Connect with us

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

Δείτε από που πήραν τα ονόματα τους οι 12 μήνες του χρόνου !

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

Ο πρώτος μήνας του χρόνου πήρε το όνομά του από τον θεό των Ρωμαίων, τον Ιανό (Janus).

Ο Ιανός ήταν θεός με δύο πρόσωπα, τα οποία κοίταζαν σε αντίθετες κατευθύνσεις, γι αυτό τον αποκαλούσαν και…Janus bifrons δηλαδή διπρόσωπο Ιανό. Τα δυο του πρόσωπα συμβόλιζαν την αρχή και το τέλος, τη νιότη και το γήρας, την είσοδο και την έξοδο. Γι’ αυτό και του αφιέρωσαν τον Ιανουάριο που σαν πρώτος μήνας του χρόνου, κοίταζε προς τον προηγούμενο χρόνο και προς τον επόμενο.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 
Το όνομά του προέρχεται από το λατινικό ρήμα februare που σημαίνει καθαρίζω, εξαγνίζω. Ήταν αφιερωμένος στο θεό του Άδη Φέβρουο και στους νεκρούς γι αυτό και στη διάρκεια του οι Ρωμαίοι διοργάνωναν τελετές καθαρμών και εξαγνισμών. Με το παλαιότερο ρωμαϊκό ημερολόγιο ήταν ο τελευταίος μήνας του χρόνου και οι άνθρωποι έπρεπε να μπουν στον καινούργιο χρόνο καθαροί και αμόλυντοι. Με την καθιέρωση του Ιουλιανού ημερολογίου το 46 π.Χ. περιορίστηκαν οι ημέρες του από 30 σε 29 και την εποχή του αυτοκράτορα Αύγουστου του αφαιρέθηκε άλλη μια μέρα η οποία προστέθηκε στον Αύγουστο και έτσι έχει 28 ημέρες, και 29 κάθε τέσσερα χρόνια, οπότε το έτος αντί 365 ημέρες έχει 366 και ονομάζεται δίσεκτο από το bis sextus (δις έκτη) δηλαδή δύο φορές η 24η του μήνα που ήταν η έκτη μέρα πριν από τις Καλένδες του Μαρτίου. Εμείς, τον λέμε Φλεβάρη επειδή τότε ανοίγουν οι φλέβες της γης, δηλαδή αναβρύουν πολλά νερά, τον λέμε και Κουτσοφλέβαρο, επειδή έχει λιγότερες μέρες.
ΜΑΡΤΙΟΣ
Κατά το αρχαίο ρωμαϊκό ημερολόγιο ήταν ο πρώτος μήνας του χρόνου και ονομαζόταν Primus. Μετά το 46 π.Χ. ονομάστηκε Μάρτιος, έγινε ο τρίτος μήνας του χρόνου, αφιερωμένος στον θεό Μαρς που αρχικά ήταν ο θεός της γονιμότητας και των αγρών αλλά αργότερα ταυτίστηκε με τον Άρη θεό του πολέμου. Ήταν πατέρας του Ρέμου και του Ρωμύλου και γενάρχης των Ρωμαίων. Είναι ο πρώτος μήνας της Άνοιξης και στις 21 Μαρτίου είναι η εαρινή ισημερία.
Οι Έλληνες του έχουν δώσει πολλά ονόματα, όπως «ανοιξιάτης» επειδή φέρνει την άνοιξη, «γδάρτης», «παλουκοκαύτης» και «πεντάγνωμος» επειδή ο καιρός είναι άστατος, «βαγγελιώτης» από τη γιορτή του Ευαγγελισμού, «πενταγιόματο» (δηλ. πέντε γεύματα) στην ορεινή Πελοπόννησο. Την 1η του Μάρτη, τα παιδιά δένουν στο χέρι τους το «μάρτη» ή «μαρτιά» ένα κορδόνι από κόκκινη και άσπρη κλωστή, για να μη τα κάψει ο μαρτιάτικος ήλιος.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

Είναι ο τέταρτος μήνας του χρόνου. Το όνομά του προέρχεται από το λατινικό ρήμα aperio που σημαίνει «ανοίγω» γιατί τότε ανοίγει ο καιρός και ανθίζουν τα λουλούδια. Ήταν αφιερωμένος στην θεά Αφροδίτη. Τον λέμε Ανοιξιάτη, Λαμπριάτη από τη μεγάλη γιορτή του Πάσχα και Αϊγιωργίτη από την γιορτή του Αγίου Γεωργίου.
Την Πρωταπριλιά συνηθίζουμε να λέμε αθώα ψέματα και να κάνουμε ανώδυνες φάρσες, ένα έθιμο που μας έχει έρθει από τη δυτική Ευρώπη και που έγινε περισσότερο γνωστό περί το 1880 μέσω της «Εφημερίδας» του Κορομηλά.

ΜΑΪΟΣ

Ο πέμπτος μήνας του χρόνου πήρε το όνομά του από την ρωμαϊκή θεότητα Maja (Μάγια). Το όνομα Maja προήλθε από τη λέξη Μαία (τροφός) τη μητέρα του θεού Ερμή στον οποίο ήταν αφιερωμένος.Είναι ο μήνας των λουλουδιών και την 1η Μαΐου πλέκουμε στεφάνια με λουλούδια και τα κρεμάμε στις εξώπορτες μέχρι τις 24 Ιουνίου που τα καίμε στις φωτιές του Άι- Γιάννη.
Η Πρωτομαγιά έχει χαρακτηριστεί ως παγκόσμια ημέρα αργίας και διεκδικήσεων των εργατών γι αυτό την ονομάζουμε και «Εργατική Πρωτομαγιά». Τη 2η Κυριακή του Μαΐου είναι η «Γιορτή της Μητέρας».
Κατά το τριήμερο 21-23 γίνονται «Τα Αναστενάρια» προς τιμή των Αγίων Κωνασταντίνου και Ελένης. Στο τελετουργικό τους περιλαμβάνουν εκστατικούς χορούς, πομπικές περιφορές εικονισμάτων αλλά κυρίως πυροβασία δηλαδή περπάτημα πάνω σε αναμμένα κάρβουνα. Τον λένε και Κερασάρη γιατί τότε βγαίνουν τα κεράσια.

ΙΟΥΝΙΟΣ
Ο έκτος μήνας του έτους, ήταν αφιερωμένος από τους Ρωμαίους στη θεά Juno (Ήρα), σύζυγο του Jupiter (Δίας), προστάτιδα του οίκου και του γάμου. Κατά μία άλλη εκδοχή, πήρε το όνομά του από τον Λεύκιο Ιούνιο Βρούτο. Αυτός ανέτρεψε τον βασιλιά Ταρκύνιο τον Υπερήφανο το 510 π.Χ., εγκαθίδρυσε τον θεσμό της Υπατείας, θεμελίωσε τη Δημοκρατία και έγινε ο πρώτος Ύπατος της Ρώμης. Στις 21 Ιουνίου είναι το θερινό ηλιοστάσιο, οπότε ξεκινά επίσημα το καλοκαίρι, ενώ έχουμε τη μεγαλύτερη σε διάρκεια ημέρα στο βόρειο ημισφαίριο και την μικρότερη στο νότιο. Λέγεται θεριστής γιατί κατά τη διάρκεια του γίνεται ο θερισμός του σταριού, ορνιαστής ή ρινιαστής γιατί γίνεται τεχνητή γονιμοποίηση των ήμερων συκιών με ορνιούς δηλαδή καρπούς άγριας συκιάς.

ΙΟΥΛΙΟΣ
Ο έβδομος μήνας του έτους έχει 31 ημέρες και είναι αφιερωμένος στον Ιούλιο Καίσαρα ο οποίος θεωρείται ένας από τους τρεις μεγάλους στρατηλάτες του αρχαίου κόσμου.Ήταν εξαιρετικά ευφυής πολιτικός, στρατιωτικός, νομοθέτης, ρήτορας, ιστορικός, ανέβηκε σε όλα τα αξιώματα και άφησε σημαντικό έργο. Τον Ιούλιο, οι Ρωμαίοι τον έλεγαν Quintilis επειδή κατά το ημερολόγιο του Νουμά Πομπιλίου ήταν ο πέμπτος μήνας του έτους με πρώτο το Μάρτιο. Το 153 π.Χ. ως πρώτη ημέρα του έτους ορίστηκε η 1η Ιανουαρίου. Το 46π.Χ., ο Ιούλιος Καίσαρας ανέθεσε στον Σωσιγένη να αναμορφώσει το ρωμαϊκό ημερολόγιο το οποίο βασιζόταν στις φάσεις της σελήνης αλλά οι ατέλειες που είχε, είχαν σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθούν μεγάλες αποκλίσεις στην εαρινή ισημερία. Στο νέο ημερολόγιο, που ονομάστηκε Ιουλιανό, προστέθηκαν 80 ημέρες που δεν είχαν καταμετρηθεί και το έτος 46 ονομάστηκε «έτος σύγχυσης» διότι είχε 445 ημέρες.
Ο Ιούλιος είναι ένας μήνας με πολλές γιορτές και πανηγύρια, όπως της Αγίας Κυριακής στις 7, της Αγίας Μαρίνας στις 17 που είναι προστάτιδα των παιδιών, του Προφήτη Ηλία στις 20, της Αγίας Παρασκευής στις 26 που προστατεύει τα μάτια, του Αγίου Παντελεήμονα στις 27. Τον λέμε και Αλωνάρη επειδή κατά τη διάρκειά του γίνεται το αλώνισμα του σταριού.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

Ο Αύγουστος οφείλει το όνομά του στον αυτοκράτορα Οκταβιανό ο οποίος τιμήθηκε από την Σύγκλητο με το προσωνύμιο Αύγουστος που σημαίνει σεβαστός. Η ηγεμονία του ήταν η αφετηρία μιας σχετικά ειρηνικής περιόδου για την αυτοκρατορία που έγινε γνωστή ως Pax Romana. Δημιούργησε μεγάλο έργο, όπως κατασκευή οδικού δικτύου, μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, ώθηση στα γράμματα και τις τέχνες,συγκρότηση μόνιμου στρατού κ.λπ. Ο Οκταβιανός ήταν ανηψιός του Ιούλιου Καίσαρα και εξίσου σημαντική προσωπικότητα με εκείνον. Του αφιέρωσαν τον μήνα Sextilis (έκτος) των Ρωμαίων στον οποίο έδωσαν 31 ημέρες (γιατί θεωρούσαν ότι ήταν υποτιμητικό να έχει λιγότερες ημέρες από τον Ιούλιο), παίρνοντας μία ημέρα από τον Φεβρουάριο ο οποίος έτσι έμεινε με 28 ημέρες.
Τον Αύγουστο γίνονταν παλαιότερα προγνώσεις του καιρού με τα «μερομήνια», δηλαδή το πρώτο δωδεκαήμερο του Αυγούστου χρησίμευε για να προβλέψουν τον καιρό όλης της χρονιάς. Έτσι τα καιρικά φαινόμενα της 1ης Αυγούστου θα ήταν ο καιρός που θα επικρατούσε το Σεπτέμβρη, της 2ης Αυγούστου του Οκτώβρη κ.λπ.
Τον Αύγουστο τον λέμε και Συκολόγο γιατί τότε ωριμάζουν τα σύκα αλλά και Δριμάρη από τις δρίμες (ξωτικά) που τις 6 πρώτες μέρες του Αυγούστου επηρεάζουν τα νεράκαι τότε δεν πρέπει να κολυμπάς ή να πλένεις ρούχα. Ο Αύγουστος είναι ο μήνας της Παναγίας με τη μεγάλη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
Ο Σεπτέμβριος κατείχε την έβδομη θέση στη σειρά των μηνών, όπως δείχνει και το όνομά του καθώς septem στα λατινικά σημαίνει επτά. Όταν όμως καθιερώθηκε το ιουλιανό ημερολόγιο με πρώτο μήνα του έτους τον Ιανουάριο ο Σεπτέμβριος έγινε ένατος. Η 1η του Σεπτέμβρη θεωρείται η αρχή του εκκλησιάστικού έτους, αποτελεί την Αρχή της Ινδίκτου, από την λατινική λέξη indictio (επιβολή φόρου), την οποία εισήγαγε ο Καίσαρας Αύγουστος όταν διέταξε να γίνει γενική απογραφή των κατοίκων του Ρωμαϊκού κράτους και να εισπραχθούν φόροι την 1η του Σεπτέμβρη. Η Ινδικτιώνα είναι τρόπος μέτρησης του χρόνου ανά 15ετίες με αφετηρία την γέννηση του Χριστού ή από το 3 π.Χ. Η 23η του Σεπτέμβρη, γενέθλια ημέρα του αυτοκράτορα της Ρώμης Οκταβιανού, καθορίστηκε ως Πρωτοχρονιά και ως Αρχή της Ινδίκτου. Η Εκκλησία σ” αυτή την Πρωτοχρονιά τοποθέτησε τη γιορτή της σύλληψης του Προδρόμου, που αποτελεί το πρώτο γεγονός της ευαγγελικής ιστορίας, ενώ το 462 μ.Χ. η εκκλησιαστική Πρωτοχρονιά μετατέθηκε την 1η Σεπτεμβρίου για πρακτικούς λόγους.
Τον Σεπτέμβριο αρχίζει και το γεωργικό έτος καθώς τότε ξεκινούν όλες οι αγροτικές εργασίες. Λέγεται και Τρυγητής γιατί τότε γίνεται ο τρύγος των αμπελιών ενώ αρχίζει η σπορά και το όργωμα. Στις 2 του Σεπτέμβρη είναι η γιορτή του Αγίου Μάμα που θεωρείται προστάτης των βοσκών. Στις 14 του Σεπτέμβρη είναι η μεγάλη γιορτή της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού. Στις 23 του μήνα είναι η φθινοπωρινή ισημερία και η νύχτα θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια από την ημέρα έως την εαρινή ισημερία.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
Από την λέξη octo που σημαίνει οκτώ πήρε ο Οκτώβριος το όνομά του μια και στο παλαιό ρωμαϊκό ημερολόγιο ήταν ο όγδοος μήνας. Το 46 π.Χ. με την αλλαγή του ημερολογίου έγινε ο δέκατος μήνας αλλά κράτησε το όνομά του. Το Ιουλιανό ημερολόγιο είχε απόκλιση μίας ημέρας κάθε 128 χρόνια από το πραγματικό τροπικό έτος και έτσι το 1582 καταμετρήθηκαν 10 ημέρες απόκλισης, οπότε ο Πάπας Γρηγόριος ο 13ος θέσπισε το Γρηγοριανό ημερολόγιο τον Οκτώβριο του 1582 και την 4η Οκτωβρίου αυτού του έτους την διαδέχτηκε η 15η Οκτωβρίου αντί της 5ης για να αφαιρεθούν οι 10 ημέρες οι οποίες είχαν καταμετρηθεί χωρίς ωστόσο να έχουν διανυθεί και να επανέλθει η εαρινή ισημερία στην 21η Μαρτίου.
Τον Οκτώβριο τον λέμε και Βροχάρη για τις ευεργετικές για τους γεωργούς βροχές του. Ακόμα τον ονομάζουμε Σποριά ή Σπαρτό γιατί αρχίζει η σπορά στους αγρούς, αλλά και Άι-Δημητριάτη για τη μεγάλη γιορτή του Αγίου Δημητρίου.
Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας των χρυσανθέμων.
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
Είναι ο ενδέκατος μήνας του έτους σύμφωνα με το τωρινό ημερολόγιο, αλλά κατά το παλαιό ρωμαϊκό ημερολόγιο ήταν ο ένατος μήνας γι αυτό και το όνομά του προέρχεται από τον αριθμό εννέα που στα λατινικά είναι novem. Είναι ο τελευταίος μήνας του φθινοπώρου και ο μήνας που αρχίζει η συγκομιδή της ελιάς ενώ τελειώνει η σπορά και τα κοπάδια κατεβαίνουν στα χειμαδιά τους να ξεχειμωνιάσουν. Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοέμβρη βασιλεύει η Πούλια (πλειάδες) γεγονός που σηματοδοτεί τον ερχομό του χειμώνα. Τον λέμε Κρασομηνά γιατί ανοίγονται τα καινούργια κρασιά, Ανακατωμένο γιά τον άστατο καιρό του, Χαμένο γιατί είναι μεγάλες οι νύχτες του και οι μικρότερες στη διάρκεια του έτους οι μέρες του, αλλά και Αρχαγγελίτη από τη μεγάλη γιορτή των Αρχαγγέλων Γαβριήλ και Μιχαήλ στις 8 Νοεμβρίου.
Έχει πάρα πολλές θρησκευτικές γιορτές όπως του Αγίου Μηνά, των Αγίων Αναργύρων, των Αγίων Ακινδύνων, του Αγίου Φιλίππου, του Αγίου Ανδρέα, τα Εισόδια της Θεοτόκου, της Αγίας Αικατερίνης κ.λπ.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

Ο τελευταίος μήνας του έτους, ο πρώτος του χειμώνα, ο δέκατος του παλιού ρωμαϊκού ημερολογίου από όπου πήρε και το όνομά του. Decem στα λατινικά είναι το δέκα. Είναι ένας μήνας γεμάτος από γιορτές, του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Σάββα, της Αγίας Βαρβάρας, του Αγίου Σπυρίδωνα, του Αγίου Ελευθερίου και άλλες με μεγαλύτερη την γιορτή της γέννησης του Χριστού, τα Χριστούγεννα στις 25 του μήνα.
Τον λένε και Χιονιά, Ασπρομηνά, Χριστουγεννιάτη, Χριστιανάρη, Δεκέμπρη, Άι-Νικολιάτη. Είναι ο μήνας με τις λιγότερες ώρες φωτός στο βόρειο ημισφαίριο και τις περισσότερες ώρες φωτός στο νότιο ημισφαίριο μια και ο ήλιος έχει τώρα τη μεγαλύτερη απόκλιση νότια του Ισημερινού. Στις 22 του μηνός είναι το χειμερινό ηλιοστάσιο οπότε η απόκλιση του ήλιου νότια του Ισημερινού αρχίζει να λιγοστεύει και έτσι αρχίζει να μεγαλώνει η ημέρα και να μικραίνει η νύχτα.
Κατά την παράδοση στις 25 του μήνα ξεχύνονται οι καλλικάντζαροι στον επάνω κόσμο και παραμένουν μέχρι τα Φώτα οπότε εξαφανίζονται με τον αγιασμό των υδάτων. Είναι δαιμόνια τα οποία βγαίνουν από τη γη αυτό το δωδεκαήμερο που τα νερά είναι αβάπτιστα για να πειράξουν τους ανθρώπους. Φοβούνται τις φωτιές και τα κουδούνια, γι αυτό σε πολλές περιοχές της Ελλάδας ανάβουν φωτιές και τραγουδάνε χτυπώντας κουδούνια.

Click to comment

Απάντηση

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

Δημοσκόπηση Marc: Η διαφορά της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την αναγγελία των εκλογών

Από την πρώτη κάλπη προκύπτουν αριθμητικές πλειοψηφίες τόσο για ΝΔ-ΠΑΣΟΚ όσο και για ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΜέΡΑ25

Η κυβέρνηση δείχνει να ανακτά μέρος των απωλειών που κατέγραψε μετά το δυστύχημα των Τεμπών, σύμφωνα με δημοσκόπηση της MARC την οποία δημοσιεύει το Πρώτο Θέμα που κυκλοφορεί  στα Περίπτερα.

Σύμφωνα με αυτήν στην πρόθεση ψήφου οι πολίτες δίνουν 31,7% ση Νέα Δημοκρατία και στον ΣΥΡΙΖΑ 26,4%. Το ΠΑΣΟΚ, μοιάζει στάσιμο στο 9,7%, ενισχυμένο το ΚΚΕ με 5,9% αλλά και το ΜΕΡΑ25 φαίνεται να εξασφαλίζει άνετη είσοδο στην βουλή με 4,3%. Το κόμμα του Κασιδιάρη, εμφανίζεται στο 3,8% στην ίδια μέτρηση.

Παράλληλα, το 66% των ερωτηθέντων διαφωνεί με τα «ούτε» του Νίκου Ανδρουλάκη, λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να είναι ο αρχηγός του κόμματος που θα κερδίσει τις εκλογές, ψηφίζουμε για πρωθυπουργό.

Ένα από τα ενδιαφέροντα στοιχεία που συνθέτουν το νέο τοπίο στην δημοσκόπηση της Marc που δημοσιεύει η εφημερίδα Πρώτο Θέμα είναι η συρρίκνωση της λεγόμενης «γκρίζας ζώνης», στην οποία αθροίζονται τα λευκά και άκυρα ψηφοδέλτια (1,1%,) η πρόθεση για αποχή (1,6%) αλλά και οι αναποφάσιστοι που για πρώτη φορά είναι σε μονοψήφιο ποσοστό (9,2%).

Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν οτι από την πρώτη κάλπη είναι εξίσου πιθανόν να προκύψουν αριθμητικές πλειοψηφίες τόσο για τη συνεργασία ΝΔ με ΠΑΣΟΚ όσο και γα συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης δηλαδή τη σύμπραξη του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ και στο ΜέΡΑ25. Με βάση τους συσχετισμούς της μέτρησης, το πρώτο άθροισμα κυμαίνεται περί το 45,5% και το δεύτερο κοντά στο 4,5%.

Στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται με 61,0 % και ο ΣΥΡΙΖΑ με 26,1%.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται στην δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών με 40,7% ενώ ο Αλέξης Τσίπρας ακολουθεί με 31,2% και στην τρίτη θέση ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 30,9%.

Τέλος στην ερώτηση ποιον εμπιστεύεστε περισσότερο στο τιμόνι της χώρας μεταξύ Μητσοτάκη και Τσίπρα, ο πρωθυπουργός παίρνει το 43,7%, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ το 32% ενώ 24,3% απάντησε δεν ξέρω-δεν απαντώ.

 

Continue Reading

ΘΡΗΣΚΕΙΑ

Διεθνής διάκριση για τον Αρχιμανδρίτη Απόστολο Καβαλιώτη

Ο Wiley, ένας από τους μεγαλύτερους εκδότες και πρωτοπόρος στην έρευνα και την εκπαίδευση, συμπεριέλαβε τον Απόστολο Καβαλιώτη μεταξύ των μεγαλύτερων συγγραφέων για τον αυτισμό παγκοσμίως, βάσει των αναγνώσεων των άρθρων του.

Μία σημαντική διάκριση έλαβε για το ερευνητικό του έργο ο Αρχιμανδρίτης Απόστολος Καβαλιώτης, ο οποίος υπηρετεί ως διευθυντής του γραφείου της ευρωπαϊκής διασύνδεσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Ειδικότερα, ο Wiley, ένας από τους μεγαλύτερους εκδότες και πρωτοπόρος στην έρευνα και την εκπαίδευση, συμπεριέλαβε τον π. Απόστολο Καβαλιώτη μεταξύ των μεγαλύτερων συγγραφέων για τον αυτισμό παγκοσμίως, βάσει των αναγνώσεων των άρθρων του.

Μέχρι σήμερα έχει συγγράψει 13 ερευνητικές μονογραφίες για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση.

Πλούσιο βιογραφικό

O Αρχιμανδρίτης π. Απόστολος Καβαλιώτης γεννήθηκε στην Ελευθερούπολη του Ν. Καβάλας. Πραγματοποίησε σπουδές στη Θεολογική Σχολη του ΑΠΘ και στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ. Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στα ΤΘ. Υπήρξε χρυσός πρωταθλητής κολύμβησης στο ύπτιο.

Είναι διδάκτωρ του Ε.Κ.Π.Α., τομέα ειδικής παιδαγωγικής και ψυχολογίας και διδάσκει στο Δ.Π.Θ., ΠΜΣ, τμήμα ελληνικής φιλολογίας, Δ.Α.Φ.. Είναι κάτοχος μεταδιδακτορικού του Ε.Κ.Π.Α., τομέας ειδικής παιδαγωγικής και ψυχολογίας, στο Δ.Α.Φ. και μεταπτυχιακών στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση του ΑΠΘ, στη γλώσσα και φιλολογία του Δ.Π.Θ. και στο σχεδιασμό εκπαιδευτικών μονάδων του Πανεπιστημίου Αιγαίου με εξειδίκευση στην ισότητα των δυο φύλων. Είναι υποψήφιος διδάκτορας της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. με θέμα: «η περί εκκλησίας έννοια και τα όρια αυτής στα πλαίσια της οικουμενικής κίνησης».

Είναι εθελοντής του ΟΗΕ επί 34 χρόνια.

Υπηρετεί ως διευθυντής του γραφείου της ευρωπαϊκής διασύνδεσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Είναι μέλος της διεθνούς συμβουλευτικής IAC UNESCO, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος Φρίξος Βας. Παπαχρηστίδης, τακτικό μέλος του διοικητικούσυμβουλίου του τμήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Αλεξανδρούπολης, τακτικό μέλος της εθνικής επιτροπής ψυχικής υγείας, τακτικό μέλος των επιτροπών του Υπουργείου Υγείας για τα κέντρα ημέρας ατόμων με Δ.Α.Φ.

Υπηρέτησε στην εκπαίδευση ως Σχολικός Σύμβουλος Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και Σερρών, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου. Υπήρξε μέλος της Επιτροπής Σοφών του Υπουργείου Εργασίας με αρμοδιότητα τις ευπαθείς ομάδες επί Υπουργίας Λούκας Κατσέλη, αντιπρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Αν. Κεντρικής Μακεδονίας και Θράκης, τακτικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου των Special Olympics HELLAS, τακτικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου του πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης και αναπληρωτής Πρόεδρος του Ιδρύματος Χρονίων Παθήσεων του Ν. Καβάλας.

Έχει συγγράψει 13 ερευνητικές μονογραφίες για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση. Επιπρόσθετα μια μονογραφία με έρευνα για την επαγγελματική απασχόληση της μουσουλμάνας, ρομά, πομάκας και χριστιανής γυναίκας του Νόμου Ροδόπης, μία μονογραφία για τις σχέσεις της Ρωμαιοκαθολικής και της Ορθόδοξης εκκλησίας, ένα κεφάλαιο στα Αγγλικά σε διεθνή συγγραφή του Βατικανού με θέμα τη Θεία Ευχαριστία και τρία παραμύθια, που μεταφράστηκαν στα Αγγλικά.

Συμμετέχει με εισηγήσεις και έρευνα σε παγκόσμια συνέδρια και αρθρογραφεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών (2007), τους Special Olympics International και Ελλάδος ως κήρυκας του εθελοντισμού (2011), τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας με τον χρυσό Σταύρο του Τάγματος της Τιμής, την ανώτατη διάκριση της ελληνικής δημοκρατίας (2015), το Βατικανό με το 1ο διεθνές βραβείο έρευνας και παιδαγωγικής επιστήμης των διεθνών βραβείων Giuseppe Sciacca (2016), τον Π.Ο.Υ το 2016 για τη διεθνή ερευνά του για τον μητρικό θηλασμό, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (2020) και τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό (1992), τους Δήμους Καβάλας και Παγγαίου. Είναι επίτιμος Δρ. του Διεθνούς Πανεπιστημίου – ΤΕΙ Καβάλας και ανακηρύχτηκε παμψηφεί επίτιμος Δημότης Θάσου και Καβάλας.

www.kathimerini.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Μάκης Παπαδόπουλος: «Μια συζήτηση – εκδήλωση ουσίας για το Κυκλοφοριακό πρόβλημα!»

Το Κυκλοφοριακό, το μεγάλο πρόβλημα της Καβάλας και των μεγάλων οικισμών του Δήμου μας, αλλά και οι σύγχρονες λύσεις που προτείνουν οι συγκοινωνιολόγοι, συζητήθηκαν και αναλύθηκαν το βράδυ της Παρασκευής 31 Μαρτίου 2023 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Καβάλας.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Μάκη Παπαδόπουλουυποψηφίου Δημάρχου Καβάλας και Επικεφαλής της παράταξης Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ. Το θέμα της εκδήλωσης ανέπτυξε ως κεντρικός ομιλητής ο καθηγητής  Σπύρος ΒούγιαςΣυγκοινωνιολόγος και πρώην Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Αναλύθηκαν θέματα που αφορούν την ασφάλεια στη μετακίνηση, το καθαρό περιβάλλον, την οικονομία, την ποιότητα ζωής και τις λύσεις στις σύγχρονες πόλεις που αφορούν την κινητικότητα και την προσβασιμότητα.

Πριν την εκδήλωση, ο Μάκης Παπαδόπουλος ξενάγησε τον Σπύρο Βούγια στην πόλη της Καβάλας, σε μια αυτοψία στα έργα που εκτελούνται και στα σημεία που “υποφέρουν” από παραλείψεις και έλλειψη υποδομών.

Στον διάλογο που ακολούθησε ανάμεσα σε φορείς, δημότες και τον Σπύρο Βούγια, υπήρξε μεγάλη συμμετοχή όπου τέθηκαν τα “καυτά” ζητήματα της πόλης για το Κυκλοφοριακό: τις θέσεις στάθμευσης και τη διαχείρισή τους, τα πάρκινγκ αλλά και τις νέες λύσεις που πρέπει να εφαρμοστούν, ώστε να γίνει η Καβάλα μια βιώσιμη και λειτουργική πόλη.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν:

  • Μάρκος Δέμπας, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου
  • Σωτήρης Λαζαρίδης, Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Αν. Μακεδονίας και Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξής μας
  • Γιάννης Κελγιώργης, Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου
  • Στράτος Μακρογιαννίδης, Πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ
  • Στέλιος Χατζάτογλου, Μέλος Δ.Σ. του Υπεραστικού ΚΤΕΛ
  • Χρήστος Ιωαννίδης, Πρόεδρος του Σωματείου ΤΑΧΙ
  • Τάσος Γιαμαλίδης, Προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Καβάλας, Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Καβάλας
  • Μανώλης Κοντοστέλιος, Γεν. Γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Καβάλας
  • Δημήτρης Δελησταμάτης, Μέλος της Επιτροπής Κυκλοφορίας & Προσβασιμότητας του Δήμου Καβάλας
  • Γιώργος Κανάρης, Πρόεδρος του Πολιτιστικού – Εξωραϊστικού Συλλόγου Αγ. Κωνσταντίνου
  • Μαρία Ψωμαδάκη, Πρόεδρος του Μορφωτικού – Πολιτιστικού Συλλόγου Παληού
  • Νίκος Τσουμπάκης, Πρόεδρος της Θρακικής Εστίας
  • Χαράλαμπος Μαντάς, Διευθυντής της Ιχθυόσκαλας
  • Φιλήμων Ξουλόγης, Εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγ. Λουκά και υποψήφιος Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ
  • Γιώργος Καρατσιουμπάνης, υποψήφιος Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ
  • Κώστας Νάνος, Πολιτευτής ΜΕΡΑ 25

Επίσης παραβρέθηκαν ο πρώην Αντιδήμαρχος Καβάλας Νίκος Κούτρας, ο πρώην πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυριάκος Κελίδης, ο τοπογράφος – μηχανικός Μιχάλης Αποστολίδης, ο πολιτικός μηχανικός Κώστας Πέικος, ο μηχανολόγος – ηλεκτρολόγος Χρυσόστομος Κοσμίδης, ο Ιορδάνης Αγγελιάδης και πολλοί άλλοι δημότες και επαγγελματίες της πόλης.

Οι περισσότεροι τοποθετήθηκαν με παρεμβάσεις τους στα σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα της πόλης, καταθέτοντας απόψεις και προτάσεις για λύσεις.

Τα χρήσιμα συμπεράσματα που προέκυψαν από τη συζήτηση που έγινε στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν σε επόμενη ανακοίνωση της παράταξής μας.

Continue Reading

Κατοικία

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: