Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

ΔΙΠΑΕ Καβάλας | Διεθνής Συνάντηση Εργασίας για την Πολιτική Προστασία στην Καβάλα

Σε μια χρονική συγκυρία όπου οι φυσικές και μη καταστροφές απειλούν πολλές περιοχές του πλανήτη μας, την ερχόμενη εβδομάδα (1-3 Μαρτίου 2023) φιλοξενείται στην Καβάλα η πρώτη Διεθνής Συνάντηση Εργασίας για την «Ανθεκτικότητα και τη Διαχείριση Κινδύνων από φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές (SETOFF)», με συμμετοχή επιστημόνων και στελεχών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα τεσσάρων χωρών. Μάλιστα, η έναρξή της συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτικής Προστασίας (1/3). Πρόκειται για συνάντηση επιμόρφωσης, κατά την οποία οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με μοντέλα διαχείρισης καταστροφών και κινδύνων για την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών και με τα χαρακτηριστικά τους, προκειμένου να επικαιροποιήσουν τις γνώσεις τους στις σχετικές θεωρητικές έννοιες (με ασκήσεις επί χάρτου κ.α.).

Ακόμη, θα παρουσιαστεί επιμορφωτικό υλικό προκειμένου με τη συμβολή των συμμετεχόντων να ελεγχθεί και να επιβεβαιωθεί η καταλληλότητα του περιεχομένου και η αποτελεσματικότητά του προτού ξεκινήσει το πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης, που απευθύνεται σε στελέχη και προσωπικό Πολιτικής Προστασίας του κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και σε συγκεκριμένο δυναμικό του ιδιωτικού τομέα (τεχνικοί ασφαλείας και υπάλληλοι εταιριών φύλαξης/security).

Η ευθύνη της διοργάνωσης της Διεθνούς Συνάντησης ανήκει στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας (ΔΙ.ΠΑ.Ε. – πανεπιστημιακός πόλος Καβάλας), και ειδικότερα στο Τμήμα Χημείας που διαλειτουργεί με το Θεσμοθετημένο Εργαστήριο υποδομών μεγάλης κλίμακας «Ήφαιστος» του Τομέα Ερευνών σε θέματα Διακινδύνευσης, Κινδύνων, Κρίσεων και Ασφάλειας (το οποίο είναι ενταγμένο στη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΔΙ.ΠΑ.Ε.) και με το μεταπτυχιακό «Χημική Βιομηχανία: Διαχείριση Ποιότητας, Περιβάλλοντος, Υγείας και Ασφάλειας». Οι Πανεπιστημιακές αυτές δομές βρίσκονται στην πρωτοπορία των θεμάτων σχετικά με τη Διαχείριση και Αντιμετώπιση των Φυσικών και Ανθρωπογενών Καταστροφών σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Το ευρωπαϊκό Πρόγραμμα SETOFF, που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υλοποιείται στο πλαίσιο του Erasmus+ με επικεφαλής ερευνητή και συντονιστή τον Επίκ. Καθηγητή Χημείας του ΔΙ.ΠΑ.Ε. Μιχάλη Χάλαρη, Αντιστράτηγο ε.α. του Πυροσβεστικού Σώματος, σε συνεργασία με Πανεπιστήμια και φορείς από το Βέλγιο, την Ισπανία, τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και την Ελλάδα.

Το έργο SETOFF (Πρόγραμμα Έξυπνης Εκπαίδευσης και Κατάρτισης για υπαλλήλους της κεντρικής κυβέρνησης και τοπικής αυτοδιοίκησης: «Αποδέχομαι την διαχείριση της τρωτότητας ως τη μεγαλύτερη δύναμή μας και αξιοποιώ καινοτόμα εργαλεία για τη διαχείριση κινδύνων») στοχεύει στη βελτίωση της ετοιμότητας και της υγείας και ασφάλειας στην εργασία τόσο του προσωπικού Πολιτικής Προστασίας, όσο και του προσωπικού ασφάλειας και προστασίας του ιδιωτικού τομέα, έναντι μελλοντικών κρίσεων και καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Σκοπός του είναι η ανάπτυξη ενός καινοτόμου εξ αποστάσεως εκπαιδευτικού προγράμματος που θα βασίζεται τόσο σε επιτυχώς δοκιμασμένο και εφαρμοσμένο μοντέλο προσομοίωσης, σε συνδυασμό με τις πιο πρόσφατες επιστημονικές γνώσεις, όσο και σε ολοκληρωμένη ανάλυση αναγκών. Ήδη, κατά την πρώτη φάση υλοποίησης του Έργου πραγματοποιήθηκαν ολοκληρωμένες αναλύσεις των αναγκών κατάρτισης σε όλες τις χώρες – εταίρους, με στόχο να προσδιοριστεί το προφίλ των συμμετεχόντων (π.χ. εθελοντές, μόνιμο προσωπικό), οι επικαιροποιημένες απαιτήσεις καθηκόντων (όλες οι φάσεις του Κύκλου Διαχείρισης Καταστροφών κ.λπ.), καθώς και οι γνώσεις και οι δεξιότητες που πρέπει να αναπτυχθούν ή να ενισχυθούν και να προσδιοριστούν έτσι υψηλού επιπέδου στόχοι κατάρτισης.

Με βάση αυτή την έρευνα, δημιουργήθηκε το εκπαιδευτικό υλικό το οποίο θα αποτελέσει και τη βάση της εξ αποστάσεως επαγγελματικής κατάρτισης (2η φάση). Απώτερος στόχος είναι η υλοποίηση από επιστημονικό δυναμικό με διεθνή εμπειρία και επιστημονική επάρκεια σειράς δράσεων, σχετικών με θέματα Πολιτικής Προστασίας (ενδεικτικά: προγράμματα επιμόρφωσης και κατάρτισης στελεχών κι εργαζομένων στους δήμους για αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης Συνεπειών Δασικών Πυρκαγιών, Πλημμυρικών Φαινομένων, Σεισμών, Χιονοπτώσεων/Παγετού, Επιδημιών, Τεχνολογικών Κινδύνων κ.α.), τόσο στις χώρες μέλη του προγράμματος όσο στο σύνολο των νομών και των νήσων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Κοίτασμα Έψιλον | Ξεκινά η εγκατάσταση της εξέδρας Λάμδα στον Κόλπο της Καβάλας

Τις αμέσως επόμενες ημέρες ξεκινά στον Κόλπο της Καβάλας η τμηματική εγκατάσταση της νέας εξέδρας Λάμδα, από την οποία θα αναπτυχθεί το δορυφορικό του Πρίνου κοίτασμα Έψιλον.

Ήδη από το Σάββατο βρίσκεται στο λιμάνι «Φίλιππος Β’» της Καβάλας το “Big Foot 1”, ειδικό σκάφος τοποθέτησης αγωγών (Pipe Lay Barge) της εταιρείας GSP, το οποίο θα προχωρήσει στην εγκατάσταση των ποδιών (piles) της εξέδρας, τα οποία έχουν αφιχθεί νωρίτερα στην Καβάλα. Η ολοκλήρωση της εγκατάστασης της εξέδρας αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες.

Η εξέδρα Λάμδα θα είναι η πρώτη εξέδρα άντλησης υδρογονανθράκων που θα εγκατασταθεί στην χώρα μας, 45 χρόνια μετά την εγκατάσταση των εξεδρών του συγκροτήματος του Πρίνου.

Για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Έψιλον έχει προηγηθεί δημόσια διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους της περιοχής, ενώ η Energean

προχώρησε πρόσφατα και στις απαραίτητες ενημερώσεις για το πρόγραμμα των εργασιών που θα ακολουθηθεί. Για την ασφαλή και περιβαλλοντικά ορθή εκτέλεση του έργου θα εφαρμοσθούν όσα προβλέπονται στην Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για το έργο Υπεράκτιας Ανάπτυξης Πρίνου

Η ανάπτυξη του κοιτάσματος Έψιλον είναι το μοναδικό πρόγραμμα ανάπτυξης υδρογονανθράκων που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ελλάδα. Το κοίτασμα περιέχει 23 εκατ. βαρέλια πιστοποιημένα αποθέματα πετρελαίου και η παραγωγή προβλέπεται να αρχίσει εντός του επομένου έτους. H επένδυση στην ανάπτυξη του κοιτάσματος Έψιλον θα υπερβεί τα 150 εκατ. δολάρια.

Continue Reading

ΠΑΓΓΑΙΟ

Τέλος σεζόν για το Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού

Επιτυχημένη η επαναλειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού μετά από χρόνια παύσης του.

Τη Δευτέρα 20 Μαρτίου και ώρα 11:30 π.μ., ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόριος Παπαεμμανουήλ παραχώρησε Συνέντευξη Τύπου σχετικά με τη λήξη της χιονοδρομικής περιόδου 2022-2023 στο Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού, από κοινού με τους εκπροσώπους της ανάδοχης εταιρείας ΝΑΥΑΡΙΝΟ Ο.Ε. που είχε εκμισθώσει το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού γι’ αυτή τη σεζόν.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Παπαεμμανουήλ δήλωσε πως ο στόχος επαναλειτουργίας του Χιονοδρομικού Κέντρου επετεύχθη, παρ’ όλο που υπήρξαν πάρα πολλά προβλήματα νομιμότητας. Πολλά θέματα έπρεπε να λυθούν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και με γνώμονα κυρίως την ασφάλεια των επισκεπτών έπρεπε να γίνουν προσεκτικά βήματα. Επίσης, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την ανάδοχη εταιρεία του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού, ΝΑΥΑΡΙΝΟ Ο.Ε., οι εκπρόσωποι της οποίας, με μεράκι και όραμα έκαναν ό, τι καλύτερο μπορούσαν για την εξυπηρέτηση και ψυχαγωγία των επισκεπτών καθώς και για την άψογη συνεργασία με την Αντεπεριφέρεια Δράμας.

Τέλος, ανέφερε πως έχουν ξεκινήσει να γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι της πενταετίας για να υπάρχει ετοιμότητα για τη χιονοδρομική περίοδο 2023- 2024, προκειμένου να δοθούν σε χρήση η τετραθέσια καρέκλα που οδηγεί στη Χιονότρυπα και η διθέσια καρέκλα, τα οποία φέτος δε δόθηκαν σε χρήση.

Παράλληλα όσον αφορά το βουνό είναι σε εξέλιξη συζητήσεις με κάποιους συλλόγους και φορείς που ενδιαφέρονται να συνδιοργανώσουν κάποιους αγώνες πεζοπορίας, αναρρίχησης αλλά και κάποιες επισκέψεις που θα αναδείξουν το βουνό και τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου.

Από την πλευρά της αναδόχου εταιρείας, ο κ. Στέφανος Πεταλούδης ευχαρίστησε τον Αντιπεριφερειάρχη για την ουσιαστική βοήθεια που παρείχε κατά τη διάρκεια της φετινής λειτουργίας του Χιονοδρομικού Κέντρου. Σημείωσε επίσης ότι ήταν «ανδραγάθημα» ότι φέτος λειτούργησε το Χιονοδρομικό Κέντρο και ευχαρίστησε όλους όσους το επισκέφθηκαν.

Continue Reading

ΘΑΣΟΣ

Θάσος | Δενδροφύτευση στο Δασύλλιο Πρίνου στα πλαίσια της Παγκόσμιας ημέρας Δασοπονίας

Σήμερα, στα πλαίσια εορτασμού της 21ης Μαρτίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Δασοπονίας, ο Δήμος της Θάσου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Πρίνου Θάσου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο. Το Μικρό Καζαβίτι” πραγματοποίησε συμβολική περιβαλλοντική δράση δενδροφύτευσης περίπου 200 θάμνων (Πρίνων) από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Πρίνου στην περιοχή του Δασυλλίου Πρίνου με σύνθημα “Τα παιδιά χρειάζονται το δάσος και το δάσος τα παιδιά”.

Κατά τη διάρκεια της δενδροφύτευσης, που είχε ως βασικό σκοπό την ευαισθητοποίηση των μικρών παιδιών για την προστασία του δάσους, διανεμήθηκαν από το Δήμο Θάσου στους μαθητές 30 ποτιστήρια καθώς και 180 μπλουζάκια με το σύνθημα “Τα παιδιά χρειάζονται το δάσος και το δάσος τα παιδιά”.

Παράλληλα, οι μαθητές ενημερώθηκαν από ειδικούς για την καθιέρωση εορτασμού της 21ης Μαρτίου, από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών το 1971, ως ημέρας προβληματισμού σχετικά με τον ρόλο και την αξία των δασών και ευαισθητοποίησης των πολιτών προς την κατεύθυνση προστασίας τους.

Επίσης, οι μαθητές ενημερώθηκαν για την αξία των δασών για τη ζωή και τον άνθρωπο καθώς αποτελούν μοναδικό φυσικό πόρο που προσφέρει πολλαπλά οφέλη όχι μόνο στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη ενός τόπου. Την δράση πλαισίωσε, πραγματοποιώντας ομιλία, ο Δασάρχης Θάσου κ. Γεώργιος Ράνης καθώς και το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Θάσου με την αποστολή ειδικού πυροσβεστικού οχήματος.

Στην δράση παρέστη ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας κ. Ευστράτιος Πυρήνας, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Πρίνου κ. Ευάγγελος Γιάντσος, αρμόδιοι υπάλληλοι του Τμήματος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θάσου, ο Διευθυντής και εκπαιδευτικοί του Δημοτικού Σχολείου Πρίνου, εκπρόσωποι και μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου “Το Μικρό Καζαβίτι”, γονείς και μαθητές.

Μετά το πέρας της δράσης, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας κ. Ευστράτιος Πυρήνας δήλωσε:

«Είναι χαρά μας να βλέπουμε τα παιδιά μας, με την υποστήριξη όλων μας, να συμμετέχουν και να δρουν για την διατήρηση και την προστασία του περιβάλλοντος και του δάσους, που αποτελεί έναν μοναδικό φυσικό πόρο του τόπου μας, άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία της Θάσου. Ο Δήμος της Θάσου στηρίζει και θα συνεχίζει να στηρίζει ενεργά προσπάθειες προς την κατεύθυνση της ευαισθητοποίησης των πολιτών και της προστασίας του πολύτιμου φυσικού περιβάλλοντος του τόπου μας».

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: