Connect with us

ΔΡΑΜΑ

Δράμα | Το Σπήλαιο των Πηγών Αγγίτη θα σε αφήσει με το στόμα ανοικτό

Είναι το μοναδικό αξιοποιημένο ποτάμιο σπήλαιο στον ελλαδικό χώρο

Όσο ταξιδεύεις και εξερευνάς την Ελλάδα, τόσο περισσότερο εμφανίζονται μπροστά σου άγνωστες μαγικές γωνιές που δεν φανταζόσουν ότι υπήρχαν. Λίμνες και ποτάμια, βουνά και θάλασσες με απόκοσμη ομορφιά ή παράξενη ιστορία που λίγοι γνωρίζουν. Μια από αυτές τις περιπτώσεις είναι το ιδιαίτερο ελληνικό ποτάμι με την απόκοσμη ομορφιά που βρίσκεται στην βόρεια Ελλάδα. Μια επίσκεψη εκεί σε ταξιδεύει σε έναν άλλο κόσμο, όχι γνωστό στο ευρύ κοινό. Το σίγουρο είναι ότι θα σε αφήσει με τις καλύτερες εντυπώσεις. Θα χρειαστεί, βέβαια, να βρεθείς μέχρι τη Δράμα για να το θαυμάσεις και να δεις από κοντά πώς ρέει κάτω από τη γη. Ο λόγος για το Σπήλαιο των Πηγών Αγγίτη που σε αφήνει με το στόμα ανοιχτό.

Αν έχεις βρεθεί ποτέ για διακοπές στη Δράμα τότε σίγουρα θα έχει ακούσει για το σπήλαιο Μααρά, κατά κόσμο περισσότερο γνωστό ως Σπήλαιο Πηγών Αγγίτη. Εκεί, λοιπόν, στους νότιους πρόποδες του Όρους Φαλακρό υπάρχει αυτό το σπήλαιο το οποίο είναι, μάλιστα, το μεγαλύτερο σε όγκο και μήκος σπήλαιο της Ελλάδας. Και εκεί κρύβεται και ένα μυστικό. Ο λόγος για το υπόγειο ελληνικό ποτάμι που πηγάζει από τα έγκατα της γης. Είναι ο παγωμένος ποταμός Αγγίτης που προκαλεί δέος σε όποιον δει το θέαμα που δημιουργεί.

Στην πραγματικότητα ο Αγγίτης ποταμός ρέει μέσα στο σπήλαιο δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο το μοναδικό αξιοποιημένο ποτάμιο σπήλαιο στην Ελλάδα. Είναι ένας φαντασμαγορικός αγωγός που έχει δημιουργηθεί από τη διάβρωση των ασβεστολιθικών πετρωμάτων του Φαλακρού Όρους. Εκεί συγκεντρώνονται νερά από τα χιόνια του χειμώνα και τις βροχές στο Φαλακρό Όρος δημιουργώντας ένα πανέμορφο σκηνικό. Μέσα στο σπήλαιο θα δει κανείς εντυπωσιακά χρώματα, σταλαγμίτες και σταλακτίτες ακόμη και δύο μέτρων που ακουμπούν σχεδόν στο νερό του ποταμού.

Πρόκειται για μια ανακάλυψη που έγινε το 1978 και από τότε συγκεντρώνει αμείωτα το ενδιαφέρον των σπηλαιολόγων. Και όχι άδικα φυσικά! Οι Έλληνες και Γάλλοι σπηλαιολόγοι που το ανακάλυψαν οδηγήθηκαν εκεί από διάφορα φυσικά φαινόμενα καθώς υποστήριζαν ότι τα νερά των πηγών του ποταμού Αγγίτη πρέπει να περνούν από σπήλαιο. Ήθελαν μάλιστα να το αποδείξουν και έτσι επιχείρησαν και έκαναν κατάδυση με σκάφανδρα στις πηγές. Τελικά στα επτά μέτρα κατάφεραν και βρήκαν δίοδο προς το σπήλαιο. Εκεί έγινε και η αποκάλυψη προς τον μαγικό κόσμο με το υπόγειο ποτάμι. Ανακάλυψαν μια τεραστίων διαστάσεων στοά μήκους το λιγόγερο 500 μέτρων. Σε ένα από το τμήμα της μπορείς πλέον να θαυμάσεις και εσύ τις ομορφιές αυτής.

Η μοναδική και εντυπωσιακή αίθουσα Ακρόπολη

Το σπήλαιο του οποίου η ιστορία ξεκινά πριν από περίπου 30.000 χρόνια έχει διάφορες αίθουσες που μπορεί να θαυμάσει κανείς το πέρασμα του χρόνου. Κάποια από τα ευρήματα βρίσκονται και στο Μουσείο της Δράμας για τους ενδιαφερόμενους. Αυτό που προκαλεί μεγάλη έκπληξη και εντύπωση στον επισκέπτη είναι η αίθουσα Ακρόπολη. Είναι η μεγαλύτερη αίθουσα που έχει ανακαλυφθεί ποτέ σε ελληνικό σπήλαιο και αυτό από μόνο του λέει πολλά. Έχει μήκος 120 μέτρα και ύψος 45 προκαλώντας δέος μόλις εισέρχεσαι εκεί. Εκεί ρέει το ποτάμι και ο διάκοσμος που δημιούργησε η φύση ανά τους αιώνες σε καθηλώνει.

Ένα απόκοσμο και φαντασμαγορικό σκηνικό ταυτόχρονα που αξίζει να το δεις…

Χρήσιμες πληροφορίες για το Σπήλαιο Πηγών Αγγίτη:

Εισιτήριο: 6 ευρώ κανονικό, 3 ευρώ φοιτητικό

Αυτό το ιδιαίτερο ελληνικό και υπόγειο ποτάμι αξίζει της προσοχής και της επίσκεψής σας…

πηγή: exploringgreece.tv

Click to comment

Απάντηση

ΔΡΑΜΑ

ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ | ΙΝΤΕΡΚΑΤ-ΤΕΚΑΛ αναλαμβάνουν το πρώτο τμήμα του κάθετου άξονα Δράμα-Καβάλα

Με πολλές συμμετοχές πραγματοποιήθηκε εχθές το άνοιγμα των προσφορών για το πρώτο τμήμα του κάθετου άξονα Δράμα-Καβαλά, ένα από τα μεγαλύτερα οδικά έργα στη Βόρεια Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com από την διαδικασία ανοίγματος των φακέλων με τις προσφορές επικράτησε το σχήμα ΙΝΤΕΡΚΑΤ-ΤΕΚΑΛ με ποσοστό έκπτωσης 14%. Συνολικά όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές κατατέθηκαν προσφορές.

Δεύτερη κατετάγη η ΤΕΡΝΑ με ποσοστό 12, 01%, τρίτη η Μυτιληναίος με 9,33%, τέταρτη η ΙΝΤΡΑΚΑΤ με 8,51%, πέμπτη η ΑΒΑΞ με 7,12% και έκτη η ΑΚΤΩΡ με 4,17%.

Τώρα θα πρέπει η επιτροπή διαγωνισμού με το δεύτερο πρακτικό να αναδείξει το σχήμα ΙΝΤΕΡΚΑΤ-ΤΕΚΑΛ προσωρινό ανάδοχο του έργου και αν δεν υπάρξουν προσφυγές, το έργο να μπορέσει να υπογραφεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Φορέας Υλοποίησης και Αναθέτουσα Αρχή είναι η Εγνατία Οδός Α.Ε. που έβαλε μπρος ακόμα ένα μεγάλο οδικό project. Να θυμίσουμε ότι αυτή την εποχή σε επίπεδο διαγωνισμών μεγάλων έργων τρέχουν ακόμα τα έργα για τη Σήραγγα Κλεισούρας αλλά  και οδικό τμήμα στον κάθετο άξονα Ξάνθη-Σύνορα.

Το πρώτο τμήμα που αναβαθμίζεται

Στην συγκεκριμένη εργολαβία, αντικείμενο του έργου είναι η αναβάθμιση του τμήματος Κρηνίδες-Σταυρός μήκους 8,2χλμ. Το τμήμα αυτό συνδέεται με την υφιστάμενη εθνική οδό «Δράμα – Καβάλα» δυτικά του οικισμού Κρηνίδες, και οδεύει νότια – νοτιοανατολικά καταλήγοντας επί της παλαιάς εθνικής οδού Ελευθερούπολης – Καβάλας δυτικά του οικισμού Σταυρός.

Το κόστος του έργου έχει εκτιμηθεί σε 60,76 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ (χωρίς ΦΠΑ 49 εκατ.). Η δημοπράτηση του έργου ξεκίνησε στις 23 Ιουνίου ενώ εχθές 30 Ιουνίου έγινε η αποσφράγιση των προσφορών.

Η διάρκεια του έργου εκτιμήθηκε σε 30 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων – συγχρηματοδοτούμενο σκέλος – καθώς είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ 2014-2020 Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.

Ποιος είναι ο κάθετος άξονας Δράμα-Καβάλα

Ο Κάθετος Άξονας «Σέρρες – Δράμα – Καβάλα» (Ε-61) αποτελεί τμήμα του Ελληνικού Διευρωπαϊκού Οδικού Δικτύου (Διευρωπαϊκός Άξονας 22 – Οδικό δίκτυο υπό σχεδίαση, Εκτεταμένο) και συνδέει τον Κάθετο Άξονα «Θεσσαλονίκη – Σέρρες – Προμαχώνα» με τις Σέρρες, τη Δράμα και την Καβάλα και ευρύτερα με το Λιμάνι της Καβάλας, καταλήγοντας στον Α/Κ Αγ. Σύλλα στην Εγνατία Οδό. Το οδικό τμήμα του Ε-61 από Δράμα έως Καβάλα (τμήμα 61.5) αποτελεί στο μεγαλύτερο μήκος του νέα τετράιχνη οδό ταχείας κυκλοφορίας με διατομή 17,0μ, η οποία παρακάμπτει τους οικισμούς Χωριστή, Άγιος Αθανάσιος, Λυδία, Κρηνίδες, Πολύστυλο, Αμυγδαλεώνας και καταλήγει στον Α/Κ Αγ. Σύλλα της Εγνατίας οδού.

Τι θα κατασκευαστεί

Πιο αναλυτικά η κατασκευή αφορά το οδικό υποτμήμα «Άγιος Αθανάσιος – Κρηνίδες» (61.5.2) από Χ.Θ. 5+879 έως Χ.Θ. 8+700,00 και το οδικό υποτμήμα «Κρηνίδες – Αγ. Σύλλας» (61.5.3) από Χ.Θ. 0+000 (ταυτίζεται με την Χ.Θ. 8+700,00 του τμήματος 61.5.2) έως Χ.Θ. 5+440, περιλαμβάνοντας τους κλάδους εισόδου – εξόδου στην αρτηρία των κόμβων Κρηνίδων και Σταυρού έτσι, ώστε το τμήμα να είναι λειτουργικό μετά την περαίωσή του, συνδεόμενο με τις υφιστάμενες εθνικές οδούς «Δράμα – Καβάλα» και «Ελευθερούπολη – Καβάλα».

Πηγη: ypodomes.com

Continue Reading

ΔΡΑΜΑ

Η Σφαγή του Δοξάτου Δράμας στις 30 Ιουνίου 1913

Τελέστηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο της σφαγής και της πυρπόλησης του Δοξάτου (30 Ιουνίου 1913) από τα Βουλγαρικά στρατεύματα. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο χώρο του Ηρώου, στην Πλατεία της Εκκλησίας του Δοξάτου.

Continue Reading

ΔΡΑΜΑ

Δράμα | Εκδηλώσεις της Ολομέλειας των Προέδρων των Περιφερειακών Συμβουλίων Ελλάδας

Ξεκίνησαν την Πέμπτη 30 Ιουνίου οι εκδηλώσεις της Ολομέλειας των Προέδρων των Περιφερειακών Συμβουλίων Ελλάδας, στη Δράμα.

Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ, Χρήστος Παπαθεοδώρου υποδέχθηκε τους ομολόγους στην αίθουσα συνεδριάσεων του διοικητηρίου Δράμας. Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ απηύθυνε χαιρετισμό και στη συνέχεια διοργανώθηκε ημερίδα με θέμα «Η χρήση των social media στην πολιτική και την οικονομία – Κίνδυνοι παραπληροφόρησης – Επιρροή – Διαμόρφωση κοινής γνώμης».

 

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: