Connect with us

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Δήμος Βισαλτίας | «Ένα δέντρο για κάθε παιδί»

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο Δήμος Βισαλτίας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου) και έχοντας ως προτεραιότητα την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, ανακοινώνει την δράση «Ένα δέντρο για κάθε παιδί».

Στο πλαίσιο της δράσης αυτής, ο Δήμος αναλαμβάνει να φυτεύει ένα νέο δέντρο για κάθε νέα γέννηση που θα δηλώνεται στα μητρώα του Δήμου στην εκάστοστε κοινότητα. Τα νεοφυτεμένα δέντρα θα υιοθετούνται από την οικογένεια  του παιδιού αρχικά και μετέπειτα από το ίδιο το παιδί.

Στόχος της δράσης είναι ο κάθε γονιός να γιορτάζει τον ερχομό του παιδιού του με μία πράξη που συμβολίζει μια νέα αρχή, οι νεαροί δημότες να αποκτήσουν “γερές ρίζες” στον τόπο τους και να ευαισθητοποιηθούν προς την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς οι δενδροφυτεύσεις βελτιώνουν την ποιότητα του περιβάλλοντος και την ποιότητα της ζωής μας.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Υποχρεωτική η υποδομή για φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων σε πολυκατοικίες για άδειες από τον Μάρτιο του 2021

Δημοσιεύτηκε

στις

Νέα δεδομένα και στις οικοδομές δημιουργεί το πλάνο για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης, για την εγκατάσταση φορτιστών για τον ανεφοδιασμό των ηλεκτρικών οχημάτων, ο οποίος πέρα από τα δημόσια προσβάσιμα σημεία φόρτισης που θα κατασκευαστούν, θα γίνεται και στα ιδιωτικά πάρκινγκ, κατά κανόνα τις νυχτερινές ώρες που το όχημα δεν θα χρησιμοποιείται.

Το νομοσχέδιο το υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ηλεκτροκίνηση, που τέθηκε την περασμένη εβδομάδα σε δημόσια διαβούλευση, προσδιορίζει το πλαίσιο για την εγκατάσταση των φορτιστών τόσο στα παλιά όσο και στα νέα κτίρια. Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου είναι να προχωρήσουν παράλληλα η διείσδυση της ηλεκτροκίνησης με την ανάπτυξη των αναγκαίων υποδομών (αφού το ένα είναι προϋπόθεση του άλλου). Αλλά και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μεγιστοποίηση του οφέλους των χρηστών ηλεκτρικών οχημάτων, οι οποίοι εκτός από το χαμηλότερο κόστος χρήσης θα μπορούν και να συμμετέχουν στην αγορά ρεύματος πουλώντας ηλεκτρική ενέργεια από τη μπαταρία του αυτοκινήτου, σε ώρες αιχμής αν δεν το χρησιμοποιούν και φορτίζοντας την μπαταρία τις ώρες χαμηλής ζήτησης (π.χ. το βράδυ) όταν οι τιμές είναι χαμηλότερες.

Όπως επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης «η ηλεκτροκίνηση δεν είναι μόδα, είναι νέος οικολογικός τρόπος μετακινήσεων. Η κυβέρνηση θέλει να οδηγήσει και σε αυτόν τον τομέα την χώρα μας στην πρωτοπορία της Ευρώπης. Περιμένουμε τη συμμετοχή όλων και ιδιαίτερα των νέων, καθώς δεν μιλάμε μόνο για αυτοκίνητα, αλλά και για δίκυκλα και για ποδήλατα. Μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για πράσινες μεταφορές στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου:

-Στα νέα κτίρια (νοούνται όσα θα κατασκευαστούν με οικοδομικές άδειες που θα εκδοθούν μετά το Μάρτιο του 2021) θα εγκαθίστανται υποχρεωτικά υποδομή (καλωδιώσεις κλπ.) για εγκατάσταση φορτιστών στις θέσεις στάθμευσης. Στα κτίρια κατοικιών με περισσότερες από δέκα θέσεις στάθμευσης, η υποδομή θα κατασκευάζεται με την προοπτική να εγκατασταθούν φορτιστές σε όλες τις θέσεις στάθμευσης. Στα κτίρια μικτής χρήσης με περισσότερες από δέκα θέσεις στάθμευσης, η πρόβλεψη (που απορρέει και από την Κοινοτική νομοθεσία) είναι για ένα φορτιστή ανά πέντε θέσεις στάθμευσης

-Στα υφιστάμενα κτίρια (με οικοδομική άδεια ως την 1η Μαρτίου 2021) οι ρυθμίσεις προβλέπουν τα εξής:
1.Με σύμφωνα γνώμη της απόλυτης πλειοψηφίας των συνιδιοκτητών μπορεί να εγκαθίσταται ξεχωριστή κοινόχρηστη παροχή η οποία θα επιτρέπει την τοποθέτηση φορτιστών.

2.Ο ιδιοκτήτης ή δικαιούχος αποκλειστικής χρήσης χώρου στάθμευσης μπορεί με δικές του δαπάνες να εγκαθιστά την υποδομή καλωδίωσης και το φορτιστή, ο οποίος θα τροφοδοτείται από ιδιόκτητη παροχή ρεύματος. Η εγκατάσταση θα γίνεται με απλή γνωστοποίηση προς τον διαχειριστή του κτιρίου, ωστόσο η γενική συνέλευση μπορεί να εναντιωθεί με απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας των ιδιοκτητών (τουλάχιστον πεντακόσια ένα χιλιοστά (501/1000).

3. Σε υφιστάμενα κτίρια στα οποία γίνονται εργασίες ανακαίνισης τοποθετούνται οι υποδομές που προβλέπονται για τα νέα κτίρια (πρόβλεψη για φορτιστές σε όλες τις θέσεις στάθμευσης ή σε αναλογίες 1/5 και 1/10) εκτός αν το κόστος εγκατάστασης των καλωδίων και των φορτιστών υπερβαίνει το 7 % του συνολικού κόστους της ανακαίνισης του κτιρίου.

4. Σε υφιστάμενα κτίρια που δεν προορίζονται για κατοικία και διαθέτουν περισσότερες από είκοσι θέσεις στάθμευσης, εγκαθίσταται υποχρεωτικά τουλάχιστον μία θέση στάθμευσης με σημείο επαναφόρτισης ανά είκοσι θέσεις στάθμευσης έως την 1η.1.2023.

Κ.Βουτσαδάκης

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 17 Ιουνίου διαδικτυακή εκδήλωση της Περιφερειακής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσιεύτηκε

στις

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 17 Ιουνίου διαδικτυακή εκδήλωση της Περιφερειακής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με θέμα «Περιβαλλοντική και κλιματική αλλαγή. Ο ελέφαντας στο δωμάτιο » 

Στην εκδήλωση μίλησαν η Ρένα Δούρου, τομεάρχισσα κλιματικής αλλαγής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία,  ο Πέτρος Κόκκαλης, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ,  και ο Σωκράτης Φάμελλος, βουλευτής και τομεάρχης περιβάλλοντος και ενέργειας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. 

Επίσης, παρέμβαση για τα θέματα περιβάλλοντος που αφορούν την περιοχή έκαναν ο πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης Δράμας, Ανδρέας Μπακιρτζής, ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης, Σταύρος Κεχαγιόγλου, ο πρ. πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης Δράμας, Σταύρος Νταγλής, ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας, Σταύρος Γκαϊτατζής, ο αν. καθηγητής του τμ. Πολιτικών Μηχανικών του ΔΠΘ, Λάζαρος Βασιλειάδης, ο εκπρόσωπος της Περιβαλλοντικής Κίνησης Θάσου, Νίκος Καΐδης, ο βιολόγος-ιχθυολόγος Αργύρης Σαπουνίδης, ερευντητής του ΙΝΑΛΕ,ο εκπρόσωπος της Οικολογικής Εταιρείας Έβρου, Γιώργος Δεμερίδης, το μέλος της Διανομαρχιακής Επιτροπής κατά της Εξόρυξης και Μεταλλουργίας Χρυσού, Ανέστης Στρατιάδης. Τέλος, το παρών έδωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νατάσα Γκαρά, Θεόφιλος Ξανθόπουλος και Δημήτρης Χαρίτου, καθώς και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΑΜ-Θ.

Η συζήτηση κατάφερε να συμπυκνώσει σε τρεις ώρες τις περιβαλλοντικές ανησυχίες και τις μάχες που δίνονται σε τρία επίπεδα: στο ευρωκοινοβούλιο, στην ελληνική βουλή και σε τοπικό επίπεδο. Οι φορείς έθεσαν υπόψιν των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ τα επιμέρους προβλήματα που αντιμετωπίζει το περιβάλλον της περιοχής, με σημαντικότερα την καταπάτηση δασικών εκτάσεων για εγκατάσταση αιολικών πάρκων, την εξόρυξη χρυσού στη Θράκη, την ατμοσφαιρική ρύπανση στην Καβάλα, τις αντιπεριβαλλοντικές ευκαιρίες που δίνει ο νόμος Χατζηδάκη κ.α. Όλοι συμφώνησαν ότι η πίεση για να ακυρωθεί ο νόμος στην πράξη πρέπει να γίνει σε όλα τα επίπεδα, δίνοντας πάντως έμφαση στα τοπικά κινήματα. Από τη συζήτηση δεν θα μπορούσε να λείψει η περίπτωση των Σκουριών, η οποία φαίνεται πως θα συνεχίζει να ρυπαίνει με τη στήριξη της Κυβέρνησης της ΝΔ. Τέλος, κατατέθηκαν οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για ένα πράσινο αναπτυξιακό μοντέλο και συμφωνήθηκε από όλους ότι είναι η ώρα της ατομικής και συλλογικής ευθύνης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της οικολογικής κρίσης. 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συζήτηση, εδώ:
https://www.facebook.com/syrizakavalas/videos/1129848300734819/?v=1129848300734819

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Οι ΗΠΑ θα μπορούν, μέσα στα επόμενα 15 χρόνια, να παράγουν το 90% της ηλεκτρικής ενέργειας από την καθαρή ενέργεια

Δημοσιεύτηκε

στις

Μέσα σε μόλις 15 χρόνια οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν τη δυνατότητα να θέσουν σε λειτουργία ένα σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θα αποτελείται σε ποσοστό 90% από «καθαρή» ενέργεια που δεν προκαλεί ζημιά στο περιβάλλον, καθώς εκμεταλλεύεται ανεξάντλητους πόρους της φύσης όπως είναι ο άνεμος και το φως του ήλιου, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Μπάρκλεϊ που δόθηκε πριν λίγες ημέρες στη δημοσιότητα.

Οι τιμές των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας τα τελευταία δύο χρόνια χαμηλότερες από τα επίπεδα που αναμενόταν να διαμορφωθούν από το 2030 έως το 2035, με αποτέλεσμα το κόστος παραγωγής της ηλιακής ενέργειας να έχει μειωθεί κατά 82% και της αιολικής κατά 39%, ποσοστά αν μη τι άλλο διόλου ευκαταφρόνητα. Αυτό, βάσει της μελέτης του Μπέρκλεϊ, σημαίνει πως οι εταιρείες κοινής ωφελείας θα εμπιστευθούν και θα στραφούν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Όπως αναφέρεται στην έρευνα του φημισμένου δημόσιου πανεπιστημίου, αν το αποφασίσει η πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ, οι επενδύσεις που θα γίνουν στο πλαίσιο των προετοιμασιών, θα δημιουργούν γύρω στις 570.000 νέες θέσεις εργασίας κάθε χρόνο!

Μάλιστα η συνολική οικονομική δραστηριότητα που θα απαιτηθεί για τη δημιουργία των συγκεκριμένων συστημάτων εκμετάλλευσης της «καθαρής» ενέργειας θα διοχετεύσει στην αμερικανική οικονομία ούτε λίγο ούτε πολύ 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό σημαίνει πως με τους κατάλληλους χειρισμούς θα μπορέσει να αναχαιτιστεί πλήρως η ύφεση που προέκυψε εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα.

Τέλος, με αυτό τον τρόπο η μεγαλύτερη οικονομία σε ολόκληρο τον κόσμο θα έχει φτάσει στο σημείο σχεδόν να μηδενίσει την επιβάρυνση στο περιβάλλον πολύ νωρίτερα από τις αρχικές προβλέψεις.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Οι οικολόγοι, οι λιγνίτες και οι ανεμογεννήτριες

Δημοσιεύτηκε

στις

Στην Ελλάδα έχουμε το ενδιαφέρον φαινόμενο να αντιδρούν σφοδρά στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών φορείς και πολίτες που δηλώνουν (και πιστεύουν ότι είναι) οικολόγοι. Έτσι ξεκινάει το editorial από το πρόσφατο energy weekly review του energypress.gr.

Οι αντιδράσεις των αυτοπροσδιοριζόμενων οικολόγων αφορούν όλα σχεδόν τα αναπτυσσόμενα «πράσινα» έργα, σε όλη την Ελλάδα, και μάλιστα λειτουργεί συντονιστικός διατοπικός φορέας. Αυτό δείχνει ότι το «όχι» στις ανεμογεννήτριες δεν σχετίζεται με κάποια ακραία περίπτωση καταστροφής ή παρανομίας από την πλευρά κάποιου επενδυτή, αλλά με την απόλυτη πεποίθηση ότι όπου μπαίνει ανεμογεννήτρια καταστρέφεται το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον.

Για όσους πιστεύουν ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια απάτη και συνεπώς δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται ορυκτά καύσιμα για την παραγωγή ρεύματος, τα πράγματα είναι απλά και καθαρά. Ρωτήστε και τους Εβραίους που – ειδοποιημένοι – δεν πήγαν στη δουλειά τους στους δίδυμους πύργους στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001. Ή τον Έλβις Πρίσλεϊ που σκηνοθέτησε το θάνατό του αλλά ζει ακόμα.

Αλλά για τους υπόλοιπους; Και ειδικά τους οικολόγους; Δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός για να καταλάβεις ότι το κεντρικό οικολογικό ζήτημα σε οικουμενικό επίπεδο είναι η έκλυση αερίων του θερμοκηπίου και η συνακόλουθη κλιματική αλλαγή. Για να περιοριστεί το φαινόμενο, πέραν της μείωσης της ενεργειακής σπατάλης, απαιτείται η καθαρότερη παραγωγή ενέργειας, δηλαδή οι τεχνολογίες ΑΠΕ.

Όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα. Αν κερδίζουν κάποιοι (βεβαίως κερδίζουν, αλλά ποια επιχειρηματική δραστηριότητα δεν έχει σκοπό το κέρδος;), αν υπάρχει αισθητική όχληση (στα θέματα αισθητικής ο καθένας έχει τη δική του κρίση), αν δημιουργούνται τοπικής εμβέλειας περιβαλλοντικά θέματα (και ποια ανθρώπινη παρέμβαση δεν δημιουργεί; Οι δρόμοι; Οι πόλεις; Ο τουρισμός; Η αγροτική παραγωγή;) ας αναφέρονται ως παράμετροι του θέματος, αλλά δεν μπορούν να αποτελούν απαντήσεις στο κεντρικό ερώτημα: Λιγνίτης και πετρέλαιο ή ΑΠΕ;

Μπορείτε να διαβάστε την εβδομαδιαία επισκόπηση της ενεργειακής επικαιρότητας από την ομάδα του energypress εδώ.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

.

Monopolio Delivery

Δημοφιλή

Popular posts:

PABTEBOY ME GIATRO

Mladen Group 01

Mladen Group 02

Mladen Group 03

Mladen Group 04

Mladen Group 05

Mladen Group 06

Mladen Group 07

Mladen Group 08

Mladen Group 09

Mladen Group 10

Mladen Group 11

Mladen Group 12

Mladen Group 13

Mladen Group 14

Mladen Group 15

Mladen Group 16

Mladen Group 17

Mladen Group 18

Mladen Group 19

Free Group 01

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