Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Δείτε πώς σχηματίζεται μια ανάμνηση στον εγκέφαλο (βίντεο)

Αμερικανοί ερευνητές παρουσίασαν ένα εκπληκτικό βίντεο που παρουσιάζει τον εγκέφαλο «εν δράση», ακριβώς τη στιγμή που αποτυπώνει μια ανάμνηση.

Το βίντεο δείχνει τα φωσφορίζοντα μόρια στον εγκέφαλο ενός ποντικιού καθώς κινούνται ώστε να σχηματίσουν την ανάμνηση.

Οι ερευνητές από το Ιατρικό Κολλέγιο Άλμπερτ Αϊνστάιν του Πανεπιστημίου Yeshiva χρησιμοποίησαν την τεχνική της εγκεφαλικής απεικόνισης ώστε να βιντεοσκοπήσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Υποστηρίζουν ότι αυτές οι εικόνες μπορούν να συμβάλλουν στη βαθύτερη κατανόηση της εγκεφαλικής λειτουργίας.

Στο πλαίσιο του πειράματος, οι ερευνητές παρακολούθησαν την κίνηση των μικροσκοπικών μορίων που χρειάζονται για το σχηματισμό των αναμνήσεων. Τα μόρια αυτά έφεραν φωσφορίζουσα σήμανση ώστε να παρατηρηθεί πώς ταξιδεύουν σε πραγματικό χρόνο στα ζωντανά εγκεφαλικά κύτταρα.

Οι ερευνητές ενεργοποίησαν τους νευρώνες στον ιππόκαμπο, δηλαδή στην περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει τη μνήμη, και στη συνέχεια παρακολούθησαν τα φωσφορίζοντα μόρια να κινούνται στους πυρήνες των νευρώνων.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=q_0XBjXVmCc[/youtube]

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Ανησυχία για την Εξάπλωση του Μύκητα Aspergillus λόγω Κλιματικής Αλλαγής

Με ανησυχία παρακολουθούν οι επιστήμονες την αυξανόμενη εξάπλωση του μύκητα Aspergillus, ενός παθογόνου μικροοργανισμού που ευθύνεται για εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο. Όπως αποκαλύπτει έρευνα που παρουσίασε το CNN, η κλιματική κρίση δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για τον μύκητα να εισχωρήσει σε νέες γεωγραφικές περιοχές, θέτοντας σε κίνδυνο την παγκόσμια υγεία και την επισιτιστική ασφάλεια.

Ένας «σιωπηλός δολοφόνος» στον αέρα που αναπνέουμε

Ο Aspergillus είναι ένα γένος μυκήτων που βρίσκεται φυσικά στο περιβάλλον – στο έδαφος, στον αέρα και στο νερό. Κάθε μέρα εισπνέουμε τα μικροσκοπικά σπόρια του, χωρίς προβλήματα εάν είμαστε υγιείς. Ωστόσο, για άτομα με ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα ή προϋπάρχουσες πνευμονικές παθήσεις (όπως άσθμα, ΧΑΠ, κυστική ίνωση), μπορεί να οδηγήσει σε ασπεργίλλωση, μια θανατηφόρα λοίμωξη με ποσοστά θνησιμότητας που φτάνουν το 40%.

Η κλιματική αλλαγή επεκτείνει τα όρια του μύκητα

Χρησιμοποιώντας προβλέψεις κλιματικών μοντέλων, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ χαρτογράφησαν την πιθανή εξάπλωση των πιο επικίνδυνων ειδών του Aspergillus έως το 2100. Τα αποτελέσματα είναι ανησυχητικά:

  • Ο Aspergillus flavus, που αγαπά τα θερμά και υγρά κλίματα, ενδέχεται να αυξήσει την παρουσία του κατά 16%, φτάνοντας σε νέες περιοχές της Βόρειας Αμερικής, της Κίνας και της Ρωσίας.

  • Ο Aspergillus fumigatus, που προτιμά εύκρατα κλίματα, θα κινηθεί προς τον Βορρά, καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν. Η εξάπλωσή του μπορεί να αυξηθεί κατά 77,5%, εκθέτοντας έως και 9 εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρώπη σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

Ταυτόχρονα, περιοχές όπως η υποσαχάρια Αφρική ίσως καταστούν τόσο θερμές που να πάψουν να είναι φιλόξενες για τον μύκητα – γεγονός που, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να έχει αλυσιδωτές συνέπειες στα οικοσυστήματα.

Οι γιατροί δεν είναι έτοιμοι – Ο κόσμος επίσης

Όπως σημειώνει ο ερευνητής Norman van Rijn, η ιατρική κοινότητα δεν είναι επαρκώς εξοικειωμένη με τη διάγνωση της ασπεργίλλωσης, καθώς τα συμπτώματα (βήχας, πυρετός) μοιάζουν με πολλές άλλες ασθένειες. Επιπλέον, τα μυκητιασικά παθογόνα γίνονται όλο και πιο ανθεκτικά στη φαρμακευτική αγωγή, ενώ υπάρχουν μόλις τέσσερις κατηγορίες αντιμυκητιασικών φαρμάκων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ήδη κατατάξει τον Aspergillus flavus στην «κρίσιμη ομάδα» παθογόνων λόγω της αυξημένης ανθεκτικότητάς του.

Η υπερθέρμανση επιταχύνει τις μεταλλάξεις και τη διασπορά

Η αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να επιτρέψει στον μύκητα να προσαρμοστεί καλύτερα στο ανθρώπινο σώμα, αναπτύσσοντας αντοχή στις θερμοκρασίες του. Παράλληλα, τα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως πλημμύρες και καύσωνες διευκολύνουν την παγκόσμια διασπορά των σπορίων του Aspergillus.

Έχουν ήδη καταγραφεί μυκητιασικές επιδημίες μετά από φυσικές καταστροφές, γεγονός που ενισχύει την ανάγκη για συστημική επαγρύπνηση.

Ένας παγκόσμιος κίνδυνος που μας αφορά όλους

Οι επιστήμονες είναι ξεκάθαροι: κανείς δεν είναι απρόσβλητος. Η ασπεργίλλωση μπορεί να προσβάλει οποιονδήποτε, ειδικά αν υπάρξει επιβάρυνση του ανοσοποιητικού ή άλλος επιβαρυντικός παράγοντας, όπως μια γρίπη ή COVID-19.

Η διεθνής κοινότητα καλείται πλέον να επενδύσει στην έρευνα, στην πρόληψη και στην εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας, ώστε να εντοπίζουν και να αντιμετωπίζουν έγκαιρα τις μυκητιασικές απειλές.

Τι μπορούμε να κάνουμε:

  • Ενημέρωση για τα συμπτώματα και τους παράγοντες κινδύνου

  • Έγκαιρη ιατρική αξιολόγηση σε επίμονο βήχα ή πυρετό

  • Υποστήριξη της έρευνας για νέα αντιμυκητιασικά φάρμακα

  • Μείωση των εκπομπών που εντείνουν την κλιματική αλλαγή

Ο μύκητας Aspergillus είναι ένα σιωπηλό, αλλά αυξανόμενο παγκόσμιο πρόβλημα. Και όπως δείχνουν τα δεδομένα, ο κόσμος δεν είναι έτοιμος γι’ αυτό — ακόμη.

Continue Reading

ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Επιστήμονες κατέγραψαν τη σύγκρουση δύο γαλαξιών με ταχύτητα 3,2 εκατ. χιλιομέτρων την ώρα

Χρησιμοποιώντας ένα από τα ισχυρότερα τηλεσκόπια της Γης, ομάδα επιστημόνων παρατήρησε τη σύγκρουση δύο γαλαξιών μεταξύ τους, με ταχύτητα 3,2 εκατομμυρίων χιλιομέτρων την ώρα.

Όταν οι γαλαξίες συγκρούστηκαν, εξέπεμψαν ένα ωστικό κύμα παρόμοιο με αυτό που δημιουργεί ένα μαχητικό αεροσκάφος όταν φτάνει την ταχύτητα του ήχου. Πρόκειται είναι από τα πιο ισχυρά φαινόμενα στο σύμπαν.

Παρατηρήθηκε στο Κουιντέτο του Στεφάν, μια ομάδα πέντε γαλαξιών στον Αστερισμό Πήγασος, που ανακαλύφθηκε πριν από σχεδόν 150 χρόνια από τον Γάλλο αστρονόμο Εντουάρ Στεφάν.

Όπως αναφέρει ο Independent, μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Χέρτφορντσαϊρ κατέγραψε το γεγονός χρησιμοποιώντας τον νέο φασματογράφο ευρέος πεδίου του Τηλεσκοπίου William Herschel (WEAVE), αξίας 20 εκατομμυρίων ευρώ, στη Λα Πάλμα της Ισπανίας.

«Από την ανακάλυψή του το 1877, το Κουιντέτο του Στεφάν έχει γοητεύσει τους αστρονόμους, επειδή αντιπροσωπεύει ένα γαλαξιακό σταυροδρόμι όπου προηγούμενες συγκρούσεις μεταξύ γαλαξιών έχουν αφήσει πίσω τους ένα πολύπλοκο πεδίο συντριμμιών», αναφέρει η Δρ. Μαρίνα Αρναούντοβα.

«Η δυναμική δραστηριότητα σε αυτή την ομάδα γαλαξιών έχει τώρα αναζωπυρωθεί από έναν γαλαξία που την διαπερνά με μια απίστευτη ταχύτητα 3,2 εκατ. χιλιομέτρων την ώρα, οδηγώντας σε ένα απίστευτα ισχυρό σοκ, που μοιάζει με ηχητική έκρηξη από ένα μαχητικό αεροσκάφος».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι καθώς το κρουστικό κύμα κινείται μέσα από θύλακες ψυχρού αερίου, ταξιδεύει με υπερηχητικές ταχύτητες, αρκετά ισχυρές ώστε να διασπάσει ηλεκτρόνια από άτομα, αφήνοντας πίσω του ένα λαμπερό ίχνος φορτισμένου αερίου.

Ωστόσο, όταν περνά μέσα από το θερμό αέριο που το περιβάλλει, γίνεται πολύ πιο αδύναμο, σύμφωνα με τον διδακτορικό φοιτητή Σουμιαντίπ Ντας του Πανεπιστημίου του Hertfordshire: «Αντί να προκαλέσει σημαντική διαταραχή, συμπιέζει το θερμό αέριο, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ραδιοκύματα που λαμβάνονται από ραδιοτηλεσκόπια όπως το LOFAR (Low Frequency Array)».

Η νέα εικόνα και οι πρωτοφανείς λεπτομέρειες προήλθαν από το WEAVE, συνδυάζοντας δεδομένα με άλλα όργανα αιχμής, και το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό Monthly Notices of the Royal Astronomical Society και οι ερευνητές πιστεύουν ότι το WEAVE πρόκειται να φέρει επανάσταση στην κατανόηση του Σύμπαντος.

www.cnn.gr

Continue Reading

ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ

Σημαντική ανακάλυψη από το Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ σε σπήλαιο στο Σιδηρόκαστρο Σερρών

Νέες πληροφορίες για τη βιολογική και γεωλογική ιστορία της περιοχής του Σιδηροκάστρου Σερρών μαρτυρούν άγνωστα βακτήρια που αναλύθηκαν στο πλαίσιο ερευνών στο σπήλαιο του Μαύρου Βράχου.

Τα εντυπωσιακά ευρήματα είναι το επιστέγασμα ερευνητικής εργασίας μίας δεκαετίας από την επιστημονική ομάδα του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ. Η εξερεύνηση στο σπήλαιο, που αποτελεί μια μοναδική γεωλογική δομή, έφτασε σε βάθος 56 μέτρων, αποκαλύπτοντας μία μεταλλική κρούστα με πορώδη δομή αντί για τους συνήθεις σταλακτίτες και σταλαγμίτες.

Η ανακάλυψη αυτή αποτέλεσε αφορμή για να μελετηθεί το σπήλαιο σε βάθος, προσφέροντας πολύτιμες πληροφορίες για τον σχηματισμό του και την ιδιαίτερη μεταλλική κρούστα του. Δείγματα από το σπήλαιο μεταφέρθηκαν στον Τομέα Τεκτονικής, Ιστορικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και μελετήθηκαν στον Τομέα Ορυκτολογίας – Πετρολογίας-Κοιτασματολογίας του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ. Οι πρώτες αναλύσεις αποκάλυψαν ότι η κρούστα αποτελείται από το ορυκτό γκαιτίτη, δηλαδή υδροξείδιο του σιδήρου. Η δομή του γκαιτίτη παρουσίασε σημαντικές διαφορές από τις συνήθεις μορφές του, γεγονός που οδήγησε σε περαιτέρω έρευνες.

Οι έρευνες αποκάλυψαν ότι το σπήλαιο ανήκει στα υπογενή, σχηματισμένο από υδροθερμικά ρευστά που ανέρχονται προς την επιφάνεια, αντί να σχηματιστεί από το νερό της βροχής που κινείται προς τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής.

Η σπηλαιογένεση του Μαύρου Βράχου ξεκίνησε πριν από μερικά εκατομμύρια χρόνια και σταμάτησε, όταν το σπήλαιο βρέθηκε ψηλότερα από το υπόγειο νερό λόγω γεωλογικών μεταβολών. Ωστόσο, παρόμοιες διαδικασίες πιθανότατα συνεχίζουν να συμβαίνουν βαθύτερα. Λίγο πριν παύσει η σπηλαιογένεση, σχηματίστηκε η μεταλλική κρούστα μέσα στο σπήλαιο. Οι λεπτομερείς χημικές αναλύσεις και οι αναλύσεις γενετικού υλικού έδειξαν ότι οι συνθήκες κατά τον σχηματισμό του γκαιτίτη ήταν ιδιαίτερες, αποκαλύπτοντας την παρουσία άγνωστων μέχρι τώρα βακτηρίων.

Δημοσίευση της έρευνας σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό

Η κρούστα και η ιδιαίτερη πορώδης δομή της, καθώς και οι μικρομεταβολές της γεωχημείας του γκαιτίτη, αποτελούν πιθανές βιο-υπογραφές αυτών των άγνωστων βακτηρίων. Η μελέτη του σπηλαίου του Μαύρου Βράχου διευρύνει τη γνώση για τον τρόπο δημιουργίας των υπογενών σπηλαίων και αποκαλύπτει νέες πληροφορίες για τη βιολογική και γεωλογική ιστορία της περιοχής.

Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας, δημοσιεύτηκαν στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό CATENA και η ομάδα σχεδιάζει να συνεχίσει την έρευνά της, τόσο στην υποβρύχια έκταση του σπηλαίου, όσο και στη μελέτη των άγνωστων οργανισμών.

Μέρος της έρευνας συμπεριλήφθηκε στη διδακτορική διατριβή του Γιώργου Λαζαρίδη, με επιβλέποντα τον Καθηγητή του Τμήματος Γεωλογίας Βασίλη Μέλφο. Σε συνεργασία με τον Δρ. Φυσικής Δημήτρη Μπέσσα από το Ευρωπαϊκό συγκρότημα ακτινοβολίας σύγχροτρον (ESRF) στη Γκρενόμπλ, συγκροτήθηκε μία διεπιστημονική ομάδα για τη μελέτη του σπηλαίου και της ιδιαίτερης απόθεσης του γκαιτίτη.

Στην έρευνα συμμετείχαν επίσης η καθηγήτρια του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ Λαμπρινή Παπαδοπούλου, ο καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας του ΕΚΠΑ Παναγιώτης Βουδούρης, ο διευθυντής του Τομέα Βοτανικής του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ, αν. καθηγητής Σπυρίδων Γκέλης και ο συνεργάτης του και υποψ. διδάκτορας Μάνθος Πάνου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
*Πηγή φωτογραφιών: ΑΠΘ

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
text about elections
blue circle with steel construction
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en