Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΕΘ – Τσίπρας: Δεν μας αφορούν σενάρια συνεργασίας με Μητσοτάκη – Τερατογένεση μια τρικομματική συγκυβέρνηση

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να διεκδικεί μεγαλύτερο ποσοστό, ωστόσο κανένας, παρά μόνο ο ελληνικός λαός ορίζει τους πρωθυπουργούς, σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας για τη θέση Ανδρουλάκη

Όχι σε κυβέρνηση ανοχής ή μειοψηφίας αλλά και όχι σε τρικομματική συγκυβέρνηση από τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος επέμεινε πως στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η πρωτιά στις πρώτες εκλογές με την απλή αναλογική για να σχηματιστεί κυβέρνηση προοδευτικής – κεντροαριστερής συνεργασίας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε δεύτερες κάλπες αν δεν τελεσφορήσει αυτός ο σχεδιασμός του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας ερωτηθείς για το αν οι κόκκινες γραμμές του Νίκου Ανδρουλάκη εμποδίζουν το σχηματισμό μιας προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας, απάντησε πως «στο μυαλό μας ένας στόχος υπάρχει. Να κάνουμε πραγματικότητα το όραμά μας για προοδευτική κυβέρνηση με πλατιά λαϊκή νομιμοποίηση».

  • Διαβάστε επίσης Τσίπρας για τερατογένεση: Μόνο με πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ ο σχηματισμός κυβέρνησης με ΠΑΣΟΚ ή Βαρουφάκη

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις για προοδευτική κυβέρνηση. Δεν έχουμε δεύτερες σκέψεις, είπε ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας πως δεν θα εμποδίσει τον κ. Ανδρουλάκη να έχει τους δικούς του στόχους για την πολιτική αυτονομία του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ωστόσο επανέλαβε ότι στους στόχους του ΣΥΡΙΖΑ είναι η αποφυγή της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης μέσα από μια προοδευτική κυβερνητική συνεργασία.

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να διεκδικεί μεγαλύτερο ποσοστό, ωστόσο κανένας, παρά μόνο ο ελληνικός λαός ορίζει τους πρωθυπουργούς. Κανένας δεν βγάζει τους πρωθυπουργούς από την πόρτα ή τα παράθυρα, είπε ο κ. Τσίπρας με νόημα.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέρριψε κατηγορηματικά σενάρια για σχηματισμό κυβέρνησης ανοχής ή μειοψηφίας καθώς και τρικομματικής κυβέρνησης με πρωθυπουργό τρίτο πρόσωπο.

Επιδιώκουμε να είμαστε το πρώτο κόμμα για να ανοίξει ο δρόμος για μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας και καταθέσαμε σαφές πρόγραμμα. Όσο μεγαλύτερη η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τόσο πιο εφικτό θα είναι αυτό το πολιτικό σχέδιο και δεν θα χρειάζεται να πάμε σε ανοχές και κυβέρνηση μειοψηφίας είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε πως αν αυτό δεν το πετύχουμε τότε ο λαός θα επιλέξει. Θα πάμε σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Στόχος μας είναι η χώρα να αποκτήσει κυβέρνηση το βράδυ των πρώτων εκλογών.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι αυτό είναι απολύτως εφικτό καθώς όπως εκτίμησε αυτό που βαραίνει στη συνείδηση των πολιτών είναι τι θα του ξημερώσει την επόμενη μέρα. Αν κερδίσει τις εκλογές ο Μητσοτάκης ξέρει ότι θα είναι συνέχεια αυτού που συμβαίνει σήμερα, ενώ αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ ξέρει ότι θα κάνει το παν για να επαναφέρει τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία. «Καθαρή και κρυστάλινη η θέση που εκφράζω» ανέφερε.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο μιας τρικομματικής, σημείωσε ότι αυτό πράγματι θα ήταν τερατογένεση όπως ήταν τερατοεγένεση το 2012 που οδήγησε στη συρρίκνωση ΠΑΣΟΚ. Όλες οι συγκλίσεις έχουν έναν άξονα, είτε κεντροδεξιά είτε κεντροαριστέρα είπε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας ότι μόνο σε έκτακτες ανέγκες μπορεί να υπάρξει σύγκλιση των δύο πόλων, υπονοώντας το θέμα του πολέμου.

«Δεν μας αφορούν σενάρια πρωθυπουργών από το δοκιμαστικό σωλήνα και παρακάμερες συμφερόντων. Δεν μας αφορούν σενάρια συγκυβέρνησης με τον κ. Μητσοτάκη».

Ερωτηθείς εκ νέου ο Αλέξης Τσίπρας για το ζήτημα και το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης ανοχής από τον ίδιο αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερο κόμμα με μικρή διαφορά από τη ΝΔ, υπογράμμισε ότι δεν είναι μόνο αριθμητικό αλλά το ζήτημα είναι και ηθικό και επέμεινε απορρίπτοντας το σενάριο αυτό σε πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ο΄τι η μεγάλη αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος θα είναι πραγματικότητα και θα ανοίξει ο δρόμος με νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ως προς την πρόσκληση Μητσοτάκη πως μόνο με τη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ θα ξανάλλαζε τον εκλογικό νόμο ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν είναι κωλοτούμπας αλλά άμα θέλει ο Τσίπρας να την κάνουμε μαζί την κωλοτούμπα. Ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε το αδιέξοδό του ότι είναι απερχόμενος πρωθυπουργός. Δεν θα του δώσουμε καμία διέξοδο.

Την αλλαγή του εκλογικού νόμου (σ.σ. την ψήφιση της απλής αναλογικής) δεν την κάναμε προσβλέποντας σε σκοπιμότητες μετά από χρόνια το 2022-2023. Στόχος μας ήταν η χώρα να γίνει μια ευρωπαική δημοκρατία για να κυβερνιέται με κυβερνήσεις πλατιάς λαϊκής πλειοψηφίας, τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξεκίνησε την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου η καταβολή των συντάξεων με αυξήσεις

Από το απόγευμα σήμερα, θα αρχίσουν να πιστώνονται οι αυξημένες συντάξεις στους λογαριασμούς 1.7 εκ. δικαιούχων. Εως αύριο Πέμπτη 26 Ιανουαρίου θα καταβληθούν  560,5 εκατ. ευρώ για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις Φεβρουαρίου σε 941.400  συνταξιούχους από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ

Την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου ( από το απόγευμα της Πέμπτης)  θα καταβληθούν 802,4 εκατ. ευρώ σε 1.520.000  συνταξιούχους του Δημοσίου, του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, των τραπεζών και του  ΟΤΕ των οποίων το ΑΜΚΑ λήγει σε 1, 3, 5, 7 και 9.

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου με την καταβολή των κύριων και επικουρικών συντάξεων Φεβρουαρίου στους συνταξιούχους του Δημοσίου, του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, των τραπεζών και του  ΟΤΕ των οποίων το ΑΜΚΑ λήγει σε 0, 2, 4, 6 και 8.

Η αύξηση « τρέχει» από 1/1/2023. Ωστόσο τα αναδρομικά του Ιανουαρίου θα πληρωθούν τέλη Φεβρουαρίου με τις συντάξεις Μαρτίου . Αυτό σημαίνει πως στην επόμενη πληρωμή, οι συνταξιούχοι θα δουν διπλή αύξηση.

Από το σύνολο των 1.7 δικαιούχων, περίπου 1,4 εκατ. συνταξιούχοι θα δουν ολόκληρη την αύξηση του 7,75%

περίπου 300.000 συνταξιούχοι θα δουν μικρότερη αύξηση (με την πλειονότητα να ξεπερνά το 7%) καθώς διατηρούν μικρή προσωπική διαφορά

Περίπου  700.000 – 800.000 συνταξιούχοι δεν θα δουν αύξηση καθώς διατηρούν σημαντική προσωπική διαφορά.

Οι συνταξιούχοι που δε θα λάβουν αύξηση στην τσέπη αλλά μόνο λογιστική καθώς διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά θα ενημερωθούν μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΕΦΚΑ (Εκτύπωση μηνιαίου ενημερωτικού σημειώματος κύριας σύνταξης)  στο τέλος Φεβρουαρίου για τη μείωση της προσωπικής τους διαφοράς , προκειμένου να δουν και πραγματικές αυξήσεις κάποια στιγμή στο μέλλον.

Ειδικότερα, οι παλαιοί συνταξιούχοι που έχουν θετική προσωπική διαφορά μεγαλύτερη των 60 με 70 ευρώ εκτιμάται ότι δεν θα δουν καμία καθαρή αύξηση το 2023. Σε αυτούς τους ασφαλισμένους, όπως εκτιμούν οι ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης, συγκαταλέγονται και πολλοί, με συντάξεις κοντά στα 700 με 800 ευρώ. Ωστόσο αυτή η  κατηγορία έλαβε ήδη για πρώτη φορά, την επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ, καθώς διευρύνθηκαν τα εισοδηματικά κριτήρια.

Για παράδειγμα, στο ενημερωτικό σημείωμα συνταξιούχου με σύνταξη 1.000 ευρώ εμφανίζεται ως προσωπική διαφορά το ποσό των 190 ευρώ. Με την αύξηση του 7.75% δηλαδή, 77.5  ευρώ το μήνα, η προσωπική διαφορά του εν λόγω συνταξιούχου θα μειωθεί στα 112.5 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση μάλιστα, μόνο μια πολύ μεγάλη πιθανή αύξηση στις συντάξεις του 2024 θα μπορούσε να οδηγήσει σε μηδενισμό της και πιθανώς σε βελτίωση του εισοδήματος του συνταξιούχου.

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αυτοψία στην προσοψη του Δικαστικού Μεγάρου απο μηχανικους της Π.Ε Καβάλας και της πολεοδομίας

Συνεχίζεται η προβλεπόμενη διαδικασία ώστε να αποφασιστεί γρήγορα η επόμενη ενέργεια για τα επικίνδυνα μάρμαρα στο Δικαστικό Μέγαρο της Καβάλας.
Μάλιστα όπως δηλώνει ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Καβάλας, κ. Γιώργος Γραμμένος, έχει ήδη πραγματοποιηθεί αυτοψία απο μηχανικούς της Π.Ε Καβάλας στο σημείο και τις επόμενες ημέρες θα βρεθούν στο σημείο και μηχανικοι της πολεοδομίας.

 

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

ΠΕ Καβάλας” “Ηλεκτρολογικές εργασίες και περιποίηση θάμνων στο οδικό δίκτυο της

Αντικατάσταση λαμπτήρων και επισκευές φωτιστικών πραγματοποιήθηκαν σήμερα (24/1/2023), από το συνεργείο ηλεκτρολόγων της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, στο οδικό τμήμα από τα νεκροταφεία της πόλης της Καβάλας προς τη Νέα Καρβάλη.

Επίσης, συνεχίζονται το χρονικό διάστημα που διανύουμε οι εργασίες κοπής και διαμόρφωσης δέντρων και θάμνων που βρίσκονται παραπλεύρως της εθνικής οδού Καβάλας – Δράμας.

Αυτή την φορά οι εν λόγω εργασίες – που πραγματοποιούνται από το συνεργείο του αμαξοστασίου της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας – αφορούσαν την κοπή και τον καλλωπισμό θαμνοειδών στο οδικό τμήμα από τις Κρηνίδες προς το Πολύστυλο. Στο πλαίσιο του ίδιου έργου έχει ήδη αποπερατωθεί περιποίηση θάμνων και δέντρων εκατέρωθεν του δρόμου που αρχίζει από το Πολύστυλο και καταλήγει στην τσιμεντοβιομηχανία «Ηρακλής».

Υπενθυμίζεται, ακόμη, ότι τις προηγούμενες ημέρες ολοκληρώθηκαν αντίστοιχες εργασίες στο οδικό τμήμα από τον παιδικό σταθμό του Αμυγδαλεώνα μέχρι την είσοδο του γνωστού πολυκαταστήματος παιχνιδιών έξω από τον εν λόγω οικισμό, προς την Δράμα.

Οι προσπάθειες της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας για την ασφάλεια των συμπολιτών μας, αλλά και τον καλλωπισμό του φυσικού περιβάλλοντος, θα συνεχίσουν να είναι εντατικές και στοχευμένες.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: