Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Δημοσκόπηση Interview | Κομβική η “μάχη” ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ για την δεύτερη θέση

Τη δημιουργία ενός τρίτου, ισχυρού πόλου, αυτού του ΚΙΝΑΛ, επιβεβαιώνει η νέα δημοσκόπηση της Interview για την POLITIC.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μεγάλης δημοσκόπησης, η ΝΔ εμφανίζεται σταθερή στο 33%. Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πτώση από 22,3% στο 21,8%, ενώ το ΚΙΝΑΛ αυξάνει το ποσοστό του από 12,3% στο 14,6%. Αύξηση σε σχέση με τα ποσοστά του Ιανουαρίου παρουσιάζει και το ΚΚΕ το οποίο βρίσκεται στο 5,1% (από 4,6%). Η Ελληνική Λύση είναι στο 5% (από 4,5%) και ο Συν. Δημιουργία στο 2% (από 1,5%). Το ποσοστό των αναποφάσιστων παραμένει σταθερό (9,8%).

Την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης (45%) εξακολουθεί να υπερέχει του Αλέξη Τσίπρα (23%) στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός με σχεδόν διπλάσια διαφορά, αν και οι δύο αρχηγοί βλέπουν τα ποσοστά τους συρρικνωμένα (46%, 25%, αντίστοιχα).

Δημοτικότητες πολιτικών αρχηγών

Σε ό,τι έχει να κάνει με τη δημοφιλία των αρχηγών των κομμάτων στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός, με το 46,9% να δηλώνει πως «έχει (μάλλον) θετική άποψη» για τον πρωθυπουργό. Η κοινή γνώμη αναδεικνύει τον Νίκο Ανδρουλάκη σε δεύτερο πιο δημοφιλή πολιτικό αρχηγό (36,6%) ενώ ο Δ. Κουτσούμπας (28,5%) εμβολίζει από την τρίτη θέση τον Α. Τσίπρα (24,5%). Ακολουθούν ο Κ. Βελόπουλος (14.5%) και ο Γ. Βαρουφάκης ο οποίος ενισχύεται από το 13,1% στο 14,1%.

Όχι σε πρόωρες εκλογές

Ιδιαίτερη αξία παρουσιάζει το εύρημα της δημοσκόπησης σχετικά με το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για προκήρυξη εκλογών. Το 58,2% διαφωνεί ενώ ένα όχι και τόσο ευκαταφρόνητο ποσοστό της τάξης του 38,9% συντάσσεται με το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα, παρόλο που η κυβέρνηση προσπαθεί να βγάλει από το κάδρο της δημόσιας αντιπαράθεσης τη συζήτηση για πρόωρες εκλογές.

Θετικό πρόσημο στην αποπομπή Λιβανού

Η αιφνιδιαστική κίνηση του πρωθυπουργού να θέσει εκτός κυβερνητικού σχήματος τον υπουργό αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό, μετά τις δηλώσεις του για τις φονικές πυρκαγιές της Ηλείας το 2007, βρίσκει σύμφωνους το 66% των ερωτηθέντων, σε αντίθεση με το 10% που διαφωνεί.

 

Η στέρηση βασικών αγαθών και υπηρεσιών δεν αφορά μόνο το φτωχό πληθυσμό 

Tα στοιχεία της δημοσκόπησης δείχνουν μια δύσκολη οικονομική κατάσταση που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα νοικοκυριά.

Συγκεκριμένα, ανησυχητικό είναι ότι το 60% έχει περιορίσει τις αγορές βασικών προϊόντων και υπηρεσιών λόγω ανατιμήσεων. Το 83% δηλώνει ότι χρησιμοποιεί τη θέρμανση πιο φειδωλά σε σχέση με πέρσι και το 61% χρησιμοποιεί λιγότερο το αυτοκίνητό του μετά από το ράλι των ανατιμήσεων στα καύσιμα.

 

Τη ρωσική αρκούδα “δείχνουν” οι Έλληνες για την ακρίβεια

Σε ότι έχει να κάνει με την εκτόξευση των τιμών σε φυσικό αέριο, το 36% ρίχνει την ευθύνη στη Ρωσία, το 26% στην ελληνική κυβέρνηση, και το 24% στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ενδιαφέρον εύρημα της δημοσκόπησης είναι ότι εξαιτίας των τιμών της ενέργειας, παρατηρείται μια αλλαγή της στάσης των πολιτών για την πυρηνική ενέργεια, ένα θέμα – ταμπού, και πλέον ένα ποσοστό της τάξης του 40% είναι υπέρ της δημιουργίας πυρηνικών σταθμών στην Ελλάδα (έναντι του 47%).

Διαχείριση της κακοκαιρίας «Ελπίς»

Στην ερώτηση για το ποιος ευθύνεται για τους εγκλωβισμούς και το χάος που προκλήθηκε στην Αττική Οδό, το 40% απάντησε η Αττική Οδόςτο 34% η Πολιτική Προστασία, το 15% η Περιφέρεια Αττικής και το 5% οι πολίτες.

Τέλος, η συντριπτική πλειοψηφία (88%) θεωρεί πως η διαχείριση μιας φυσικής καταστροφής μπορεί να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα.

politic.gr

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Γενική Γραμματεία Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης | Μνημόνιο συνεργασίας με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ.

Μνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ (Γ.Γ.Δ.Ε.& ΕΣΠΑ ) και της Γενικής Γραμματεία Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης (Γ.Γ.Τ.Π.Α.).

Ειδικότερα, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, κ. Δημήτρης Σκάλκος και η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτιστικής και Ανάπτυξης, κα. Ολυμπία Αναστασοπούλου συμφώνησαν ότι «το πεδίο συνεργασίας μεταξύ της ΓΓΔΕ & ΕΣΠΑ και της ΓΓΤΠΑ, το οποίο αποτελεί αντικείμενο συμφωνίας στο πλαίσιο του παρόντος Μνημονίου, αφορά στη σύσταση Ομάδας Εργασίας, με οριζόμενα μέλη από τα δύο μέρη του εν λόγω Μνημονίου».

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται, «ο βασικός στόχος της λειτουργίας της Ομάδας Εργασίας είναι ο αποτελεσματικός συντονισμός της εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής για τον Τουρισμό και του Εθνικού Σχεδίου Δράσης και ο εντοπισμός των έργων εκείνων που κατά προτεραιότητα επιδιώκει το Υπουργείο Τουρισμού τη χρηματοδότηση της υλοποίησής τους».

Επιπροσθέτως, σημειώνεται ότι «η Ομάδα Εργασίας θα καταρτίζει κατάλογο προτεινόμενων έργων ανά περιοχή παρέμβασης που κατά προτεραιότητα επιδιώκεται η χρηματοδότησή τους από τα Προγράμματα του ΕΣΠΑ».

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι «οι περιοχές παρέμβασης μπορεί να αντιστοιχούν στις Περιφέρειες της χώρας αλλά και σε άλλες χωρικές ενότητες που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την τουριστική ανάπτυξή τους», ενώ «ο κατάλογος των έργων, η κατανομή αυτών ανά περιοχή και η προτεραιοποίησή τους εγκρίνεται από τη ΓΓΤΠΑ και κοινοποιείται στις αρμόδιες για την διαχείριση των Προγραμμάτων Αρχές».

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Συνέδριο ΠΑΣΟΚ-Ανδρουλάκης | Κάλεσμα συστράτευσης, «όχι» στους γενίτσαρους που έφυγαν για καρέκλες.

Μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση έστειλε ο Νίκος Ανδρουλάκης με τη δευτερολογία του στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, που ολοκληρώθηκε την Κυριακή. Απηύθυνε κάλεσμα «σε αυτούς που έμειναν στα δύσκολα, που κράτησαν τη σημαία της παράταξης ψηλά, αλλά και σε αυτούς που απογοητεύτηκαν από λανθασμένες πολιτικές επιλογές ή συμπεριφορές» να ενώσουν τις δυνάμεις τους με το Κίνημα. «Όσοι επέλεξαν να εγκαταλείψουν την παράταξη από την εξουσιομανία τους, χτυπώντας την ανελέητα ως σύγχρονοι γενίτσαροι, δεν έχουν και δεν θα έχουν καμία θέση ανάμεσά μας. Το μέταλλο της παράταξης που ίδρυσε ο Ελευθέριος Βενιζέλος και επανίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι ισχυρό και δεν μπορεί να το λιώσει η Δεξιά και η Αριστερή συντήρηση. Προχωράμε μαζί, νικητές στις επόμενες εθνικές εκλογές» υπογράμμισε ο Νίκος Ανδρουλάκης .

« Η προσπάθειά μας δεν κοιτάζει το ταβάνι των δημοσκοπήσεων», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ
Παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στις επόμενες εκλογές όποτε κι αν τις αποφασίσει ο κ. Μητσοτάκης. « Η προσπάθειά μας δεν κοιτάζει το ταβάνι των δημοσκοπήσεων», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ εκθειάζοντας το καλό κλίμα ενότητας και σύμπνοιας που καταγράφηκε.

«Δεν πρέπει αυτό που έγινε τρεις μέρες εδώ να είναι η ηχώ του δωματίου. Πρέπει να γίνει η φωνή της κοινωνίας. Να δείξουμε ότι αλλάζουμε», πρόσθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Μίλησε για μια νέα εποχή ενότητας – πολιτικής αυτονομίας και ανανέωσης, όπως έχει δεσμευθεί.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής απέρριψε συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ αλλά και με ΝΔ:

«Είμαστε στην απέναντι όχθη με αυτούς που μας καλούν σε προοδευτικά μέτωπα και έλεγαν στο λαό ότι κέρδισαν την κυβέρνηση αλλά όχι την εξουσία, αναδεικνύοντας πως βλέπουν τη διάκριση των εξουσιών και το κράτος δικαίου.

Είμαστε στην απέναντι όχθη με αυτούς που μας καλούν σε μέτωπα της λογικής ενώ στηρίζουν την ηγεμονία τους στην πλήρη άλωση του κρατικού μηχανισμού και μετατρέπουν τις ευκαιρίες των ευρωπαϊκών πόρων σε ευκαιρίες για λίγους. Ο λαϊκισμός και ο ελιτισμός είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Και οι δύο περιφρονούν τις πραγματικές ανάγκες του ελληνικού λαού. Ένα είναι το μέτωπο απέναντι στη συντήρηση, τις κατεστημένες λογικές και τα κατεστημένα συμφέροντα. Η πρόοδος και ο ορθός λόγος είναι εδώ».

Όσοι επέλεξαν να εγκαταλείψουν την παράταξη από την εξουσιομανία τους, χτυπώντας την ανελέητα ως σύγχρονοι γενίτσαροι, δεν έχουν και δεν θα έχουν καμία θέση ανάμεσά μας είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης

Κατά το κλείσιμο των εργασιών του 3ου Συνεδρίου του Κινήματος, ο Νίκος Ανδρουλάκης, Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κάλεσε τους δημοκρατικούς πολίτες να πάρουν την παράταξη στα χέρια τους. «Αν οι αγωνίες, οι ελπίδες, η πίστη σας γίνουν κοινωνικός αγώνας από αύριο το πρωί σε κάθε πόλη, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χωριό, να είστε σίγουροι ότι η δημοκρατική παράταξη ανοίγει μία νέα νικηφόρα σελίδα στην πατρίδα μας (…) Δεν πρέπει αυτό που έγινε τις τρεις τελευταίες μέρες να είναι μία ηχώ δωματίου, αλλά ένα λαϊκό κίνημα. Να γίνουν η φωνή της λογικής, της προόδου, της αγωνίας, της ανθρωπιάς, της αξιοπρέπειας, της διαφάνειας, της αξιοκρατίας» επισήμανε χαρακτηριστικά.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης υποστήριξε, επίσης, ότι είναι απόλυτη η καταδίκη της παραβίασης της διεθνούς νομιμότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ ανέφερε ότι η Σοσιαλδημοκρατία πιστεύει στην Ευρώπη του ουμανισμού και όχι σε μια Ευρώπη φρούριο συντήρησης και προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης.

Αναφερόμενος στα πολιτικά προτάγματα του Κινήματος, ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε ότι «δεν αρκούμαστε στην ισότητα των ευκαιριών. Δεν αρκεί οι άνθρωποι να μπαίνουν στην ίδια γραμμή εκκίνησης. Χρειάζεται να μη μεγαλώνει διαρκώς η απόσταση ανάμεσα στους προπορευόμενους και στους βραδυπορούντες» συμπληρώνοντας ότι  «αγωνιζόμαστε για μία Ευρώπη φάρο του ουμανισμού, της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, κι όχι φρούριο της συντήρησης ή προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης».

Έθεσε τη νέα γενιά στις κεντρικές προγραμματικές προτεραιότητες του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σημειώνοντας ότι «τα σχολεία μας, τα πανεπιστήμια μας οφείλουμε να αγωνιστούμε για να αποκτήσουν πρότυπο χαρακτήρα. Να γίνουν ο μοχλός ανάπτυξης με πολλές και καλές θέσεις εργασίας. Είναι εθνικός στόχος να μείνουν οι νέοι στην πατρίδα μας».

Ως προς το θέμα της κλιματικής αλλαγής ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι η ανάδειξη σχετικών πολιτικών εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής δεν έγινε ευκαιριακά «για να φτιάξουμε το προφίλ μας. Ούτε και ως μπίζνα της εγχώριας ολιγαρχίας αλλά ως σταυροφορία για την ανθρωπότητα και το περιβάλλον. Άλλωστε, αυτά τα λέμε χρόνια τώρα, όταν κάποιοι θεωρούσαν ότι ήταν «πράσινα άλογα» αλλά τώρα τα συζητά όλος ο πλανήτης. Γιατί, εμείς πιστεύουμε ότι η διάχυση της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ δεν είναι μόνο πολιτική επιλογή, είναι ανάγκη για τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη».

Πηγή:iefimerida.gr

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Καραμανλής | Τώρα φαίνονται τα αποτελέσματα της δουλειάς που έχουμε κάνει στα έργα

Στα έργα που έχουν ωριμάσει τα τελευταία τρία χρόνια και τώρα προχωρούν, αναφέρθηκε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και στην εκπομπή “Αταίριαστοι” με τον κ. Γιάννη Ντσούνο και τον κ. Χρήστο Κούτρα.

Ο κ. Καραμανλής συνέδεσε τη συζήτηση και με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, στις ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι: “Πριν από μερικά χρόνια η Ελλάδα ήταν στα πρόθυρα να βγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σήμερα η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην Ανατολική Μεσόγειο”.

Επισήμανε άλλωστε ότι: “Όλα τα έργα που βλέπετε και αυτά τα έργα που έχουν δημοπρατηθεί και έχουν ξεκινήσει, είναι με χρήματα κυρίως από το ΕΣΠΑ, δηλαδή από ευρωπαϊκά ταμεία, και τώρα και από το Ταμείο Ανάκαμψης” και πρόσθεσε:

“Αυτή η Κυβέρνηση με σχέδιο και σοβαρότητα έχει μπορέσει να απορροφήσει κονδύλια και με ταχύτητα να ξεμπλοκάρει παλιά έργα, όπως το Πάτρα-Πύργος, η Γραμμή 4 του Μετρό, ο Ε65, η επέκταση του Μετρό προς Πειραιά, το Μετρό στη Θεσσαλονίκη και να ξεκινήσει καινούργια έργα”.

Αναφέρθηκε πιο αναλυτικά στο Άκτιο-Αμβρακία και το Πάτρα-Πύργος, καθώς όπως σημείωσε “είναι δύο εμβληματικά έργα, που για χρόνια είχαν κολλήσει”. Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι όσον αφορά στο Άκτιο-Αμβρακία, το μισό έργο παραδίδεται πριν τη συμβατική υποχρέωση μέσα σε αυτό το καλοκαίρι και μέσα στο 2023 θα παραδοθεί και το υπόλοιπο. Υπενθύμισε μάλιστα ότι εάν δεν τελείωνε το 2023, θα χάνονταν κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όσον αφορά στο Πάτρα-Πύργος, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών τόνισε ότι «τα εργοτάξια έχουν ξεκινήσει σε ένα έργο που θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2025, ευελπιστώντας ένα μεγάλο κομμάτι του να έχει δοθεί νωρίτερα.

Ερωτηθείς για τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης στον κατασκευαστικό κλάδο, ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πρόβλημα στην εκτέλεση των έργων, γιατί το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εδώ και έξι με οκτώ μήνες, έχει κάνει ήδη αναθεώρηση τιμών και συντελεστών κατά 10%.

Αναφέρθηκε επίσης στη συνάντηση που είχε πριν από δύο εβδομάδες με όλους τους φορείς του κλάδου, με τους οποίους κατέληξε σε μία συμφωνία για τις πρώτες ύλες.

“Η άσφαλτος, που είναι βασική πρώτη ύλη, θα πληρώνεται απολογιστικά. Όσο την παίρνεις, θα την πληρώνεσαι. Το ίδιο θα ισχύσει και για τους πλαστικούς σωλήνες. Είπαμε και κάτι άλλο. Ότι σε περίπτωση που δεν μπορείτε – μιλάμε για τα μικρά έργα, όχι για τα μεγάλα έργα του Υπουργείου όπως τα έργα της Γραμμής 4- να το εκτελέσετε, σας δίνουμε μία παράταση έξι μηνών, αλλά αν το εκτελέσετε εντός του χρονοδιαγράμματος θα σας δώσουμε ένα μπόνους 5%”, είπε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε: “ Άρα βρίσκουμε τρόπους, με τα διαθέσιμα που έχουμε, να συνεχίσουν τα έργα και να μη σταματάνε”.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ανέφερε: “Δεν υπάρχει καμία σύνδεση με πρόωρες εκλογές. Απλούστατα έχει γίνει μία πολύ σοβαρή δουλειά τα τελευταία δυόμισι χρόνια στο Υπουργείο και έχουν ωριμάσει πολλά έργα και τώρα φαίνονται τα αποτελέσματα”.

Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε επίσης ότι: “Ποτέ, μα ποτέ, ούτε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, δεν έχουν βγει έργα 8 δις. ευρώ μέσα σε τρία χρόνια”.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών αναφέρθηκε επίσης στην πολύ μεγάλη προσπάθεια που έχει γίνει, κυρίως από τις διοικήσεις και τους εργαζόμενους, για την ενίσχυση των αστικών συγκοινωνιών, που ήταν πραγματικά επί ΣΥΡΙΖΑ στα τάρταρα. Σημείωσε ότι από 820 λεωφορεία που κυκλοφορούσαν το 2019 στους δρόμους της Αθήνας, σήμερα έχει σχεδόν διπλασιαστεί ο αριθμός. “Το πρόβλημα το έχουμε λύσει; Σε καμία περίπτωση. Χρειαζόμαστε περαιτέρω ενίσχυση”, πρόσθεσε. Τόνισε επίσης ότι: “Είμαστε εδώ για να βρούμε λύσεις, αλλά δεν είμαστε εκεί που ήμασταν πριν από τρία χρόνια”.

Ο κ. Καραμανλής διαβεβαίωσε ότι παρά την ενεργειακή κρίση, σε καμία περίπτωση δεν θα αυξηθεί το εισιτήριο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, παρόλο που το κόστος της βενζίνης είναι αυξημένο, υπενθυμίζοντας ότι ήδη έχει γίνει μείωση της τιμής πριν από δύο χρόνια. Ανέφερε εξάλλου ότι γύρω στο 70% των χρηστών των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς σήμερα στην Αττική έχουν κάρτα, όπου υπάρχουν ακόμη καλύτερα εκπτωτικά πακέτα.

skai.gr

Continue Reading

Κατοικία


newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: