Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δίκη Χρυσής Αυγής | Σήμερα η κρίσιμη μέρα για τα ελαφρυντικά και τις ποινές

Στην τελική ευθεία μπήκε, πλέον, η δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής καθώς σήμερα κρίνεται η «μάχη» που δίνουν οι κατηγορούμενοι για την αναγνώριση ελαφρυντικών με το βλέμμα στραμμένο σε μειωμένες ποινές.

Η ακροαματική διαδικασία, ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, συνεχίζεται με τις δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων και οι πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής που έχουν καταδικαστεί ως διευθύνοντες της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, δηλαδή τους Νίκο Μιχαλολιάκο , Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Χρήστο Παπά, Ηλία Παναγιώταρο, Γιώργο Γερμενή και Αρτέμη Ματθαιόπουλο.

Η υπεράσπιση επιχειρεί να πείσει τους δικαστές να πουν «ναι» σε μια σειρά ελαφρυντικών αλλά και να αντικρούσει την πρόταση της εισαγγελέως που τους εξαίρεσε από το μοναδικό ελαφρυντικό που εισηγήθηκε να αναγνωριστεί στο σύνολο των κατηγορουμένων που καταδικάστηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και δεν συνδέονται με άλλες κακουργηματικές πράξεις τις οποίες διέπραττε η οργάνωση.

Η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου επικαλέστηκε το άρθρο 187 του παλαιότερο ΠΚ παράγραφος 6, σύμφωνα με το οποίο «η μη τέλεση οποιουδήποτε από τα επιδιωκόμενα εγκλήματα των παραγράφων 1 και 3 συνιστά ελαφρυντική περίσταση».

Τα εγκλήματα αυτά είναι μεταξύ άλλων: ανθρωποκτονία με πρόθεση, βαριά σωματική βλάβη, αρπαγή, αναγκαστική εξαφάνιση προσώπου, εμπόριο δούλων, εμπορία ανθρώπων, αρπαγή ανηλίκων, ακούσια απαγωγή και βιασμός.

Το γεγονός ότι η τοποθέτηση της εισαγγελικής λειτουργού κράτησε λίγα λεπτά, καθώς δεν μίλησε αναλυτικά για κατηγορούμενους και συγκεκριμένα ελαφρυντικά αλλά και η αναφορά της σε εγκλήματα κατά της Πολιτείας από την πλευρά των καταδικασθέντων, προκάλεσε την αντίδραση της υπεράσπισης η οποία έκανε λόγο για «τσουβάλιασμα».

Η εισαγγελέας, αρχικά, ζήτησε το επίμαχο ελαφρυντικό μόνο για τους τρεις πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγή Δ. Κουκούτση, Χρ. Αλεξόπουλο και Στ. Μπούκουρας, ωστόσο, στη συνέχεια και μετά την παρατήρηση της υπεράσπισης ότι και άλλοι κατηγορούμενοι έχουν τις προϋποθέσεις για να διεκδικήσουν την ίδια αντιμετώπιση η εισαγγελέας επανήλθε διευρύνοντας τη λίστα των κατηγορουμένων ενώ, παράλληλα, απέκλεισε την ομάδα των πρώην βουλευτών που καταδικάστηκαν για την διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης.

Αποτέλεσμα της αναταραχής που προκλήθηκε ήταν οι συνήγοροι υπεράσπισης στις δευτερολογίες τους να αναφερθούν και πάλι αναλυτικά σε όλα τα ελαφρυντικά που ζήτησαν για τους εντολείς τους. Στην πράξη αυτό ανέτρεψε τις εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για την έκδοση ποινών κατά τη διάρκεια της χθεσινής διαδικασίας.

Έτσι, στις 11 το πρωί ξεκινά και πάλι η ακροαματική διαδικασία και παραμένει άγνωστο πόσες ημέρες θα χρειαστούν, τελικά, μέχρι να ολοκληρωθεί η απόφαση και η πρόεδρος να κηρύξει το πέρας της δίκης.

Σε κάθε περίπτωση, σήμερα, μόλις η υπεράσπιση ολοκληρώσει τις δευτερολογίες της οι δικαστές θα αποσυρθούν και όταν επανέλθουν στην έδρα με την απόφαση τους για τα ελαφρυντικά θα καθορίσουν, ουσιαστικά, το πλαίσιο των ποινών που θα αντιμετωπίσουν οι καταδικασθέντες . Και αυτό γιατί η ενδεχόμενη αναγνώριση ελαφρυντικών αυτόματα θα οδηγήσει σε μείωση ποινών .

Είναι ενδεικτικό το γεγονός πως για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης το πλαίσιο της ποινής είναι από 5 μέχρι 15 έτη κάθειρξης. Στην περίπτωση, όμως, που αναγνωριστούν ελαφρυντικά, τότε οι προβλεπόμενες ποινές μειώνονται σημαντικά και κυμαίνονται από 2 μέχρι 8 έτη κάθειρξης.

Στη συνέχεια ο χρόνος θα μετρά αντίστροφα για την ανακοίνωση των ποινών αλλά και για την απόφαση των δικαστών που θα κληθούν να κρίνουν αν και ποιοι από τους κατηγορούμενους θα οδηγηθούν στη φυλακή.

Πάντως, χθες τέθηκε στο δικαστήριο για δεύτερη φορά το ζήτημα της παρακολούθησης από αστυνομικούς των κατηγορουμένων που έχουν καταδικαστεί με την εισαγγελέα να είναι κατηγορηματική πως «δεν έχει δοθεί τέτοια εντολή». Άλλωστε, η πρόεδρος του δικαστηρίου έχει, ήδη, διευκρινίσει πως μέχρι την έκδοση των ποινών δεν τίθεται ζήτημα κράτησης των κατηγορουμένων που στην πλειονότητα τους έχουν επιλέξει να μην δώσουν το «παρών» στο δικαστήριο.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πόλεμος στην Ουκρανία | Το Κίεβο ζητά από την Τουρκία να σταματήσει ένα ρωσικό πλοίο που μεταφέρει ουκρανικά σιτηρά

Η Ουκρανία ζήτησε από την Τουρκία να σταματήσει το υπό ρωσική σημαία φορτηγό πλοίο Zhibek Zholy, το οποίο μεταφέρει σιτηρά που παρέλαβε από το κατεχόμενο από τους Ρώσους λιμάνι του Μπερντιάνσκ, σύμφωνα με έναν Ουκρανό αξιωματούχο και ένα έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters.

Ο αξιωματούχος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών, επικαλούμενος πληροφορίες που έλαβε από τις υπηρεσίες εμπορικής ναυτιλίας της χώρας, ανέφερε ότι το Zhibek Zholy φόρτωσε περίπου 4.500 τόνους σιτηρών από το Μπερντιάνσκ, μια πόλη που ανήκει στην Ουκρανία.

Σε επιστολή της που φέρει ημερομηνία την 30ή Ιουνίου και απευθύνεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας, η γενική εισαγγελία της Ουκρανίας υποστηρίζει εξάλλου ότι το Zhibek Zholy εμπλέκεται σε «παράνομη εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών» από το Μπερντιάνσκ και κατευθύνεται στο Καρασού της Τουρκίας.

Στην επιστολή αυτή αναφέρεται ότι το φορτίο φτάνει τους 7.000 τόνους φορτίου, ποσότητα μεγαλύτερη από εκείνην που ανέφερε ο αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας δεν απάντησε αμέσως σε ένα αίτημα με το οποίο του ζητήθηκε να σχολιάσει την άφιξη του Zhibek Zholy στη χώρα.

Η εταιρεία KTZ Express που εδρεύει στο Καζακστάν επιβεβαίωσε στο Reuters ότι το Zhibek Zholy της ανήκει αλλά ότι ναυλώθηκε από τη ρωσική εταιρεία Green Line, η οποία δεν υπόκειται σε κυρώσεις. Η KTZ Express πρόσθεσε ότι διαβουλεύεται με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και θα συμμορφωθεί με όλες τις κυρώσεις και τους τυχόν περιορισμούς.

Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι κλέβει σιτηρά από τα εδάφη που έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις μετά την εισβολή στη χώρα, στις 24 Φεβρουαρίου.

Το Κρεμλίνο από την πλευρά του διαψεύδει ότι οι Ρώσοι κλέβουν ουκρανικά σιτηρά.
Πηγή: kathimerini.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Α. Ιωσηφίδου | Θα είμαι υποψήφια για δήμαρχος Καβάλας

Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας της Α. Ιωσηφίδου για Δήμαρχος στις προσεχείς Δημοτικές εκλογές

Τους τελευταίους μήνες, μια ομάδα ανθρώπων που αντιλαμβάνονται την κρίσιμη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο Δήμος Καβάλας εξαιτίας των
συνεχών αδιεξόδων που δημιουργεί η σημερινή διοίκηση, εργάστηκε πάνω στην δημιουργία μιας νέας δημοτικής παράταξης ικανής να ανταποκριθεί στα
κελεύσματα της εποχής και στις ανάγκες του δήμου μας.

Σήμερα η προετοιμασία αυτή ολοκληρώθηκε και με ιδιαίτερη τιμή σας προσκαλούμε όλους στην επίσημη παρουσίαση της δημοτικής μας παράταξης
η οποία θα γίνει την Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022 και ώρα 19:30 στον χώρο του πρώην εντευκτηρίου του ΝΟΚ (νυν FRIENDS).

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ξεπέρασαν τις 20.000 τα ημερήσια κρούσματα

Μεγάλη αύξηση στα κρούσματα και στους θανάτους, καταγράφεται στο σημερινό επιδημιολογικό δελτίο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.
Κατακόρυφη άνοδος των λοιμώξεων καταγράφει η έκθεση του ΕΟΔΥ. Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 20.084.

Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.644.889 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 48.6% άνδρες. Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 3.664 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 165.417 (4.3% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 16, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 30.206 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Στο Διάγραμμα 3 παρουσιάζεται η ημερήσια κατανομή των θανάτων και ο 7ήμερος κυλιόμενος μέσος όρος του αριθμού των θανάτων.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 95 (60.0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 71 έτη. To 91.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 41 (43.16%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 54 (56.84%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.726 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 231 (ημερήσια μεταβολή +10%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 208 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 37 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Η κατανομή
12.606 στην Αττική.
1.640 στη Θεσσαλονίκη.
Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων:

1.410 από την Ανατολική Αττική.
2.273 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας.
398 από τη Δυτική Αττική.
1.506 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας.
3.669 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας.
1.698 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας.
1.500 από τον Πειραιά.
152 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού.
Χθες, ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής – Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, μας επανανέφερε στη δραματική πραγματικότητα εκτιμώντας πωςσήμερα θα δούμε πάνω από 20.000 κρούσματα κοροοϊού στην έκθεση του ΕΟΔΥ.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: