Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του Κωνσταντίνου Καλογερόπουλου «Γνόφος αγνωσίας»

Στην πρώτη του ατομική έκθεση, με τίτλο «Γνόφος αγνωσίας», ο Κωνσταντίνος Καλογερόπουλος καταθέτει μια στιβαρή εικαστική πρόταση που τον καθιστά δυναμικό συνεχιστή της μυστικιστικής ζωγραφικής παράδοσης.

Όπως ο Sam Francis ή ο Mark Tobey, έτσι και αυτός αναζητά αφαιρετικές φόρμες πίσω από το πέπλο της συνείδησης. Ο τίτλος της έκθεσης αναφέρεται σε ένα μυστικιστικό κείμενο του 14ου αιώνα γραμμένο από έναν ανώνυμο Άγγλο μοναχό. Η επιλογή του τίτλου από τον ίδιο τον καλλιτέχνη αποτελεί έμπρακτη απόδειξη ότι η ζωγραφική του σχετίζεται με την πνευματικότητα, την περισυλλογή και την προσευχή. Η λέξη γνόφος δεν παραπέμπει εδώ μόνο στο σκοτεινό σύννεφο μέσα στο οποίο κρύβεται ο Θεός·είναι και το μαύρο χρώμα, ένας άλλος τρόπος για να προσδιορίσει ο ζωγράφος τον χώρο και το ύφος της ζωγραφικής του.

Η ζωγραφική του Καλογερόπουλου ζυμώνεται με τον χώρο του μεγάλου εργαστηρίου που διατηρεί από το 2010 σε ένα πευκόφυτο κτήμα στην Άνοιξη. Κοιτώντας τα μεγάλης κλίμακας σχέδιά του αναγνωρίζεις εξάγωνα σχήματα και φόρμες που παραπέμπουν σε πλέγμα ή συρματόπλεγμα, σε γέφυρες, περάσματα και φωτεινά μονοπάτια. Ο καλλιτέχνης πειραματίζεται με διάφορες τεχνικές και υλικά, όπως γραφίτης, λάδι, κάρβουνο, αυθεντικό μαλλί και ξύλο.

Η σειρά με τα μικρά έργα που αποθηκεύει και εκθέτει μέσα σε ξύλινα κουτιά διαθέτει μια πυκνότητα, αλλά και μία κατασκευαστική λογική, που τη συναντάμε και στα μαύρα έργα όπου απεικονίζονται κτίσματα, καλύβες και στέρνες. Κοινό γνώρισμα αυτών των έργων είναι ότι πίσω από την τεχνική επεξεργασία τους κρύβεται πάντα μια ιστορία, ή μάλλον ιστορίες που διαπλέκονται μεταξύ τους. Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι με ένα χρώμα παράγονται πολλά διαφορετικά χρώματα, επτά αποχρώσεις του μαύρου.

Ο Καλογερόπουλος πλαισιώνει τη στοχαστική ζωγραφική του με το δεκάλεπτο βίντεο «Στέρνα» (2017). Στο βίντεο βλέπουμε τον καλλιτέχνη να θάβει σε μια στέρνα ένα μεγάλο λευκό χαρτί το οποίο έφτιαξε μόνος του από ένα κολλάζ χαρτιών. Η πράξη του είναι τελετουργική, μια ιδιωτική περφόρμανς που δηλώνει εμφατικά τον βιωματικό χαρακτήρα της δουλειάς του. Η πηγή της ζωγραφικής του Καλογερόπουλου είναι η ανάμνηση ενός παράδοξα οικείου δάσους στην άκρη της πόλης.

Ο Κωνσταντίνος Καλογερόπουλος γεννήθηκε το 1974 στην Άνοιξη Αττικής. Σπούδασε εφαρμοσμένες τέχνες στη Σχολή Βακαλό (1992-1996) και ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (2011-2016). Έχει εργαστεί επί σειρά ετών ως designer και art-director για πολυεθνικές, διαφημιστικές, και άλλες εταιρίες, έχοντας αναλάβει έργα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στο εικαστικό του έργο χρησιμοποιεί διάφορα μέσα, όπως ζωγραφική, γλυπτική, εγκαταστάσεις και βίντεο. Κατοικεί στα όρια της πόλης και το εργαστήριό του βρίσκεται στο σημείο εκκίνησής του. Επίσης, διδάσκει το μάθημα των εικαστικών σε δημόσια σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ο «Γνόφος αγνωσίας», που παρουσιάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο “Μελίνα” του Δήμου Αθηναίων, είναι η πρώτη του ατομική έκθεση.

Κωνσταντίνος Καλογερόπουλος

«Γνόφος αγνωσίας»

Κείμενο έκθεσης: Χριστόφορος Μαρίνος

Εγκαίνια: Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023, 19:00-22:00

Διάρκεια: Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου – Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023

Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» Δήμου Αθηναίων

Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης, Θησείο

Στάση Μετρό: Κεραμεικός, τηλ. 210 3452150

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή 11:00-19:00, Σάββατο-Κυριακή 10:00-15:00, Δευτέρα κλειστά

Πηγή: newsbomb.gr

Click to comment

Απάντηση

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μενδώνη για πτυχία ηθοποιών | «Aδιαβάθμητη η καλλιτεχνική εκπαίδευση – Θα βρεθεί λύση»

«Μετέωρες οι καλλιτεχνικές σχολές, γιατί είναι αδιαβάθμητες. Επιδιώκουμε ώστε πραγματικά και η Ελλάδα να αποκτήσει Ανώτατες Σχολές και για το καλλιτεχνικό δυναμικό της χώρας», δήλωσε στην ΕΡΤ η Λίνα Μενδώνη σχετικά με τα πτυχία των ηθοποιών.

Λίνα Μενδώνη μιλώντας στις «Συνδέσεις» της ΕΡΤ τοποθετήθηκε -μεταξύ άλλων- για το ζήτημα που αφορά στις σπουδές και τα πτυχία των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στον χώρο του θεάτρου, δηλώνοντας ότι «η καλλιτεχνική εκπαίδευση είναι αδιαβάθμητη».

Η υπουργός Πολιτισμού ανέφερε ότι «σύντομα θα βρεθεί λύση» στο συγκεκριμένο «σοβαρό και κρίσιμο θέμα» το οποίο εκκρεμεί εδώ και τρεις δεκαετίες και αφορά τα υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι καλλιτέχνες και όσοι εργάζονται στον χώρο του θεάματος απαιτούν άμεση απόσυρση του εν λόγω Προεδρικού Διατάγματος, καθώς όπως δηλώνουν υποβαθμίζει και απαξιώνει τις σπουδές και τα πτυχία τους από τις Δραματικές Σχολές (δημόσιες και ιδιωτικές).

«Το θέμα που υπάρχει εδώ και 35 χρόνια και εκκρεμεί στο Υπουργείο Πολιτισμού και στο Υπουργείο Παιδείας, βγήκε στην επιφάνεια εξαιτίας του Προεδρικού Διατάγματος Βορίδη». ανέφερε η Λίνα Μενδώνη και πρόσθεσε, «Το Προεδρικό Διάταγμα δεν άλλαξε τη νομοθεσία αλλά αποτύπωσε την υπάρχουσα κατάσταση. Αυτό το οποίο είναι προφανές ότι πρέπει να γίνει και αυτό άλλωστε ήταν που αποφασίστηκε στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό πριν από 15 μέρες, είναι ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε μία λύση του θέματος αυτού και να βρούμε ακαδημαϊκές διεξόδους για το σύνολο του καλλιτεχνικού προσωπικού».

Η υπουργός Πολιτισμού συνέχισε λέγοντας: «Το πρόβλημα είναι ότι η καλλιτεχνική εκπαίδευση είναι αδιαβάθμητη. Δεν υπάρχει δηλαδή ένας τίτλος ο οποίος να είναι στο πανεπιστημιακό επίπεδο και μιλούμε για τους καλλιτέχνες, διότι πολλοί μπερδεύουν τους θεατρολόγους με τους ηθοποιούς. Θεατρολόγοι βγαίνουν από τα Πανεπιστήμια, ηθοποιοί όμως βγαίνουν από σχολές είτε ιδιωτικές είτε κρατικές, οι οποίες είναι αδιαβάθμητες. Αυτό δημιουργεί ένα θέμα, τα τελευταία τρία χρόνια στο υπουργείο Πολιτισμού προσπαθούμε να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις επίλυσης του προβλήματος και θεωρώ ότι η συζήτηση για τους ακαδημαϊκούς διαδρόμους και για την ανωτατοποίηση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης έχει ήδη αρχίσει. Στα επόμενα χρόνια -δεν μιλώ ότι αυτό θα γίνει προεκλογικά- αλλά στο επόμενο διάστημα θα υπάρξουν λύσεις».

Απαντώντας στις αντιδράσεις των καλλιτεχνών οι οποίοι κάνουν λόγο για απαξίωση των πτυχίων τους και την εξίσωση αυτών με τα απολυτήρια λυκείου, η υπουργός Πολιτισμού είπε: «Δεν πάμε να κάνουμε τίποτα. Αυτό το οποίο έγινε από το υπουργείο Εσωτερικών είναι η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος. Η εκπαίδευση, θα μπορούσε κανείς πολύ σχηματικά να σας πω ότι είναι τέσσερα, πέντε, έξι τα επίπεδα. Το έξι είναι η ανώτατη εκπαίδευση, ο πανεπιστημιακός τίτλος. Υπάρχει και ο έβδομος που είναι τα μεταπτυχιακά κλπ. Το τέσσερα είναι το Λύκειο. Αυτή τη στιγμή είναι μετέωρες οι καλλιτεχνικές σχολές, ακριβώς γιατί είναι αδιαβάθμητες. Αυτό είναι που επιδιώκουμε να κάνουμε, ώστε πραγματικά και η Ελλάδα να αποκτήσει μία Ανώτατη Ακαδημία, Ανώτατες Σχολές και για το καλλιτεχνικό δυναμικό της χώρας».

Πηγή: newsbomb.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Καβάλα | Το Κεντρικό Λιμεναρχείο απέκτησε λίγο περισσότερο χρώμα

Ένα ακόμα δημόσιο κτίριο απέκτησε λίγο περισσότερο χρώμα, αλλάζοντας την καθημερινότητα όσων εργάζονται σε αυτό, αλλά και προσφέροντας περισσότερη αισθητική σε μια δημόσια υπηρεσία με θέα στη θάλασσα.

Χάρη στην πρωτοβουλία του λιμενάρχη Καβάλας, αντιπλοίαρχου ΛΣ Θανάση Βρύζα και την καλή διάθεση του γνωστού εικαστικού Γιάννη Κανίογλου, ένας εσωτερικός τοίχος του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καβάλας που στεγάζεται στην παραλία της πόλης άλλαξε εικόνα.

Λιμενικοί και στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου έσπευσαν εθελοντικά να βοηθήσουν στη μετατροπή ενός ψυχρού τοίχου σε ένα έργο τέχνης, που δεν θα μπορούσε να έχει διαφορετικό θέμα από τη θάλασσα και την υπηρεσία που προσφέρει το λιμεναρχείο Καβάλας. Το αποτέλεσμα ικανοποίησε άπαντες και η πρωτοβουλία του λιμενάρχη να δώσει λίγο περισσότερο χρώμα στο εσωτερικό μιας μάλλον αυστηρής υπηρεσίας χειροκροτήθηκε, με τον κ. Κανίογλου να δηλώνει πρόθυμος να συνεχιστεί και στο μέλλον η προσπάθεια.

Την τελευταία δεκαετία δεκάδες σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης στην Π.Ε. Καβάλας αλλά και τη Σαντορίνη, παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, ΚΑΠΗ, διάφορα κοινωφελή ιδρύματα, ανοιχτοί δημόσιοι χώροι, το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας κοσμούνται από ζωγραφικά έργα του κ. Κανίογλου που προτρέπει και παρακινεί μικρούς και μεγάλους να γίνουν κοινωνοί μιας όμορφης προσπάθειας, συμβάλλοντας στην αισθητική αναβάθμιση κάθε δημόσιου χώρου

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Καβάλα | Λέσχη Ποντίων και Κρητικοί έκοψαν στην βασιλόπιτα τους από κοινού

Τις δυνάμεις τους ένωσαν οι Πόντιοι και οι Κρητικοί στο νομό Καβάλας, προκειμένου να προσφέρουν ένα μοναδικό γλέντι, στο πλαίσιο της κοπής της πίτας τους.

Συγκεκριμένα, η Λέσχη Ποντίων Νομού Καβάλας και η Κρητική αδελφότητα Νομού Καβάλας έκοψαν μαζί τη βασιλόπιτά τους την Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023 στην αίθουσα δεξιώσεων «Μιχάλης».

Μετά την κοπή της πίτας ακολούθησε γλέντι με ποντιακή και κρητική μουσική.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: