Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δίκη Χρυσής Αυγής | Στον δρόμο για τη φυλακή η ηγετική ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης – Άφαντος ο Χρήστος Παππάς

Μετά από 5,5 χρόνια, το δικαστήριο κατάφερε να βάλει την ηγεσία της Χρυσής Αυγής στη φυλακή, με τους χρυσαυγίτες να επιδίδονται σε σόου, με ύβρεις σε βάρος ρεπόρτερ.

Το δικαστήριο έδειξε τον δρόμο για τη φυλακή στους 39 από τους 50 καταδικασθέντες για κακουργηματικές πράξεις -μεταξύ των οποίων και της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα- στην ιστορική δίκη για τη Χρυσή Αυγή.

Δεκατρείς πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, μεταξύ των οποίων και ο Νίκος Μιχαλολιάκος θα εκτίσουν τις ποινές που τους επιβλήθηκαν καθώς δεν τους δόθηκε αναστολή στην εκτέλεση της ποινής τους ενώ συνολικά 12 καταδικασθέντες θα παραμείνουν ελεύθεροι μέχρι τη δίκη τους στο Εφετείο.

Η τελευταία πράξη στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, παίζεται σήμερα στο Εφετείο της Αθήνας.

Στο 4ο όροφο του Εφετείου και μετά φυλακή – Σε ποιες θα οδηγηθούν

Στον 4ο όροφο του Εφετείου της Αθήνας αναμένεται να οδηγηθούν, εντός της ημέρας, όσοι από τους 39 της Χρυσής Αυγής δεν έλαβαν αναστολή και εμφανίστηκαν αυτοβούλως ενώπιον των αρχών.

Ο εισαγγελέας εκτέλεσης ποινών είναι εκείνος που θα γράψει την τελευταία πράξη στην πολύκροτη υπόθεση ώστε οι καταδικασθέντες να λάβουν το φυλακιστήριο και στη συνέχεια να μεταχθούν στα σωφρονιστικά καταστήματα που θα ορίσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι καταδικασθέντες θα χωριστούν σε ομάδες και θα μεταχθούν στις φυλακές Δομοκού, Μαλανδρίνου και Τρικάλων, όπου για 14 μέρες θα τεθούν υποχρεωτικά σε καραντίνα λόγω των μέτρων πρόληψης για τον κορονοϊό.

Ποιοι πάνε φυλακή και μένουν εκτός – Η απόφαση του δικαστηρίου

Η εκφώνηση της απόφασης του δικαστηρίου διήρκησε 12 ημέρες με την τελευταία σελίδα της να γράφεται όταν οι δικαστές «σφράγισαν» το εισιτήριο για την φυλακή στους καταδικασθέντες.

Συγκεκριμένα, στη φυλακή οδηγούνται οι: Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Λαγός, Γιώργος Γερμενής, Ηλ. Παναγιώταρος, Χρήστος Παππάς. Όλοι έχουν κριθεί ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και τους έχει επιβληθεί κάθειρξη 13 ετών και ποινή φυλάκισης από 6 μέχρι 8 μήνες.

Την ίδια τύχη επεφύλαξε το δικαστήριο και στον πρώην βουλευτή Αρτέμη Ματθαιόπουλο, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 10 ετών και ήταν ο μόνος, από την διευθυντική ομάδα, που καθόταν στο εδώλιο και συνελήφθη μέσα στη δικαστική αίθουσα, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της απόφασης.

Για την υπόθεση ανθρωποκτονίας του Παύλου Φύσσα στη φυλακή οδηγούνται οι: Γιώργος Ρουπακιάς, ο οποίος έχει καταδικασθεί σε ισόβια για την ανθρωποκτονία του αδικοχαμένου μουσικού και σε επιπλέον κάθειρξη 14 ετών για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Ακόμη, στη φυλακή για την υπόθεση της ανθρωποκτονίας Φύσσα οδηγούνται οι: Ιωάννης Άγγος, Α. Αναδιώτης, Ελπιδοφόρος Καλαρύτης, Ιωάννης Κομιάνος, Κωνσταντίνος Κορκοβίλης, Αναστάσιος Μιχάλαρος, Γεώργιος Σταμπέλος, Αθανάσιος Τσόρβας, Νικόλαος Τσόρβας, Αριστοτέλης Χρυσαφίτης, Γεώργιος Πατέλης, Λέων Τσαλίκης και Ιωάννης Καζαντζόγλου.

Για την επίθεση σε βάρος των Αιγύπτιων ψαράδων στη φυλακή οδηγούνται οι: Δ. Αγριογιάννης, Μάρκος Ευγενικός, στους οποίους έχει επιβληθεί κάθειρξη 7 ετών  και ο Αναστάσιος Πανταζής, πρώην πυρηνάρχης Περάματος, ο οποίος έχει καταδικασθεί σε 10ετή κάθειρξη και ποινή φυλάκισης 24 μηνών.

Οι καταδικασθέντες που οδηγούνται στη φυλακή για το αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση είναι οι: Νικόλαος Αποστόλου (κάθειρξη 7 ετών), Αντώνης Γρέγος (κάθειρξη 6 ετών), Πολύβιος Ζησιμόπουλος (6 έτη), Παναγιώτης Ηλιόπουλος (κάθειρξη 7 ετών), Νικόλαος Κούζηλος (7 έτη), Διονύσιος Λιακόπουλος (έξι έτη κάθειρξη), Νικόλαος Μίχος (έξι έτη, του είχε αναγνωριστεί ελαφρυντικό), Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης (έξι έτη κάθειρξη), Θωμάς Μπαρέκας (έξι έτη και 2 μήνες), Νίκος Παπαβασιλείου (έξι έτη), Βενετία Πόπορη (7 έτη κάθειρξη), Βασίλειος Σιατούνης (έξι έτη), Χρήστος Στεργιόπουλος (έξι έτη) και Αθανάσιος Στράτος (έξι χρόνια) Γ. Τσακανίκας.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι Στεργιόπουλος και Λιακόπουλος επιστρέφουν στη φυλακή μετά την καταδίκη τους  για την  υπόθεση της Χρυσής Αυγής καθώς με άλλη απόφαση είχαν καταδικαστεί, για τη δολοφονία του Πακιστανού Λουκμάν Σαχζάτ, και είχαν εκτίσει την ποινή τους.

Παραμένουν εκτός φυλακής

Εκτός φυλακής παραμένουν, με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους κάθε 1 και 15 του μήνα και της εγγυοδοσίας των 20.000 ευρώ οι πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής Μιχάλης Αρβανίτης, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Ευστάθιος Μπούκουρας, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτρης Κουκούτσης.

Επίσης, αναστολή στην εκτέλεση της ποινής τους μέχρι τη δίκη τους σε δεύτερο βαθμό έδωσε το δικαστήριο στους:  Σταύρο Σαντοριναίο, Γεώργιο Σκάλκο, Γεώργιο Δήμου, Θωμά Μαρία, Κυριάκο Αντωνακόπουλο, Ιωάννη Καστρινό, Αριστόδημο Δασκαλάκη, Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο,  Αναστάσιο Χίλιο, Μαργαρίτα Μικελάτου, Χρήστο- Αντώνιο Χατζηδάκη, Θεόδωρο Στέφα και  Θεώνη Σκαρπέλη.

Άφαντος παραμένει ο Χρήστος Παππάς, ενώ ο Γιάννης Λαγός, που παραμένει ευρωβουλευτής, είχε αναχωρήσει πριν λίγα 24ωρα για τις Βρυξέλλες.

Λίγο μετά τις 10 το βράδυ της Πέμπτης, την πόρτα της ΓΑΔΑ πέρασε και ο Γιώργος Ρουπακιάς. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί τον πήραν από την πίσω πλευρά της πολυκατοικίας όπου διαμένει. Ο Ρουπακιάς, που βρισκόταν ούτως ή άλλως σε κατ’ οίκον περιορισμό ετοιμαζόταν από το πρωί για τη μεταφορά του στις φυλακές, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες.

Μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Mega, περίπου 30 χρυσαυγίτες βρίσκονταν στα χέρια των αστυνομικών Αρχών.

Επεισοδιακή η παράδοση Μιχαλολιάκου στις Αρχές

Το μεσημέρι της Πέμπτης, ο Νίκος Μιχαλολιάκος έφυγε από το σπίτι του, στην Πεύκη και αρχικά παρουσιάστηκε στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του.

Στη συνέχεια με υπηρεσιακό όχημα μεταφέρθηκε στη ΓΑΔΑ, ενώ τον συνόδευε με δικό της αυτοκίνητο η κόρη του μαζί με την καταδικασθείσα αλλά με αναστολή μητέρα της Ελένη Ζαρούλια σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Ουρανία Μιχαλολιάκου μάλιστα επιτέθηκε με ύβρεις στους δημοσιογράφους μέσα από το αυτοκίνητό της ενώ ανάλογες σκηνές διαδραματίστηκαν κι έξω από ΑΤ Πεύκης.

Ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής οδηγήθηκε στον έβδομο όροφο, στο τμήμα αναζητήσεων, όπου βρίσκονται ήδη οι Κασιδιάρης, Γερμενής και Ηλιόπουλος.

Προκλητικός και αμετανόητος ο Μιχαλολιάκος

Νωρίτερα, ο Νίκος Μιχαλολιάκος είχαν κάνει νέες προκλητικές δηλώσεις, σχολιάζοντας την απόφαση του δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία οδηγείται στη φυλακή.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Η ψυχή μου είναι ολόρθη, είμαι περήφανος που με πάνε φυλακή για τις ιδέες μου, κάποτε κάποιοι θα ντρέπονται γι’ αυτήν την απόφαση, θα δικαιωθούμε και από την ιστορία και από τον ελληνικό λαό, ευχαριστώ τις εκατοντάδες των Ελλήνων που όλα αυτά τα χρόνια ήταν στο πλευρό της Χρυσής Αυγής ενάντια σε μια βρώμικη χούντα που υπάρχει στα ΜΜΕ, στην πολιτική ζωή της χώρας και στη Δικαιοσύνη».

Ηλιόπουλος: Το κέρδος μου είναι ότι ήρθα πιο κοντά στον Θεό

Ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, όταν παραδόθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Πικερμίου, υποστήριξε ότι όλο αυτό το διάστημα ήρθε κοντά στον Θεό, έχει ήσυχη τη συνείδησή του ενώ σημείωσε ότι το δικαστήριο τους καταδίκασε έπειτα από εντολές.

Όπως είπε: «Το όνομά μας δεν υπήρχε σε ολόκληρη τη δικογραφία, εμένα το κέρδος μου όλο αυτό το διάστημα ήταν ότι ήρθα πιο κοντά στον Θεό, είδα ότι δεν μπορεί να μας κρίνει κανείς από τους δικαστές, οι δικαστές προφανώς και παίρνουν εντολές να μας καταδικάσουν δεν ήταν καταδίκη 13 στους 15. Όλους θα μας κρίνει ο Θεός» επεσήμανε μεταξύ άλλων.

Γερμενής: Είμαι 100% αθώος

Στο Αστυνομικό Τμήμα της Ραφήνας εμφανίστηκε αυτοβούλως ο Γιώργος Γερμενής για να παραδοθεί μετά την ανακοίνωση της καταδικαστικής απόφασης του δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία το διευθυντήριο της Χρυσής Αυγής οδηγείται στη φυλακή. Κατηγόρησε το δικαστήριο ότι είναι «του παραλόγου» και υποστήριξε ότι είναι απολύτως αθώος αλλά και ότι αυτός κοίταζε μόνο τη δουλειά του.

Όπως είπε μπροστά στις κάμερες έξω από το Αστυνομικό Τμήμα, «ήρθα να παραδοθώ αυτοβούλως στο ΑΤ Ραφήνας. Δεν αποδέχομαι την κατηγορία. Είμαι 100% αθώος. Δεν έχω κάνει σε τίποτα, απλά βοήθαγα τον κόσμο. Όμως, αυτό το δικαστήριο είναι ένα δικαστήριο του παραλόγου, ένα θέατρο, με καθαρά πολιτική βούληση. Και όλοι όσοι με ξέρουν και με ακολουθούσαν είμαι 100% αθώος. Δεν υπάρχω σε κανένα κατηγορητήριο. Ένας ψευδομάρτυρας Γ με κατηγόρησε, πήγα χαρτιά στο δικαστήριο και έδειξα την αθωότητά μου. Δεν υπάρχω σε καμία ολόκληρη δικογραφία. Δεν είμαι καν διευθυντικό στέλεχος όπως με παρουσιάζουν. Είμαι παντελώς αθώος. Κοίταγα την οικογένειά μου, την εργασία μου και πώς θα τα βγάλω πέρα, γίναμε βουλευτές 6,5 χρόνια για να καταλήξουμε στη φυλακή» είπε ο Γιώργος Γερμενής.

Παναγιώταρος: Εύχομαι κάποιοι άλλοι να κάνουν καλύτερα τη δουλειά

Ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Παναγιώταρος, ο οποίος σε βίντεο που ανήρτησε, χαρακτήρισε το το αποτέλεσμα της δίκης ως τη «μεγαλύτερη πολιτική σκευωρία από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

«Όλα όσα συνέβησαν σε αυτό το δικαστήριο είχαν να κάνουν με τις ψήφους, όχι με πράξεις βίας, ούτε για ζητήματα ιδεολογίας», τόνισε σε τηλεοπτικό του μήνυμα, λίγο μετά την καταδικαστική απόφαση. «Εύχομαι κάποιοι άλλοι να κάνουν καλύτερα τη δουλειά, από ό,τι την κάναμε εμείς», είπε στη συνέχεια.

Λαγός: Καλώ την εισαγγελέα Οικονόμου ως μάρτυρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Συνεχίζει να προκαλεί ο Γιάννης Λαγός και μετά την καταδίκη του. Σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι εντός της ερχόμενης βδομάδας θα προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και καλεί την εισαγγελέα Αδαμαντία Οικονόμου ως μάρτυρα.

Η ανακοίνωση του Λαγού:

«Μετά το πέρας της “δίκης” δηλώνω ότι θα προασπίσω την τιμή και την υπόληψή μου δια παντός νομίμου τρόπου τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

Ανακοινώνω ότι εντός της ερχόμενης εβδομάδος προσφεύγω στο ευρωπαϊκό δικαστήριο διότι παραβιάστηκε και το τεκμήριο αθωότητας μου αφού δεν υπάρχει αμετάκλητη απόφαση.

Ήδη κατέθεσα αγωγές κατά τηλεοπτικών σταθμών και εφημερίδων που προσέβαλαν αυτό το κεκτημένο δικαίωμα του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού και της ΕΣΔΑ.

Στην διαδικασία ενώπιον του ευρωπαϊκού δικαστηρίου θα επικαλεστώ την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας και την μαρτυρία της καθώς έχω δικαίωμα που ουδείς μπορεί να μου στερήσει».

Άφαντος ο Χρήστος Παππάς – Τι δήλωσε ο δικηγόρος του

Ο υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς αναζητείται από την Ελληνική Αστυνομία. Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο Χρήστος Παππάς δεν εντοπίστηκε σε καμία από τις πέντε γνωστές διευθύνσεις που έχει στη διάθεση της η ΕΛ.ΑΣ.

Όπως μετέδωσε ο ΑΝΤ1, η αστυνομία το απόγευμα πραγματοποίησε έφοδο στο σπίτι του Χρήστου Παππά στην περιοχή του Παπάγου. Αν και δεν ήταν στο σπίτι του, οι αστυνομικοί ερεύνησαν τον χώρο και αποχώρησαν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκεται στα Ιωάννινα.

Το βράδυ της Πέμπτης, ο δικηγόρος του, Περικλής Σταυριανάκης, δήλωσε πως ο Χρήστος Παπάς, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 13 ετών, έκανε την επιλογή, σε αυτή τη φράση, να μην εμφανιστεί, διότι «θα εκτίσει την πρωτόδικη ποινή πριν φτάσει η υπόθεση στο Εφετείο, οπότε και θα δικαστεί εκ νέου η υπόθεση».

Στο πλαίσιό των αναζητήσεων κλιμάκια της Ασφάλειας έκαναν έρευνες σε τρία σπίτια του ναζιστή υπαρχηγού της οργάνωσης, ένα στο Ίλιον και δύο στου Παπάγου, χωρίς όμως αποτέλεσμα, ενώ αναμένεται έρευνα σε ένα ακόμα σπίτι ιδιοκτησίας του στα Γιάννενα.

Ο Χρήστος Παππάς, όπως έγινε γνωστό από αστυνομικές πηγές, είχε την υποχρέωση, βάσει περιοριστικών όρων να δίνει το παρών κάθε 1η του μηνός, στο αστυνομικό τμήμα Παπάγου, κάτι που τηρούσε μέχρι και αυτό το μήνα απαράβατα.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, μέχρι το 2015 από το δικαστήριο του είχαν επιβληθεί οι όροι να παρουσιάζεται τρεις φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα, αλλά αυτό άλλαξε με βούλευμα και μεταβλήθηκε σε μία φορά το μήνα, κάτι που τηρούσε απολύτως τυπικά μέχρι και αυτό το μήνα. Τις τελευταίες μέρες όμως έχει εξαφανιστεί.

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, θεωρούν πιθανό να εμφανιστεί τελευταίος, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν για να δημιουργήσει εντυπώσεις, αλλά αυτό δεν μειώνει τις προσπάθειες για τον εντοπισμό και την σύλληψη του.

Μάγδα Φύσσα: Μακάρι ο Παύλος να ζούσε, να ήταν ένα από τα θύματα που χτύπησαν και σακατέψανε

Σπαρακτική δήλωση έκανε η Μάγδα Φύσσα έξω από το δικαστήριο, όπου κατέρρευσε μετά την απόφαση που στέλνει στη φυλακή την ηγετική ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής και δίνει αναστολή ποινών σε 12 μόνο από τους καταδικασθέντες.

«Δικαιωνόμαστε με κάποιον τρόπο, μπήκαν φυλακή οι εγκληματίες» είπε η Μάγδα Φύσσα, εκφράζοντας θερμές ευχαριστίες στην πολιτική αγωγή για όλο τον πολύ μεγάλο δικαστικό αγώνα που έκανε, και «όλο τον κόσμο που μας στήριξε».

«Δεν μπορώ να πω αν είναι δικαίωση για τον Παύλο, μακάρι ο Παύλος να ήταν εδώ και να το έλεγε ο ίδιος, να ήταν ένα από τα θύματα που χτύπησαν και σακατέψανε. Δεν είναι δικαίωση για τον Παύλο αλλά για όλους εμάς που βρισκόμαστε εδώ, για όλο τον κόσμο που αγωνίστηκε να αποδείξει πως είναι εγκληματική οργάνωση» κατέληξε.

 

 

 

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Την Δευτέρα συζητούν για την χάραξη της σιδηροδρομικής σύνδεσης της Καβάλας

Το μεσημέρι της Δευτέρας στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προσκλήθηκαν να βρίσκονται οι 4 βουλευτές του Ν. Καβάλας, ο Περιφερειάρχης Χριστόδουλος Τοψίδης και ο Δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης.

Θα συζητήσουν με τον Υπουργό κ. Χρήστο Σταϊκούρα τις λεπτομέρειες του έργου της σιδηροδρομικής σύνδεσης του νέου λιμανιού «Φίλιππος Β’» με τους Τοξότες καθώς φαίνεται πως δημιουργούνται κάποια ζητήματα.

Πιο συγκεκριμένα φαίνεται πως η χάραξη που έχει προβλεφθεί θα περνά πάρα πολύ κοντά από το εργοστάσιο Λιπασμάτων και πιο συγκεκριμένα από εγκαταστάσεις που πρέπει να ισχύουν αυστηροί κανόνες ασφαλείας.

Παράλληλα η συγκεκριμένη χάραξη φαίνεται πως θα περνά ακόμα και μέσα από το ΒΙΟ.ΠΑ Καβάλας κάτι που θα επιφέρει ζημίες στην βιομηχανική ζώνη καθώς υπάρχει αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον για περαιτέρω επενδύσεις εκεί.

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κινητοποίηση φοιτητών στη Σύνοδο των Πρυτάνεων στην Αλεξανδρούπολη

Κινητοποίηση στην Αλεξανδρούπολη, όπου διεξάγεται η Σύνοδος των Πρυτάνεων, παρουσία του υπουργού Παιδείας Πιερρακάκη, πραγματοποιούν αυτή την ώρα οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας» (ΠΚΣ) στους Φοιτητικούς Συλλόγους των Τμημάτων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Όπως σημειώνουν «αποτελεί πρόκληση για όλους μας να διαλέγουν για τη Σύνοδο των Πρυτάνεων την Αλεξανδρούπολη για να μας διαφημίσουν την υποτιθέμενη αναβάθμιση του ΔΠΘ».

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Πόλεμος «χωρίς ιερό και όσιο» | Γιατί χτύπησε σήμερα ειδικά το Ισραήλ

Η αναμενόμενη επίθεση-αντίποινα του Ισραήλ στο Ιράν, ξεκίνησε αιφνιαδιστικά όχι μετά το εβραϊκό Πάσχα, όπως θα ανέμεναν πολύ, αλλά σε μια ημέρα με υψηλό συμβολισμό κατά τη γνώμη του Διεθνολόγου-Οθωμανολόγου, Δημήτρη Σταθακόπουλου, ο οποίος μιλώντας στο Newsbomb.gr ερμηνεύει τα γεγονότα:

«Καταρχάς, πρέπει να αντιληφθούμε ότι οι εθνικοί συμβολισμοί, που ανάγονται στην μακραίωνη ιστορία των λαών της Μέσης Ανατολής, έχουν τεράστια σημασία και, όπως αποδεικνύεται στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορούν να καθορίσουν την πολιτική των κρατών, ακόμα και για πράγματα τόσο σοβαρά, όσο ο πόλεμος. Αυτό δεν είναι πολύ εύκολα αντιληπτό τη Δύση, που σκέφτεται, περισσότερο ρεαλιστικά και με οικονομικά κριτήρια», σημειώνει στην αρχή της συζήτησής μας.

Όπως ο ίδιος είχε αναφέρει ήδη δημόσια από χθες το μεσημέρι, η ισραηλινή επίθεση ήταν για αυτόν αναμενόμενη ειδικά αυτό το διάστημα, και μάλιστα η σημερινή ημέρα έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό για τον «εχθρό»: Είναι η Ιερή Παρασκευή για τους Ιρανούς που συμπίπτει με τα 85α γενέθλια του Χαμενέϊ.

Για τους αντιμαχόμενους, έχει ιδιαίτερη σημασία το χτύπημα στον εχθρό να επέρχεται είτε τη στιγμή που δεν το περιμένουν, είτε ακριβώς την «ιερή» τους ημέρα. Το ιερό Σάββατο των Εβραίων χτύπησαν οι Ιρανοί, την ιερή Παρασκευή τους χτύπησαν οι Ισραηλινοί.

«Το Πέσαχ/ Πάσχα θυμίζει στους Εβραίουςτον αγώνα απελευθέρωσης από τους Αιγυπτίους και επομένως αποτελεί ένα άριστο εμψυχωτικό εναρκτήριο λάκτισμα να τελειώνουν με τα θέματά τους», υπογραμμίζει. «Οφείλουμε να διαβάζουμε τον κάθε λαό σύμφωνα με τον δικό του αξιακό κώδικα και όχι με αυτό που στρεβλά νομίζουμε, ή ορίζουν τα θεωρητικά φασόν εγχειρίδια δυτικής σκέψης», προσθέτει.

Ο Δημήτρης Σταθακόπουλος θεωρεί ότι παρά τις «προειδοποιήσεις» της Δύσης και τις εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση, η «στόχευση» του Ιράν με τελικό σκοπό την ανατροπή του καθεστώτος των μουλάδων, γίνεται με τη σιωπηρή συγκατάθεσή της. Και εξηγεί:

«Παρότι το Ιράν το αρνείται, το Ισραήλ δεν ακούει κανέναν, παρά μόνον τον εαυτό του και δρά όταν και όπως νομίζει. Παρά τα όσα ακούτε για εγκράτεια, από ΗΠΑ και αραβικό κόσμο, ουσιαστικά ο,τι και να λένε λεκτικά, πρακτικά “κλείνουν το μάτι” στο Ισραήλ δηλαδή το αφήνουν να «βγάλει το φίδι» από την τρύπα και γι αυτούς, ως πληρεξούσιός τους ».

Όσο για τη συνέχεια, ο ίδιος εκτιμά:

Το Εβραϊκό Πέσαχ/Πάσχα (πέρασμα) ξεκινάει φέτος , τη Δευτέρα 22 Απριλίου (μετά τη δύση του ηλίου) και τελειώνει τη Μεγάλη Τρίτη στις 30 Απριλίου το βράδυ. Σύμφωνα λοιπόν με την παράδοσή τους : אחת המצוות החשובות ביותר של פסח, ציווי המהווה את שיאו של טקס הפסח, היא סיפור האגדה, או סיפור יציאת מצרים: הנרטיב מתחיל בסיכום היסטורי קצר, ממשיך בתיאור הסבל שסבלו בני ישראל, עוקב אחר מניין המכות שפקדו את המצרים ומסתיים במזמור לקב”ה, על ניסיו, שהעניקו לעמו את חירותם. Μια από τις σημαντικότερες μιτσβότ/εντολή του Πέσαχ – η οποία είναι η κορύφωση της ιεροτελεστίας του – είναι η αφήγηση της Αγκαντά, δηλαδή της Ιστορίας της Εξόδου από την Αίγυπτο.

Η αφήγηση αρχίζει με μια σύντομη ιστορική αναδρομή, συνεχίζει με την περιγραφή των δεινών που υπέφεραν οι Ισραηλίτες, ακολουθεί η απαρίθμηση των πληγών που έπληξαν τους Αιγυπτίους και ολοκληρώνεται μ’ έναν ύμνο στον Μεγαλοδύναμο, για τα θαύματα Του, που έδωσε στον λαό Του την ελευθερία του.

Όπερ μεθερμηνευόμενον, μέσα στο εβραϊκό Πέσαχ , αναμένω τη “νέα απελευθέρωση/ Πέρασμα” του Ισραήλ, δηλ. Ράφα (μετά τη Χαμάς – Γάζα) , Λίβανο ( Χεζμπολάχ) , Ιράν σε ανύποπτο μη αναμενόμενο χρόνο/ στιγμή και σε μη προφανείς στόχους».

«Στόχος του Ισραήλ είναι να αρχίσει την εκ των έσω αποδόμηση του καθεστώτος των Μουλλάδων και των “Φρουρών της Επανάστασης” για να επανέλθει το Ιράν στην κατάσταση ante 1979, με σύνδεση πάλι με τη Δύση και μεταφορά των αποθεμάτων ενέργειας, χερσαία, μέσω Ισραήλ προς την Ευρώπη», υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στο Newsbomb.gr.

Από τον «Ευρωπαϊκό Πόλεμο» στα 10 κριτήρια του Παγκόσμιου Πολέμου

Κατά τον διεθνολόγο-νομικό, δε, τα γεγονότα αυτά εντάσσονται στον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο ο οποίος ήδη έχει ξεκινήσει, όπως εξήγησε στο Newsbomb.gr:

Ο πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος αρχικά ονομαζόταν «Ευρωπαϊκός Πόλεμος», εξηγεί ο Δημήτρης Σταθακόπουλος. Οι αμερικανικές εφημερίδες υιοθέτησαν τον όρο «Παγκόσμιος Πόλεμος» όταν η Αμερική εισήλθε σ’ αυτόν το 1917. Οι Βρετανοί προτιμούσαν τον όρο «Μεγάλος Πόλεμος» μέχρι τη δεκαετία του 1940, με αξιοσημείωτη εξαίρεση τον Ουίνστον Τσώρτσιλ, που τον ονόμασε «Παγκόσμιο Πόλεμο» στον Η τόμο των απομνημονευμάτων του ( 1927) για την Παγκόσμια Κρίση.

Ο «Β Παγκόσμιος Πόλεμος», πιθανολογήθηκε πως θα γίνει ήδη απο τον Φεβρουάριο του 1919, με ένα άρθρο του Manchester Guardian. Ο Φράνκλινος Ντ. Ρούσβελτ, χαρακτήρισε δημόσια τον πόλεμο ως «Δεύτερο Παγκόσμιο» στις 7 Δεκεμβρίου 1941 , όταν χτυπήθηκε το Περλ Χάρμπορ από τους Ιάπωνες. Αντίθετα , στη Βρετανία, ο πόλεμος αυτός χαρακτηριζόταν απλώς ως «ο πόλεμος» μέχρι το 1949. Έως το 1950 ο δεύτερος Π.Π. ονομαζόταν «Πόλεμος για τον Πολιτισμό» ή/και «Πόλεμος ενάντια στην υποδούλωση», ή «ο πόλεμος επιβίωσης».

Τα κριτήρια για να χαρακτηριστεί ένας πόλεμος ως παγκόσμιος είναι τα παρακάτω και κρίνονται εκ των υστέρων απο τους ιστορικούς:

  1. Οικονομία
  2. Ενέργεια

  3. Αναθεωρητισμός. Ειδικά στα καθ’ ημάς , ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας για τη Συνθήκη της Λωζάνης κ.ά

  4. Ολοκληρωτικές τάσεις με ενεργό φασισμό και ναζισμό σε πολλές χώρες. Δεσποτισμός

  5. Παγκόσμια Λαϊκή δυσαρέσκεια

  6. Αδυναμία εκλεγμένων Δημοκρατικών ηγετών να βρουν βιώσιμες λύσεις. Αύξηση Λαϊκισμού

  7. Αδυναμία διεθνών οργανισμών , ΟΗΕ, Ε.Ε , ΝΑΤΟ κ.ά να βρουν διέξοδο.

  8. Περιβαλλοντολογικά και διατροφικά προβλήματα.

  9. Προσφυγικό – μεταναστευτικό , Human Trafficking.

  10. Ορατή σύγκρουση πολιτισμών, με δημογραφική παρακμή του παλαιού Δυτικού κόσμου , έλλειψη εργατικών χεριών, δημογραφική αύξηση των υπολοίπων και υπερσυγκέντρωση πυρηνικών και λοιπών καταστροφικών όπλων στα χέρια μη Δυτικών, διατεθειμένων (προς το παρόν στα λόγια) να τα χρησιμοποιήσουν.

Εφόσον και τα 10 παραπάνω κριτήρια υπήρξαν στους δύο προηγούμενους παγκόσμιους πολέμους και υπάρχουν και σήμερα, πιθανολογώ πως οι ιστορικοί του μέλλοντος, σφόδρα πιθανά θα ονομάσουν τις σημερινές τρέχουσες συγκρούσεις ως Παγκόσμιες και «Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

«Να σας θυμίσω», συνέχει ο Διεθνολόγος-Νομικός, αυτό που δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, Άλεξ Γκάντλερ: «Κάποιες φορές η κλιμάκωση είναι αναπόφευκτη και ο κατευνασμός δεν είναι καλό πράγμα. Μπορούμε να δούμε τις ιστορικές αναφορές ” …. όπως για παράδειγμα του Τσάμπερλεϊν , τον λάθος κατευνασμό του προς τον Χίτλερ και την λάθος εκτίμησή του για τον Πόλεμο που ερχόταν».

«Προσωπικά και υποκειμενικά μιλώντας, είμαι αισιόδοξος, ελπίζοντας πως τελικά θα κάνω λάθος. Εν τούτοις στη ζωή μου είμαι 100% ρεαλιστής και ουδέποτε εθελοτυφλώ», καταλήγει ο καθηγητής..

newsbomb.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en