Quantcast
Connect with us

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Δεν «έφυγε» η ευλογιά των ζώων – Ούτε ένα ευρώ αποζημίωση στους κτηνοτρόφους – Φόβος για εξάπλωση ακόμα και για αυθώδη πυρετό

Σε απόγνωση συνεχίζουν να βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι στην περιφέρεια ΑΜΘ, καθώς παρά το γεγονός ότι οι σφαγές ζώων λόγω της ευλογιάς συνεχίζονται κανονικά, δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ ως ως αποζημίωση. Αυτό ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων νομού Καβάλας Νίκος Δημόπουλος, ο οποίος επεσήμανε ταυτόχρονα ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν άρει την εντολή για εγκλεισμό των ζώων στις περιοχές που παρατηρείται το πρόβλημα της ευλογιάς, στα 3 χιλιόμετρα υποχρεωτικά και στα 10 χιλιόμετρα προαιρετικά.

“Δεν έχουμε δει ,ούτε αποζημιώσεις για το σιτηρέσιο, αλλά ούτε και για την αποζημίωση των ζώων και παρόλο που βγήκε και η νέα Υπουργική Απόφαση για την καινούρια χρονιά, σχετικά με τις αποζημιώσεις, αυτή θα ισχύσει από 1/1/2014, κάτι που σημαίνει ότι οι ωφελούμενοι να πάρουν ψίχουλα», τονίζει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Μάλιστα, σημειώνει ότι αυτή την στιγμή συντελείται γενοκτονία των κτηνοτρόφων και δεν έχει ανοίξει ρουθούνι. “Κάποια στιγμή πρέπει να διαμαρτυρηθεί ο κόσμος. Φταίμε κι εμείς σ’ αυτό», δηλώνει ο ίδιος, συμπληρώνοντας με νόημα ότι αυτοί που πρέπει να τρέξουν, είναι εκείνοι που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα και εν συνεχεία οι υπόλοιποι να συμπαρασταθούν, αφήνοντας αιχμές για την στάση των κτηνοτρόφων της Ξάνθης.

“Αν δε θες να ασχοληθείς και να διεκδικήσεις, δεν μπορώ να καταλάβω τον λόγο να είσαι σε έναν σύλλογο», διερωτάται ο κ. Δημόπουλος. Παράλληλα, εκφράζει τον φόβο για μετάδοση του αυθώδη πυρετού από την Τουρκία στην Ελλάδα, μιας και κρούσματά του έχουν παρατηρηθεί στα σύνορα, από την πλευρά της γειτονικής χώρας.

“Να σας πω ότι ο αυθώδης πυρετός μπορεί να προσβάλει όλα τα ζώα, ενώ η ευλογιά προσβάλει μόνο τα πρόβατα», σημειώνει ο ίδιος, συμπληρώνοντας, παράλληλα, ότι υπάρχει έλλειψη και σε κτηνιάτρους, καθώς ο νομός Καβάλας διαθέτει τρεις και η Ξάνθη και η Θάσος κανέναν, για κάτι που ευθύνεται η Κτηνιατρική Υπηρεσία.

“Φτάσαμε στο σημείο να κάνουμε τον σταυρό μας για να μην περάσει ο αυθώδης πυρετός», αναφέρει ο κ. Δημόπουλος, ενώ σχολιάζοντας την εντολή για έκδοση φορολογικών βιβλίων, αναρωτιέται το “τι θα δηλώνουμε μέσα».

Πηγή:kavalapress.gr

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Καβάλα | Η έλλειψη βροχοπτώσεων μειώνει αισθητά τις ποσότητες νερού για άρδευση

Οι περιορισμένες βροχοπτώσεις των τελευταίων μηνών προβληματίζουν ιδιαίτερα τους εμπλεκόμενους τοπικούς φορείς στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αναφορικά με την ποσότητα των νερών που θα απαιτηθούν τους καλοκαιρινούς μήνες για την άρδευση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων στον κάμπο του Νέστου.

Κάθε χρόνο η Διεύθυνση Υδάτων ΑΜΘ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, που εδρεύει στην πόλη της Καβάλας, εκδίδει μια απόφαση, με την οποία γνωστοποιεί στη ΔΕΗ την ποσότητα νερού που πρέπει να αποδεσμευτεί από το φράγμα του Θησαυρού, βορειοανατολικά της Δράμας, για την άρδευση των καλλιεργητικών εκτάσεων. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, η ΔΕΗ αποδεσμεύει όλο και μικρότερες ποσότητες λόγω της έλλειψης βροχοπτώσεων.

Κάθε χρόνο αποδεσμεύεται όλο και λιγότερο νερό

Όπως εξηγεί, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής Υδάτων Γιώργος Καμπάς, «όταν παρατηρείται μείωση των βροχοπτώσεων και κατ’ επέκταση πτώση της στάθμης του νερού στο φράγμα, η ΔΕΗ δεσμεύει τα νερά προκειμένου να εξασφαλίσει τα ενεργειακά αποθέματα της χώρας.

Οπότε, κάθε χρόνο αποδεσμεύσει όλο και μικρότερες ποσότητες που είναι απαραίτητες για την άρδευση του κάμπου του Νέστου εντός των διοικητικών και γεωγραφικών ορίων της Καβάλας και της Ξάνθης.

Έτσι, το 2021 αποδεσμεύτηκαν 168 εκατ. κυβικά νερού, το 2022, 130 εκατ. κυβικά και 2023, 110 εκατ. κυβικά νερού. Η μείωση αυτή φανερώνει έμπρακτα το πρόβλημα που υπάρχει από την έλλειψη βροχοπτώσεων και την εισροή υδάτων από άλλες πηγές».

Ο κ. Καμπάς δεν κρύβει ότι αν τους δυο επόμενους μήνες δεν υπάρξουν σημαντικές βροχοπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή, τότε ο όγκος των υδάτων που θα αποδεσμευτούν φέτος για άρδευση θα είναι πολύ μικρότερος από την περσινή χρονιά.

«Πέρυσι αντιμετωπίζαμε το ίδιο πρόβλημα, αλλά μας έσωσαν οι έντονες βροχοπτώσεις του Μαΐου και του Ιουνίου. Έτσι, μπορέσαμε να καλύψουμε τη ζήτηση, διαφορετικά και το περσινό Καλοκαίρι θα είχαμε πρόβλημα» επισημαίνει με έμφαση.

Πάντως ούτε πέρυσι ούτε φέτος είχαμε χιονοπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μακεδονίας αλλά και στη γειτονική Βουλγαρία που θα εξασφάλιζαν τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα».

Το πρόβλημα με τις εντατικές καλλιέργειες

Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα εκτιμήσεις και στην περίπτωση εκείνη που το επόμενο χρονικό διάστημα δεν υπάρξουν ικανές βροχοπτώσεις, η αποδέσμευση της ποσότητας νερού που απαιτείται για την άρδευση αναμένεται να κυμανθεί κάτω από τα 100 εκατ. κυβικά, φτάνοντας κοντά στα 70 εκατ. κυβικά νερού.

Η εκτίμηση αυτή, όπως υπογραμμίζει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με την επιστημονική του ιδιότητα (ως γεωπόνος) ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος θα δημιουργήσει προβλήματα στην επιβίωση των καλλιεργειών.

«Στο κάμπο του Νέστου», επισημαίνει ο κ. Μαρκόπουλος, «υπάρχουν κατά κύριο λόγο εντατικές καλλιέργειες όπως σπαράγγια, ακτινίδια, μποστάνια και μάλιστα οι καλλιέργειες αυτές παρουσιάζουν κάθε χρόνο μικρή αύξηση.

Με το σενάριο των 70 εκατ. κυβικών νερού, οι ανάγκες της άρδευσης θα καλυφθούν οριακά, ενώ σε ένα δεύτερο επίπεδο θα έλεγα ότι πιθανόν να υπάρχει και μείωση της παραγωγής». Τα τελευταία χρόνια, οι περιβαλλοντολόγοι επισημαίνουν το μεγάλο πρόβλημα της ανατροφοδότησης του υπόγειου υδάτινου ορίζοντα λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης αυτό μεταφράζεται σε μείωση των βροχοπτώσεων και σε έλλειψη χιονοπτώσεων στο Φαλακρό, στο Παγγαίο αλλά και στη γειτονική Βουλγαρία, που επίσης έχει περιορισμένες βροχοπτώσεις και κατ’ επέκταση μειωμένη εισροή υδάτων προς τη χώρα μας μέσω του ποταμού Νέστου.

Η μεγάλη ωφέλεια του φράγματος του Θησαυρού

Το φράγμα του Θησαυρού διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην αντιπλημμυρική προστασία των περιοχών που διασχίζει ο Νέστος, την άρδευση των αγροτικών εκτάσεων, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τον εμπλουτισμό των υδάτινων βιότοπων της περιοχής (οικολογική παροχή).

Πρόκειται για το μεγαλύτερο λιθόρριπτο (χωμάτινο) φράγμα των Βαλκανίων, που κατασκευάστηκε μεταξύ του 1986 και του 1996, ξεκίνησε να λειτουργεί το 1997 και έχει ύψος 175 μέτρα. Αυτό το κατατάσσει πρώτο στα Βαλκάνια κι ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης.

Η λίμνη που σχηματίζεται εκτείνεται κατά μήκος της παλιάς κοίτης του ποταμού, κάνοντας τον Νέστο να φαντάζει από ψηλά σαν θάλασσα. Τα νερά εισχωρούν στις κοιλάδες του Νέστου βόρεια του φράγματος έως τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Η ποσότητα των νερών που συγκρατούνται φτάνουν τα 700.000.000 κυβικά μέτρα, ενώ από αυτά αρδεύονται περί τα 200.00 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης.

Τα φράγματα και οι γεωτρήσεις άρδευσης στην ΑΜΘ

Να σημειωθεί ότι στην Ανατολική Μακεδονία υπάρχουν τέσσερα μεγάλα φράγματα: του Θησαυρού και της Πλατανόβρυσης που αλληλοσυμπληρώνονται, της Φωλιάς στον δήμο Παγγαίου, δυτικά της Καβάλας και των Λευκογείων, στον δήμο Κάτω Νευροκοπίου, βορειοδυτικά της Δράμας.

Σε όλα τα παραπάνω η μείωση της στάθμης του υδάτινου όγκου είναι εμφανής ακόμη και διά γυμνού οφθαλμού, προκαλώντας σε ορισμένες περιπτώσεις τον έντονο προβληματισμό και την ανησυχία κατοίκων και φορέων.

Ο κ. Καμπάς υπογραμμίζει ότι η έλλειψη βροχών δεν επηρεάζει -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- τα αποθέματα νερού που είναι για πόση και προέρχονται κυρίως από γεωτρήσεις, κι αυτό αφορά όλες σχεδόν της περιοχές της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Μάλιστα, στη Θράκη, ο υφιστάμενος αριθμός γεωτρήσεων για άρδευση καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες που υπάρχουν. Επίσης, τα δυο φράγματα Καλύβα και Θεραπειό στην Ορεστιάδα, που τροφοδοτούνται από τον ποταμό Άρδα σε συμφωνία με τη γειτονική Βουλγαρία καλύπτουν επίσης ένα μέρος των αναγκών.

Το νερό δεν είναι ένας ανεξάντλητος φυσικός πόρος

«Σε κάθε περίπτωση πρέπει να βρισκόμαστε σε εγρήγορση» επισημαίνει ο διευθυντής Υδάτων ΑΜΘ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας και Θράκης και συνεχίζει: «αν δεν ανατροφοδοτείται ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας, τότε δεν θα αντιμετωπίζουμε πρόβλημα μόνο με την άρδευση αλλά ενδεχομένως και με την πόση.

