Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΕΘ 2022 | Μέτρα δύο ταχυτήτων ανακοινώνει ο Μητσοτάκης

Η ομιλία του πρωθυπουργού εχει ξεκάθαρα άρωμα εκλογών καθώς πρόκειται για την τελευταία Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης πριν από την εκλογική αναμέτρηση που όπως υπογραμμίζει συνεχώς ο πρωθυπουργός θα διεξαχθεί στο τέλος της τετραετίας, 

Η ομιλία του πρωθυπουργού είναι καθαρά πολιτική, ενω εκείνος θα αναφερθεί «στο χθες, στο σήμερα και τις προκλήσεις του αύριο, με ένα στοίχημα: Ή γυρίζουμε πίσω ή πάμε μπροστά».

Ο πρωθυπουργός θα εξαγγείλει μετρα για το 2022 – 2023 οπως:

 • Οριζόντια επιδότηση στο ρεύμα και κίνητρα για μικρότερη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος
 • Επιδότηση για το φυσικό αέριο
 • Διεύρυνση των δικαιούχων για το επίδομα θέρμανσης και μεγαλύτερα ποσά
 • Επιταγή ακρίβειας και food pass για τους ευάλωτους
 • Έκτακτο επίδομα σε χαμηλοσυνταξιούχους
 • Αύξηση συντάξεων
 • Αύξηση του κατώτατου μισθού
 • Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους
 • Μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 50% (ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο αν θα ανακοινωθεί)
 • Υπάρχει εισήγηση για ξεπάγωμα των τριετιών
 • Πρόγραμμα στέγασης για φοιτητές, για νέα ζευγάρια και ίσως για μεγαλύτερες ηλικίες

Μέτρα δύο ταχυτήτων

Ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί σε μέτρα δύο ταχυτήτων :

 • Το πρώτο πακέτο μέτρων θα τρέξει άμεσα και θα είναι στοχευμένο πρωτίστως στο ενεργειακό πεδίο. Μεταξύ άλλων θα προβλέπεται παράταση της επιδότησης στους λογαριασμούς (με ένα νέο μοντέλο επιδοτήσεων να εφαρμόζεται σε σχέση και με τη μείωση της κατανάλωσης ), ένα αυξημένο επίδομα θέρμανσης με διεύρυνση των δικαιούχων, παρεμβάσεις  για όσους χρησιμοποιούν φυσικό αέριο αλλά και μία οικονομική στήριξη σε ευάλωτα νοικοκυριά (επιταγή ακρίβειας,  food pass).
 • Το δεύτερο πακέτο μέτρων θα τρέξει το 2023 και θα προβλέπει «ξεπάγωμα» των συντάξεων μετά από 12 έτη, αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης (αφορά εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ). Επίσης αναμένεται να διατηρηθεί η μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές (και ενδεχομένως σε δεύτερο χρόνο να υπάρξει ένα ακόμα ψαλίδι).

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί σε ένα διευρυμένο στεγαστικό πρόγραμμα (επιδοτήσεις ενοικίου και επιτοκίου και κίνητρα για την ανακατασκευή παλαιών κατοικιών), το οποίο θα είναι πρωτίστως εστιασμένο στους νέους. Το πρόγραμμα θα τρέξει σταδιακά και ήδη έχουν εξευρεθεί τα πρώτα κονδύλια από τον τ.ΟΕΚ.

.

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Αγιασμός του Συλλόγου Εβριτών Νομού Καβάλας στο Πολιτιστικό Κέντρο “Πυθαγόρας”

Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού, Απόστολος Μουμτσάκης, παρέστη στην τελετή αγιασμού του Συλλόγου Εβριτών Νομού Καβάλας, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 3 Οκτωβρίου 2022, στο Πολιτιστικό Κέντρο “Πυθαγόρας”.

Στην τελετή παραβρέθηκαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Αλέξης Πολίτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αλιευτικής Πολιτικής ΑΜΘ, Ανδρέας Καραγιώργης, ο περιφερειακός σύμβουλος, Αρχέλαος Γρανάς και πολλά μέλη του Συλλόγου.
“Ο Δήμος Καβάλας και κυρίως η Δημωφέλεια, κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για να κρατήσουν τον χώρο καθαρό και να υποδεχθούν υπό τις καλύτερες συνθήκες όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους που φιλοξενεί ο “Πυθαγόρας”.
Η σημερινή διοίκηση του Δήμου Καβάλας, θα σταθεί με κάθε τρόπο στο πλευρό των ανθρώπων που στηρίζουν τα ιδανικά και τις αξίες μας, προκειμένου να επανέλθουν ομαλά στους κανονικούς ρυθμούς, μετά την πολύμηνη διακοπή λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Κλείνοντας, θέλω να συγχαρώ τον Πρόεδρο και τα μέλη του Συλλόγου Εβριτών Νομού Καβάλας, για τη διαχρονική προσφορά του στον Πολιτισμό”.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Τα ΚΑΠΗ Καβάλας γιόρτασαν τη Παγκόσμια Ημέρα για την τρίτη ηλικία

Ο δήμος Καβάλας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ηλικιωμένων διοργάνωσε εκδλώσεις σε όλα τα ΚΑΠΗ της πόλης , σήμερα Τρίτη 4 Οκτωβρίου.

Η Δημοτική Κοινωνική Αλληλεγγύη του Δήμου Καβάλας δημιούργησε ζεστή ατμόσφαιρα στους χώρους των ΚΑΠΗ, με μουσική, χορούς, τραγούδια και μεζέδες, για τους απόμαχους της ζωής.
Στις εκδηλώσεις της Νέας Καρβάλης και των Ποταμουδίων παρέστη, συνομίλησε με τα μέλη των ΚΑΠΗ και τους ευχήθηκε υγεία και μακροημέρευση ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο και τα μέλη της Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανέστη Δημητριάδη, Ανθή Χατζηφραντζή και Παύλο Χαβιαρόπουλο, τη γενική διευθύντρια των ΚΑΠΗ του Δήμου Καβάλας, Αθηνά Παυλίδου και την υπεύθυνη του ΚΑΠΗ Ποταμουδίων, Αναστασία Κανέλα.
Στις Κρηνίδες, με πρωτοβουλία των υπευθύνων του ΚΑΠΗ και παρουσία του Αντιδημάρχου Πρωτογενούς Τομέα και Κοινοτήτων, Θόδωρου Παπαδόπουλου, γιόρτασε τα εκατοστά γενέθλια του ο κ. Γιώργος Βασιλειάδης.
Στις εκδηλώσεις της Νέας Καρβάλης παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν ο πρόεδρος της Κοινότητας, Νίκος Καρακεϊσογλου και η Βίκυ Νάτση, εκπρόσωπος της βουλεύτριας Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ, Τάνιας Ελευθεριάδου.
Για την πραγματοποίηση των σημερινών εκδηλώσεων, συνεισέφεραν είτε οικονομικά, είτε με τη διάθεση προϊόντων, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, οι βουλευτές Γιάννης Πασχαλίδης (ΝΔ) και Τάνια Ελευθεριάδου (ΣΥΡΙΖΑ), ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης και Εθελοντισμού, Λεωνίδας Παππάς, ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Παπουτσής και οι εταιρίες Αφοί Τσατσούλη, ΒΙΚΡΕ, Βουγιουκλής Α.Ε., Hondos Center, Ταβέρνα “Μελτέμι”.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συντάξεις: Έρχονται τα ευχάριστα μέσα στις επόμενες μέρες

Συντάξεις |Δεν θα παγώσουν οι ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, ξεκαθάρισε ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο, απόφαση που έχει να κάνει είπε «αφενός με την κοινωνική δικαιοσύνη και με το ύψος της σύνταξης που θα λάβουν».

«Ένας εργαζόμενος με τον κατώτατο μισθό πληρώνει σήμερα 7% παραπάνω εισφορές απ’ ό,τι ένας ελεύθερος επαγγελματίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εργασίας, ο νόμος Κατρούγκαλου αύξησε «υπέρμετρα, δραματικά» τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και με παρέμβαση του νόμου Βρούτση μειώθηκαν πάρα πολύ οι εισφορές, με τις διαφορετικές ασφαλιστικές κλάσεις.

«Με την αύξηση που έγινε δυο φορές στον κατώτατο μισθό, έχουμε οδηγηθεί ο μισθωτός που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό να πληρώνει περισσότερες εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία. Δίνει περισσότερα λεφτά για την σύνταξή του από ό,τι δίνει ένας γιατρός, ένας δικηγόρος, ένας μηχανικός που είναι στην κατώτατη κλάση και στην κατώτατη κλάση είναι το 80% των κατηγοριών αυτών. Επομένως υπάρχει ένα θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης. Και θα ήθελα όποιος υποστηρίζει ότι οι μισθωτοί με τον κατώτατο μισθό πρέπει να πληρώνουν περισσότερα από τους ελεύθερους επαγγελματίες να βγει και να το πει. Σε ορισμένες περιπτώσεις ένας υπάλληλος πληρώνει πια περισσότερες εισφορές από το αφεντικό του. Από την άλλη, η σύνταξή μας χωρίζεται σε εθνική και αναλογική. Η εθνική είναι ίση για όλους, τώρα με την αύξηση του κατώτατου μισθού θα ανέβει πάνω από 400 ευρώ. Υπάρχει η αναλογική σύνταξη όμως που είναι επιπλέον της εθνικής. Εκεί αν καταργήσουμε τις προβλέψεις του νόμου Βρούτση, ένας μισθωτός του κατώτατου μισθού θα παίρνει παραπάνω αναλογική σύνταξη από ό,τι ένας γιατρός, μηχανικός, δικηγόρος. Ρωτώ τους εκπροσώπους τους, θέλουν να παίρνουν κατώτερη σύνταξη από ό,τι παίρνουν οι μισθωτοί με τον κατώτατο μισθό; Εάν το θέλουν να μας το πουν» συμπλήρωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: