Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

ΔΕΥΑΚ | Στην τελική ευθεία το έργο υδροδότησης της ΔΕ Φιλίππων από τις πηγές Βοϊράνης

Ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, Απόστολος Χρόνης, και ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της επιχείρησης Άγγελος Λογκάρης, σε συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε έξω από το αρχαίο θέατρο των Φιλίππων το βράδυ της Πέμπτης 7 Ιουλίου 2022, ανακοίνωσαν ότι το έργο υδροδότησης των οικισμών της Δημοτικής Ενότητας (ΔΕ) Φιλίππων από τις πηγές Βοϊράνης βρίσκεται στην τελική ευθεία υλοποίησής του.
Στη συνέντευξη, η οποία δόθηκε παρουσία των Αντιδημάρχων Πρωτογενούς Τομέα και Κοινοτήτων, Θόδωρου Παπαδόπουλου και Παιδείας και Πολιτισμού, Απόστολου Μουμτσάκη, και του συνόλου, σχεδόν, των προέδρων των κοινοτήτων της ΔΕ Φιλίππων, τονίστηκε ότι έχουν ολοκληρωθεί όλες οι προεργασίες κι έχει κατατεθεί αίτημα χρηματοδότησης από το τρέχον πρόγραμμα ΕΣΠΑ.
Στην παρέμβασή του, ο κ. Μουριάδης σχολίασε την κριτική που δέχτηκε η διοίκηση του Δήμου για την εξέλιξη του έργου, λέγοντας πως «απόψε θα δοθούν απαντήσεις σε όσους δεν γνωρίζουν τις διαδικασίες και τους χρόνους που απαιτούνται στον Δημόσιο Τομέα, ώστε ένας φορέας, όπως ο Δήμος μας, να βρεθεί στην τελική φάση για να ζητήσει την χρηματοδότηση ενός έργου, δίχως να φοβάται μην τυχόν και απορριφθεί το αίτημά του. Θα μιλήσουμε για ένα έργο, που αποτέλεσε βασικό στοιχείο της Συμφωνίας για τη διέλευση του αγωγού ΤΑΡ από την περιοχή μας.
Επί τρία χρόνια η διοίκησή μας κατηγορήθηκε πολλές φορές, με διάφορους τρόπους, ότι δήθεν δεν ασχοληθήκαμε σοβαρά με την επίλυση του προβλήματος της υδροδότησης των κοινοτήτων της ΔΕ Φιλίππων από τις πηγές Βοϊράνης, και με ό,τι όριζε η σχετική Συμφωνία χρηματοδότησης που υποσχέθηκε ο ΤΑΡ.
Η αλήθεια είναι ότι από την ημέρα που αναλάβαμε την διοίκηση εργαστήκαμε συγκροτημένα και μεθοδικά για να ολοκληρώσουμε τον φάκελο του έργου, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι η διεκδίκηση χρηματοδότησης θα στεφθεί με επιτυχία.
Ολοκληρώσαμε την Μελέτη του έργου, εκπονήσαμε την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το σύνολο των δικτύων ύδρευσης των οικισμών και εξασφαλίσαμε και χρηματοδοτικό μέσο, στο οποίο ήδη έχουμε υποβάλει αίτημα για χρηματοδότηση.
Αυτήν την προσπάθεια θέλουμε σήμερα να δείξουμε και να γιορτάσουμε το γεγονός όλοι μαζί, ο Δήμος και οι Τοπικές Κοινότητες της ΔΕ Φιλίππων, διότι ο αγώνας όλων μας για την επίλυση ενός σημαντικότατου προβλήματος της περιοχής φτάνει στο τέλος».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωστοποίησε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, η ΔΕΥΑΚ έχει υποβάλλει αίτημα στο τρέχον ΕΣΠΑ 2014-2020 και συγκεκριμένα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη” του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
Το αίτημα αφορά στη χρηματοδότηση της κατασκευής του συνόλου του έργου, που θα έχει προϋπολογισμό περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ.
Από το δίκτυο θα υδρεύονται οι οικισμοί Λυδίας, Κρηνίδων, Φιλίππων, Κρυονερίου, Λιμνιών, Πολυστύλου, Δάτου, Μικροχωρίου, Αμυγδαλεώνα, Ζυγού και Νέου Ζυγού, «με νερό, η ποιότητας του οποίου θα ανταποκρίνεται στις σχετικές ποιοτικές απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας, χωρίς να επιβαρύνεται από τις υφιστάμενες αγροτικές (γεωργικές και κτηνοτροφικές) δραστηριότητες της ευρύτερης περιοχής της ΔΕ Φιλίππων, κυρίως ως προς την επιβάρυνσή του με αζωτούχες ενώσεις, λόγω της εφαρμογής των λιπασμάτων στις γεωργικές καλλιέργειες, καθώς και της διαχείρισης των κτηνοτροφικών αποβλήτων, που παράγονται από τη λειτουργία των αντίστοιχων εκμεταλλεύσεων της περιοχής».
Αναφερόμενος στα επιπλέον οφέλη του έργου, ο κ. Χρόνης επισήμανε ότι «θα υπάρξει μείωση του κόστους ύδρευσης, καθώς θα υπάρχει ένα κεντρικό σημείο υδροληψίας αντί πολλών διάσπαρτων (γεωτρήσεις), με αποτέλεσμα να απαιτούνται λιγότεροι έλεγχοι ποιότητας του ύδατος και να υπάρχει άμεση εποπτεία του συστήματος υδροδότησης».
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
 Το έργο περιλαμβάνει τέσσερα υποέργα:
Υποέργο 1: Κατασκευή εξωτερικού δικτύου ύδρευσης, προϋπολογισμού 7,4 εκ.€ (πλέον ΦΠΑ).
Υποέργο 2: Αρχαιολογικές εργασίες και έρευνες, προϋπολογισμού 210.800€, (εκ των οποίων 12.000€ ΦΠΑ).
Υποέργο 3: Συνδέσεις με δίκτυα ΟΚΩ, προϋπολογισμού 248.000€, (εκ των οποίων 48.000€ ΦΠΑ).
Υποέργο 4: Υπηρεσίες τεχνικού συμβούλου, προϋπολογισμού 60.000€ (πλέον ΦΠΑ).
Το έργο αφορά στην κατασκευή δικτύου ύδρευσης συνολικού μήκους 26.000 μέτρων και αναλυτικότερα:
μήκους 10.010 μέτρων από αγωγούς πολυαιθυλενίου ΡΕ 100 με συμπαγές τοίχωμα και διαμέτρους από DN110 – DN315 mm·
μήκους 15.990 μέτρων από αγωγούς ελατού χυτοσίδηρου με διαμέτρους DN125 – DN 300, κλάσης πιέσεως C40.
Προβλέπεται η κατασκευή
τριών (3) αντλιοστασίων σε θέσεις πλησίον εκκενωτών του Κεντρικού Αγωγού Ύδρευσης (ΚΑΥ) που συνδέει τις πηγές Βοϊράνης με το Κεντρικό Αντλιοστάσιο Ύδρευσης ΔΕ Καβάλας στα Αμισιανά και
δύο (2) ενδιάμεσων αντλιοστασίων, σε κατάλληλες θέσεις επί των οδεύσεων προς τους οικισμούς Φιλίππων και Κρυονερίου.
Το δίκτυο ύδρευσης θα διαθέτει σύστημα αυτοματισμού, τηλεελέγχου αντλιοστασίων – δεξαμενών, χλωρίωσης και ελέγχου του υπολειμματικού χλωρίου στις δεξαμενές.
Στο τέλος, ο κ. Λογκάρης πρόβαλε σε οθόνη τις παρακάτω εικόνες, στις οποίες φαίνεται το έργο που θα εκτελεστεί σε κάθε Κοινότητα.
Δήμος Καβάλας

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Πυροσβεστικές δυνάμεις από όλη την Ελλάδα στην Φωτιά της Θάσου

Λίγα λεπτά μετά τις 21:00 το απόγευμα της Τετάρτης εκδηλώθηκε πυρκαγιά κοντά στις κατασκηνώσεις της Ποταμιάς της Θάσου.

Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που εκδηλώνεται πυρκαγιά στο ίδιο σημείο καθώς η πρώτη είχε ξεσπάσει στις 2 Αυγούστου.

Μάλιστα στο σημείο πηγαίνουν δυνάμεις της Πυροσβεστικής από όλη την Ελλάδα Ενώ η νύχτα προμηνύεται μεγάλη καθώς η συγκεκριμένη περιοχή είναι δύσβατη.

Τα εναέρια μέσα μόλις ξημερώσει αναμένεται να πετάξουν για να βοηθήσουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Φωτιά στην Ποταμιά της Θάσου

Σε εξέλιξη είναι πυρκαγιά στην Ποταμιά της Θάσου. Πρόκειται για δύο εστίες πυρκαγιάς σε δύσβατη δασική περιοχή κοντά στην προηγούμενη που είχε εκδηλωθεί πριν από μερικές ημέρες.

Στο συμβάν επιχειρεί το πυροσβεστικό κλιμάκιο Θάσου καθώς και αρκετοί εθελοντές ενώ έχει αποχωρήσει και ένα πυροσβεστικό όχημα από την Καβάλα για να συνδράμει.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Έκτακτο | Φωτιά στον ορεινό όγκο του Δήμου Νέστου

Φωτιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 19:00 το απόγευμα της Τέταρτης 10 Αυγούστου, στον ορεινό όγκο του Δήμου Νέστου.

Πυροσβεστικές Δυνάμεις της περιοχής βρίσκονται στο σημείο ενώ η φωτιά βρίσκεται μακριά από την κατοικημένη περιοχή του Μακρυχωρίου.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: