Quantcast
Connect with us

ΔΡΑΜΑ

Δράμα | Το Σπήλαιο των Πηγών Αγγίτη θα σε αφήσει με το στόμα ανοικτό

Είναι το μοναδικό αξιοποιημένο ποτάμιο σπήλαιο στον ελλαδικό χώρο

Όσο ταξιδεύεις και εξερευνάς την Ελλάδα, τόσο περισσότερο εμφανίζονται μπροστά σου άγνωστες μαγικές γωνιές που δεν φανταζόσουν ότι υπήρχαν. Λίμνες και ποτάμια, βουνά και θάλασσες με απόκοσμη ομορφιά ή παράξενη ιστορία που λίγοι γνωρίζουν. Μια από αυτές τις περιπτώσεις είναι το ιδιαίτερο ελληνικό ποτάμι με την απόκοσμη ομορφιά που βρίσκεται στην βόρεια Ελλάδα. Μια επίσκεψη εκεί σε ταξιδεύει σε έναν άλλο κόσμο, όχι γνωστό στο ευρύ κοινό. Το σίγουρο είναι ότι θα σε αφήσει με τις καλύτερες εντυπώσεις. Θα χρειαστεί, βέβαια, να βρεθείς μέχρι τη Δράμα για να το θαυμάσεις και να δεις από κοντά πώς ρέει κάτω από τη γη. Ο λόγος για το Σπήλαιο των Πηγών Αγγίτη που σε αφήνει με το στόμα ανοιχτό.

Αν έχεις βρεθεί ποτέ για διακοπές στη Δράμα τότε σίγουρα θα έχει ακούσει για το σπήλαιο Μααρά, κατά κόσμο περισσότερο γνωστό ως Σπήλαιο Πηγών Αγγίτη. Εκεί, λοιπόν, στους νότιους πρόποδες του Όρους Φαλακρό υπάρχει αυτό το σπήλαιο το οποίο είναι, μάλιστα, το μεγαλύτερο σε όγκο και μήκος σπήλαιο της Ελλάδας. Και εκεί κρύβεται και ένα μυστικό. Ο λόγος για το υπόγειο ελληνικό ποτάμι που πηγάζει από τα έγκατα της γης. Είναι ο παγωμένος ποταμός Αγγίτης που προκαλεί δέος σε όποιον δει το θέαμα που δημιουργεί.

Στην πραγματικότητα ο Αγγίτης ποταμός ρέει μέσα στο σπήλαιο δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο το μοναδικό αξιοποιημένο ποτάμιο σπήλαιο στην Ελλάδα. Είναι ένας φαντασμαγορικός αγωγός που έχει δημιουργηθεί από τη διάβρωση των ασβεστολιθικών πετρωμάτων του Φαλακρού Όρους. Εκεί συγκεντρώνονται νερά από τα χιόνια του χειμώνα και τις βροχές στο Φαλακρό Όρος δημιουργώντας ένα πανέμορφο σκηνικό. Μέσα στο σπήλαιο θα δει κανείς εντυπωσιακά χρώματα, σταλαγμίτες και σταλακτίτες ακόμη και δύο μέτρων που ακουμπούν σχεδόν στο νερό του ποταμού.

Πρόκειται για μια ανακάλυψη που έγινε το 1978 και από τότε συγκεντρώνει αμείωτα το ενδιαφέρον των σπηλαιολόγων. Και όχι άδικα φυσικά! Οι Έλληνες και Γάλλοι σπηλαιολόγοι που το ανακάλυψαν οδηγήθηκαν εκεί από διάφορα φυσικά φαινόμενα καθώς υποστήριζαν ότι τα νερά των πηγών του ποταμού Αγγίτη πρέπει να περνούν από σπήλαιο. Ήθελαν μάλιστα να το αποδείξουν και έτσι επιχείρησαν και έκαναν κατάδυση με σκάφανδρα στις πηγές. Τελικά στα επτά μέτρα κατάφεραν και βρήκαν δίοδο προς το σπήλαιο. Εκεί έγινε και η αποκάλυψη προς τον μαγικό κόσμο με το υπόγειο ποτάμι. Ανακάλυψαν μια τεραστίων διαστάσεων στοά μήκους το λιγόγερο 500 μέτρων. Σε ένα από το τμήμα της μπορείς πλέον να θαυμάσεις και εσύ τις ομορφιές αυτής.

Η μοναδική και εντυπωσιακή αίθουσα Ακρόπολη

Το σπήλαιο του οποίου η ιστορία ξεκινά πριν από περίπου 30.000 χρόνια έχει διάφορες αίθουσες που μπορεί να θαυμάσει κανείς το πέρασμα του χρόνου. Κάποια από τα ευρήματα βρίσκονται και στο Μουσείο της Δράμας για τους ενδιαφερόμενους. Αυτό που προκαλεί μεγάλη έκπληξη και εντύπωση στον επισκέπτη είναι η αίθουσα Ακρόπολη. Είναι η μεγαλύτερη αίθουσα που έχει ανακαλυφθεί ποτέ σε ελληνικό σπήλαιο και αυτό από μόνο του λέει πολλά. Έχει μήκος 120 μέτρα και ύψος 45 προκαλώντας δέος μόλις εισέρχεσαι εκεί. Εκεί ρέει το ποτάμι και ο διάκοσμος που δημιούργησε η φύση ανά τους αιώνες σε καθηλώνει.

Ένα απόκοσμο και φαντασμαγορικό σκηνικό ταυτόχρονα που αξίζει να το δεις…

Χρήσιμες πληροφορίες για το Σπήλαιο Πηγών Αγγίτη:

Εισιτήριο: 6 ευρώ κανονικό, 3 ευρώ φοιτητικό

Αυτό το ιδιαίτερο ελληνικό και υπόγειο ποτάμι αξίζει της προσοχής και της επίσκεψής σας…

πηγή: exploringgreece.tv

Click to comment

Απάντηση

ΔΡΑΜΑ

Συνάντηση Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Μιχαήλ Μουρβετίδη με την «Επιστημονική Ομάδα “Οψόμεθα Εις Φιλίππους”»

Την Πέμπτη 18 Απριλίου 2024, ώρα 10:00 π.μ., ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Μιχαήλ Μουρβετίδης δέχθηκε, στο Γραφείο του (Διοικητήριο Δράμας, 3ος όροφος) τον Πρόεδρο της Α.Μ.Κ.Ε. «Επιστημονική Ομάδα “Οψόμεθα Εις Φιλίππους”» Αρχιτέκτονα Μηχανικό κ. Χαράλαμπο Τσουρουκίδη, ο οποίος συνοδευόταν από μέλη της διοίκησης της Ομάδας,

Κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος παρουσίασε στον κ. Μουρβετίδη τη δράση και το όραμα της Ομάδας. Απώτερος στόχος της είναι η συσπείρωση νέων και εμπειρότερων επιστημόνων και ενεργών πολιτών, με σκοπό τη δημιουργία και υλοποίηση ενός πρότυπου Ολιστικού Μοντέλου Ανάπτυξης, το οποίο θα αναδείξει το πανάρχαιο φυσικό αγροτοπολιτιστικό περιβάλλον μεγάλης ιστορικής και εθνικής σημασίας της πεδιάδας των Φιλίππων και της ευρύτερης περιοχής.

Στη συνέχεια, ο Αντιπεριφερειάρχης είχε με τον Πρόεδρο και τα λοιπά μέλη της Ομάδας, μία εκτενή και εποικοδομητική συζήτηση σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους οι χωρικές Περιφερειακές Ενότητες των περιοχών Δράμας, Καβάλας, Σερρών, θα μπορούσαν να συνδράμουν πολυποίκιλα στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση δράσεων της Ομάδας, καθώς και τις προοπτικές καλύτερης συνεργασίας και συντονισμού μεταξύ των εμπλεκόμενων φυσικών ή νομικών προσώπων και θεσμικών παραγόντων.

Ήδη, με τη συνεργασία της Ομάδας και των Περιφερειακών Ενοτήτων και των Δήμων διοργανώνεται με επιτυχία τα τελευταία χρόνια ο διεθνής ποδηλατικός αγώνας με την επωνυμία «Brevet Φίλιπποι, με αφετηρία τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων με δεκάδες ποδηλάτες απ’ όλη την Ελλάδα το εξωτερικό, οι οποίοι καλούνται να διανύσουν συνολικά 210 χλμ διασχίζοντας κατά σειρά τους Δήμους Καβάλας, Δοξάτου, Δράμας, Προσοτσάνης, Νέας Ζίχνης, Αμφίπολης και Παγγαίου (συνολικά 20 οικισμούς) και με τερματισμό στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων. Η διοργάνωση αυτή είναι ένα παράδειγμα βέλτιστης πρακτικής και συνεργασίας για ανάληψη και άλλων δράσεων στο μέλλον, με το συντονισμό όλων των φορέων.

Continue Reading

ΔΡΑΜΑ

Αντιπεριφερειάρχης Δράμας | Καταγραφή και ιεράρχηση των προβλημάτων του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου

Στο πλαίσιο συναντήσεων εργασίας με φορείς και επισκέψεων στους Δήμους του Νομού Δράμας, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Μιχαήλ Μουρβετίδης, συνοδευόμενος από μηχανικούς της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, επισκέφτηκε την Τρίτη 16 Απριλίου τον Δήμαρχο Κάτω Νευροκοπίου κ. Ελευθέριο Ταμπουρίδη, παρουσία του Αντιδημάρχου Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Γεώργιου Μίρκου, του Αντιδημάρχου Καθαριότητας, Καθημερινότητας, Συντήρησης, Αθλητισμού κ. Γεώργιου Στεφανίδη, και του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ησαΐα Χατζηκωνσταντίνου.

Στη συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε άριστο κλίμα, έγινε μια διεξοδική καταγραφή και ιεράρχηση των προβλημάτων του Δήμου και συμφωνήθηκε η άμεση ανάληψη δράσης με προτεραιότητα την βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη μέσα από μια εποικοδομητική συνεργασία.

Continue Reading

ΔΡΑΜΑ

Έναρξη της Δημοτικής Συγκοινωνίας Δήμου Παρανεστίου

Από την Τετάρτη 17/04/2024 οι κάτοικοι και επισκέπτες του Παρανεστίου θα εξυπηρετούνται καθημερινά για τις μετακινήσεις τους με δύο δρομολόγια.

Μετά την έγκριση λειτουργίας της δημοτικής συγκοινωνίας, υπογράφηκε σήμερα μεταξύ του Δημάρχου Παρανεστίου κ. Καγιάογλου Αναστάσιου και του Προέδρου του ΚΤΕΛ Δράμας κ. Χατζόπουλου Θεόδωρου η σύμβαση για την εξυπηρέτηση των κατοίκων και επισκεπτών της Δημοτικής Κοινότητας Παρανεστίου με δυο δρομολόγια καθημερινά. Το πρώτο δρομολόγιο θα ξεκινάει από την Δράμα στις 06:00 το πρωί, με επιστροφή στις 07:00 από το Παρανέστι και το δεύτερο δρομολόγιο θα ξεκινάει από την Δράμα στις 13:40, το μεσημέρι με επιστροφή στις 14:30 το μεσημέρι από το Παρανέστι.

Η έναρξη των δρομολογίων έχει οριστεί για την Τετάρτη 17/4/2024. Η διαδρομή από την Πλατανιά μέχρι το Παρανέστι και αντίστροφα θα είναι δωρεάν για όλους
τους επιβάτες. Ο Δήμαρχος Παρανεστίου σε δηλώσεις του ανέφερε : «Σήμερα για τον δήμο μας είναι μια ιδιαίτερη μέρα και είμαι πολύ χαρούμενος που ξεκινάει η Δημοτική μας
Συγκοινωνία. Είμαστε δίπλα στους πολίτες μας, ακούμε τους προβληματισμούς τους και προσπαθούμε διαρκώς να δίνουμε λύσεις.

Το Παρανέστι δεν άξιζε να είναι εκτός συγκοινωνιακής κάλυψης. Στο Παρανέστι βρίσκεται όλη η αναπτυξιακή προοπτική του Νομού μας και για αυτό εργαζόμαστε και διεκδικούμε καθημερινά».

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en