Η οικονομία και η ορθολογική χρήση του νερού απ’ όλους μας -πολίτες, αγρότες, καλλιεργητές, είναι η καλύτερη λύση για να μην βρεθούμε μπροστά σε δύσκολες καταστάσεις. Και επιπλέον πρέπει πάντα να έχουμε στο μυαλό μας πως το νερό δεν είναι ένας ανεξάντλητος φυσικό πόρος».

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, proininews.gr/

Continue Reading

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Θεσσαλονίκη | Τρεις συλλήψεις για απορρίψεις αποβλήτων σε περιοχή Νatura

Ένας υπάλληλος δήμου και δύο οδηγοί φορτηγών συνελήφθησαν, οι οποίοι έκαναν ανεξέλεγκτες απορρίψεις αποβλήτων κλαδεμάτων και άλλων στερεών αποβλήτων σε δασική περιοχή του δήμου Βόλβης, ενώ σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία.

Οι δύο οδηγοί (46 και 49 ετών) έγιναν αντιληπτοί την ώρα που απέρριπταν τα απόβλητα, ενεργώντας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, κατ’ εντολή του 47χρονου αρμόδιου λειτουργού δημοτικής υπηρεσίας.

Από την αστυνομική έρευνα διαπιστώθηκε ότι ανάλογες απορρίψεις ογκωδών δημοτικών αποβλήτων πραγματοποιήθηκαν στο ίδιο σημείο και πριν από λίγες μέρες.

Κατά την ίδια ανακοίνωση, προέκυψε επιπλέον ότι η συγκεκριμένη διαδικασία για τα ογκώδη απόβλητα του ίδιου δήμου πραγματοποιούνταν τουλάχιστον τα τελευταία πέντε χρόνια από 54χρονο δημοτικό λειτουργό (της προηγούμενης δημοτικής θητείας), σε δασική περιοχή που βρίσκεται εντός ενταγμένης ζώνης προστασίας NATURA και σε Ζώνη Προστασίας Εθνικού Πάρκου, ενώ δημιουργήθηκε μια άτυπη χωματερή (Χ.Α.Δ.Α.) από την οποία καλύφθηκε εν μέρει γειτνιάζων διερχόμενο ρέμα.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον αρμόδιο εισαγγελέα πρωτοδικών.

Πηγή: cnn.gr

Continue Reading

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πιέρια Όρη | Ανεξέλεγκτη η φωτιά – Καίει δασικές εκτάσεις κοντά σε καταφύγιο άγριας ζωής

Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα βρίσκεται σε εξέλιξη η πυρκαγιά, που ξέσπασε λίγο πριν τη 1:00 το μεσημέρι της Κυριακής, στη θέση Σαρακατσάνα, στα Πιέρια Όρη και κατακαίει δασική έκταση.

Η πυρκαγιά έχει κατεύθυνση προς τα δυτικά και σε κάποια σημεία είναι έρπουσα, ενώ σε άλλα επικόρυφη, δηλαδή καίει μέχρι τις κορυφές των δέντρων.

Η πυρκαγιά έχει κατεύθυνση προς τα δυτικά και σε κάποια σημεία είναι έρπουσα, ενώ σε άλλα επικόρυφη, δηλαδή καίει μέχρι τις κορυφές των δέντρων.

 

Το έργο της πυροσβεστικής υπηρεσίας είναι ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς η πυρκαγιά καίει σε χαράδρες και άλλα δύσβατα σημεία. Σε κοντινό απόσταση βρίσκεται το Καταφύγιο Άγριας Ζωής της Σαρακατσάνας, το οποίο προς το παρόν δεν έχει απειληθεί.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 131 πυροσβέστες με 35 οχήματα, οκτώ πεζοπόρα τμήματα και τρία ελικόπτερα.

Η πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη μακριά από κατοικημένες περιοχές.

 

Πηγή: ethnos.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en