ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Δείτε πώς σχηματίζεται μια ανάμνηση στον εγκέφαλο (βίντεο)

Αμερικανοί ερευνητές παρουσίασαν ένα εκπληκτικό βίντεο που παρουσιάζει τον εγκέφαλο «εν δράση», ακριβώς τη στιγμή που αποτυπώνει μια ανάμνηση.
Το βίντεο δείχνει τα φωσφορίζοντα μόρια στον εγκέφαλο ενός ποντικιού καθώς κινούνται ώστε να σχηματίσουν την ανάμνηση.
Οι ερευνητές από το Ιατρικό Κολλέγιο Άλμπερτ Αϊνστάιν του Πανεπιστημίου Yeshiva χρησιμοποίησαν την τεχνική της εγκεφαλικής απεικόνισης ώστε να βιντεοσκοπήσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου.
Υποστηρίζουν ότι αυτές οι εικόνες μπορούν να συμβάλλουν στη βαθύτερη κατανόηση της εγκεφαλικής λειτουργίας.
Στο πλαίσιο του πειράματος, οι ερευνητές παρακολούθησαν την κίνηση των μικροσκοπικών μορίων που χρειάζονται για το σχηματισμό των αναμνήσεων. Τα μόρια αυτά έφεραν φωσφορίζουσα σήμανση ώστε να παρατηρηθεί πώς ταξιδεύουν σε πραγματικό χρόνο στα ζωντανά εγκεφαλικά κύτταρα.
Οι ερευνητές ενεργοποίησαν τους νευρώνες στον ιππόκαμπο, δηλαδή στην περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει τη μνήμη, και στη συνέχεια παρακολούθησαν τα φωσφορίζοντα μόρια να κινούνται στους πυρήνες των νευρώνων.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=q_0XBjXVmCc[/youtube]
ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Ανησυχία για την Εξάπλωση του Μύκητα Aspergillus λόγω Κλιματικής Αλλαγής
ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Επιστήμονες κατέγραψαν τη σύγκρουση δύο γαλαξιών με ταχύτητα 3,2 εκατ. χιλιομέτρων την ώρα

Χρησιμοποιώντας ένα από τα ισχυρότερα τηλεσκόπια της Γης, ομάδα επιστημόνων παρατήρησε τη σύγκρουση δύο γαλαξιών μεταξύ τους, με ταχύτητα 3,2 εκατομμυρίων χιλιομέτρων την ώρα.
Όταν οι γαλαξίες συγκρούστηκαν, εξέπεμψαν ένα ωστικό κύμα παρόμοιο με αυτό που δημιουργεί ένα μαχητικό αεροσκάφος όταν φτάνει την ταχύτητα του ήχου. Πρόκειται είναι από τα πιο ισχυρά φαινόμενα στο σύμπαν.
Παρατηρήθηκε στο Κουιντέτο του Στεφάν, μια ομάδα πέντε γαλαξιών στον Αστερισμό Πήγασος, που ανακαλύφθηκε πριν από σχεδόν 150 χρόνια από τον Γάλλο αστρονόμο Εντουάρ Στεφάν.
Όπως αναφέρει ο Independent, μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Χέρτφορντσαϊρ κατέγραψε το γεγονός χρησιμοποιώντας τον νέο φασματογράφο ευρέος πεδίου του Τηλεσκοπίου William Herschel (WEAVE), αξίας 20 εκατομμυρίων ευρώ, στη Λα Πάλμα της Ισπανίας.
«Από την ανακάλυψή του το 1877, το Κουιντέτο του Στεφάν έχει γοητεύσει τους αστρονόμους, επειδή αντιπροσωπεύει ένα γαλαξιακό σταυροδρόμι όπου προηγούμενες συγκρούσεις μεταξύ γαλαξιών έχουν αφήσει πίσω τους ένα πολύπλοκο πεδίο συντριμμιών», αναφέρει η Δρ. Μαρίνα Αρναούντοβα.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι καθώς το κρουστικό κύμα κινείται μέσα από θύλακες ψυχρού αερίου, ταξιδεύει με υπερηχητικές ταχύτητες, αρκετά ισχυρές ώστε να διασπάσει ηλεκτρόνια από άτομα, αφήνοντας πίσω του ένα λαμπερό ίχνος φορτισμένου αερίου.
ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ
Σημαντική ανακάλυψη από το Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ σε σπήλαιο στο Σιδηρόκαστρο Σερρών

Νέες πληροφορίες για τη βιολογική και γεωλογική ιστορία της περιοχής του Σιδηροκάστρου Σερρών μαρτυρούν άγνωστα βακτήρια που αναλύθηκαν στο πλαίσιο ερευνών στο σπήλαιο του Μαύρου Βράχου.
Τα εντυπωσιακά ευρήματα είναι το επιστέγασμα ερευνητικής εργασίας μίας δεκαετίας από την επιστημονική ομάδα του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ. Η εξερεύνηση στο σπήλαιο, που αποτελεί μια μοναδική γεωλογική δομή, έφτασε σε βάθος 56 μέτρων, αποκαλύπτοντας μία μεταλλική κρούστα με πορώδη δομή αντί για τους συνήθεις σταλακτίτες και σταλαγμίτες.
Η ανακάλυψη αυτή αποτέλεσε αφορμή για να μελετηθεί το σπήλαιο σε βάθος, προσφέροντας πολύτιμες πληροφορίες για τον σχηματισμό του και την ιδιαίτερη μεταλλική κρούστα του. Δείγματα από το σπήλαιο μεταφέρθηκαν στον Τομέα Τεκτονικής, Ιστορικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και μελετήθηκαν στον Τομέα Ορυκτολογίας – Πετρολογίας-Κοιτασματολογίας του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ. Οι πρώτες αναλύσεις αποκάλυψαν ότι η κρούστα αποτελείται από το ορυκτό γκαιτίτη, δηλαδή υδροξείδιο του σιδήρου. Η δομή του γκαιτίτη παρουσίασε σημαντικές διαφορές από τις συνήθεις μορφές του, γεγονός που οδήγησε σε περαιτέρω έρευνες.
Οι έρευνες αποκάλυψαν ότι το σπήλαιο ανήκει στα υπογενή, σχηματισμένο από υδροθερμικά ρευστά που ανέρχονται προς την επιφάνεια, αντί να σχηματιστεί από το νερό της βροχής που κινείται προς τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής.
Η σπηλαιογένεση του Μαύρου Βράχου ξεκίνησε πριν από μερικά εκατομμύρια χρόνια και σταμάτησε, όταν το σπήλαιο βρέθηκε ψηλότερα από το υπόγειο νερό λόγω γεωλογικών μεταβολών. Ωστόσο, παρόμοιες διαδικασίες πιθανότατα συνεχίζουν να συμβαίνουν βαθύτερα. Λίγο πριν παύσει η σπηλαιογένεση, σχηματίστηκε η μεταλλική κρούστα μέσα στο σπήλαιο. Οι λεπτομερείς χημικές αναλύσεις και οι αναλύσεις γενετικού υλικού έδειξαν ότι οι συνθήκες κατά τον σχηματισμό του γκαιτίτη ήταν ιδιαίτερες, αποκαλύπτοντας την παρουσία άγνωστων μέχρι τώρα βακτηρίων.
Δημοσίευση της έρευνας σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό
Η κρούστα και η ιδιαίτερη πορώδης δομή της, καθώς και οι μικρομεταβολές της γεωχημείας του γκαιτίτη, αποτελούν πιθανές βιο-υπογραφές αυτών των άγνωστων βακτηρίων. Η μελέτη του σπηλαίου του Μαύρου Βράχου διευρύνει τη γνώση για τον τρόπο δημιουργίας των υπογενών σπηλαίων και αποκαλύπτει νέες πληροφορίες για τη βιολογική και γεωλογική ιστορία της περιοχής.
Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας, δημοσιεύτηκαν στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό CATENA και η ομάδα σχεδιάζει να συνεχίσει την έρευνά της, τόσο στην υποβρύχια έκταση του σπηλαίου, όσο και στη μελέτη των άγνωστων οργανισμών.
Μέρος της έρευνας συμπεριλήφθηκε στη διδακτορική διατριβή του Γιώργου Λαζαρίδη, με επιβλέποντα τον Καθηγητή του Τμήματος Γεωλογίας Βασίλη Μέλφο. Σε συνεργασία με τον Δρ. Φυσικής Δημήτρη Μπέσσα από το Ευρωπαϊκό συγκρότημα ακτινοβολίας σύγχροτρον (ESRF) στη Γκρενόμπλ, συγκροτήθηκε μία διεπιστημονική ομάδα για τη μελέτη του σπηλαίου και της ιδιαίτερης απόθεσης του γκαιτίτη.
Στην έρευνα συμμετείχαν επίσης η καθηγήτρια του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ Λαμπρινή Παπαδοπούλου, ο καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας του ΕΚΠΑ Παναγιώτης Βουδούρης, ο διευθυντής του Τομέα Βοτανικής του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ, αν. καθηγητής Σπυρίδων Γκέλης και ο συνεργάτης του και υποψ. διδάκτορας Μάνθος Πάνου.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
*Πηγή φωτογραφιών: ΑΠΘ