεστε κάποιο αντιπυρετικό ή παυσίπονο» λέει ο Δημήτρης Δόβας, μαιευτήρας – γυναικολόγος και επιστημονικός συνεργάτης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η ηλικία επίσης παίζει σημαντικό ρόλο. Το ποσοστό αποβολών αυξάνεται αισθητά μετά την ηλικία των 30 και ακόμη περισσότερο μετά την ηλικία των 35. Οι πιο ηλικιωμένες γυναίκες είναι πιθανότερο να συλλάβουν μωρά με χρωμοσωμικές ανωμαλίες και σε αυτές τις εγκυμοσύνες η αποβολή είναι πιθανότερη.

Τι προκαλεί την αποβολή;

Οι γιατροί δεν μπορούν να βρουν το λόγο για τις περισσότερες αποβολές που συμβαίνουν στα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης αλλά φαίνεται ότι ένα έμβρυο που έχει οποιεσδήποτε ανωμαλίες τείνει να αποβληθεί. Τουλάχιστον οι μισές από όλες τις αποβολές στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης είναι αποτέλεσμα χρωμοσωμικών ανωμαλιών που αποτρέπουν στο μωρό να αναπτυχθεί φυσιολογικά. Οι αποβολές που σημειώνονται σε πιο προχωρημένο στάδιο της εγκυμοσύνης (μετά από τις 20 εβδομάδες) μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας μόλυνσης ή μια ανωμαλίας της μήτρας ή του πλακούντα ή ενός τράχηλου με ανεπάρκεια, ο οποίος δεν είναι αρκετά ισχυρός να κρατήσει τη μήτρα ερμητικά κλειστή έως ότου το μωρό είναι έτοιμο να γεννηθεί.

Δυστυχώς, δύο από τα τεστ – αμνιοπαρακέντηση και η βιοψία χοριακών λαχνών – τα οποία χρησιμοποιούνται για να ανιχνεύσουν χρωμοσωμικές και άλλες ανωμαλίες στα μωρά, μπορούν επίσης να προκαλέσουν και αποβολή. Η αμνιοπαρακέντηση, που συνήθως πραγματοποιείται μεταξύ της 15ης και 18ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης, καταλήγει σε αποβολή στις μία από τις 100, με μια στις 200 γυναίκες. Η βιοψία χοριακών λαχνών, η οποία συνήθως πραγματοποιείται μεταξύ 11ης και 13ης εβδομάδας της κύησης, μπορεί να προκαλέσει αποβολή σε 1 στις 100 γυναίκες που υποβάλλονται σε αυτή.

Πως ξέρω ότι έχω αποβάλλει;

Τα προφανέστερα σημάδια είναι οι πόνοι περιόδου και η σχετικά μεγάλη αιμορραγία από τον κόλπο, που μπορεί να περιλαμβάνει θρόμβους αίματος. Εντούτοις, μπορεί να αποβάλλετε χωρίς καν να το καταλάβετε, ιδιαίτερα νωρίς στην εγκυμοσύνη. Πολλές γυναίκες μπερδεύουν μια αποβολή με μια περίοδο που καθυστέρησε να έρθει.

Μερικές αποβολές ανακαλύπτονται μόνο κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης ρουτίνας στον γυναικολόγο σας, όταν ο γυναικολόγος δεν μπορεί να βρει τον χτύπο της καρδιάς του μωρού. Κάποιες έγκυες δεν καταλαβαίνουν καν ότι έχουν αποβάλλει, ιδιαιτέρως στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης έως ότου επισκεφτούν τον γυναικολόγο τους για την εξέταση ρουτίνας την 12η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Δεν υπάρχουν ενδεικτικά προειδοποιητικά σημάδια, εκτός ίσως από ένα ασαφές συναίσθημα ότι κάτι δεν πάει καλά.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΓΥΝΑΙΚΑ

Γιορτή της Μητέρας 2019 | Γιατί έχει σύμβολο το λευκό γαρύφαλλο

Δημοσιεύτηκε

στις

H Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας είναι μέρα εορτασμού της μητρότητας και των ευχαριστιών προς τη μητέρα, μια γιορτή με αρχαιοελληνικές αναφορές στην λατρεία της θεάς Κυβέλης, της μητέρας των θεών, όπως την προσφωνεί ο Πίνδαρος («Κυβέλα, Μάτερ θεών»).

Στη σύγχρονη εποχή η αμερικανίδα κοινωνική ακτιβίστρια Άννα Μαρία Τζάρβις (1864-1948) ήταν αυτή που είχε πρώτη την ιδέα να καθιερωθεί μια ιδιαίτερη ημέρα προς τιμή της μητέρας.

Οι προσπάθειές της ευοδώθηκαν τελικά στις 9 Μαΐου του 1914, όταν ο τότε αμερικανός πρόεδρος Γούντροου Γουίλσον υπέγραψε προκήρυξη, σύμφωνα με την οποία η Ημέρα της Μητέραςκαθιερωνόταν ως εθνική εορτή τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου αναφέρει το sansimera.gr.

Έκτοτε, πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου (12 Μαΐου το 2019).

H Τζάρβις επέλεξε το λευκό γαρύφαλλο ως το λουλούδι-σύμβολο της Ημέρας της Μητέρας, επειδή «το λευκό του χρώμα συμβολίζει την αλήθεια, την αγνότητα και τη φιλευσπλαχνία της μητρικής αγάπης. Tο άρωμά του, τη μνήμη και τις προσευχές της».

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΓΥΝΑΙΚΑ

Φρούτα και λαχανικά που μπορούμε να φυλάξουμε στην κατάψυξη

Δημοσιεύτηκε

στις

Συχνά τυχαίνει να έχουμε αγοράσει περισσότερα φρούτα και λαχανικά από όσα μπορούμε να καταναλώσουμε ή χρειαζόμαστε.

Τι συμβαίνει όμως όταν δε θέλουμε να αφήσουμε τα φρούτα και τα λαχανικά να σαπίζουν στον πάγκο της κουζίνας ή το ψυγείο και ως μοναδική λύση φαίνεται η κατάψυξη; Μπορούν να αποθηκευτούν όλα τα φρούτα και τα λαχανικά εκεί;

Στην πραγματικότητα δεν μπορούν όλα να φυλαχθούν εκεί γιατί είτε θα χαλάσουν είτε θα χάσουν βιταμίνες τους εντελώς. Δείτε όμως ποια μπορείτε να φυλάξετε άφοβα.

Ιδανικά για την κατάψυξη είναι: Πράσινες πιπεριές, φασολάκια, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, σέλερι και σέλινο, αγγούρια, κρεμμύδια, μελιτζάνα, μανιτάρια, φράουλες, μύρτιλλα και μπανάνες.

Μην ξεχνάτε να επιλέγετε τα πιο ώριμα φρούτα και λαχανικά και για την κατάψυξη. Προτού τα καταψύξετε, φροντίστε να τα ζεματίσετε για να εξουδετερώσετε τα βακτήρια και να τα στεγνώσετε με προσοχή.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΓΥΝΑΙΚΑ

Τι συμβαίνει με τη νηστεία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Δημοσιεύτηκε

στις

Η Μεγάλη Σαρακοστή για πολλούς ανθρώπους είναι συνυφασμένη με μία μακρά περίοδο αποχής από την κατανάλωση ζωικών προϊόντων. Ένα γεγονός που οδηγεί σε μείωση της πρόσληψης ορισμένων πολύτιμων και απαραίτητων θρεπτικών συστατικών.

Αν και η αποφυγή των εν λόγω προϊόντων σίγουρα δεν αποτελεί πρόβλημα για έναν υγιή ενήλικα, δε θα λέγαμε ότι ισχύει το ίδιο για πιο «ευαίσθητες» πληθυσμιακές ομάδες, όπως τα παιδιά και οι έγκυες.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι διατροφικές συνήθειες της μέλλουσας μητέρας καλούνται να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, για την ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου και τη φυσιολογική έκβαση της κύησης. Μπορεί, όμως αυτό να επιτευχθεί μέσα από την κατανάλωση ενός νηστίσιμου διαιτολογίου;

Ο βασικότερος προβληματισμός της επιστημονικής κοινότητας αφορά στην πρόσληψη πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, σιδήρου και ασβεστίου, αφού οι πλουσιότερες πηγές τους δεν καταναλώνονται κατά τη διάρκεια της νηστείας. Βέβαια, ένα προσεκτικά σχεδιασμένο διαιτολόγιο που περιλαμβάνει κατάλληλους συνδυασμούς φυτικών πηγών πρωτεϊνών και επαρκή κατανάλωση φυτικών πηγών σιδήρου και ασβεστίου, όπως τα όσπρια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα εμπλουτισμένα δημητριακά, θα μπορούσε θεωρητικά να καλύψει τις ανάγκες μιας εγκύου.

Ωστόσο, θα λέγαμε πως είναι προτιμότερο οι γυναίκες να ακολουθούν ένα πλήρες και ισορροπημένο διατροφικό πρότυπο, που θα περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εναλλακτικά, θα μπορούσαν με την κατάλληλη καθοδήγηση να τηρήσουν τη νηστεία μόνο κατά τη διάρκεια της Μ. Εβδομάδας, ώστε να αποφύγουν την πιθανότητα ανεπαρκούς πρόσληψης πολύτιμων θρεπτικών συστατικών.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ

Νόστιμα και υγιεινά μπιφτέκια λαχανικών

Δημοσιεύτηκε

στις

2-3 μέτριες πατάτες βρασμένες

3-4 μέτρια καρότα βρασμένα

2 κολοκυθάκια βρασμένα

1 μελιτζάνα τσακώνικη βρασμένη

1 μικρό μπρόκολο βρασμένο

1,5 κούπα αρακά με καλαμπόκι βρασμένο

1-2 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη

2 κ.σ σάλτσα ή τριμμένη ντομάτα

λίγο άνηθο, κρεμμυδάκι, μαϊντανό ψιλοκομμένα

αλατοπίπερο

λίγο ελαιόλαδο

1,5 ποτήρι νερού φρυγανιά τριμμένη

λίγη τριμμένη φρυγανιά για πανάρισμα

Εκτέλεση

Αφού βράσετε όλα τα λαχανικά ώστε να καρφώνονται εύκολα, λιώνετε με το πιρούνι ή το μούλτι τα λαχανικά και την πατάτα.

Ρίχνετε σε μεγάλο και βαθύ μπολ τα παραπάνω και προσθέτετε τον αρακά, τη ψιλοκομμένη πιπεριά, το καλαμπόκι, τα μυρωδικά, αλατοπίπερο και λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύετε όλα τα υλικά καλά.

Ρίχνετε και την τριμμένη φρυγανιά και ανακατεύετε ξανά, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα (αν δεν πλάθονται τα μπιφτέκια καλά προσθέτετε κι άλλη φρυγανιά).

Μπορείτε να αποθηκεύσετε μέρος αυτών στην κατάψυξη και να το χρησιμοποιήσετε κάποια άλλη στιγμή.

Απλώνετε σε ταψί λαδόκολλα και αφού πλάσετε τα μπιφτέκια τα περνάτε από τη φρυγανιά, τα βάζετε στο ταψί και ψήνετε περίπου για 15 λεπτά (μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς).

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ
Island-thassos-banner
professional camera ad
filippidis marmara banner
nikos keramika banner
post_head_image
300x250_ANOIKSI

300x250_ANOIKSI

karta 1
geotech_banner
old_town_inn
ergasia_syn
epikairotita

Social

Facebook
INSTAGRAM
Twitter
YOUTUBEΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ

Αρέσει σε %d bloggers: