Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δρόμος Μνήμης των Σφαγών της Χίου (1822-2022) Λαμπαδηδρομία (23,24 και 25 Σεπτεμβρίου 2022)

Πριν 200 χρόνια η υπόδουλη Χίος επαναστάτησε κατά των Τούρκων κατακτητών. Το αποτέλεσμα ήταν ο αφανισμός σχεδόν κάθε ίχνους ζωής! Το μέγεθος της καταστροφής είναι ακόμη και σήμερα ασύλληπτο… μια καταστροφή από την οποία η Χίος ποτέ δεν επανέκαμψε!
Πέρα από τη λεηλασία κάθε περιουσιακού στοιχείου του ντόπιου πληθυσμού, από τους 120.000 κατοίκους, μετά τις συνεχόμενες σφαγές που διήρκησαν έξι περίπου μήνες, στο νησί παρέμειναν 1800 περίπου Χιώτες… 20.000 κατάφεραν και διέφυγαν με πλοία σε γειτονικά νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και σε περιοχές της ελληνικής διασποράς ανά την Ευρώπη και την Αφρική! Όλοι οι υπόλοιποι σφαγιάστηκαν ή αιχμαλωτίσθηκαν. Από τους τελευταίους, πουλήθηκαν από δουλεμπόρους σε παζάρια της Δύσης και της Ανατολής, μόνο τα αγόρια από 3 – 12 ετών και τα κορίτσια και οι γυναίκες από 3 – 40 ετών. Όλοι οι υπόλοιποι σφαγιάστηκαν!

Πρόκειται για πραγματική γενοκτονία του χιακού πληθυσμού, γεγονός το οποίο δεν έχει κατανοηθεί, μελετηθεί και προβληθεί ανάλογα στην εποχή μας! Αντίθετα, την περίοδο που συνέβησαν τα γεγονότα αυτά, η καταστροφή της Χίου αποτέλεσε τον καταλύτη αφύπνισης της ευρωπαϊκής συνείδησης και οδήγησε στην ανάπτυξη του φιλελληνικού κινήματος.
Σήμερα, 200 χρόνια μετά τα αποτρόπαια γεγονότα και υπό το καθεστώς της μόνιμης τουρκικής απειλής κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, επιβάλλεται η αφύπνιση της συλλογικής συνείδησης των συμπολιτών μας, αλλά και ο εξευμενισμός των ψυχών των χιλιάδων αθώων προγόνων μας, που έχασαν τη ζωή τους μ’ αυτόν τον τραγικό τρόπο. Η απότιση τιμών αποτελεί το ελάχιστο χρέος μας απέναντι σε όλους όσους θυσιάστηκαν για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι.

Η επέτειος αυτή αποτελεί μοναδική ευκαιρία (πρώτη μετά από 200 χρόνια) παγχιακής, αλλά και πανελλήνιας – διεθνούς προβολής του μεγέθους της θυσίας που υπέστησαν οι πρόγονοί μας στον αγώνα τους για την απόκτηση της ελευθερίας και των πανανθρώπινων βασικών δικαιωμάτων τους.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύλλογος Αθλητών Υγείας Χίου, σε συνεργασία με τους Ποδηλάτες Χίου, Έλληνες Ολυμπιονίκες αλλά και απλούς πολίτες, θα μεταφέρουν με δάδες, σε όλα τα χωριά της Χίου, τη φλόγα, το μήνυμα Μνήμης και Τιμής για όσους θυσιάστηκαν κατά τη διάρκεια των Σφαγών του 1822. Ανάμεσά τους θα είναι ο Χριστόφορος Μερούσης, Πρωταθλητής Μαραθωνίου Δρόμου και πρόεδρος του Chios Running, οι Ολυμπιονίκες και παγκόσμιοι πρωταθλητές υδατοσφαίρισης Μαρία Τσουρή, Γιώργος Ντόσκας, Ιωάννης Φουντούλης, Κώστας Γκιουβέτσης, η Παραολυμπιονίκης και παγκόσμια πρωταθλήτρια ξιφασκίας Κέλλυ Λουφάκη, ο Παραολυμπιονίκης και παγκόσμιος πρωταθλητής στίβου Παντελής Καλόγερος κ.ά. Την εκδήλωση ενδέχεται να τιμήσουν και οι δρομείς υπεραποστάσεων Φώτης Ζησιμόπουλος και Δημήτρης Θεοδωρακάκος και ο θρυλικός Γιάννης Κούρος!

Το δρώμενο αυτό θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο από 23 έως και 25 Σεπτεμβρίου 2022, κατά το οποίο οι αθλητές θα διατρέξουν περίπου 400 χλμ για να μεταφέρουν σε όλα τα χωριά της Χίου το μήνυμα της θυσίας των προγόνων μας.
Σε κάθε σκέλος της διαδρομής, θα τρέχουν ταυτόχρονα δύο δρομείς, οι οποίοι σε κάποιο σκέλος της θα συνοδεύονται από ιππείς ή ομάδα από ποδηλάτες. Οι δύο δρομείς θα αντικαθίστανται από άλλους σε καθορισμένα σημεία, ενώ οι ποδηλάτες θα διατρέχουν κάθε ημέρα μία συγκεκριμένη διαδρομή.
Η απόφαση να συντρέχουν δύο δρομείς έχει σκοπό να θυμίσει τη γνωστή παράδοση ότι οι «Χιώτες πάνε δυο-δυο». Η εν λόγω λαϊκή ρήση βασίζεται στο τραγικό γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του οθωμανικού ζυγού, οι Χιώτες χρησιμοποιούνταν σε κάθε ευκαιρία από τους Τούρκους ως ζώα μεταφοράς τους. Για να αποφύγουν οι Χιώτες ανάλογες καταστάσεις κυκλοφορούσαν ανά ζευγάρι, ώστε σε περίπτωση που δουν κάποιον Τούρκο από μακριά, ανέβαινε ο ένας στην πλάτη του άλλου, ώστε να μην τους αναγκάσει κάποιος Τούρκος να τον κουβαλήσουν, καθώς έδιναν την εντύπωση ότι κάποιος άλλος Τούρκος βρισκόταν στην πλάτη του Χιώτη. Βεβαίως, υπάρχει και η άποψη ότι κυκλοφορούσαν δυο-δυο, γιατί «ότι δεν κόψει του ενός ο νους να το κόψη του άλλου», έτσι ώστε σε μια δύσκολη κατάσταση να αλληλοβοηθιούνται και να αλληλοϋποστηρίζονται. Πιθανόν να ασπάστηκαν τη συμβουλή του θείου Ομήρου, ο οποίος αναφέρει στην Ιλιάδα (Ραψωδία Κ 224) «συν τε δύ’ ερχομένω», το οποίο σημαίνει ότι δυο φίλοι πρέπει να συμβαδίζουν ο ένας δίπλα στον άλλο, γιατί τότε ισχυροποιούνται ως προς την σκέψη τους και τις πράξεις τους, στοιχείο που αναδεικνύει τη σημαντικότητα της φιλίας, της συνεργασίας, της αλληλοϋποστήριξης, της αλληλεγγύης και ότι αυτό συνεπάγεται για το ευ ζην των ανθρώπων. Συνεπώς, μας δίνεται η ευκαιρία να τονίσουμε την αξία της φιλίας, έχοντας δύο δρομείς να συντρέχουν την αυτή διαδρομή.

Τους αθλητές λοιπόν που θα φτάνουν στα χωριά θα τους υποδέχονται στην είσοδο των χωριών, σε καθορισμένα σημεία, μαθητές ή κάτοικοι εκάστου χωριού (κάποιοι εκ των οποίων θα λαμβάνουν τη δάδα) και θα κατευθύνονται στο Ηρώον για να ανάψουν τον βωμό της Μνήμης και Τιμής. Εκεί θα τους αναμένουν οι κάτοικοι, μαθητές και τοπικοί φορείς. Μετά την αφή του βωμού, έκαστο χωριό, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του, θα πραγματοποιήσει ανάλογα δρώμενα (ποίημα, σύντομη ομιλία, επιμνημόσυνη δέηση κτλ).

Το όλο εγχείρημα θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας (ΕΘΝΟΑ), της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου, της Βιβλιοθήκης του Κοραή και είναι υπό την αιγίδα του Δήμου Χίου, της Περιφέρειας Β. Αιγαίου και της Μητρόπολης Χίου, Ψαρών και Οινουσών. Επίσης, το δύσκολο αυτό έργο θα στηρίξουν η Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης και η Ομάδα Όμικρον. Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν η Φιλαρμονική και η Χορωδία Χίου, το Μουσικό Σχολείο Χίου, οι Πρόσκοποι Χίου, το 2ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Χίου, το Αθλητικό Σωματείο ΑμεΑ Χίου «Ίωνες», τοπικά χορευτικά συγκροτήματα και επιχειρήσεις που θα παραθέσουν τοπικά προϊόντα.
Είναι αυτονόητο ότι ένα τέτοιο δρώμενο δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την αρωγή του ιδρύματος Μαρία Τσάκος, το οποίο αποτελεί τον κύριο χορηγό της δράσης μας, της Επιτροπής για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, της Μητρόπολης Χίου, Ψαρών και Οινουσών, καθώς και αρκετών τοπικών εταιρειών και και Χιωτών επιχειρηματιών.

Το λογότυπο της διοργάνωσης «Δρόμος Μνήμης των Σφαγών της Χίου (1822-2022) – Λαμπαδηδρομία» αποτυπώνει τα παρακάτω στοιχεία:
1. Τον ηγέτη, τον θρυλικό «ναύαρχο» Κωνσταντίνο Κανάρη, ο οποίος πέρα από στρατιωτικός, διετέλεσε γερουσιαστής, υπουργός και πρωθυπουργός στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος. Προσωπικότητα που έχαιρε πανελλήνιας εκτίμησης για τις ικανότητες και τον χαρακτήρα του, σύμβολο του αγώνα για την ελευθερία, επαναστάτη που χαρακτηρίστηκε από τον Άγγλο ιστορικό Γκόρντον ως «ο πιο έξοχος εκπρόσωπος του ηρωισμού, που η Ελλάδα όλων των εποχών μπορεί να υπερηφανεύεται».
2. Τη νήσο Χίο, η οποία υπέστη αυτή την τραγωδία από τον βάρβαρο κατακτητή, από την οποία στάζει το αίμα των παιδιών της μετά την αποτρόπαια σφαγή τους.
3. Την άνθιση μιας παπαρούνας, σύμβολο μνήμης και τιμής σε όσους θυσιάστηκαν (συνήθως μετά από μάχες), καθώς είναι τα μόνα φυτά που φυτρώνουν σε πεδία ερημωμένα από τον πόλεμο, όπως έχει καταγραφεί κατά τη διάρκεια των ναπολεόντειων πολέμων ή του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Συμβολίζουν λοιπόν το μέγεθος της θυσίας όσων χάθηκαν κατά τη διάρκεια αιματοχυσιών και αποτελεί μόνιμο μνημόσυνό τους.

Η κάλυψη όλης της διαδρομής με τους λαμπαδηδρόμους θα πραγματοποιηθεί ως εξής:

Παρασκευή 23/09/2022 (ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΙΑ Νότια Χίος):

08:45 Συγκέντρωση στην πλατεία Νικολάου Πλαστήρα (Βουνακίου), με αντιπροσωπεία μαθητών .
09:00 Χαιρετισμός από τους θεσμικούς φορείς του νησιού και το Ίδρυμα «Μ. Τσάκος».
09:15 Ομιλία από τη Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου, Φιλόλογου και Ιστορικού κας Ευτυχίας Βλυσίδου.
09:30 Αφή φλόγας στο άγαλμα του Κανάρη από Χιώτες αθλητές. Στη συνέχεια, θα ξεκινήσει η πρώτη ημέρα δρόμου, όπως φαίνεται στη συνέχεια.
Παράλληλα, οι μαθητές της πόλης της Χίου θα μεταβούν στη Βιβλιοθήκη του Κοραή για ενημέρωση, επίδειξη τεκμηρίων, έργων και πινάκων που σχετίζονται με τη Σφαγή και θα παρακολουθήσουν σχετικό τεκμηριογράφημα στο «Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο» του Δήμου Χίου.
Διαδρομή: Παραλία Χίου, Κάμπος (Παναγία Αγιοδεκτεινή), Θυμιανά, Νεχώρι, Βαβύλοι, Σκλαβιά, Θολοποτάμι, Αρμόλια, Πυργί, Ολύμποι, Μεστά, Λιμένας, Ελάτα, Βέσσα, Αρμόλια, Καλαμωτή, Πατρικά.
Στην Κοινή (διάσπαση των δρομέων):
Δυτική διαδρομή:
Παγίδα, Έξω Διδύμα, Μέσα Διδύμα, Μυρμήγκι, Καλλιμασιά, Άγιο Μηνά.
Ανατολική διαδρομή:
Βουνό, Φλάτσια, Νένητα, Καταρράκτης, Καλλιμασιά, Άγιο Μηνά.

19:00 ΔΡΩΜΕΝΑ στον Άγιο Μηνά:
• Επιμνημόσυνη δέηση.
• Βυζαντινές ψαλμωδίες από τον σύλλογο Ιεροψαλτών Χίου «Ρωμανός ο Μελώδός».
• Ομιλία από διακεκριμένο θεολόγο.
• Ξενάγηση στο Μουσείο των Σφαγών.

Σαββάτο, 24/09/202 (ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΙΑ Βόρεια Χίος):

09:00 Αφή φλόγας στο άγαλμα του Κανάρη στην πλατεία Νικολάου Πλαστήρα (Βουνακίου).
Διαδρομή: Βροντάδο, Παντουκιός, Συκιάδα, Λαγκάδα. Στη διασταύρωση για Πιτυός:
Δυτική διαδρομή: Πιτυός, Διευχά, Κηπουριές, Φυτά, Σπαρτούντα, Πισπιλούντα, Νέα Ποταμιά, Βολισσός, Παρπαριά, Μνημείο Σφαγής στον Κάβο Μελανειός.
Βόρεια διαδρομή: Άνω Καρδάμυλα, Μάρμαρο, Αμάδες., Καμπιά, Λεπτόποδα, Κέραμος, Χάλανδρα, Αφροδίσια, Εγρήγορος, Κουρούνια, Νενητούρια, Άγιο Γάλα, Μνημείο Σφαγής, στον Κάβο Μελανειός.

19:00 ΔΡΩΜΕΝΑ στον Κάβο Μελανειός:
• Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο.
• Ομιλία από τον καθηγητή Θεολογίας και διδάκτωρ Φιλολογίας και Φιλοσοφίας κ. Κωνσταντίνο Φραγκομίχαλο.

Κυριακή 25/09/2022 (ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΙΑ Κεντρική Χίος)::

10:00 Αφή φλόγας στο άγαλμα του Κανάρη στην πλατεία Νικολάου Πλαστήρα (Βουνακίου).

Διαδρομή: Καρυές, Νέα Μονή (επιμνημόσυνη δέηση), Αγίοι Πατέρες, Ανάβατος.
Στα Αυγώνυμα:
Βόρεια διαδρομή:
Σιδηρούντα, Κατάβαση, Μνημείο Αίπους, Βροντάδο, Βαρβάσι, Πλατεία Νικολάου Πλαστήρα (Βουνακίου).

Νότια διαδρομή: Λιθί, Βέσσα, Άγιος Γεώργιος Συκούσης, Ζυφιάς, Δαφνώνας, Βερβεράτο, Χαλκειός, Βασιλειώνικο, Βαρβάσι, Πλατεία Νικολάου Πλαστήρα (Βουνακίου).

17:00 ΔΡΩΜΕΝΑ στην Πλατεία Νικολάου Πλαστήρα (Βουνακίου):

• Επίδειξη από τους Ολυμπιονίκες της ΕΘΝΟΑ ολυμπιακών αθλημάτων.
• Παράθεση χιακών εδεσμάτων από τοπικές επιχειρήσεις.

18:00 Άφιξη αθλητών

• Υποδοχή αθλητών από τη Φιλαρμονική του Δήμου Χίου.
• Χαιρετισμός από την οργανωτική επιτροπή και τους θεσμικούς φορείς της Χίου.
• Επίδοση μεταλλίων στους δρομείς, βεβαιώσεων και αναμνηστικών στους προσκεκλημένους.
• Ομιλία από τη διδάκτωρ Ιστορίας & Αρχαιολογίας Αθηνά Ζαχαρού-Λουτράρη.
• Χιακά άσματα.
• Τοπικοί χοροί από χιακούς χορευτικούς συλλόγους.

Click to comment

Απάντηση

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός | Μεγάλη συναυλία για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και ο Δήμος Νέας Σμύρνης διοργάνωσαν μεγάλη μουσική συναυλία με διάσημους Έλληνες ερμηνευτές, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή.  

Με τεράστια επιτυχία και αθρόα επισκεψιμότητα κοινού πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (31/1), στο Πολεμικό Μουσείο, η μουσική συναυλία με τίτλο: «Σμύρνη μου αλησμόνητη πατρίδα», την οποία διοργάνωσε το Περιφερειακό Τμήμα Νέας Σμύρνης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, σε συνεργασία με το Δήμο Νέας Σμύρνης, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή. Στην εκδήλωση παρευρέθη ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Dr. Αντώνιος Αυγερινός.

Οι περίπου 800 θεατές που κατέκλυσαν την αίθουσα του Πολεμικού Μουσείου ταξίδεψαν νοερά με το μουσικό-ποιητικό έργο «Σμύρνη μου αλησμόνητη πατρίδα» του Πασχάλη Τόνιου (βασισμένο σε ποίηση των Γιώργου Σεφέρη, Κωνσταντίνου Καβάφη, Κωστή Παλαμά, Στρατή Μυριβήλη, Διδώ Σωτηρίου κ.α.) και τις καταπληκτικές ερμηνείες από τους Γεράσιμο ΑνδρεάτοΠέτρο ΓαϊτάνοΠέγκυ ΖήναΚώστα Τριαναταφυλλίδη, Μαρία Σουλτάτου και Πασχάλη Τόνιου, καθώς και της παιδικής χορωδίας Δημήτρη Τυπάλδου. Την εκδήλωση προλόγισε ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Άγγελος Συρίγος, ενώ την αφήγηση πραγματοποίησε ο ηθοποιός, Γρηγόρης Βαλτινός. Αξίζει να σημειωθεί ότι, στον χώρο της εκδήλωσης, συγκεντρώθηκε μεγάλη ποσότητα τροφίμων από τον κόσμο που παρακολούθησε τη συναυλία, τα οποία θα ενισχύσουν άμεσα παιδιά ευάλωτων οικονομικά οικογενειών της πόλης.

 

ΕΕΣ

Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Dr. Αντώνιος Αυγερινός στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Χαιρετίζω με ιδιαίτερη συγκίνηση τη σημερινή μας επετειακή όσο και συμβολική εκδήλωση απότισης ελάχιστου φόρου τιμής, σεβασμού και μνήμης στους προγόνους μας που εκδιώχθηκαν βάναυσα από τις προγονικές τους εστίες ή θανατώθηκαν κατά τον χειρότερο τρόπο. Στόχος μας είναι, μέσα από τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, να αναδείξουμε ότι η εθελοντική ανιδιοτελής προσφορά στο συνάνθρωπο δεν περιορίζεται μόνο στην χορήγηση υλικών αγαθών για την ανακούφιση βιοτικών αναγκών του, αλλά και σε στιγμές πνευματικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας, ως ανάσα ψυχικής ανάτασης.»

Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης Συμεών, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου, κα Κλαίρη Δεληγιάννη, εκπρόσωποι του Δήμου Νέας Σμύρνης, ο Πρόεδρος του Π.Τ. Ε.Ε.Σ. Νέας Σμύρνης, κ. Θωμάς Γιαννιώτης, καθώς και πλήθος μελών του Περιφερειακού Τμήματος του Ε.Ε.Σ.

 

Πηγή: newsbomb.gr

 

Continue Reading

ΘΕΑΤΡΟ

Απεργούν οι καλλιτέχνες | Κλειστά σήμερα και αύριο τα θέατρα

«Η μόνη λέξη που αξίζει στην ρύθμιση αυτή είναι “εμπαιγμός”»

Σε 48ωρη απεργία προχωρούν σήμερα Τετάρτη 1/2 και αύριο Πέμπτη 2/2 οι καλλιτέχνες, αντιδρώντας στην τροπολογία της κυβέρνησης για τα πτυχία τους, που θα τους καθιστά απόφοιτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Στην απεργία συμμετέχει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καλλιτεχνικού Προσωπικού ΟΤΑ (ΠΟΚΠ-ΟΤΑ), καθώς και Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ). Συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 2/2 στις 12:00 στο Σύνταγμα για την Αθήνα και την ίδια ώρα στο Άγαλμα του Ελευθέριου Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη.

Την κινητοποίηση στηρίζει η ΑΔΕΔΥ με τρίωρη στάση εργασίας την Πέμπτη 2/2 από τις 11:00 έως τις 14:00 και η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης με 3ωρες στάσεις εργασίας (11:00-14:00) για τις 1 και 2 Φεβρουαρίου.

Η ανακοίνωσή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος:

«Σήμερα Τρίτη 31/1 η κυβέρνηση έφερε την τροπολογία που είχε εξαγγείλει το Σάββατο ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης με δημοσίευση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η τροπολογία αυτή όχι μόνο δεν θεραπεύει τα προβλήματα που δημιουργεί το ΠΔ 85/2022, αλλά καταργεί και τα εναπομείναντα δικαιώματα των καλλιτεχνών. Αναφέρει ότι οι κάθε είδους αμοιβές των καλλιτεχνών σε ΟΤΑ και ΝΠΙΔ καθορίζονται με κοινές υπουργικές αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών, Πολιτισμού και Εσωτερικών και του κατά περίπτωση άλλου συναρμόδιου Υπουργού. Αυτό σημαίνει ότι πλέον οι αμοιβές των καλλιτεχνών στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα και στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου δεν θα καθορίζονται από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά από την εκάστοτε κυβέρνηση. Πρόκειται για μία ευθεία επίθεση στα εργασιακά μας δικαιώματα, ενώ ανοίγει ταυτόχρονα την πόρτα ώστε να εφαρμοστεί αυτό το μοντέλο και σε άλλους τομείς.

Η τροπολογία δεν καταργεί το Π.Δ. και οι απόφοιτοι των καλλιτεχνικών σχολών δραματικών, ωδείων, κινηματογραφικών και χορού οδηγούνται στην κατάταξη Δ.Ε. Επομένως τα πτυχία των καλλιτεχνικών σχολών εξακολουθούν να θεωρούνται ισότιμα με απολυτήρια Λυκείου και οι απόφοιτοι υποβαθμίζονται πλέον οριστικά. Ακόμα και όσοι σήμερα κατατάσσονται μισθολογικά στην κατηγορία Τ.Ε. κινδυνεύουν να υποβαθμιστούν.

Η μόνη λέξη που αξίζει στην ρύθμιση αυτή είναι “εμπαιγμός”. Αν μετά από 45 μέρες η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα της επιτρέψουμε να μας στερήσει και τα ελάχιστα που μας έχουν απομείνει, είναι γελασμένη. Η τροπολογία αυτή μας δίνει και μία σαφή εικόνα τι ακριβώς εννοεί ο κ. Μητσοτάκης ότι θα σχεδιάσει μέχρι το 2025 για την πλήρη ανασυγκρότηση του κλάδου μας.

Δεν θα εξηγήσουμε ξανά ότι οι καλλιτεχνικές σπουδές απαιτούν πολύχρονη εκπαίδευση, αφοσίωση και τεράστιους οικονομικούς πόρους. Η κοινωνία στέκεται στο πλευρό μας και η αποδοχή των αιτημάτων μας είναι συγκινητική. Συγκινητικό είναι και το γεγονός ότι συγκροτείται ένα μέτωπο πανκαλλιτεχνικό και με την στήριξη των σωματείων τεχνικών».

 

Οι παραστάσεις που ακυρώνονται:

Το Εθνικό Θέατρο με ανακοίνωσή του ενημερώνει για τις παραστάσεις που ακυρώνονται. Πιο συγκεκριμένα:

  • Η σπασμένη στάμνα του Χάινριχ φον Κλάιστ, Κεντρική Σκηνή
  • Βρυκόλακες του Χένρικ Ίψεν, Κεντρική Σκηνή
  • Ο Άλλος της Πένυς Φυλακτάκη, Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος»
  • Τα φώτα της πόλης του Τσάρλι Τσάπλιν, Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη»
  • Δε φάιναλ θολούθιον βασισμένο σε κείμενα των Κωστάκη Ανάν και Suyako, Σκηνή «Κατίνα Παξινού»
  • Η Χάιντι και τα βουνά του Ανδρέα Φλουράκη, Σκηνή «Ελένη Παπαδάκη»
  • Το ξύπνημα της άνοιξης του Φρανκ Βέντεκιντ σε διασκευή της Άνια Ράις, Σκηνή «Ελένη Παπαδάκη»

Οι θεατές που έχουν προμηθευτεί εισιτήρια έχουν τη δυνατότητα αλλαγής ημερομηνίας ή ακύρωσης και επιστροφής του αντιτίμου. Όσοι εκ των θεατών έχουν αγοράσει τα εισιτήριά τους ηλεκτρονικά, θα ειδοποιηθούν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για τη διαδικασία ακύρωσης ή αλλαγής των εισιτηρίων τους. Εισιτήρια που αγοράστηκαν από φυσικό σημείο προπώλησης, μπορούν να αλλαχθούν ή να ακυρωθούν στο σημείο όπου αγοράστηκαν.

 

Δείτε περισσότερα εδώ: newsbeast.gr

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μενδώνη για πτυχία ηθοποιών | «Aδιαβάθμητη η καλλιτεχνική εκπαίδευση – Θα βρεθεί λύση»

«Μετέωρες οι καλλιτεχνικές σχολές, γιατί είναι αδιαβάθμητες. Επιδιώκουμε ώστε πραγματικά και η Ελλάδα να αποκτήσει Ανώτατες Σχολές και για το καλλιτεχνικό δυναμικό της χώρας», δήλωσε στην ΕΡΤ η Λίνα Μενδώνη σχετικά με τα πτυχία των ηθοποιών.

Λίνα Μενδώνη μιλώντας στις «Συνδέσεις» της ΕΡΤ τοποθετήθηκε -μεταξύ άλλων- για το ζήτημα που αφορά στις σπουδές και τα πτυχία των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στον χώρο του θεάτρου, δηλώνοντας ότι «η καλλιτεχνική εκπαίδευση είναι αδιαβάθμητη».

Η υπουργός Πολιτισμού ανέφερε ότι «σύντομα θα βρεθεί λύση» στο συγκεκριμένο «σοβαρό και κρίσιμο θέμα» το οποίο εκκρεμεί εδώ και τρεις δεκαετίες και αφορά τα υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι καλλιτέχνες και όσοι εργάζονται στον χώρο του θεάματος απαιτούν άμεση απόσυρση του εν λόγω Προεδρικού Διατάγματος, καθώς όπως δηλώνουν υποβαθμίζει και απαξιώνει τις σπουδές και τα πτυχία τους από τις Δραματικές Σχολές (δημόσιες και ιδιωτικές).

«Το θέμα που υπάρχει εδώ και 35 χρόνια και εκκρεμεί στο Υπουργείο Πολιτισμού και στο Υπουργείο Παιδείας, βγήκε στην επιφάνεια εξαιτίας του Προεδρικού Διατάγματος Βορίδη». ανέφερε η Λίνα Μενδώνη και πρόσθεσε, «Το Προεδρικό Διάταγμα δεν άλλαξε τη νομοθεσία αλλά αποτύπωσε την υπάρχουσα κατάσταση. Αυτό το οποίο είναι προφανές ότι πρέπει να γίνει και αυτό άλλωστε ήταν που αποφασίστηκε στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό πριν από 15 μέρες, είναι ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε μία λύση του θέματος αυτού και να βρούμε ακαδημαϊκές διεξόδους για το σύνολο του καλλιτεχνικού προσωπικού».

Η υπουργός Πολιτισμού συνέχισε λέγοντας: «Το πρόβλημα είναι ότι η καλλιτεχνική εκπαίδευση είναι αδιαβάθμητη. Δεν υπάρχει δηλαδή ένας τίτλος ο οποίος να είναι στο πανεπιστημιακό επίπεδο και μιλούμε για τους καλλιτέχνες, διότι πολλοί μπερδεύουν τους θεατρολόγους με τους ηθοποιούς. Θεατρολόγοι βγαίνουν από τα Πανεπιστήμια, ηθοποιοί όμως βγαίνουν από σχολές είτε ιδιωτικές είτε κρατικές, οι οποίες είναι αδιαβάθμητες. Αυτό δημιουργεί ένα θέμα, τα τελευταία τρία χρόνια στο υπουργείο Πολιτισμού προσπαθούμε να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις επίλυσης του προβλήματος και θεωρώ ότι η συζήτηση για τους ακαδημαϊκούς διαδρόμους και για την ανωτατοποίηση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης έχει ήδη αρχίσει. Στα επόμενα χρόνια -δεν μιλώ ότι αυτό θα γίνει προεκλογικά- αλλά στο επόμενο διάστημα θα υπάρξουν λύσεις».

Απαντώντας στις αντιδράσεις των καλλιτεχνών οι οποίοι κάνουν λόγο για απαξίωση των πτυχίων τους και την εξίσωση αυτών με τα απολυτήρια λυκείου, η υπουργός Πολιτισμού είπε: «Δεν πάμε να κάνουμε τίποτα. Αυτό το οποίο έγινε από το υπουργείο Εσωτερικών είναι η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος. Η εκπαίδευση, θα μπορούσε κανείς πολύ σχηματικά να σας πω ότι είναι τέσσερα, πέντε, έξι τα επίπεδα. Το έξι είναι η ανώτατη εκπαίδευση, ο πανεπιστημιακός τίτλος. Υπάρχει και ο έβδομος που είναι τα μεταπτυχιακά κλπ. Το τέσσερα είναι το Λύκειο. Αυτή τη στιγμή είναι μετέωρες οι καλλιτεχνικές σχολές, ακριβώς γιατί είναι αδιαβάθμητες. Αυτό είναι που επιδιώκουμε να κάνουμε, ώστε πραγματικά και η Ελλάδα να αποκτήσει μία Ανώτατη Ακαδημία, Ανώτατες Σχολές και για το καλλιτεχνικό δυναμικό της χώρας».

Πηγή: newsbomb.gr

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: