ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δραματικός απολογισμός μετά τον εγκέλαδο: Πάνω από 500 σπίτια ακατάλληλα στην Κεφαλλονιά

Πεντακόσια από τα χίλια σπίτια που έχουν ελεγχθεί πρωτοβάθμια στο Αργοστόλι και το Ληξούρι έχουν χαρακτηριστεί ως μη κατοικήσιμα, λόγω των βλαβών που υπέστησαν από το σεισμό της περασμένης Κυριακής, σύμφωνα με στοιχεία από το υπουργείο Υποδομών και τον ΟΑΣΠ. Το 60% των κτισμάτων αυτών βρίσκεται στο Ληξούρι.
Όλα τα κτίσματα, πάντως, θα ελεγχθούν και σε δεύτερο βαθμό.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών, ελέγχθηκαν, επίσης, 53 σχολικές μονάδες της Κεφαλλονιάς. Από αυτές, έξι μονάδες χρήζουν άμεσων επισκευών πριν την επαναλειτουργία τους, ενώ ζημιές παρουσιάζουν και το Γυμνάσιο Αγίας Θέκλας, το Γυμνάσιο Ληξουρίου και το ΕΠΑΛ Ληξουρίου. Οι υπόλοιπες σχολικές μονάδες κρίθηκαν κατάλληλες άμεσα για χρήση.
Επίσης, επιθεωρήθηκαν τα δυο Γενικά Νοσοκομεία του νησιού, μία προνοιακή δομή και δεκατέσσερα Περιφερειακά-Αγροτικά Ιατρεία. Το σημαντικότερο πρόβλημα παρουσιάστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Ληξουρίου “Ματζαβινάτειο», στο οποίο διαπιστώθηκαν ρωγμές στο σκυρόδεμα τριών υποστυλωμάτων, ενώ αρκετές ρωγμές παρουσιάζουν και τα κτίρια του νοσοκομείου Αργοστολίου, το κέντρο Υγείας Αργοστολίου και το αγροτικό ιατρείο Χαβδάτων. Στις λοιπές υποδομές υγείας, τα περισσότερα κτίρια παρουσιάζουν μικρές, έως πολύ μικρές ζημιές στην τοιχοποιία, τοπικού χαρακτήρα.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)
Πηγή: arouraios.gr
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο “κόκκινο” η λειψυδρία – Αγωνία για τους παραγωγούς, αναμονή για το φράγμα του Θησαυρού

Δύσκολες μέρες περνούν οι παραγωγοί στη Ξάνθη, καθώς το πρόβλημα της λειψυδρίας χτυπάει «κόκκινο». Κάθε μέρα που περνά, η κατάσταση γίνεται όλο και πιο πιεστική, με τις καλλιέργειες να υποφέρουν από την έλλειψη νερού.
Ο Δήμος Τοπείρου βρίσκεται σε συνεχή επιφυλακή, προσπαθώντας να διαχειριστεί το μεγάλο πρόβλημα που απειλεί την τοπική αγροτική παραγωγή και την οικονομία της περιοχής. Έχουν ήδη γίνει κινήσεις για να μετριαστούν οι συνέπειες, όμως η ανάγκη για μια μόνιμη λύση είναι πλέον επιτακτική.
Όλα τα βλέμματα στρέφονται στο μεγάλο αναπτυξιακό έργο του φράγματος του Θησαυρού. Παρά τις προσδοκίες και τις υποσχέσεις, το έργο παραμένει ακόμα σε αναμονή, με τους αγρότες και τις τοπικές αρχές να πιέζουν για άμεση εξέλιξη, ώστε να σωθεί ό,τι μπορεί να σωθεί.
Η αγωνία μεγαλώνει, καθώς χωρίς επαρκείς υποδομές και χωρίς νερό, το μέλλον της γεωργίας στη Ξάνθη φαντάζει αβέβαιο.
ΔΡΑΜΑ
Διπλή Ανάσα για τη Δράμα: 20 Μόνιμες Θέσεις Ιατρών και Νέα Μονάδα Ψυχικής Υγείας

Δύο σημαντικές ειδήσεις για τη δημόσια υγεία φέρνουν αισιοδοξία στη Δράμα. Πρώτον, η προκήρυξη για την κάλυψη 20 μόνιμων θέσεων ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, και δεύτερον, η δημιουργία μιας νέας Μονάδας Ολικής Φροντίδας Ψυχικής Υγείας για άτομα με άνοια.
20 Νέες Μόνιμες Θέσεις Ιατρών
Η προκήρυξη, που εκδόθηκε επίσημα από το Υπουργείο Υγείας, αφορά μία από τις μεγαλύτερες προσλήψεις που έχουν γίνει ποτέ για ένα νοσοκομείο της περιφέρειας. Πρόκειται για ένα μεγάλο στοίχημα για την περαιτέρω στελέχωση και ενίσχυση του Νοσοκομείου Δράμας, το οποίο εδώ και καιρό αντιμετωπίζει ανάγκες σε ιατρικό προσωπικό.
Η ενίσχυση αυτή θεωρείται κρίσιμη για τη βελτίωση της παροχής υπηρεσιών υγείας στους πολίτες της ευρύτερης περιοχής και αναμένεται να συμβάλει στην αναβάθμιση του ρόλου του Νοσοκομείου ως βασικού πυλώνα του τοπικού συστήματος υγείας.
Νέα Μονάδα Ψυχικής Υγείας για Άτομα με Άνοια
Η δεύτερη ευχάριστη εξέλιξη αφορά τη δημιουργία νέας Μονάδας Ολικής Φροντίδας Ψυχικής Υγείας για άτομα με άνοια στη Δράμα. Την ανακοίνωση έκανε ο Υφυπουργός Υγείας κ. Βαρτζόπουλος, ο οποίος υπέγραψε την προκήρυξη για επτά νέες τέτοιες δομές σε όλη τη χώρα.
Η Μονάδα θα παρέχει:
-
Υπηρεσίες Κέντρου Ημέρας με ολοήμερη λειτουργία,
-
Κατ’ οίκον υπηρεσίες μέσω κινητών κλιμακίων,
-
Όλες οι υπηρεσίες θα είναι δωρεάν για τους πολίτες.
Παράλληλα, σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση και λειτουργία των μονάδων θα έχει η Εκκλησία της Ελλάδος, μέσω μιας νέας μορφής συνεργασίας με το Κράτος στον τομέα της μακροχρόνιας φροντίδας υγείας.
Οι νέες Μονάδες θα λειτουργήσουν σε επτά Περιφερειακές Ενότητες: Κιλκίς, Ιωαννίνων, Δράμας, Καστοριάς, Λακωνίας, Ροδόπης και Βορείου Τομέα Αθηνών.
Στόχος: Η Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης
Ο κ. Βαρτζόπουλος υπογράμμισε πως πρόκειται για μία σημαντική κίνηση προς την ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, καλύπτοντας τις αυξανόμενες ανάγκες υποστήριξης ατόμων με άνοια και των οικογενειών τους.
«Συνεχίζουμε σταθερά την ανασυγκρότηση της ψυχικής υγείας στη χώρα. Στόχος μας είναι να παρέχουμε ολιστική φροντίδα στους ωφελούμενους και να μειώσουμε το οικονομικό και ψυχολογικό βάρος των οικογενειών», τόνισε χαρακτηριστικά.
ΔΡΑΜΑ
10η Δραμοινογνωσία: Η Δράμα γιορτάζει το κρασί και την ιστορία της

Μετρώντας πλέον δέκα χρόνια επιτυχημένης πορείας, η Δραμοινογνωσία επιστρέφει φέτος για να ζωντανέψει τη μακραίωνη οινική παράδοση της Δράμας. Από το 2014 που ξεκίνησε, η εκδήλωση εξελίχθηκε σε μια από τις σημαντικότερες γιορτές του κρασιού και του πολιτισμού στη Βόρεια Ελλάδα, προσελκύοντας κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες.
Η ιδέα ανήκει στην κα Έυη Τζήμου και στόχευε στη δημιουργία μιας εναλλακτικής τουριστικής πρότασης για τη Δράμα, αναδεικνύοντας την ιστορία της περιοχής μέσα από τον οινοτουρισμό. Η Δραμοινογνωσία συνδυάζει τη γαστρονομία, τον πολιτισμό και το κρασί, προσφέροντας μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες.
Οι εκδηλώσεις του φετινού φεστιβάλ
Οι εκδηλώσεις της 10ης Δραμοινογνωσίας θα ξετυλιχθούν στα μέσα Μαΐου και περιλαμβάνουν:
-
Ξεναγήσεις και γευσιγνωσίες στα οινοποιεία της περιοχής.
-
Πολιτιστικά δρώμενα από τους τοπικούς συλλόγους.
-
Επιστημονικές ημερίδες, με αφιερώματα στο «Ασύρτικο», την κλιματική αλλαγή και τα προϊόντα Π.Ο.Π.
-
Νεανικό ροζέ πάρτι.
-
Συναυλίες και μουσικές εκδηλώσεις με τοπικά συγκροτήματα.
Παρότι το τελικό πρόγραμμα δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επίσημα, αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στις αρχές Μαΐου.
Παράλληλα, τα οινοποιεία θα ανοίξουν τις πύλες τους στο κοινό, προσφέροντας μοναδικές γευστικές δοκιμές και τοπικά εδέσματα.
Η συμβολή της Δραμοινογνωσίας στην προβολή της Δράμας
Μετά την Ονειρούπολη και το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, η Δραμοινογνωσία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς προβολής της Δράμας, ενισχύοντας την τουριστική κίνηση και προβάλλοντας την πολιτιστική και γαστρονομική ταυτότητα της περιοχής.
Οι εκδηλώσεις απλώνονται όχι μόνο στην πόλη της Δράμας αλλά και στους δήμους της Περιφερειακής Ενότητας, μετατρέποντας τη Δράμα σε έναν ζωντανό καμβά γεύσεων, αρωμάτων, χρωμάτων και μουσικών ήχων.
Η οινική κληρονομιά της Δράμας
Η σχέση της Δράμας με το κρασί χάνεται στα βάθη των αιώνων, συνδεόμενη άρρηκτα με τον θεό Διόνυσο. Σήμερα, η περιοχή φιλοξενεί μεγάλες και σύγχρονες οινοποιίες, εκτεταμένους αμπελώνες περίπου 5.000 στρεμμάτων και παράγει ορισμένα από τα κορυφαία ελληνικά κρασιά.
Με ημιορεινό κλίμα και ευνοϊκές θερμοκρασίες, η Δράμα έχει καταφέρει να γίνει σημείο αναφοράς στην οινική Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι δεν έχει αναδείξει ακόμα κάποια τοπική ποικιλία.
Η Δράμα αποτελεί σταθμό στη Διαδρομή του Κρασιού του Διονύσου, ενισχύοντας έτσι τη σύνδεση του επισκέπτη με την παράδοση και τον πολιτισμό της γεύσης.